První EME QSO z OM na 6m – OM3RRC & OK1TEH


Již delší dobu mě velice lákalo zkusit si spojení EME na pásmu 6m. Udělat EME QSO zde není tak úplně snadné, jak by se snad mohlo zdát. Vždyť první EME spojení na 6m bylo navázáno mezi stanicemi W5SXD a K5WVX až 30.července 1972, tedy až dlouho po tom, co se to již podařilo v pásmech 2m, 70, 23 a 13cm. Hlavním důvodem je jednak to, že šestimetr je velmi citlivý na lokální rušení, zvláště pak, pokud se na tomto pásmu ještě pořád provozuje TV, jako u nás ve střední Evropě. Dalším problémem je rozměrnost antén a potřeba výkonů, což povolovací podmínky mnohých evropských zemí z důvodu potenciálního QRM s TV dosud nedovolují. Na tomto pásmu je také podstatně větší (na rozdíl od 2m) šum oblohy, na druhou stranu je útlum trasy EME ze všech VKV pásem nejmenší a činí v perigeu "jen" 242 dB, v apogeu pak 244 dB. Právě to, že je to nesnadné, se mi na 6m EME líbilo nejvíce (zvláště pak, když se rozšířilo používání WSJT – JT65).


Bohužel u nás v Praze a okolí je provoz na 6m prakticky zcela znemožněn, protože na rozdíl od okolních států u nás pořád ještě funguje analogová TV v I. televizním pásmu. Nebylo by to tak hrozné, pokud by se dalo předpokládat, že ve velmi blízké době bude ukončen provoz analogové televize a ta digitální se přesune do pásem UHF. Bohužel, na prvním kanále v OK1 vysílá televize Nova, která má licenci do roku 2017 a nezdá se, že by chtěla dlouho před tímto datem své vysílání ukončit. Nova by totiž přišla o velkou většinu svých diváků v oblasti Posázaví, kde je příjem pozemského TV vysílání dost mizerný a pomalá výstavba sítě DVB-T hraje ve prospěch využívání 6-ti metrů. Ke všemu byl těsně před koncem minulého desetiletí hardware TV vysílače Cukrák kompletně zrekonstruován a je tam dnes provozován moderní polovodičový vysílač, se kterým nemá jeho provozovatel žádné závažnější problémy, takže se do jeho vypnutí nehrne. Pro představu ještě uvedu, že Cukrák je v nadmořské výšce 400m ASL a má vyzářený výkon kolem 150kW v horizontální polarizaci. Na spojení via Es s brutálně silnými signály ještě otočení polarizace stačí, bohužel šestimetrové EME jsem musel zkusit někde jinde.

   Anténa na 6m W7GJ 4x 6M9KHW

Mezi tím jsem si vyměnil několik emailů s Lancem, W7GJ. Zde odbočím, Lance je největším propagátorem EME na 6m, v minulosti jezdil pod značkou WA1JXN, má DXCC jak na 6m tak i 2m (jeho perfektní web najdete na http://www.w7gj.com). Bohužel i přesto, že na „magic bandu“ je možné dělat spojení několika odrazy od sporadické vrstvy Es, případně (v okolí slunečního maxima) od vrstvy F, Lance má QTH na západním pobřeží USA, kam už je to přece jenom dál, takže mu stále chyběla DXCC OM. S OK již navázal první EME spojení s Jirkou, OK2POI z JN99AJ. S Lancem jsem si vyměnil několik emailů a doporučil jsem mu několik slovenských stanic, jako například Rasťa OM3BH atd. Bohužel s EME na 6m neměl nikdo z nich žádné zkušenosti. Když jsem zjistil, že část letních prázdnin strávím vynuceně u své slovenské babičky v Považské Bystrici, JN99FC, tedy ze stejného města, z kterého jezdí radioklub OM3RRC a přátelé Rasťo OM3BH a hlavně jeho brácha Vlado, OM3CLS, který je jednou z nejaktivnějších slovenských stanic na 6m a 3cm, bylo jasné, že o prázdninách se nudit nebudu hi :-). Trochu jsem se sice bál rušení z rakouského vysílače Jauerling u Křemže, Budapešti a hlavně z Ostravy, kde se opět vysílá ta známá TV Nova na 1. kanálu s výkonem 100kW. Naštěstí na rozdíl od Cukráku je západní Slovensko a OK2 pokryto spoustou kopců, říkal jsem si tedy: uvidíme, když to bude s rušením příliš zlé, zajedeme to zkusit s autem někam do údolí.

