EME okno OK1TEH (duben - srpen 2013)

http://bruny-islandlife.blogspot.cz/EME okno psané pro Radiožurnál SZR
Pásma 50 - 144 MHz:
MATĚJ PETRŽÍLKA, OK1TEH (ok1teh@seznam.cz)


Zdravím všechny čtenáře po delší době u nového vydání EME okna. Za uplynulou dobu téměř půl roku se toho událo spoustu, takže nebudu ztrácet čas úvodem a rovnou přejdu k vašim příspěvkům.

První report poslal Martin, OK1UGA :

Ahoj Matěji,
Po hubených zimních měsících se zase začalo dařit. V dubnu vyjela expedice 9G5EME. Jako vždy u této party měli skvělý signál i provoz a spojení s nimi bylo snadné. Pak se k mému velkému překvapení v květnu objevila stanice 4X1DG. S nimi to tak snadné nebylo ale povedlo se. Pro mě byl Izrael nová země takže jsem byl velmi potěšen. A na závěr v červenci se podařilo udělat expedici 9X0HP. Šlo o stejný tým jako v případě jarní expedice 9G5EME ale měli tentokrát skromnější zařízení. Proto jsem se zpočátku obával že spojení nebude tak snadné. Ale nakonec to šlo v pohodě. A mezitím se povedla spousta dalších pěkných spojení. Takže mám důvod k tomu být spokojený. Příští měsíc chystáme opravu naší již delší dobu lehce poškozené EME antény a po tom by to doufám mohlo jít ještě lépe.

Na závěr obvyklý výčet nových stanic: FM8DY, 9G5EME DXCC#136, R3BM, SM/RK3FG, M0BKL, UY0LL, F5AQX, R4YM, HB9SLU, EI3KD, EI8IQ, HA2RG, 4X1DG DXCC#137, LZ5GM, DK9ZY, JG2BRI, VK5FQ, UA6BAC, ZS6JON, EA8TJ, OM3WFC, F4DJK, YL2GC, 9X0HP DXCC#138, EA5JK, DF0MU, RA1AW, UA1OEJ, OH2MOC, WF0N, ON4AOI, WK3J, ZS6BUN.

Martin, OK1UGA

Díky Martine za report a congrats k pěkným spojením. Další kdo do EME okna napsal byl tentokrát Láďa, OK1DIX:


Minulé období přineslo jen expedici 9X0EME a DUBUS Digital EME Contest. Herrmann DL2NUD a René, PE1L odvedli ve Rwandě výbornou práci a jejich signál na lehkou výbavu, co měli s sebou, byl skvělý. QSO bylo otázkou minut. Jinak bylo aktivity pomálu. Čas jsme s OK1RD využili na repasi antén po zimě a instalaci větších anténních relé od HA8YU, aby bylo možno přepínat polarizaci i v TX cestě. V této souvislosti bych rád upozornil potenciální uživatele těchto relé na nepříjemnou chybu v designu typu HCS 3000/144-2Z-Combo.


Relé HCS 3000/144-2Z-Combo - hamtech.hu

Relé má na TXu konektor 7/16 a na RXu N-konektor. Ty jsou však zapojeny tak, že RX cesta je spojená, je-li relé bez napětí. Toto uspořádání má řadu nevýhod a odporuje zavedeným zvyklostem. U nás si to vynutilo změny v sekvenceru a komplikovanější zapojení ovládacích obvodů. Vzhledem k tomu, že relé stojí ne zrovna málo peněz, jsem tento nedostatek u HA8YU reklamoval. Moje e-maily však zůstaly bez odpovědi i když bylo potvrzeno přečtení.

V přípravě na DUBUS Digital EME Contest jsem provětral zařízení o víkendu 14.7., kde jsem konečně zastihl 4X1DG, který byl pro mě novou zemí.

