OK1TEH -  VHF Contest 2020 z Prahy "od krbu" V.

Bohužel tento rok se VHF Contest nevyvedl zrovna podle mých představ. Nejdřív jsme chtěli jet závod z Polabí, pak mě ale zachvátilo silné nachlazení (né ta nemoc na C to nebyla) a po zjištění, že v sobotu přijdou do Polabí silné bouřky padlo na poslední chvíli rozhodnutí závod pod OK2A odpískat a rozdat body z domova. Ono stejně u nás v klubu to s tím 2m nebývá moc slavné, během roku jezdíme téměř výhradně pásma od 70cm výše, na 2m nedisponujeme dostatečně reprezentativní anténní soustavou a stavět nějaké monstrózní stacky jen kvůli jednomu závodu za rok se nám taky příliš nechce. Nakonec Láďa DIX odzkoušel závod z domu s novými Xtalovými filtry na 28 MHz s vypůjčeným transvertorem od Jardy OK1RD (díky) a já se tak musel spolehnout na mojí 22 let starou FT847..

Antény jsem na závod tentokrát začal stavět až v sobotu ráno a nějaké 3h před začátkem závodu jsem byl hotov. Původní plán byla 10el DK7ZB na nejvyšším stožáru s 800W PA, k ní do druhého plně otočného směru 8el I0JXX přivázaná ke komínu s PA Tajfun a do třetice fixně otočená 8el I0JXX fixně uchycená ke druhému komínu ve směru do OM/OK2/SP9. Po zapojení, změření SWR a vyzkoušení celé sestavy jsem opustil hamshack s vidinou vynikající kachny se zelím. To se ale již začínali venku čerti ženit a než jsem doběhl z obýváku o 2 patra výše, přišel klikatej a bacil asi 200m daleko do linky VN. Bohužel jak jsem zjistil, i když všechny PA jsem měl již v tu dobu vypnuté, neodešel sice LNA, ale zato odešel hlavní výkonový tranzistor v Tajfunu a tak jsem ztratil téměř polovinu očekávaného výkonu.. Závod jsem tak začal s hodinovým zpožděním a něž jsem našel vhodnou novou kabelovou konfiguraci, tak jsem ztratil téměř dalších 30min, tedy celkem počátečních 90min a to se v závodu neodpouští..

Začátek závodu začal velmi zvolna a maximální hodinový rejt jsem měl max 34QSO/hodinu, tedy jako mívám na 23cm. Nutno také říci, že ve směru do PA mám již delší dobu šílený rušák S9 na smetru od 50m vzdáleného WiFi AP, takže na nějaké DL z JO31 si můžu nechat zajít chuť.. Navíc FT847 není žádné zázračné rádio pro 2m závody a značka OK1TEH na SSB taky není to úplně pravé ořechové.. Povedlo se udělat pár pěkných QSO do Itálie, kam mi to z domu alespoň trochu chodí, potěšil na randomu EM5K KO20 802km, RA2FGG, LY2WR 840km, E7DX, T7/I4GHG, IQ5NN 747km, YU1LA 757km, OM0FC, OM3KSI a další. Překvapil mě velmi silný signál 5P5T přes les, kam to mám jinak dost zavřené a později se dokonce přes letadlo povedl i konečný ODX závodu SF6F 851km, JO67 z domu přes 50m převýšení kopce s lesem dělám opravdu pouze vzácně. Podmínky v noci byly utrpením a sked například s YP2DX vyústil pouze v náznak signálu na vodopádu, jinak řečený čajíček, který na QSO nebyl.

V neděli ráno se podmínky zlepšily a tak jsem konečně zalogoval YP2DX a dokonce i PA5KM přes les spolu s ON4KHG a TM5L alias TM0W. Z nedělních stanic stojí dále za zmínku například IU4FNO/0 JN63 780km. Hodinu a půl před koncem jsem se dostal na číslo 399 QSO a půl hodiny mi trvalo, než jsem konečně udělal 400 QSO.. Poslední hodina závodu mi ale zlepšila náladu, záhy přišly na výzvu 2xYO a dokonce jsem z šumu dokázal po velkém boji vyčajíčkovat i 799km QSO s YT5W. K tomu zavolal Gabi HA8V, HA1WD a HA8CE. Závod jsem tak nakonec uzavřel na hodnotě 416 QSO a 127 000bodů.

Zhodnocení:
Výsledek z Prahy s víceméně jedinou pořádnou anténou v šíleném rušení na dohled od QRO signálu OL3Z a s opožděným začátkem snad zas až taková ostuda není, takže snad se tentokrát dostanu alespoň do první pětky.. V závodě potěšilo pár pěkných QSO přes 700km, za zmínku stojí 27xI udělaných přímo přes směr na blízké OL3Z a 7xYO. Tolik Rumunů jsem z Prahy ještě o závodě nikdy nedělal, škoda jen, že se opět nepovedl nikdo z LZ.. 77xDL v logu o mých možnostech ve směru na Západ hovoří samo za sebe aniž bych to chtěl dál komentovat.. Je těžké hodnotit nějak exaktně rušení s TRXem typu FT847, ale SN7L které mám na přímou viditelnost měli signál ostrý jako břitva, horší to bylo s OK2KGB, OK4C, OK1KKI a zejména OK1KQH.

Doufejme, že pokud zdraví a ostatní okolnosti dovolí, tak to o UHF Contestu bude krapet veselejší..

73 a díky za QSOs

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


Výsledky / Results:

Photos:

https://ok1teh.rajce.idnes.cz/VHF_Contest_2020_u_OK1TEH/