Nejdříve jsem si bláhově myslel, že by mohlo stačit 100W, které na 6m dává moje FT847, nakonec ale bylo lepší říci Vladovi, OM3CLS, který díky tomu, že v OM se již na 6m televize nevysílá a slovenské povolovací podmínky tedy nemají na tomto pásmu výkonovou restrikci, měl již doma na 6m nachystaný PA s GI7b. S anténou je to ale trochu horší, protože OM3CLS používá jen 2el HB9CV, která je na střese paneláku a vede k ní dlouhý kabel.

Otázka teda byla, jakou použít anténu? Při cestě do OM jsme se tedy stavili v Kovoplastu v Chlumci nad Cidlinou a šli jsme na to od lesa, nač kupovat na 6m nějakou profesionální anténu, když se u nás dlouhá léta používá oblíbená 5-ti prvková anténa na první kanál! Ve specifikaci k této anténě se píše, ČSV by mělo být 1,8, zisk 6,5dBd a vstupní impedance klasických 300/75 Ohmů nesymetricky. Výhoda této antény je, že se dá lehce složit a tím i přepravovat (5el anténa by měla snad stačit, delší ráhno by se stejně do osobáku nevešlo :-). Nevýhodou je, že držáky na prvky jsou napevno přivařené k ráhnu, čímž odpadá možnost nějakého laborování. A tak jsme se s otcem a novou anténou vydali na Slovensko. S sebou jsme kromě antény táhli FT-847, příslušenství k WSJT, předzesilovač MGF1302 na 2m (chtěl jsem taky zkusit udělat nějaké to MS a EME QSO na dvojce), zdroj a nepočítaně dalších nezbytných hejblů.

Po příjezdu do OM přišly dobré i zlé zprávy. Ta dobrá byla, že Rasťo OM3BH alias Bohovský Hrnko (ještě před svým odjezdem na IOTA expedici v 9A) zaštrachal doma v garáži a vylovil složenou a ještě nikdy nepoužitou 5el yaginu I0JXX, TNX! Tahle anténa má papírově větší zisk, než chlumecká TV anténa a proto jí hned dáváme přednost. Problém ale byl, že jsem si v Praze zapomněl kabel od FT-847 ke zdroji. Přece se ale nevzdám, takže jsem navštívil několik místních obchodů s elektronikou. Banánky ke zdroji problém nebyl, ale kde vzít ten speciální napájecí konektor k FT-847? Naštěstí se ale podařilo odpovídající kabel sehnat přímo v radioklubu. Jako zázrakem napájecí kabel od krátkovlnného Icoma pasoval i do FT-847, včetně správného zapojení, uff.



