VPZ na VKV verze 2014

Návrh VPZ na VKV verze 2016

1. Tyto podmínky platí pro všechny závody uvedené v bodu 2. na VKV (v pásmech od 50 MHz výše), které pořádá Český radioklub, člen Regionu I. IARU.

2. Níže uvedené mezinárodní závody na VKV, které pořádá ČRK (dále jen „pořadatel“), jsou časově koordinovány v celém Regionu I. IARU a to, není-li v podmínkách závodu uvedeno jinak, vždy první celý víkend v příslušném měsíci od 14.00 UTC v sobotu do 14.00 UTC v neděli:
I. subregionální závod (březen),
II. subregionální závod (květen),
Mikrovlnný závod (červen),
IARU Region I. 50 MHz Contest (třetí sobota v červnu),

Polní den na VKV - III. subregionální závod (červenec),
IARU Region I. VHF Contest (září),
IARU Region I. UHF/Microwave Contest (říjen),
A1 Contest (listopad).
Mimo tyto závody se „ Všeobecné podmínky závodů na VKV“ vztahují i na další závody na VKV, které ČRK pořádá, a to:
Závod mládeže na VKV (červen – vnitrostátní závod),
Polní den mládeže (červenec – vnitrostátní závod),
Provozní aktiv na VKV (mezinárodní závod).
Ke každému závodu může pořadatel definovat další dodatečné podmínky, které tyto všeobecné podmínky doplňují nebo rozšiřují.




3. Pro účastníky závodu jsou závazné předpisy pro telekomunikace a amatérskou radiokomunikační službu, přijaté a vydané Českou republikou a Mezinárodní telekomunikační unií (dále "předpisy") a doporučení IARU (dále jen "doporučení").

4. V národním pořadí budou hodnoceny jen ty stanice, které zašlou vyhodnocovateli deník ze závodu a závodu se zúčastní z území České republiky. Deníky došlé od ostatních stanic budou použity pouze pro kontrolu.





5. Soutěžní kategorie: Není-li v podmínkách každého závodu pořadatelem individuálně stanoveno jinak, platí následující definice kategorie:

- SINGLE - stanice obsluhovaná jednotlivcem bez cizí pomoci během závodu. Cizí pomocí během závodu se rozumí vlastní obsluha vysílacího a přijímacího zařízení, směrování antén, vedení deníku a přehledu stanic, se kterými bylo pracováno a obsluha zařízení pro přístup do informačních sítí. Za cizí pomoc je rovněž považováno dohodnutí spojení (sked) s jinou stanicí za pomoci jiné osoby libovolným způsobem. Všechny ostatní činnosti se za cizí pomoc nepovažují.

- MULTI - stanice ostatní, nesplňující podmínky pro zařazení do kategorie single. Stanice, jejíž značku použije v závodě více operátorů, se vždy považuje za soutěžící v kategorii MULTI. Stanice může být v jednom závodu přihlášena pouze do kategorie SINGLE, nebo MULTI. Zkřížení kategorií (na jednom pásmu SINGLE, na jiném MULTI) je nepřípustné. To nevylučuje, aby stanice, která chce být hodnocena v jakékoli kategorii na jednom, či více pásmech, poslala deník z jiného pásma pouze pro kontrolu.

- CHECK - nesoutěžní kategorie, stanice si nepřeje být v závodě hodnocena, ale svůj deník zasílá pořadateli pouze pro kontrolu.

V pásmech 144 MHz a 432 MHz pořadatel vyhodnocuje zvláštní kategorie LP (Low Power) multi nebo single.
Do těchto kategorií jsou zařazeny stanice s deklarovaným výkonem maximálně 100 W. Do deníku se žádné označení neuvádí, vyhodnocení probíhá automaticky.








 

 

 

 

 




 



6. Soutěžní pásma: Není-li v podmínkách každého závodu pořadatelem individuálně stanoveno jinak, jsou soutěžní pásma tato: 144 MHz, 432 MHz, 1,3 GHz, 2,3 GHz, 3,4 GHz, 5,7 GHz, 10 GHz, 24 GHz, 47 GHz, 76 GHz, 122 GHz, 134 GHz, 248 GHz, 50 MHz (pouze v IARU Region I. 50 MHz Contestu).


7. Druhy provozu: Není-li v podmínkách každého závodu pořadatelem individuálně stanoveno jinak, jsou povoleny všechny druhy provozů CW a fone v segmentech podle předpisů a doporučení IARU Region I.
Ve výše uvedených závodech, které jsou vyhlášeny v pásmu 144 MHz, je povolen závodní provoz i v segmentu 144.500-144.700 MHz.

8. Veškeré vybavení stanice použité k soutěžnímu provozu v závodě, tedy všechny přijímače, vysílače a antény, musí být umístěno na ploše o maximálním průměru 500 metrů. Stanoviště stanice nesmí být po dobu závodu měněno. Použití jiných přijímacích a vysílacích zařízení, zejména vzdálených přijímačů a vysílačů, která jsou umístěna mimo toto stanoviště stanice, není pro soutěžní provoz přípustné a je důvodem k nehodnocení stanice. Dle závažnosti porušení podmínek může pořadatel vyřadit stanici z hodnocení až na celou závodní sezónu. V případě klubové stanice platí sankce i pro všechny zúčastněné osoby. (viz bod 26). V případě stanice, provozované v režimu "remote station", tedy kdy je stanoviště operátora rozdílné od stanoviště stanice, platí pro stanici identicky všechny podmínky, jako pro stanici, u které je stanoviště
operátora a vysílací stanice totožné. Všechna přijímací a vysílací zařízení včetně antén, musí být umístěna na ploše o maximálním průměru 500 metrů.

