F/OK4W/P - UHF-SHF Contest 2007 z JN38OJ

           
(please select language version of this extraordinary contest report)

 

Po 3 letech plánování jsme se letos odhodlali přijmout pozvání naši francouzských kolegů a zkusit po 13 letech zase jednou UHF Contest z "druhé strany". Měli jsme přitom na paměti slušný výsledek, který jsme "utrpěli" ze stejné kóty v roce 1994, kdy jsme už poněkolikáté na 70cm porazili naši "státní reprezentaci"  a byli jsme proto zvědaví, co se na UHF pásmech v uvedené oblasti změnilo. Příslibem nám byl statisticky viditelný růst contestové aktivity na pásmech 70, 23cm a 3 cm ve Francii a tak jsme věřili, že budeme schopni se svým výsledkem zapsat alespoň do první desítky stanic v evropském pořadí. Ovšem - člověk míní a život jde svou vlastní cestou...

 

Vrchol Champ de Feu 1099m asl.

Soutěžní stanoviště Champ de Feu není přitom žádná vyhrávací super kóta. Kopec má výšku necelých 1100 m a je zalesněn. Stanoviště, které mohou na základě smlouvy radioamatéři využívat, leží asi 15 m pod vrcholem kopce na severním úbočí a směrem na jihovýchod, jih až jihozápad je tedy zcela zastíněno jak vlastním převýšením, tak i cca 15 vysokým lesem. Směrem na jih se zvedají další vrcholky pohoří Vogézy, které mají ve vzdálenosti cca 30 km několik hřebenů s převýšením několika stovek metrů. Také na severovýchod, ve směru do  OZ není profil nic moc.  Kopec je však slušně otevřený ve směru do OK (pokud se ovšem s anténou dostaneme přes stromy), do PA i G. Místo, odkud mohou radioamatéři vysílat, je bez elektřiny. Na kopci sice je, asi ve vzdálenosti 600m základnová stanice jednoho z GSM operátorů, ale natáhnout si odtamtud elektřinu je ve francouzských podmínkách zcela nemyslitelné.

Zařízení pro 70cm máme stále jen to stejné - již od roku 1990 - tedy letitý PA s elektronkou GS31b, která dává o trochu více, než původní GI14b, a 33 el. anténa  K1FO.  S výjimkou transceiveru tedy přesně to, se kterým jsme už jednou z Champ de Feu vysílali. Před rokem sice někteří z členů našeho týmu slibovali nový (druhý) PA, ale bohužel zůstalo jen u slibů. To pásmo 1296MHz je na to lépe - před 13 lety jsme na 23 cm ještě QRV nebyli, dnes však máme nejen dva tranzistorové PA, ale také zkušeného gigahertzového operátora - OK1TEH. A pro účast s sebou vezmeme navíc ještě 3cm. Přemýšleli jsme ještě o 13cm, ale OK1ZAD, gestor tohoto pásma, předem prohlásil že s ohledem na změnu zaměstnání se tentokrát nebude konat ani 13cm, ani on osobně. Do přípravy na závod jsme tedy museli zahrnout navíc ještě motorgenerátory a také vyřešit problém se stožáry, protože dostat se přes stromy si vyžadovalo vztýčit antény nejméně do 20m. Jediným možným způsobem, jak tuhle věc zajistit, byla 700km přeprava našich dvou teleskopických stožárů o celkové váze cca čtvrt tuny, což při jejich složené délce 4,5m také zrovna není jednoduchý logistický úkol. Dalším úkolem byla výroba nosníků, které by umožnily na 20-ti metrový stožár namontovat obě 23cm paraboly a zajištění vhodných 2x 25m dlouhých 50Ω kabelů, ve kterých bychom neztratili převážnou část na 23cm dole pracně vyrobeného VF výkonu.

A potom jsme už jen čekali na předpověď počasí, protože jsme se shodli na tom, že v případě mizerného počasí, trvalého deště, nebo nedejbože sněhu, tuhle akci odsuneme na některý z následujících let.

A do toho přišla rána - v jednom z 23cm PA v pondělí večer při posledních testech vyhořel plošný spoj. Ne snad z důvodu nějakého přetížení, ale prostě proto, že v něm asi byla nějaká nečistota, která ten teflonový tišťák prorazila a zbytek dokončila "svářečka" výkonného spínaného napájecího zdroje. Naštěstí se ještě během úterý podařilo zajistit výrobu nového, teflonového  mikropáskového plošného spoje.

Finální rozhodnutí padlo v úterý večer. Počasí by mělo být pěkné, pojedeme!  A tak už ve středu ráno chystáme věci, okolo poledne je už auto řádně přetíženou spoustou železa a po obědě vyrážíme na Pardubicko pro contestový karavan.

Na našem contestovém kopci se postupně slézáme až do ranních hodin ve čtvrtek, kdy po úmorné cestě z východního zahraničí kupodivu dorazil i Jirka OK1ZAD - bohužel bez jeho 13cm haraburdí. Ve čtvrtek dopoledne je všechno naloženo a vyrážíme. Vedle zařízení vezeme rovněž všechno to ostatní HW haraburdí, počínaje stožáry, kolíky, kotvicími lany, kabely, rotátory, anténami, atd, atd... a konče nádobím, příbory a.j. Cestou vyzvedáváme nový plošný spoj u DB6NT (díky, Michaeli!) a potom už nás čeká jen spousta hodin úmorné jízdy po německých dálnicích. Jirkův (OK1JFR) malý Peugeot ztěžka supí pod zátěží nákladního vleku se stožáry, ale nakonec se okolo 7 večer všichni štastně shledáváme na Champ de Feu. Počasí je nádherné - poslední dozvuky babího léta, takže i večer je v nadmořské výšce přes 1000m neuvěřitelné teplo. Stavíme stan, gril, narážíme sud piva, který přivezl David a pod neuvěřitelně hvězdnatou oblohou je nám ve složení OK1RK, OK1ZAD, OK1BAF, OK1JFR, OK1TEH a OK1VPZ moc dobře.

 

Naše zdroje elektrické energie.

Ráno dorazil Láďa OK1DIX a Robert F1OET, náš anděl strážný. Během pátku stavíme antény a zařízení.  Láďa přitom klepe hlavou a prohlašuje: "tady je nějaká divná země, lezou tady mouchy do uší". A na světě je první problém - u 2 kW generátoru, který přivezl Honza OK1BAF, nefunguje regulace a výstupní napětí se potácí mezi 150 a 350V ! Na tohle tedy jet nemůžeme - takový motorgenerátor by naše zařízení vyčadil raz dva.  Naštěstí Robert přiváží jiný - ale bohužel také bez elektronické regulace. Rozhodujeme, že dvě malé, propojené stabilní Hondy použijeme na 70cm, protože elektronkový konec nějaká předpětí snáší špatně a z francouzského, nestabilního generátoru zkusíme jet 23cm, protože spínané zdroje skýtají určitou naději, že by se mohly se síťovým napětím, které kolísá mezi 160 a 240V, vypořádat lépe. Domnívali jsme se, že použijeme mezi agregátem a zařízením UPSku, táhli jsme ji přes půl Evropy abychom zjistili, že není online-ová a spolupracovat s nestabilním motorgenerátorem neumí. Škoda. Páteční (ale i sobotní) počasí je během dne vyloženě letní a tak všichni postupně odkládáme svršky a chodíme jen v tričku.


V sobotu po obědě byla siesta. OK1JFR a F1OET.

Následuje odpolední káva. Motorgenerátor OK1BAF se totiž bude hodit právě jen k tomuto účelu - varná konvice stabilní napětí nepotřebuje. David to glosuje: "ke kávě VKV". Opravdu závažný problém máme zatím jen jeden - internet. Naše mobilní telefony sice umožňují připojení k internetu prostřednictvím GPRS, ale za 24 hodinový provoz na ON4KST by nás český T-enista stáhnul o více, jak  10 tisíc korun. Proto se snažíme zajistit lokální SIM kartu, aktivovanou pro GPRS službu. Bohužel... pro naše hostitele není problém si tuto službu objednat, ale Orange FR ji aktivuje až po 48-mi hodinách!!! Takže na výhody ON4KST chatu, které jsou pro slušné umístění na pásmu 23cm a výše můžeme bohužel zapomenout - a to nás bude stát spoustu zajímavých DX spojení a bodů v závodě. Nicméně nálada je v předvečer závodu dobrá, různých alkoholických nápojů je také dost a tak přes přivalivší se mlhu hledíme na naši účast v závodě s důvěrou.

Po celý závod bylo krásné počasí. Oba ty dva větší stožáry mají 20m. Anténa pro 3 cm byla asi 9m vysoko.

V sobotu dolaďujeme poslední přípravy, stavíme 3cm zařízení a pokoušíme se alespoň o připojení k DX Clusteru prostředictvím paketu. Marně. Služba Packet radio už v oblasti Štrasburku odumřela stejně, jako v jiných vyspělých zemích a kmitočty, zbytečně alokované pro tuto zanikající službu, již zejí prázdnotou. Nu, bude to v contestu návrat k provozu o deset let staršímu - bez ON4KST, bez DX Clusteru... A nás to bude stát ve výsledkové listině lepší umístění. Škoda - ztrácet v pořadí jen na takové blbůstce.

Úderem 4 odpolední startujeme závod. V sobotu je pásmo pěkně otevřené a naštěstí není na blízku žádný lokální zdroj rušení, jak je známe z domova. V podvečer se navíc pásmo pěkně otevírá do GM, takže se daří i nějaké to DX spojení přes 1000km. Přichází se na nás podívat členové klubu F6KQV, kteří nám tohle QTH zapůjčili. Na kótě se tak potkáváme s řadou lidí tohoto klubu - už si ani nepamatuji značky - snad s výjimkou setkání F1JFR a našeho OK1JFR. Místní radioamatéři tedy zrovna cizími jazyky nevládnou, ale daří se to překlenout s pomocí našeho polyglota OK1DIX a Roberta F1OET, který mluví plynně jak německy, tak anglicky. F5NWY natáčí video, které si můžete prohlédnout tady (Pozor, má 61MB).

Na obou pásmech zatím spojení utěšeně přibývají. Pro mnohé protistanice ovšem je naše značka opravdovou raritou a tak se několikrát stává, že jakmile "zdekódují" OK4W, otáčí anténu do JO60 a už o nich neslyšíme...

Je škoda, že se nepodařilo dát annonci do našeho QRV listu a do ON4KST. Chtěli jsme to udělat v pátek večer, nebo alespoň sobotu před závodem, ale realita nám naše plány zhatila. Takže zatnout zuby a vpřed!

Na 70cm nám citelně chybí druhá anténa a druhý PA. Chodí to totiž především ve směru severovýchod a severozápad.  Na 23cm je to díky dvěma anténám citelně lepší a tak Matěj chvílemi zažívá opravdový contestový orgasmus :-)
 

Navečer přijíždí Franck F5SE a přiváží opravdové šampaňské. Sedím s ním večer u ohně a postupně vzpomínáme na VKV v 60-tých až 80-tých letech. Pamatuje si jak všechny ty začátky, tak i různé evropské VKV operátory, mimořádné podmínky, začátky EME, spoustu značek našich operátorů z těch let, a.j. S potěšením se dozvídám, že na naše webové stránky chodí každý den. Hovoříme také o EA3DXU a ani netušíme, že Josep bohužel právě dobojoval svůj poslední contest. Je nám spolu příjemně a ani nesledujeme čas. David na 70cm a Matěj na 23cm bojují jak o život, na 3cm se střídá Jirka ZAD a Láďa DIX.  Teprve asi po 2 hodinách Francka představuji našim oběma Jirkům, kteří zatím registrovali jen jeho značku - víte vůbec, jaké příjmení má tenhle pán, který si tu s námi povídá? Ne? Nu, tak to je pan Tonna. Ano, ten s dvěma "N". Franck F5SE je synem legendárního F9FT a přijel se na nás podívat až z Remeše! Jirka OK1ZAD je tím viditelně zaskočen.

Dozvídám se například, že populární 16-ti prvková Yagi F9FT nebyla nikdy spočítaná, ale poctivě vybastlená někdy v roce 1964 a že ji do OK poprvé přivezl Jano OK1VJG někdy na konci 60-tých let. A víte, jak se k nám dostala ta 21prvková na 70cm? Prý přes OK3CDI (OM3AU), který požádal o kompletní rozměry pro Jana, ex OK3CTP, který byl první EME stanicí na Slovensku.  Franck lituje, že přišel o většinu antén svého EME systému při vichřici Kyrill začátkem roku, ale nevzdává to a již pracuje na dokončení své nové 10-ti metrové paraboly. Takže se snad brzy uslyšíme nejen via tropo.
 

OK1VPZ a Franck F5SE.

F5SE již odešel do důchodu a ve firmě Tonna už aktivně nepracuje. Firma se orientuje na výrobu antén a dalších konstrukčních prvků pro profesionální radiokomunikační služby a kabelovou TV, protože poptávka pro radioamatérských anténách je již nepatrná. Mimochodem - Franck mluví anglicky i německy naprosto perfektně, což je v současné době u průměrné francouzské populace stále spíše výjimkou.
 

Ale klidu nám není dopřáno nadlouho.  Už za chvíli vyběhne Matěj z karavanu a křičí - pojďte rychle sem, něco tady hoří! Rychle vypíná technologii a teprve potom očicháváme, kde je zdroj čpavého kouře. Je to ovladač rotátoru na 23cm. Jedno z relátek se slepilo a při pokusu o točení šel zdroj do zkratu - naštěstí vyhořela "jen" kabeláž. Opravuji rotátor, relé má i další přepínací svazek, takže se to daří zvládnout i v polních podmínkách. Jen OK1TEH si asi hodinu nezatočil anténou. 

 

Večer se několikrát rozkolísal francouzský motorgenerátor, napětí osciluje asi tak s frekvencí 0,3Hz mezi 150 do 250V. Spolu s Robertem při svitu baterky několikrát rozebíráme karburátor - ten francouzský agregát s karburátorem Solex už znám nazpaměť - plováková komora, jehlový ventil, trysky, difuzor... Ale problém se vždy po několika desítkách minut opakuje znovu a znovu. Matěje tyto vynucené přestávky bohužel stojí spoustu pěkných spojení.

 

Členové radioklubu F6KQV, zleva Robert F1OET, F5NWY, F1JFR, F2LU a F8CDP.
 

 

Někdy okolo 3 hodiny po půlnoci dolévám Hondy. Už jsem si všimnul, že jedna z nich dost často chcípá, ale vždycky ji nahodím a jede dál. Ovšem po posledním dolití benzínu (použil jsem druhý kanystr) je během 5-ti minut na kótě ticho jak v kostele. Všechny generátory chcíply. Daří se mi ještě nahodit jednu Hondu, ale aby jela, musí mít otevřený sytič (přestože je teplá) a za chvíli začne oscilovat stejně, jako předtím francouzský agregát.  Co mají oba druhy agregátů společné? Přece benzín... Robert říká, že to není možné, že benzín tankoval sám. Nicméně rozhodujeme se palivo vyměnit, protože podezření padá na černý kanystr OK1JFR. Nemáme ovšem žádnou hadičku, kterou bychom mohli benzín vycucnout - trhám tedy v karavanu už dávno nepoužívané plynové potrubí a přeji Robertovi "dobrou chuť". Po výměně paliva se Hondy pomalu rozbíhají a i periody záchvatů oscilací francouzského agregátu se prodlužují. Jen ta jedna Honda stále chcípá. 

Pozn: v neděli ráno se Jirka JFR přiznal, že v černém kanystru byla ještě minulý týden nafta...

Výrazná inverzní čára v sobotu večer po západu Slunce ve směru do G.

    Ohořelý startovací odpor  

Robert si šel lehnout a já sedím u agregátů, tak aby na mne foukal teplý vzduch z chlazení a čas od času nahazuji chcíplou Hondu.  Asi v půl páté ráno přibíhá David, že mu začalo nějak jiskřit v 70cm PA. Nahazuji vypadlý jistič na PA a zkouším udělat pár spojení. Zanedlouho vidím, jak se v PA něco sváří elektrickým obloukem! Vypínám ho a užasle hledím přes děrovaný kryt na rozběhový odpor VN zdroje, který je rozpálen do světle oranžového žáru !!! Druhá Honda je samozřejmě zase chcíplá... Nahazuji ji a když ji chci pootočit, aby z auta byla vidět její kontrolní LEDka, užasle zjišťuji, že chcípne, jakmile se jí jen dotknu. Během pár minut jsem pochopil, proč jsme prohráli pásmo 70cm. V Hondě je problém, jakmile je na rovině, chcípá každou chvíli. Když ji nahnu na jednu stranu, chcípne hned. Když na druhou, běží spolehlivě. Asi nízká hladina oleje... Ovšem když chcípne jedna ze dvou spojených Hond, prolamuje se síťové napětí. A v letitém PA je rozběhový obvod VN řešen tak, že pokud není na ellytech alespoň 1850V DC, přepne se automaticky do rozběhového modu - tedy s odporem v serii. Ten ovšem není dimenzován na trvalý provoz... A samozřejmě shoří!

 

 Davidova (OK1RK) záda dávají tušit, kde bylo operátorské pracoviště na 70cm.

Venku je tma, zima, mlha, ze všeho teče voda. Je pět ráno a jsem k smrti unavený. To není nejlepší konstelace k tomu, abych se začal hrabat v obvodech vysokého napětí! David je z toho otrávený a říká, že půjde raději spát. Pro tento okamžik tedy na 70cm házíme ručník do ringu. Ráno je moudřejší noci. Už za světla kuchám 70cm PA a konstatuji, že tohle bohužel na kopci neopravím. Zatímco z odporu téměř odkapávala roztavená sklovina, část vinutí se odhalila, shořela a vadné místo překlenul elektrický oblouk. Protože takový odpor si na kopci z dřívka nevyřežu, do konce závodu na 70cm tedy už jen rozdáváme body s holým transceiverem :-(  Přestože 50W v anténě je jen zlomek výkonu, který bychom si po takové anabázi zasloužili, daří se nám díky zlepšeným podmínkám, které se v něděli otevírají do OK, dělat i nějaká ta docela pěkná QSO - ale to na slušné pořadí v evropském hodnocení už bohužel stačit nebude.