Místo, ze kterého jsem se chytal louskat DXy bylo v místním radioklubu OM3RRC (tenhle klub by sice asi měl primárně používat značku OM3ROM, ale protože prý protistanice tuhle značku v telegrafních závodech vždycky brali jako OM3R, proto z více klubovních značek, které tenhle klub zastřešuje -
OM3ROM, OM3KNS, OM3RRC a  OM3RDX - jsme si také pro tuhle příležitost vybrali OM3RRC). Považská Bystrica je, jak už jsem psal, ve čtverci JN99FC, tedy kousíček od hranic mezi OK/OM, město je položeno v údolí řeky Váh, takže ze všech stran je obklopeno kopci. Nad městem se potom tyčí vrch, na kterém je situován místní výkvět socialismu, sídliště Rozkvet. No a víceméně na vrcholu kopce, v nadmořské výšce 391m ASL je z 18. století kaplička Sv. Heleny, obklopená hradbou paneláků. A právě kousek od ní na hřebenu kopce je škola, vedle které sídlí místní radioklub a má tu vybudované stanoviště jak na KV, tak i vztýčenou starou 16el F9FT na 2m (samozřejmě bez elevace). Prohlídka radioklubu byla super, hlavně když jsem si uvědomil, že paneláky stojí hlavně na severní a východní straně kopce, takže pozice při západu Měsíce by měla jít přes místní školní hřiště prakticky bez překážek. V radioklubu bylo navíc i pevné připojení na internet, zdroje, postel, stačilo si jen přinést zařízení a dát se do toho. Na druhou stranu k anténě vedl asi 40m dlouhý, dost tenký koaxiál, všechny konektory byly typu zdířka - banánek (tedy oblíbená PLka), na stole seděla R2CW, rozchroupaný ovládač k rotátoru Sever (později jsem zjistil, že byl "přesný" asi na 20 stupňů) a nad tím vším starý CRT monitor, který hned na první pohled bude vyrábět na bandu samé dobroty. Shrnuto: zařízení většinou přes 20. let staré. No ale měl jsem sebou FT-847, s kterou jezdím EME, předzesilovač a hlavně jsem si velice věřil :-))

No a pak se s podporou a nadšením ostatních členů klubu začalo stavět. Nejprve na stole přistál elektronkový PA, zařízení a LCD monitor. Jak to ale zařídit na 6m EME s anténou? 5el I0JXX je sice fajn, ale dát ji na 30m vysokou střechu, kam by vedl velmi dlouhý kabel bylo nereálné. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme ji postavili na cca 6m vysoký contestový teleskopický stožár (díky kluci!), zakotvili s tím, že se bude muset rotovat a elevovat ručně. Výhodu to mělo hlavně tu, že od PA stačil kabel dlouhý jen cca 8m. První změření PSV ukázalo hodnotu 1,4, což sice není úplně ideální, ale protože 6m jsou ještě napůl KV, tak to musí stačit, hi. No a tak jsme zapnuli rádio a najednou se na tomhle pásmu strhnul neskutečný pile-up. Náhodou totiž zrovna probíhala Es na 2m, která měla scatter point někde nad JN89, což bylo pro 2m příliš málo. Jinak to ale vypadalo na 6m, protože to se rozchodily brutální short-skipy do DL :) No a teď si představte, že máte na 6m téměř 300W (PEP) PA a 5el anténu otočenou tím směrem. Vladovi, OM3CLS se to velmi líbilo, protože chodily i takové špeky, jako LX2LA, což je na Es pro malou vzdálenost celkem vzácnost. No alespoň zařízení na 6m bylo vyzkoušeno k plné spokojenosti. Jediným problémem bylo ale lokální rušení, ke kterému se vrátím dále. Narazil jsem ale na jiný problém. Protože jsem bývalý OP české třídy D, ze kterého se stal "Áčkař" z donucení, nemám zkoušku z CW (i když jak známo morse jezdím celkem normálně). A tak díky starým slovenským povolovačkám, jsem měl v OM jen stejná práva jako v naší staré třídě D. Což mimo jité znamenalo jezdit na 2m jen s maximálním výkonem 100W a na 6m už vůbec. Takže spojení na 6m jsem musel nechat na Vlada, OM3CLS, kterému budu, jak jsme se domluvili, "stát za zády" a rozhodli jsme se, že budeme společně používat značku klubu OM3RRC. Ale zpět k anténě. Nemohli jsme jí totiž nechat postavenou před okny radioklubu a odejít pryč, protože by se tam v noci mohli potulovat nějací sběrači barevných kovů... Takže bylo jasno, po každém 6m EME testu bylo zapotřebí anténu složit.

