EME okno pro pásmo 144 MHz (leden 2008 - prosinec 2007)

Vítám všechny čtenáře v novoročním čísle EME okna a využiji této příležitostí Vám všem popřát hodně štěstí, zdraví a hodně pěkných QSO v novém roce 2008. V úvodu tohoto čísla bych se chtěl vrátit k památce EME amatérů, kteří nás v minulém roce opustili:

SK Olda Kalandra, OK2TU

16. října 2007 nás opustil ve věku 86 let jeden z prvních EME radioamatérů v OK, Oldřich Kalandra, OK2TU.
S radiotechnikou a vysíláním začal jako TV opravář ve Svitavách, kde se stal také členem místního radioklubu OK2KAT. Na VKV byl od začátku velmi aktivní a již v roce 1960 jako jeden z prvních (nejen v OK2) navázal na 2m spojení odrazem od Polární záře například s OZ7BR, SM7BYB a SM7ZN. Potom přišel rok 1968 a Olda organizoval rádiovou záchrannou síť, jejíž řídící stanice měla příznačnou značku: OK2OLDA (zdroj OK1PFM).

V jeho QTH Karle (JN89GS) vybudoval vysílací středisko s impozantními anténami jak na KV tak VKV, dokonce si vybudoval i vlastní malou elektrárnu.

Na konci sedmdesátých letech se začal stále více prosazovat EME provoz a ani Olda nezůstal pozadu. Na začátku 80. let vybudoval anténu na 2m sestavenou z 8 antén 16el F9FT na stožáru ve výšce 20m. Anténa byla a vlastně do dnešní doby stále je otočná v azimutu o 360° a elevaci o 70°. Je nutno podotknout, že to byla v té době největší 2m anténa v OK, protože Standa, OK1MS (tehdy OK1MBS) tehdy používal pouze čtyřče. Jako předzesilovač posloužil LNA MGF1200, s nímž již před lety dosáhl změřeného šumového čísla 0,4 dB.

První spojení navázal před druhým kolem ARRL EME contestu na podzim 1982 s W5UN, WA1JXN a N4GJV, čímž se stal po OK1MS druhou EME stanicí pracující na 2m v OK. V závodě měl pak spojení s dalšími 17 stanicemi: LA1TN, SM2GGF, KB8RQ, KR5F, WD5CRK, UA1ZCL, VE7BQH, WA1JXN, W5UN, Y22ME, HB9SV, YU3USB, I2ODI, F6BSJ, K1WHS, WB5LBT a K1FO. Kromě EME provozu byl Olda také často QRV během VKV závodů jak na 2m tak i 70cm.
V posledních letech již tolik jako dříve nevysílal, přesto jste s ním mohli občas navázat spojení například během Provozního aktivu.
Podle jeho přátelů dokázal Olda všechno zařídit a sehnat, ale také všechno rozdat.
Čest jeho památce!

PS: Když o Oldovi napsal na diskusní Moon email-list Standa, 1MS, dočkal se jeho příspěvek velkého ohlasu, EME komunita na Oldu nezapomněla. Z některých reakcí:

Nazdar Stando,
Dík za tu smutnou zprávu. Olda byl můj přítel, celou dobu, když jsem byl v OK. Navštívil jsem ho před 3 lety a mám pár fotek, kdyby někdo chtěl. Výborná slivovice od něho je skoro pryč.

Ivo, ZS6AXT (ex. OK2VCG)
===============================================================================
Its with sadness We ( I ) is to read abt, the passing aways, of another of our "old-timers" in the EME community. He was the vy first OK-stn we worked back in 83 with proudness . He will, as well in our minds, as well as, the official lists in OZ, always be remembered as one part of an ongoing lists of first contacts - so here he will always be remembered. My thoughts goes to the remaning part of the family, and be aware of, that Olda always will be remembered as one of the first EMEer from OK - I ever recall.

RIP Olda
On behalf of the former team OZ1EME : OZ2GZ, OZ1FTU and OZ5IQ, Kim
===============================================================================
Dear Stan,
I am very sad to read about the SK of Olda, OK2TU, another great DXer. I do remember many many VHF/UHF QSOs with Olda, especially during terrestrial contests. I dont know if we ever had a moon-bounce QSO as I am not maintaining any initial-lists. I know Olda was a FIRST-CLASS operator, he always and immediately came back to my call, even on 432MHz where I am QRP. My first 2m QSO with Olda was maybe back in 1983 when he still worked with 8x16el F9FT.

Dear Olda, we will not forget you!

Vy 73 de DL5MAE Wolfgang

Myslím že by bylo také dobré napsat, že v červnu 2007 ztichl klíč Fritze, DL3YB (1922-2007), který byl ale hlavně známý pod značkou DL3YBA. Fritz byl velkou evropskou VKV legendou a prvním Evropanem, který navázal na 2m spojení odrazem od Polární záře. Bylo to na začátku roku 1957, tedy paradoxně téměř přesně před 50 lety. Fritz totiž v té době měl největší 2m/70cm anténu v DL a navázal mnoho prvním zahraničních spojení (stejně tak i via MS). Velmi často také dělával na přelomu 50. a 60. let VKV spojení do OK se stanicemi, jako s OK1VR či již zmíněným Oldou, OK2TU. Když v roce 1964/65 vyjela EME expedice KP4BZP ze 305m teleskopu v Arecibu, DL3YBA s nimi navázal spojení na 144/432 MHz, což bylo zřejmě také první 70cm EME spojení z Německa. Pro zajímavost na 70cm si v té době postavil anténní systém 4x22el yagi a z Puerto Rica dostal report 559.

Čest jeho památce!

No a teď k něčemu veselejšímu, čímž myslím vaše reporty z ARRL EME Contestu 2007. Tentokrát došlo poměrně dost příspěvků, MNI TNX všem.

První je od Petra, OK1FAQ z klubu OK1KKD (report z druhé části závodu):

Ahoj,
Začal jsem v sobotu ráno asi dvě hodiny po půlnoci, podmínky byly dobré a ani rušení nebylo velké. Proladil jsem pásmo a první stanice v dost velké síle byla K9MRI pak RN6BN, OZ1HNE, F1FLA, K9DX, SV1BTR, K6PF, LA8YB - to už se rozednívalo a tak v šest hodin jsem skončil, protože mě čekal pracovní den. Po asi třech hodinách spánku přes den, jsem odpoledne začal asi v 10 stupních elevace s RU1AA, potom SP7DCS a YO2AMU, LZ2US, F3VS. Ve 22.hodin jsem si dal 4 hod. spánek.

Druhá část v neděli ráno začala okolo třetí hodiny ranní. První, koho jsem slyšel, byl JA6PY v mohutné síle, potom přišlo zatím neidentifikovatelné rušení a tak pouze jedno spojení s OZ4MM a končil jsem v šest ráno. V neděli odpoledne při deseti stupních elevace jsem začal tušit rušení, ke konci už bylo 59+dB několikavteřinové pakety, časem jsem zjistil že to jsou pouliční výbojky, které nabíhaly a vypínaly. V 17.33 přišel na výzvu JH0WJF, RN6MT, YO9FRJ, JH5FOQ, podmínky dobré, dost stanic z Evropy a JA - ještě jsem proladil a udělal DK3T, F0CXO, SV3AAF a už jsem nemohl mezi rušením pokračovat, tak jsem to vypnul .

Celkem 22 QSO pouze CW, nové země a 10 nových stanic.

Používám 4 17el antény 2M5WL a předzesilovač ATF 54143 30m LCF 12-50 pro TX
a 30m RG213 pro RX (preamp. 30db a 0,28 Nf ) lineár s RE3XM asi 1700W OUT,
transvertor DB6NT a FT-1000MP.

Petr OK1FAQ radioklub OK1KKD
Další, kdo mi napsal byl Jirka, OK7RA (ex. OK1UVY, mimochodem Jirka se chystá brzy vyjet via EME na 23cm) :

Ahoj Matěji, EME ARRL jsem se zúčastnil jako pozorovatel u OK3RM Zdeňka na 70cm -4xM2 yagi 38el.PA GS35b LNA 0,4dB a pořád je to málo!!!! Ovšem na vlastní oči jsem sledoval na S metru FT736 S6 cw signál OH2PO a byla to síla. I když zatím nejsem aktivní na EME, je třeba nasát tu kouzelnou atmosféru a trochu vehnat adrenalin do žil. Všem aktivním stanicím GL a díky za super zážitky.

Jirka OK7RA 73!


Report od OK3RM doufám uveřejní Zdeněk ve své části EME. Díky Jirko a GL s přípravou na EME. Zkusil jsem se také zeptat na EME Radka, OK2YT, kterého jsem našel v logu RN6BN. Jeho email uveřejňuji v nezkrácené podobě:

Ahoj Matěji,
ode mne bohužel moc velký příspěvek k EME nezískáš. Moje domácí podmínky mi toho moc nedovolují, teď hlavně jezdím na KV, tam tolik nevadí, že mám k anténnímu stožáru přes 100m kabelu. Ale i tak se mi před třemi roky jedno EME povedlo, samozřejmě s nikým jiným než s RN6BN. Už mám doma i QSL. Pár big gunů jsem sem tam sice zaslechl, ale na QSO to už víckrát nebylo. Zařízení - anténa 13el, IC746, 100W, ale kolik z nich se dostane až do antény, nevím...

Sám vidíš, že nic moc, pokud se Ti těch pár řádků bude jako příspěvek hodit, klidně si to nějak uprav a použij.

73! a někdy naslyšenou na bandu, teď možná budu víc slyšet na 70cm.

Radek OK2YT

Jak vidíte, i když bydlíte někde v paneláku a k anténě máte přes 100m coaxu, určitě to má cenu zkoušet i tak :-) V našem EME okně pokračuji příspěvkem od Martina, OK1UGA:

Ahoj Matěji,

Na Tvou žádost posílám pár řádek do EME rubriky.
Měsíc Listopad 2007 byl pro mě mimořádně úspěšný. Na přelomu říjenu a listopadu jsem dokončil nový PA který teď se Slávkem OK1CU používáme pro EME provoz. PA je osazen elektronkou GS35B a je vyroben se zřetelem na potřebu snášet trvalé zakličování plným výkonem což je nutné pro modulaci JT65. Bohužel můj TCVR IC821 nemá dostatečný výkon, takže ho vybudím na pouhých cca 800W. Proto teď pracuji na budiči s MRF150. Popis PA najdete na mých www stránkách: http://ok1uga.nagano.cz.

18.11.2007 jsem ladil a nastavoval PA. Podařila se řada MS a několik EME QSO. Nečekaný bonbónek bylo QSO s VR2KW, jinak nic zvláštního.

V noci 24/25.11.2007 jsem vyjel v ARRL EME Contestu. Jel jsem na QTH hlavně s úmyslem pokusit se o nové (init.) loc. a DXCC. Když jsem projel pásmo nechtěl jsem věřit vlastním očím. Ještě nikdy jsem neviděl na pásmu tolik EME stanic. Pomalu se nedal najít volný
kmitočet. Protože se po delší době zase objevila stanice 7Z1SJ, pokoušel jsem se několik hodin o něj. Šlo by o první QSO OK-HZ na 144MHz. Bohužel se QSO nepovedlo. Já od něj četl každou periodu, on ode mě nic. Když jsem to nakonec vzdal a dal si CQ zažil jsem 2 hod pileup, kdy mě neustále volaly 2-3 stanice. bylo to opravdu neuvěřitelné. Něco takového jsem ještě nezažil. Podmínky byly mírně lepší, takže se dařily i slabé stanice. Ráno při západu měsíce jsem měl v logu 60 platných QSO, 19x init a 7x nový loc. Bohužel se nezadařila žádná nová DXCC.

