OK1TEH -  VHF Contest 2018 z Prahy "od krbu" IV.

Rok se s rokem sešel a opět přišel tradiční VHF contest. Jak je známo, tento závod v klubu příliš nepraktikujeme, protože ze Spáleniště na 2m kvůli dobrým sousedským vztahům o závodě nevysíláme a navíc tento rok byla nepříznivá předpověď počasí a byl jsem dost nepříjemně nastydlý. Nakonec jsem se rozhodl závod po čase opět odjet pod svojí značkou z příjemně vyhřátého hamshacku s tím, že otestuji novou verzi VUSC a funkčnost některých HW prvků před hlavním závodem sezóny UHF Contestem. Během léta byla totiž teplota v hamshacku přes 60°C, což např. v minulosti zavinilo i puknutí kaktusu :) Do lítého souboje jsem zapojil starou FT847, která budila můj krotce buzený PA od ITB v kombinaci s 10el DK7ZB, dále PA Tajfun (tnx OK1RK), do kterého byla zapojena ve směru do IK3 fině otočená 8el I0JXX a konečně 3. směr se 100W LDMOS budičem do fixní 8el I0JXX otočené do SP9. Celkový výstupní výkon vylaborován tak, aby se při plném vybuzení pohyboval kolem 1500W out. Pro RX byl na vstupu BPF a za ním odolný LNA G4DDK s PGA103+ s asi 0,5dB NF. Oproti předchozím letům jsem nemohl použít druhý minirotátor Conrad, protože má nefunkční ovládač, takže jsem mohl ze 3.směrů točit na dálku pouze jednou anténou. Jelikož jsem již věděl, že v pátek a v sobotu před závodem bude hustě pršet a nechtěl jsem pro točení antény lézt na střechu, umístil jsem 8el I0JXX, do které šel Tajfun na 3,5m vysokou dřevěnou tyč (násada od smetáku), kterou jsem gumicukem přichytil k zábradlí balkonu. Anténa sice byla asi o 3m níž, ale během pauzy pro WC jsem mohl anténu manuálně otočit v rozsahu asi od HA po JN48. Toto řešení mělo jak se posléze ukázalo jednu podstatnou výhodu, protože jsem zjistil, že design I0JXX je velmi choulostivý na průtrž mračen, takže jsem musel občas vyjít ven oklepat anténu, na které visely kapičky vody, pro lepší PSV.. Antény jsem postavil již ve čtvrtek večer, protože bylo jasné že v pátek bude pršet, což se plně potvrdilo. Jediná změna proti minulým rokům byla vyvrtání 2 děr skrz stěnu hamshacku, takže jsem již nemusel rozpojovat půlpalec od 23cm a kabely jsem mohl velice rychle rozvinout i složit.


                                   "smetáková anténa"

V sobotu jsem začal závod včas a zjistil jsem, že FT847 při plném výkonu občas špatně klíčuje, takže jsem jí vyměnil za druhý kus, který jinak v klubu používáme ke 3cm. Mezitím VPZ přišel na to, že starší 847 má problém s prasklým plošným spojem, který vede signál k hlavnímu CPU. Později jsem tak mohl opět použít opravenou 847, která má poněkud lepší CW filter a hlavně vyměněný nový knoflík pro RIT. Další problém byl kupodivu s ovládačem pro přepínač RX, ve kterém se zjistilo, že odešla jedna LED, přes kterou se spíná vinuté relé. Jiné problémy kromě špatného PSV kvuli dešti ze soboty na neděli již nenastaly, uff. Mimochodem signál jsem si nechal porovnat u OK1DIX vzdáleného 12km a prý jsem nebyl na K3S a transvertoru DB6NT širší, než nějakých 30kHz.

Závod začal normální rychlostí, žádné lepší podmínky se v 320m ASL neprojevily, rušení až na OL4N, OK1KQH, OK1HMP za humny a OL1R celkem standard. Potěšila pěkná aktivita v SP, zřejmě zvýšená díky podpoře SP stanic polské expedici SN7L na Sněžku (dělali dokonce 186xSP), celkem jsem v závodě udělal 59xSP. Naopak nižší aktivita byla ze směru na Itálii a ze Slovinska. Potěšila pěkná spojení s ON8CF/P (ON5GS), HB/PA2CHR/P, TM0W a několik pěkných QSO do HB. Podařilo se taky netradiční QSO do KO21 přes 810km a nad ránem přišel na SSB výzvu YU1VG KN03 852km. Potěšilo také pár pěkných QSO do YO7 přes 700km. Přes noc bylo stále co dělat, takže jsem toho ani moc nenaspal a závodil až do brzkých ranních hodin, kdy jsem si dal asi 1,5h pauzu, naštěstí válendu máme přímo v hamshacku.

V neděli ráno konečně přes Prahu přešlo frontální rozhraní, ustal déšť, zlepšilo se PSV a na pásmu se probudila aktivita. V OK2 a OM dokonce stanice dělaly G8P, bohužel přes vodou nacucaný les jsem ani přes četné skedy neslyšel nic, nepovedl se ani PA5KM z JO11. Povedlo se sice udělat pár stanic z JO31, ale vše to byly signály slaboučké jak 3x převařený čaj. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy na 2m dělal ve velkém závodě pouze 4 QSO do PA.. Směr do LZ taky příliš nešel, ostatně LZ jsem z Prahy ještě nikdy via tropo nedělal.

Konec závodu přinesl pár pěkných QSO do DL a nakonec se počítadlo v logu zastavilo na hodnotě 474 QSO a něco přes 152 000b. 114xDL bylo trochu zklamání, ale alespoň to vyvážila pěkná spojení do oblasti KN09. Kdyby v závodě nepršelo a les měl menší útlum, jistě by se i z Prahy šlo dostat přes hranici 500 QSO, ale i tak jsem byl celkem spokojen. Ve výsledkové listině to zatím vypadá na 2. místo, což jsem při náskoku OK2EZ v sobotu večer v počtu +40 QSO vůbec nedoufal. Tak ještě aby nebylo moc chyb.

Během hodiny jsem měl veškeré anténní systémy sbalené a mohl jsem konečně spokojeně usnout, zatímco za okny se mezi tím prohnala poměrně intenzivní bouřka.

Díky všem za spojení a doufám naslyšenou v říjnu na 23cm

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


Výsledky / Results:

   

Photos:

https://ok1teh.rajce.idnes.cz/VHF_Contest_2018_u_OK1TEH/

 

Východní anténa     Otočná anténa