EME okno OK1TEH (červen - červenec 2014)


Vážení čtenáři a příznivci DX provozu na VKV, zdravím vás opět u dalšího vydání EME okna. Poslední 2 měsíce byly vyplněny pěknou aktivitou EME expedic, takže nebudu otálet a dnešní rubriku začtu výčtem čtenářských příspěvků. První report tradičně poslal Martin, OK1UGA:

V posledních dvou měsících sice na pásmu bylo živo, ale já měl smůlu. Na pásmu byly zajímavé expedice, ale bohužel jsem nedostal šanci se o ně pokusit. Nejdřív se objevil 4K/UT5UAS. Bohužel byl ale na pásmu jen od pondělí do pátku. Moje pracovní povinnosti mi ale umožňují vysílat jen o víkendech. Slávek, OK1CU je během týdne bez problému udělal, mně se to ale nepodařilo. Další expedice byla HP/KG7HF. Ta měla podobnou "pracovní dobu". Vyjeli v neděli v noci a končili v pátek. V neděli večer jsem vyjel na EME QTH. Expedice se objevila cca 21:00 večer. Signál měli docela pěkný. V nejlepší chvíli jsem je měl -22dB. Ovšem 2 hodiny vysílali CQ a za celou tu dobu neudělali jediné spojení. Přitom je volaly desítky stanic. Bohužel byli totálně hluší. Když se asi ve 23:00 odmlčeli musel jsem to vzdát, protože jsem druhý den měl brzy ráno vstávat do práce. Druhý den to zkusil Slávek OK1CU, bohužel při zapnutí zařízení se ozvala rána a odešel zdroj budiče PA. Bez budiče Slávkovi zařízení dávalo jen asi 500 až 600 W a s tímto výkonem neměl šanci. Expedice sice občas výjimečně některou silnou stanici udělala, ale Slávkovi se to s malým výkonem nepovedlo. Jinak jsem moc nevysílal protože jsem skoro celou dobu dělal na jednom neamatérském projektu. Co mě potěšilo byla miniexpedice ZA/PA2CHR. Albánii jsem sice před několika lety dělal via MS ale i tak potěšila. Příští měsíc si beru dovolenou na Perseidy tak doufám, že bude víc o čem psát.

Na závěr výpis spojení: ZA/PA2CHR, AA2PY, XE1H, SP5QAT, HA6KVC/p, VK3BJM

Martin, OK1UGA

Díky Martine a congrats k spojením. K provozu expedice do HP nutno uvést, že od nás s nimi měl spojení pouze Jarda, OK1RD s jeho anténou 8x15el XP DF7KF.

Další report poslal Jirka, OK2PMS, ve kterém píše:


U mě pokračovalo v červnu celkem úspěšné období ve sbírání zajímavých EME spojení. Hned na přelomu května a června aktivoval Chris během své balkánské cesty Albánii pod značkou ZA/PA2CHR. Po předchozím úspěšném a rychlém MS spojení jsem zajel na EME QTH zkusit tuto zajímavou lokalitu udělat i přes Měsíc. Ale během mého přesunu Chris oznámil přerušení provozu kvůli velkému horku s tím, že potřebuje zmrzlinu. Poněvadž jsem moc času neměl, musel jsem doufat v následující den. Jenže po EME signálech na pásmu ani stopa. Cvičně kontroluji vlastní echo, které jsem slyšel uchem z reproduktoru. Jo, to Faradyova rotace si se mnou pohrává. Počkal jsem si půl hodinky na správné pootočení polarizace a signál se již objevuje a v zápětí je spojení hotové s reporty -28/-20 dB.

  
EME antény Eda KL7UW jsou myslím všem již dobře známé z dřívějších EME oken, ostatně najdete je na webu kl7uw.com, proto tentokrát uveřejňuji fotku operátora. Eward Cole je QRV na VKV od již od roku 1958 a v současnosti pracuje EME v pásmech 2m a 23cm.

Již v letošním dubnu byla naplánována EME expedice německými amatérko Ázerbájdžánu, ale nepodařilo se jim sehnat patřičné povolení. O to větší překvapení bylo oznámení o krátké expedici ukrajinských amatérů UT5UAS a UT6UA na měsíc červen. Ve dnech 16.6. - 19.6.2014 pracovali 3 dny v pásmu 144 MHz (206 QSO) a 1 den v pásmu 432 MHz (25 QSO). V pásmu 144 MHz měli pro 3 dny provozu perfektní vybavení (8x7el.DK7ZB, PA GS-35B , LNA) a jejich signály tomu i odpovídaly. Spojení se mi podařilo snadno navázat s reporty -26/-16 dB. Spojení s Ázerbájdžánem pro mě znamená 93. DXCC.

Jen o týden později jsem měl další důvod k radosti, ale na čas asi poslední. Jelikož jsem ještě neměl spojení s Aljaškou v pásmu 144 MHz, potěšila mě informace o aktivaci W1AW/KL7. W1AW je značka organizace ARRL a ta ke svému 100. výročí organizuje provoz z různých částí USA. Ed KL7UW přislíbil aktivitu na EME po dobu několika dní. Má pěkné vybavení 4X20XP a 1,3 kW výkonu s elektronkou 8877, ale při jeho sporadické aktivitě na EME jsem dosud neměl to správné štěstí se s ním potkat na pásmu přes Měsíc. Když jsem dorazil na EME QTH, zrovna dělal spojení s Reném, PE1L, ale od Eda jsem měl jen náznaky části stop signálu. Pak se signál již vyhoupnul, začal zesilovat a odpověděl mi hned na mé první zavolání. Spojení proběhlo s reporty -24/-18. Když dával výzvu po našem spojení, přijímal jsem Eda již na reproduktor sílou -19dB. Aljaška je má 94. DXCC a 33. WAS v pásmu 144 MHz.

V týdnu po Polním dnu proběhla expedice do Panamy, kde vysílal Paul pod značkou HP/KG7HF přímo z hotelu v hlavním městě. Nejprve systém instaloval na balkóně a skutečně se v avizovaném čase ozval. Ale jen volal výzvu a téměř nikoho přes velké rušení nepřijímal. Proto provedl změnu a kompletní vybavení přesunul na heliport na střeše hotelu. Zde to bylo trošku lepší. Já jsem také nechtěl chybět a při východu Měsíce jsem byl na pásmu jako množství jiných stanic. Hodinu jen volal výzvu než udělal spojení s UA3PTW a po dalších 20-ti minutách RK3FG. Tedy jen ty největší big gun a znalci EME stanic na 2m si jistě udělají obrázek o stavu věci. Postupně se pak příjem v Panamě zlepšoval úměrně s rostoucí elevací. Proto měli větší šanci na úspěch stanice z NA při vysoké elevaci, když už ale nebyl v Evropě Měsíc viditelný. Pile-up byl naprosto šílený, ve Spec JT by snad ani jeden tón nepropadnul. Ale odpovědí bylo jen věčné CQ. Já jsem ani kvůli poruše PA volat nezačal a ze stejného důvodu přicházím nyní také o provoz z KH8.

Výčet nových stanic za uplynulé období:
9A3GE, ZA/PA2CHR, 4K/UT6UA DXCC#93, F5VKV, RX3A, W1AW/KL7 DXCC#94 WAS#33

73! Jirka OK2PMS

Díky Jirko a congrats! Další se ozval Díky Ludvo a hodně štěstí při dalších spojeních. Poslední report poslal Ivan, OK1IL:

Ahoj Matěji, v životě radioamatéra jsou dny radostné a méně radostné. K méně radostným patřilo nekonečné volání CQ Paula HP/KG7HF. Ten doprovázel XYL na nějakou konferenci v Panama City a v mezičase se umístil na střechu hotelu se svým rigem. Z domácího QTH v New Hampshiru, na břehu rybníka neměl zkušenost, co je EME ve velkoměstě, měl se Matěji poradit s tebou hi. Výsledek byl neskutečný pileup sudou periodu a solo stopa během liché, volající CQ. Zřejmě jediný z nás, kdo se probojoval skrz jeho QRM byl Jarda OK1RD, congrats. Je mi Paula až líto, od návratu domů se nikde neobjevil, ani na pásmu ani na reflektoru. Radostnější den byl pro mne 18.7., třetí den pomalu se rozvírajícího východního okna pro spojení s Bobem KH8/ZLRS. Ze 40 minut, co byly k dispozici, využil příležitost ihned Jarda 1RD jako první a já jej po další stanici následoval. Těsně před MR v DL, odkud se zakrátko objevila na vodopádu neprůstřelná stěna stop z EME, tropo a odrazů od letadel.