9. Použití DX clusteru (včetně sítě Reversebeacon), DX sítí, a veřejně přístupných radioamatérských convers kanálů a diskusních chatů (např. ON4KST apod.) je dovoleno. Pro radioamatérskou komunikaci v těchto podpůrných prostředcích platí následující pravidla:
a. Oznamování (anoncování) vlastní značky (self-spotting), zejména ve spojení s aktuálním provozním kmitočtem, je v síti DX clusterů zakázáno. Stručné sjednání skedu prostřednictvím DX clusteru je povoleno.
b. Použití jiných přímých sdělovacích prostředků, než veřejně dostupných prostředků amatérské radiokomunikační služby (telefon, email, ICQ, SKYPE apod.) k dohodnutí pokusu uskutečnit soutěžní spojení (sked) během závodu je zakázáno. Za prostředky amatérské radiokomunikační služby se považují například převaděče, síť D-star nebo APRS, tedy ty, kde jsou předávané informace zprostředkovány všem připojeným uživatelům.
c. Použití radioamatérských komunikačních prostředků a sítí a diskusních chatů, jakož i použití jakýchkolijiných sdělovacích prostředků k předání celého nebo části soutěžního kódu (viz bod 14) je zcela zakázáno. Ke kompletnímu, oboustrannému předání soutěžního kódu a potvrzení musí dojít výhradně na daném soutěžním pásmu.
d. Pro přístup k DX clusteru, veřejně přístupným convers kanálům a radioamatérským diskusním chatům je povoleno použití libovolného přístupového prostředku.
e. Nerespektování těchto pravidel je důvodem k nehodnocení stanice (viz bod 27) v příslušném závodě na všech soutěžních pásmech.

10. V jednom daném okamžiku smí mít každá stanice na jednom soutěžním pásmu pouze jeden signál, přičemž signál(y) nezbytné pro připojení do sítí amatérské radiokomunikační služby nebo pro dohodnutí pokusu uskutečnit spojení na jiném pásmu (sked ) se neuvažují.

11. Součet špičkových výstupních výkonů (PEP) všech současně použitých koncových stupňů na jednom soutěžním pásmu nesmí přesáhnout výkonový limit příslušné kategorie a musí být v souladu s platnými předpisy dle bodu 3 (intravilán, extravilán).

12. Spojení EME, cross-band a přes pozemní či kosmické převaděče se do závodů, kterých se týkají tyto všeobecné podmínky závodů na VKV, nepočítají.

13. V závodě lze na každém soutěžním pásmu započítat s libovolnou stanicí jen jedno platné spojení (včetně stanic typu ROVER, MOBILE apod.), při kterém byl oběma stanicemi na daném soutěžním pásmu předán a potvrzen úplný soutěžní kód. Opakovaná spojení musí být v deníku označena (RPT, DUPE apod.) s bodovou
hodnotou 0 (nula). V případě opakovaných spojení se do vyhodnocení započítá to spojení, které je oboustranně kompletní.

14. Soutěžní kód sestává z RS nebo RST, pořadového čísla spojení a WW-lokátoru stanoviště stanice. Pořadové číslo spojení musí na každém pásmu začínat číslem 001. Úplný kód včetně pořadového čísla spojení od 001 předávají i nesoutěžící stanice, které nechtějí být hodnoceny . WW-lokátor stanoviště stanice musí odpovídat doporučením IARU. Pokud soutěžní stanoviště leží na hranici mezi dvěma či více WW-lokátory,
předává se na všech soutěžních pásmech stejný WW-lokátor. V tomto případě si může stanice WW lokátor zvolit za podmínky dodržení bodu 8., a kruh 500 m musí zasahovat do zvoleného WW - lokátoru.

15. RS a RST je definován následovně: R - čitelnost signálu číslem 3 až 5. S - síla signálu číslem 1 až 9. T -tón signálu číslem 1 až 9 nebo písmeny S - pro signál ovlivněný šířením „rain scatter“, A - pro signál ovlivněný polární září a M - pro signál ovlivněný šířením multi path.

16. Bodování: za každý kilometr překlenuté vzdálenosti mezi oběma stanicemi se počítá jeden bod. Bodová hodnota spojení v soutěžním deníku musí být uvedena jako celé číslo. Za spojení v tomtéž WW-lokátoru se počítá 1 bod. Podle doporučení I. Regionu IARU má být použit koeficient 111,2 pro převod stupňů na kilometry, zohledňující zakřivení Země. Pro určení zeměpisné šířky a délky soutěžního stanoviště pro výpočet lokátoru se používá systém WGS-84 (World Geodetic System 1984).

17. Deník ze závodu se vyhodnocovateli zasílá pouze ve formě elektronického datového souboru. Stanice, které si v závodě nepřejí být hodnoceny, nemusí posílat deník ze závodu.

18. Formát elektronického datového souboru s deníkem (EDI formát) je definovaný jako standardní formát pro vyhodnocování závodů v rámci Regionu I. IARU. Deník v jiném formátu nebude akceptován a stanice nebude v závodě hodnocena. Popis formátu EDI je uložen na WWW stránkách IARU Region I. a pořadatele závodu.

19. Název souboru s deníkem začíná dvoumístným číslem dle následující tabulky, které jednoznačně označuje kombinaci kategorie a pásma.
Číslo Kombinace Kategorie/Pásmo
01 SINGLE – 144 MHz
02 MULTI – 144 MHz
03 SINGLE – 432 MHz
04 MULTI – 432 MHz
05 SINGLE – 1,3 GHz
06 MULTI – 1,3 GHz
07 SINGLE – 2,3 GHz
08 MULTI – 2,3 GHz
09 SINGLE – 3,4 GHz
10 MULTI – 3,4 GHz
11 SINGLE – 5,7 GHz
12 MULTI – 5,7 GHz
13 SINGLE – 10 GHz
14 MULTI – 10 GHz
15 SINGLE – 24 GHz
16 MULTI – 24 GHz
17 SINGLE – 47 GHz
18 MULTI – 47 GHz
19 SINGLE – 76 GHz
20 MULTI – 76 GHz
21 SINGLE – 121 GHz
22 MULTI – 121 GHz
23 SINGLE – 134 GHz
24 MULTI – 134 GHz
25 SINGLE – 248 GHz
26 MULTI – 248 GHz
50 SINGLE – 50 MHz
51 MULTI – 50 MHz
 




Za toto číslo se připojí základní značka stanice (dle povolovací listiny). Přípona datového souboru je .edi.
Příklad:
01OK1XXX.edi deník stanice OK1XXX v kategorii SINGLE v pásmu 144 MHz,
10OK1XXX.edi deník stanice OK1XXX v kategorii MULTI v pásmu 3,4 GHz.
Nedodržení tohoto značení je důvodem k nehodnocení stanice.

20. Elektronický deník ve formátu EDI musí mít povinně vyplněny tyto položky následujícím způsobem. Nevyplnění těchto položek je důvodem k nehodnocení stanice.
Popis: Příklad:
TName = Název závodu TName=Polni den
TDate = Datum závodu TDate=20030304;20030305
PCall = Volací značka použitá v závodě PCall=OK1XYZ
PWWLo = Vlastní lokátor PWWLo=JO70AA
PSect = kategorie PSect=SINGLE
nebo PSect=MULTI
nebo PSect=CHECK


Pband = pásmo
(povolen je pouze formát označení pásma uvedený v bodu 6.)
PBand=1,3 GHz
RAdr1 = Jméno adresa pro korespondenci (odeslání diplomů apod.) Radr=Krátká 73
RAdr2 = Jméno adresa pro korespondenci (odeslání diplomů apod.)
RPoCo = PSČ RPoCo=11273
RCity = Město RCity=Dlouhé
RHBBS = emailová adresa pro korespondenci RHBBS=ok1xyz@73.com
SPowe = výkon použitý v závodě + jednotky SPowe=100W
SAnte = popis anténního systému SAnte=10 el. YAGI
SantH = výška antény nad zemí; nadmořská výška SAntH=10;660
A dále pak vlastní spojení dle definice formátu EDI. Číslo spojení dle definice formátu EDI může být uvedeno ve třímístném (001) nebo čtyřmístném (0001) tvaru.
* emailová adresa nemusí být vyplněna, pokud jí soutěžní stanice nedisponuje. Doporučuje se však ji vyplnit v případě potřeby komunikace mezi vyhodnocovatelem a soutěžní stanicí.

21. Deník ze závodu musí být vložen na automatický internetový portál nebo odeslán na emailovou adresu vyhodnocovatele nejpozději osmý den (druhé pondělí po závodě) po skončení závodu.

22. Odesláním deníku k vyhodnocení dává stanice svůj souhlas s poskytnutím kompletního deníku pro kontrolu i vyhodnocovatelům závodů v jiných zemích a zároveň tímto dává souhlas se zveřejněním chybových výpisů z národního hodnocení.


23. Elektronický deník se odesílá pomocí automatického internetového portálu nebo na emailovou adresu „vkvlogy at crk.cz“. Deník z Polního dne mládeže a Závodu mládeže na VKV se posílá na adresu „pdmlogy at crk.cz“ nebo pomocí automatického internetového portálu. Příjem deníku v elektronické podobě emailem musí být vyhodnocovatelem potvrzen.

24.
a. Spojení je neplatné, pokud má stanice v deníku jakoukoliv chybu v přijatém kódu, tzn. ve značce, reportu, pořadovém čísle spojení nebo lokátoru. Vyhodnocovatel je přitom oprávněn přezkoumat přijaté a vyslané kódy a rozhodnout o platnosti spojení. Ve sporných případech se považuje za správný údaj v deníku odesílající stanice.
b. Za chybu ve značce se nepovažuje neshoda ve znaku za značkou stanice a lomítkem, například SP9XYZ/p a /9. Za chybu v reportu se nepovažuje neshoda na třetí pozici, nebo tato zcela chybějící, například 599/59S nebo 59 / 599.
c. V případě prokazatelně vymyšlených nebo pozměněných spojení, která přinesla neoprávněný bodový zisk nebo ztěžují identifikaci chyb, je pořadatel oprávněn rozhodnout o způsobu penalizace, a může to být důvodem k nehodnocení stanice podle bodu 25 c.

25. Stanice nebude vyhodnocovatelem v závodě hodnocena:
a. za prokázané úmyslné porušení soutěžních podmínek nebo předpisů,
b. pokud se časový údaj u více než 30 % soutěžních spojení liší od časových údajů v denících protistanic o více než 10 minut,
c. za úmyslně nepravdivé, chybné nebo chybějící údaje uvedené v soutěžním deníku,
d. za poškození soutěžních stanic z důvodu chyb v deníku, v případě, že počet chybných spojení v denících protistanic přesáhne 30 % zalogovaných spojení v denících protistanic,
e. za chybně pojmenovaný soubor s deníkem dle bodu 19.

