Vážení čtenáři a příznivci DX provozu na VKV, zdravím vás opět u dalšího vydání EME okna. Přelom únoru a března bývá pro provoz na VKV nejslabším období v roce, protože meteorické roje jsou ve svém ročním minimu, tropo podmínky se zlepší jen zřídka, Aurory se díky nízké sluneční aktivitě asi hned tak nedočkáme, závodění na kopcích brání sníh a na první výskyt sporadické E vrstvy je ještě příliš brzy. O to více je vhodná doba věnovat se EME provozu a připravit své zařízení pro ohlášené jarní EME expedice.

Dnešní EME okno začnu jako obvykle došlými příspěvky. První report poslal Jarda, OK1RD:

Ahoj Matěji,
prosinec a leden byl pro EME spojení jak na 2m tak i na 6m velmi neproduktivní i přesto, že podmínky šíření byly vcelku dobré. Důvodem byla nízká aktivita na pásmu. Neobjevila se žádná nová země DXCC o co mně jde nejvíce a tak jsem byl nucen tak "hluboce klesnout", že jsem volal tzv. init. stanice a ty také brzy došly. Po překročení 500 initials na 2m mě to přestalo bavit také.

Ano udělal jsem pár států USA /nyní 39/ a zajímavá spojení byla s velmi malými stanicemi. Při nízké degradaci jsem pracoval se zatím "nejmenší" stanicí a to 5 elementy a 40W výkonu. Při tomto spojení jsem musel přepnout příjem na tzv. "klasiku" tj. DB6NT transvertor a TCVR a přepínat mezi H a V polarizací. Pro běžná spojení je perfektní příjem přes SDR IQ+ jelikož jsou čtena všechna spojení na pásmu v libovolné polarizaci nicméně jen do úrovně -29dB. Dále se mohu podělit o svou zkušenost s vysíláním cirkulární polarizací tj. TXing do H a V polarizací současně. Bohužel v tomto případě jsem dospěl k názoru, že současné vysílání do obou polarizací není výhodné neboť´vždy se "ztrácí" 3dB výkonu a tak z 3kW out je nanejvýš jen polovina výkonu využitelná. Chtělo by to raději přepínat pro vysílání odděleně Vpol. a Hpol. ale, takový způsob by vyžadoval použití velkých koaxiálních relé s 7/16" konektory. To znamená dodatečnou investici cca 1500 EUR nejméně. Zkrátka naše hobby není levná záležitost. Věřím, že má krátká, ale sdělená zkušenost s EME provozem by mohla pomoci ostatním HAMům při plánování EME hobby. Doufejme, že nové země DXCC se brzy objeví na EME.

73 Jarda, OK1RD

Díky Jardo za report a GL. Další krátký report poslal Martin, OK1UGA:

Aktivní jsem byl v prosinci kdy jsem párkrát navštívil EME QTH a udělal několik QSO. Bohužel na pásmu je celkem mrtvo a nic zvlášť zajímavého se nedělo. Přesto se mi těsně před Silvestrem podařilo prorazit hranici 900 initů. V lednu už jsem vysílat nebyl.

A výčet QSO: OK1YK, W1SZ, WA4MYO, N1DNN, ES5NC, NJ2R, K3RWR, KB5WIA, ZL/YU7AA, M0DSR, DL6YBF (init #900), KF4ZZ, K5SOP.

Martin, OK1UGA

TNX Martine a congrats. Další EME report přišel z Považské Bystrice, odkud je aktivní Rádioklub Manín, OM3RRC:

Pri poslednej aktivite EME v marci 2012 sa zničil PA 2xGI7b a bolo treba ho nahradiť. Jeho oprava sa zatiaľ nepodarila. Preto som sa pustil do stavby 350W PA so zakúpeným modulom od Talianskej firmy ITB. Na stretnutí v Tatrách sa však naskytla príležitosť zapožičať PA s elektrónkou GS35, čo sme hneď využili a pred Vianocami bol PA privezený a nainštalovaný na 2m pracovisko. Zároveň sme vylepšili transceiver FT847 Inrad 500Hz filtrom.