V týdnu po ARRL Contestu byla aktivní expedice do 3X. Byla poměrně dobře vybavená, takže byl předpoklad, že by měla být dělatelná. Jako první v OK je udělal Slávek OK1CU. Mě se podařilo vzít si v práci volno, takže jsem se mohl poslední noc jejich provozu pokusit o QSO. Na QTH jsem dorazil při východu měsíce. Ve 3X měl měsíc vyjít až asi za 2 hodiny, tak jsem si dal CQ. A opakovala se situace z ARRL Contestu - neuvěřitelný pileup. Podmínky byly skvělé. Dělal jsem řadu QRPP stanic. Z říše snů bylo např. QSO se stanicí IT9CJC, který používal 7el. Yagi a 120W výkonu. Když se objevili 3X5A spokojeně jsem "sezobl" i je a mohl jsem jít spát. Po jejich objevení už o mě zájem nebyl :-).

Ráno skvělé podmínky pokračovaly a tak jsem si udělal ještě několik QRPP stanic. Ráno bylo v logu 16 init, 7 nových loc. a 1 DXCC. To jsem tedy opravdu nečekal. Navíc byly skoro všechny stanice QRPP. O některé jsem se předtím i několikrát neúspěšně pokoušel.
Zcela mimořádná noc.

Na závěr si dovolím výpis nových stanic za listopad: RZ4HF, DF1AN, K5AM, N6CW, VR2KW, SM2A, AO6VQ, UX2X, 7K3LGC, DK3T, G4FUF, JF4TGO/8, DC2MW, RV9UV, PA4EME, I3EVK, F5KCH, OF2BNH, WW8M, KC6ZWT, K7MI, N6KK, PY4OG, W2DBL, AF4JF, DK2ZF, 9A3JH, DJ9MG, OZ6ABA, UA4NX, YO9HP, 9A9GE, G4PBP, EA3FBF, VK2DAG, VK4CDI, IT9CJC, 3X5A, VE5UF, PE1LWT, RX9CHW, W4RBO.

Přeji všem hodně úspěchů na EME.

Martin - OK1UGA

Díky Martine a congrats! Když už zde bylo zmíněna expedice 3X5A, více info se dozvíte dále. Teď už ale následuje příspěvek od Jozefa, OM3BC, který navázal první spojení na 2m mezi OM a 7Z, a také OM-3X :

Ahoj Matej!

Novembrove kolo ARRL EME contestu bolo pre mna sklamanim, i napriek tomu, ze som urobil 30 spojeni. Dna 24.11 som zacal volat japonskych stanic, ale dlho mi nikto neodpovedal, az JM1GSH, ktory vsak pisal ze ma pocuje velmi dobre. Urobil som este 7K3LGC a potom uz zacali chodit europske stanice. Ten den este boli dvaja Americania a to bolo vsetko. V nedelu bola situacia podobna, ziadny Japonec, len Europa a par Americanov. Jedina stanica ktora pre mna bola nova, bola 7Z1SJ. Jedine on mi priniesol novy stvorec a nove DXCC. Dalsim prijemnym zazitkom bolo moje prve SSB spojenie cez Mesiac - samozrejme s RN6BN. Co bolo prijemne, ze som pocul viac ceskych stanic, a vsetky isli velmi pekne (OK2UZL, OK1UGA, OK2POI, OK1TEH).

Dalsim zaujimavym dnom bol 26.11. Zapol som prijimac, a nikoho som nepocul. Pozeral som na chate ako jednotlive stanice davaju CQ, a ja som nikoho nepocul. Jedina stanica bola SM5CUI, ktoreho som ledva pocul, pritom inokedy je tu okolo -15dB. Uz som myslel ze mam problemy s antenou alebo s predzosilnovacom, ale rusenia som pocul obvyklym sposobom a silou. Pretoze som 26. vecer nepocul nic, tak som 27. vstaval trosku skorej, aby som odskusal zariadenie. Vidim na chate ze cela amerika vola stanicu 3X5A. Kupodivu som ich pocul aj ja, takze ziadny problem s antenami nemoze byt. Pre istotu som urobil K7MI, aby som odskusal aj vysielac, ale musel som ist do roboty. Nedal mi vsak pokoj 3X5A, takze okolo deviatej som odskocil domov. Vidim, ze uz dobrych 10 minut odpoveda pre K4SV. On vsak mal asi vacsie usta ako usi a volal bez toho aby pocul stanicu 3X5A. Asi chlapcom z 3X5A to tiez doslo, takze zacali davat CQ. Zapol som PA a po druhom CQ som im zavolal. Na moje prekvapenie mi na prve zavolanie odpovedali a QSO bolo raz-dva hotove (obraz zo
spojenia je na mojej webovej stranke).