A co podmínky? Zatímco jsme připravovali zařízení, podmínky byly velmi špatné, vysoká degradace, šum oblohy (ten je na rozdíl od 2m na 50 MHz podstatně vyšší). Problém byl ale také s W7GJ. Vzdálenost z Montany do Prahy je taková, že Měsíc u W7GJ vychází obyčejně v době, když u nás již zapadá. Úvaha byla taková, že přestože je Považská Bystrica od W7GJ vzdálená o nějakých 360km více, než Praha, naše EME okno bude sice kratší, ale v porovnání s délkou trasy není těch pár km zas tak mnoho. Opak byl pravdou. Ve skutečnosti na přelomu července a srpna 2007 byl Měsíc v takové poloze, že jsme z OM do W7 EME okno neměli vůbec. No zas až tolik to nevadilo, protože na 2m a pak zejména na 6m bylo stejně veliké rušení právě ze směru jihozápad (od vedení vysokého napětí) a já jsem se mohl po krátké pracovní přestávce k EME testům zase vrátit. Naštěstí kluci z radioklubu zatím nelenili, vzali Delfína, na kterém byla přidělaná HB9CV a vyrazili vyřešit problém rušení od VN linky 22kV, což se jim nakonec i po domluvě s rozvodnými závody podařilo, VY TNX!



V přestávkách mezi prací jsem alespoň jezdil na 2m MS. Blížil se už roj Perseid, takže to létalo den ode dne lépe a lépe. Během mého pobytu mezi 26.07-05.08 jsem na 2m pod značkou OM3RRC navázal 45 kompletních MS spojení. Zajímavé bylo, že pro spoustu stanic, zejména pak z PA byl čtverec JN99 jejich první. ODX byla pak spojení s Charliem, EI5FK na vzdálenost 1929km. Během mého "dráždění" 2m se do radioklubu na mé „blbnutí“ chodili dívat místních hamové, hlavně pak ti mladší, které jsem se snažil do DX na VKV zasvětit, jak jen to bylo možné. A 2m EME? I bez elevace a přes všechny ty desítky metrů kabelu RG213 se nám společně s OM3CLS podařilo navázat 15 EME QSO JT65 se stanicemi: RK3FG-25, OZ1LPR-23, RU1AA-19, PA0JMV-21, S52LM-26, DK3EE-18, UA9YLU-29, WA4NJP-26, LY2BAW-25, ES6RQ-24, RA3AQ -23, HB9Q-19, EB5EEO -23, W5UN -26 a WQ5S-24dB. Bohužel se nepodařilo zkompletovat spojení s ZL3TY, K7XQ, SM5CUI a zejména s OM3BC, což by bylo první EME qso OM-OM. Bohužel i když jsem se oboustraně viděli přes Měsíc, tropo signál byl tak silný, že to nešlo téměř vůbec zdekódovat. Zajímavé bylo zjištění, zcela odlišné od předpokladu, podle něhož jsem se domníval, že se stařičkou 16el F9FT budu moci pracovat max do elevace cca 15 stupňů, EME spojení jsem ale v praxi navazovali až téměř do 30-ti stupňů. Asi na to měla vliv plechová střecha jen pár metrů pod anténou, hi. No a perlička na konec: Ground Gain. Když vycházel Měsíc, vycházel skrz 100m vzdálené a asi o 20m vyšší paneláky, což zákonitě produkovalo značný šum, když ale Měsíc zapadal a bylo okno na Amíky, chodil Ground Gain opravdu super. Taky aby ne, když anténa byla nějakých 20m metrů na terénem a před ní bylo vrchol kopce jenom s trávou a hlínou bez stromů o délce zhruba 1km, pak údolí a zase jen louky a louky. Bylo to hlavně důležité pro pozdější testy na 6m. Nebude ale anténa na Ground Gain v 6m metrech příliš nízko? U efektu Ground Gain, který v ideálním případě dokáže zesílit signál až o 6dB hraje důležitou roli kromě terénu přece právě výška antény nad terénem. Ale na teorie jsme čas neměli.

