EME okno OK1TEH (duben / květen 2012)

Zdravím všechny čtenáře EME okna. Tentokrát začnu neradostně, protože 29.května zemřel po krátké nemoci známý EME op Joel, F6FHP..

Joël Oulie, F6FHP byl jedním z předních francouzských VKV DX manů. Již v 70. letech byl velmi aktivní při různých tropo a Es podmínkách, aktivně se věnoval zkoumání fenoménu FAI a od začátku 80. let byl QRV i na EME. V posledních letech se věnoval WSJT EME na 2m a 70cm, kde ho bylo možné udělat i s jednoduchou single yagi anténou. Dále se také zabýval provozem na 10 GHz přes rainscatter a pokud jste chtěli zkusit MS sked na 70cm, byl určitě jednou z nejlépe vybavených stanic. Osobně jsme spolu strávili na 70cm několik hodin různých MS testů a dokonce i na 23cm. Kromě výše uvedeného byl i vynikající konstruktér a dobrý kamarád, který s vámi rád vyzkoušel i zdánlivě neuskutečnitelná QSO.

Čest jeho památce!

Krátce ještě zmíním, že tento rok připadá již sté výročí narození F9FT (Marc Tonna) a v květnu uplunulo také 50 let od představení jeho proslulé 2m yagi antény a tak se nechal Franck, F5SE slyšet, že u příležitosti výročí narození jeho otce brzy vyjede na EME pod speciální značkou TM9FT. Mimochodem pro zajímavost, v současné době je nejdéle žijícím francouzským radioamatérem Jean, F8IL a před nedávnem oslavil neuvěřitelný věk 108 let!

Nyní ale již k vašim reportů, první se mi ozval Martin, OK1UGA:

Ahoj Matěji, Po počátečním nezdaru s expedicí do Vietnamu, kterou jsem popisoval minule, jsem se taky dočkal. Další víkend už v pásmu 144MHz byli, takže jsem si je bez problémů udělal. Další zajímavá expedice byla E2E v Thajsku. Se Slávkem jsme oba Thajsko měli, takže nám na spojení tolik nezáleželo. Expedice byla původně ohlášena jen na jeden den a v pracovním týdnu, ale nakonec vyjela až o víkendu a byla tam několik dní. Takže jsme si ji se oba v pohodě udělali.

Horší to ale bylo s expedicí EY8ZF. Její signály byly velmi slabé a roztrhané. Velmi špatně jsme je dekódovali. Expedice měla bohužel k dispozici na provoz jen dva a půl dne. Slávek měl štěstí a poslední den se mu podařilo Dxpedici udělat po 17ti hodinách které strávil čekáním na toto QSO. Já bohužel takové štěstí neměl a spojení se mi nepodařilo

2m antény 2x8el xpol I0JXX expedice 5X1EME

Další zajímavá šance se naskytla koncem května kdy vyjela stanice 5X1EME. K našemu překvapení se objevila na pásmu o dva dny dřív, než bylo plánováno. Slávek je udělal hned první den. Já se domů dostal v pátek večer a hned jsem odjel na EME QTH. Bohužel v Ugandě vypadla elektřina a do jejich západu měsíce už k obnovení dodávky nedošlo. Druhý den už ale bylo vše v pořádku a já bez problému spojení na první zavolání udělal pak jsem střídavě pracoval na QTH a vysílal ale nic zajímavého na pásmu nebylo. Když vyšel měsíc nad Amerikou přišel k mému potěšení na výzvu WB8TFV který pro mě znamenal nový stát do WASu (poznámka 1TEH: šlo o stát West Virginia).

Kromě ohlášených expedic se na pásmu taky sporadicky objevuje ZP9EH. Já jsem se s ním na pásmu potkal jen jednou. Signál nebyl tak slabý, ale velmi roztrhaný a špatně dekódovatelný. Přečetl jsem tak jednu z 15ti relací. Za těchto podmínek se mi QSO bohužel nepodařilo. Slávek OK1CU měl větší štěstí a QSO o měsíc později bez větších problémů udělal.

A na závěr obvyklý výpis posledních spojení:
===================================
3W4TC DXCC#132, S57M, SK5AA, S57VW, UT6IO, E2E, YO5BIN, SM0DY, N6BBS, VE3KH, OH8K/0, 5X1EME DXCC#133, WB8TFV WAS#45.


Martin - OK1UGA


Díky Martine za report z congrats! Další, kdo poslal report byl Jirka, OK2POI:

Ahoj Matěji, s ohledem na vzrůstající sluneční činnost a sezonu Es jsem vyměnil EME antény na 70cm za lehkou tropo sestavu pro 6,4,2m a 70cm. Samozřejmě jsem neodolal vyzkoušet alespoň poslouchat EME na 50MHz.

28 a 29.5. byl při západu měsíce v EU QRV známy W7GJ, tak jsem zkoušel poslouchat se zemním odrazem. Nejlépe jsem jej "slyšel" -21dB!!! na 5el. 4,3m dlouhou yagi, 12m nad zemí s výhledem na měsíc bez elevace, bez předzesilovače, útlum koaxu 0,5dB. Zemní odraz vychází přesně podle výpočtu v "Manně" a to 12 a 6st. v elevaci.

73 Jiří OK2POI


Nové antény OK2POI pro 6,4,2m a 70cm


Známý populizátor EME provozu na 50 MHz Lance, W7GJ. V pozadí jsou vidět jeho EME antény, na 2m 16x17el a na 6m 4x9el 6M9KHW.

