EME okno OK1TEH (listopad - prosinec 2009) v původním znění

Aktuální komentář OK1TEH: 23. února 2010 jsem obdržel nový výtisk Radiožurnálu 1/2010, ve kterém mělo být (náhradou za RŽ 6/2009) otištěno toto EME okno. S překvapením jsem ale zjistil, že v obsahu bylo mocně škrtáno a byly tam dopsány věty, které neznám. To vše, aniž by se mnou změny v mém textu někdo jakkoli konzultoval. Místo mého úvodníku s novoročním zamyšlením bylo číslo doplněno odstavcem OK1DFC, který rekapituluje historii "svého" EME okna s tím, jak k redigování 2m "přibral" i OK1TEH, který píše "zejména o JT65" . Připomínám, že tak tomu není a počínaje rokem 2007 posílám OM3EI své texty zcela nezávisle na OK1DFC, rozhodně do "jeho oken" nepřispívám a už vůbec ne jen "nějakou tou částí".

Protože toto EME okno mělo vyjít v posledním RŽ roku 2009, nezveřejnil jsem jej předtím, než vyšlo v časopisu SZR. U následujících EME oken, které napíšu, tomu bude jinak. V souladu s tímto sdělením jsem se rozhodl, že text zveřejním na webu OK2KKW již v tom okamžiku, kdy jej pošlu Romanovi OM3EI. Věřím, že v takovém případě již nedojde k podobně rozsáhlým a nekonzultovaným změnám textu. V opačném případě bych se musel zamyslit, zda bych měl ještě do tohoto časopisu SZR přispívat. Tolik na vysvětlenou a teď již ke znění EME okna, které mělo původně vyjít v 6.čísle RŽ roku 2009:

   ____________________________________________________________________________________________________________________________________
 

Vážení čtenáři a příznivci DX provozu, vítám vás u posledního vydání EME okna v roce 2009. Nejdříve mi dovolte vám všem poděkovat jak za čtenářskou přízeň tak i za vaše příspěvky (tentokrát jich přišel opravdu rekordní počet) a především – popřát hodně zdraví a štěstí v životě rodinném i osobním v novém roce 2010. Protože skončil rok, tak jistě nebude od věci udělat malé vánoční zamyšlení.

Lze konstatovat, že s postupným zhoršováním úrovně hamspiritu a pokračování absurdního honu za krátkovlnnými expedicemi krok za krokem dochází k potěšitelné změně v radioamatérské činnosti, a to postupnému nárůstu aktivity „měsíční“ OK/OM komunity. Když občas pročítám staré, ale skvělé VKV články Jindry OK1VR, přemýšlím, kam se EME provoz v budoucnu bude ubírat. Brzy zřejmě dojde k velkému boomu EME pracovišť provozovaných přes internet na dálku (protože elektromagnetický smog v oblasti měst narůstá exponenciálně), dále k výraznému oživení mikrovlnných EME pásem v důsledku stále více dostupných součástek a přijdou nové možnosti zpracování slabých signálů v programech, které nahradí WSJT a je možné, že se díky tomu v budoucnosti podaří i radioamatérská spojení odrazem od povrchu Venuše (EVE). Zde je ale na místě uvést jednu obavu: přestože EME provoz je jistě prestižní radioamatérskou oblastí, určitě by se neměl být nástrojem v honbě za léčením vlastního ega zúčastněných. Odstrašujícím případem jsou dnes ti, kteří se široko daleko vychloubají svými úspěchy, nechávají se obdivovat svým radioamatérským okolím jako ti nejlepší z nejlepších, zakládají různé „ligy výjimečných“, často odmítají skedy s menšími stanicemi (zejména digitálním druhem provozu) a jen velmi neradi publikují užitečné informace začátečníkům. Vždyť koupit pozemek a postavit na něm anténní monstrum je přece tak snadné... Výsledkem je, že někteří mladí zájemci tak stále bohužel pohlížejí na EME provoz jako na oblast sice velmi zajímavou, leč náročností zcela mimo dosah jak jejich finančních možností tak i vědomostí… A proto, s ohledem na starou moudrost, která praví, že žádný strom neroste do nebe, se prosím snažme být v novém roce skromní, více si pomáhat a být k sobě velice ohleduplní…

Ale teď již k vaším příspěvkům.
Na 6m je od nás zatím aktivní pouze Jarda, OK1RD (www.ok1rd.com ), kterému se podařilo na konci listopadu 2009 po dvou měsících na EME dosáhnout na první 6m WAC v OK. Byla to spojení s K2ZD, IW5DHN, ZL3NW, JR6EXN, ZS6WAB a posledním OA4TT. Pro rok 2010 Jarda plánuje EME na dalších bandech. Díky Jardo za report a GL.

První dorazivší 2m příspěvek byl od Tomáše, OK2PWY a Milana, OK2BFF:

   2m EME antény RK3FG 4x15el Xpol - více zde

Po prvních zkušenostech v říjnovém kole ARRL EME Contestu, kdy jsme poslouchali řadu stanic jak CW tak JT65B (viz minulý článek) jsme se snažili v průběhu následujících týdnů navázat první spojení. Nebylo to jednoduché, protože podmínky nebyly zrovna příznivé. Postupně se dařilo zvládnout a zlepšovat příjem. Zvláště jsme se zaměřili na provoz WSJT. Jako maják sloužil signál stanice RK3FG. Anatolij používá 4x17el s možností přepínání H/V což je velmi výhodné, protože do jisté míry eliminuje vliv Faradayovy rotace. Je na pásmu prakticky denně a jeho signál je velmi stabilní. Stanici RK3FG je možné najít na kmitočtu 144,154 MHz. Anatolij má velkou trpělivost v pokusech s QRP stanicemi. Po mnoha pokusech se nám podařilo navázat první EME QSO. Reporty O/O (-19/-29dB). Druhé QSO přišlo za několik minut s Garym KB8RQ O/O Gary byl slyšet -14dB což je velmi pěkný signál. Další stanice, se kterými se podařilo navázat spojení: 3.12 s UA3PTW O/O (-15/-27dB), 4.12. RX1AS O/O (-17dB). V průběhu ARRL Contestu 5. 12. EA6VQ O/O (-14), RU1AA O/O (-14/-25dB), 6.12. IK3MAC O/O -10dB (CQ po ukončení QSO -6dB), ES6RQ O/O (-17/-25dB). Pokusy probíhaly ještě s řadou dalších stanic, ale vzhledem k nedostatku času v závodě nebyly úspěšné. Celkem se tedy podařilo navázat 8 kompletních spojení. Podmínky šíření byly ten víkend extrémně dobré. Od konce září do 12.12. 2009 se nám podařilo poslouchat signály 43 různých stanic: KB8RQ, K6MYC, DK3WG, IZ0FWA, S52LM, HB9Q, SV8CS, RK3FG, RX1AS, EA6VQ, ES6RQ, IK3MAC, SV1BTR, LA8YB, K9MRI, GD0TEP, RU1AA, SM5FCS, DL7HR, UA3PTW, UA4API, DK1CO, VK2KU, G1KAW, DJ0MEO, EA5CJ, UA4AQL, DL9MS, W7MEM, KE7NR, JH1GSH, JM1WBB, RA6DA, IK1UWL, K1OR, G4FUF, YU7AA, ON7PI, K5QE, IT9CJC, HR9BFS, WA7GSK, RZ3BA/1. Doufáme, že se nám brzy podaří další pěkná spojení odrazem od Měsíce. Náš rig: je PA s GI7B 200W, 9 el. H DK7ZB, LNA s ATF 54143 NF 0,8 dB. Je možno říci, že EME pokusy se dnes díky WSJT dají dělat s tropo výbavou doplněnou o možnost zvedání antény v elevaci například táhlovým motorem. Možnost poslechu a navázání spojení odrazem od měsíčního povrchu i během všedních dnů je vedle MS hezké zpestření práce na VKV.

GL 73 Milan OK2BFF – hlavní konstruktér & Tom OK2PWY jako operátor.


Díky za pěkný report a velký congrats k prvnímu EME spojení! Po zaslání příspěvku jsem se od Tomáše dozvěděl, že skutečný výstupní výkon byl pro mechanický problém s PA pouze kolem 100W!, takže v plánu na nový rok je prý nový tranzistorový PA.

 

Další novou OK stanicí, které vyjela na 2m EME je Petr, OK2MIT:

Ahoj Matěji,
o svém QRPP zařízení na EME se moc rozepisovat nebudu, je to celkem ubohé provizorium, se kterým testuji spodní hranici úspěšnosti práce na EME. Japonsko a Austrálie v letošním ARRL EME contestu byly tedy milým překvapením - pro mne nejenom nové země, ale i nové kontinenty. USA mám už od roku 2006 - inu udělat spojení s Davem W5UN se musí povést snad každému. Ant: 1x9el H (ZZ209) + elevace, LNA osazeno TC2281, PA: 200W (2xKP920A), TCVR: FT-897 s úpravou proti změnám frekvence při zahřátí během vysílání. Lepší vybavení plánuji na příští rok, pokud zdraví dovolí.

Dělaná EME QSO: EA6VQ -23/-27, DM1CG -24, RK3FG -14/-24dB, KB8RQ -13, K6MYC -18/-26, K9MRI -17, ES6RQ -15, RU1AA -9, JM1WBB -22/-23, IK3MAC -10, EB1DNK -17, JR3REX -21/-26, VK2KU -22/-25, UA3PTW -14, G4FUF -21/-24dB.

Perlička na konec - přišel mi QSL od K9MRI za EME na 2m. A když pak na klubové schůzce koloval, tak jej jeden postarší ham chvíli otáčel v prstech a pak pronesl k druhému zasloužilému kolegovi: "Vidíš vole, a tys mne nutil odměřovat pravítkem na mapě, jak je to daleko do Budapešti..."
Pěkný den.

Petr OK2MIT


Congrats a GL s výstavbou nových antén.

4x7el DK7ZB u OM3CWY

Další příspěvek poslal Jozef, OM3CWY:

Pred par tyzdnami som obdrzal E triedu, ukoncil som upgrade antenneho systemu (4x7ele H-pol) ku ktoremu som pridal 750W koncovy stupen a kvalitny LNA MHP-145 z dielne SSB-USA. Nakalibroval som YAESU AZ/ELE rotator, prirobil som digitalne odcitavanie AZ/ELE.

Takto vybaveny som sa opat pustil uprostred oktobra do Meteor Scatter a EME prevadzky. Ku dnesnemu dnu (8. december 2009) mam dohromady nadviazanych 201 EME QSO z coho mam 152 INIT, okolo 33 DXCC, 121 lokatorov. Meteor Scatter prevadzkou som celkovo nadviazal 78 QSO z coho je 63 INIT, 21 DXCC.

V sucasnosti experimentujem s REMOTE prevadzkou a aj napriek tomu ze este nemam dokoncene otacanie anteny cez internet, podarilo sa mi urobit okolo 12 QSO prevadzkou MS. Na otacanie anten pocitam s vyuzitim MicroHAM StationMASTER ktory budem pouzivat v tzv. ONLINE mode co mi umozni otacanie v AZ rovine.

Moje nasledujuce plany smeruju ku EME antennemu systemu 4x3WL co by mohlo znamenat prirastok 2+dB. Akonahle bude system hotovy planujem do H-konfiguracie pridat 4xYAGI na 70cm. Na tomto pasme mam takisto k dispozicii 750W a LNA. Spustenie EME prevadzky na 70cm ocakavam koncom zimy alebo v skoru jar.

Po 70cm sa planujem pustit do 23cm pasma s predpokladom prvych EME experimentov v lete az na jesen buduceho roku.

Pre zaujemcov o EME a Meteor Scatter prevadzku som k dispozicii via e-mail jmarsala@sk.uss.com alebo na SKYPE ako OM3CWY.

Takisto chcem podakovat Matejovi OK1TEH za jeho dlhodobu podporu a poradenstvo.

73,
Ing. Jozef MARSALA, OM3CWY


Díky Jozef za příspěvek a budu se těšit na naše první 70cm EME QSO.


Na 2m nově jezdí EME i Jirka, OK2PMS. Na svém blogu napsal:

    4x10el DK7ZB v klubu OK2KCE, které Jirka OK2PMS používá na EME

O uplynulém [říjnovém] víkendu se konal ARRL EME contest, tedy opět příležitost s dostatečným množstvím stanic pro test příjmu signálů EME. Z minulosti již vím, že s anténou bez elevace doma nemám šanci při východu Měsíce, kvůli kopci za domem, zůstává tedy pouze možnost pokusu při jeho západu. V nedělním odpoledni tato chvíle nastala a já dekódoval první odražený signál od Měsíce - EA6VQ. Drze jsem ho hned začal volat, ale najednou po pár minutách po něm nebyla ani stopa. Přeladil jsem se na další potenciální stanici KB8RQ a opět program dekóduje jeho výzvu. Asi po třech relacích volání mě zaregistruje a odpovídá, spojení je pak hotové v podstatě okamžitě a po jeho potvrzení jsem se mohl radovat. Aby taky ne, signál urazil kus cesty, nehledě na použití jedné kratší antény a k tomu městské rušení. Snad to nebylo spojení první a na dlouhou dobu poslední. Vím, že jsem natrefil na stanici, která má jeden z největších ant. systémů na světě, ale někdy se přeci začít musí. 11/10/2009 12:21 KB8RQ EM79SV OOO /RO JT65B 7484 km.

V prosincovém kole ARRL EME contestu jsem chtěl navázat druhou etapou na první EME QSO z předchozího kola. Tentokrát ovšem z lepšího druhého QTH s cílem nějakou stanici zachytit a navázat alespoň jedno jediné QSO. Na EME testy jsem si vyhradil nedělní dopoledne. Doma jsem byl ráno pomalejší a tak jsem přijel na místo činu později, než jsem plánoval. Vše nachystal a několikrát vylezl ještě na stožár a namontoval nové anténní relé. Pak jsem již za dohledu obecenstva Pavla OK2IFS přizvednul antény v elevaci, natočil kmitočet EA6VQ - no a co myslíte? Byl tam! Spojení bylo otázkou chvilky, nejlepší relace byla -15dB. S jídlem roste chuť, další frekvence, kde měl být K9MRI. Signál je poměrně pěkně slyšet i z reproduktoru. Začínám volat a najednou vidím, že rafiky se špatným PSV opět signalizují závadu, se kterou se delší dobu potýkáme a neumíme lokalizovat. První myšlenka je proč právě teď. Ale Pavel byl dobrou podporou, hned vylezl na stožár a vyměnil propojku mezi slučovačem a anténním boxem. Snad je závada již definitivně opravena a potvrzena chybou země v konektoru. Jen Měsíc neměl pro naše hledání pochopení a dále nekompromisně zapadal. Již byl nějaké 3° nad obzorem, kdy jej opět hledám, nalézám na stejném místě a volám. Spojení parádní, v maximu nějakých -13dB. Více jsem toho už neudělal. Ale cíl mise byl splněn a s uspokojením jsem jel domů posilnit se za "dobrý" výkon nedělním obědem. Malá videoukázka ze spojení s K9MRI je na http://www.youtube.com/watch?v=F8O9DAOziac.