Během prvního 50MHz EME testu s W7GJ jsme měli na spojení teoreticky jen 10 minut. Když totiž u něj vycházel Měsíc, u nás byl pouze 2 stupně před západem. V klubu jsem přespali a brzo ráno se sešli i ostatní podívat, jestli to hned napoprvé klapne. Navíc při sestavování antény jsme v ní našli 3 vyschlé myši, které nám dosud o něco zlepšovaly PSV. Takže jedna rada pro sestavování 6m antény I0JXX: do prvků antény je možno foukat, ale ne nasávat :o))



W7GJ byl zatím připraven na chatu, kdyby se to nepovedlo. Frekvenci jsme zvolili 50,190 MHz a JT65A. Ano čtete správně, na 6m se jezdí na rozdíl od 2m jenom JT65A. Venku bylo jasno, Měsíc skoro v úplňku zapadal na horizontu, už byl jenom jeden stupeň a stále nic. První test se tedy nezdařil. Takže sice zklamání, ale jak se říká, není každý den posvícení. Druhý den se měla totiž vzdálenost Země od Měsíce změnit a EME okno se tím mělo mírně prodloužit. Abych sked nezaspal, radši jsem celou noc až do rána zůstal vzhůru.

Ještě připomínka, anténu jsme nechali z minulého dne postavenou, naštěstí venku byl klid, nebe bez mráčku a brutální úplněk, takový, jakému se anglicky říká „harvester Moon“. A ještě jedna změna od včerejška, identifikovali jsme zbývající rušení na 6m. Nikdy nedávejte spínaný zdroj vedle transceiveru! Rozptýlené magnetické pole ferritového transformátoru totiž dokáže 6m band pěkně zarušit.

Jsou 04:19 UTC neboli 06:19 h místního času. U nás do západu Měsíce zbývá 12 stupňů a v 8418 km vzdálené Montaně právě vychází Měsíc, takže: go go go! No a pak nejednou v 04:38, když byl Měsíc u nás asi 8 stupňů vysoko a u W7GJ asi 2,5 stupňů, se najednou pomalu objevuje nejprve slabý, ale potom stále silnější a silnější, postupně až téměř bombastický signál, jasně slyšitelný i na reprák: OM3RRC W7GJ DN27 Signál je naladěný jenom 43Hz od našeho! Doppler je pouze 16Hz a degradace -2,5dB. Proč jenom? Protože když vychází, nebo zapadá Měsíc, tak je vždycky Doppler největší díky fázové rychlosti. Na 2m by v tom okamžiku mohl dělat třeba 300Hz, tady je to ale právě jenom těch 16 Hz, zkrátka trochu nezvyk, hi. U rádia sedí Vlado, OM3CLS a já vybíhám ven dosměrovat anténu. Vlado zatím mačká z PA všechno. Musím ho krotit. S usmaženou elektronkou se nám EME nepodaří! No a potom když v Montaně vylezl Měsíc na 3,5 stupňů, ze sluchátek se spustí hlasitá melodie, signál je na neuvěřitelné úrovni -16dB a pořád se zlepšuje, ať žije Ground Gain! Hlavní ale je, že W7GJ nám už dává řadu “O”. Pak RRR. 73 a první slovenské 6m EME QSO se stává skutečností. Potom ještě zkoušíme udělat Lance také CW, bohužel náš výkon je příliš slabý, my jsme ho brali FB, ale jedna GI7b v okamžiku, kdy se Měsíce postupně schovává za horizont, již nestačí... Lance nás bral ve špičce jen nějakých -28dB. Nevadí, CW QSO by sice byla třešnička na dortu, ale na zápis do historie slovenského EME provozu stačí i to QSO digitální, hi.



