9A/OK1TEH JN82TR -  VHF Contest 2022 "z druhé strany"  

VHF Contest jsem si tentokrát netradičně zkusil z druhé strany podobně jako před lety Pavel, YU6/OK1AIY, tedy z jednoho z nejižnějších chorvatských ostrovů Mljet. Nicméně aby nedošlo v úvodu k mýlce, prioritou byla klidná rodinná dovolená u moře a vysílání byla pouze taková pěkná kratochvíle, rozhodně se tentokrát nejednalo o nějakou vážně míněnou expedici.

Jižní Chorvatsko je příjemné místo pro dovolenou, kam je možné poměrně rychle dojet autem, což ještě urychlil zbrusu nový most z Chorvatska přímo na poloostrov Pelješač, takže již není nutné objíždět celý poloostrov přes Bosenské území. Most byl oslavován jako stavba století a slavnostně otevřen na konci července 2022, má délku 2,4km a je vysoký 55metrů. Jedná se mimochodem o jeden z pěti největších evropských mostů. Co nás při příjezdu příjemně překvapilo byla absence mýtného systému, vjezd na most je zcela zadarmo a tak jedinou drobnou vadou na kráse je pouze poměrně vysoké neprůhledné zábradlí, protože celá oblast je vysoce fotogenická. Potom již následoval trajekt a byli jsme konečně na ostrově. Mimochodem toto byla již v pořadí 5. návštěva tohoto místa.

Mljet je 37km dlouhý a kolem 3km široký ostrov nacházející se asi 8km jihozápadně od poloostrova Pelješac na dohled od Dubrovníku, který je díky své izolovanosti ideálním místem pro rodinou dovolenou bez davů turistů. Ostrov je velmi hustě zalesněný s krásnými přírodními výjevy, na Chorvatsko netypickými písečnými plážemi, přírodním parkem který obsahuje jakn"Velké", tak i "Malé jezero" s vodou vždy o několik stupňů teplejší než okolní moře. Velmi příjemné je též minimální množství hadů, které před cca 100 lety zlikvidovala uměle vysazená psovíkovitá šelma promyka indická.

V minulosti jsem zde vysílal na 4m i 2m (i když převážně přes MS), takže jsem již věděl do čeho se pouštím. Příjemné je, že se ostrov nalézá v poměrně vzácném velkém čtverci JN82, nevýhodou je absence vhodného místo pro vysílání. Ostrov je totiž dlouhá nudle, která je orientovaná ve směru do severní Itálie a DL a bohužel jeho nejzápadnější část odkud by tento směr mohl být částečně otevřený je národním parkem s vysokým stupněm ochrany, takže zde není možné vysílat. Ostrov je poměrně hornatý, nicméně vrcholky kopců jsou pro automobily nedostupné. Na východě ostrova se nalézá vesnice Saplunara s krásnou písečnou pláží, kde si volíme apartmán pár desítek metrů od vstupu do moře, nicméně přímo nad vesnicí se nalézá radarová vojenská základna, takže je zde na VKV poměrně silné rušení. Z tohoto pohledu jsou na ostrově jediné 2 reálné místa pro vysílání. Jedno je nad vesnicí Okuklje JN82UR02QS, je zde dobrý výhled na sever a tak je to ideální místo pro provoz Meteor-Scatter. Nicméně nevýhodou tohoto místa je nižší výška nad mořskou hladinou a kromě severu (a částečně SV) zcela zavřený směr na další světové strany. O něco lepším QTH je JN82TR73UP. Jedná se o poměrně rozsáhlý plac ve výšce 237m ASL s malou vodárnou, kde je kromě severu také otevřený jih a odkud jsem již v roce 2013 odjel Alpe Adria Contest. Bohužel směr do IK4 je zcela zavřený a aktivita na jihu Itálie je dost slabá, ale na druhou stranu je to místo zcela mimo obydlí, takže není nutné se zde strachovat z nějakého neúmyslného TVI.