Okrem 3X5A som v novembri urobil stanice, ktore pre mna znamenali nove stvorce:
K7CW, K7MI, VE3FGU, 7Z1SJ, RV9JD, VK4WS, VE5UF, a 1.12. W9JN

Jozef OM3BC

Congrats Jozef a TNX za pěkné random EME QSO v ARRL Contestu. Report jsem dostal také od Jirky, OK2POI z RK. OK2KJT:

Ahoj,
info pro Radiožurnál: V druhém kole ARRL jsem rozdal několika stanicím body. Z domu jsem s QRP wkd RU1AA a RN6BN.

Ke konci závodu jsem z Dušné wkd: WSJT: K7MAC, 7K3LGC, JH0MHE, OM3BC, IK1UWL a CW: SV1BTR a LZ2US.

73 Jiří OK2POI

A teď trošku jinak, další OK stanicí, který jezdí EME je AF4JF alias OK1QW. V svém příspěvku Herbert jenom zapomněl napsat, že se mu již podařilo udělat 2m EME QSO s Martinem, OK1UGA, congrats!

Příspěvek OK1QW:

Ahoj,

Nevím jak bych mohl významněji přispět do rubriky, nejlépe snad fotkou antény, se kterou jsem udělal svá první EME QSO (jako AF4JF) s KB8RQ, RN6BN, ES6RQ a RU1AA. Je to Cushcraft o zisku asi 10 dBd určený pro převaděče, zapíchnutý na terase do stojanu pro zahradní deštník. Nemel jsem elevační rotátor a vybíhal jsem po schodech nahoru dotočit anténu do správného směru cca každých 20 minut. Používal jsem výkon asi 450W ze dvou 8560AS (ekvivalent 4CX250)…

….. Myslím, že jsem Ti nedávno poslal fotku nove paraboly. (23cm) ttransvertor je samozřejmě určen pro EME. Nemam pozemek dost velký na nějakou anténní soustavu pro 2m (porad ještě jsem spíše orientovaný na KV), ale parabola se mi za barák ještě vejde.

73 OK1QW (fotky jako AF4JF)


TNX Herberte za pěkný a doufám brzy naslyšenou. Dále mi došel email od Míry, OK1YK:

Ahoj Matěji,

slíbil jsem Ti již dříve pár info, ale bohužel jsem letos tak QRL, ze nic nestíhám. Antény na 2m EME jsou po lednové havárii opět nahoře a myslím, ze i plně funkční. Bohužel jsem se i přestěhoval a mám trochu problémy s připojením na internet, bez kterého to nejde. Doufám, ze vše zprovozním během vánočních svátků a opět zahájím EME provoz. Doufám, že příspěvek do dalšího čísla již bude lepší a hlavně zajímavější.

Vy 73 to all
Míra, OK1YK


Poslední email přišel od Vaška, OK1FD. Vašek je teď momentálně QRT, protože pracuje na svém domku. V novém roce plánuje vyjet s novým anténním systémem na 2m a snad zkusí udělat i první EME spojení na 6m, kde již slyšel W7GJ.
GL Vašku.


A co pod značkou OK1TEH? V druhé části ARRL EME contestu se mi přes veškerou snahu podařilo navázat spojení na 2m pouze s 11 stanicemi via WSJT a 1 CW s RU1AA (hrd DK3T, YO9FRJ, ..). Opět jsem se snažil dovolat PY4OG, který hrál FB, bohužel asi tam v té Brazílii mají nějaké QRM. Slibují ale nainstalovat nový LNA, tak uvidíme.. Zajímavé bylo JT65 spojení na 70cm s KE2N. KE2N používá na 70cm 16x9WL Y. EME QSO jsme zkoušeli už bezmála přes rok, vždycky jsem ho jenom slyšel, on mě ale nikdy. No a tentokrát to šlo FB, dokonce mě ještě viděli i K4EME a K3MF. Na CW jsem také na 70cm poslouchal VK3UM, DL9KR a několik neidentifikovatelných stanic, které byly příliš slabé. Po závodě jsme pak doma zjistili, že antiUFOUNí filtr měl menší mechanický problém a útlum byl přes 6dB, což pro signály na úrovni 319 bylo právě to chybějící jedno S.

