Adventní "potlach" OK1VM v Ústí n.Labem r.2018

Vrátili jsme se z tohoto minisetkání radioamatérů severočeského regionu a protože se říká, že první dojmy jsou zpravidla pravdivé, chtěl bych se s vámi, čtenáři našeho webu, zatepla podělit o své pocity, které jsem si z Ústí přivezl.

Především je třeba poděkovat Michalovi OK1VM a Pavlovi OK1JFP za přípravu a organizaci tohoto setkání. Nemají to jednoduché. Letos se minisetkání konalo v hospůdce Eden na sídlišti Dobětice v Ústí a je nutno říci, že místo bylo zvoleno šťastně. Velikost "sálku" byla pro zhruba 50 radioamatérů "tak akorát", pivo se dalo pít a tak to sobotní, cca 4 hodinové odpoledne uteklo příjemně.

Na programu byly české KV expedice do Mongolska a řada dalších prezentací na témata provozní i technická. Osazenstvo bylo až na nepodstatné výjimky ve věku 60+ roků, jednoznačně převažovali lidé se zájmem o KV a tím pádem i se spíše pozitivním vztahem k organizaci ČRK, jak ostatně demonstroval i jeden týpek (OK3RS), který měl na sobě černé tričko z bílým názvem "Český radioklub" na zádech, zlatý řetěz kolem krku a nějaký baofňuk na opasku. Chtělo by se mi říci, že nápis na jeho zádech by jen stačilo doplnit sdělením "je i tvoje ostuda" a všechno by mohlo být v pořádku, hi... Vzpomněl jsem si přitom na STBáka OK1RS (Ruda Siegel). Nevím, proč je ten poskvrněný sufix pro někoho tak přitažlivý...

První sadu prezentací zahájil OK1XC a týkala se vysílání z Mongolska, přičemž zmapoval jak historii prvních QSO počínaje rodinou Kloučkovi JT1AA a JT1YL, tak i jeho vlastních aktivit v 80-tých letech a expedice v letech 2006 a 2016. Zatímco ta část krátkovlnného vzpomínání byla pro mne nezajímavá, vzpomněl jsem si, jak JT1AA měl československou call OK1KW, kterou získal po mnohem známějším Lexovi Kolesnikovi, který byl výborným technikem a svými prvními QSO na pásmech 23cm se zapsal nesmazatelně do československé radioamatérské historie a potom jsem si ještě vybavil vzpomínku, jak QSL manažera "našich krátkovlníků" v JT dělal OK1DVC alias Vladimír Čáp, známý to STBák z ulice Pionýrů... Když ale vynecháme tuhle smutnou historii, tak povídání bylo doplněno spoustou krásných fotek mongolské přírody a bylo to proto velice, velice  zajímavé i pro nás nekrátkovlníky. Úsměvné bylo jen vzpomínání, jak se KV pásmo odtamtud otevírá ve směru do NA a EU jen cca na 4 hodiny denně a taková DX-pedice do JT tedy nemá většinu dne co dělat. Vzít s sebou nějaké EME zařízení - například na 23cm - ale nikoho se zúčastněných pochopitelně ani nenapadlo, takže celá ta snaha o aktivizaci značky JT zřejmě v rámci světové radioamatérské komunity příliš zájmu nevzbudila. Škoda.

Mezi ostatními prezentacemi zaznělo také povídání OK1TEH o výpočtech mechanického namáhání rotátorů při budování EME pracoviště, kterou tady na našem webu brzy uvidíme, dále povídání OK1VOF, který se stáhnul z domovských VKV pásem na QRPP provoz na KV, jak využívat poněkud sporný krátkovlnný komunikační  mód FT8 a na stejné téma pohovořil na závěr setkání ještě OK1VM. Bylo zajímavé, že ten na začátku svého povídání o FT8 byl provázen pískáním ze zadních "lavic", kde seděli příznivci těch "českých radioklubů" a je možno říci, že podle mého názoru celkem oprávněně, protože je to opravdu velice kontroverzní směr komunikace na radioamatérských pásmech (schválně nepíšu "radioamatérské komunikace"), protože tento robotický komunikační mód nepovažuji za budoucnost radioamatérského provozu, ale naopak za další klinec do její rakve. Ostatně - Matěj TEH také slíbil, že na toto téma napíše obsáhlejší úvahu, podepřenou jeho bohatými provozními zkušenostmi s využíváním různých digitálních druhů provozu, jejich výhodami i nevýhodami.

Nicméně, Michal, který stojí za tímto minisetkáním, si to pískání jistě nezasloužil. Jsme radioamatéři, zájmy máme rozdílné a i když nikdo z nás neholduje všem oborům radioamatérské činnosti, je neslušné se proti zájmům kolegy takto hulvátsky vymezovat. Co udělali ti pisklouni pro ostatní radioamatéry? I když -  Michal OK1VM by možná více, než navazování tisíce FT8 QSO na KV udělal lépe, pokud by průběžně updatoval své na GHz pásma zaměřené webové stránky.

Z jiných prezentací bych zmínil ještě povídání OK3RM o TX filtrech pro multiband multiop QROoo KV stanice a nakonec pro mne, technika s televizní minulostí, favoritní přednáška OK1AKT o rychlé digitální radioamatérské televizi DATV v pásmu 23cm. Za ostudného nezájmu přítomných KV borců tak zaznělo povídání a byly prezentovány fotky zařízení, umožňujícího full HDTV pozemské vysílání v 20MHz širokém komunikačním kanálu se středem na 1272 MHz s modulací BPSK ve formátu DVB-S se symbol rate 12Msymbolů, FEC 3/4 a kodeku H264AVC včetně prezentace reálných testů DATV radioamatérského provozu na vzdálenost 60km s využitím 20W vysílače a běžného DVB-S STB coby přijímače. Došlo dokonce i na testy kódování a nakonec OK1AKT zmínil i projekt radioamatérského DATV převaděče, s tím, že pro něj hledá vhodné stanoviště a radioamatérskou podporu. U jeho povídání jsem si vzpomněl na situaci v UK, kde RSGB dosáhla rozšířeného kmitočtového  přídělu pro experimentální radioamatérský provoz a kde britští amatéři testují DATV přenosy omezené na tento jediný MHz pásma se slibnými výsledky. Třeba i u nás se vzbudí nějací TV experimentátoři a v rámci DATV už nebude značka OK zcela výjimečnou raritou. OK1AKT slíbil poskytnout podklady o svých radioamatérských DATV experimentech ke zveřejnění na webu OK2KKW.

Na "potlachu" v Ústí jsme ze známých tváří viděli také OK1VUM, dále OK1HH, kterému zachutnalo místní pivo značky Březňák a řadu dalších známých radioamatérů, jako je nepřehlédnutelný Jirka OK7RA, ale také Luděk OK1VSL z OK5T, známý mikrovlnný nadšenec OK1EM a další. Věříme, že se s většinou přítomných potkáme nejpozději v květnu 2019 na pásmech 70cm a vyšších.

s přáním hezkého adventního období l.p.2018
OK1VPZ

Příloha: fotky OK1TEH:  https://ok1teh.rajce.idnes.cz/Adventni_Radioamatersky_Potlach_2018/