OK2PMS


Congrats k prvnímu EME QSO a GL v novém roce. Dále pokračuji reportem od od Martina, OK1UGA:

Ahoj Matěji,

V období od mého posledního příspěvku se v podstatě nic zvláštního nedělo, nebyla žádná expedice takže jsem byl na EME QTH jen v průběhu Leonidů a během nich jsem i přes velmi špatné podmínky udělal pár EME QSO. Na EME jsem opět vyjel až během druhého kola ARLL contestu. Podmínky byly docela dobré ačkoliv ne špičkové. Neobjevila se žádná dělatelná nová zem, ale byl jsem příjemně překvapen řadou nových stanic, které se objevily. Potěšující byly pokusy mnoha jednoanténových stanic s pár Waty výkonu. Doufejme, že se někteří z nich "zaháčkují" a posílí, aby byli dělatelní i běžnými stanicemi. ARLL contest mi k mému potěšení nakonec přinesl 19 initů a 8 nových čtverců. Tím se mi podařilo překročit hranici 600 čtverců na 144MHz.

Menší radost jsem ale měl ze skutečnosti, že se mi nepodařilo rozběhat MAP65. Program MAP65 sice data přijímá, ve vodopádech se objevují stopy stanic ale při dekódování bohužel program jen krátce problikne a nezdekóduje nic. Zatím nevím kde je problém. Budu si muset přivést výkonnější PC a zkusit to s ním. Ovšem stávající PC by mělo být dostačující.

Poslední milá zpráva je, že se mi podařilo zkompletovat QSL za 101 zemí pro DXCC. Několik posledních večerů jsem strávil vyhledáváním QSL a papírováním. Vše už je hotovo, takže během krátké doby zažádám o diplom.

Na závěr výpis nových initů: UT5UAS, YO3DDZ, N9HF, YL3HA, PE1DAB, G1KAW/1, OH9SCL, YO2CBT, JR7ICP, JJ3HP, LZ2FO, IZ0FWE, GI1CET, DL7UDA, VE1KG, N1DPM, YO5DN #600, LU7FA, UR6EC, K5DOG, ES5PC, K6HLH.

Martin - OK1UGA


Díky Martine a congrats k novým DXCC. 2m část okna ukončím příspěvkem od Jozefa, OM3BC:

  

Ahoj Matej,
dnes je uz sice 14 (decembra), ale ked nie je neskoro, tak tu mas moje spojenia za 11 a 12. mesiac 2009. Dokopy to nie je nic extra, zaciatkom novembra sa objavili Americania zo stvorcov ktore som este nemal, takze som mal co robit, ale za par dni som ich urobil (aspon tych ktori boli pre mna dosiahnutelni a nie tie extremne stanice, ktore sa tam objavili s jednou 5 prvkovou antenou a so 100 Watmi). Potom to uz bola celkom nuda az na to ze som dostal QSL listky od HS0ZIL a HR9BFS, takze uz mam potvrdenych 107 DXCC.

V prilohe je zoznam spojeni za 1 a pol mesiaca: I5YDI, OY4TN, I3LDP, NG9Y, KA1ZE/3 FN01 new#, AE3T, WB9UWA, K5DOG DM52 new#, PE1LWT, VE5UF, AG4WU EM74 new#, IZ3KGJ, IY1Y, WD4JHD EM55 new#, UT5UAS, UA4AQL, EA6VQ, UA9SL, I0JU, IT9CHU, DF6SM, NT0V, W2TSL, KI4TZ, KA1ZE, IZ2DJP, WD4JHD, K9MRI, G4FUF, N1DPM FN32, KL7UW, F5KCH JN16, EA5CJ, YO2BCT, OH9SCL KP26, IZ0FWE, YL2AJ, K5QE, N1DPM, NT0V, N9SU, UR6EC, CN8LI, ES5PC, YL3HA, 7K3LGC, PE1DAB, ES3RF, VK2KU, JR3REX, JM1WBB

Jozef OM3BC


PS konecne dosiel aj certifikat na DXCC, je to na mojej www stranke www.geniusnet.sk/om3bc


Díky Jozef a ještě jednou congrats k prvnímu slovenskému 2m DXCC!!


Pásma 70cm - up

Jirka, OK2POI založil nový blog (http://ok2poi.blogspot.com), kde se věnuje zejména EME provozu na 432 MHz. K své účasti v ARRL Contestu napsal:

   Jirka OK2POI na 70cm během ARRL EME Contestu 2009

Příprava na ARRL EME: Po tom co jsem nestihl první kolo ARRL EME contestu 2009, byl jsem pevně rozhodnut být v druhém kole QRV na 432MHz. Samozřejmě se vše dodělávalo na poslední chvíli jako vždy. Začátkem listopadu jsem zabavil bráchovi jeho čtyři 17el.yagi, dal je do H-čka, cvičně opřel o žebřík a vyzkoušel jak fungují, přes pevné nasměrování a elevaci jsem hravě WKD ES5PC a slyšel několik starých známých. 14dní před závodem šly ANT na stožár, týden před závodem jsem rychle dodělal (zatím provizorní) otáčení, našel jsme nějaký starší 24V motorek s hodnotami 45ot/min a 0,2N/m připojil jsem jej přes jednoduchou spojku a šneka 1/10 přímo na RDMkový stožár a ANT se začaly hýbat, sice šnek dělá svému jménu čest, protože se antény otočí dokola za 8minut, ale na EME je to spíše výhoda, přidal jsem jednoduchou indikaci směru a šel jsem měřit šum slunce.Zadáním mých hodnot 23,8dBi zisku a předzesilovače 0,7dB do VK3UM EME kalkulatoru mi vyšlo, že bych měl slyšet slunce proti souhvězdí Lva 7,5dB – naměřil jsem 7dB (což je o 2,5dB více než u mých starých 4x12el.) – tedy spokojenost a hurá na testování odrazů od Měsíce, při východu byl QRV UK/DL9LBH s jeho 2x23el. a 500W. Po dosměrování byla nova země doma, Hans byl tak nadšen z našeho QRP-QRP QSO, že ještě vydržel CQ-it celou hodinu a udělal dalších pět new initial. Druhý den jsem slyšel vlastní odrazy ve WSJT4 -20dB, tak jsme zkusili s Matějem OK1TEH sked a po 70minutach jsme byli úspěšní (někdy to trvá než WSJT zprůměrňuje data) občas mě lákalo kliknout na tropo signál, ale vydržel jsem to, přesto jsem stejně tušil že mi dává Očka, ale chtěl jsem to vidět, ono když dekódujete pěkně značky a potom se něco stále nic nedekóduje a vidíte že se změnil synchron z hvězdičky na křížek tušíte co přijde, po patnácti relacích WSJT konečně přečetlo OK2POI OK1TEH OOO, zbytek byla již hračka, nejlépe jsem Matěje slyšel -23dB! Ze spojení mam velkou radost je to moje první EME QSO se stanici s jednou ANT na 432. Následoval DL2NUD a F6APE. Ve čtvrtek a pátek mi to nedalo a ještě narychlo jsem repasoval PA, abych se dostal na dipólech na 300W. Ladění nepřežil PWRmetr, takže výkon nemám přesně změřen, ale výchylky na PA jdou teď při EME na doraz. Rozjel jsem druhy PC se SPECTRAMEM pro snadnější vyhledávání udělal pořádek v HAMshaku, přetočil ANT a šel jsem si zdřímnout - ARRL se blíží.