Kromě závodu jsem v poslední době také pracoval se stanicemi: na 70cm: G4RGK new#, na 2m: N6CW #, K7MI #, PJ4/PA3CNX a jako zlatý hřeb přišel 3X5A. Slyšel jsem (a viděl) také VR2KW.

Mimochodem Peter, PJ4/PA3CNX jezdí se stejným zařízením, jako jezdila expedice PJ4EME a CNX plánuje v brzké době změnit značku na PJ4NX (ostrov Bonaire, FK52UD, je naštěstí příliš jižně, než aby byl nějak významně ohrožen hurikány, které například způsobily dočasné CL známé stanice FM5CS). Jezdí tedy se čtyřčetem a 1kW PA a spojení jsme měli hotové od prvního zdekódování signálů během 5minut. Chtěl jsem to zkusit i CW (byl tu UFB), bohužel u něj jsem procházel příliš slabě. Pokud máte alespoň 8el anténu a nějaký PA s GI7, který dává na WSJT nějakých 200W a samozřejmě hodně trpělivosti, máte šanci. Pokud chcete zkusit spojení na Bonaire, veškeré informace, kontakt, obrázky deníky najdete na webu: http://www.kralendijk.org.


Poznámka: Pro spojení musíte mít stáhnutý nový WSJT verze 5.96 nebo novější, protože stará verze WSJT 4.98 nepodporovala tak dlouhé názvy značek. A i v novém WSJT můžete softwaru pomoci tím, že v OPTIONS v pravém horním rohu s názvem Miscellaneous nastavíte DXCC prefix: PJ4. Pokud si ale Peter změní značku na PJ4NX, tak to už nebude zapotřebí :-)


A na závěr slibované info o EME expedici 3X5A:

Expedice do Guinei, konkrétně do Conacry byla uskutečněna v rámci skupiny VooDoo Contest Group při příležitosti CW WW DX CW závodu. Tým tvořili: AA7A, G3SXW, G4BWP, G4IRN, GM3YTS, K4UEE, K5VT a KC7V. VooDoo C.G. se zúčastňuje od roku 1995 sporadicky závodům z Afriky, v minulosti vysílali například z Beninu nebo Togo. Naposledy pracovali v listopadu 2006 z Mali pod značkou TZ5A (na EME TZ6NS). Když už mluvíme o Conakry, určitě se vám vybaví značka 7G1A, pod kterou z Conakry na začátku 60. let poprvé z této země vysílal Josef, OK1PD. Bohužel jen na KV. Ale zpátky k 3X5A:

Expedice 3X5A (IJ39)začala v Bamaku v Mali, kde zanechali část svého vybavení z poslední expedice. Když se na začátku roku 2007 rozmýšleli, kam se vydají tento rok, všichni se nakonec shodli na tom, že už mají dost prašných QTH, kterých si užili během posledních akcí a navíc u moře to bude na KV lépe chodit. To se líbilo i EME části týmu, které se už představovala, jak bude měsíc zapadat do Atlantiku a dojde k efektu „Sea gain“ (mořská a "výživnější" obdoba Ground Gainu :-). Když všichni dorazili 15. listopadu 2007 do Bamaka, vyzvedli zařízení ze skladu, přidali také nějaký ten nový hardware a všechno to železo narvali do autobusu pro 35 cestujících, s kterým vyrazili na víc než 900km dlouhou cestu plnou děr skrz končiny Západní Afriky.