Ostatně kdybych chtěl jet vážně závod, určitě vhodnějším místem by byl poloostrov Pelješac, protože na jeho o 400m vyšším hřebenu se nalézá řada větrných elektráren a tedy silnic. Kdybych chtěl jet vážně VHF Contest, tak jsem mohl vzít z domu Tajfuna a nějakou lepší anténu, nicméně na rodinnou dovolenou v přecpaném autě nelze vzít 2kW Hondu a tím míň i příslušný kanystr s benzínem (i když.. teoreticky by to možné bylo, protože na ostrově je benzínová pumpa).

Rozhodl jsem si tedy vzít kromě FT847, notebooka s napájením z autozásuvky, též 6m skládací stožárek a 8el I0JXX, která sice z hlediska parametrů není nic moc, ale je to lepší jak KRC-ka, natož drát do oka a je jí možné rychle postavit a sbalit...

Závod

Závod jsem začal ležením na pláži a popíjením koktejlu ;) Ono je to spíš ale tak, že jsem nechtěl ohrozit starou autobaterii našeho již letitého contestového korábu a tak jsem se rozhodl spíše jen rozdat body v rámci 6h kategorie. Jelikož zásadní bylo vysílat hlavně v době výskytu letadel, tak jsem se rozhodl vyjet až v neděli ráno a tak jsem v sobotu pouze pozoroval mumraj na DXclusteru a na claim slovhf.net, zvláště pak, jak se o body přetahovali DR9A, DA0FF vs SN7L.

V neděli jsem vyjel z hotelu trochu později, postavil spolu s OK1VPZ anténu a další 4,5h se snažil o nějaké ty QSOs. Bohužel jak se ukázalo, bylo to s tímto QTH úplně stejné jako v roce 2013. Ač podle HeyWhatsthat je místní plácek otevřen i ve směru do JO60 a JO70, tak tímto směrem to přes hory v Bosně nechodí, ani kdybych se rozkrájel. Neslyšel jsem prakticky ani SN7L, natož, DL0GTH, DR9A, OK4C atd. Jediné OK stanice chodily z Moravy a nadprůměrně stanice ze Slovenska. Vysvětluji si to pohledem na mapu, kdy do směrem do OK1 je to odtud jednak přes o dost vyšší Pelješac, ale i přes vysoké pobřežní hory, který jsou pak nahrazeny zase vysokými Alpami v OE a S5. Směrem do OM stačí pouze překonat místní hory, ale pak už nastupuje srbská a maďarská nížina, takže když letí letadlo, mají Slovenské stanice směrem na jih daleko větší rozběh...

Na začátku jsem se hlavně pokoušel o spojení s Láďou OK1DIX, který po roce opět navštívil naše kamarády z OL9W na Radhošti. Je to sice už celkem dálka (752km) na mých 50W, ale spojení proběhlo SSB bez větších problémů stejně tak jako s nedalekými OM3W na Portáši. Velmi silný signál měli kluci z OM3KII 682km, ale měl jsem trochu problém se dovolat. Naopak mě velmi příjemně překvapili OM2Y, kteří i když byli v době QSO poměrně slabí, tak můj LP signál vzali na první zavolání. Na 672km super, congrats k super RX. Pak mě z druhé strany zavolal SV8PEX (380km), kterého jsem již tento rok dělal z Prahy přes Es. Místní IK7 stanice volaly zhruba po celou dobu mé aktivity, ale nebylo jih mnoho a oproti situaci v roce 2013 mě též zklamalo, že jsem letos nezaznamenal žádnou aktivitu z IT9.. Nicméně sever stále chodil super, podařilo se mi též spojení s OK2IGG 762km a OK2KOJ 743km, signály obou stanic super. Nechápu proč neprošli OK6M, OK1KCR či OK2C, hodně času i spojení jsem obětoval skedům do OK, nicméně nebylo nám přáno.. Zajímavé spojení bylo s OL7M (QRB 844km) a zároveň i můj ODX. Několikrát jsem je slabě zaslechl a pak naštěstí přišlo letadlo a QSO bylo doma, dík za trpělivost. Naopak velmi špatný RX měl OM3FW, který měl sice velmi silný signál, ale QSO bylo dosti obtížné, zvláště pak aby pochopil, že nejsem v OK ale v 9A. Do deníku si též píši s pěkným signálem OM5AW, OM4C, OM5M a další. Přišlo mi, že je poměrně dobrá aktivita v 9A, naopak byla strašně nízká v E7 a YU (že by na jih nechtěl nikdo z blízkých stanic točit?), víc stanic snad dělávám i z Prahy.. Velkou radost mi udělalo QSO s Alexem IV3KKW, S51ZO, YU1LA, YP2DX nebo QSO v češtině s 9A2YF do Daruvaru (z RK Jan Hus - 9A5Y) a před koncem závodu i do HA. SN7L jsem zkoušel několikrát, párkrát jsem je sice velmi velmi slabě zaslechl (nemluvě o silných MS burstech), ale na těch 902km to bohužel přes oboustrannou velkou snahu nešlo, SRI.. Stejně tak nic jsem neslyšel ani od OK1HWU alias OK7C, OK2PWY, OM3CLS, OK2EZ, OK2PVF a od dalších OK, SRI..