Tak a je tu druhé kolo ARRL EME contestu. S ohledem na nějaké povinnosti v sobotu jsem přemýšlel, jakou zvolit časovou strategii, nakonec jsem se rozhodl že si raději zdřímnu a vynechám první hodiny, kdy bych stejně nejspíše čekal frontu, než bych se na někoho dovolal, nastavil jsem budík na půl třetí UTC. 2,35 nahazuji stroje a snažím se dosměrovat anténu a první jobovka: anténa se netočí jedním směrem, naštěstí směrem pohybu Měsíce ano, no nic nebudu to v noci řešit a budu strkat antény před Měsícem a čekat až je doběhne. Prolaďuji pásmo a čekám až mě Měsíc dohoní, signály konečně vylézají nahoru ladím DL7APV na DIGI a dělám snadné QSO - PA funguje. Přelaďuji se na CW, na 020 hraje pěkně Nando I1NDP - jedno zavolání a je doma, dostávám 549, takže obětování jednoho PWRmetru se vyplatilo (viz příprava na ARRL). Ladím vždy postupně od CW po známých kmitočtech na DIGI a na 080 „burácejí za -5dB“ HB9Q, opět jedno zavolání a QSO je doma.

   70cm EME antény Jirky, OK2POI - 4x17el OK2POE 21,6 dBd

V 4,00z se někdo probudil a zkouší vlastní odrazy - na 018 začne CQit a je to DL9KR, opět pouhé jedno zavolání a dostávám 559 - paráda. Šmejdím po CW úseku a snažím se najít nějaké Američany. Postupně nacházím K0RZ, K1RQG a NC1I, ten je nejsilnější, tak ho volám a na potřetí mě konečně dekóduje, dostávám 539 new initial a jdu se proto snažit dovolat na K0RZ, po pár QRZ mě pořád bere jako OK3RM (že by Zdeno jel 432? To asi ne :-)) tak ho u toho nechávám a jdu raději zkoušet K1RQG, ale ten mě nebere, později to snad půjde lépe, jdu proto proladit digi a na 070 krásná čárka od K1JT jak dělá QSO, naštěstí je to jeho kmitočet - po chvíli volá CQ a spojení je jen otázka času slyším jej -11 on mne -14dB to není špatné, volám chvíli cq na digi - chvíli na CW, ale nikdo se nechytá. Šmejdím po celém pásmu, ale pořád stejné značky. Po hodině se na 011 objevuje SM4IVE, chvíli čekám až udělá několik silnějších stanic a přijde řada na mě - dostávám jen Očka :-( a jdu proto opět na digi, nikde nikdo, tak cékvím na 070 po dvou výzvách mě volá UA3PTW. Potom dávám ještě chvíli CQ, ale opět nic, ladím nahoru a z repráku burácí DL2NUD. Jsem už z dřívějška poučen - ladím se na něj přesně podle doppleru, jinak mě nevezme (asi má filtr i při wsjt) a spojení je doma. Vracím se na CW a pěkně tam hraje DF3RU, volám ho a hned na podruhé mě bere, Měsíc začíná klesat a zvedá se šum. Nikoho dalšího bohužel neslyším. Deset spojení na první část - nádhera, mám splněno již po první části. Přes den tuninguji větráky v PA, ať mě tolik neruší při RX a nevšímám si, že asi hýbu moc „vosím hnízdem v PA“.Dotahuji sponu na motoru točení a antény se opět točí. Je 19z a Měsíc vychází, mám v plánu motat se okolo 018 a hledat VK3UM a okolo 070 JA6AHB, zkouším PA a ejhle výkon nikde, než najdu co upadlo jsou dvě hodinky fuč, VK3UM nikde, tak zkouším PA jestli běží a CQim na DIGI a po pár zavoláních mě volá ES5PC, na 075 nalézám LZ1DX, volám ho, ale bere mě jako OK1POI, nevím jak ho mám volat, aby pochopil že jsem OK2, příště asi dám OK2POI OK2POI JN99 to WSJT snad to přečte, pro tuto chvíli to vzdávám a jdu cékvit na 075, za pět minut je tam LZ1DX a tentokrát mě bere správně. Po hodince nacházím na 090 DK3WG, QSO není problém, vracím se na CW a slyším jak tam burácejí PI9CAM, ale dali jen někomu známému body a jsou fuč o pět kilo výše CQí OZ4MM poctivých 559, bere mě na první zavolání dostávám 449, je po půlnoci tak jdu raději zzz - ráno se podívám po Američanech. Je ráno a PA opět stávkuje, tentokrát již vím kde hledat, PA za chvíli jede ale Američani na CW nikde, slyším jen na DIGI W7AMI, W7MEM, WA3QPX, K3MF a RA3LE, ale vždy je to jen QSO nikdo necékví, na 058 běží nějaká WSJT čárka čekám kdo to bude a on LU7DZ za -23dB, okamžitě volám ale nic, už jsem ho ani neslyšel. Na 070 slyším pěkně DL7UDA, bere mě na první zavolání a další new initial je doma. Měsíc opět klesá do šumu, tak to balím. Je přede mnou poslední část tentokrát rovnou čekám na 018 a po východu Měsíce je tam VK3UM, čekám, než dokončí dvě spojení a potom už je doma. Ladím opět po pásmu, ale slyším „pouze“ v pěkné síle I1NDP,OZ4MM,VK3UM, DL9KR a SM4IVE. Občas narazím na CQ od JA5NNS ale na mé volání nereaguje a ani jsem neslyšel že by někoho dělal, občas zaslechnu někoho z SP7 a OK1 (asi OK1CA), ale nejsem schopen je dekódovat. Blíží se pomalu konec, ale nikdo nový je 22z a na 020 někdo zkouší odrazy začíná CQit a je to SV1BTR, musím vystát frontu a několikrát jej zavolat než mě pobere, ale new DXCC je doma. Před koncem závodu ještě slyším CQit na digi EA3XU, ale nemůžu se dovolat dává sice QRZ, ale na spojení to není. Ráno musím do QRL, tak to o půlnoci balím. Výsledek 17QSO a 13 násobičů, pět nových značek a jedna země – celkem spokojenost.

OK2POI

Dík za report i EME QSO a GL v pokusech s LU7DZ. Pokud vás zajímá, co se dělo v Praze u OK1TEH, tak toto je můj report:

Na 2m se podařilo několik nových EME initial spojení po Evropě, ale z větší části jsem se snažil o nové spojení na 70cm. 28. listopadu poprvé vyjel SM4IVE se svojí 13m parabolou a tak jsme hned zkompletovali CW random QSO. Další novou stanicí v deníky byl K3MF, s kterým jsem měl během listopadu několik velmi dlouhých testů a nakonec mě dokázal zprůměrňovat 29. listopadu ve 3h ráno. Uf! Dalšími novými initial stanicemi byli UT6UG, OK2POI, DL2NUD. Spojení s OK2POI je pro mě zatím anti ODX a při finálním 73 jsem velmi dobře viděl i jeho tropo signál doplerovsky posunutý o 745Hz. Velkou radost mi pak udělal úspěšný CW sked s Frankem, NC1I, což je pro mě již 41 initial stanice. Během ARRL EME contestu jsem měl random CW QSO s SM4IVE a DL9KR, v JT65 pak HB9Q, DL7APV, LZ1DX. Již se mi také podařilo uslyšet LU7DZ během jeho CW skedu s I1NDP, takže doufám, že se mi i s jednou anténou podaří zkompletovat podmínky pro 70cm WAC :)

  

Dále pokračuji v reportu na základě News-Letteru Ala, K2UYH, kde Franta, OK1CA uvádí svůj report z ARRL EME contestu. V překladu tam stojí asi toto:

V době před závodem se podařila 3cm QSO s ON6TA (559/559), OZ1FF (M/O) #37 a VE4MA (539/449) #38. Na 6cm pak Franta pracoval s WD5AGO (549/339) #15. Ve druhém kolem ARRL EME contestu pak byl QRV zejména na 432 MHz s novým ozařovačem typu ring-feed podle OM6AA s možností plynulého otáčení polarizační roviny.

Spojení se mu podařila s: OZ4MM, SP6JPW, DL9KR, SM4IVE, DL7APV, PI9CAM #144, I1NDP #145, VK3UM, ES5PC #146, JA5NNS #147, JJ1NNJ #148, K0RZ, UA6LGH, K1RQG, SV1BTR, W8TXT #149, SM6FHZ #150, DG1KJG #151, SM2CEW, N4GJV a KL6M.
 

Na webu Zdeňka, OK3RM je možno najít jeho velmi podrobný report z účasti ve druhém kole ARRL EME Contest na 23cm s jeho 4,8m parabolou. Zde uvádím jeho trochu kratší verzi:

   OK3RM se svojí 4,8m parabolou a návštěva od OK1KIR

Tak je za námi druhé kolo ARRL EME a mohu směle říci, že to byl nádherně strávený víkend se spoustou příjemných zážitků. Ale popořadě. Víkend sliboval mimořádně dobré podmínky a já jsem uvedl do provozu nový SSPA 250W, kde jsem sdružil 4x MRF9060 a chtěl jsem ho otestovat. Na stole při měření vykazoval stabilní výkon, naprostou spolehlivost, vysokou účinnost a tak jsem byl zvědav na ostrý provoz. Díky útlumu na TX cestě jsem tak měl možnost mít najednou místo 50W, celých 150W což je skok poměrně razantní a díky podmínkám jsem si sliboval od provozu pár dalších udělaných značek a snad i nějakou novu zem.

Na QTH jsem dorazil už v pátek odpoledne. Samozřejmě jsem zapomněl na pár drobností, bez napájecího kabelu a PSV metru to nefunguje, takže jsem ještě dojel domů pro drobnosti a čekal na začátek závodu. No a přišlo první překvapení víkendu ještě před začátkem závodu. Volá mi Mareček OK2DL s jeho oblíbeným "nazdar strejdo" a chlubí se, že už má jeho 6m talíř hotov a poslouchá slunko 15dB. To je slušné. Sice má lineární ozařovač, žádný feed a navíc jen transvertor DB6NT rovnou bez LNA na ozařovači, ale poslouchá mu to. Tak jsem zvědav co uslyší a jestli mě uslyší. Tak mu přeji hodně štěstí a ráno si zavoláme.

Jakmile se Měsíc vydrápal na oblohu, vyzkoušel jsem odrazy, které na rozdíl od prvního kola byly naprosto luxusní. Obloha se vyjasnila, občas se Měsíc sice schoval za mráček, ale počasí mi přálo. Takže jsem vyrazil do závodu. Měl jsem v plánu pokud to nepůjde na CW vyzkoušet i JT65 včetně mikrohamu, ale nakonec jsem ho ani nezapojil, protože jsem na telegrafu vydržel až do konce závodu a pořád bylo co dělat. Bohužel ve druhém kole se nedělají stanice, které jsou v logu z prvního kola, ale i tak jsem měl pár "dupláků" ne svojí chybou, ale prostě mne zavolali na moji výzvu.

 

Jako prvního nalézám HB9MOON a volám. Jenže první a zároveň poslední problém je na světě. Jak jsem měl pastičku uloženou v zimě a ta se následně přenosem do tepla orosila, tak se mi mezi kontakty srazila voda a pastička neuvěřitelně šifrovala. Prakticky si to vysílalo co chtělo, aniž jsem mačkal na pádla. Přiznám se, že operátor z HB byl ze mne na prášky, protože ať jsem se snažil sebevíc, ani jednou se mi nepodařilo zahrát stejný report. BUG chrlil tečky a čárky naprosto neidentifikovatelných značek a jediná odpověď od HB9MOON byla řada otazníků a RST opět s řadou otazníků. Takže jsem roztáhnul mezeru mezi kontakty až na nějaké 2mm, vyfoukal vodu a začal klíčovat znovu. To ale nebyl telegraf, nýbrž tanec s pastičkou po stole. No hrůza. Nicméně jsem to upádloval a jakmile se pastička ohřála a voda vyschla,mohl jsem si znovu pastičku nastavit a odjet zbytek závodu v klidu. Ode mne dostal 579 a já dostávám 559, což mi zvedá náladu, na začátek fajn report. Jako dalšího jsem zaslechl G4RGK a když jsem ho zavolal, tak se mi ozval RD3YA, kterého jsem taky v logu neměl, takže jsem zalogoval jeho, signál sice nic moc, dávám mu 449, ale dostávám 559, takže spokojenost. Mezitím ladím po pásmu a hledám. Nemám SDR, takže musím ladit a hledat. Slyším K2DH, ale někoho volá. Pak nalézám K1JT, ale volají ho a nedaří se mi procpat značku, takže ladím dál. SV3AAF někomu odpovídá a já nemám odvahu ho zavolat na kmitočtu někoho jiného, takže si ho píšu a snad přijde později a někde ho najdu, nebo mne zavolá. No a pak se pásmo vylidnilo, takže jsem si chvíli schrupnul. Budíka na 6tou hodinu a nalézám WA6PY. Na ťuknutí do klíče je za 559/559. Kousek nad ním slyším NA4N, ale má QSO, tak snad později. Kousek nad ním je DF3RU a LZ2US, ale oba už mám. Tak si říkám, že je čas pořádně otestovat na výzvu nový SSPA, takže lezu nad 020 a dávám výzvu, snad něco přijde. No a přišel. Jako první mne volá K5GW dělovým signálem, takže mu dávám 579 a do logu si píšu 569. To potěší. Sotva však poděkuji a dám jedinkrát výzvu, volá mne sice "dvoják" v podobě LA9NEA, ale minulé kolo jsem měl problém se na něho vůbec dovolat a tohle kolo volá on mne. Dávám mu 569 a dostávám 559. Vypadá to, že zvýšení výkonu skutečně zabírá a podmínky jsou parádní. Dohrál jsem další výzvu a volá mne NY2Z. Je o něco slabší, takže oboustranně za 449. Dohrál jsem výzvu a už mne volá Krzysztof SP7DCS. Taky oboustranně za 449. Dohrál jsem výzvu a už mne volá IK3COJ a další oboustranné QSO za 449. Kontroluji SSPA a ten je docela horký, takže je čas udělat něco s chlazením. Vzal jsem dva malé 24V mezaxiály a zkusil jsem připojit na 12V zdroj, jen takové drobné ofukování, jestli to bude stačit. No nestačilo, takže je připojuji na plné napájecí napětí - 30V a to je bzukot. Ječí jak o život, nicméně chladí a až do konce závodu jsem je tam nechal. Jen to bude chtít tam dát buď 4ks nebo dva větší, protože nepokryly celou šířku chladiče a tak mám strany teplé a prostředek je skoro studený. Takže ladím po pásmu a dovolávám se na Joea K1JT, oboustranně za 559. Už na něj není žádný nával, takže jsem prošel na poprvé bez problému. Hledám dál a slyším Petera G3LTF, ale už ho mám. No a najednou mne zamrazilo, protože slyším AL7RT, což je pro mne nová zem, ale někoho volá, takže to není jeho kmitočet. Sedám si s výzvou o kousek výš, aby mne našel, ale místo něj mne volá OZ6OL, kterého už mám v logu z prvního kola, oboustranně za 559. Bohužel AL7RT ne a ne mne zavolat. Škoda, snad ho objevím na pásmu, abych ho zavolal. Jako posledního, než Měsíc zaleze, dělám VA7MM. To už mám ale anténu prakticky na zemi a tak s bídou prolézám s vlastními odrazy, protože veškerý výkon cpu do stromu, na zemi ležící paraboly a stožáru a dřeva, které má bratr složené kousek od antény ve směru do kterého jsem momentálně otočený. Nicméně se daří ho udělat. Sice dostávám M a já jemu RO. Co je doma to se ale počítá. Takže první noc je za mnou a vypadá to slibně. Slyším fajnově a konečně i reporty jsou příznivější, takže se těším na pokračování. Jedu se domů vyspat a odpočinout si. No zkuste procpat výkon tímhle směrem. K ránu dokonce napadlo něco jako sníh, ale moc dlouho nevydržel. To večer před závodem to bylo horší. Námraza a led kam se člověk podíval. Dokonce i pletivo, které původně bylo 10x10mm vypadalo skoro jako plný potah. Dírky tak s bídou 2mm. Kolik to asi tak mohlo vážit? Ale vydrželo to, což je dobře.

Večer přijíždím relativně pozdě, ale zase ne tolik a navíc jsem se vyhnul čekání na správný azimut, protože tu mám rušení od wifi technologie, co je nainstalovaná na stožáru pro KV, takže jsem tu vlastně časově dobře. No a protože je třeba testovat nový SSPA a jeho spolehlivost, tak jdu na to. Našel jsem si díru opět okolo 025 a jdu do výzvy. Ještě kontrola mezaxů na chlazení a už to tam sypu. Začíná ale pršet a padat mlha a tak jsou vlastní odrazy o trochu slabší, nicméně tam jsou a já jsem spokojen. Jako první volá OZ4MM. Dokonce mne Stig zdraví i jménem a dává mi 559 a já jeho také zdravím a předávám 569. Na začátku noci to potěší dvojnásob, že už mne stanice znají jménem. Hned za ním po výzvě mne vola OE5JFL. No to je pecka, autor "antenna control system" který používám. To potěší, když vás zavolá taková stanice. Oboustranně za 559. Pěkný začátek večera. Díky za QSO, 73 a už hraju výzvu. Sotva odpadne sekvencer, už mne volá DL4MEA. Minulé kolo jsem se na něj nemohl dovolat a najednou volá on mne, to je potěšitelné.Zjevně tam má naloženo, protože mu dávám 569 a on mě jen 549, ale i tak to potěší. No a protože mne Guenter zdraví jménem, tak neváhám a zdravím ho také. Znovu výzva a další stanice. Tentokrát je to o to veselejší, že to je JA6AHB. Jede na ruční klíč. Kolik je dnes takových stanic, které svým osobitým klíčování vtisknou QSO zvláštní nádech a určitou originalitu. Asi moc ne. Nevíc jeho signál má takový zvláštní nádech, jakoby ozvěnu. Špatně se to čte, navíc to není strojově přesné dávání, takže i když je poměrně silný, mám docela honičku ty znaky poskládat a když se k tomu přičte Měsíc, tak mám o guláš postaráno. Nicméně se daří, dávám mu 559 a on mě dává 549. Takže pohoda. Takže 73 a výzva u už mě volají kluci OK1KIR. V minulém kole jsem je sice slyšel,ale nedělali jsme se. Takže mi dávají 549 a já jim 569, protože tu hrajou vážně hezky. Mají prakticky stejný průměr antény, jen ji mají plnou a co víc, je vidět z jejich strany převahu výkonu na feedu, proto ten rozdíl v reportu. Stále mám málo výkonu, ale pracuji na tom. Tak jsem si vylepšil náladu a znovu jdu do výzvy. Po chvilce na mojí výzvu mne volá něco slabounkého a na druhý pokus jsem to pobral. Chviličku jsem kroutil knoflíkama a ze šumu jsem vydoloval DL3EBJ. Slabý, ale čitelný signál, takže mu dávám 449 a od něho beru 559. Je to pro mne další nová značka, takže jsem nad míru spokojen. Musím ale kroutit neustále RITem, protože mu to při TXu cestuje a udržet ho ve filtru je docela oříšek, ale jde to. No a najedno nic, nikdo nevolá, takže zkouším ladit a hledat. Jsou tu HB9Q a RA3AQ. Na začátku pásma volá neustále výzvu OH2DG se signálem jako fík. Všechny už ale mám. Pak jsem krátce zaslechnul, jak se loučí DF1SR, ale nebyl to jeho kmitočet. Budu ho muset hlídat, abych ho udělal. No a pak narážím na Philippa F2TU. Nikdo ho nevolá, tak jsem ho zavolal a protože tu vyhrává solidně, dostal ode mne 579 a já dostávám 559. Ladím a hledám dál a najednou s dělovým signálem IZ1BPN a řeže jedno QSO za druhým. Tak jsem se nikam netlačil a čekám a ve volné chvilce hledám na webu kdo to je a co má za železo, že tu je tak "tučný". No našel jsem a musím uznat, že má proč být takový "tučňák". Dočkal jsem se a dávám mu 579 a od něho mám v logu 549. Hledám dál a našel jsem JH5LUZ a JA6LJB, ale ani jeden nebyl na vlastním kmitoču, tak si je píšu na papírek, snad přijdou později. Kousek nad nimi nacházím další novou stanici a tou je DL6SH. Je sice slabší, takže mu dávám 449 a on mně 549, ale je v deníku. Moc se mi tenhle víkend líbí. Pak nacházím Howarda G4CCH. Stabilní silný signál a tak dostává 579 a on mne zdraví jménem a dává mi 559, tak mu děkuji a zdravím také jmenovitě. Pohoda. Ladím a slyším, jak se loučí YO8BCF s LZ2US a tak čekám,kdo zůstane na kmitočtu, ale bohužel mé přání nebylo vyslyšeno. Na kmitočtu zůstal LZ2US a toho už mám. YO8BCF by pro mne byl novou stanicí i zemí. Velká škoda. Snad ho najdu někde jinde a jindy. Kousek od sebe nalézám HB9BBD a RA3AQ, ale oba dva mám. Ladím se po pásmu tam a zpátky a vyplácí se kroutit tím kolečkem, protože jsem našel PA3FXB. Další nová stanice. Volám, ale dává mi QRZ a po chvilce i YYY. Takže reaguji okamžitě a dávám mu značku po jednotlivých znacích a ty opakuji 15x. Procházím a dostávám od něho OOO, tak dávám RO a další nová stanice je v logu. Má jenom 3m talíř, tak to potěší dvojnásob. No a aby toho štěstí nebylo málo, tak dostávám další příděl a tím je DF1SR, který tu volá výzvu. Tak jsem ho konečně našel a protože ho nikdo nevolá, tak volám já a oboustranně jsme za 559. Sice mu to při TXu ujíždí a mám co dělat ho ve filtru udržet, ale QSO je doma a s ním další pro mne nová stanice. Paráda. Hledám jak o život ve snaze najít někoho dalšího a slyším SM6CSO, ale ten je na kmitočtu někoho jiného, takže mám smůlu, píšu si ho na papír, protože je dělatelný i pro mne a hledám dál. Bohužel to bylo všechno a nic nového nenacházím a ani na výzvu nikdo nereaguje, takže si jdu zdřímnout, než se otevře okno na západní polokouli. Vstávám relativně pozdě. Na začátku pásma je K2DH a protože je tu poměrně silně, tak mu dávám 579 a od něho mám v logu 559. Po chvilce je objeven i VE6TA a oboustranně za 559. Slyším i W6YX a tak ho volám, ale dostávám sri qso b4, tak se omlouvám, 73 a hledám dál, pohledem do deníku zjišťuji, že ho mám z prvního kola, moje blbost, měl jsem se podívat. Ladím a všechny na pásmu mám už v deníku. Tak jdu do výzvy. Lezu nad 025 a CQím. Volá mne něco slabého a luštím CT1HMK, ale pro jistotu dám QRZ? a dobývá se na mne CT1DMK, což je pro mne nová zem. Takže mu dávám 449, přece jen je slabší, ale přichází od něho řada YYY, což dost dobře nechápu, nicméně drolím značku na jednotlivé znaky a opakuji se, abych v další relaci dostal 549 a mám v logu novou zem. Co víc si můžu přát. Znovu dávám výzvu a až jsem se lekl, protože mne zavolali PI9CAM, mají sice jen 60W, ale 25m talíř. No prostě nářez a oboustranně za 589. Moc času nezbývá, protože Měsíc leze dolů a v ten okamžik nacházím na začátku pásma AL7RT, což je nejen nová značka, ale i nová zem. Volám ho a tuším problém, protože jsem nízko, tak to opět, stejně jako včera, cpu do hromady materiálu přímo před anténou. To bude průšvih. Zareagoval a dává mi YYY, takže tři relace po sobě dávám značku drolenou na jednotlivé znaky a konečně jsem prošel. Dávám mu OOO a od něho mám RO. V tu chvíli, jakmile prošlo finálové RRR jsem měl měsíc jen 2 stupně nad obzorem. Sláva.