 

Na 23cm ale stále ještě nepřestal bojovat OK1TEH. Dejme tedy teď slovo přímo jemu:

 

 


Podrobnější report z 23 a 3cm od Matěje, OK1TEH:

Už dlouho jsem se těšil na to si zkusit UHF contest odněkud jinud, než z Krušných hor, naposledy jsem totiž vysílal při podobné expedici v roce 1998 jako G/OK2KKW/P. Tehdy se nám ale expedice moc nevydařila a spojení bylo málo. Shodou okolností jsem navíc během UHF Contestu 2007 slavil 10 let vysílání v závodech na 23cm :-) A navíc jsme tento rok v OK vyhráli na 23cm téměř (kromě 1. subregionálu) všechny větší závody, takže jsme chtěli dát zase šanci i jiným borcům ;-) Expedici předcházela dlouhá příprava. Nejdřív během léta se na plánované QTH zajel podívat Láďa, OK1DIX, potom jsme zase dávali dohromady zařízení. Všechno se zdálo na dobré cestě, o víkendu před závodem jsem chtěl ještě otestovat PA na 23cm. Nejdřív se vše zdálo OK a v pátek se mi dokonce podařilo druhé EME qso s G4CCH. V neděli jsem chtěl ještě naposled provětrat konec spojením s JA6AHB. Zapínám konec, kontroluju klidový proud, vše se zdá OK, začínám volat a 20s po začátku prvního zavolání najednou poklesne proud, potom začne ručička divoce skákat, vypínám konec (ochrany a čidla teploty kupodivu nic neregistrují..). Klidový proud už neteče. Po rozmontování deklu je vše jasné: na základní desce se vytvořil oblouk, všude je rozprskaný cín a prohořelá základní deska. Je neděle večer a na kontest máme vyjet ve středu ráno... No naštěstí jsme vše s pomocí Michaela, DB6NT zvládli, ale bylo to ochlup, uff. Nakonec zase lepší, že se to stalo před kontestem než ve Francii na kopci. Ve středu vyjíždíme ze slunného Polabí s karavanem směr Praha, Krušovice a nakonec večer přijíždíme do našeho baráčku na Spáleništi. Venku je mlhavo z mraků, teplota někde na bodu mrazu, všude voda. To ale není všechno, vyjíždíme k Vencovi, OK1XNG naložit stožáry, abychom ráno vyjeli na cestu dlouhou přes 700km. Zkuste si s plným břichem dobrot nakládat na vozík 2x 80Kg stožáry + skoro stejně těžké patky stožáru, kolíky, kotvy atd :o)) Ráno se budíme do typického krušnohorského rána, zima, voda, mlha a k tomu nám ve dvě ráno zhasla kamna.. Ještě se ráno stavujeme u Vency 1XNG, kterého ještě v pyžamu vytahujeme z postele, aby nám předal opravený rotátor, "velké" kladivo na zatloukání kolíků a j j j - jedém.

No tak hrr to zase nebylo, protože se stožáry, přetíženým karavanem a vším tím železem se po dálnici nedalo jet rychleji, než cca 90 km/h. Štěstí nám ale přálo, protože silnice byly suché a provoz taky celkem ušel, čas ubíhal a v podvečer jsme už přejížděli Rýn. Mezi tím naše druhá část týmu, která jela proti nám nalehko a měla asi 100km náskok dojela namísto. Chvilku to trvalo, než jsme se našli, ale ani nám to moc nevadilo. Počasí bylo jak v létě, vzduch 23°C, na nebi nebyl jediný mráček a k tomu krásné Alsasko. Za Rýnem na francouzské straně je totiž rovina, která je využívaná pro pěstování vína a v dáli, asi tak 50km se na horizontu tyčí pohoří Vogézy s kopcem Champ de Feu. Idyla. Zvlášť pěkná pak bylo město Andlau, kde to mezi středověkými domy s ulicemi plných rozkvetlých muškátů vypadalo jako v pohádce.

Nedělní pohled na obě antény pro 23cm. (175x125cm)
 

   Po příjezdu na kopec jsme se rozhodli, že přespíme na kopci, protože v 1085m bylo ve 20 hodin večer stále 18 stupňů. No a pak se vyvalily sudy s pivem, vytáhli jsme gril, několik kilo masa a v tričku jsme si užívali. Jaká to změna proti počasí, které bylo ráno v OK! Čas pak do závodu plynul rychlým tempem a nadešel čas zkusit zapojit holé FTéčko k 70cm anténě. PSV bylo perfektní, myslím že něco kolem 1,1. Z Anglie přes očekávání žádné majáky slyšet nebylo, zato pěkně hrál maják PI7CIS (cca 400km) a DB0INN z JN67 byl dokonce 599 fb. No na vysílání jsme ale chuť moc neměli, teď prozradím malé tajemství, nikdy nepijte rumunskou kořalku Hanul Ars :o))) Padá rychlý přípitek, hlavně ať nám probůh nic neodejde.