Konečný výsledek 4xOK a 10xOM znamenal málo OK, ale zato poměrně dobrý počet OM, takže jsem přes o něco větší očekávání byl celkem spokojen. Přátelům jsem rozdal body, někomu možná i novou kocku JN82, blízká bouřka nás naštěstí minula (i když statika byla pěkně silná) a dokonce nás nekontroloval ani místní policejní orgán. Polovina všech policejních vozidel (na ostrově jsou celkem 2!) přijela na kopec, chvilku se orgán rozmýšlel co a jak a pak když viděli že jsme jen neškodní blázni s anténou a nic nekrademe ani nepodpalujeme, tak dali zpátečku a vyrazili z kopce pryč. Asi v tom byl i Mr Murphy, protože koncesi i HAREC jsem měl připravené a kdybych je nevzal, tak by to se mnou asi dopadlo špatně, hi.

O hodinu později po konci závodu jsem již zpět apartmánu a vesele si podřimuji na kanapi nějakých 30m od písečné pláže.

Na dost chabý výsledek jsem se rozkecal už dost, tak snad ještě ve stručnosti, další cesta proběhla "zkratkou" přes Dubrovník, Boku Kotorskou (kde je zajímavý vysoký výskyt ztepilých, vysokých slečen), Podgoricu v Černé hoře s krátkou odbočkou do zajímavé vesnice kde si můžete koupit i víno, dále nádherným údolím řeky Morača do Srbska nedaleko hranic s Kosovem, přespali jsme ve městě Čačak, následovala rychlá prohlídka Bělehradu, kde jsem velmi litoval, že nebyl čas navštívit Ivana, YU1LA (mimochodem opticky velmi pěkné místo pro VKV vysílání - kopec nad podunajskou rovinou), dále po dálnici na Nový Sad, Suboticu, potom 2h fronta na hranici a pak hurá domů do Prahy, do Podolí, do lékárny.. Do Prahy z Čačaku po cca 1060km jsme dorazili kolem půlnoci. Celkem jsem za dovolenou ujeli 3346km. Možná by na závěr slušelo krátké povídání o naších krajanech v Daruvaru, ale to nechám zase na někdy jindy.

 

Díky všem za body a budu se opět těšit na spojení - doufejme už v IARU UHF Contestu.

Matěj, OK1TEH

Photos: https://ok1teh.rajce.idnes.cz/VHF_Contest_2022_u_OK1TEH/

PS: kdyby vás zajímalo nějaké další prázdninové povídání o neradioamatérském výletě přes Balkán, doporučuji: https://sjawounacestach.cz/2017-balkan/

PPS na závěr nějaká ta statistika:

Výsledky / Results: