Jaký byl VHF Contest 2005 u OK2KKW ?
 
(reportáž psaná tentokrát přímo "na kopci ")

Jak to napsat slušně?  No - nezadařilo se... Naše ambice byly tentokrát větší, než nám ve zcela nezbytné dávce štěstí bylo dopřáno. Největším problémem asi bylo, že jsme se tentokrát (na rozdíl od jiných závodů) na kopec dostali až v pátek navečer a nebyl proto čas věci postavit a odzkoušet. Zařízení jsme v mlze a  při 100% vlhkosti (mlha kondenzovala a po všem stékala voda) dostavěli až 5 minut před zahájením závodu. Tři minuty před závodem přišla po síti nějaká napěťová špička a v současném mohutném výbuchu VN zdrojů obou našich  PA jsme rázem mohli zanechat všech nadějí. Závod jsme "rozjeli" asi s půlhodinovým zpožděním pouze s pár watty a náš "mezifrekvenční" technik OK1BAF hned začal horečně pracovat na pokusu o zprovoznění vybuchlých PA. Zjistil, že jeden z nich je "na kopci" definitivně neopravitelný, u druhého "pouze" vyhořel zdroj předpětí. Odebral se tedy spolu s OK1XNG do nejbližšího krajského města shánět nové tranzistory, zenerovy diody a ostatní nezbytné hejbly. Protože na pásmu bylo velmi silné rušení (tentokrát hlavně od DL0TUD a OK1COM) a s pár watty prakticky nebylo možné se nejen někoho dovolat, ale nebylo možné si dokonce ani udržet frekvenci, rezignovali jsme na vysílání a odebrali se do blízké občerstvovací stanice. Ale ani zde se nezadařilo a tak jsme (podle toho, jak kdo z nás se ukázal býti citliv) postupně začali  během večera trpět různým stupněm nevolností - nakonec jsme jako důvod problémů s použitím vylučovací metody identifikovali pravděpodobně špatně ošetřený známý nepasterizovaný ležák... Mezitím se z okružní dráhy po různých známých vrací náš dvoumetrový technik. Je mu také docela špatně, nicméně celý bledý se pouští do pokusu o opravu alespoň jednoho PA. S posledním vypětím sil se tentokrát daří a tak pozdě večer opět vyjíždíme na pásmo - bohužel jen s menším výkonem, cca 7-mi hodinovým zpožděním a pouze v kategorii jeden PA, jedna anténa.

Závod tedy věnujeme spíše testování - na stole máme "beta verzi" nové generace kontestového logu VUSC, tentokrát již konečně "windows based" pro užití na nových PC. Mimo to testujeme zcela novou, dosud tajnou "fíčurku", která by do budoucna měla odstranit naše lokální vzájemné problémy s OL7C. Zdá se, že se alespoň v tomto směru tentokrát zadařilo docela dobře.

Pásmo je docela příjemně otevřené do YU i na sever, takže se v soutěžním deníku postupně  objevují pěkná spojení daleko do G, LA a SM. Nedělní ráno nám krásným počasím vrací alespoň trochu náladu. Spojení postupně pomalu přibývají a v neděli před desátou prorážíme hranici 500 QSO. To je ovšem už celá naše konkurence o stovky spojení daleko před námi...  Alespoň tedy "rozdáváme" soutěžícím stanicím body.

Protože hezké počasí láká k výletu a výsledek je v tomto závodě de facto již "odepsán", vypravujeme se na "soudružskou" návštěvu k nejbližším "rušičům" - DL0TUD - na několik málo km vzdálený Fichtelberg, potom k OK1COM na Klínovci a našim lokálním soupeřům.

V Německu nás srdečně vítají. Mají o celých 350 QSO více a nám nezbývá, než smeknout. Mimo jiné také proto, že na rozdíl od jiných vysílají v opravdu "polních podmínkách". Pracoviště v autě, dvě malé anténky (nepochybně zde má nejpodstatnější vliv mnohem lepší kóta, než ze které jezdíme my) a dva PA. Jeden s GS35b, druhý s GI7b. Stěžujeme si na jejich signál, rušení, které DL0TUD tentokrát produkují, je opravdu dost děsivé a rozhodně horší, než od lokálních OL7C. Seznamujeme se se zařízením. Nezdá se, že problém by byl v těch PA, podezření vzbuzuje spíše tranzistorový (bipolární) budič té GI7.  Zvláště, když se dovídáme, že tranzistorový budič je v původním "komerčním" stavu. Sami chlapci mezi řádky opatrně přiznávají, že s tímto budičem asi nemají nejlepší svědomí... A to nejen proto, že jejich PA prý nemá na vstupu nejlepší PSV. Ale stěžují si také - na rušení od OK1COM a OL7C a říkají, že o nás na pásmu tentokrát ani neví. Naše nová "fíčurka" asi opravdu pracuje úspěšně. Jinak problémy v DL0TUD (DF0MTL) jsou prakticky stejné, jako u našich soutěžních stanic = nedostatek operátorů, problémy s přístupem na kótu, nedostatek času. Loučíme se s příslibem setkání v UHF Contestu. Naše cesty míří na protější Klínovec, kde sedí v autě OK1COM. Na první pohled je zřejmé, proč si na jeho signál stěžují u DL0TUD a i u nás - tranzistorový, bipolární, 12-ti voltový, 200W PA nevzbuzuje důvěru ani svým výrobcem, ani tím, že na předním panelu má přepínač SSB - FM v poloze "FM". OK1COM sice trochu s ostychem tvrdí, že tento přepínač přepíná pouze časovou konstantu ve VF VOXu, ale nevím... Nabízíme mu, že se na jeho PA podíváme a případně jej upravíme pro použití lepšího zdroje předpětí. V té době má OK1COM již v logu okolo 550 QSO a chlubí se pěknými QSO do Norska a na hranice Bulharska. Má se proč chlubit - na to, že jede "true single" je jeho letošní výsledek skutečně pěkný. Congrats!

Na zpáteční cestě se zastavujeme u OL7C, kde si kontrolujeme vlastní signál (spokojenost vládne u nás i u nich)  a vyslechneme si povídání o tom, jak se v Horní Blatné rozšiřují antény typu "polské síto", což pochopitelně přináší neblahé výsledky - do rušení vzniklého na straně TV diváků se totiž v poslední době dokonce vkládá i Policie ČR, která objíždí soutěžní stanice a zjišťuje jejich totožnost pro následný "úřední postup".

Po návratu pomalu skládáme nefunkční antény a hromadu drahého koncovostupňového "šrotu" a dojíždíme nepodařený závod. Tak zase snad příště...

A jak to dopadlo? Potom, co se nám smůla lepila na paty,  závod dokončujeme s 670 QSO a něco přes 212 tisíc bodů. Proti konkurenci opravdu nic moc, ale doufáme, že to alespoň do první dvacítky bude stačit. V duchu blahopřejeme těm, který to tentokrát šlapalo bez problémů. Ještě se budeme muset moc učit. Výsledek nedělá jen špičkové zařízení, operátoři, antény, ale také alespoň 99,9% spolehlivost vší technologie provázená dostatečnou dávkou štěstí.

73! a v dalším závodě naslyšenou

OK1VPZ

A ještě několik fotek i s krátkým komentářem:

 

 

 
 
 
 
 
 
top 20            km
--------------------
LA0BY	JO59IX	1074
LA8WF	JO59GV	1066
LA5KO	JO59FH	1003
M2F	IO90JO	 990
M8C	IO91JH	 987
YU1R	KN03EH	 976
4N5M	KN03DI	 968
LA6VBA	JO48MQ	 953
G5B	IO92WV	 933
YU7AAA	JN94XC	 884
SM6OPX	JO58RG	 880
G0FBB	JO01EI	 878
YZ1U	JN93RW	 877
YT1DW	JN94PI	 831
G0VHF/P	JO01PU	 819
G0KPW	JO02RF	 814
IQ0TE/6	JN63KC	 811
OZ6ABA	JO57DJ	 796
SK6BA	JO67HM	 793
YT7P	KN05EJ	 793
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
********************************************************************
* Number of valid QSOs:  670                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JO59IX  1074 km  call: LA0BY        Average: 317 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
*  372xDL 118xOK 23xPA 12xHB 17xSP 8xOE 15xOM 8xF 9xOZ 7xSM 26xI   *
*  10x9A 6xYU 10xHG 11xS5 6xON 6xG 1xT9 5xLA 1xLX                  *
*                                                                  *
*                                   Total sum of points: cca 21200 *
********************************************************************