26. Pořadatel má během závodu právo provádět kontroly dodržování soutěžních podmínek. Za tímto účelem písemně jmenuje kontrolní komisaře. Komisař je povinen se před započetím kontroly prokázat písemným pověřením. V průběhu závodu a 2 hodiny před začátkem je soutěžní stanice povinna do 2 minut umožnit vstup kontrolnímu komisaři na soutěžní stanoviště a spolupracovat při kontrole. Pokud kontrolní komisař zjistí porušení podmínek závodu, je to důvodem k nehodnocení stanice v daném závodě. Důvodem k nehodnocení je též nesportovní chování ke kontrolnímu komisaři. Při kontrole je kontrolovaná stanice povinna pravdivě informovat komisaře o všech skutečnostech, které jsou předmětem kontroly a pravdivě odpovídat na jeho otázky související s kontrolou. Pokud bude kontrolnímu komisaři umožněn vstup za dobu delší než 2 minuty od výzvy, je to důvodem k anulování všech spojení uskutečněných soutěžní stanicí do tohoto okamžiku. Nevpuštění komisaře na stanoviště soutěžní stanice se považuje za zvláště závažné porušení soutěžních podmínek. Bude-li dodatečně zjištěno, že soutěžní stanice při kontrole zatajila komisaři podstatné skutečnosti, resp. mu poskytla nepravdivé informace či nepravdivě odpovídala na jeho otázky, považuje se to rovněž za porušení soutěžních podmínek. VKV manažer má právo a povinnost všechna zjištění kontrolního komisaře zveřejnit. Kontrola dodržování soutěžních podmínek kontrolním poslechem musí být dokumentována zvukovým záznamem. Zdokumentována musí být také případná kontrola dodržování pravidel, uvedených v bodě 8.

27. Na návrh vyhodnocovatele může pořadatel rozhodnout o nehodnocení stanice v závodě, zejména pokud:
a. vyhodnocovatel obdrží nejméně tři zdůvodněné stížnosti jiných účastníků závodu na její nesportovní chování; stěžovatel je povinen předložit pořadateli všechny dostupné důkazy o nesportovním chování stanice, na níž stížnost podává,
b. stanice nedodrží pravidla těchto Všeobecných podmínek závodů na VKV, zejména pak ustanovení bodů 3, 7, 8, 9, 10 a 11,
c. neumožní kontrolu kontrolnímu komisaři dle bodu 26, nebo poskytne-li mu nepravdivé informace.

28. Stížnost na nesportovní chování je možné předkládat pouze do 15 dnů po skončení závodu. Vyhodnocovatel je o stížnosti povinen rozhodnout nejpozději do 60 dnů od doručení. Vyhodnocovatel závodu je povinen v termínu nejméně 7 dnů před zveřejněním konečných výsledků zveřejnit předběžné konečné výsledky, které musí obsahovat výsledkovou listinu, error logy a edi logy všech stanic, které zaslaly logy do hodnocení. Připomínky k výsledkům vyhodnocení je možné podávat do 7 dnů od zveřejnění předběžných výsledků. Vyhodnocovatel je povinen se k připomínce vyjádřit do 7 dnů od obdržení. Proti rozhodnutí vyhodnocovatele se účastník závodu, který připomínku podal, může v odůvodněných případech odvolat k pořadateli. Pořadatel odvolání účastníka závodu projedná, bez zbytečného prodlení o odvolání rozhodne a své rozhodnutí odůvodní. V případě sporu je rozhodující deník vysílající stanice.

29. Diplomy obdrží hodnocené stanice za umístění do 3. místa včetně.

30. Odesláním deníku k vyhodnocení závodní stanice prohlašuje, že dodržela všechny závazné předpisy pro amatérskou radiokomunikační službu, tyto soutěžní podmínky, jakož i případně další specifické podmínky závodu a že všechny údaje, uvedené v soutěžním deníku jsou pravdivé. Stanice odesláním deníku dává současně pořadateli odvolatelný souhlas s hodnocením v rámci dlouhodobých soutěží vyhlašovaných
pořadatelem, do nichž je tento závod započítáván. Tento souhlas lze odvolat pouze vždy pro nadcházející závodní sezonu písemným prohlášením držitele povolení doručeným do sídla pořadatele nejpozději do 28. února příslušného roku.

31. Rozhodnutí pořadatele závodu je konečné.
















32. Tyto všeobecné podmínky platí od 1. ledna 2014.

zdroj: http://www.crk.cz/FILES/VPZVKV2014.pdf

1. Tyto podmínky platí pro všechny závody uvedené v bodu 2. na VKV (v pásmech od 50 MHz výše), které pořádá Český radioklub, člen Regionu I. IARU.

2. Níže uvedené mezinárodní závody na VKV, které pořádá ČRK (dále jen „pořadatel“), jsou časově koordinovány v celém Regionu I. IARU a to, není-li v podmínkách závodu uvedeno jinak, vždy první celý víkend v příslušném měsíci od 14.00 UTC v sobotu do 14.00 UTC v neděli:
I. subregionální závod (březen),
II. subregionální závod (květen),
Mikrovlnný závod (červen),
IARU Region I. 50 MHz Contest (třetí sobota v červnu),
IARU Region I. 70 MHz Contest (třetí sobota v červnu), 1)
Polní den na VKV -III. subregionální závod (červenec),
IARU Region I. VHF Contest (září),
IARU Region I. UHF/Microwave Contest (říjen),
A1Contest (listopad).
Mimo tyto závody se „Všeobecné podmínky závodů na VKV“ vztahují i na další závody na VKV, které ČRK pořádá, a to:
Závod mládeže na VKV (červen – vnitrostátní závod),
Polní den mládeže (červenec – vnitrostátní závod),
Provozní aktiv na VKV (mezinárodní závod).
Ke každému závodu může pořadatel definovat další dodatečné podmínky, které tyto všeobecné podmínky doplňují nebo rozšiřují.

Poznámka 1. Tyto podmínky se budou vztahovat na tento závod až když nebude potřeba v České republice zvláštní povolení pro pásmo 70 MHz.

3. Pro účastníky závodu jsou závazné předpisy pro telekomunikace a amatérskou radiokomunikační službu, přijaté a vydané Českou republikou a Mezinárodní telekomunikační unií (dále "předpisy") a doporučení IARU (dále jen "doporučení").