V sobotu ráno řešíme menší problém, jak v dodávce postavíme zařízení. Slibovaný stolek od Roberta totiž ještě nedorazil a tak padá za nápad použít jako nouzové řešení pro umístění ovládače k točáku a wattmetru sud od piva. Pánové čiňte se. No nakonec sůl přijel hodinu před závodem, ale na dně sudu toho stejně moc nezůstalo :-) Do závodu nějakých 40minut a už začíná první problém s centrálami. UPS je bohužel nanic, protože je onlinová, generátor dává chvíli 370 pak zase 120 Volt. 70cm je v pohodě, protože zde se umístily hondy, ale co 23cm? No nakonec jsme 23cm připojili k místnímu francouzské centrále. Co se týče internetu, první myšlenka byla, že v UHF contestu je podstatné pro práci na mikrovlnách mít přístup na DX cluster a hlavně ON4KST, hlavně už jen z toho důvodu,že obyčejně všichni z OK a DL dávají přednost směrům buď někam do 9A nebo do JO30/JO31. Ještě během víkendu před závodem nám náš internetový guru N1GA alias OK1DIX slíbil, že to přes Roberta nebude vůbec žádný problém.  Bohužel, jak se posléze ukázalo, pojem GPRS mu moc neříkal a když jsme zkoušeli volat na francouzské číslo operátora Orange, přes volbu "Angličtina" jsme se na druhém konci linky nebyli schopni domluvit. Francouzsky totiž opravdu nikdo z nás nemluví. Cestou přes Německo jsme to sice zkoušeli přes Florenta, F4CYZ, který byl velmi ochotný, bohužel ani přes jeho velkou ochotu a získanou francouzskou SIMku s údajným aktivovaným GPRS to nešlo. Přišlo mi, že francouzský GSM operátor bude asi na stejné úrovni jako rumunský, hi. Asi to na help desku zaktivovali až nějaký týden po závodě. Absence KST chatu nás pak v závodě určitě stála nejméně nějakých 40 spojení s velkým průměrem. No ale co naděláte... Závod tedy začal a první problém na sebe nenechává dlouho čekat. Na 70cm jsme totiž použili poprvé VUSC běžící na OS Windows jehoVista, takže ze začátku to běží ale pak na 23cm spadne centrála, na které je i hub, a je po síti. Windows jehoVista se totiž při každé spadlé síti musí znovu restartovat (toto opravdu nebyl problém VUSC ;-). Pak jsme ale dostali dobrý nápad a napájení k HUBu je připojeno přímo na USB notebooka, takže je zálohováno jeho vnitřní baterií...
OK1TEH vydržel na pracovišti 23cm F/OK4W/p bez vystřídání celých 24 hodin.

14:00 Závod začínám na tradičním kmitočtu 1296,215 MHz a vůbec první spojení je s PE1MMP z JO21, qrb 394km. Začíná to tedy celkem slibně. Na pásmu není žádné rušení, jen těch spojení tolik nepřibývá. Před závodem si dávám za cíl udělat minimálně 100 qso. Uvidíme. Za první hodinu dělám 17 qso. Všechno jsou to ale až na tu PE jenom blízké stanice a centrála se chová fakt děsně. Ve chvíli, když začnu vysílat, padá napětí na měřáku z 240V na 150V. Na pásmu si ale nikdo na rušení nestěžuje, takže doufáme, že to takhle půjde. Výkon je ovšem třeba omezit tak na 2x 80W což je nějakých 40W do antény (je to už přece jenom kabel dlouhé 25m a k tomu předzesilovač je jenom dole v přívěsu). Jediná delší stanice je F6KPL se super signálem 59 na zadek antén z IN99, qrb 635km. Bohužel na 3cm z toho nic není. Francouzských stanic bylo ostatně velmi málo, i když podmínky směrem k Atlentiku, který byl asi 700km daleko zas tak špatné nebyly. Od nás z Krušných hor jsem si například myslel, že jenom v okolí Paříže JN18 to musí být řežba ale nakonec to byla opravdu slabota..

16:00 Po 40 minutách konečně další stanice přes 400km, DK5E z JO42 QRB slabých 413km. První vlašťovkou je s perfektním signálem M1CRO/P z JO01 QRB 571km(wav) a zanedlouho i G0EWN na sked ze 70cm z IO93FK, QRB 831km(wav)! Podmínky by tedy byly, ale kdeže jsou ty stanice?

