CQ 160m CW 2010 pod značkou OK4W

Jak to napsat slušně?  No - tentokrát se nezadařilo úplně tak, jak bychom chtěli.
Naše ambice byly asi větší, než nám ve zcela nezbytné dávce štěstí bylo dopřáno...

Na závod jsme se začali připravovat od konce prosince minulého roku, kdy začal Honza OK1BAF spolu s Láďou OK1DIX připravovat nový PA s GU-81, dopělý KV PA totiž v našem UHF radioklubu chybí.. Konec se "rozsvítil" během víkendu před závodem, bohužel ani přes veškeré úsilí se nepodařilo zabránit, aby znovu a znovu neodcházel zdroj předpětí pro G2. Mezitím jsme alespoň postavili 36m vysoký vertikál a druhý magirus pro invertované V. Se stavbou beverage jsme začali až k večeru ve čtvrtek před závodem, stihli jsme ale postavit jenom směr do W. V pátek to nebylo o moc lepší, na poli totiž leželo přes 40cm mokrého sněhu a na stavění dalších beverage nás nebylo dost. Nakonec jsme tedy ve 2-3 lidech postavili 5 směrů: do PY, KP4, W, JA a VK. Po třetí hodině konečně přijel Jirka, OK1ZAD (alias OK1RW) s přepínači pro RX a předzesilovači, bohužel něco bylo špatně a předzesilovač měl bohužel nedostatečný zisk. V zápalu boje s nedostatkem lidí se nakonec těsně před závodem ukázalo, že není vyřešené ani přepínání RX z beveragů na vertikál a inv.V... To už nás ale tolik nemrzelo, protože závod měl začít už za necelou hodinu a v provozu stále nebyl ani jeden PA.. Závod jsme tedy nakonec začali s mírným zpožděním a pouze s nějakými 500W do vertikálu a jen částečně funkčním RX. Do invertovaného V jsme měli ještě připravený nedokončený 1kW PA, bohužel Mr. Murphy naši partyzánskou přípravu na poslední chvíli vytrestal a ukázalo se, že u zcela nově vypadajícího síťového transformátoru na toroidu bylo přerušené vinutí, a to jsme opravdu nečekali.. Nakonec jsme oba připravované PA jsme v závodě vůbec nepoužili, závod jsme začali na jediný PA, zprovozněný až v hodině dvanácté připojený do vertikálu a tak nakonec zůstalo invertované Vé v 30m zcela nepoužité. Škoda.. (mimo to jsme někde ztratili i klíčovací kabely k počítači, takže do sobotního poledne se muselo dávat CQ "postaru"... )

David, OK1RK, vpravo PA od OK1DIX AL-811

Závod jsme proto pak už odjeli víceméně jen pro radost, zajímavé bylo otestování nové IC-7600 oproti staré FT-1000. Bohužel podmínky bylo oproti minulému roku pod průměrem a celkově se podařilo udělat pouze 36 amerických a kanadských států, ve srovnání s loňskem to bylo o 17 států míň... Většinou to bylo zaviněno naším malým výkonem, spoustu násobičů jsme slyšeli, jako např. FK, KL7, CE1, SU9, C6, ale dovolat se jich se nám ani po delším úsilí nepodařilo a navíc nás ještě operátoři silnějších evropských stanic často vytlačili z frekvence, takže jsme po bandu často kličkovali jako zajíci. Alespoň potěšilo pár spojení do Japonska, JT, CX, XE, A7, z Afriky EA8, CN, CT3, celkově jsme ale udělali jen slabých 67 DXCC. Problémy byly i s RX - v sousedství vyrostla "elektrárna se slunečními články" a proti minulému roku vzrostlo rušení, vadil ale asi i vysoký sníh pod beverage, drát byl totiž jen asi necelý metr nad povrchem sněhu. Zajímavé bylo sledovat, jak se měnily podmínky, protože když konečně začalo chodit východní pobřeží USA, slyšeli jsme W2 stanic převážné na beverage ve směru do KP4. Na výsledku se podepsala i špatně zvolená taktika, vzhledem ke stale se zhoršujícím podmínkám siření se během druhé noci nepodařilo dohnat chybějící násobiče a v neděli ráno bylo již jasné, že na celkovém skóre lze jen těžko něco vylepšit. Hlavni tíha provozu ležela opět na OK1RK a OK1DIX, pres den na OK1KN a OK1TEH (mimochodem pro mě to byl po roce první závod mimo pásma VKV). Jinak co se týče rušení v závodu, pod 1,825 MHz byl takový "šrumec", že kdo neměl QRO, neměl šanci se prosadit. V neděli ráno dokonce došlo i na úmyslné rušení..

Celkový výsledek byl sice do počtu spojení zhruba stejný jako vloni - asi 1360 QSO, bohužel na násobiče to už bylo o dost horší a výsledek bude jen cca 760 000 bodů. Předběžné výsledky sice zatím vypadají překvapivě opět na 3. místo v OK, zatím ale není jasné, do jaké míry budou oficiální výsledky odpovídat deklarovaným.

Na slyšenou někdy příště.

Za klub OK2KKW Matěj OK1TEH

ps: na závěr několik obrázků:


36m vysoký vertikál

  Spodní část vertikálu, v pozadí beverage do JA

   
Nový pěkný středovlnný PA "made by kotel"  (by OK1BAF) s GU-81 se bohužel nepodařilo rozchodit včas...