Volám Marečkovi OK2DL a konzultuji s ním co slyšel on. No když mi poslal mailem, co slyšel, tak jsem konsternován, jak mu to poslouchá. Mrkněte na jeho stránky: http://ok2dl.blogspot.com. Skončila další noc. Ještě mě čeká pár hodin večer, ale už si od toho moc neslibuji.

Večer jsem přijel včas, jen jsem musel čekat, až měsíc přeleze přes rušení od internetových wifin. No a začal jsem prohlídkou pásma. Slyšel jsem tu JH5LUZ, UR5LX a JA4BLC, ale nebyl to jejich kmitočet, takže jsem měl smůlu. Slyším neustále dokola výzvu od VK3UM. Takže opět nad 025 a jdu do výzvy. Odměnou je mi odpověď od JA4BLC. Dal jsem mu 449 a dostal jsem 559. Na to, že venku leje jako z konve je to slušné. Takže se to vyplatilo být QRV i těch pár hodin na konci závodu. No a aby toho nebylo málo, volá mě ještě DF3RU s fajnovým signálem, takže mu dávám 569 a od něho sklízím 559. Už jsem to chtěl zabalit a projel pásmo a slyším AAF, takže by to mohl být SV3AAF, kterého mám na papírku napsaného. Skutečně je to on po výzvě ho volám. Bohužel reakce byla QRZ? Tak opakuji značku stále dokola, až se chytne. Sice za OOO, ale je to doma. Minulé kolo jsem se na něho vůbec nedobouchal. No a tak ladím ještě jednou nahoru, protože je poslední čtvrthodina do konce závodu a slyším jak Peter G3LTF dělá JA6CZD. Tak jsem si počkal a ladím se 1kHz nad něj. Cékvím jak o život, ale nic. Tak ladím a hledám nad kmitočtem a slyším jak OK1KIR dělají JA6CZD. Takže mě neslyšel. Kluci se rozloučili a do toho vlétnul SV3AAF a na kmitočtu začal volat JA6CZD a po chvilce ho také udělal. Když dal JA6CZD na to QRZ? Volám i já a společně se mnou, což jsem až potom zjistil, i SP7DCS. Ale bohužel oba marně. Voláme až do konce závodu a nic. Smůla.

Takže tím pro mne skončilo druhé kolo ARRL EME, které bylo extrémně úspěšné v podobě nového PA, v podobě nových zemí i nových stanic a zatím nejlepšího skore co jsem kdy udělal. Vím o věcech, které je třeba vylepšit, či vyměnit, ale to až za lepšího počasí, či za dlouhých zimních večerů.

No a Marek OK2DL, ten se jen smál do telefonu, protože prakticky vše, co jsem měl v logu, měl poslechnuto také, dokonce o 2 stanice víc než já, což je velice dobrým příslibem do budoucnosti. Tak ať se mu daří.

Celkem jsem navázal QSO s: HB9MOON, RD3YA, WA6PY, K5JL, K5GW, LA9NEA, NY2Z, SP7DCS, IK3COJ, K1JT, OZ6OL, VA7MM, OZ4MM, OE5JFL, DL4MEA, JA6AHB, OK1KIR, DL3EBJ, F2TU, IZ1BPN, DL6SH, G4CCH, PA3FXB, DF1SR, K2DH, VE6TA, CT1DMK, PI9CAM, AL7RT, JA4BLC, DF3RU, SV3AAF

Slyšel jsem, ale v tomto kole nedělal: ES5PC, RW3PX, G4RGK, NA4N, LZ2US, RA3AQ, OH2DG, JH5LUZ, JA6LJB, HB9BBD, HB9Q, YO8BCF, SM6CSO, W6YX, UR5LX, VK3UM, JA6CZD

V rámci obou kol ARRL EME závodu jsem udělal další 3 země a 15 nových stanic, což jsem nečekal. K dnešnímu dni mám celkem 74 různých stanic a 32 zemí DXCC.

Celkově jsem moc spokojen a když vylepším několik drobnostrí, tak to bude příští rok snad zase lepší.

OK3RM

Celý text reportu OK3RM si můžete přečíst zde: http://www.ok3rm.cz. Congrats Zdenku!

 

Jak už bylo v reportu zmíněno, novou stanicí na 23cm je Marek, OK2DL se svojí novou 6m parabolou. Na jeho blogu http://ok2dl.blogspot.com o svých prvních pokusech poslech napsal:

Po několikaměsíčním úsilí se mi podařilo zprovoznit 6-ti metrovou parabolu alespoň pro poslech v pásmu 23 cm. V ohnisku paraboly mám konvertor se šumovým číslem 0,65 dB a ziskem 22 dB, jako ozařovač jsem použil dvě celovlné smyčky. Pokoušel jsem se měřit i šum slunka, ale ani jednou se mi nepodařilo stihnout slunko, abych ho viděl bez překážek v okolí. Skončil jsem na hodnotě okolo 15 dB, ale to jsem měl slunko částečně zastíněné chaloupkou.

Během ARRL EME contestu jsem odposlouchal následující stanice: LZ2US, F2TU, WA6PY, G3LTF, K5GW, W6YX, K1JT, IK3COJ, G4CCH, OZ4MM, OK1KIR, RA3AQ, VK3NX, ES5PC, JA8ERE, VK5MC, DL6SH, DF3RU, VK3UM, JA6CZD, DL4MEA, PI9CAM, SD3F, JH5LUZ, OE5JFL, OK3RM, IZ1BPN, OH2DG, HB9Q, SP6JLW, OZ6OL, DF1SR, CT1DMK, ES5PC, HB9BBD, G4RGK, LA9NEA, YO8BCF, JA6AHB, SP7DCS, UR5LX, K2DH, VE6TA.



OK2DL



V úspěšném provozu dále pokračují kluci z OK1KIR. Tonda, OK1DAI o prosincové účasti OK1KIR v ARRL EME contestu napsal:

V pátek 4.12. před skedem na 2320 MHz CW QSO v 20,21 s PA3DZL (549/549) #98.

V sobotu 5.12. na 432 MHz navázána tato CW QSO 00:18 SM4IVE (579/559), 01:44 SD3F (559/549), 03:44 K0RZ (559(449), 04:02 K1RQG (569/569), 04:23 UA6LGH (549/559), 04:36 DL4MEA (549/O), 05:03 NC1I (589/579), 05:13 DG1KJG (549/549) #370 a 06:31 N4GJV (O/O). Celkový výsledek na 432 MHz je 26 x 19.

