EME okno OK1TEH (únor - březen 2014)

Vítám všechny čtenáře u jarního vydání EME okna. Od posledního EME okna nám celkem přálo počasí a tak EME pásma začínají ožívat v předtuše nadcházejících EME expedicí do HB0, 6W, ZA atd. V době dokončování tohoto čísla se slušným signálem vyjela expedice 9Y4TBG FK91 s 2x14el XP zastřešovaná známým DF7KF a tak se již brzy můžeme těšit na reporty o vašich nových přírůstcích zemí DXCC. Mimochodem ještě jedna věc, do 15. května je otevřena registrace na tradiční mezinárodní EME setkání, které se tento rok koná 25. 26. srpna v severní Bretani IN88, další informace najdete na webu http://www.eme2014.fr Organizátoři slibují opravdu pestrý program, který by se neměl zadat s tím ze setkání v Cambridgi 2012, takže se máme věru nač těšit.

Pokud je pro vás ale cesta do IN88FS přece jen příliš dlouhá, zkuste popřemýšlet o vaší účasti na 16. EME a mikrovlnném setkání v Zielenci, které se koná již 15.17. srpna blízko Náchoda na českopolské hranici JO80EI a kam např. cesta z Prahy po dálnici zabere jen slabé 2h. Program střetnutí najdete na webu http://hamradio.pl/sp6kbl/klub

Nyní ale už k došlým reportům, přišlo jich tentokrát poměrně dost. První příspěvek poslal Martin, OK1UGA, ve kterém píše, že: v zimních měsících se toho moc nedělo a tak byl na políčku jen v březnu. Výpis spojení je tentokrát krátký: RA3DEM, RW0JC, EW/UT5UAS, W1AW, K2OP.

Díky Martine za report a GL. Další report přišel od
Ládi, OK1DIX:

V únoru a březnu žádná velká aktivita nebyla, byl jsem i velmi pracovně zaneprázdněn. Takže jsem se pouze zúčastnil únorového DUBUS EME CW Contestu, který však byl velkým zklamáním kvůli katastrofální účasti či spíše neúčasti stanic. I když jsem nebyl na pásmu úplně celou dobu, pouhých 18 spojení je velmi slabý výsledek. Potěšilo pouze CW spojení s VK5APN. Opravdu nechápu proč EME CW tak upadá, když je mnoho stanic, které na to mají vybavení, a moderní zpracování signálu pomáhá i při CW. Pak už jen potěšil právě došlý pěkný diplom za 3. místo v ARRL EME Contestu 2012.

OK1DIX


Díky za report a congrats k pěknému umístění v ARRL EME Contestu! V kategorii Single OP All mode 144 MHz se na prvním místě umístil SP4K jako 3Z4EME a na druhém místě Gary, KB8RQ, který ale o první místo přišel v důsledku velmi nepříznivého počasí.

Další report poslal Jarda, OK1RD, který sdílí s OK1DIX EME anténu 8x15el DF7KF XP, ale na rozdíl od závodů se věnuje hlavně novým zemím DXCC.

Ahoj Matěji,
tentokrát ve zkratce. Skončením expedice DL2NUD do H44 a YJ včetně překvapivého objevení se stanice z HZ, se na 2m EME nedělo nic nového. Zkrátka "mrtvá sezona". Nicméně, jelikož mně neunikla žádná expedice, pracoval jsem v průběhu 2 let se 105 zeměmi DXCC. Potvrzeno mám 103 zemí a čekám jen na QSL od DL2NUD. Jakmile je obdržím, požádám a udělení diplomu DXCC pro 2m pásmo, což byl můj cíl, když jsem z KV " přesedlal " na VKV. Zvažuji nyní, jestli moje "mise" na 2m EME tím pádem pro mne neskončila, protože mne vůbec nebaví sbírání čtverců či dělání tzv. initials spojení. Zdá se, že nových zemí DXCC t.j. vlastně expedic bude na EME jen doslova pár do roka. Jen pro informaci, ukončil jsem své členství v ČRK ke konci minulého roku, neboť, dle mého, není přínosem pro naše hobby.

