EME okno OK1TEH (duben - květen 2014)


Vážení čtenáři a příznivci DX provozu na VKV, zdravím Vás u nového vydání EME okna. Za poslední dva měsíce byla aktivních spousta EME expedic a tak přejdu rovnou k vaší elektronické korespondenci. První report tentokrát poslal 
Martin, OK1UGA:

V uplynulých měsících bylo na EME docela živo. Vyjelo několik expedic a tak bylo co dělat. První byla mini expedice HB0/PA2CHR. Byla to teprve druhá HB0 kterou se mi podařilo udělat takže to pro mě bylo zajímavé ačkoliv to je blízká země. Ve stejném termínu byla aktivní taky expedice 9Y4TBG do Trinidadu a Tobaga. Expedice měla dobrý signál a udělat ji bylo celkem snadné. Následovala expedice FR/DL1RPL na ostrov Reunion. Je udělat už tak snadné nebylo. Signál nebyl z nejsilnějších. Ale podařilo se. A na závěr expedice do Senegalu 6W/PE1L. Jako obvykle se operátoři této expedice vyznačovali skvělým provozem a opět překonali svůj vlastní rekord v počtu spojení za jednu expedici. U mě sice nebyli z nejsilnějších ale udělat je byla hračka. Bohužel se mi ale povedlo prošvihnout expedici N4M na Panenské ostrovy. To bylo u mě ve zkratce asi tak nejzajímavější.

A výpis nových spojení: HB0/PA2CHR, 9Y4TBG DXCC #140, FR/DL1RPL DXCC #141, DL9DBJ, 6W/PE1L DXCC #142, OH1NIL, K3IB, RA1ZK, K5WBM, RX3A, W7XU, SM7FMX, KG7P.

Martin, OK1UGA


Díky Martine a congrats. Další report poslal
Jirka, OK2PMS, ve kterém píše:

  HB0/PA2CHR na 2m

V období posledních dvou měsíců nastaly doslova žně a já tak jako mnoho kolegů provozující EME vyhlížel netrpělivě velmi zajímavé expedice. Na začátku dubna vyrazil Chris na víkend vysílat do Lichtenštejnska, kde pracoval pod značkou HB0/PA2CHR. Spojení se povedlo během chvilky a je to pro mě nová DXCC v pásmu 144 MHz. V době psaní příspěvku, je Chris momentálně v Albánii, tak snad příště bude zase o čem psát.

Hned v zápětí parta DL9MS, DF7KF a DM1AC podnikli EME expedici na ostrov v Karibské oblasti, kde vysílali ze zajímavé lokality Trinidad a Tobago pod značkou 9Y4TBG. Sice jsem byl nakonec úspěšný a spojení proběhlo, ale dost jsem se pro něj nadřel. Musel jsem s znepokojením konstatovat, že mám opět problém s dekódováním. Signál jsem viděl jasně na monitoru, ale správné dekódování proběhlo jen zřídka. Jak jsem zjistil, na straně expedice mě brali dobře. A takto jsem se vyloženě protrápil během dvou nocí. Co s tím? Neustále jsem se myšlenkami trápil a tak jsem před posledním pokusem s sebou vzal na porovnání starý notebook A to mě asi někdo osvítil. Počítač mi začal zlobit, později se z něj zakouřilo a já tak byl rád, že mám na čem pokračovat. Jen to pohodlí bylo menší. Jsem zvyklý používat 3 monitory a také jsem ztratil komfort trackingu a často tak zapomněl antény posunout ručně za Měsícem. Po zahájení provozu expedice jsem s úlevou konstatoval, že nyní je dekóduji na 100% a spojení se již bez problémů podařilo. Jak jsem si ověřil později, stačilo přejít jen na nejnovější verzi WSJT a bylo po problémech. Proč, to nevím. Expedici jsem bral stabilně velmi dobře, nejlépe 19dB.

O dva týdny později si Peter DL1RPL vybral za cíl rodinné dovolené ostrov Reunion a poněvadž si vzal s sebou výbavu na EME, ozýval se pod značkou FR/DL1RPL. Vysílal na dvojče 8XP antén s 1kW výkonu (pozn. OK1TEH: šlo o premiéru nového slovenského 2m PA Tajfun viz http://italab.sk ). Jedno ráno jsem vyrazil na EME QTH si na něj počíhat. Poměrně dlouhou dobu jsem čekal, než se u mě objevil signál. Signál z Reunionu procházel očividně v opačné rovině a po stočení polarizace jsem se zaradoval, když jsem poprvé zachytil jeho signál v dostatečné síle. Odpověď na zavolání přišla v podstatě okamžitě a spojení proběhlo s oboustrannými reporty 24dB. Ještě jsem udělal spojení s VK3BJM, který do svého čtyřčete 4x14el. DK6WU pouštěl pouhých 120W.

O další týden nás čekala další expedice. To vyrazil jako každoročně Atletico team ve složení PE1L, PA3CEE a DL2NUD do Senegalu, kde pracovali poměrně dlouho pod značkou 6W/PE1L. No byl to jako vždy hotový koncert. Škoda to opět popisovat, však stačí zmínit, že za první noc stihli neuvěřitelných 127 EME QSO a celkově za expedici dost přes 500. Druhý den expedice jsem večer odjel na EME QTH také zkusit štěstí. Expedici volalo velmi mnoho stanic, ale i tak bylo spojení velmi brzo hotovo v síle 21dB. Spojení bylo pro mne takové malé jubileum  90. DXCC na 144 MHz. V ten stejný den jsem udělal hned 3 nové WAS státy – GA, NV a MI.