Začali sme sledovať podmienky a medzi sviatkami padlo rozhodnutie, že to skúsime v noci zo 4. na 5. januára. V klube sme sa stretli Vlado OM3BY, Michal OM4AA a ja OM4AQ večer 4.1. o 18-tej hodine. Mesiac mal východ o 00:04 nášho času a tak sme mali dosť času na odskúšanie pracoviska, počúvanie majákov, podebatovanie, ale aj nejaké QSO. Na debatu sa zastavil aj Vlado, OM3CLS, ktorého sme počuli aj predtým na 144MHz robiť nejaké direkty, ale aj cez družicu. Zostal čas aj na hodinku spánku. Asi o 00:15, keď už trekovací program zobrazoval kladnú eleváciu sme spustili trekovanie a antény sa krásne natočili k obzoru na Mesiac. Na spektrografe narástol šum takým spôsobom, že bolo jasné, že slabé signály neprejdú. Na JT65B chate sme videli, že stanice VK/ZL sú aktívne, ale my sme nepočuli okrem šumu nič. S rastúcou eleváciou klesala úroveň šumu. Neverili sme, aký šum dokáže vyprodukovať panelák. Občas okrem šumu nabiehalo širokopásmové rušenie, ktoré po pár minútach ustalo. Niekde v okolí máme dokonalú rušičku. Možno nejaký zrekonštruovaný výťah, čo je v poslednom období dosť diskutovaná téma. Na chate sme videli aktivitu staníc z východu, ale na určených kmitočtoch sme nič nepočuli. Mesiac bol už dosť vysoko a tak sme sa rozhodli, že skúsime volať vlastnú výzvu. Zároveň sme na livecq sledovali, či naše volanie nezachytí niektorý SDR prijímač. A bolo to tam, počul nás SP4K. Bol to dôkaz, že antény (štvorča antén 10el. DK7ZB horizontélne) sú nasmerované správne a výkon asi 1000W sa nemení len na teplo niekde v koaxe.

Pohled na členy radioklubu OM3RRC během příprav na CQWW, v pozadí 4x10el DK7ZB pro 2m EME

 

 

2m anténa korejské stanice HL5QO s kterou se podařilo navázat QSO OM3RRC. Jinson používá 4x12el DK7ZB a PA 8877, na fotce je také vidět vetknutá anténa pro pásmo 70cm 4x16el Y, na tomto pásmu má Jinson zatím pouze 100W PA. QTH je Jinju v exotickém čtverci PM45bd.

Používame kvalitný 1/2" koaxiál, ale pravdepodobne šum od panelákov je ešte stále silný a preto nič nepočujeme. Napriek tomu sme na chat poslali informáciu, že začíname s volaním výzvy na frekvencii 144,113MHz v prvej perióde, t.j. v nepárnej minúte. O vysielanie výzvy sa stará program WSJT. Asi na druhé volanie nás zavolal RX1AS, čo sa hneď objavilo aj v jeho logu . Krátke potrasenie rúk, tentokrát bez drinku a volali sme ďalej. Koncový stupeň išiel na 2/3 svojho výkonu a z ventilátora išiel iba vlažný vzduch. Taktiež chladič na FT847 bol stále studený. Obvykle tieto zdroje tepla používame aj na vykurovanie miestnosti, ale keďže tam bolo asi 18 °C, tak sme boli nútený pustiť aj elektrický ohrievač. V škole boli prázdniny a školník asi ubral na kúrení. Striedavo sme volali, ale aj prelaďovali na kmitočty, na ktorých volali výzvy iné stanice. Postupne prichádzali ďalšie spojenia. Asi o štvrtej hodine sme si urobili 2-hodinovú pauzu. Pokračovalo sa ďalej. Do západu mesiaca o 11:00 nášho času bolo ešte niekoľko hodín a tak sme neprestávali. Okolo 7:00 musím odísť domov, pre neodkladnú rodinnú záležitosť, ale hneď po príchode domov mám telefonát z práce a zas sa vraciam do mesta. Po vybavení záležitosti v práci idem skontrolovať ako to dopadlo v klube. Vladimír OM3BY bol už sám. Mesiac bol už zapadnutý a tak kontroloval šum slnka, čím sme si overili, že antény smerujú správne. Vypíname zariadenia.

Celkovo sme spravili 18 spojení so stanicami: RX1AS, HL5QO, IZ1GZA, YL2GD, I2RV, RW3AC, UX0FF, SP4K, YO8SKA, OK1RD, HA8CE, I2FAK, GM6VXB, IW4ARD, YO2LAM, PA2FPQ, G6PHH, I7FNW.

Bohužiaľ našu radosť zatienila smutná správa pár minút potom, že v nemocnici zomrel člen nášho rádioklubu Milan OM4TA, ktorý bol nadšenec digi módov a veľmi sa tešil na pre neho nový JT65B mód. Tieto spojenia venujeme jemu.

Michal OM4AQ - http://rkmanin.blogspot.sk

Díky za report a GL v další činnosti.

Na závěr co je nového u OK1TEH:

   Pohled na EME antény OK1TEH z ulice..

Po uplynutí 8 let, kdy jsem udělal své první EME QSO s RN6BN se mi s jedinou Yagi anténou podařilo dosáhnout vysněnou hranici 100 zemí DXCC na 2m a tím splnit i podmínky pro vydání diplomu DXCC. Na VKV bylo zatím těchto diplomů ve světě vydáno asi 80, v OK již třem stanicím (OK1MS, OK1UGA, OK1CU), v OM zatím uspěl jen OM3BC. I když se nemůžu rovnat například výsledům Standy, OK1MS, který udělal všech 100 zemí bez pomoci WSJT, pro mě osobně je to velký úspěch, protože se mi to podařilo pouze se single 10el.Y. DK7ZB, ze silně zarušené Prahy a navíc bez pomoci Ground Gainu..