Přeji všem pěkné DXy a nsl via Moon.
73 Jarda, OK1RD


Díky Jardo a doufám že na EME ještě nějaký ten pátek vydržíš, co třeba zkusit 2m WAS? Další příspěvek tentokrát poslal
Ludva, OK1VRY:

Ahoj Matěji,
po mnoha letech různého bastlení a práce na VKV jsem někdy v létě minulého roku dostal nápad vyzkoušet EME na 2m. Přestože jsem nikdy neměl v oblibě digi provozy, tak po několika pokusech s WSJT, kdy se mi podařilo dekódovat při západu měsíce dvě stanice KB8RQ a I2FAK, jsem začal upravovat své stávající antény. Používám starou sestavu 6x6 el.podle Y23RD (antény jsou na stožáru asi 18 let) určenou pro provoz tropo,bez předzesilovače a s nulovou elevací.

Trochu jsem sestavu zvedl o cca 10 stupňů, vyměnil jsem stařičké kabely (produkce kablo Bratislava) za kabely nové (Belden, už nevím přesné označení), ale s nejmenším dostupným útlumem. Musím podotknout, že celý systém mám na 75 ohmech. Starý rotátor domácí výroby jsem zatím ponechal přesto, že indikace pomocí aripotu je zatím po 30 stupních. Mezi tím jsem sháněl různou dostupnou literaturu (tímto bych ti chtěl poděkovat za velice zdařilý seriál "JAK NA TO" 1. až 3. část). Doplnil jsem LNA s ATF54143 domácí výroby, nějaké to koax. rélé a další drobnosti. Po několika pokusech s TRX home made a stařičkým PA s jednou elkou RE025XA (cca 250W) jsem dospěl k závěru, že tudy cesta nevede. Protože mám pro radioamatérské hobby vlastní pokladničku, tak po mnoha úvahách jsem objednal ke stávajícímu TRXu FT2000 transvertor TR144H od DB6NT Pochopitelně se celá sestava šumově rapidně vylepšila. Po těchto úpravách a s minimem zkušeností s tímto druhem provozu jsem opět vyjel přes Měsíc. Začátky moc zdařilé nebyly (několik upozornění od OK1IL na rušení v sekci, kde probíhalo spojení, na šum který způsoboval můj PC a místní internet), ale nevzdal jsem to. Následné úpravy kolem PC, různá dusítka na kabelech, změna polohy v hamshacku a pod. přinesly první ovoce. Zmizelo mnoho rušivých signálů z vodopádu WSJT a Spektranu. Internet a místní WIFIna se teprve řeší. V současné době se mi podařilo již s několika stanicemi udělat zdařilé spojení, např. : KB8RQ, PA7RP, RK3FG, UA3PTW, YT1AR, WA3QPX, VK3AXH, RX3A, OH4LA, W1AW/4, RK22WG, RK22AA, W2DBL, OH7PI, G4SWX, GM6VXB, UR3EE, EA4CYQ a RZ3BA/1. Některá EME QSO mám již doma CFM.

Mám v úmyslu vyměnit celý anténní systém, pracuji na novém PA s GS35B, ale vzhledem k mému věku (65 let) nevím jak se to všechno povede.

To je pro tentokrát asi vše z mojí práce via Moon. Přeji všem EME hamům hodně hodně krásných spojení a někdy naslyšenou via EME.

73, Ludva OK1VRY

Díky Ludvo za report a velká gratulace k prvním EME úspěchům! Další příspěvek poslal
Ivan, OK1IL:

Nazdar Matěji,
od minulého Okna se u mne, co se týká stanice, moc nezměnilo. Mírná zima nezpůsobila na venkovních instalacích naštěstí žádné škody. Digitální provoz v JT65 na 2m nepřinesl také žádná překvapení. Stanice, které vidím jak na LiveCQ, tak na N0UK, mám téměř všechny v logu. Snad mimo QRP stanic se single yagi /bez elevace/ 200W. Proto jsem se zkusil podívat na CW EME provoz na 2m.

V únorovém termínu ATP se mi hned napoprvé podařilo udělat OZ1HNE a I2FAK. To byl veliký impuls, který mě dokonce inspiroval k pořízení transvertoru od DB6NT k připojení k FT950. Od toho si slibuji podstatně lepší zpracování EME CW signálů než od FT897D. FT950 nemá ovšem MF I/O vstupy pro přímé připojení transvertoru, takže pro TX musím trochu lopotně zeslabovat minimální VF výstup FT950 5W na maximální přípustnou vstupní úroveň transvertoru 50mW. Kvůli maximálnímu výkonu transvertoru 25W jsem zase musel odstranit z PA vstupní 3dB zeslabovač. Jinak bych spolu s útlumem 30m H155 mezi transvertorem a zesilovačem PA nevybudil. Březnové a dubnové termíny ATP byly zklamáním, podmínky byly špatné, včetně PZ, takže moje nadšení trochu zchladily. Ani QSO s Markem LZ2US se nepodařilo kvůli hlubokému QSB dokončit.

V příštích týdnech se chystají různé expedice, které snad poněkud v poslední době monotónní JT65 provoz na 2m osvěží. Proto také připravená instalace mého nového systému pro elevaci antén musí ještě chvíli počkat.

Na závěr několik QSO z poslední doby:
IV3MUR, ER5WU, KU7Z, K5WBM, DJ6AG, LU1CGB, VK7JG, RZ6ASC, ER5CAA, AH6LE, RX3A, DL6MFK, EW/UT6UA, WI7P, ER5GB, DG0JMB, W4RBO, DL9DBJ

73 Ivan OK1IL


Díky Ivane za report a GL! Další příspěvek po delší době poslal
Standa, OK1MS:

Dobry den,
Zúčastnil jsem se posledního 2m Dubus EMECW contestu. Podmínky byly dosti špatné, DGR okolo 6dB a současně probíhala Aurora na 2m. Přesto se podařilo navázat několik QSO: IK2DDR , UA3PTW , VK5APN , I2FAK , 9A9B , SM2CEW , LZ2US , OK1VVP , YT1AR , SP7DCS , RX3AA x , LZ1DP , ES5PC , SP6MLK x , SK6EI , N4GJV , OZ1HNE , VK5FA , ER5WU x  DXCC113 CW , a OK1DIX x. HRD : YO2AMU , VE1KG , SM7WSJ , ON4CGX.

Při posledním ATP 8. března se podařilo navázat QSO s ER5GB x , a RX3A x což je 978 initals EMECW. Zařízeni používám velice staré, vše Homo Domo postavené v 70. letech, ale zatím schopné provozu.

TCV, Ant: 8 x 15 Yagi mod. DL9BV,
LNA : MGF1801,
PA : 4 x GI7b cca 1 kW out.

Těším se na další pěkná QSO via Moon.
GL Standa OK1MS.


Díky Stando za report a GL s překonáním hranice 1000 CW initials.
 Poslední příspěvek poslal Jirka, OK2PMS:

Ahoj Matěji,
dnes bude můj příspěvek poměrně stručný,
poněvadž v období únoru a března byla aktivita na EME dost nízká. Když pominu několik speciálních značek, byl pro mě nejzajímavější provoz Phillipa F1DUZ, který již po několikáté aktivoval Guadeloupe pod značkou FG4KH. Mně ve sbírce chyběl a tak jsem se na něj zaměřil. Hned ze začátku pobytu se ozval, 3 dny po sobě vždy po dvou hodinách, pro nás v nočních hodinách a pak 10 dnů nebyl vůbec na pásmu. Když se nabažil pohody v Karibiku, opět začal vysílat na EME. Neodkládal jsem příležitost a u rádia jsem očekával, až bude procházet ve správné polarizaci. Spojení pak proběhlo rychle a na první zavolání jsem se dovolal s reporty 24/21. Že jsem neotálel bylo moc dobře, poněvadž o několik dní později oznámil ukončení provozu kvůli pokaženému zdroji. V následujících měsících je v plánu několik zajímavých expedic, tak snad bude příště o čem psát.

Seznam initiálů: RK22WG, WI7P, W1AW/4, RK22AA, RA9YDL, UT3MD, LA3EQ, G8VYK, IN3FFN, FG4KH (DXCC č. 86), DG0JMB

73! Jirka OK2PMS


Díky Jirko a gratulace. A co bylo na EME nového u OK1TEH ? V únoru potěšily nových 5 stanic na 2m: DF9UX, RX3A, SM4GGC, W2DBL, ER5GB a EA4CYQ #419. Na 70cm rychlé QSO s PY2BS a NC1I.

A to je pro tentokrát bohužel už všechno. Na shledanou v dalším vydání EME okna, na vaše reporty a na slyšenou odrazem od Měsíce se těší
Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 2/2014.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.