4. V národním pořadí budou hodnoceny jen ty stanice, které zašlou vyhodnocovateli deník ze závodu a závodu se zúčastní z území České republiky. Deníky došlé od ostatních stanic budou použity pouze pro kontrolu. Ze závodů budou vytvářeny dvě výsledkové listiny. První výsledkovou listina pro stanice z území České republiky a druhou pro všechny deníky v dané pásmové kategorii zaslané k vyhodnocení do České republiky. Podmínkou zařazení do mezinárodního hodnocení v České republice je alespoň jedno platné spojení se stanici pracující z územní České republiky.

5. Soutěžní kategorie: Není-li vpodmínkách každého závodu pořadatelem individuálně stanoveno jinak, platí následující definice kategorie:

- SINGLE -stanice obsluhovaná jednotlivcem bez bez jakékoli provozní pomoci další osoby během závodu. Provozní pomocí během závodu se rozumí vlastní obsluha vysílacího a přijímacího zařízení, směrování antén, vedení deníku a přehledu stanic, se kterými bylo pracováno a obsluha zařízení pro přístup do informačních sítí. Za cizí pomoc je rovněž považováno dohodnutí spojení (sked) s jinou stanicí za pomoci jiné osoby libovolným způsobem. Všechny ostatní činnosti se za provozní pomoc nepovažují.

- MULTI -stanice ostatní, nesplňující podmínky pro zařazení do kategorie single. Stanice, jejíž značku použije v závodě více operátorů, se vždy považuje za soutěžící v kategorii MULTI. Stanice může být v jednom závodu přihlášena pouze do kategorie SINGLE, nebo MULTI. Zkřížení kategorií (na jednom pásmu SINGLE, na jiném MULTI) je nepřípustné. To nevylučuje, aby stanice, která chce být hodnocena v jakékoli kategorii na jednom, či více pásmech, poslala deník z jiného pásma pouze pro kontrolu.

- CHECK - nesoutěžní kategorie, stanice si nepřeje být v závodě hodnocena, ale svůj deník zasílá pořadateli pouze pro kontrolu.

V pásmech 144 MHz a 432 MHz pořadatel vyhodnocuje zvláštní kategorie LP (Low Power) a QRP multi nebo single. Do těchto kategorií jsou zařazeny stanice s deklarovaným výkonem maximálně 100W do kategorie Low Power a s deklarovanýn výkonem maximálně 5W do kategori QRP. Tyto výkonové kategorie se do deníku neoznačují, stanice jsou do nich zařazeny automaticky podle deklarovaného výkonu.
Počínaje letošním IARU Region 1 VHF contestem lze v závodech pořádaných a koordinovaných IARU soutěžit v pásmech 144 MHz a 435 MHz i v nových, šestihodinový kategorii. Český radioklub plánuje šestihodinové kategorie vyhlásit od příštího roku, Pokud někdo chce šestihodinové kategorie využít už letos, může tak učinit v závodech VHF contest a UHS/SHF contest. Český radioklub od účastníků přijme logy a přepošle je k mezinárodnímu vyhodnocení, v rámci OK ale vyhodnocení šestihodinových kategorií provedeno nebude.
Pravidla šestihodinové kategorie jsou následující:
Šest hodin účasti v závodě může být rozděleno na maximálně dvě části. Časem prvního spojení začíná první část. Přestávka mezi periodami musí být alespoň dvě hodiny dlouhá. První dvouhodinový nebo delší interval mezi spojeními je považován za přestávku a následný začátek druhé části.
Do deníku je potřeba označit tyto šestihodinové kategori označi 6 HOURS SINGLE nebo 6 HOURS MULTI.
Žádáme účastníky, kteří i po skončení případného (i druhého) úseku udělají další spojení o zaslání kompletního logu, tato spojení jim budou automaticky vyškrtnuta, zůstanou však uchována protistanicím - kterým by byla jinak škrtnuta z důvodu "not in LOG".

Pro budoucí zavedení 70 MHz závodu jsou definovány následující dvě kategorie pouze pro pásmo 70 MHz takto:
- SINGLE DIGITAL – stanice jako kategorie single s tím, že stanice v průběhu závadu pracovala i digitálními druhy provozu.
- MULTI DIGITAL - stanice jako kategorie multi s tím, že stanice v průběhu závadu pracovala i digitálními druhy provozu.


6. Soutěžní pásma: Není-li vpodmínkách každého závodu pořadatelem individuálně stanoveno jinak, jsou soutěžní pásma tato: 144 MHz, 432 MHz, 1,3 GHz, 2,3 GHz, 3,4 GHz, 5,7 GHz, 10 GHz, 24 GHz, 47 GHz, 76 GHz, 122 GHz, 134 GHz, 248 GHz, 50 MHz (pouze v IARU Region I. 50MHz Contestu) nebo 70 MHz (pouze v IARU Region I. 70MHz Contestu).

7. Druhy provozu: Není-li v podmínkách každého závodu pořadatelem individuálně stanoveno jinak, jsou povoleny všechny druhy provozů CW a fone v segmentech podle předpisů a doporučení IARU Region I. Pouze v IARU Region I. 70MHz Contestu jsou povoleny i digitální druhy provozu.