Samotný contest, který v době psaní příspěvku (neděle) ještě neskončil, mi přinesl (zatím) 71 QSO. Podmínky byly dobré, ale provoz komplikovaly vysoké teploty, které způsobovaly přehřívání zařízení a omezovaly možnosti provozu na výzvu jen na několik nočních hodin. V neděli dopoledne dosáhla teplota v domečku 42 stupňů a byl jsem nucen QRT. Také se objevovalo občas přes den podivné rušení, pravděpodobně od klimatizací či ventilátorů v blízkém okolí. V contestu byla účast zejména mimo Evropu spíše slabší, dělal jsem pouze 2 nové intials. QSO s některými zajímavými stanicemi (a násobiči) jako XE2AT nebo KL7UW z výše uvedených důvodů nevyšla. Uvidíme jaký bude konečný výsledek.

Na slyšenou přes měsíc. 73! OK1DIX

Díky a GL v závodě. Další příspěvek přišel od Ivana, OK1IL:

Ahoj Matěji,
u mne není mnoho nového k poreferování. Moje kompletní zařízení pro 2m EME je optimalizované drobnými úpravami na úroveň, že v podstatě není co vylepšit, pokud nepůjdu na vyšší stožár s delšími anténami. Co zůstává, jsou stále ne úplně vychytané zdroje rušení. Myslím, že tento aspekt není pro nové zájemce o EME dostatečně zdůrazňován, zejména při explozivním rozšiřování ADSL/VDSL sítí, WIFI, LAN rozvodů a drobných spotřebičů se svými zdroji do zásuvky. Sebelepší anténní systém končí při příjmu rušení. Toto jsem hluboce podcenil už při umisťování stožáru pro 2m EME, kdy hlavním kriteriem byl nerušený výhled na měsíc a vzdálenost od veřejné cesty, kde jsem nechtěl kolemjdoucí plašit představou VF expozice, kterou dostanou, když na ně míří anténní systém.
To, že antény "uvidí" na měsíc přes hřeben vlastní střechy mě plně uspokojilo. Za toto rozhodnutí pykám dodnes. Výsledkem jsou dálkově vypínané zásuvky po celém domě, které vypínám podle okamžitého azimutu/elevace antén, zásuvkové zdroje nahrazené několika centrálními zdroji 12V, prověřenými, že opravdu splňují CE EMC, internetové připojení PC v shacku a v garáži pro řízení antén stíněnými LAN kabely, jinak vypojení vlastní WIFI a bezpečnostních kamer, jejichž IR reflektory byly jedním z hlavním zdrojů rušení. Jeden zdroj intenzivního rušení jsem zaměřil přímo v shacku a dlouho mě nenapadlo se připojit na PC v shacku vzdáleně přes TeamView, abych zjistil zmizení rušení při "spícím" monitoru, na kterém jsem právě rušení celou dobu identifikoval. Asi jako pes, co si honí vlastní ocas hi. Samozřejmě stíněné připojení internetu pro XYL pro moje nerušené setrvávání v shacku hi.

QRM na 2m u Ivana, OK1IL

Z důvodu rušení jsem se také částečně vrátil od perfektní kombinace 4x9 element cross yagi a IQ+ přijímače se softwarem MAP65 pro adaptivní polarizaci zpět k WSJT7 a FT897D i pro příjem. Nejlepší je, když běží obě aplikace současně, MAP65 dává informaci o RX polaritě a podle toho připojuji H nebo V-pol anténu na FT897D. Při poklesu signálu do rušení a šumu dekodují často obě aplikace střídavě úspěšně a bezvadně se doplňují. Zajímavý je jejich údaj DT, trvale je rozdíl mezi WSJT a MAP65 0,5 sec., přestože běží na jednom PC.

Na LiveCQ.eu jsou vidět moje spoty stanic volajících CQ a úroveň signálu po azimut cca 190 stupňů je srovnatelná i s většími stanicemi. Nad 190 stupňů se dostávám nad vlastní dům a úroveň signálu se viditelně zhorší.

Na závěr několik zajímavých QSO z poslední doby:

9G5EME, LZ5GM, UA6BAC, K3JYD, ZL3TY, OK2PMS, ZS6JON, EA8TJ, 9X0EME, 9X0HP, KB5WIA, GM4VVX, 4X1DG, M0BKL, SM6MVE, SP1JNY, SK6EI

73 de Ivan OK1IL


Díky Ivane a GL v další činnosti. Další report patří Jirkovi, OK2PMS:


 

V dubnu přišel čas očekávané expedice Atleticoteamu PE1L a DL2NUD, jako každoročně do Afriky, tentokráte si zvolili za cíl Ghanu. Osvědčená a hlavně zkušená sestava operátorů byla jako vždy perfektní a provoz pod značkou 9G5EME tomu plně odpovídal. Také jsem si nechtěl nechat ujít tuto vzácnou příležitost. Po návratu z lázní až ke konci expedice jsem okamžitě vyrazil na EME QTH. Velmi dlouho jsem neměl z 9G ani stopu po signálu, ačkoli jiné volající stanice jsem přijímal velmi pěkně. Zvláštní bylo, že v tu dobu dělali převážně stanice ze západní Evropy, ale nikoho třeba z UA. Dovolal se třeba i F6BEG, který má jen 2x10el. DK7ZB, ale u mě prostě ani tečka. Asi po 1,5 hodině jsem přijal první 3 periody, ale jen na úrovni -30dB a pak zase hodinu nic. Až po přepnutí polarizace u 9G5EME se signál objevil a byl stabilní v maximu až -19dB. Spojení se pak zakrátko podařilo s reportem -21 dB.

 

2m antény 2x8el XP I0JXX u 9G5EME
 


V květnu a červnu se na EME nic zvláštního neobjevilo, potěšilo spojení s UA1OEJ, který má jen jednu anténu a produkoval pěkný signál.


O to větší překvapení nám způsobili René PE1L s Hermanem DL2NUD, jenž aktivovali Rwandu a v koncesi měli povolený výkon 1 milión W. Opět jsem byl přítomen až ke konci expedice, kdy se zhoršovala degradace, ale i tak jsem měl signál po většinu času dost silný. Ale měl jsem tentokrát velký problém s dekódováním i u silného signálu. Nevím, zda to bylo způsobeno tentokrát vysíláním kruhovou polarizací (28el. Xpol), ale signál od 9X0HP jsem dekódoval jen občas. Byl to dlouhou dobu velký zmar je občas slyšet i reproduktor, ale nedekódovat. Každopádně se mi na konec spojení podařilo s reporty oboustranně -24 dB.



Antény 9X0HP: 14el Xpol DF7KF pro pásmo 2m, 23el Y pro pásmo 70cm a 67el Y pro pásmo 23cm. Expedice měla sebou i 67el Y pro pásmo 13cm.

Seznam nových stanic na EME: G4SWX, 9G5EME, IK1FJI, N3RG, R3BM, OK1IL, AE3T, S57M, UA9FU/1, SM4GGC, SM5CUI, NC2V, DK9ZY, UT5DL, F5AQX, UA1OEJ, 9X0HP, CT1HZE, F6EGD, VA7SW.
Jirka, OK2PMS

Díky Jirko za report a congrats k pěkným QSO. Další příspěvek přišel až ze Sniny od Milana, OM3WFC:

Ahoj Matej.
Tak ako som sľúbil,dokončil som stavbu štvorčaťa 4xEF211B. Najväčší problém bol presvedčiť ľudí v bytovke, ale podarilo sa.

Staval som všetko sám,bez cudzej pomoci. Dalo mi najviac zabrať to všetko zdvihnúť na stožiar. Trvalo mi to 2 dni, ale podarilo sa, aj keď som mal potom svalovku za týždeň HI. Potom som začal s malou dušičkou testovať,ako sa to budesprávať. Našťastie to dopadlo dobre. Chce to síce ešte drobne úpravy, ale v podstate som spokojný.


2m antény OM3WFC 4xEF211B, zisk 19dBd

Zatiaľ moje QSO, čo som stačil spraviť:

RK3FG , I2FAK , RU1AA , RX1AS , OK1UGA , I2RV, DL9MS , PA2CHR , DK4RC , OH4LA, VK1KG , RW3AC , S52LM , PA0JMV , R3BM , IK1UWL, UN9L , DK9ZY , NT0V.

P.S.Tak to je zatiaľ všetko 73. a Matej ďakujem Ti za pomoc , bez ktorej by som sa rozbiehal oveľa dlhšie.
Milan OM3WFC

Co dodat, gratulace k pěknému startu na EME a budu se těšit brzy na slyšenou! Další report pro EME okno přišel z Považské Bystrice od OM3RRC:


Pri našich posledných pokusoch v apríli sme mali problémy s príjmom. Veľa staníc nám poslali informáciu, že nás volali aj dlhšiu dobu. Taktiež na JT65 chate sa objavili "posmešné" odkazy, že by pomohlo zapnúť LNA. Ten bol v tom čase už zakúpený, ale neprialo počasie na výstup na strechu a stožiar. Problém sme však videli aj v nespočetnom množstve signálov, ktoré sa dali počuť uchom, alebo ich registroval spectran. Vedeli sme, že uprostred sídliska s 20k obyvateľmi tu môže tento problém nastať, ale až toto sme nečakali. Preto prebehla klubová diskusia čo ďalej. Názory typu zanechať EME, alebo opustiť QTH, boli prehlasované a rozhodli sme sa pre vyhľadanie zdroja rušenia a upgrade zariadenia.

Pri prvej úlohe dosť pomohla náhoda. Neďaleko nášho klubového QTH býva pomerne aktívny Vlado OM3CLS. Zapodieva sa VHF/UHF DX-ingom. A tak sa stalo, že miestny provider kábelovej TV vyhľadal jeho, že sa v danej lokalite ich klientom občas nedajú pozerať programy z jedného DVB-T multiplexu, ktorý spustili tento rok. Bohužiaľ zasahoval cez naše 2m pásmo. Veľmi korektným jednaním a technickými skúškami bolo dosiahnuté, že sa provider odladil na iný kanál. Rušenie cez celé pásmo bolo razom preč. TNX Vlado.

Pri riešení druhej úlohy sme sa rozhodli pre nainštalovanie už zakúpeného LNA, zakúpenie transvertora 2m/10m LT2S a oprášenie KV zariadenia FT1000MkV Field, ktorá je plne ofiltrovaná. Od zakúpenia Ten-Tec Orionu II ležala nepoužívaná v sklade. Taktiež sme zakúpili kvalitnú Al skrinku pre vonkajšie použitie a vf relé. Z rôznych osobných dôvodov trvalo ďalšie tri mesiace, pokiaľ sa všetko zostrojilo a nainštalovalo. Trochu nás zdržalo zistenie, že LNA po pripojení k prijímaču bez antén zvýšil šum až na hodnotu S7. Našťastie výrobca problém promptne odstránil.



Terajší set je:
-anténa 4x10 el DK7ZB horizontálne
-rotátor AlfaSpid RAS Az/El
-box s relé CZX3500 a LNA s ATF54143
-TX koax 1/2", RX koax RG-8, oba dĺžky 25m
-PA s GS-35b
-budič 100W
-transvertor LT2S
-transceiver FT-1000MkV Field
-inerface MicroKeyer I

Vhodný termín na ďalšie pokusy sa našiel dňa 17.7.2013. Zišli sme sa v klube okolo 15.00 LSEČ. Najskôr sme nastavili vhodné vysielacie úrovne tak, aby z PA dával 1kW, t.j. asi 2/3 z jeho maxima. Druhou operáciou bolo skenovanie pásma pri rôznych uhloch natočenia antény v oboch rovinách. Pásmo nebolo celkom čisté a v smere na NE a NW sme zamerali dva zdroje širokopásmového šumu o úrovni asi 10dB voči najtichšej oblohe. Anténa je dosť úzka, takže šum mizne po malom odsmerovaní v niektorej rovine. Našťastie sú to smery, ktoré nám pri smerovaní na Mesiac nevadia. Napriek tomu sme si dali tú námahu a vyšli sme na strechu pod stožiar aby sme ich zamerali aj vizuálne. V oboch prípadoch sa jedná o wifi body miestneho providera internetu na blízkych panelákoch. Keďže je to provider, ktorý nám sponzoruje internet, tak sme sa rozhodli, že nám rušenie nevadí, HI...
Ešte sme venovali ďalšiu hodinu nastavovaniu routera pre MicroKeyer, keďže sa menil transceiver. Hlavne sme potrebovali istotu, že poradie spínania RX/TX ciest má správny sled a dostatočné časy. Neradi by sme skončili skôr ako sme začali vinou upečeného tranzistora v LNA. Vonku sa už začalo stmievať a Mesiac bol skoro na juhu s eleváciou 23°. Podmienky mali byť dobré. Na našu výzvu nás zaregistrovalo na CQlive 5 SDR prijímačov, čo nás potešilo. Sústredili sme sa na príjem niektorej volajúcej stanice. Niektoré signály prichádzali v sile, že ich bolo počuť na reproduktor. Skúšali sme preto volať a podarilo sa zopár spojení. Neskôr sme prešli na výzvu a prišli ďalšie spojenia. Potešila hlavne Brazílska stanica. Do západu mesiaca sme mali k dispozícii už iba 4 hodiny a preto sme stihli iba 14 spojení:

DK9ZY, UT5UAS, ON4KHG, I7FNW , RK3FG, SP2OFW, PY2GN, VE1KG, SV6KRW, F6EGD, GM4VVX, YU7XL, AA4SC, IZ0FWE

Posledné spojenie prebehlo pri elevácii 1,5° a Mesiac bolo ešte celý vidno. Celkový počet spojení EME sa vyšplhal na 120 a prekročili sme 100 init. Pri týchto pokusoch sme si stanovili ďalšie ciele, čo treba ešte zlepšiť a čo chceme zmeniť. Pokusov sa zúčastnili Vlado OM3BY, Jozef OM4AQ a pozrieť nás prišiel Vlado OM3CLS.

Rádioamatérsky víkend.

Pri poslednom Poľnom dni sme na našom QTH nainštalovali elektrický rozvádzač a padlo rozhodnutie, že 27.7.2013 bude brigáda na zakopaní kábla elektrickej prípojky do zeme. Nakoniec toho bolo podstatne viac, čo sa stihlo.

Pokračonie: http://rkmanin.blogspot.sk/2013/07/radioamatersky-vikend.html


Skalní rádioamatéri sa ešte tešili na IOTA contest a 144MHz Digital EME Championship contest. Výpadok KV antén nahradil Miško, OM4AA šikmým vodičom povedľa budovy školy rovno z okna rádioklubu. V klube nainštaloval svoj novučičký Elecraft KX-3 a urobil asi 40 pekných spojení. V rámci našich pokusov s EME neustále niečo vylepšujeme. Tentokrát sme sa rozhodli vyskúšať k transvertoru LT2S namiesto FT-1000MkV Field náš Ten-Tec Orion V, ktorý sa používa na KV kontesty. Našťastie všetky káble, ako hovorí Rudko, OM4TQ sú konibilné s FTéčkou. Zostáva už len nastaviť úrovne. Ako vždy nastáva boj s nastavením MicroKeyera a ešte nainštalovať WSJT na druhý počítač. Našťastie sa všetko stíha do východu mesiaca. Zostava sa nám javí trochu menej zašumená, ako s FT-éčkom. Možno to bude prínos. Podmienky, hlavne degradácia sa zhoršili, tak uvidíme ako to pôjde. Na EME kontest zostáva OM3BY sám. S niekoľkými prestávkami na spánok vydržal až do západu Mesiaca takmer na obed budúceho dňa. Výsledok je 25 úplných QSO, čo bude zaiste 1. miesto v OM, hi.

Pracované bolo so stanicami:
UA3PTW, RK3FG, IW4ARD, I2FAK, IK1UWL, R3BM, YR1A, SP3XBO, UX0FF, SM4GGC, UR7D, RU1MS, ES3RF, OK1DIX, DL7UDA, OH4LA, OK1UGA, DG0OPK, NZ5N, DL1DWI, EA6VQ, PE5OL, ZS1LS, LZ1DP, HB9Q

Prežili sme hektický, ale krásny rádioamatérsky víkend, ktorý nás opäť posunul kúsok ďalej. Zúčastnili sa ho: OM3BY, OM3CLS, OM3COR, OM4AA, OM4AKM, OM4AQ, OM4CY, OM4GM, OM4RC, OM4WY, OM6KW, OM4WY, Marek, Maťko, Ľubka

Dopočutia via EME.

Za OM3RRC napsal OM4AQ


Díky za info a doufám, že příště napíše do EME okna i někdo další.

OM/OM reporty uzavřu co bylo nového u OK1TEH:

Na 2m se podařilo spojení s 9G5EME -28dB, ZS6JON -25, S57M a na konci června s 9X0EME. Největší problém byl udělat spojení do Rwandy, protože tentokrát se René soustředil zejména na vyšší bandy, takže na 2m měl pouze jednu yagi anténu a navíc v Kigali nebyl dobrý Ground Gain. Po 3 bezesných nocích, kdy postupně klesl pileup stanic se mi konečně podařilo expedici zdekódovat a 1Y-1Y DXCC s pořadovým číslem 102 byla v logu.

Na 70cm jsem se jednou 23el DK7ZB a s rušením od Ufouna pomalu dostávám do bodu, kdy již nelze udělat o moc více stanic, přesto v dubnu potěšila pěkná aktivita během ARI EME „New Modes“ contestu 2013, kdy byly i dobré podmínky do USA a na randomu jsem dělal stanice, jako například K5DOG s jeho 4x12el M2. Radost jsem měl z pozávodního spojení s W2CNY, který má 6x24elY , což je pro mě nový 70cm WAS stát New York. Na konci července jsem zalogoval spojení s Bobem KD7YZ, který je aktivní s 4 x 18el G0LFA s vertikálním stackingem a 500W tranzistorového PA od W6PQL. Spojení bylo opravdu na hraně, ale díky velké trpělivosti jsme nakonec vše potřebné při reportech -29/-29dB vyměnili, tnx!

Poslední report je z pásma 23cm, kde jsem nyní QRV s novým tranzistorovým PA z dílny OK1VPZ, který zatím budím na WSJT na maximálně 600W out do mé 1m parabolky. Byl jsem QRV zejména o víkendu 13.07, kdy na 23cm vyjela expedice SK6OSO z Onsala Space Observatory ve čtverci JO57XJ, kde mají radioastronomové už od poloviny 60. let k dispozici 25,6m radioteleskop s přesností povrchu až po pásmo 7 GHz. Od roku 1976 stojí v sousedství nová anténa vhodná pro vlnové délky až 20mm, takže stará anténa se používá již téměř výhradně pro účely studentů. Výhoda je, že studenti využívají radioteleskop pro studium rozložení vodíku v galaxii v L pásmu pouze pár stovek MHz od pásma 23cm, kde je k dispozici i cassegrain feed. Každé léto je na radioteleskopu víkendová odstávka, kterou i tentokrát využili radioamatéři.

400W na feedu 26,6m bylo možno přijímat opravdu již na základní tropo výbavu typu single 30el yagi a na mou miniaturní 1m prabolku jsme měli jak CW random QSO tak i spojení na JT65 -17dB. Nechcete to příští léto zkusit taky?

A to je pro tentokrát vše. Na slyšenou odrazem od Luny se těší:

Matěj, OK1TEH –
ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 1/2013.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.