EME okno pro pásmo 144 MHz (říjen-listopad 2008)

Vážení čtenáři a příznivci DX provozu, zdravím vás opět u dalšího pokračování EME okna. Toto číslo vzniká trochu narychlo, proto jsem pro tentokrát vycházel jen ze tří reportů a snažil jsem se více zaměřit na v poslední době proběhlé & úspěšné expedice. Dnešní EME okno tedy začnu tam, kde jsem posledně skončil, u expedice na Madeiru CT3:

První report vybírám ze stránek Jozefa, OM3BC:

Konečne sa mi podarilo uloviť CT3  

   

Keď som predtým v súvislosti 3X5A písal že to bola moja najľahšia expedícia, na CT3 už sa to hovoriť nedá. Riadne som sa s ním potrápil. Prvú noc som ho sotva počul, preto som ho ani veľmi nevolal. Druhá noc už bola sľubnejšia, počul som ho celkom slušne, len bolo trošku divné že síla je okolo -22 dB ale nepodarilo sa mi dekódovať každú reláciu, pritom stanice so silou -27dB bežne počujem a dekódujem. Pile up už bol taký silný že môj výkon už nestačil na to aby som sa prebojoval cez stanice s výkonom až niekoľko kW-ov. Tretia noc je podobná, až na to že síla je od -22 do -17 dB ale úspešnosť dekodovania je tak 2 až 3 z 10 relácií. Volal som ho niekoľko hodín v kuse ale odpoveď žiadna. Keď som potom začal sledovať kdo ho volá a na akom kmitočte, tak som zistil že niečo musí mať aj s prijímačom, pretože neodpovedal ani staniciam, ktorých som ja počul so silou -12 až -15 dB. Moja obava sa potvrdila štvrtú noc, keď ho volala polovica sveta od Európy po Japonsko a on dával niekoľko hodín v kuse CQ. Asi aj jemu to bolo divné, preto okolo 00:00 UT poslal SMS kamarátovi, že končí a prekontroluje svoj prijímač. Závada asi bola väčšia, lebo ďalšie dva dni sa neobjavil na pásme. Prvé signály boli počutelné až v nedelu 19.10.2008. Samozrejme vzhľadom na to že práve prebiehal ARRL EME Contest, pile up bol zase obrovský, ale aspoň už aj odpovedal volajúcim staniciam. Že som ho neurobil ani v nedelu som bral ako samozrejmé. Konečne prišiel pondelok ráno, keď je na pásme predsa menej amatérov ako v nedelu večer a prišiel aj moj veľký okamžik.

Už som sa vo vnútri duše aj zmieril s faktom že toto DXCC mať nebudem, ale podarilo sa mi využiť možno poslednú šancu a predsa sa mi podarilo zvýšiť počet DXCC na 94.

   

Na prvé zavolanie!

Keď v predchádzajúcom príspevku som písal že som sa riadne potrápil so stanicou CT3, A43DLH je opak toho. Keď som videl, že ho vola celá Európa, tak som si veľkú šancu nedal. Ale keď som uvidel CQ, tak som si pomyslel, že ak predsa a zavolal som ho. Na môj najväčší úžas som uvidel report pre mňa na čo som odpovedal s RO a hneď prišiel aj RRR, takže počet DXCC je 95.

10/2008

ZS2GK, IK1FJI, EA5SR, DL9MS, K1JT, WB2RVX, RX1AS, RU1AC, YO9HP, RZ3BA/1, WB9DEH EM58, RA3GES, OK1UGA, RU1AA, K7MAC, RA6AX, K7MI, RA6DA, RK3FG, G4ZFJ, MU/DF2ZC IN89, VE5UF DO61, IK1UWL, IK7EZN, WA3QPX, N5KDA, EA2AGZ, DK3WG, K5QE, F1DUZ, DK3EE, SM2A, DK3BU, PA3DOL, VE2JWH, F4ERO, PA3ECU, YU7AA, K5QE, RK3WWF, I3EVK, WA4NJP, KA1VHF EM89, KE7NR/P, F5KCH, EA3XU, HB9Q, AA7A, LZ1DP, ZS2GK, EB5EEO, RV3IG, W2DBL, DL2LAH, OK1UGA, DL9MS, UK/DL9LBH MN41, RA0FCA, EA5CJ, TK5JJ, DC2MW, YL2HA, SM5CUI, DL2FCN, CT3/DK2ZF IM12, EA4WT, W7CE CN87, SM7GVF, JR3REX, JM1WBB, UA9UHN NO33, RV9UV, UA9SL, OH4LA, DK5LA, OH2LHE, ZS2GK, IK7EZN, PA3ECU, I6BQI, DL2LAH, IK1FJI, ZS6OB, OH6ZZ, KB8RQ, W1IPL.