8. Veškeré vybavení stanice použité k soutěžnímu provozu v závodě, tedy všechny přijímače, vysílače a antény, musí být umístěno na ploše o maximálním průměru 500 metrů. Stanoviště stanice nesmí být po dobu závodu měněno. Použití jiných přijímacích a vysílacích zařízení, zejména vzdálených přijímačů a vysílačů, která jsou umístěna mimo toto stanoviště stanice, není pro soutěžní provoz přípustné a je důvodem k nehodnocení stanice. Dle závažnosti porušení podmínek může pořadatel vyřadit stanici z hodnocení až nacelou závodní sezónu. Vpřípadě klubové stanice platí sankce i pro všechny zúčastněné osoby. (viz bod 26). Vpřípadě stanice, provozované v režimu "remote station", tedy kdy je stanoviště operátora rozdílné odstanoviště stanice, platí pro stanici identicky všechny podmínky, jako pro stanici, u které je stanoviště operátora a vysílací stanice totožné. Všechna přijímací a vysílací zařízení včetně antén, musí být umístěnanaploše o maximálním průměru 500 metrů.

9. Použití DX clusteru (včetně sítě Reversebeacon), DX sítí, a veřejně přístupných radioamatérských convers kanálů a diskusních chatů (např. ON4KST apod.) je dovoleno. Pro radioamatérskou komunikaci v těchto podpůrných prostředcích platí následující pravidla:
a. Oznamování (anoncování) vlastní značky (self-spotting), zejména ve spojení s aktuálním provozním kmitočtem, je v síti DX clusterů zakázáno. Stručné sjednání skedu prostřednictvím DX clusteru je povoleno.
b. Použití jiných přímých sdělovacích prostředků, než veřejně dostupných prostředků amatérské radiokomunikační služby (telefon, email, ICQ, SKYPE apod.) k dohodnutí pokusu uskutečnit soutěžní spojení (sked) během závodu je zakázáno. Za prostředky amatérské radiokomunikační služby se považují například převaděče, síť D-star nebo APRS, tedy ty, kde jsou předávané informace zprostředkovány všem připojeným uživatelům.
c. Použití radioamatérských komunikačních prostředků a sítí a diskusních chatů, jakož i použití jakýchkoli jiných sdělovacích prostředků k předání celého nebo části soutěžního kódu (viz bod 14) je zcela zakázáno. Ke kompletnímu, oboustrannému předání soutěžního kódu a potvrzení musí dojít výhradně na daném soutěžním pásmu.
d. Pro přístup k DX clusteru, veřejně přístupným convers kanálům a radioamatérským diskusním chatům je povoleno použití libovolného přístupového prostředku.
e. Nerespektování těchto pravidel je důvodem k nehodnocení stanice (viz bod 27) v příslušném závodě na všech soutěžních pásmech.

10. V jednom daném okamžiku smí mít každá stanice na jednom soutěžním pásmu pouze jeden signál, přičemž signál(y) nezbytné pro připojení do sítí amatérské radiokomunikační služby nebo pro dohodnutí pokusu uskutečnit spojení na jiném pásmu (sked) se neuvažují.

11. Součet špičkových výstupních výkonů (PEP) všech současně použitých koncových stupňů na jednom soutěžním pásmu nesmí přesáhnout výkonový limit příslušné kategorie a musí být v souladu s platnými předpisy dle bodu 3 (intravilán, extravilán).

12. Spojení EME, cross-band a přes pozemní či kosmické převaděče se do závodů, kterých se týkají tyto všeobecné podmínky závodů na VKV, nepočítají.

13. V závodě lze na každém soutěžním pásmu započítat s libovolnou stanicí jen jedno platné spojení, při kterém byl oběma stanicemi na daném soutěžním pásmu předán a potvrzen úplný soutěžní kód. Opakovaná spojení musí být v deníku označena (RPT, DUPE apod.) s bodovou hodnotou 0 (nula). V případě opakovaných spojení se do vyhodnocení započítá to spojení, které je oboustranně kompletní.


14. Soutěžní kód sestává z RS, RST nebo RSQ (IARU Region I. 70 MHz Contest), pořadového čísla spojení a WW-lokátoru stanoviště stanice. Pořadové číslo spojení musí na každém pásmu začínat číslem 001. Úplný kód včetně pořadového čísla spojení od 001 předávají i nesoutěžící stanice, které nechtějí být hodnoceny. WW-lokátor stanoviště stanice musí odpovídat doporučením IARU. Pokud soutěžní stanoviště leží na hranici mezi dvěma či více WW-lokátory, předává se na všech soutěžních pásmech stejný WW-lokátor. V tomto případě si může stanice WW lokátor zvolit za podmínky dodržení bodu 8., a kruh 500m musí zasahovat do zvoleného WW -lokátoru.

15. RS a RST je definován následovně: R -čitelnost signálu číslem 3 až 5. S -síla signálu číslem 1 až 9. T -tón signálu číslem 1 až 9 nebo písmeny S -pro signál ovlivněný šířením „rain scatter“, A -pro signál ovlivněný polární září a M -pro signál ovlivněný šířením multi path.

16. Bodování: za každý kilometr překlenuté vzdálenosti mezi oběma stanicemi se počítá jeden bod. Bodová hodnota spojení v soutěžním deníku musí být uvedena jako celé číslo. Za spojení v tomtéž WW-lokátoru se počítá 1 bod. Podle doporučení I. Regionu IARU má být použit koeficient 111,2 pro převod stupňů na kilometry, zohledňující zakřivení Země. Pro určení zeměpisné šířky a délky soutěžního stanoviště pro výpočet lokátoru se používá systém WGS-84 (World Geodetic System 1984).

17. Deník ze závodu se vyhodnocovateli zasílá pouze ve formě elektronického datového souboru. Stanice, které si v závodě nepřejí být hodnoceny, nemusí posílat deník ze závodu.

18. Formát elektronického datového souboru s deníkem (EDI formát) je definovaný jako standardní formát pro vyhodnocování závodů v rámci Regionu I. IARU. Deník v jiném formátu nebude akceptován a stanice nebude v závodě hodnocena. Popis formátu EDI je uložen na WWW stránkách IARU Region I. a pořadatele závodu.

