Soukromé setkání v Plzni

OK7GU (ex OK1FM) uspořádal koncem září v Plzni soukromé setkání pro zvané KV a VKV radioamatéry. Vzhledem k tomu, že jsme pozváni nebyli, pochopitelně jsme se tam nebyli. Ostatně místo toho setkání a řada jeho aktérů mi připomíná jinou událost. Nicméně odložme historii. Pokud máme za cíl poskytovat OK VKV radioamatérům informace o dění nejen v OK VKV radioamatérském provozu, nelze toto setkání nevzpomenout.

Například OK1NF na téma VKV radioamatérských záležitostí o tomto setkání napsal:

"... Po Danovi OK1DIG se mikrofonu a projektoru chopil Dan OK1XDF a problematika QRP vysílání na krátkých vlnách byla vystřídána přednáškou o závodění na V-U-SHF pásmech na špičkové úrovni, samozřejmě s použitím QRO. Dan OK1XDF nám nastínil, kolik úsilí, času a práce vyžadovalo vítězství v Mistrovství ČR v práci na VKV v kategorii MO. Klobouk dolů před partou OK2M, která umí přijet na kopec, vybalit, zapojit a zprovoznit pracoviště na všechna pásma od 144 MHz po 76 GHz (tj. deset pásem!), odjet contest a v neděli odpoledne zase všechno zabalit a odvézt. A to všechno ne jednou, ale opakovaně po celou závodní sezonu a navíc s hrstkou lidí. Něco takového už vyžaduje opravdu velké nadšení a z povídání Dana OK1XDF a jeho sekundanta Zdeňka OK3RM bylo znát, že takové nadšení v OK2M mají.

Po oddychovém vyprávění následovala vysoce technická přednáška Tomáše OK1GTH o V-UHF výkonových zesilovačích a nízkošumových předzesilovačích na bázi moderních součástek. Je téměř neuvěřitelné, kam pokročila polovodičová technika, a jakých parametrů je dnes možné dosáhnout v amatérských podmínkách při vynaložení přijatelných nákladů. Věcnými poznámkami doplňoval Tomášovu přednášku Zdeněk OK1DFC, jež poté promluvil na téma EME provoz na pásmech 432 MHz a výš. Zdeněk se podělil o svoje bohaté zkušenosti s EME a opakovaně zdůraznil dostupnost tohoto zajímavého provozu pro stanice s běžným vybavením. Maratón přednášek završil Milan OK7GU, který popsal svoje zkušenosti s dálkově ovládanými stanicemi a seznámil posluchače s nezbytnými technickými prostředky a také s typickými úskalími, které je nutné u takové stanice řešit...."

Více k tomuto tematu najdete například i tady.

73 OK1VPZ

říjen 2013