A jaké zařízení bylo při tomto prvním EME QSO použito? Na naší straně 5el I0JXX se ziskem přibližně 9 dBd (http://www.i0jxx.it/Antenne/5jxx6/5jxx6e.htm), krátký kabel a PA s GI7b, cca 180W při WSJT. Na straně W7GJ to pak bylo čtyřče M2 antén 6M9KHW a 1500 W.

Závěrem bych chtěl poblahopřát kamarádům z klubu OM3ROM / OM3RRC ke společnému úspěchu a zejména poděkovat Vladovi OM3CLS, Rasťovi OM3BH, Rudovi OM4TQ, Vladovi OM3BY a také dalším členům, především Romanovi OM4ATY, Lukášovi OM4ACK a Paľovi OM4AQM, kteří nám významně pomohli při stavbě antén.

Věřím, že EME provoz na 6m (ale i 2m) mým odjezdem v tomhle klubu neskončil!

A co v roce 2008? Na 6m přece jezdí taky stanice v ZL, však uvidíme :-)

73 Matěj, OK1TEH




PS: jediná společná, dost nepovedená fotka, představuje hlavní aktéry tohoto prvního QSO. Zleva OM3CLS, OM4TQ a OK1TEH.

 

LOGY

MS LOG OM3RRC JN99FC (CS = complete on sked / CR - complete on random)
------------------------------------------------------------------------------------------
26.07.2007  18:50  144.390  UU1DX     R37    27  KN74BW  1274  Perseids #001  1843-1850 CS
26.07.2007  19:33  144.360  RZ3AED    R26    27  KO86RD  1498  Perseids #002  1930-1933 CS
26.07.2007  20:18  144.360  F6DRO      26   R26  JN03TJ  1440  Perseids #003  2002-2018 CS
27.07.2007  18:40  144.3??  PE1GNP    R26    26  JO31IX   891  Perseids #004  1845-1840 CS
27.07.2007  18:54  144.3??  RX1AS      26   R27  KO59FX  1433  Perseids #005  1845-1854 ??
27.07.2007  19:47  144.360  PA4PS     R26    26  JO33GH   954  Perseids #006  1940-1947 CS
27.07.2007  20:25  144.355  IT9CJC    R36    26  JM76GS  1406  Perseids #007  1958-2025 CS
27.07.2007  20:40  144.347  IK0BZY     26   R26  JN61GK   968  Perseids #008  2033-2040 CS
27.07.2007  21:33  144.361  RX3AGD    R26    27  KO85UR  1495  Perseids #009  2108-2133 CS
27.07.2007  21:50  144.360  PA4EME     26   R27  JO20WX   923  Perseids #010  2147-2150 CS
27.07.2007  22:12  144.378  YL/DL1RNW  26   R27  KO07TL   955  Perseids #011  2159-2212 CR
27.07.2007  22:30  144.360  EB3JT      26   R26  JN01UI  1567  Perseids #012  2222-2230 CS
27.07.2007  23:00  144.360  OH2HEJ    R26    27  KP20ME  1303  Perseids #013  2244-2300 CS
27.07.2007  23:12  144.3??  PE1OPK     26   R26  JO23UE   999  Perseids #014  2307-2312 CS
28.07.2007  17:21  144.360  PA3FPQ    R26    26  JO22XE   946  Perseids #015  1712-1721 CS
28.07.2007  18:06  144.3??  SV2JL      26   R26  KN10LO  1009  Perseids #016  1732-1806 ??
28.07.2007  18:23  144.360  OH4LA     R26    26  KP20LG  1310  Perseids #017  1813-1823 CS
29.07.2007  00:04  144.370  LZ3RR/P    27   R27  KN32AS   915  Perseids #018  2358-0004 CR
29.07.2007  00:36  144.380  YO9HP     R26    26  KN35BA   737  Perseids #019  0027-0036 CR
29.07.2007  01:05  144.360  LZ4KK     R26    26  KN23XU   819  Perseids #020  0048-0105
29.07.2007  01:24  144.362  PE1GUR    R26    26  JO22TH   972  Perseids #021  0120-0124 CS