19. Název souboru s deníkem začíná dvoumístným číslem dle následující tabulky, které jednoznačně označuje kombinaci kategorie a pásma.
Číslo Kombinace Kategorie/Pásmo
01 SINGLE – 144MHz
02 MULTI – 144MHz
03 SINGLE – 432MHz
04 MULTI – 432MHz
05 SINGLE – 1,3GHz
06 MULTI – 1,3GHz
07 SINGLE – 2,3GHz
08 MULTI – 2,3GHz
09 SINGLE – 3,4GHz
10 MULTI – 3,4GHz
11 SINGLE – 5,7GHz
12 MULTI – 5,7GHz
13 SINGLE – 10GHz
14 MULTI – 10GHz
15 SINGLE – 24GHz
16 MULTI – 24GHz
17 SINGLE – 47GHz
18 MULTI – 47GHz
19 SINGLE – 76GHz
20 MULTI – 76GHz
21 SINGLE – 121GHz
22 MULTI – 121GHz
23 SINGLE – 134GHz
24 MULTI – 134GHz
25 SINGLE – 248GHz
26 MULTI – 248GHz
50 SINGLE – 50MHz
51 MULTI – 50MHz
70 SINGLE – 70MHz – pouze pro IARU Region I. 70 MHz Contest
71 MULTI – 70MHz– pouze pro IARU Region I. 70 MHz Contest
72 SINGLE DIGITAL – 70MHz– pouze pro IARU Region I. 70 MHz Contest
73 MULTI DIGITAL – 70MHz– pouze pro IARU Region I. 70 MHz Contest


Za toto číslo se připojí základní značka stanice (dle povolovací listiny). Přípona datového souboru je .edi.
Příklad:
01 OK1XXX.edi deník stanice OK1XXX v kategorii SINGLE v pásmu 144MHz,
10 OK1XXX.edi deník stanice OK1XXX v kategorii MULTI v pásmu 3,4GHz.
Nedodržení tohoto značení je důvodem k nehodnocení stanice.

20. Elektronický deník ve formátu EDI musí mít povinně vyplněny tyto položky následujícím způsobem. Nevyplnění těchto položek je důvodem k nehodnocení stanice.
Popis: Příklad:
TName = Název závodu TName=Polni den
TDate = Datum závodu TDate=20030304;20030305
PCall = Volací značka použitá v závodě PCall=OK1XYZ
PWWLo = Vlastní lokátor PWWLo=JO70AA
PSect = kategorie PSect=SINGLE
nebo PSect=MULTI
nebo PSect=CHECK
MOpe1 MOpe1=OK1XXX, OK1YYY
MOpe2

Pband = pásmo
(povolen je pouze formát označení pásma uvedený v bodu 6.)
PBand=1,3GHz
RAdr1= Jméno adresa pro korespondenci (odeslání diplomů apod.) Radr=Krátká 73
RAdr2= Jméno adresa pro korespondenci (odeslání diplomů apod.)
RPoCo = PSČR PoCo=11273
RCity = Město RCity=Dlouhé
RHBBS = emailová adresa pro korespondenci RHBBS=ok1xyz@73.com
SPowe = výkon použitý v závodě + jednotky SPowe=100W
SAnte = popis anténního systému SAnte=10el. YAGI
SantH = výška antény nad zemí; nadmořská výška SAntH=10;660
A dále pak vlastní spojení dle definice formátu EDI. Číslo spojení dle definice formátu EDI může být uvedeno ve třímístném (001) nebo čtyřmístném (0001) tvaru.
* emailová adresa nemusí být vyplněna, pokud jí soutěžní stanice nedisponuje. Doporučuje se však ji vyplnit v případě potřeby komunikace mezi vyhodnocovatelem a soutěžní stanicí.

21. Deník ze závodu musí být vložen na automatický internetový portál nebo odeslán na emailovou adresu vyhodnocovatele nejpozději osmý den (druhé pondělí po závodě) po skončení závodu.

22. Odesláním deníku k vyhodnocení dává stanice svůj souhlas s poskytnutím kompletního deníku pro kontrolu i vyhodnocovatelům závodů v jiných zemích a zároveň tímto dává souhlas se zveřejněním všech údajů v deníku a chybových výpisů z národního hodnocení.

23. Elektronický deník se odesílá pomocí automatického internetového portálu nebo na emailovou adresu „vkvlogy at crk.cz“. Deník z Polního dne mládeže a Závodu mládeže na VKV se posílá na adresu „pdmlogy at crk.cz“ nebo pomocí automatického internetového portálu. Příjem deníku v elektronické podobě emailem musí být vyhodnocovatelem potvrzen.

24.
a. Spojení je neplatné, pokud má stanice v deníku jakoukoliv chybu v přijatém kódu, tzn. ve značce, reportu, pořadovém čísle spojení nebo lokátoru. Vyhodnocovatel je přitom oprávněn přezkoumat přijaté a vyslané kódy a rozhodnout o platnosti spojení. Vesporných případech se považuje za správný údaj v deníku odesílající stanice.
b. Za chybu ve značce se nepovažuje neshoda ve znaku za značkou stanice a lomítkem, například SP9XYZ/p a /9. Za chybu v reportu se nepovažuje neshoda na třetí pozici, nebo tato zcela chybějící, například 599/59S nebo 59/599.
c. V případě prokazatelně vymyšlených nebo pozměněných spojení, která přinesla neoprávněný bodový zisk nebo ztěžují identifikaci chyb, je pořadatel oprávněn rozhodnout o způsobu penalizace, a může to být důvodem k nehodnocení stanice podle bodu 25 c.