V 17:00 daří se další pěkné spojení s Johnem, G3XDY JO02, tentokrát je to ale jen 591km, zato signál je 59+(wav). Bohužel 3cm operátor je zatím někde u pípy, a ani přes následné spojení se QSO nedaří. Zato koukám, že David na 70cm dělal GM3HAM/p IO74WV, qrb 1063km :-) A že má prý i 23cm. Točím tedy anténu tak, abych jednu měl do GM a druhou do JO42. A pak najednou mě někdo volá s pěkným signálem CW. A je to opravdu GM3HAM. Dávám mu pse SSB, protože signál je ve špičce S9 fb ale zůstáváme na CW a dokončujeme spojením. Dává mi číslo 001 :-) Po příjezdu domů jsme pak našel na UK webu, že měl jen 80W do 55el Tonna a "Forgot the mike - Der!! - good dx sat evening". Na druhou anténu pak dělám i několik těch spojení do PA, QRB kolem 450km.

18:00 první, koho dělám ze směru do OK jsou DM7A se super signálem 59+. Zajímavé je, že měli během závodu daleko silnější signál, než například DL0GTH. Potom prohledávám pásmo a na první stanice, kterou nacházím jsou kupodivu OK1KIK JO70, QRB 660km(wav). Při loučení mi oznamují, že na jejich straně je pouze 10W :-) Dalšími byli kluci z Koruny, OL7M, opět pěkný signál(wav), vzdálenost 702km, potom taky F6APE IN97 596km(wav) nebo Clause, DL7QY JN59 230km(wav). Problém ale jsou DK0OX. Vysílají z JN48, drží proti nám malý náskok i přesto, že údajně mají 600W PA do několika směrů, ale bordel, které na pásmu produkují je neuvěřitelný. Jezdí sice asi o 60kHz výše, spletry na úrovni 59+ na Smetru jsou ale + - nějakých 200kHz (IC-910)... No ale na některé krušnohorské borce stejně nemají :o)

19:00-21:00 Spojení začala konečně uspokojivě přibývat a to i díky skedům ze 70cm. Daří se například PI4GN 550km, OK1KJB z Mezivrat JN79, QRB 564km(wav) a dokonce s FB signálem i G3CKR/p IO93 833km(wav) a dokonce nás zavolal SSB i Tony, GW8ASD IO83 888km(wav), který zůstal až do konce závodu našim druhým nejdelším spojením. 22:00 Jubilejní 100 qso pak navazujeme s OK1KKL z Kozákova (wav) přesně ve 22:33UTC. Na to, že tam mají tu brutální plnou 3m parabolu a 100W je sice signál trošku slabší, ale je to přece jenom už 634km, díky.

23:00 až 06:00 Toto časové rozmezí byly ve znamení finálních problémů s centrálami. Centrála normálně jede, pak se najednou začíná monotóní zvuk měnit, ručička začíná bleskový pohyb ze 120 do 300V, všechno se snažím bleskově vypínat, aby nic nevyhořelo. Pak se centrálu dvojici F1OET - OK1VPZ daří rozběhnout. Dělám pěkné spojení se Zdeňkem OK1DFC pod OL4A, signál 59+(wav) QRB 512km (nově koupená Zdenkova parabola asi fakt táhla). Poznámka: Lesná byla slyšet v průběhu celého závodu pak pokaždé, kdykoliv jsem točil anténu tím směrem v úplně stejné síle, jako DL0GTH a DM7A. Takže OL4A máme. Potom následují OL3Z JN79 556km(wav). Co dál? Dál se zase 30min opravuje generátor...  Centrála pak jede asi 10minut, dělám se FB signálem SSB OK1VEI, 539km(wav). 10sekund po závěrečném 73 už je zase v přívěsu tma. K tomu zatím ke mně se přichází ohřát David a smutně konstatuje, že v 70cm PA došlo k světelné show díky oblouku a se tak stává do konce závodu už nepoužitelným.

Na naši třiadvacítku se přijel podívat i známý F8ZW.

