OK2KKW -  VHF Contest 2017 z Prahy "od krbu". Potřetí.

Tak jako i v minulých letech jsme v klubu opět zvažovali účast ve VHF Contestu někde z vyšších poloh, ale zároveň tak, abychom neporušili dohodu s OL7C "o vzájemném neútočení". Smělé plány vrátila na zem špatná předpověď počasí a tak rozhodování, jestli rozdat body někde z kopce, kde není dostatečné zázemí, nebo z vyhřátého stálého QTH, kde již anténa stojí, bylo poměrně jednoduché. Ne, že by nebyly k dispozici antény, stožáry, kabely a dostatečné koncové stupně, ale už nám není 20 a stačí nám antény a stožáry, které stavíme o 70/23cm závodech na 300km vzdáleném Spáleništi. Navíc situace na 2m se vyvinula tak že vynaložené úsilí v poměru k možnému úspěchu v mezinárodních výsledcích začíná být neúměrné (pomalu to tak začíná být i na pásmu 70cm). Ještě před cca 10 lety byla reálná možnost konkurovat kvazi-reprezentačním klubům z fixních vysílacích středisek pomocí většího úsilí spojeného s vysíláním z portable QTH někde na horách, nadšení pro věc, špičkového technického backgroundu a dobré party lidí, tak dnes, kdy si už průměrný ham může jak housky na krámě koupit za jeden měsíční plat 1 nebo i 2 kusy lehoučkých 2m 1kW SSPA (navíc bez nutnosti hlubších technických znalostí) a pak jich v závodě (díky ochraně spolků jako jsou DARC a ČRK) s pocitem naprosté beztrestnosti použít najednou třeba 12, dospělo závodění na 2m do situace, kdy se závod změnil z fair-play zápolení stanic v exhibici hrstky nabobů (čest výjimkám) z trvalých vysílacích středisek, kteří když prohrají, tak si prostě příště přikoupí osmý, desátý, nebo 12 směr s příslušným stožárem, anténami, 1kW PA., nebo raději rovnou 3kW PA BEKO či ITB a pokud to nebude stačit, tak ještě umístí vhodný komerční remote RX (či TRX) za kopečky. Ne že by ukočírovat takovouto megalomanie bylo zas tak snadné a ostatně žádný strom neroste do nebe, nicméně na pásmu to pak vypadá tak, jak to vypadá... Zdali a jak s tím souvisí postupný úbytek 2m stanic ve VKV závodech, ponecháme na úvaze čtenářů.

V našem klubu to nakonec dopadlo tak, že David půjčil Tajfuna do 9A, Láďa nechal doma těžký lampový 800W PA s GU34 a jedinou inovací v našem hamshacku bylo použití transvertoru DB6NT s K3S a nového LNA PGA103+ z dílny Sama G4DDK, obsahujícího odlaďovač pro blízké vysílání FM rádia. Abychom mohli alespoň občas udržet frekvenci při točení 10el yagi, bylo rozhodnuto postavit do druhého směru lehoučkou 8el I0JXX na 3m stožárku přivázanému k nedalekému komínu. Výstupní výkon byl dán tím, co dokáže vybudit transvertor DB6NT. Nakonec šlo do hlavní 1x10el DK7ZB nějakých 900W PEP a do 1x8el I0JXX asi 90W. Jelikož v pátek celé odpoledne propršelo, druhou anténu jsem začal stavět až v sobotu a za cca 2h jsem byl hotov. Po obědě dorazil i Láďa, OK1DIX a tak stačilo už jen nainstalovat novou zkušební verzi VUSC a mohli jsme začít.

Závod začal Láďa, dal výzvu a nic. První asi 3minuty nám na CQ nikdo neodpovídal a pak teprve začaly volat stanice, ale o nějakém velkém pile-upu se hovořit nedalo. Za první hodinu jsme měli jen slabých 45 QSO a 9000 bodů, tedy to, co dělávám ze Spáleniště na 23cm... Ve srovnání s minulým rokem byla kvůli horšímu počasí nižší účast SP stanic, moc slavné to nebylo ani v OK, DL a podmínky se navíc postupně zhoršovaly. Jediné, co nás trochu těšilo byl malý pileup z Itálie díky masivnímu dohazování z KST chatu. Láďu střídám až navečer. Podaří se vydřít pěkné QSO s EW3AA a TM0W JN36, po půlnoci se mi daří udělat i Gaetana ON4KHG z JO10 a Dirka ON5GS, který vysílal jako ON3CF/P. Signály ze západu byly většinou slaboučké a delší DXy se dařily mnohdy jen díky trpělivosti protistanic, použití telegrafu a hlídáním letadel v Airscoutu. Nad ránem se pásmo trochu vyčistilo od QRM a jelikož výsledek byl ve srovnání s minulým rokem skoro až ostudný, rozhodl jsem se nějaké body nahnat nočním provozem. Nakonec jsem spal jen asi 40minut a od půlnoci do 8h místního času jsem udělal 87 QSO a 31062 bodů, více nebylo v lidských silách...