25. Stanice nebude vyhodnocovatelem v závodě hodnocena:
a. za prokázané úmyslné porušení soutěžních podmínek nebo předpisů,
b. pokud se časový údaj u více než 30 % soutěžních spojení liší od časových údajů v denících protistanic ovíce než 10 minut,
c. za úmyslně nepravdivé, chybné nebo chybějící údaje uvedené v soutěžním deníku,
d. za poškození soutěžních stanic z důvodu chyb v deníku, v případě, že počet chybných spojení v denících protistanic přesáhne 30 % zalogovaných spojení v denících protistanic,
e. za chybně pojmenovaný soubor s deníkem dle bodu 19.

26. Pořadatel má během závodu právo provádět kontroly dodržování soutěžních podmínek. Za tímto účelem písemně jmenuje kontrolní komisaře. Komisař je povinen se před započetím kontroly prokázat písemným pověřením. V průběhu závodu a 2 hodiny před začátkem je soutěžní stanice povinna do 2 minut umožnit vstup kontrolnímu komisaři na soutěžní stanoviště a spolupracovat při kontrole. Pokud kontrolní komisař zjistí porušení podmínek závodu, je to důvodem k nehodnocení stanice v daném závodě. Důvodem k nehodnocení je též nesportovní chování ke kontrolnímu komisaři. Při kontrole je kontrolovaná stanice povinna pravdivě informovat komisaře o všech skutečnostech, které jsou předmětem kontroly a pravdivě odpovídat na jeho otázky související s kontrolou. Pokud bude kontrolnímu komisaři umožněn vstup za dobu delší než 2 minuty od výzvy, je to důvodem k anulování všech spojení uskutečněných soutěžní stanicí do tohoto okamžiku. Nevpuštění komisaře na stanoviště soutěžní stanice se považuje za zvláště závažné porušení soutěžních podmínek. Bude-li dodatečně zjištěno, že soutěžní stanice při kontrole zatajila komisaři podstatné skutečnosti, resp. mu poskytla nepravdivé informace či nepravdivě odpovídala na jeho otázky, považuje se to rovněž za porušení soutěžních podmínek. VKV manažer má právo a povinnost všechna zjištění kontrolního komisaře zveřejnit. Kontrola dodržování soutěžních podmínek kontrolním poslechem musí být dokumentována zvukovým záznamem. Zdokumentována musí být také případná kontrola dodržování pravidel, uvedených v bodě 8.

27. Na návrh vyhodnocovatele může pořadatel rozhodnout o nehodnocení stanice v závodě, zejména pokud:
a. vyhodnocovatel obdrží nejméně tři zdůvodněné stížnosti jiných účastníků závodu na její nesportovní chování; stěžovatel je povinen předložit pořadateli všechny dostupné důkazy o nesportovním chování stanice, na níž stížnost podává,
b. stanice nedodrží pravidla těchto Všeobecných podmínek závodů na VKV, zejména pak ustanovení bodů 3, 7, 8, 9, 10 a 11,
c. neumožní kontrolu kontrolnímu komisaři dle bodu 26, nebo poskytne-li mu nepravdivé informace.

28. Stížnostna nesportovní chování je možné předkládat pouze do 15 dnů po skončení závodu. Vyhodnocovatel je o stížnosti povinen rozhodnout nejpozději do 60 dnů od doručení. Vyhodnocovatel závodu je povinen v termínu nejméně 7 dnů před zveřejněním konečných výsledků zveřejnit předběžné konečné výsledky, které musí obsahovat výsledkovou listinu, error logy a edi logy všech stanic, které zaslaly logy dohodnocení. Připomínky k výsledkům vyhodnocení je možné podávat do 7 dnů od zveřejnění předběžných výsledků. Vyhodnocovatel je povinen se k připomínce vyjádřit do 7 dnů od obdržení. Proti rozhodnutí vyhodnocovatele se účastník závodu, který připomínku podal, může v odůvodněných případech odvolat k pořadateli. Pořadatel odvolání účastníka závodu projedná, bez zbytečného prodlení o odvolání rozhodne a své rozhodnutí odůvodní. V případě sporu je rozhodující deník vysílající stanice.

29. Diplomy obdrží hodnocené stanice za umístění do 3. místa včetně.

30. Odesláním deníku k vyhodnocení závodní stanice prohlašuje, že dodržela všechny závazné předpisy pro amatérskou radiokomunikační službu, tyto soutěžní podmínky, jakož i případně další specifické podmínky závodu a že všechny údaje, uvedené v soutěžním deníku jsou pravdivé. Stanice odesláním deníku dává současně pořadateli odvolatelný souhlas s hodnocením v rámci dlouhodobých soutěží vyhlašovaných pořadatelem, do nichž je tento závod započítáván. Tento souhlas lze odvolat pouze vždy pro nadcházející závodní sezonu písemným prohlášením držitele povolení doručeným do sídla pořadatele nejpozději do 28.února příslušného roku.

31. Rozhodnutí pořadatele závodu je konečné.

32. Český Radioklub vyzívá všechny účastníky VKV závodů k dodržování povolovacích, soutěžních a sportovních podmínek.
Jako vodítko přikládá některá pravidla sportovního chování (Fair Play)

V soutěži bojuji čestně a podle pravidel.
Uznám, že soupeř je lepší.
Vítězství není důvodem k nadřazenosti.
I poražený zaslouží uznání, není terčemposměchu, ani skrytého.
Soutěž má rovné podmínky pro všechny účastníky.
V soutěži respektuji podmínky soutěže zveřejněnépořadatelem a řídím se jimi.
Chci vyhrát, ale nikoli však za každou cenu.
Férové sportovní chování je mi vlastní i vkaždodenních životních situacích.
Svým chováním jdu příkladem mladším sportovcům.
Nesportovní chování je takové chování, které zvýhodňuje jednu stanici a narušuje volnou soutěž


33. Tyto všeobecné podmínky platí od 1. ledna 2016.

zdroj: OK-list ČRK