Dobře rozjetý závod tedy s velkým PA končíme v 02:53 UTC na hodnotě 290 QSO... Další spojení se pak dělá až po 07. hodině UTC, ovšem to se jen už rozdávají body s výkonem 50W out.. Navíc PA nám odešel zrovna ve chvíli, kdy jsme slyšeli SK7MW na vzdálenost přes 900km 59+20dB.... Ale zpět k 23cm. OK2M dělám se super signálem na vzdálenost 492km (udělali jsme je také jako náš ODX a jedinou OK stanici i na 3cm :-) a během neděle je slyším stejně často, jako OL4A. Ráno pak nacházím na 1296.220 se super signálem OK1KUO, QRB 701km (wav). Zajímavé, je to vůbec poprvé, kdy tuto stanici slyším v pásmu 23cm. Poté následuje také Tom OK2PWY, 709km(wav) a ze stejného kopce, ovšem z jiného čtverce i OL1B 715km(wav). A jako zlatý hřeb mě najednou zavolal Rišo, OM2TW pod značkou OM5M. Signál FB a QRB 755km(wav). Prý je tam u nich mlha a vlezlá zima. Neděle začíná tedy velmi dobře. Dělám také OM50KHE na Martinské Hole 853km(wav), OK5Z JN89 656km(wav), pěknou šňůru stanic z PA, OK1PGS JN69MX 460km.

V 09:53 se daří udělat velmi pěkné spojení s OL7Q na Lysou horu, signál je FB(wav), QRB 831km a body nám dávají i OK2ZB a OK2PE(wav), kluci díky! A co Angláni? Tenhle směr stále nějak mlčí, i když sem tam přece jenom příjde nějaká ta 400 km vzdálená Paříž. Najednou ale slyším, jak mě někdo volá? Je to DL5CM? Nakonec dotočím anténu a z očekávaného Němce se vyklube Palo, OM5CM, QRB 820km (wav). Dělám pak několik PA stanic, jako PA0WMX a potom také z Portáše OM3W, JN99CH 811km a OK7FA, což je vlastně OK1FAQ z OK1KKD, qrb 522km(wav + ten prasot to jsou DK0OX). Zajímavé na spojení do JO60WD 500m ASL bylo, že FAQ prý použil jen 6W do antény 3m nad zemí. Pak ještě dělám v poslední hodince DK3WG JO72 681km(wav),G3OHM/P IO82 833km(wav) a G3SVJ/P IO91 673km a končím závod na hodnotě 191spojení a něco přes 67000 bodů. Opravdu škoda byla ztráta podpory dohazování ze 70cm a absence přístupu na KST chat. Jsem si jistý, že bych tak mohl dělat těch qso i o 50 víc (slyšel jsem například i SN9D, OK1AIY a OK2VMU, bohužel náš malý výkon na QSO nestačil, naopak nás zase slyšeli u OK2KRT a OK2KJT, seděli tam ale prý 2m operátoři hi). Radost z dobrého výsledku mi ale nakonec stejně kalí výsledek na webu DL0GTH. Jako obyčejně: prý špatné podmínky a 279 QSO... No zas tak špatné to nebylo, protože snad to bude stačit na umístění v první desítce..

73 a na slyšenou (nejen) na SHF se těší OK1TEH
 

                      F1OET a F8ZW si vyměňují v neděli dopoledne dojmy z naší návštěvy.

Ani jsme se nenadáli a UHF Contest 2007 byl u konce. Přes všechny problémy to bylo pěkné zazávodění si, výsledek na 23 cm je možno považovat za velmi slušný a snad půjde i o vítězství ve francouzském národním pořadí. Strávili jsme příjemný víkend s přáteli, korunovaný nádherným počasím pozdního babího léta. Podmínky byly pěkné a prokázali jsme, že ze severovýchodní Francie se dají i na 23cm dělat pěkné spojení do OK i OM. Zklamáním byla, jako obvykle malá aktivita v SP, ale také v G a západní Francii, kam to chodilo v sobotu brutálně - ale protistanice chyběly...

Škoda, že nám odešel 70cm PA, náš výsledek mohl být nejméně o 100QSO lepší. A také škoda, že jsme neměli 13cm - pro mnoho DL stanic by totiž byl JN38 na tomto pásmu, podle jejich vyjádření pro mnohé novým čtvercem.

Dík ovšem patří celému klubu F6KQV, jehož členové nás pustili na "svůj kopec" a zejména Robertovi F1OET za všechno, co pro nás udělal, a také Florentovi F4CYZ, který se pro nás ze všech sil snažil zajistit funkční připojení k ON4KST chatu. Díky všem, kteří nás zavolali a v dalším závodě zase naslyšenou!

Zdraví Vás OK1VPZ a celá parta OK2KKW
 

PS: video od F5NWY zde (61MB), video od OK1JFR se připravuje.                                                                              Naše deníky ze závodu naleznete tady.


UHF Contest 2007 pod značkou  F/OK4W/p  - výsledky:

 

 


 

 


 

UHF Contest 2007 u F/OK4W/P - filmy OK1JFR (nestříhané)

 

 

 

 

 

 

 

UHF Contest 2007 u F/OK4W/P - filmy F5NWY

 

 

 

UHF Contest 2007 u F/OK4W/P - fotky:

obrázky OK1TEH:

obrázky F1OET: