EME okno OK1TEH (červen - září 2012)

Vážení čtenáři a příznivci DX provozu na trase 3/4 milionů km, zdravím vás opět u dalšího pokračování EME okna. Omlouvám se za delší výpadek způsobený časovým zaneprázdněním a zdravotními problémy. Protože od posledního EME okna uplynulo již dost času, přejdu rovnou k vašim příspěvkům.

První report poslal Jirka, OK2PMS:

PS z 3.10: Doma mě čekalo ve schránce překvapení - velká obálka z ARRL. Okamžitě jsem věděl, že jsem konečně obdržel diplom WAC v pásmu 144 MHz za potvrzená spojení se všemi světadíly. Proč konečně? Od odeslání žádosti o diplom s již zkontrolovanými QSL uplynulo 17 měsíců.

Na EME QTH jsem se dostal od května pouze několikrát. První návštěva proběhla až v červenci a to kvůli zajímavé expedice DL operátorů , kteří si vybrali zajímavou lokalitu - Bermudy, kde vysílali pod značkou VP9I převážně v pásmu 144 MHz. Zisk nové DXCC je vždy lákavý a tak jsem směřoval mé snažení na poslední dny expedice, kdy již měla být lepší degradace a také uspokojené stanice big gun.

V pátek 20.7. po poledni jsem vyrazil na EME QTH a čekal na provoz VP9I. Měl jsem obavy, zda můj malý výkon na jejich single anténu bude stačit. Od počátku jejich provozu jsem viděl pěkně jejich signál, ale první půl hodinu jsem nebyl schopen signál zdekódovat. Později již probíhalo dekódování v pořádku a až na malé výjimky (asi 3 relace) jsem je vždy spolehlivě dekódoval po celou dobu jejich provozu. Jejich signál byl obdivuhodně silný na jejich single 14XP anténu s max. -17 dB a občas byl signál slyšitelný i uchem.

Vytrvale jsem volal skoro 3 hodiny, než se spojení konečně podařilo s reporty -20/-26dB. Je to má 74. DXCC na 2m. Tentýž den mě ještě potěšil zavoláním K1OR (nový WAS NH).

V srpnu se mi konečně podařilo spojení do ZL a zlepšil jsem si tak díky spojení s ZL4PLM svůj ODX na 2m. Signál od Simona byl excelentní -14dB a znamenal pro mě 75. DXCC. Tentýž den se mi konečně po několika předešlých pokusech podařilo spojení i s UN/DL9LBH. V září jsem byl na pásmu jen krátce, ale aktivita byla zrovna minimální a nic zvláštního jsem neudělal.

Na závěr seznam prvních spojení: VP9I, K1OR, ZL4PLM, IK7EZN, UN/DL9LBH, SV6KRW, DJ3VI, RW1AY/1, F6BEG, DK5LA, IW4ARD, UY0LL.

73! Jirka OK2PMS

TNX Jirko za příspěvek a congrats k WACu!

Další report poslal Martin, OK1UGA:

Ahoj Matěji,
V uplynulém období se mi spíše lepila smůla na paty. Na rozdíl od Slávka OK1CU se mi nepodařilo udělat ZP9EH. Potkal jsem se s ním na pásmu jen jednou. Volal jsem ho asi hodinu ale bohužel mě neslyšel a pak zapadl Měsíc. Já ho měl celkem slušně. Nepodařila se mi ani KH7Y ale ten tam ještě bude a má teď lepší anténu takže by neměl být problém ho udělat - je tam takřka denně. Povedlo se mi ale udělat expedici VP9I. Hráli tady slušně ale špatně jsem je dekódoval. Nakonec se to ale povedlo takže je nová země zase doma. Vyjel jsem taky v Dubus EME Contestu. Bylo tam dost živo, ale pro mě nic moc nového. Přesto jsem pár QSO udělal.



Přicházejí Perseidy a na ty si jako obvykle beru dovolenou kterou budu trávit na EME QTH. Tak doufám že se nějaká EME QSO taky podaří. Po odeznění Perseid se vloni řada stanic s lepší tropo výbavou pokoušela i o EME. Tak jsem doufal, že i letos se nějaké takové QSO povede.

Nakonec se ukázalo, že jsem měl pravdu a i přes nepříjemnou bolest zubu se mi pod prášky podařilo uskutečnit pár EME spojení, z nichž mě nejvíce potěšilo QSO s KH7Y.

Výpis nových stanic: AA4ZZ, W2SZ, YT3N, KB2FCV, R275T, VP9I DXCC#134, XE2O, M0KWP, SM4GGC, RN3F, S57SU, DG8NCO, RN3A, RZ6DD, KH7Y #135, I1RJP, OX3LX, JA5EEU, EW/UY5HF, G4HSK, ZL4PLM, EW/UR7GO, KC2HFQ, UT5ZN/P.

EME anténa DL9MS 4x17el XP

Martin, OK1UGA
 

Díky Martine za příspěvek a Congrats. Další kdo napsal byl Jirka, OK2POI:

Ahoj Matěji, přestože mám aktuálně k dispozici jen tropo "anténky", nedalo mně to abych nevyzkoušel EME. Na 6m jsem na 5el. poslouchal při západu Měsíce opět W7GJ 18.8. byl nejlépe -21dB a 19.8. -22dB s Měsícem v elevaci 6st. Na 2m mám k dispozici jen duoband podle DK7ZB 5el. na 2m a vložených 8el. na 432MHz. Zajímalo mě jak se to bude chovat na 2m. S pomoci zemního odrazu jsem wkd:

21.8. W5UN Měsíc 7st. nad obzorem -24/-24db
22.8. KB8RQ 3st. -22/-26dB
23.8. DL9MS 7st. -20/-27dB


vše bez předzesilovače s relativně tenkým kabelem na anténě bylo maximálně 180W. Jde vidět že to jde i s QRP.

73 Jiří OK2POI

Díky za příspěvek a GL.

Do EME okna napsal i Ivan, OK1IL:


Ahoj Matěji,
na systému jsem pouze nahradil LNA od I0JXX předzesilovačem od DB6NT, protože původní preamp, přes fb naměřené parametry, zřetelně s praktickými impedancemi(?) na vstupu zakmitával. V současné době jsou v průměru podobné RX/TX reporty a na LiveCQ jsem spotován srovnatelně s podobně vybavenými stanicemi. V praktickém provozu jsem schopen udělat i QRP stanice, pokud není zrovna aktivní některý zdroj QRM neidentifikovatelného původu. Bohužel i QTH v malé vesnici nezaručuje kýženou hladinu šumu 0 dB. Úvahy typu vyšší stožár, delší antény v této souvislosti dostávají silně na frak. Přesto JT65 EME provoz na 2-metru přináší uspokojení, stále se objevují nové stanice a i různé expedice se starají o oživení. Od loňského března, kdy jsem poprvé vyjel na EME, je současný stav k dnešku 289 initials, 60 DXCC z toho 54 potvrzených. Některé expedice používají kruhovou polarizaci, která při příjmu H nebo V polarizovanou anténou způsobuje ztrátu 3dB, které velmi chybí. Proto připravuji úpravu anténního systému pro začátek aspoň pro RX na možnost přepnutí na kruhovou polarizaci, relátka jsou na cestě.

Zde je přehled nejzajímavějších QSO od dubna t.r.: 3W4TC, XV4HP, FG4KH, DL8II, S54T, E2E, UW7LL/A, ZP9EH, 5X1EME, OH8K/0, I1ANP, LZ1DP, PA4PS, KL7UW, HL5QO, R275T, VP9I, AO6VQ, M0KWP, VK4CDI. Jedinou expedici jsem prošvihl pouze EY8ZF, QRV během jediného weekendu, jsem se neuplatnil mezi velkými děly.

73 Ivan OK1IL

TNX Ivane za příspěvek a congrats!



Největší 2m EME anténa ve střední Evropě

K dalšímu reportu nejdříve připojím krátký komentář. Jarda OK1RD spolu s Honzou OK1BAF a Láďou OK1DIX vybudovali na okraji vesnice u Benešova největší 2m EME anténu v OK a zřejmě i celé střední Evropě, jejíž obrázek by měl být uveden na titulní stránce časopisu. Jedná se anténu 8x 14el x-pol DF7KF, řazení antén je pro větší zisk zvýšeno na 4,5m, délka ráhna jedné yaginy je 10,52m a mechanicky je anténa postavena z předělaných částí antén od firmy M2. Celkový zisk tohoto monstra se pohybuje kolem hodnoty 23,6dBd, pro pokles 3dB je šířka hlavního laloku pouze 8,5° takže je nutné velmi přesné směrování, které je řízeno přes hw/sw od OK2TPQ.

Jelikož je anténa postavena na okraji pole s nádherným rozběhem na západ, je možné při západu Měsíce využívat Ground Gain který zlepšuje zisk antény až k neuvěřitelným 27dBd.

Pro vysílání kluci používají nový PA s 2xGS35, který umí dát při CW 3kW out, jako TR byla použita upravená FT847. Pro škarohlídy jen dodám, že QTH se nachází opravdu v extravilánu a nevěřící se mohou podívat do katastrálních map hi. V kombinaci s perfektně čistým QTH, které je odstíněno kromě směru na západ od okolního termického šumu se v praxi ukázalo, že anténa poslouchá výrazně lépe, než o očekávaných 5dB v porovnání s běžnými stanicemi, které používají čtyřče a to umožňuje při JT65 dělat spojení i se stanicemi, které používají krátkou anténu Yagi a 100W out.

 

 

Anténa byla poprvé plně vyzkoušena v závodě v zářijovém ARI CW EME contestu, bohužel během závodu pokazila podmínky silná geomagnetická bouře, takže Faradayova rotace se točila velmi rychle a docházelo tak k rychlým únikům. Láďa OK1DIX k závodu napsal:

Bohužel se v noci z pátku na sobotu po 1 a půl hodině provozu porouchal PA a podařilo se ho opravit až v neděli, takže jsem přišel o hlavni část aktivity v sobotu v noci. V neděli v noci byla jednak aurora, která zhoršila podmínky a účast stanic už byla velmi slabá. Nejsmutnější je, že stanice, které mají výbavu na CW spojeni, jely v době závodu jen WSJT provozem. Takže výsledek je 9 spojení:

Pátek:  IK2DDR, UA3PTW, YO2AMU, DK3EE, N4GJV, Neděle:  OZ1HNE, SM2CEW, PA2CHR, IT9CJC


Škoda je spojeni s VK5APN (2x10el Y + 400W), který mě přijímal až 549, ale jeho signál skrze auroru neprošel.

OK1DIX

2m u OM3WFC ve Snině KN18BX - 12el DK7ZB

 

TNX za report a GL v ARRL EME Contestu!

Příjemné zprávy přišly také z Sniny od Milana OM3WFC, který v srpnu vyjel na 2m s jednou Yagi 12el (dk7zb) bez elevace a s novým tranzistorovým PA od OM POWERu. První EME spojení zkompletoval na randomu 24.7 s Dimitrijem UA3PTW a již byl spotován řadou dalších stanic. Na svém webu Milan mimo jiné píše, že díky svým prvním MS a EME spojením získal velkou motivaci ve své další práci na VKV a již připravuje novou anténu s elevací a LNA, takže nezbývá než držet palce.


Na závěr co je nového u OK1TEH:

V uplynulé době od začátku června jsem na EME moc času neměl, ale přesto se podařilo s jednou Yagi v kategorii „od krbu“ udělat pár pěkných QSO. Největší radost jsem měl ze spojení s Simonem ZL4PLM (ex. GM4PLM), který má nové čtyřče 12el dk7zb a 1,2kW out. Jelikož mi vychází Měsíc téměř přesně nad řadou nákupních hepermarketů v Letňanech a průmyslovou zónou vytvářejícími hradbu šumu, nemluvě o blízkém vedení 220kV, spojení do ZL se nedá označit jinak než jako zázrak. Dobře to také ilustrují reporty, u mě byl ve špičce -28dB, zatímco Simon mě bral až o 8dB lépe. Jelikož pro EME používám asi 800W na dipólu antény, šanci na QSO mají teoreticky i stanice se základním EME vybavením. Simon mimochodem připravuje i čtyřče a 1kW PA pro pásmo 70cm a dokonce i 7,5m parabolu pro pásmo 23cm, takže se máme na co těšit.

Určitě doporučuji navštívit jeho velmi zajímavý web: http://www.zl4plm.com


Ricardo, CX2SC

Další pěkné QSO bylo s Janem, BA7KW z OL63SA, který v půlce září vyjel na 2m s 4x10el yagi a 1kW. Pokud by jste měli zájem o sked, emailová adresa je ba7kw@163.com.

Měl jsem již také rozdělané QSO s KH7Y, bohužel okno na Hawai je pouze při vyšší severní deklinaci, než cca 7° a Fred nemá pro menší stanice příliš trpělivosti..

Na 2m EME vyjel nově i Ricardo, CX2SC z GF25mq, který používá 4x7el dk7zb a 1kW PA, takže doufám, že již v příštím čísle budu moci oznámit udělání 100. země DXCC hi. Zatím tento cíl z OK, pokud vím, zkompletoval na 2m pouze Jarda OK1RD.

Na závěr výčet EME spojení wkd pod OK1TEH:
K5QE, ZL4PLM #384, G4SWX #385, EA1YV #386, NR5M, RW1AY/1 #387, ON4KHG #388, K1JT, UY0LL #389, BA7KW #390, DK5LA, RN4AT #391

A to je pro tentokrát vše. Na slyšenou odrazem od velkého souputníka Země se těší:

Matěj, OK1TEH –
ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 5/2012.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.