EME okno OK1TEH (duben - květen 2010)

Vítám opět všechny čtenáře u dalšího vydání EME okna. V minulých měsících se objevilo na bandu několik zajímavých EME expedic, podmínky byly vynikající a tak tentokrát přišlo i více příspěvků.

S jakými problémy se musí zájemci o provoz, při kterém se pracuje se signály pod úrovní šumu, potýkat, je „názorně“ popsané v report, který poslal Jozef, OM3BC:

   

Ahoj, prichádza odo mňa smutná správa. Je to asi môj posledný príspevok do EME rubriky, pretože v poslednom čase u mňa je taká vysoká úroveň šu-mu, že absolutne nie je možné prijímať signály z Mesiaca. Ručička S-metra mi ukazuje úroveň S5 až S7 podľa toho kde natočím anténu. Už som zavolal aj pracovníkov TÚ, ale nič konkrétneho nenašli.... Už som dal na vstup predzosilňovača dutinový rezonátor, ale nepomohlo ani to. Som úplne zufalý. Rušenie ukazuje určitů směrovost, ale je také silné, že sa to odtialto nedá jednoznačně identifikovat…

V dalším mailu Jozef pokračuje:

Ahoj Matej! No predstav si, podarilo sa mi do určitej miery odstrániť rušenie. Mal som podozrenie že zdroj rušenia musí byť blízko, tak som začal po-stupne vypínať všetko v dome. Výsledok bol nulový a pretože nemam ani plazmu ani iný známy zdroj rušenia, tak som myslel, že predsa to bude mimo domu. Až keď som začal loviť na 3B8EME mne bolo podozrivé že najväčšiu úroveň rušenia mám keď anténa je nasmerovaná do určitého smeru, a čo bolo ešte divnejší, že vtedy keď mám eleváciu cca 60 stupňov, čo už bolo veľmi podozrivé. Nako-nec som zistil, že celé rušenie pochádza z jedného malého spínaného napájača, čo bol v detskej izbe približne 5 metrov od antény! Ako som to vyhodil a nahradil iným zdrojom, rušenie zmizlo - aspoň na úroveň na ktorú už som zvyknutý. Síce pod 5 stup-ňov neviem pracovať ani teraz, a z niektorých sme-roch prichádza aj teraz šum, ale už je to skoro zanedbatelné (oproti tomu čo som mal). Dobrá rada: nekupuj a nepoužívaj spínané napájače.

Jozef, OM3BC


Dík za report a congrats k dalším EME přírůst-kům v logu.

Vsuvka o problémech s rušením při EME

Protože v Praze podobné problémy s rušením na EME řeším často, několik poznámek co dělat, když se s rušením setkáte: ujistěte se, že rušení nepochází z vaší blízkosti, častým zdrojem různých hvizdů a šumu bývají zdroje k notebookům, CRT monitory a plazmové televize (nezapomeňte také mít galvanicky oddělený PC od vašeho transceive-ru). Poznáte to mimo jiné i tím, jestli je rušení na pásmu celý den, nebo jestli vymizí po půlnoci, když sousedé v okolí vypínají televizi. Rušit ale mohou i klimatizace, nebo měniče u výtahů. Velmi silným zdrojem rušením bývá často i sršení pocházející z nedaleké linky VN, zde je vhodné si udělat výlet s nějakou anténou typu OK1KRC a zdroj přibližně zaměřit a následně zjistit vadný izolátor VN infra-kamerou. Stížnosti na TÚ mají smysl jenom v případě, že rušení je v pásmu a je tak intenzivní, že ruší i při FM provozu. Občas se ale stane, že rušení je také v důsledku „ucpání“ rádia nějakým blízkým vysílačem – 3m FM rádiem nebo GSM BTS, potom je vhodné do RX zapojit výřezový filtr – konstrukce filtru na našem webu, kterou používám: http://www.ok2kkw.com/00003016/notch_filter/notch_vhf_fm.htm. Ale teď již zpět k vašim reportům. Další report opět poslal Martin, OK1UGA:

V uplynulé době se mi poměrně dařilo. Ačkoliv stále nemáme opravený zdroj pro PA takže musíme používat vypůjčený PA s podstatně nižším výko-nem podařilo se několik pěkných spojení. Koncem března vyjela expedice 8Q7QQ kterou se mi 27.03.2010 podařilo udělat. Na pásmu byl rovněž HS0ZIL ale bohužel jsem ho vůbec neslyšel. Měl jen jednu anténu a málo výkonu. Objevil se ale taky HS2JFW, který má sice jen 100W ale 4x13el anté-nu, takže QSO vypadalo docela reálně. A skutečně jsem ho slyšel a dekódovala se skoro každá perio-da. Asi po hodině volání mi začal odpovídat, ale bohužel moje RO neslyšel. Patrně jsem se v silném pileupu druhou čárou "trefil" do některé silné stani-ce. Po třech periodách pak začal volat jinou stanici. Škoda, to opravdu zamrzelo. Další příležitost byla v noci z 24/25.4 2010. Měla vyjet expedice T70A a HS0ZIL byl stále aktivní. Když jsem odpoledne zapnul zařízení, zjistil jsem, že mám po celém pásmu šum S4-S5. I přes to jsem snadno udělal T70A ale pak už jsem jen smutně koukal jak HS0ZIL dělá QSO jak na běžícím pásu. Občas i přes to rušení prolezl ale na QSO to nebylo. Šum zmizel teprve po západu slunce. To už ale EME okno do HS dávno skončilo. Náladu mi ale spravil OA4TT, který se znenadání objevil a QSO bylo i přes velký pileup dílem okamžiku. Jeho signál byl opravdu silný. Měl tam jednu dlouhou anténu s bambusovým ráhnem HI! a EME výkon takže QSO bylo opravdu snadné. Toto spojení bylo první z OK do Peru v pásmu 144MHz. Na závěr jsem si ještě ráno udělal W7OJT, který pro mě znamenal nový stát do WAS a 3B8EME DXCC #108.

Na závěr výčet prvních spojení:
8Q7QQ DXCC#106, ZS5DJ, 9A9T, DL8II, OK3VM, HA6NY, F1AFJ, CT1FJC, W9TX, IZ3KGJ, KI4TZ, NZ5N, T70A, DF9CY, S58P, F6CVY, OH9GDT, OA4TT DXCC#107, DH1WM, UY9VY, K7ULS, PA5MS, W7OJT WAS#39, DF1GL, 3B8EME DXCC#108.

Martin - OK1UGA


Díky Martine a gratulace! Další EME report do-šel z Košic od Jozefa, OM3CWY:

Ahoj Matej, za poslednu dobu som svoje EME/MS aktivity trocha spomalil. Planujem trocha prerobit HAM-shack. Takisto pomaly pracujem na svojich ostatnych planoch. Kedze na EME je stale menej stanic ktorych som schopny sa dovolat a pritom pribuda pocet stanic s mensimi vykonmi a stredne velkymi antennymi systemami povazujem za nutne konecne pristupit ku planu - zvacsit moj EME antenny system. V priebehu 1-2 mosiacov budem instalovat na stoziar stvorca 4x3wl (10el DK7ZB) na 2 metre. Po odskusani tohto systemu rozsirim tuto H-konfiguraciu o mensi antenny EME system na 70cm. Bude to 4x16el DK7ZB a LNA SP-7000. Predpokladam ze prve testy na 70cm EME prebehnu koncom leta.

Za poslednu dobu sa mi podarilo prelomit hra-nicu 200 INIT na 2m EME. Medzi zaujimave QSO patria napriklad T70A a MJ/DH7FB. Najviac ma vsak potesilo EME QSO s PY2SRB. Podarilo sa mi aj zopar novych INIT cez MS. Momentalne mam na EME 204 INIT QSO a celkove 271 QSO, z posled-nej doby: PE1DAB, OH9HEU, IZ0FWE, 3B8EME, I5YDI, OA4TT, XE2AT.

73 all and C U at the MOON
Jožo, OM3CWY


Díky a congrats k novým DXCC. Došlé reporty tentokrát zakončím 6m EME příspěvkem od Jardy, OK1RD:


Ahoj Matěji, jen krátce ode mne: na 6m EME se mně podařilo udělat pouze dva nové státy USA. Bohužel se mi nepodařilo, přes několik pokusů, úspěšně dokončit EME qso s E51WL, KH7Y a KL7NO. Stanice mají pouze single Yagi bez eleva-ce a tak dekódovat celé qso je velmi těžké. Rovněž expedici do 8Q jsem na 6ti metru neudělal. Z dané reality jsme si udělal závěr, že je nutno posílit tech. vybavení na mé straně. Dokončil jsem přípravu na realizaci nových antén a to 4x9el. pro 6m s délkou ráhen antén cca 15m. Tím bych získal cca 2,5 dB navíc, což by doufám mohlo pomoci, jak na straně příjmu, tak vysílání. Pro takový systém antén jsem musel zesílit konstrukci „Háčka“ a jelikož používaný rotátor PST71 dostává při větru " zabrat " a mohl by se v parkovací poloze rozlomit, dokončuji tzv. opaskovou brzdu ovládanou servopohonem, která horizontálně otočnou část bezpečně zablokuje v parkovací poloze proti náporům silného větru. Po dokončení těchto opatření si budu moci dovolit osadit dlouhé antény na 6m pásmo a pravděpo-dobně vsadit dovnitř "Háčka" 4x19el s boomem délky cca 14m na 2m pásmo. Uvažuji zkusit EME i na tomto pásmu. Docházím k závěru, po 46 letech strávených na KV, že komunita HAMů EME je ko-rektnější než "smečka" HAMů na KV (rušení na kmitočtu, závist a podvody ). Doufám, že se objeví šíření Es na 6ti metru brzy v plném rozsahu. Nicméně jsem zjistil, že při šíření Es mně stávají-cích 4x7el. mnoho nepomáhá a tak jsem postavil pro tento účel pouze 4el. Yagi. Přeji všem vážným zájemcům o techniku a provoz na spodních VKV pásmech (a všem ostatním) hodně zdaru v našem krásném hobby.

73 Jarda, OK1RD


Díky Jardo a GL. Ve zkratce dalšího dění na 2m: na pásmu je aktivní nová EME stanice OK2PM, Karel slíbil poslat report do dalšího čísla, aktivní je i Tomáš, OK2PWY, který už má na svém EME kontě 20 initial stanic a slyšel i 3B8, spojení s 3B8EME se podařilo také Jirkovi, OK2POI při východu měsíce na tropo vybavení OK2KJT a na pásmu pravidelně pracuje Petr, OK7FA a ze Stříbra OK3VM.

Pokud vás zajímá, co nového se podařilo s jednou 10el dk7zb 3wl ze silně zarušené Prahy, zde je krátký report OK1TEH:

Za uplynulé období přibylo do logu několik pěkných QSO, zejména potěšilo EME QSO s expedicí T70A a po delším zkoušení v květnu OA4TT 1Y-1Y a 3B8EME (na což jsem si vzal 1 den dovolené hi). Na 70cm pak KP4AO CW i SSB, S53RM, K5QE z Texasu a jako má 50. initial EME stanice LX1DB. A tím se už dostáváme k EME expedicím.

 

  Jack, OA4TT a jeho bambusová anténa pro 2m EME

EME expedice

Velmi aktivní 2m stanicí je Jack, OA4TT alias N6XQ, který si užívá předčasný důchod 3km od pláže a 140km jižně od města Lima ve čtverci FH16tw a je QRV s IC7000, PA s 8877 1kW a po-domácku z bambusu vyrobenou anténu 20el BVO yagi 6wl. Pro případné zájemce je Jack také QRV EME na 6m s 8el yagi a 1kW a již zde dělal 15 různých stanic.

Na pásmu je ve dnech, kdy dokončuji tento re-port, také stále aktivní velmi úspěšná expedice 3B8EME LG89QT (2x10el XP a 400W PA), které po 8 dnech provozu již dokázala překonat světový rekord v počtu EME spojení navázaných během jedné expedice a má nyní v logu neuvěřitelných 314 EME QSO a další stále přibývají! Na podrob-nější povídání o této expedici, na které se podílí tým PE1L & spol. se můžete již teď těšit v příštím vydání EME okna.

Úspěšná byla i EME expedice do republiky San Marino T70A ve složení zkušených EME op. PA2CHR, PA3FPQ a PE1LWT & IK4PMB. Expedi-ce byla QRV od 20 do 25. dubna 2010 a se zaříze-ním složeném z 2x22el xpol yagi (16dBd) a 1kW 8877 PA + 0,4dB NF LNA se jim za 5 dní podařilo udělat 246 různých stanic.

O expedici MJ/DF2ZC jsem se již zmínili v minu-lém okně, takže ti, kteří ji mají v logu jistě potěší zpráva, že další plánovaná DXCC země pro příští expedici je GD, další info viz web: www.df2zc.de 

Další informace se již na tuto stránku nevešly, tak-že díky za přízeň a v dalším vydání EME okna a na slyšenou na na VKV se těší

Matěj, OK1TEH (ok1teh@seznam.cz)

RŽ 3/2010

pro web OK2KKW přepsal a upravil Matěj, OK1TEH