EME okno OK1TEH (květen - červenec 2010)

Vítám všechny čtenáře u letního vydání rubriky věnující se DX provozu na trase dlouhé 2,6 světelné vteřiny. Dnešní číslo začnu trochu netradičně povídáním o úspěšné 2m EME expedici 3B8EME.

Expedici na ostrov Mauritius uskutečnil team zkušených EME operátorů ve složení PE1L, PE9DX a PA3CEE, které pravidelní čtenáři EME okna jistě znají jak z 2m, tak z předchozích reportů z EME expedic, jakou byla například 5Z4EME. Zařízení bylo tentokrát sestavené z home-made 2x10 Xpol yagi (dle DJ9BV 16.5dBd), I0JXX QRO PA + LNA. Ale přenechme slovo Renému, PE1L:

Expedice 3B8EME

Team 3B8EME dorazil na ostrov ráno 14. května 2010. Všechno vybavení a zavazadla přiletěla v pořádku. Kontrola na celnici nám trochu působila problémy, ale nakonec jsme celníky svojí chatrnou francouzštinou přesvědčili, že přicházíme s mírovými úmysly, i když plány tří „potrhlých Holanďanů“ vysílat odrazem od měsíčního povrchu způsobily menší pozdvižení ;-)

Další problém byl, že nám stále chyběla licence. Naštěstí díky pomoci Jackyho, 3B8CF se vše nakonec podařilo úspěšně vyřešit a dostali jsme slíbenou koncesi 3B8EME. Odpoledne jsem pak začali stavět zařízení v dusném vedru s vysokou vlhkostí, takže jsme pracovali jen pomalu, ale nechtěli jsme nic uspěchat, protože vidina samovolně explodujícího LNA nebyla zrovna něco, s čím bychom se chtěli potkat. Ale nakonec všechno fungovalo OK. Měli jsme ale přece jen menší problém, již jsme totiž poznali, proč se ostrovu právem říká ráj na zemi - bílé pláže, příjemně vychlazené pivo a kolem chodila překrásná snědá stvoření s dlouhými nohami (2x V pol). Nicméně jsme se musel smířit, že prioritou zůstávají nějaké povinnosti vůči EME komunitě :-)

Druhý den jsme vyjeli na 2m a za první den jsme ve velkém pileupu udělali 71 stanic a 25 různých zemí DXCC. Byla to opravdu zábava, podmínky byly dobré a v jednu chvíli nás volalo až 23 stanic současně. Tropické podmínky se ale rychle měnily a občas byly chvíle, kdy jsme neviděli nikoho, i když jsme věděli, že nás musí volat přes tucet stanic.

Třetí den expedice v neděli 16. května se našemu týmu povedlo navázat dalších 53 EME QSO včetně pěkného telegrafního spojení s Finnem, LA8YB. Tak jako předchozí den, i tentokrát jsme se potýkali se zvláštními tropickými podmínkami, s častými black-outy typickými pro jižní hemisféru, přesně tak, jak v reportu z expedice V51 popsal Pine, ZS6OB. Přes možnost přepínání vertikální a horizontální polarizace špatné podmínky trvaly nezřídka i přes hodinu, což snad nám hodilo, protože po 20 krocích na naší soukromou pláž jsem se mohli osvěžit v příjemně vyhřátém indickém oceánu. Za první 3 dny tak bylo v logu již celkem 123 stanic a některé byly i s menším vybavením.

V dalších dnech nastal v Evropě pracovní týden a tak pile-up o něco opadnul, nicméně degradace a tudíž podmínky se začaly výrazně zlepšovat a tak se nám podařilo i několik spojení i se stanicemi s jednou yagi anténou a QRP. Celkově jsme měli pátý den expedice již 15 single yagi stanic a jak se zlepšovaly podmínky, těšili jsme se, že toto číslo brzy stoupne. Šestý den expedice jsme již měli v logu 247 různých EME stanic a 45 DXCC, takže nastal čas, abychom zkusili i pár QSO na 70cm. Na tomto bandu se nám s 23el yagi a 50W podařilo dokončit 6 spojení v JT65 a 1 QSO telegrafem s Janem, DL9KR. Naším nejmenší udělanou stanicí byl DF9CY, který na 2m použil jeho 9el yagi a pouze 150W PA!

11 den expedice skončila a v 2m logu bylo neuvěřitelných 340 EME stanic, čímž jsme překročili o 58 QSO světový rekord v počtu EME spojení navázaných během jedné EME expedice. Před odjezdem z ostrova jsme strávili čas relaxací, s Eltjem, PA3CEE jsme oslavil jeho narozeniny pořádným ohňostrojem, tanečnicemi a výborným místním rumem (z oslavy jsme se pak museli zotavovat další den ;-). Také jsme navštívili místní mauritijský radioklub MARS, kde jsme předali 3el yagi na 6m, mluvili o EME provozu a dalších věcech. Mimojiné jsme se dozvěděli, že na ostrově s 1,2 milióny obyvatel je celkem jen tucet koncesovaných radioamatérů. Potěšilo také srdečné setkání s bývalým TU2OJ, kterého jsem znal z častých spojení na 6m před 20 lety a který se teď přestěhoval do 3B8. Potěšilo nás, že nám vyprávěl, že kdesi slyšel o SSTV EME QSO, které se podařilo právě PE9DX a PA3CEE z radioklubu PI9CAM na 23cm. Musím neskromně přiznat, že povědomí o tomto spojení mezi mauritijskými domorodci nás opravdu potěšilo. A to je již opravdu všechno. Děkujeme za všechny spojení a na slyšenou se těší ex. 3B8EME.

PE1L
(z webu expedice http://www.emelogger.com/mauritius/default.asp volně přeložil OK1TEH)

Já jenom ještě doplním, že z našich končin byla trpělivost korunované úspěšným QSO u: OK1CU, OK1TEH, OK1UGA, OK2POI, OK2VSO, OK3VM, OK7FA, OM3BC a OM3CWY.

Pileup volajících stanice na SpecJT 3B8EME.                                   Pohled na jednu z Mauricijských pláží..


 

A teď již k reportům. První se ozval Jarda, OK1RD:

Ahoj, navazuji na příspěvek v minulém EME okně Radiožurnálu. Po celkem úspěšném vstupu do navazování spojení EME na 6m pásmu vloni v listopadu jsem zjistil, že můj anténní systém 4x7el.Yagi není to pravé a realizoval jsem novou anténní soustavu 4x9el.Yagi s boomy o délce 15m a rozměrech " H " 10x10m. A to už na pohled je úctyhodná anténa (www.ok1rd.com). Námaha přinesla ovoce a podařilo se mi udělat EME qso s KH7Y, E51WL, KL7/KB7Q a dalšími 5ti novými zeměmi DXCC a několik dalších" běžných " EME qso. V současné době jsme v EU pouze 2 stanice s tak velkým anténním systémem na 6-ti metru.

Dále jsem se trochu věnoval teorii šíření EME a pokud jsem to vše dobře pochopil, tak jsem si vybral velmi těžkou disciplínu 6m EME. Porovnáním základních parametrů šíření na jednotlivých pásmech, tak na 50MHz je odhadem více jak 10x těžší realizovat tento typ spojení než na 2m pásmu. Prakticky bez použití WSJT programů jakékoliv qso odrazem přes Měsíc by bylo nerealizovatelné. Ale o to nám všem snad jde, překonávat co nejtěžší podmínky šíření a jim navzdory spojení uskutečnit. A právě veden touto myšlenkou, přeji všem HAMům hodně úspěchů v překonávání svých vytčených cílů.

73 Jarda, OK1RD

TNX a congrats v dalších EME projektech. Dále ale opět zpět k pásmu 2m. Další report pokračuje od Vaška, OK3VM:

Zařízení, které používám: 4x7 element dle DK7ZB, cca 15m půlpalce (dík Zdeňku 3RM), PA s GI7BT (350W při JT65), zapůjčený transvertor Sitno (díky kluci z OK2M) který zatím musí stačit než se postaví něco jiného, TRX IC 756PROIII, LNA s ATF-54143 hned za sdružovačem. Celé to ovládá program WSJT7 přes sequencer vlastní výroby. O pozicování antén se stará v azimutu rotátor Yaesu G-650 a v elevaci superjack. To vše řídí software od F1EHN prostřednictvím interface navrženého Markem OK6MA. V této konfiguraci mám lepší příjem, než jsem schopný se dovolat. Přesto je to do začátku plně dostačující, o čemž svědčí třeba spojení se single yagi stn.ON7EH. Ke dnešnímu dni mám 22 zemí DXCC včetně posledních tří expedic 8Q7QQ, T70A a 3B8EME, z čehož mám velkou radost. Prostě mám krásnou hračku. Plány na vylepšení jsou asi následující: vyměnit rotátor za něco pomalejšího s jemnějším krokem (G-650 není úplně to pravé ořechové), předělat snímání, postavit PA s GSkou, osadit nový LNA, postavit nový transvertor. Takže práce moc, času málo.

Vašek OK3VM

Díku Vašku za report a budu se těšit na naše první 2m EME QSO. Protože na webu jsem dosud nenašel obrázky zařízení OK3VM, tímto dávám na web:

Vašek, OK3VM v hamshacku

  2m EME antény OK3VM  4x7el DK7ZB

 

                   http://www.ok2kkw.com/qsl_abroad/ok1cu_3b8eme_2m.jpg



Dále pokračuje Martin, OK1UGA :

V květnu se objevila bombastická expedice 3B8EME. U toho jsem samozřejmě nemohl chybět. Tato expedice přepsala historické tabulky v počtu navázaných QSO. Jejich provoz - to byl prostě koncert. Byla radost to sledovat. Viděl jsem chvíle kdy je volalo 10 - 15 stanic a oni neomylně dělali jedno QSO za druhým. Jedna perioda nepřišla nazmar. Prostě nádhera. Přitom zdaleka nebyli tak silní jako jiné expedice které takových výsledků nedosáhly. Protože ještě nebyl opravený PA, trvalo mi asi půl hodiny, než jsem se dovolal. Stejnou noc mě ještě potěšilo QSO s W1ICW které pro mě znamenalo nový WAS stát.

V červnu a červenci pak byla "okurková sezóna". Na EME nebylo nic nového. Navíc konečně přestaly deště a nás čekala spousta práce na našem vysílacím QTH, takže na vysílání prostě nezbyl čas. Na EME jsem vyjel jen jednou a udělal jsem 5 nových EME QSO. Potěšilo mě QSO s ZL3CU, o kterého jsem se již dlouho pokoušel a nedařilo se. Těším se na období kolem Perseid, kdy bych měl být na EME QTH celý týden. Na pásmu se objevil HS2JFW s novou výbavou - 4x13el + kW
, takže doufám že se mi ho konečně podaří udělat. Potěšující zpráva je, že jsme sehnali nový 3f transformátor a po výměně starého proraženého transformátoru je EME PA opět plně funkční. Zdroj s novým transformátorem dává napětí cca 3700V což se po novém naladění výstupní vazby projevilo vyšším výkonem, ziskem i účinností PA. Doufám, že to bude na pásmu znát.

Výčet nových QSO: 3B8EME DXCC#108, AE3T, SM4SJY, HB9CAT, IV3NDC, OZ1RDP, YO2AMU, I0JU, F6EGD, DF1VB, W1ICW WAS#40, SW6KRW, WB3BEL, ZL3CU, I3YXQ, I2SVA, K1OW, US8ZAL. Martin, OK1UGA



Díky Martině za report a congrats k novým „přírůstkům“.

Poslední report uvádím z blogu Jirky, OK2POI ( http://ok2poi.blogspot.com):


Minulý týden byla na 2m EME úspěšná expedice 3B8EME, jelikož hlásili docela dost QSO a dařilo se jim dělat QSO i s „jedno-ANT“ stanicemi, půjčil jsem si z klubu OK2KOG 15el. F9FT a hodil jsem ji napevno s elevací na balkon, s tím že se pokusím alespoň poslechnou zda je uslyším. V pátek jsem byl 2x schopen 3B8EME dekódovat (-28dB) při jejich CQ, bohužel na spojení to bylo málo. V sobotu byla hlášena mikrovlnná expedice do KN19 a východ Měsíce vycházel na 14,30 SEČ, tak jsme se s Oldou OK2VSO rozhodli vyrazit na Dušnou a zkusit udělat 3B8EME na malé čtyřče při východu Měsíce s využitím zemního odrazu. Přesně, když Měsíc dosáhl 1.stupeň, objevil se signál 3B8EME i u nás, QSO s 300W nebyl problém. Nejsilněji jsme je slyšeli -22dB a byli u nás bez elevace čitelní do 4 stupňů. V pondělí byla odpoledne opět Es, ale bohužel jsem v bouřce nebyl schopen nic slyšet, večer stále zůstala F9FT na balkoně, upravil jsem elevaci počkal až měsíc přeleze před ant a wkd jsem na OK2KOG pár EME qso. Zjistil jsem že s 300W a 15el. napevno jsem schopen dělat i stanice se čtyřmi anténami. Okno bez nutnosti přesměrovat anténu vychází tak na 30min. Několik nových loc a new DXCC potěšilo, sezona je zde !!!

Jirka, OK2POI

 



Další informace se již na tuto stránku nevešly, takže díky za přízeň a v dalším vydání EME okna a na slyšenou na na VKV se těší

Matěj, OK1TEH (ok1teh@seznam.cz)

4/2010

pro web OK2KKW přepsal a upravil Matěj, OK1TEH