Další zajímavou lokalitou byly Americké Panenské ostrovy, které z ostrova St. Croix pod značkou N4M aktivovali Peter N8PR a Bill NZ5N (OM3BD). První den provozu se jim moc nedařilo, poněvadž díky vadnému konektoru a špatnému PSV jim omezoval PA a navázali tak jen 4 spojení. Do druhého dne konektor zafixovali a mohli již úspěšně čelit velkému zájmu o spojení. Třetí den provozu po opadnutí úvodního pileupu jsem zajel zkusit štěstí. Po spuštění všeho potřebného jsem hned dekódoval jejich výzvu, začal jsem je volat a jako druhý se dostal na řadu.. Sice s reporty 26/27, ale to se také počítá. V pokračujícím krátkém provozu šťastná vlna pokračovala a udělal jsem ještě 2 nové WAS  Kansas a Arkansas.

Výpis nových stanic:
UA6AES, DLYHR, ER5GB, AH6LE WAS#27, OH8MGK, YL3AEV, KG7P, DL0HEU, IV3RKD, HB0/PA2CHR DXCC#87, PA1BVM, G4DCV, RW9ST, YO5BIN, M0BKL, 9Y4TBG DXCC#88, VK3BJM, FR/DL1RPL DXCC#89, 6W/PE1L DXCC#90, PA4EM, DK2PH, WA4NJP WAS#28, W7OJT WAS#29, W7XU, KF8MY WAS#30, KC6ZWT, Z3/PA3FPQ, N4M DXCC#91, W5ZN WAS#31, WF0N WAS#32, AA7A

73! Jirka OK2PMS

Díky Jirko a congrats! Další se ozval
Ludva, OK1VRY:

Ahoj Matěji,
od minulého reportu byla moje aktivita na EME slabá.Díky novým pracovním zakázkám jsem tak pracovně zaneprázdněn, že na rádio nezbývá mnoho času.moje plány na úpravu ant. systému a dokončení nového PA musí ještě nějaký čas počkat. K radiu jsem se dostal jen velmi málo i tak se mi podařilo pár spojení ze kterých mám
radost, např. YU7XL, I2FAK, RG3FG, K7MAC, R3BM a ZL2ADU. V nejbližších min. dvou měsících se k radiu dostanu velmi sporadicky a tak pro všechny "Ať se daří" a zase v některém EME okně nashledanou.

Ludva OK1VRY.


Díky Ludvo a hodně štěstí při dalších spojeních. Poslední report poslal
Ivan, OK1IL:

Ahoj Matěji, poslední týdny přinesly na 2m EME různé zajímavé aktivity. Výsledkem bylo 7 nových zemí do mého DXCC 2m EME skore. Největší nervy pro mne byly po zahájení aktivity 9Y4TBG, kdy jsem zjistil, že mi nejde žádný výkon z PA. Po zběžné kontrole kabelů, PC a buzení jsem s bušícím srdcem odkrytoval SSPA HLV1000. Co jsem viděl mne nepotěšilo, černé stopy ohňostroje kolem vývodu drainu Freescale power FETu. Po telefonátu druhý den ráno BEKO Bernhardovi do Dachau a zaslání fotografie svitla naděje, že ještě nemusí být tak zle. Podle něj, pokud zbylo trochu materiálu z vývodu, který by umožňoval jej oletovat a pokud je na něm cca 2,8V, není vše ztraceno, Freescale FETy si prý nechají hodně líbit.

Podařilo se a hned vzápětí jsem udělal jak 9Y4TBG, tak i HB0/PA2CHR. Podle Bernharda v době výroby mého PA používal bezolovnatý cín a ten při vysoké teplotě rekrystalizuje a křehne, při změnách teploty potom vznikne trhlina. Samozřejmě jsem to oletoval starým dobrým SN65/Pb35, stejně jako on se k němu urychleně vrátil.

Expedice 6W/PE1L byl jeden velký koncert, popsán už jinde, pouze kolem jejich stravování v Senegalu rybami, cibulí a rýží vznikala na N0UK spousta vtipkování.

Také jejich vysvětlení místnímu obyvatelstvu, kterému vypadávala televize v pravidelných minutových intervalech, že jsou vědecký tým dr. Sauerkraut (Hermann DL2NUD), dr. Bratwurst (Eltje PA3CEE) a dr. Oetker (Rene PE1L) a měří v rovníkových podmínkách vzdálenost měsíce, bylo zdrojem zábavy.

Poznamenal jsem, že jim chybí ještě dr. Ochsenschwanz. Televizory byly houfně odesílány do Dakaru do opravy. Další DXCC jsem udělal LY2BAW, FR/DL1RPL, Z3/PA3FPQ a N4M, takže aktuální skore 2m DXCC pouze EME mám 85 od dubna 2011 co jsem QRV JT65 2m EME. Také pro WAS se mi urodily nové státy, č. 39 W5ZN/AR a č. 40 N1KI/TN. Těch zbývajících 10 bude asi běh na dlouhou trať, aspoň je nějaký program na další léta. Právě se mi zadařilo (30.5.) udělat ZA/PA2CHR jako DXCC č. 86 Další zajímavá QSO od dubna: K2OP, HS0ZFZ, G4DVC, W1AW/2 (Joe K1JT), VK4JMC, G8VYK, K8DIO, W7XU, KD3UY, LA3EQ, VK3BJM, RA9RL, OZ7Z a OZ9KY

73 Ivan OK1IL


Díky Ivane za podrobný report a GL. A co je nového u OK1TEH ? To že toto EME okno píšu v 1h ráno a již za 4h vstávám do práce dává znát, že na ježdění via EME mi v poslední době nezbývá moc času… Přesto se mi povedlo EME QSO na 2m s 9Y4TBG a 6W/PE1L (TNX!). Více se již do tohoto vydání EME okna nevejde, takže díky za vaši čtenářskou přízeň a na slyšenou na VKV se těší

Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 3/2014.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.