11/2008

PE1L, RW3AC, UA3PTW, F6BEG, RW3WR, F6APE, SM5DIC, PA3EXV, A43DLH LL93, OH8MGK, SM2A, EA2AGZ, HA8CE, PA4PS, G8VYK, YL90HA, UA4HAK LO43, PA7RP, K2DRH EN41, UA4API, DL9MS, EI4DQ, G4FUF, SP3XBO, SV8KOM, K5QE, DJ4TC, F5GHP, F6HVK, I8KPV, S52LM, RW3AC, K1WHS FN43, AD4TJ FM08, KI4TZ EM95, K0AWU, F6BEG, SM0EJY, K6MYC, PA3FPQ, DC9YC, JE1TNL, JR3REX, JM1WBB, 7K3LGC, JM1GSH, VK2KU, UA9YLU, W7CE, AA4SC EM94.


Tnx Jozef & congrats k novým zemím DXCC a přeji hodně štěstí pro 5 zbývajících zemích DXCC.

Část reportů pokračuje tím od Honzy, OK1IA z jeho účinkování v ARRL EME contestu v kategorii JT65 not Assisted:

    

Ahoj Matěji,
musím ti poděkovat ještě jednou za rady během listopadového ARRL. První měsíční oběh jsem v segmentu CW jen jednou něco zaslechl ale značku jsem nepřečetl a na jinou stanici jsem po celou noc nenarazil...Na chat jsem nemohl, neboť na zahrádce internet nemám...Tak jsem si řekl, že se všichni asi odstěhovali na WSJT. Tam mi program toho taky psal strašně málo, téměř vůbec, což mě donutilo zavolat o radu tobě.. Chvíli jsem si pak s WSJT "hrál" a najednou to začalo psát a taky jsem začal využívat okno "SpecJt" . Nakonec to chodilo pěkně a právě pomocí toho spectranu jsem při ladění začal nacházet stanice a hlavně se dovolávat. FT847, ant.-11m M2 a PA buzený tak max na 400W.

Dělal jsem tedy nakonec digi KB8RQ, RU1AA, EA6VQ, DK3WG a jako nové EME stanice pak RA6AX (poznámka OK1TEH: je to stanice RN6BN), RK3FG, K1JT - zavolal mě sám! a K6MYC.

Ještě jsem viděl W5UN, SP7DCS, HA6NQ, JE1TNL, VK3AXH, W5PT, HB9Q, K9MRI ale
nevzali mě - to bylo ale před tím, než jsem se to pořádně naučil o)) .

73, Honza, OK1IA


Díky za pěkný report & Congrats. Honza zkoušel EME provozem JT65 už dlouho, ale nedařilo se mu dekódovat stanice, i když je slyšel na ucho. Ve většině případů je toto způsobeno špatnou zvukovou kartou, takže je výhodné si jí koupit v externím provedení a přes USB je k Notebooku připojit. Tentokrát ale byla chyba způsobena chybným nastavením WSJT, proto zde ve zkratce popíši, co je nejdůležitější pro první nastavení:

Předně je potřeba mít nastavenou správnou NF úroveň z rádia tak, aby RX noise byl kolem 0dB. Dále je dobré si v nastavení Options navolit km a vůbec Evropské nastavení „EU“. Pokud budete dělat expedici, která pracuje s lomítkem ve značce, napsat tento prefix do okna „DXCC prefix“. Potom je třeba se vrátit do hlavního okna a pro pořádek Mode/FSK441 zaškrtnout zákaz „No shorthands“ a v Mode / JT65 zaškrtnout nejcitlivější nastavení „Include Average“, pokud nemáte na bandu příliš velké QRM, tak by měl v nové verzi WSJT 5.96 a výše fungovat Deep search zcela bez chyb. V případě hodně single tonů z rušení mívám také zapnutou volbu „No shorthands if TX1“, protože Single tone zprávy jako jsou RO, RRR a 73 jsou na rušení nejcitlivější. Potom už je jenom třeba se naučit v praxi správně pracovat s filtrem Freeze (zaškrtnutím ho zapnete) a nastavíte, kolik Hz má být široký volbou Tol. Pro práci s Freeze je dobré mít zapnutý “SpecJT”, s volbou Speed=3, a v Options SpecJT zaškrtnout “JT65 DF axis”, “Mark T/R boundaries” a to je všechno. Zelená čára v SpecJT představuje filtr a myší stačí na signal správně kliknout. Pokud máte na TRX možnost si zapnout NoiseBlanker, nic tím nezkazíte.

Toliko k návodům a teď již pár slov k slibovaným expedicím. První z nich byla
MU/DH7FB & MU/DF2ZC, které se podařilo udělat 145 jednotlivých EME stanic. Bernd, DF2ZC o svém účinkování napsal:

  

Pod 17 do 21 října 2008 jsme byli s Frankem DH7FB QRV z Kvartu na ostrově Guernsey ve čtverci IN89RK. Použité zařízení se skládalo z TS2000, PA s 3CX800A7, 20m coaxu Ecoglex10, LNA s MGF 1302 a 2x9el M2 (15dBd). Antény byly připevněny na horizontálním středním ráhnu, takže se podařilo ušetřit váhu. Střední ráhno se skládalo z 3m dlouhé trubky a na každé straně dalších 1m dlouhé trubky ze skleněného vlákna pro přichycení mezi prvky antén. Tato sestava byla otestována v září na zahradě DF2ZC a fungovala perfektně. Ovšem pořád zůstává několik nových nápadů do budoucna. Při volbě místa expedice jsme se rozhodli pro prázdninový bungalov Pastorele (www.lapastorelle.co.uk), který je přesně na jižním pobřeží ostrova a nabízí velkolepý výhled na zátoku Saints Bay. QTH bylo tedy dobře otevřené i pro tropo spojení ve směrech 80-120° a 50-80°. Ostatní směry byly zablokovány blízkými budovami, což ale mělo výhodu dobrého závětří. Nakonec jsme ale měli po celou expedici vynikající počasí.

15. října přijel ke mně Frank z Berlína a hned příští ráno jsme v 06.30 místního času vyjeli na 900km cestu do přístavu Saint-Malo v západní Francii, odkud vyplouvá na Channel Islands trajekt. Do přístavu jsme dorazili v 16 hodin a další 3 hodiny nám zabrala plavba, než jsme nakonec dorazili v 18.30 UTC do bungalovu, kde už na nás čekala majitelka Clare. Když jsme Clare řekli, že si nemá dělat žádné starosti, pokud budeme dělat nějaké divné věci na zahradě, pohotově odpověděla „Oh.. nejste náhodou radioamatéři?“. Před 16 lety si totiž jeden radioklub vybral její QTH pro WWDX contest, takže věděla, co má očekávat. Nicméně asi byla poněkud zklamaná, protože jsme nezačali po okolních stromech věšet klubka drátu, ale jenom jsme na zahradu umístili dvě obyčejné „televizní TV antény“.