EME antény expedice do KH8 (Americká Samoa). V popředí 2x9el Vpol ZL1RS, v pozadí 6m antén 6M8GJ od W7GJ.

Během expedice Bob ZL1RS použával 800W PA postavený na základě kitu W6PQL, do kterého byl zabudovaný i LNA s GaAsFETem. Jako zdroj byl použit Cosel 1,5kW PSU a TRX FT817ND. Více najdete na fb webu: http://www.qsl.net/zl1rs/kh8.html

Šťastný den ještě pokračoval, na chatu se objevil Philip 9H1PA a na můj dotaz, zda má chvilku na QSO, reagoval pozitivně a na první zavolání jsem ho udělal se signálem –17, takže 2 nová DXCC za jeden večer. Skore po lehce zmatečné DX-expedici do 4K, kterou jsem pro jistotu udělal s oběma značkama 4K/UT6UK i 4K4K, je 89. Tam se ukázalo, že pokud není DX prefix v pevné tabulce v MAP65 i WSJT, oba programy nedekódují. 4K v tabulce nebyl, 4L ano. Smůla, že si hoši vybrali prefix 4K. Dmitro vysílal nějakou dobu bez prefixu ovšem s lokátorem ze 4K, potom naštěstí začal používat značku jednoho člena výpravy 4K4K. Na pěkných QSLích, co už mezitím dorazily, má i trochu současné politiky a musím souhlasit. Dlouho se snažím získat potvrzení od LY2BAW, ale na direct QSL se SASE nereagoval, na emaily taktéž. Teď se před několika dny objevil Vidas LY2SA a po úspěšném QSO se vzápětí objevilo potvrzení na LoTW. Stejně rychle se objevilo potvrzení na LoTW od AI5I z NM, jako WAS č. 42. Čekám ještě na CFM od Arta K0KUK pro MN jako WAS č.43.

Stále se objevují nové nebo staronové stanice, zde je částečný seznam od minule: SM3KPX, SM7FWZ, R6CS, RA9DA, PA3FYC, F5VKV, RW0JC, JH3AZC a konečně DL1RPL, když už mám od něho QSL z FR.

73 Ivan OK1IL

Díky Ivane za podrobný report a GL. A co je nového u OK1TEH ? Radost jsem měl zejména z expedice 4K. Jelikož spojení s 4K/UT6UA jsem navázat nechtěl, protože díky příliš dlouhé značce v WSJT používal na pásmu pouze sufix, tak jsem si počkal jestli značku nezmění, což se nakonec stalo a tak v mém 2m logu přibyl 4K4K -24/-17dB. Signál byl UFB a spojení by podle reportů bylo možné i stanicím, které měli 8el DK7ZB a 100W. Ještě dovětek k provozu 4K/UT6UA: jestli je takové spojení platné je hodně diskutabilní, na můj dotaz pověřené osoby z ARRL nereagovaly a tak se prozatím spokojuji s tím, co k těmto spojením napsal Joop, PA0JMV:

www.ok2kkw.com/00003016/4k_prefix_problem.jpg

Na uvedeném odkazu je vidět i jak provoz expedice na 4m probíhal. Mimochodem pěkný signál produkovali z 4K i na 70cm (měl jsem je -26dB).

A to je pro dnešek vše, 73 a na vaše případné budoucí dotazy i příspěvky se těší
Matěj, OK1TEH –
ok1teh@seznam.cz
 

Napsáno pro Radiožurnál SZR 4/2014.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.