Co nového se dá očekávat na webových stránkách OK2KKW v roce 2011

Přelom roku je vždy dobrou příležitostí k zamyšlení a jisté sebereflexi. Koncem roku 2010 u nás převládala frustrace z nepochopení naší činnosti u VKV radioamatérské veřejnosti. Jakoby najednou lidé přestali rozumět tomu, že tim, že informujeme zcela nezávisle a kriticky o situaci v české radioamatérské komunitě, vlastně bojujeme i za jejich práva proti zvůli těch, kteří jsou přesvědčeni, že si mohou koupit vše, jak výsledek v závodě, tak i samotný hamspirit. Už jsme dokonce měli připravené i oznámení o ukončení provozu informačního webu OK2KKW a jeho "překlopení" do běžné webové prezentace contestové činnosti našeho klubu, ale nakonec jsme se pro osobních rozmluvách s řadou radioamatérů, kterých si vážíme, rozhodli neházet flintu do žita a ještě nějaký čas se snažit udržet tento koncept při životě.

Nezakrývám, že mocný impuls a novou motivaci k pokračování provozu informačního nám dal Zdeno OK2ZW, Pavel OK2PMU a ostatní lidé z okruhu OK2ZI (například také OK1HH) tím, jak velice jim naše činnost vadí. A proto nás už v roce 2011 asi nepřekvapí vůbec nic, ani situace, kdy někteří "vyvolení" budou moci bez možnosti kontroly veřejnosti klidně dál používat systémy dálkově ovládaných přijímačů a výkony daleko přesahující povolené limity...

A právě proto (alespoň prozatím) webové stránky OK2KKW nezavřeme, i když jsme to původně plánovali a udržování našeho webu v aktuální formě nás stojí více jak sto hodin práce měsíčně. Času, který už deset let obětujeme pro aktuální informování českého i evropského radioamatérského společenství, věnujícího se činnosti na VKV pásmech. Prozatím tedy házíme pod stůl již dobře naplánované ukončení naší VKV informační novinařiny, či alternativně jen udržování činnosti webu pouze v zúžené anglické verzi. Tím ovšem nevylučuji, že k tomu někdy v blízké budoucnosti může dojít, neboť nic netrvá věčně.

Pro nejbližší období jsme se domluvili, že OK1TEH připraví nový vzhled webu, protože ten stávající, starý více jak 8 let, už nevyhovuje dnešním webovým prohlížečům nové generace. Také se již ovšem nebudeme cítit zavázáni updatovat obsah webu každý den, jako tomu bylo dosud. Věřím, že jisté snížení počtu relativně marginálních informací, které na naší informační stránce veřejnosti dnes poskytujeme, nebude na škodu věci. Nedílnou součástí chystaného nového webu se stanou opět ankety pro radioamatérskou veřejnost, aby se naši čtenáři mohli anonymně vyjadřovat k tomu, co nás bude v roce 2011 nejvíce pálit. Například k praktickým výsledkům nových "všeobecných" podmínek VKV závodů, ke zneužívání zakázaných podpůrných technických prostředků ve VKV závodech, k tomu, co asi předloží (i když je jakákoli aktivita ČRK na mezinárodním poli spíše nepravděpodobná) a co odsouhlasí OK2ZI na zasedání IARU v Jihoafrické republice, co se bude dít na poli pokračující plíživé "okupace" VKV radioamatérských pásem QRM od komerčních služeb a jejich snaze prolobovat přesunutí radioamatérského provozu z cenných VKV pásem na  pásma krátkých vln.

Témat bude samozřejmě i nadále dost a dost.  Například jistě zaujme připravované statistické vyhodnocení soutěžních výsledků těch stanic, u kterých by radioamatérská veřejnost mohla dojít k podezření, že se ve VKV závodech nechovají zrovna férově. Zkrátka dokud nezačně padat každodenní počet návštěvníků našeho informačního webu, věříme, že bude mít smysl, abychom náš soukromý čas a s tím spojené finance české radioamatérské komunitě věnovali i nadále - tedy alespoň tak dlouho, dokud to budeme schopni zvládat. Proto uvítáme jakoukoli formu spolupráce kohokoli, kdo je přesvědčen, že jeho názor by zde také měl zaznít, že jeho povedené konstrukce by neměly být zapomenuty, že minoritní radioamatérské aktivity by neměly zapadnout. Jsme otevřeni (a teď hovořím za celý kolektiv OK2KKW) i dalším členům, spolupracovníkům, novým kamarádům. Každý, kdo s námi chce jet na závody, kdo je připraven přiložit ruku k dílu, bude vždy vítán.

73 a hodně štěstí v roce 2011

Vám přeje OK1VPZ