29.07.2007  04:32  144.360  RX3QFM    R36    26  KO91FM  1445  Perseids #022  0422-0432 CS
29.07.2007  04:55  144.360  ES3RF     R26    27  KO29IF  1197  Perseids #023  0444-0455 CS
29.07.2007  05:10  144.360  UA1ALD     26   R26  KO49KO  1300  Perseids #024  0444-0510
29.07.2007  05:51  144.3??  EA6FB      26   R26  JM08PV  1776  Perseids #025  0532-0551
29.07.2007  07:46  144.3??  F6GRB      26   R26  JN26KP  1094  Perseids #026  0740-0746
30.07.2007  16:01  144.363  UT5JCW     26   R26  KN64SN  1253  Perseids #027  1549-1601
30.07.2007  23:19  144.370  LZ1KJ/P   R26    27  KN32          Perseids #028  2313-2319
31.07.2007  00:37  144.3??  SM5CUI     26   R27  JO89WW  1207  Perseids #029  0031-0037
31.07.2007  01:20  144.360  G4DEZ      26   R37  JO03AE  1361  Perseids #030  0116-0120
31.07.2007  01:45  144.3??  ON4PS      26   R26  JO20KQ   989  Perseids #031  0124-0145
31.07.2007  02:01  144.360  SK2AT     R26    26  KP03DU  1646  Perseids #032  0140-0201
31.07.2007  02:11  144.3??  PA3COB    R26    27  JO32MF   877  Perseids #033  0208-0211
31.07.2007  23:33  144.370  I8KPV      26   R26  JN70KO   986  Perseids #034  2322-2333
31.07.2007  05:09  144.360  TK5JJ      26   R26  JN41JW  1095  Perseids #035  0453-0509
01.08.2007  00:03  144.360  EI5FK     R26    26  IO51RT  1929  Perseids #036  2350-0003 CS ODX
01.08.2007  00:29  144.360  RN6DJ     R26    26  KN96VC  1633  Perseids #037  0013-0029
01.08.2007  01:02  144.360  RA3LW     R26    26  KO54MQ  1063  Perseids #038  0037-0102
01.08.2007  22:23  144.360  G6HKS     R26    26  IO92OB  1398  Perseids #039  2302-2223 CS
02.08.2007  07:50  144.3??  OH6KTL    R26    27  KP02OJ  1490  Perseids #040  0726-0750
02.08.2007  19:47  144.379  YL1XW     R26    26  KO36SH  1009  Perseids #041  1020-1947 CS
02.08.2007  23:49  144.359  GM4CXM     26   R26  IO75TW  1715  Perseids #042  2319-2349 CS
05.08.2007  02:37  144.365  RA1AY      26   R27  KP50EA  1433  Perseids #043  0215-0237 CS
05.08.2007  03:06  144.370  UT6UG      26   R27  KO50EI   869  Perseids #044  0254-0306 CS
05.08.2007  07:11  144.363  SM2ILF     26   R26  KP04NP  1738  Perseids #045  0652-0711 CS




PRUBEH ELEVACE BEHEM
6M EME QSO OM3RRC-W7GJ

       OM3RRC   W7GJ
--------------------
0400   16.1     -3.1
0410   15.0     -1.5
0419   13.9     -0.2
0430   12.4      1.7
0440   11.9      3.3
0450    9.7      5.0
0500    8.3      6.6
0510    7.0      8.3
0520    5.5      9.6
0530    4.0     11.2
0540    2.7     12.5
0550    1.3     14.0
0600    0.1     15.5
0610   -1.2     16.8


TROPO

OM/OK1TEH/P JN99FC                                     km
---------------------------------------------------------------------------
01.08.2007 1754 144305 OM/OK1VVP/P 59    59    KN09CH 130  ok1vvp@atlas.cz vaclav
01.08.2007 1817 144290 OM3WKX      59    59    JN98CF  99  10W + 9el f9ft
01.08.2007 1824 144290 OK1IA/P     59001 59001 JN89EJ 155  Veseli na Morave