TNX Jirko za report a GL. Další report přišel od Jardy, OK1RD:

..Navazuji na můj poslední příspěvek, ve kterém jsem popsal své rok trvající problémy s řešením vysoké úrovně základního šumu v domácím QTH v Říčanech. Řešením problému bylo, buď vzdát provoz EME na 2metru nebo vybudovat remote QTH v tichém prostředí pro příjem EME signálů.

Zvolil jsem druhou variantu, neboť´se nerad vzdávám svých záměrů a postavil za pomoci kamarádů provizorní post 4x14XP (DF7KF) v krásném údolí, jako stvořeném pro EME provoz, téměř bez šumu. Tím pádem mohu nyní, s odstupem 6ti měsíců konstatovat, že mně " neutekla " žádná DX expedice či země DXCC jež se objevila na 2m EME v tomto období. Získaná zkušenost mne povzbudila a opět s přáteli radioamatéry (úmyslně nejmenuji) máme vyroben "tailor made" robustní stožár a nádhernou boudičku připravené k vybudování EME pracoviště. Plánujeme anténní systém 8x14X (DF7KF), tedy jeden z největších v OK. Snad vše dobře dopadne, ono je to vše o velkém pracovním úsilí a samozřejmě také o velkých financích, ale co by jeden neudělal pro své hobby.
Nadcházející období je období budování antén a tak přeji všem hodně štěstí v této činnosti.

73 Jarda, OK1RD


Díky Jardo za info a držím palce s budováním nových antén. Další report navazující na ten předchozí je od Ládi, OK1DIX, který se s Jardou OK1RD zúčastnil DUBUS REF CW EME Contestu pod značkou OK7XX:

Ahoj, závod byl bohužel poznamenán prudkým větrem v sobotu, který nás přinutil stáhnout antény, takže se jelo jen necelé 2 hodiny. Celkově byla v neděli slabší účast, chybělo z nějakého důvodu i několik známých big guns jako např. KB8RQ, W5UN nebo RU1AA. F6FHP pak v neděli spotoval řadu stanic na DX clusteru, ale na pásmu se již neobjevil. Sobota: SV1BTR, UA3PTW, I2FAK Neděle: SP7DCS, DL2HWA, YO2AMU, SM2CEW, DL5MAE, RK3FG, N4GJV, IK2DDR, G4LOH

HRD - neuděláno kvůli větru: OZ4MM, OZ1HNE, F6FHP, 9H1PA a neúplné a nejisté značky: DH1FJI?, WO2MU?, ?8OAA, DL2RR?


Díky za info a congrats. Další report tentokrát došel od Jirky, OK2PMS:

..Díky mému doufám dočasnému útlumu aktivity jsem jen párkrát navštívil EME QTH a vždy jen na krátkou dobu a tak mi s těžkým srdcem v této době uteklo několik vzácných expedic. 1.května. mi radost udělal zavoláním PY2GN, což byla pro mě nová DXCC.

Rozhodně jsem si nechtěl nechat utéct expedici do Ugandy 5X1EME v podání Atleticoteamu, kteří mají vždy perfektní provoz připomínající koncert. Po opadnutí prvních dnů pileupu jsem zajel na EME QTH. 5X1EME byly pěkně slyšet a začal jsem je hned volat. Jen jsem se obával blížící se bouřky. QRN se zvyšovalo a než jsem se rozhodnul zařízení vypnout, byl jsem potrestán zlověstným tichem. Bouřka mě minula a tak jsem vylezl na stožár a odmontoval LNA. Přes noc jsem vyměnil tranzistor a druhý den jsem si vše pěkně zopakoval v opačném pořadí: namontoval jsem LNA na stožáru a pak jsem již čekal na signál 5X1EME, který začal procházet až když jejich antény přestaly směřovat do blízkých stromů. Pak už bylo spojení otázkou chvilky a odměnou za martýrium byla DXCC č. 73.

Na závěr seznam initiálů: UT5UAS, DR60BENE, PY2GN, JA5EEU, 5X1EME, JH8CMZ.

73! Jirka OK2PMS


Díky Jirko za report a congrats!

A co se za uplynulou dobu dělo v Praze u OK1TEH? Tentokrát jsem neměl příliš času se věnovat 2m EME a hlavně se již pomalu dostávám k limitu toho, co lze se single yagi ze zašuměného pozadí města udělat, takže každé další spojení si již vyžádá dost spálené elektrické energie hi. Z nových stanic wkd na 2m hlavně expedice E2E -29dB, 5X1EME -28dB a dále YO5BIN, I2FAK a 29.května HL5QO -28dB (má již 99. země DXCC).

Na 70cm pro mě nové stanice byly WD4JHD a DL7UDA, v ARI JT65 contestu jsem rozdal body LZ1DX a DL7APV. Ze zajímavých stanic byl pěkný test RX s Danem HB9CRQ z HB9Q, který hrál na EME neuvěřitelných -11dB!

Na závěr ještě jedna nepříliš radostná zpráva, Sam RN6BN přišel o svojí EME anténu 64x 15el XP, kterou mu zničil vítr o rychlosti 110km/h, který mrštil o anténu stržený plech ze střechy. Nicméně Sam se již nechal slyšet, že anténu má v plánu obnovit. Obrázky z destrukce antény najdete na webu:

http://forum.vhfdx.ru/yagi/eme144-rn6bn-nakrylas/

Pro podrobnější zpracování informací ze světa EME bohužel nezbyl čas a tak nezbývá, než se na další přísun informací těšit příště.

Na slyšenou odrazem od Měsíce se těší:
Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 3/2012.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.