Prvních 50 zemí jsem dělal s QRP zařízením, tedy s 6el F9FT a později 4el OK1KRC přidělanou na balkóně o zábradlí a 100W PA s MRF 141. V pozdějších letech se mi dařilo dělat EME spojení díky novému 950W PA od ITB a především vysoké trpělivosti a hamspiritu protistanic, zejména pak podpoře od expedičního týmu vedeného Reném PE1L (tnx!), který aktivuje různé země DXCC v Africe. Nutno dodat, že ne každá EME expedice pro mě znamenala i úspěšné spojení, spíše by se dalo říci, že jsem většinou u rádia proseděl několik nocí a nakonec se spojení nepodařilo.. Nejobtížnější bylo udělat posledních 10 chybějících zemí. Například pro spojení s PJ2/PE1L jsem proseděl u rádia přes 48 hodin celkového času a finální RRR jsem si vyměnili jen 2 minuty před západem Měsíce a hodinu před ukončením expedice. Nejobtížnější spojení bylo ale to jubilejní s Richardem, CX2SC. Naše snaha o spojení znamenala desítky skedů (z důvodů rušení téměř výhradně v brzkých ranních hodinách) v průběhu 5 měsíců, několik vyměněných předzesilovačů a řadu vyměněných emailů. Téměř vždy jsem totiž Richarda velmi dobře přijímal v průměrné sile kolem -26dB, on mě ale téměř nikdy neviděl. Velice blízko jsme byly již v listopadu, kdy již scházelo pouze finální RRR. Spojení se nám nakonec podařilo uskutečnit 27.12 v 1:30h ráno, síla signálů -26/-28dB. Spojení si ostatně můžete prohlédnout na mém webu http://ok1teh.nagano.cz, kde mám 99% všech EME spojení zdokumentovaných přes printscreen celé obrazovky.

Ze 100 zemí DXCC jich bylo jen 30 děláno via EME, další via MS, Es a tropo. Pokud to někoho zajímá, detaily najde na mém webu. Pokud se někdo do toho maratónu také pustí, musí se především obrnit nikdy nekončící trpělivostí. Dosáhnout 100 DXCC bez podpory ionosférických odrazů skutečně není pro ty, kteří chtějí všechno dosáhnout nejpozději ihned....

A nyní zpět k EME provozu: z dalších spojení jsem od posledního EME okna udělal na 2m jako nové stanice JA5EEU, SP4K a K3RWR.

Na 70cm mě v období vánoc potěšily v log
u 3 nové stanice: K5DOG -29, OH6UW -28 a CT1DMK -27.

 

K5DOG - EME na 144 a 432 MHz

Největší radost jsem měl ze spojení s K5DOG, který používá pouze 4x12el M2 a 300W PA. Zajímavé je, že na 2m jezdí ze svého QTH v Novém Mexiku (kdě je mimochodem jednou z nejsnáze dělatelných EME stanic) a zařízení na 70cm provozuje připojené přes remote pracoviště, které je v Texasu. Na následujících obrázcích je možné vidět jeho remote zřízení jak mi ho Steve K5DOG poslal.

Na obrázku je vidět jeho EME anténa pro pásmo 70cm 4x12el M2 (v horní části snímku je vidět Měsíc). V dalším obrázku je pohled na jeho zařízení jež tvoří FT-100D se zdrojem, dále wattmeter Bird a home-made tranzistorový PA pro 300W out. Pro připojení zařízení k internetu používá Signallink USB, sekvencer, Tiny Tools WRC-Č network zajišťující telemetrii a ovládání.

QTH K5DOG ve čtverci EM00WH, které se nachází asi 20km západně o texaského Austinu. Kromě EME antény pro pásmo 70cm je v pozadí vidět také antény pro pásma 6 a 2m. V popředí je vidět nově postavený základ pro plánovaný systém pro EME na 23 a 13cm, kde Steve plánuje umístit parabolu, která je dočasně umístěna na přívěsu.

Na závěr EME okna bych chtěl upozornit, že od začátku roku je v pásmu 70cm opět QRV EME z Massachusetts stanice NC1I, která používá 48x15el yagi plně otočných v polarizaci a 1kW PA K1FO 8938, nyní navíc s vylepšeným RX. NC1I jezdí jak CW tak i JT65B a spojení je možné dělat již se stanicemi, které mají malou 9el yagi a 50W! V případě zájmu pište na adresu eme@nc1.com nebo Bobovi, W1QA eme@w1qa.com který jinak často bývá k zastihnutí na 70cm EME chatu HB9Q.CH.

A to je pro tentokrát vše. Na slyšenou odrazem od Měsíce se těší:


Matěj, OK1TEH –
ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 1/2013.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.