Ráno mě konečně mohl vystřídat Láďa a jelikož se trochu zlepšily podmínky na západ, bylo konečně možné vydolovat i nějaké ty čajíčkové signály z PA a JO31. Velkým bojem bylo QSO s LY2WR, kterého jinak běžně dělávám každý NAC, ale tentokrát to byl signál jak dvakrát převařený čaj. Až po asi 30min konečně do logu zapisujeme ODX 840km, což bylo naše vůbec jediné QSO přes 800km... Nepodařilo se ani QSO s 9A1V na Korčulu, sice jsem je chvilku slyšel, ale to bylo všechno.. Konec závodu končíme s výsledkem slabých 424 QSO, nicméně ještě v sobotu večer jsem nevěřil, že to přes 400 vůbec doklepeme.

Dojmy ze závodu jsou proto trochu rozporuplné, velkým plusem bylo mé seznámení s TRXem K3S, jelikož na Spáleništi se díky provozu na 23cm k zařízení na 70cm nedostanu. Na poslech je to ve srovnaní s předchozí IC7700 a IC7600 určitě krok dobrým směrem, některé funkce jsou sice o zvyku, ale je v pozitivním smyslu vidět, že je to zařízení dělané od radioamatérů pro radioamatéry. Zajímavé bylo také vychytané propojení VUSC s K3S, které Láďa DIX jakožto jeho autor dohnal k dokonalosti. Z minulosti jsem třeba nikdy moc ve VUSC nepoužíval jeho přímé připojení do ON4KST chatu. Na 23cm se ještě provoz na KST sledovat přes browser celkem dá, nicméně na 2m je přihlášených stanic asi 2x tolik a při chvilce nepozornosti řádek rychle uteče z obrazovky. VUSC umí spoty, které jsou pro nás určeny filtrovat a tak je chatování výrazně snazší a přehlednější. Ještě jedna poznámka, K3S má vynikající věc a to interní USB hub včetně interní zvukovky, takže stačí notebook propojit s K3S toliko jedním USB kabelem a je vyřešen "papoušek" ve VUSC pro CW i SSB, klíčování PTT, spolupráce s CAT a další, takže nějaká zbytečnost typu Microham není potřeba ( a pokud jde o sekvencer, ten máme přirozeně implementován v každém PA). Nová verze VUSC v závodě fungovala FB a věřím, že účast v závodě se v budoucnu projeví v dalších vychytávkách.

Jak už to na 2m v Praze bývá, hlavním negativním dojmem ze závodu bylo QRM. Minulý rok jsem odjel VHF Contest s upravenou FT847 a LNA MGF1302, takže jsem čekal, že díky K3S s transvertorem DB6NT a odolnějšímu LNA PGA 103+ to bude s QRM vypadat lépe, ale měl jsem spíš pocit, jakoby ke zlepšení ani nedošlo... Možná za to mohl nějaký psychologický pocit, že jestli se spletry okolních stanic zlepší třeba 100x tedy o 20dB, tak pořád znemožňují QSO a navíc oproti minulému roku více na východ vadila blízka linka VN, nevím... Každopádně jsem čekal, že i když ve VHF Contestu 2016 jsem měl o jeden směr (8el yagi) navíc, zlepšení situace s RX a počet 2 operátorů vyústí v to, že rozdíl v konečném výsledku nebude tak propastný. Nakonec byl rozdíl (zřejmě i kvůli mokrému vyššímu lesu směrem do DL) tristní: minus 109 QSO a -38 289 bodů..

Díky všem za QSO, 73 a naslyšenou na 23cm v doufejme slušném počasí v říjnu (jako OK2A ze Spáleniště) se těší

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


Výsledky / Results:

   


Srovnání VHF Contestu 2016 - 2017 v JO70FD:


Photos:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/VHF_Contest_2017_u_OK2KKW