EME okno OK1TEH (duben / červen 2011)

Vážení čtenáři, vítám vás u další vydaní 2m EME okna. Původně jsem měl v plánu napsat speciální vydání, které by se zaobíralo výhradně telegrafním EME provozem, ale z důvodů velkého pracovního vytížení si nechám připravované informace na příště. Chtěl bych tímto připomenout, že EME okno patří hlavně vám čtenářům a tak prosím pište jakékoli postřehy a nápady na zlepšení obsahu, které by budoucí vydání zkvalitnily.

Nyní ale již k vašim tradičním reportům. První se tentokrát ozval Jirka, OK2PMS:

 Video z úspěšné 2m EME expedice PJ2/PE1L (245 různých stanic)

O část dobrých EME podmínek v dubnu jsem přišel díky rodinné dovolené a to zrovna v době, kdy probíhaly EME expedice do PJ4 a GD. Ostrov Man sice na 2m již mám, ale o PJ4 jsem moc stál. Vždyť je to nyní nová, ale hlavně vzácná země i na KV. Operátoři se mezi tím přesunuli na Curacao PJ2, ale potěšilo mě, ze Peter PJ4NX zůstal na Bonaire aktivní az do konce dubna. 16.4. se konalo EME setkání na Třech studních, kterého jsem se nemohl tradičně zúčastnit z důvodu rodinné oslavy. Jediným volným termínem tedy zůstala noc z 15. na 16.4.

Po splnění rodinných povinností jsem pozdě večer na EME QTH a hned jako první stanici dělám UN9L, což je má nová DXCC c. 63. Po té jsem začal řešit technické problémy, kdy jednou mi do PC nic nešlo z přijímače, podruhé zase pro změnu nešla modulace. A tak jsem měnil modemy, hrál si s nastavením zvukovky, nadával ..... Nakonec se z toho vyklubal špatný konektor a hodiny se přehouply pres půlnoc. Provoz PJ2/PE1L byl v plném proudu a já se přidal k velkému zástupu volajících. Po celé jedné hodině konečně vidím svoji značku na monitoru a úplně nová DXCC je doma. Ve zbývajícím čase jsem vyzobával volné stanice, chvílemi volal CQ. Když byl Měsíc už nějaké 3°nad obzorem, objevily se na monitoru 2 signály. Vybral jsem si ten slabší, což byl K0AWU s 13el. YAGI. Můj report již ovsem několik relací nepřijímal (byl jsem u něj na hraně dekódování), tak jsem zkusil druhou silnější stanici. A jaké bylo mé překvapení, že mě volal PJ4X! Díky groung gain nádherný signál v síle -16dB a spojení jsme dokončili přibližně 0,5° před Moonsetem. PJ4 byla opět pro me nová DXCC c. 65. Noc to byla tedy velmi úspěšná
= 3 nové země a 10 initu. Navíc jsem konečně navázal EME spojení do jižní Ameriky a tím splnil podmínky diplomu WAC 2m EME.

QSL lístky jsem již od PE1L obdržel a nic nebrání k zaslání žádosti. Oskenované QSL lístky jsou na http://ok2pms.blogspot.com. V květnu se mi podařilo přidat dalších 9 initu, ale vše z EU. Za zmínku stojí vylepšení mého anti-ODX QSO s OM3BC na pouhých 232 km a spojení s EME expedicí UR hamu pod call ER5WU.

Na závěr seznam nových initiálu:  UN9L, S58M, PJ2/PE1L, YO3DDZ, SP4K, RU1AA, OH9GDT, NZ5N, LZ1DP, PJ4X, DJ8JA, OM3BC, DK4RC, EA5CJ, F6CVY, RN6DJ, UR5LX, ER5WU, F6BQX.

 DL2LAH prezentuje v TV 2m WSJT EME provoz na příkladu QSO s PJ2/PE1L

73! Jirka OK2PMS

Díky za příspěvek a Congrats! Dalším příspěvek dorazil od Jozefa, OM3BC:

 

Ahoj Matej!
Na posledné dva mesiace sa sťažovať nemôžem, lebo okrem bežných staníc mi do logu pribudli č nové DXCC. Bonair a Curacao som síce mal už spolu, ale teraz ponovom už ich mám aj oddelene. K tomu pribudol aj Nepál a Island. Okrem nich som robil aj pár nových štvorcov. Momentálne mám 130 zemí DXCC a 733 štvorcov.

Výpis logu:
N0KE, VK3GHZ, WA3QPX, 9N7WL, LZ2HM, UR3EE, W2DBL, PJ4X, VE2JWH, SM5CFS, YL2HA, KD9NH, UA1ALD, UA4HTS, K5DNL, MD/DH7FB, DM2BHG, W7OJT, YO2NAA, UY5HF/P, PJ2/PE1L, NZ5N, IK1UWL, RA3WDK, I2FAK, DP5G, 5V7CC, RG50P, 5V7CC, K0CIY, WP4G, GR1CET, ER0UB, TK5JJ, OK2PMS, UA4LCF, TF3CY, UN/DL9LBH

Jozef, OM3BC



Díky za report a congrats ke spoustě pěkných QSO. Další příspěvek poslal Martin, OK1UGA:

V dubnu a květnu pokračovaly skvělé podmínky a aktivita expedic takže se opět nebývale dařilo. Začalo to expedicí do Nepálu 9N7WL o které jsem se zmiňoval již předchozím díle EME okna. Expedice byla velmi úspěšná a signál měla pěkný. K mému potěšení se mi ji podařilo v silném pileupu udělat jako první z OK v pásmu 144MHz. Ve stejný
den jsem udělal i další očekávanou expedici PJ4X. Expedice měla skvělý signál a operátoři prostě umí. Jako už po několikáté musím konstatovat že jejich provoz byl prostě koncert.

  První stálá 2m EME stanice na Islandu TF3CY. [K3+K144XV + QRO PA + 2x 2m5WL M2]

Další příležitost nastala 16.4.2011 kdy se objevila expedice 5V7CC. Expedice měla velmi dobrý signál, ale operátoři vyjeli na EME zcela bez základních znalostí. Neznali ani EME protokol a dělali zmatky, takže spojení s nimi se stávalo utrpením. Následně se ukázalo, že některá spojení se jaksi ani nedostala do logu takže např. Slávek OK1CU musel QSO opakovat. Nicméně nakonec se QSO s nimi přece jen podařilo a to moje bylo první z OK na Togo v pásmu 2m. Ve stejný den nastala další příležitost. Část týmu z PJ4X si "jen tak" odskočili do PJ2 a vysílali odtud na EME pod značkou PJ2/PE1L současně s kmenovou expedicí. Jako první z OK je dělal Slávek OK1CU již během týdne. Jejich signál a provoz byl skvělý, takže nebyl žádný problém "ukořistit" i tuto novou zemi.

Další věci se děly v noci ze 14/15.5. Jen tak jsem si vyjel na EME QTH s tím že si v poklidu zavysílám. Podmínky měly bých celkem dobré takže jsem se těšil na pohodové Emování. Zpočátku byla celkem nuda. Na pásmu bylo docela živo, ale všechny stanice už jsem měl takže celkem nebylo co dělat. Dlouhé CQ nepřinášelo výsledky a navíc mi provoz asi na hodinu znemožnilo silné QRM. A tak jsem se docela těšil na návštěvu kterou mě poctil Vráťa OK1KT. Jakmile dorazil najednou se vše otočilo a začal na mě být pileup. Takže Vráťa viděl EME provoz v nejlepším světle :-). Když pileup ustal zase se nic nedělo až do hluboké noci. Okolo 1:30 LČ se najednou objevil TF3CY a začal vysílat CQ. Problém byl, že jsem měl na jeho kmitočtu velmi silný zázněj který spadal dovnitř jeho signálu. Ale filtr freeze 10Hz zase jednou předvedl co umí a podařilo se mi signál celkem spolehlivě dekódovat. Asi po 1/2 hodině volání zabral a další země byla doma. Vzápětí se s výzvou objevil TI2SW. O tuto stanici jsem se pokoušel již mnohokrát ale bez úspěchu. Jako obvykle jsem po něm neměl ani náznak. Tak jsem zůstal poslouchat na jeho kmitočtu, sledoval neúspěšné pokusy jiných stanic a vařil kafe :-). Najednou k mému překvapení vyskočilo zdekódované CQ TI2SW. Signál byl tak slabý že jsem jeho stopu ani nezpozoroval ale při -30dB ho WSJT přečetlo. Počkal jsem ještě jednu periodu a zdekódoval jsem ho znovu tentokrát se silou -29 a signál byl již pozorovatelný. Bylo vidět jak postupně sílí. To byla šance. Začal jsem volat a on okamžitě odpověděl se silou -27. Když jsme QSO končili měl jsem ho -24. Takže další země byla doma a ještě ke všemu to je první QSO z OK do TI v pásmu 2m.