Když dorazili do Conacry, postavili nejdříve závodní zařízení pro KV. Původně plánovali použít v závodě značku 3XT1, nakonec ale došlo k změně plánů a použili pro KV i VKV 3X5A. Závod se celkem povedl, podařilo se jim v CW WW DX CW contestu navázat kolem 15 000 QSO a 40 000 000 bodů. Provoz EME se nechával až na dobu po závodě, protože antény byly umístěny na malé ploše střechy hotelu, takže by přes všechny filtry stejně docházelo na 2m k masivnímu QRM. EME provozu byly tedy vyhrazeny 4 dny po skončení KV části expedice. V pondělí tedy bylo nejdříve vyklizeno KV zařízení (bylo vráceno zpět do místního skladu, takže se můžeme těšit na další expedici :-) a potom Ned, AA7A společně s Mikem, KC7V rychle sestavili antény a zařízení pro 2m.

První spojení navázali 26.11.2007 na předem annoncované frekvenci 144.084 MHz během JA okna. Antény byly dvě M2 2M28XPOL. Systém AZ/EL byl nezměněn dle AA7A, sestával ze soustavy různých lan, kterými se dala anténa snadno otáčet. Jediný problém byl tehdy, když lana překážela, pokud byl Měsíc příliš nízko na obzorem. To byl problém i pro operátory, kteří zmožení po 48h v KV závodě museli každých 30. min vyšplhat 3 patra na střechu a dosměrovat anténu. V praxi to fungovalo tak, že zatímco jeden z OP spal, musel ten druhý běhat po schodech a točit anténu a k tomu vysílat. Prý během jedné operátorské periody se každý z nich naběhal po schodech víc jak dvanáctkrát ;-)) Aby toho ještě nebylo málo, v hotelu nefungovala klimatizace, takže vzduch v místnosti dosahoval tropických teplot a 90% vlhkosti. Jediný způsobem, jak zchladit PA pro EME, který dává zabrat při JT65 stejně, jako kdyby jel nepřetržitě FMkou, byla nouzová instalace velkého ventilátoru. Dohromady byly použity 2 notebooky, jeden pro WSJT (synchronizace času přes GPS) a druhý pro domlouvání skedů, při čemž se připojení na internet podařilo rozchodit až někdy druhý den. Jako zařízení bylo použito kW PA + transvertor Down East Microwave a jako rádio posloužil Elecraft K2.

V pondělí se tedy objevili na bandu a hned se na ně vrhl neskutečný pile-up i dvaceti stanic najednou. Čas od čas jsem se mrknul na jejich QRG a monitoroval jsem, které stanice je zrovna volají. Bohužel na pásmu najednou naskočilo šílené rušení, takže na dekódování slabých EME signálů nebylo ani pomyšlení. Ke všemu měsíc vycházel pozdě večer a zapadal brzy ráno. Před rozedněním jsem se vzbudil a rušení bylo pryč (v silném podezření mám nové frekvenční měniče pro výtahy!). Přesto stanice, jako je OK1CU slyšely nejlépe 3X5A kolem -21dB, což pokud máte o nějakých 12dB horší RX (Praha není vesnice a rušení se čím dál tím zhoršuje), tak je zdekódovat 3X5 téměř nemožné. Navíc pro signály na úrovni kolem -31dB je potřeba, aby protistanice dávala dlouhé výzvy, které by se daly zprůměrovat. Zatímco Měsíc u mne zapadl a po několika hodinách poslechu jsem neviděl na monitoru ani stopu, začal jsem přemýšlet, jak zlepšit příjem. Vyhodil jsem tedy všechny možné filtry, spojky a taky jsem použil zapůjčený nový LNA od OK2SBL (OL9W) – TNX za půjčení! Je to LNA s MGF1302, tedy podobný typ, jako je ten náš starý, ale vykazuje přímo neuvěřitelně dobré změřené hodnoty šumového čísla (radši ho ani neuvedu :-), což asi bude zpříčiněno speciální konstrukcí s dutinovým rezonátorem. Nicméně tenhle předzesilovač byl jako obvykle zapojený až u PA, takže zase tolik jsem si nepolepšil. Čekal jsem, kdy opadne pile-up, ale nic z toho nebylo.
Další šance byla následující noc. Zase bylo enormní rušení, přesto s příjmem to nebylo zas tak moc zlé, přijímal jsem stanice jako JA2COZ ve velkých silách, takže jsem u toho vydržel prakticky až do konce beze spánku. Bohužel výsledek byl opět 0, ale podmínky se den ode dne zlepšovaly, takže jsem čekal, až to vyjde. A naštěstí ve středu jsem měl volnější den ;-)

Ze středy na čtvrtek jsem byl rozhodnut to prokleté Conacry konečně udělat. Tentokrát to už vypadalo velmi nadějně. Degradace signálu nejlepší za poslední 2 měsíce, jen kolem -1,4 dB, minimální šum oblohy, žádné rušení (že by se ten výtah naproti nějak rozbil? ;-). Na bandu super signály, již zmíněné spojení s PJ4/PA3CNX nebyl problém sfouknout pomalu s reportem 519, jediný, kdo nespolupracoval byla Faradayova rotace – špatné polarizace signálů z 3X5A. Nebo respektive jsem Neda chudáka vyhnal po schodech změnit polarizaci z vertikální na horizontální - ale s nulovým výsledkem. Potom pracoval na CW a slyšel jsem ho, jak právě udělal QSO s W5UN a OK1MS, ne tedy, že bych je slyšel dokonce na CW, to jen ty protistanice ;-) No spát už stejně nemělo cenu, takže jsem do sebe hodil už x-tý energetický nápoj abych získal křídla a letěl jsem na ranní hodinu matematiky, jelikož cvíko mi začínalo zvesela už v 8 hodin ráno ;o) Jediné, co mě alespoň trošku povzbudilo, tak to, že v Conacry ještě nedělali žádnou singl yagi stanici a mají tam prý stejně od města velké QRN. Odpoledne jsem celé prospal.

A pak přišla poslední noc ze čtvrtku na pátek. Popravdě řečeno jsem to už vzdal. Ned na internetu psal, že v pátek v 5UT ráno budou QRT a balit zařízení. No a světe div se, dávám si budíka tak, abych si dal alespoň 1h oraz (je to doba potřebná, aby se mi při vysoké elevaci měsíc přesunul do pozice, kdy anténě nevadí kotvy). Ned píše, že bude odteď jezdit na 144.120. Koukám se tam a najednou celkem pěkná stopa. Ale ne to bude jenom nějaký Amík, který neví, v které periodě má volat. A pak se z toho v další periodě 032400 0 -27 2.1 -11 3 * CQ 3X5A IJ39. Začínám je volat, a za šest minut už čtu na obrazovce 033000 0 -29 2.0 5 2 # OK1TEH 3X5A IJ39 OOO. Prostě fantazie. Pro mě na 2m 76. DXCC a pro 3X5A jsem jejich nejmenší dělanou stanicí během celé expedice. Po mě už dělá expedice jenom spojení s K4SV a jde QRT. Byl jsem tedy předposlední spojení, zkrátka o fous, uff.

Dohromady se dělalo v 3X5A během 4 dnů (u nás byly všechny pracovní) 125 QSO CW+JT65. Z OK pracovali s OK1CU, OK2UZL, OK1MS, OK1UGA, OK1TEH, z OM pak s OM3BC. Příští rok plánují expedici do nějakého blízkého státu, jako by například mohla být Sierra Leone. Můžeme se těšit :-) Fotky, logy a další informace najdete na webu:
http://www.voodoocontestgroup.com/EME_home.htm

Toliko tedy v tomto o něco delším EME oknu. V době, kdy ho čtete, tak už bude pravděpodobně po lednovém MS roji Quadrantid a kromě tropo není, co dělat. Znáte někdo lepší dobu, kdy začít s EME?

73 a naslyšenou na VKV se těší
Matěj, OK1TEH (ok1teh@seznam.cz)

PS: dřívější EME okna najdete ONLINE na stránce:
http://www.ok2kkw.com/dx_cz.htm#eme

RŽ 6/2007

pro web OK2KKW přepsal a upravil Matěj, OK1TEH