Na 1296 MHz 5.12. navázána tato CW QSO v 19:19 RD3YA (549/559) #286, 19:36 RW3PX (549/559), 20:40 VK5MC (579/569), 20:52 UT2EG (549/559) #287, 21:34 OZ4MM (579/569), 21:47 F2TU (579/569), 21:55 OK3RM (549/569], 22:10 OZ6OL (569/569), 22:25 JH5LUZ (559/559), 22:46 G4CCH (579/569), 23:27 UR5LX (549/559), 23:32 SP7DCS (559/559), 23:59 CT1DMK (559/559). V neděli 6.12. v 00:48 DF1SR (559/559) # 288, 00:55 G3LQR (559/559), 01:21 DL6SH (549/549) # 289, 02:06 G4RGK (549/549), 04:10 UA3PTW (559/569] # 290, 05:09 K5GW (589/569), 05:25 VE3KRP (559/559), 05:37 W5LUA (579/569), 05:42 W4OP (569/579), 05:52 DL4MEA (569/559), 05:58 VE4SA (559/549) # 291 a EO pole, 07:10 F5JWF (559/569), 07:22 N2UO (549/559), 07:28 W9IIX (559/559), 08:35 WA6PY (569/559),20:32 VK3UM (569/559) a 23:43 JA6CZD (569/569).Nedovolali jsme se JA4LJB, SM3JQU a LX1DB.Pomocí JT65C navázána tato spojení 5.12. ve 20:02 VK2JDS (-15/O), 20:12 YO2BCF (-13/-9), 21:06 PA3FXB (-13/O), 21:12 PE1HNG (-18/-16). V neděli 6.12. v 03:41 IK5QLO (-18/O) #52, 03:59 UA3PTW (-12/O) #53, 06:31 LU1C (-19/O) #54, 06:43 SP3XBO (-22/O) #55, 07:42 RW6AG (-11/O) a 20:56 JA1WQF (-17/-14). Pouze dekódováno K8EB a W3HMS. Po kontestu 7.12. nás EA3XU pouze poslouchal -23 a v 00:43 JA6AHB (-9/-12).Celkový výsledek v kontestu na 1296 MHz je 81 x 38.

Spolu s výsledky z MW části 2300 MHz 31 x 25, 3400 MHz 6 x 5, 5760 MHz 10 x 7 a 10368 MHz 10 x 9 je celkový výsledek 164 QSO x 103 násobičů tj. 1 689 200 bodů. Z našeho pohledu jsou čtyři pásma v jednom víkendu v MW části špatné řešení. Rozložení pásem jako je v Dubus kontestu je pro nás daleko lepší řešení.Jinak všude se povedlo něco nového, nic se nerozbilo takže spokojenost.


Díky Tondo za report a congrats k super výsledku.


Novou stanicí, která je nově QRV na 23cm je i Petr, OK2ULQ. OK2IMH o pomoci radioklubu OK2KYC při budování Petrovy paraboly na svém webu napsal:

 

Už před pár lety se Petr, OK2ULQ, rozhodl, že vyzkouší EME provoz. Jenže spousta práce a tak došlo na praktickou realizaci až letos. Někdy o prázdninách se začal plně věnovat dostavbě paraboly pro pokusy v prosincovém ARRL EME Contestu. Jak to celé dopadlo ?? Počátkem října jsme spolu s Pavlem PMU přijeli Petrovi pomoct se složením paraboly fi Andrew o průměru 12 stop (za domácí úkol si to přepočtěte na m, hi). Jako první jsme složili mechanismus držáku paraboly, jako převodovka posloužil starší kousek z nějakého vojenského radaru či co, hlavně, že vyhovuje jak velikostí, tak přesností. Protože složení paraboly představovalo stovky šroubů, musel jeden z nás dokonce pod parabolu a šroubovat zevnitř. Pavel PMU vyhrál konkurz a tak jsme začali skládat. Odpoledne dojel i Vladan, OK1STV, aby pomohl se sestavením převodovky a hlavně proměřil a nechal vyrobit výstup z převodovky pro čidlo azimutu. Vlastní výkonová část elektroniky pro ovládání paraboly je ve skříni poblíž stojanu, který je vysoký cca 2m a na kterém je pak upevněna šneková převodovka azimutu. Motor převodovky je řízen frekvenčním měničem, který zajišťuje pomalý rozjezd a řízený dojezd mechanismu. Plynulé rozjezdy určitě nemůžou uškodit. Časové konstanty pohybu byly později nastaveny tak, aby systém nepřekmitával a dojížděl přesně do požadované polohy. Pro elevaci byl použit lineární motor používaný pro natáčení velkých parabol.. Při vlastní montáži paraboly na převodovku a na stojan jsem nebyl, zrovna jsem kdesi zase vydělával eura, hi. Za pomoci jeřábu se to povedlo a tak bylo vše připraveno k prosincovým pokusům. Řídící část elektroniky je podle OE5JFL, s menšími úpravami ještě pomohl Robin, OK2UWQ a snímač azimutu je v krabičce pod vlastní převodovkou. Provizorně byla použita plastová hadička pro přenos polohy z převodovky na čidlo. Na rámu je upevněn elektronický inklinoměr pro měření elevace. Ozařovač pro pásmo 23 cm byl umístěn do ohniska paraboly s LNA, zatím chybí tlumivkový límec. Nepochybně bude dodán a namontován, na první pokusy to ale takto muselo stačit.

Přišel den závodu a tak jsem samozřejmě musel přijet "na čumendu", jak to bude fungovat. Jako přijímač byl použit SDR Perseus spolu s Icomem 756 Pro III. Při otočení směrem k letišti se projevilo pár záznějů, které ale naštěstí nerušily až tak významně, že by znemožnily provoz. Po nalezení Měsíce se vyhouply signály aktivních stanic. Samozřejmě byla snaha zkusit i vysílání, ale technika byla jaksi proti. Relé stávkovalo, tak byl dokonce problém i s příjmem. Po pár přepnutích a posléze poklepání na relé se situace zlepšila, ale zdaleka nebyla v pořádku, takže od vysílání Petr upustil. Na obrazovce notebooku byly vidět první signály, jeden z prvních byl OZ4MM. Pokusy ukázaly, že je potřeba ještě pár věcí vylepšit, něco málo vyměnit (třeba zmiňované relé) a celý systém pořádně donastavit. Pozitivním zjištěním je, že i v této prozatímní sestavě to na příjem fungovalo, což je samozřejmě příslibem do budoucna. Tak "Emisti" mají dalšího "do karet, na jaře se, po provedených úpravách jistě povede i vysílání. Do té doby je ale ještě dost co dělat. Tak budeme Petrovi držet palce, aby to vyšlo..

Co víc dodat než Congrats! Další stanicí, která dokončuje svojí parabolu pro EME pokusy je OK1YK, jehož report si necháme na příště.


Na závěr ve zkratce info o některých nových EME stanicích:

Na 2m stále jezdí Denis, NT0V z EN08, který používá 4x4wl Y + 750 W bez možnosti elevace, zato via remote control a produkuje velmi silný signál. Bohužel SV1BTR se dočasně stěhuje za prací do Číny, takže lze očekávat, že Jimiho na 2m CW dlouho neuslyšíme. Na 2m je novou stanicí Andy, GD0TEP, který zatím jezdí bez elevace, ale zato s poměrně velkým anténním systémem, takže QSO je možné i se single yagi. V roce 2010 by se měl Andy znovu objevit se svým čtyřčetem i na 70cm. Na 70cm postavil Marshall, K5QE novou anténu 16x28el M2 + 1kW a pro CW i JT65 sked mu můžete napsat na adresu k5qe@sabinenet.com. Jako poslední je zpráva od JH0KRC, který uvádí informace o aktivitě z klubové 18m paraboly 8J1AXA. V roce 2010 je v plánu 8J1AXA aktivace pásma 23cm s 200W PA a radioklub získal i licenci k provozu radioteleskopu s QRO v pásmu 10GHz.

A to je už tentokrát opravdu vše.

Na reporty z vašich EME pokusů a na případné EME QSO se v novém roce těší

Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz
    

Napsáno pro Radiožurnál SZR 6/2009.

Pro web OK2KKW v únoru 2010 přeformátoval a okomentoval OK1TEH

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.