OM3RRC JN99FC                                          km
---------------------------------------------------------------------
25.07.2007 1859 144305 OK1NMP      59    55    JO70XD 215  Belecko
25.07.2007 1903 144305 SP9EWO/9    59    59    JN99LP  70
25.07.2007 1926 144305 SP9AI       59    59    JN99MT  89  Rudi
25.07.2007 1929 144305 OK2MV       59    58    JN99CT  81  krc na balkone
                                                                    
28.07.2007 1946 144290 YO2LEA      59    59    KN06WK 392 350W 17el f9ft
                                                                    
02.08.2007 1908 144230 I4XCC       55    53    JN63GV 736
                                                                   
04.08.2007 2055 144285 T77NC       55001 55    JN63FW 736







EME LOG 144 MHz - OM3RRC JN99FC
2007
QSOs worked by OK1TEH on 2 m :
Mode: JT65B
Loc: JN99FC

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Date    | UTC      |  QRG  | Call  | TX/RX |RCVD dB | Loc  |  km | ANT  + PWR  |init| WAS | WAC
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
28.07.2007  2022-2032  144.111  RK3FG    0 R0  -25>-26  KO86HP  1477  4x12el Y + 1200W  01#         EU
28.07.2007  2148-2154  144.111  OZ1LPR   0 R0  -23>-2?  JO44UW   883  4x20el Y + 1000W  02#
30.07.2007  2048-2054  144.135  DK3EE   R0  0  -18>-21  JO41GV   769  4x24el Y + 1500W  03#
31.07.2007  2101-2103  144.127  RU1AA   R0  0  -19>-2?  KP40XD  1432  4x15el Y + 2000W  04#
31.07.2007  2140-2148  144.138  PA0JMV   0 R0  -21>-28  JO21PM   975  4x10el Y + 2200W  05#
31.07.2007  2239-2236  144.131  S52LM   R0  0  -26>-30  JN65TX   512  4x17el Y + 1500W  06#
01.08.2007  2012-2014  144.126  UA9YLU  R0  0  -29>-    MO92EO  4116  4x15el Y + 1000W  07#         AS
02.08.2007  0617-0621  144.148  WA4NJP   0 R0  -26>-28  EM84DG  8011 16x11el Y +  400W  08#    GA   NA
02.08.2007  0633-0635  144.122  W5UN    R0  0  -26>-    EM23MG  8767 32x17el Y + 1500W  09#    TX
02.08.2007  0707-0709  144.122  CT1HZE  R0  0  -23>-27  IM57NH  2559  4x11el Y + 1500W  10#
02.08.2007  2016-2018  144.114  LY2BAW  R0  0  -25>-26  KO25KA   791  4x18el Y + 1000W  11#
04.08.2007  2141-2145  144.149  ES6RQ   R0  0  -24>-22  KO28WA  1106  8x17el Y + 1500W  12#
04.08.2007  2152-2156  144.118  RA3AQ   R0  0  -23>-17  KO86JE  1464  6x36XP Y + 1000W  13#
04.08.2007  2202-2206  144.115  HB9Q    R0  0  -19>-22  JN47CG   789  8x19el Y + 2000W  14#
04.08.2007  2238-2242  144.138  EB5EEO  R0  0  -23>-26  IM98PG  1950  6x18el Y + 1000W  15#
05.08.2007  1003-1007  144.146  WQ5S    R0  0  -24>-27  EM13RC  8872  4x12el Y + 1000W  16#


hrd only, or not completed by final RRR:

K9DX  -18, W0HP  -27, ZL3TY -29, SM5CUI -26, K7XQ -24, UA4AQL-23, RA4HCN-26, ES5SE -25, DJ9CZ  -27, I2RV -27