17. října jsme měli postaveno zařízení a čekali jsme na východ Měsíce. Během každého okna (doby, kdy byl Měsíc na obloze) jsme pak vyměnili značky. Během prvního okna se nám podařilo udělat 94 initials stanic, ve druhém pak 43 a ve třetím 7. Nakonec to dělalo 35 zemí DXCC a jednu via MS. Nejlepšími výsledky bylo spojení se stanicemi K0KP a OK1TEH, které obě měli jenom jednu Yagi anténu a s ZL3TY, což bylo spojení na vzdálenost 19100km. Podařilo se také udělat první 2m spojení GU-UK s UK/DL9LBH v Taškentu. Měli jsme také zařízení na 70cm, kde se nám se 65W na svorkách antény a 19el F9FT podařilo snadné EME QSO s HB9Q . Mimochodem, HB9Q na 70cm už po našem QSO chybí pro diplom DXCC poslední přírůstek. Dan nakonec pro nás zůstal na tomto bandu jediným QSO.

Cítili jsme, že výsledek mohl být přes 160 initial spojení, protože jsme postrádali některé známé stanice, které místo toho, aby se po nás podívaly, dávaly CQ. Nicméně 145 EME QSO je víc, než jsme očekávali a jsem šťastní, že zařízení úspěšně zvládlo provoz bez závad.

Pokud by měl někdo v plánu si udělat výlet na ostrov Guernsey s rádiem nebo bez, velmi doporučujeme La Pastorele Holiday Bungalov. Je to perfektní místo pro všechny aktivity a pouze jsme litovali toho, že jsme neměli pro nabitý program čas se podívat po okolí.
Více o expedici si můžete přečíst na stránkách http://www.df2zc.de/hamradioresults/dxp/guernsey2008/index.html. Nyní je zařízení uklizeno až do příští expedice, kterou by jsme chtěli udělat někdy v první polovině roku 2009 z ne úplně vzácné a exotické Evropské země DXCC, ale s nulovou aktivitou na 2m EME.


Tolik tedy DF2ZC. Díky za první rychlé random QSO v ARRL EME contestu, signál byl velmi dobrý i v silně zarušené Praze na jednu 6m dlouhou 10el DK7ZB. Od nás je ještě dělali OK2UZL, OK1UGA a OM3BC.

   

 

Další už zmíněnou expedicí byl CT3/DK2ZF na Madeiře.

Rolfovi se povedlo udělat ze čtverce IM12JS 92 spojení. Použil pro to 4x11el flexa Yagi a Beko PA a LNA od firmy Kuhne. Celé vybavení vážilo 123 kg a QTH bylo perfektně otevřeno směrem na západ a jih ve velké výšce nad mořem. Bohužel během expedice se Rolf potýkal s velmi silnou bouří a vichřicí, které ho nakonec donutili předčasně odjet. Překvapivě se mi na rozdíl od ostatních stanic povedlo udělat expedici random na druhé zavolání, což bylo dokonce i první 2m spojení OK-CT3, jak se říká být ve správný čas na správném místě :)

Ze zajímavých spojení Rolf uvádí ty s SM5CUI a PE1BTX, kteří CT3 potřebovali pro splnění 2m diplomu DXCC, Congrats. Od nás se spojení povedlo jen OK1TEH, OK1UGA, OK2UZL a OM3BC.



Třetí z významnějších akcí byla KV expedice
P29NI na ostrov Papua Nová Guinea, které se zúčastnil Mike, K6MYC a vysílal od 21 do 26. října z exotického čtverce QI45UM s anténou 2x 2MXP20. Bohužel došlo k problému s QRO koncovým stupněm, takže nakonec Mike vysílal jen s výkonem 300W na záložní tranzistorový PA a v kombinaci se špatnými podmínkami, počasím a místním rušením se povedlo navázat jenom kolem tuctu spojení. Expedice se později přesunulo do čtverce QI28, bohužel od nás se spojení nepodařilo nikomu a problémy měl i Dave, W5UN.

O něco úspěšnější expedicí byla A43DLH do Ománu, na které se na EME podílel známý Frank, DL8YHR. Expedice vysílal ze čtverce LL93FO z budovy Ománského radioklubu ROARS. Omán je velmi vzácnou DXCC i na KV a na 2m byl o spojení veliký zájem, bohužel jak to u takových expedicí bývá, proti QRM od KV nepomůže sebelepší filtr, protože KV QRO signály se snadno v okolí násobí na každém špatně zatlučeném hřebíku a rezavém drátu. Frank použil, stejně jako během svých předešlých EME expedicí, jednu 18el yagi anténu a PA s výkonem kolem 800W. Výsledkem bylo něco přes 150 EME stanic. Z našich končin se to podařilo pouze OK2UZL a OM3BC, což znamená pro oba první OK/OM QSO do A43. Frank prý 2x plně dekódoval na randomu i mojí značku, bohužel spojení se nám pro silné rušení v Praze dokončit nepovedlo.



V době, kdy čtete tento článek, skončila i další zajímavá expedice, a to ZD8B ze čtverce II22TB na ostrov Ascension v jižním Atlantiku, která vysílala s anténou 4x5el a 180W. Údajně se povedlo navázat několik spojení, ze střední Evropy to ale nebyl nikdo.

Závěrem ve zkratce, co bylo nového u OK1TEH. Kromě již zmíněných spojeních s CT3/DK2ZF a MU/DF2ZC (ale stále mi do DXCC s jednou anténou chybí 20 zemí) se povedlo několik dalších pěkných DX spojení, zvláště potěšily 2 spojení Single yagi – Single yagi s W7CE a ON7EH, kteří oba používají své antény pro tropo spojení bez možnosti elevace. ON7EH dokonce při našem spojení použil pouze jednu 12el yagi a QRP výkon pouhých 250W (!), což je pro mě z celkových 250 udělaných stanic zatím ta nejmenší. Signál byl na mé straně kolem hodnoty -28dB a u ON7EH jsem prý dokonce obstojně hrál i ve sluchátkách. Je to ale způsobeno tím, že Michel využívá velmi dobře jevu Ground Gain, který mu dočasně pomáhá zesílit signál až o 6dB. Více o jeho pokusech s jevem G.G. si můžete přečíst na jeho skvělých stránkách: http://users.skynet.be/on7eh/2mgg.htm

Anténa Michela, ON7EH 2.87WL 12el M2  10m AGL. QTH je nr. Bruselského letiště. V pravo je pohled QTF 75° ve směru maximálního Ground Gainu.

Za zmínku též stojí pěkné spojení s Kazem, JE1TNL PM95 (chybějící čtverec), staronovou stanicí K1WHS, který jezdí pouze na randomu s pěknou novou anténou 4x18el Y a hlavně též s IK1FJI a K5QE na CW. FJI použil pouze anténu 4xLY + QRO PA. O jeho zajímavé stanici zkusím napsat něco příště.

Výčet svých spojení bych zakončil tím s Davidem, G4YTL
(http://ok1teh.nagano.cz/eme_log432.htm#g4ytl), kterého jsem nejdříve udělal JT65 na 70cm (používá 6x32el DJ9BV + QRO) a o 10minut později s perfektním signálem i na 2m. Pokud by jste s ním chtěli na 70cm udělat QSO, měla by vám na to stačil jedna středně dlouhá anténa na tropoprovoz a výkon kolem 100 až 200W. Ostatně na 70cm JT65 v poslední době vyjelo několik QRO stanic, takže šanci na EME spojení máte i s GW3XYW, I1NDP, UA3PTW, PI9CAM, HB9Q a dalšími.

Doufám, že v příštím čísle se najde alespoň jedna nová OK, či OM stanice, která pošle report ze svých DX pokusů, ostatně prý již na EMR zbrojí určité OK2 a OM5 stanice, no uvidíme. Každopádně dřívější EME okna jakož i všechen dostupný EME materiál v češtině včetně podrobných návodů, jak začít, pro přečtení během dlouhých zimních večerů najdete na jednom místě na našem klubovním webu: www.ok2kkw.com/dx_cz.htm#eme.

Takže to by bylo tentokrát vše a s přáním příjemně prožitých vánočních svátků a hodně zdraví a úspěchů v novém roce se na setkání na VKV pásmech těší

Matěj, OK1TEH (ok1teh@seznam.cz)

4/2008

pro web OK2KKW přepsal a upravil Matěj, OK1TEH