A výčet spojení: 9N7WL DXCC#119, PJ4X DXCC#120, W4AS, OZ7Z, UA1ALD, IW0FFK, VE7XDT, DK4RC, WA8HTO, MD/DH7FB, 5V7CC DXCC#121, IQ5AE, DP5G, YO5OBK, PJ2/PE1L DXCC#122, UY5HF/p, KB7TLE, ER0UB, JI2XIU, HS0ZFZ, F6BQX, PC5Q, IN3FFN, ER5WU, OK1IL, TF3CY DXCC#123, TI2SW DXCC#124, K1MEA

Martin, OK1UGA

Díky Martine za pěkný příspěvek a GL v další činnosti. Další report poslal Ivan, OK1IL:

  Nová 2m EME anténa OK1IL 4x9el DK7ZB

Nazdar Matěji,
jak jsem již avizoval minule, anténní systém na 144 MHz byl rozšířen na 4x 9 element DK7ZB. Za poslední měsíc 40 inicializací. Teď vychytávám zdroje šumu, nahradil jsem i Microham Digikeyer jednoduchým pasivním interfacem, protože po vypnutí routeru Microhamu se slyšitelně snížil šum. O kolik dB bez interface už nešlo zjistit. Naštěstí mimo Prahu, téměř na samotě, jsou zdroje převážně vlastní, takže jejich eliminace je snadnější. Jako další projekt chystám 4x9element H/V DK7ZB, modifikováno PE1LWT.

73 Ivan OK1IL


Obrázek nové 2m antény OK1IL 4x9el DK7ZB

Díky Ivane za příspěvek a budu se těšit na brzké spojení. Další příspěvek došel od Honzy, OK2ILA:

V uplynulém období jsem na EME vysílal jen jednou, ale pro mě to stálo zato. 13.5. večer jsem se vypravil na naše vysílací QTH a užíval si dobrých podmínek a toho, že jsem na EME nová stanice. Asi 4 hodiny jsem jen dával výzvu a dělal jedno QSO za druhým. Pravda, téměř jen samé evropské stanice a big guny, ale ten pile-up byl zajímavý. Výzvu jsem přerušil pouze spojením s TF3CY , což pro mě znamenalo novou a poměrně zajímavou DXCC. Než zapadl Měsíc přišly na výzvu ještě 2 stanice z USA a já jsem šel spokojeně spát. Takže za 4 hodiny vysílání = 22 QSO (všechno samozřejmě nové inity), 1 nová DXCC, 2 nové WAS. A to nebyl žádný závod! Není jak začátečníkům! :-). Vše jsem dělal s naší (OK2KCE) závodní sestavou - 300W a 4 X 10el DK7ZB.

73, Honza OK2ILA

Dík za zajímavý příspěvek a GL. Poslední report přišel od Karla, OK2PM:

Matěji, tentokráte tu nic nemám - EME musím trochu vylepšit, aby se dalo dovolat nejen na "big guns" takže zatím pauza, za zmínku stojí snad jen taky ta 2m Au 28.5. a v ní 2 QSO : OZ1HDF a SM7GVF. Ani se raději nechci dívat zpět, po kolika letech..... [ pozn. OK1TEH v Praze to bylo po 5 letech hi ]

Takže zatím ahoj, snad příště!
Karel - OK2PM


TNX za report a hodně štěstí s budováním nového EME systému. A co se od posledního EME okna událo u OK1TEH?

Jelikož zatím kvůli práci není čas téměř na nic a spát 3 hodiny denně není zrovna ten správný způsob, jak bojovat o splnění 2m DXCC, v uplynulé době jsem byl na pásmu minimálně, ale i tak se podařily některá pěkná spojení. Velkou radost mám zejména za QSO s expedicí PJ4X. Již dříve jsem viděl, že je volá Petr OK7FA, tomu se ale spojení pro one-way condx nepodařilo, tak jsem zkusil zavolat druhý den já a vyklubalo se z toho vůbec první 2m spojení OK – PJ4 a moje 90. DXCC. 11.dubna jsem se pak zkusil podívat po K5DOG a překvapivě jsem ho hnedle zdekodoval -22dB a Nové Mexiko bylo konečně doma. Další na řadě byl MD/DF2ZC, který produkoval velmi slušný signál a spojení bylo dílem okamžiku. Největší překvapení ale byla expedice do PJ2. 18.dubna jsem si přivstal již brzy po půlnoci a od té doby jsem čekal na 144,114 MHz, zda-li se podaří něco dekódovat. O několik hodin později jsem již pomalu ztrácel naději, ale těsně než načervenalý Měsíc zapadnul, podařilo se mi zdekódovat celou relaci a poslední finální RRR byly jak se říká doslova za minuty dvanáct hi.

PS na 70cm wkd nové init. s K6MYC a VE6TA.

A to je již tentokrát opravdu vše.. Na nové reporty a případné EME QSO se těší

Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 4/2011.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.