OK2A v mikrovlnném contestu 2022

( Google translation, hi)

Letošní předpověď počasí byla na pátek super, ale na sobotu a neděli byly hlášeny silné bouřky. To nás pochopitelně neodradilo. Horší to bylo s lidmi. Mne navštívila nějaká artróza, Jarek OK1KN už od ledna marodí, Ivan OK1DAQ měl nějakou rodinnou akci a hodil proto "flintu do žita", Karel FLY měl službu a tak jsme se ve čtvrtek večer, rep. po půlnoci sešli na kopci jen 4 (pokud započítáme Majku OK1DYX a mne, který hrál kulhajícího Orfea, hi). Ale na sobotu slíbil návštěvu Karel OK1ELE a Jarda OK1JJI, takže jsme uléhali celkem v pohodě s plnou vírou, že to vše zvládneme včas. Ráno nás pozdravilo nádherným slunečným počasím a kvetoucími vysokohorskými loukami.

Ve slunném dni jsme získal naději, že po včerejších 3 smolných událostech by závod mohl dopadnout dobře. Nejprve jsme se museli vracet, protože jsme zapomněli.... 40km! Podruhé jsme se vraceli už jen 20km a mezi Chomutovem a Ostrovem jsme byli prolustrováni hlídkou PČR, která shledala, že na střeše máme převeliký satelit a karavan má několik týdnů prošlou technickou prohlídku... Naštěstí nám ho neodstavili, hi, i když to něco stálo. Proto jsme na Spáleniště dorazili neobvykle pozdě - asi o půl třetí... Pochopitelně se nám ráno ze spacáku moc nechtělo a vstávali jsme proto až před desátou, vyspaní do růžova. Hezké!

Následovala rychlá porada. Postavení antén na bunkru si vyžaduje alespoň 5 lidí. Nás nebylo pět, ale jen čtyři a pokud započteme to, že se nesluší, aby Majka něco těžkého zvedala a moji počínající artrózu, tak jen 3,5. Láďa však během svého starobního důchodu trochu zapřemýšlel a nechal zrobit na klec rotátoru takový vehement, abychom mohli stavět i velkou 23cm anténu přes jehlu. Jenže - na bunkru mohla být buď jehla, nebo auto s karavanem. A tak jsme auto vyložili, já sjel dolů, po postavení antény (šlo nám to jak po másle i v omezeném počtu), zase vyjet nahoru. A na konci závodu totéž. Proč o tom píšu? Protože s tím karavanem se na bunkr vyjíždí zatraceně blbě a pokud bych neměl stařičkého Passáta se čtyřkolkou a tráva nebyla suchá, asi bych to nedal. Ale dopadlo to dobře. :-)

Nu a potom jsme si už jen užívali dovolené. Rosničkáři to zase netrefili a silné bouřky si daly pohov (alespoň tedy u nás) a pršelo jen v noci z pátku na sobotu. Sobotní ráno už bylo zase jak vymalované, trochu se (příjemně) ochladilo a Matěj šel do karavanu stavět zařízení. Po desáté přijel Jarda JJI i Karel OK1ELE s Evou OK1EF a byli asi trochu zklamáni, i když to nedávali moc znát. Matěj byl se stavěním všeho toho železářství hotov asi v poledne a po dlouhé době se před závodem i stihnul naobědvat. A potom pánové už "jen" závodili. Do toho se jim pletu, jen když musím, takže předám klávesnici jim. Na kopci jsme s Matějem zůstali do pondělí a užili si spokojený prodloužený víkend. Schovám si ho v paměti jako takový "ohříváček" na dobu, až bude hůř...

OK1VPZ


 OK1TEH:

Mikrovlnný závod bývá pro mě jedním z nejoblíbenějších závodů, jelikož není nutné stavět spoustu antén na 70cm, bývá dobré počasí a navíc je to ideální doba pro výskyt bouřek a tím i RS na 10 GHz. Většinou na tento závod jezdíme až v pátek, ale vzhledem k nízkému počtu lidí letos hrozilo, že nás nebude dost pro postavení 2,4m paraboly o váze 22 Kg (vč.feedu). Nakonec jsme si v práci vzal 3 dny dovolené a s VPZ přijeli na kopec již ve čtvrtek s tím, že domů pojedeme v klidu až v pondělí.

Cesta na kopec nám ve čtvrtek večer rychle ubývala až do příjezdu do obce Boč, kde nás těsně po půlnoci rozhodla zkontrolovat hlídka Policie ČR, přičemž se ukázalo, že máme již asi měsíc propadlou technickou na karavanu. Naštěstí fascinace naším 2,4m UFO talířem na střeše Pašíka asi zapůsobila natolik, že pokuta byla jen mírná, uff. Na kopec jsme tedy dorazili až někdy po 01:30h ráno a šli tak "
schnellstmöglich" do hajan.

Páteční stávání bylo krušné, ale venku bylo počasí Agfa-color a tak nejdřív nastal klasický moment rozvíjení 400m dlouhého hliníkového vedení na bunkr a pak stavba stožárů. Táta má nějakou bolavou nohu a jelikož jsme tak na kopci zbyli jen 2 statní junáci, tj já a DIX, rozhodli jsme se, že zkusíme jiný systém a dáme pasátem při stavění přes bunkr kolečko. Což byl i systém, který se záhy v praxi osvědčil. Anténu pro 3cm jsme tentokrát tedy stavěli bez auta a karavanu. Vzhledem k počtu cca 3,5 stavěčů jsme se rozhodli použít asi o 2m delší jehlu, což byl sice trochu opruz při zastrkování do

stavěcího kloubu, ale o to jednodušší bylo zvedání a 17Kg těžká parabola s transvertorem na 3cm šla nahoru jako po másle. Horší to bylo se stavěním 2,4m paraboly, ale měli jsme čas, počasí nám přálo, nemuseli jsme nikam pospíchat, takže jsme poprvé zkusili použít od Karla svařený (TNX) vehement, do kterého jsme zaaplikovali stavěcí jehlu a sice to na úzkém bunkru nebylo úplně jednoduché, ale nakonec parabola stála a mohlo tak dojít k finálnímu výjezdu na bunkr s karavanem, kterého jsem se účastnil v kufru auta jako balanční zátěž. Mám na to kila, hi...

Zbytek osazenstva pak šel na baráček opékat buřty a já jsem pak delší dobu zapojoval v karavanu veškeré zařízení tak, abych si alespoň ověřil, že není někde problém s SWR. Všechno zpívalo a hrálo, takže stavění počítačů a.j. jsem nechal na sobotu. Na 3cm byl krásně přes RS slyšet maják HB9BBD/B a DB0ANU, z azimutu kolem 230 stupňů, takže jsme měli trochu obavy, co na nás v noci přijde, naštěstí nakonec z toho ale byla jen krátká přeháňka bez blesků, která nám pouze trochu narušila bakchanálie u ohýnku a tak jsme si páteční večer v klidu užili při koukání na Limonádového Joea a popíjení toho našeho pivíčka a Čerta pod střechou :)

V sobotu ráno se nám vstávat moc nechtělo, lebo vonku bolo "akosi hmlisto", nicméně brzy jsem byl již zpět v karavanu a připravoval počítače i kalibroval rotátory. V tu dobu nás již na kopci navštívil Karel, OK1ELE s YL Evou a o trochu později i Jarda, OK1JJI (díky za slíbenou pomoc!). Naštěstí stavět už nebylo zapotřebí nic a tak jsme si všichni mohli užívat klidu, pohody a pěkného počasí. Jen kolem poledne tedy hlášená bouřka opravdu přišla, ale nás naštěstí minula asi 4km jižně a tak se jenom párkrát zablesklo, zahřmělo a byl klid. Rosničkáři předpovídali bouřky na celé sobotní odpoledne, ale zase jsme měli víc štěstí než rozumu a tak nás to opět minulo (zřejmě díky Majce a jejím hromničkám?), jednou zleva, podruhé zprava. A tak jedinou menší komplikací byly zástupy turistů, kterých se tentokrát na kopci objevilo opravdu rekordní množství.

Zařízení jsem měl postavené a zrektifikované již asi hodinu před začátkem a zkusil tak i rychlé testovací QSO přes letadlo s 9A6AR na Istriji, které bylo FB a závod mohl začít. Začít na 23cm na čas bez větších poruch - to už si opravdu nepamatuji hi. Prvním QSO bylo s Georgim, IK3GHY a deník se slibně zaplňoval. Za první hodinu bylo v logu 32QSO, v druhé hodině 60QSO, povedlo se snadné QSO s Ivanem, YU1LA 853km, ON4CJQ/P, HB9MDP, potom v jedné řadě za sebou 9A3DF 544km, 9A8D 711km, 9A6AR 617km, YP2DX 781km a po delší době dokonce i ON4KBE 615km. Pohoda, jazz, minimum

rušení a velmi příjemná GHz aktivita v DL, zejména pak v oblasti JN58/JN57. Navíc tentokrát ani nevadilo rušení od OK2M, co víc si přát? Co se dá, dohazuji na 3cm. Spojení s pořadovým číslem 100 dělám na 1296 již v 18:34UTC a přísun stanic nepolevuje, což by mohlo naznačovat, že by snad zase jednou mohla padnout kouzelná meta 200 QSO. Jediný směr, kde byla tradičně v mikrovlňáku slabší aktivita, byl do PA. Z dalších hezkých QSO má smysl jmenovat například Henrika, OZ8ZS, QRB 609km s 10W, OZ6TY 536km, OZ9GE JO66 632km a OZ9PP JO47 763km. Spát jdu kolem 00UTC a v tu dobu mám v logu skvělých 156 QSO.

O 3,5h později mě budí vycházející Slunce a pokračuji v krasojízdě. Do logu zapisuji např PA0T, I4CIV, I4UJB, IN3HOG a z Francie pak F6DKW 784km, F8DLS 678km, F1AZJ/P 591km a jako zlatý hřeb závodu SM6BFE JO68 923km. BFE jsem si dohodl přes letadlo a signál byl ve špičce UFB, škoda jen, že Chris SM6VTZ je ještě na 23cm QRT. Ráno byly mimochodem zlepšené podmínky na krátké vzdálenosti a tak se dařilo něco málo DXů i na 9cm, ale o těch dále. Zpět na 23cm - jelikož tentokrát se 3cm mohl věnovat na plno Láďa DIX, mohl jsem se zůstat na 23cm a pokračovat. Radost mi udělal mimo jiné i OM5AST, Zlatko 9A2SB 691km, což bylo btw. právě spojení s číslem 200, dále Draho OM3CQF, z vltavského údolí k nám proniknul i signál Karla, OK1FLY, dále do logu zapisuji G3XDY 827km (velká škoda že ve stejném termínu RSGB nepořádá obdobný závod), F6DQZ 707km a další. Závod končím spojením s IK3HHG s 239QSO a 79 789 body, což je i nový 23cm rekord pro Spáleniště.

Na 9cm zatím stále vládne 0,1W QRPP do pidi anténky, protože jaksi není čas.. Nicméně nemusí pršet, stačí když kape a tak i zde se podařilo udělat řadu pěkných QSO. Radost jsem měl především z DK1KC/P 254km, OE5VRL 244km a ráno se díky krátkodobě zlepšeným condx povedl i DC7QH 245km do Berlína a krásné QSO s OK1KUO 262km oboustranně se signály 599fb. Věřím, že by se povedlo i QSO s OK2KYZ, bohužel ty když na 23cm lákám na sked pro vyšší pásma, tak mě odkážou na druhého operátora přihlášeného na ON4KST, který má ve zvyku být přihlášen, ale neodpovídat a nebo a když už, tak jen pro sked na 3cm... Taktéž nás opět odmítli udělat OK2C na 3cm, i když tu byli přes RS několik hodin S9, ale to už je takový jejich svazarmovský folklór.. Vcelku nicméně musím konstatovat, že jestli někdo neodpovídá na žádost skedy na KSTéčku, tak je to bohužel větší množství bližších stanic právě z OK (nejen UFF). Prosím, pokud jste přihlášeni na KSTéčku pouze pro monitoring, můžete si v MENU chatu vybrat volbu "I'm not at chat" a váš nick bude pak v závorkách a každému to bude jasné. Takhle to vypadá, jako když jste se s OK2C domluvili, hi. Mimochodem velmi slabě jsou na naší maličkou 9cm FLATKu k zaslechnutí i OM3KII 394km nebo DL3IAE 347km, bohužel s 0,1W není šance se zkoušet dovolat. Uvidíme příště..

Na 3cm jsem seděl jen chvíli přes noc a z delších QSO zalogoval via TR DL1EMY/P JO31 442km a DL1SUZ 360km. Bohužel DF0MU se opět rozbilo TWT a tak z QSO nic nebylo.

Zařízení i antény jsme v klidu a rychle složili za pomoci Jardy OK1JJI (TNX), Majka nám mezitím smotala i 400m vedení (vy TNX!) a tak jsme večer již jen odpočívali a debužírovali zbytky pochoutek.

Z kopce jsme se vrátili jako již tradičně v pondělí pozdě odpoledne, tak ještě jedna fotka z cesty a pak již scházelo "pouze" nanosit všechno to železo k nám nahoru do shacku. S tím mi tentokrát opět pomohl brácha, za což mu moje záda poděkovala..


Co dodat na závěr, v logu 12xI na 23cm, 7xI na 3cm, rekordní množství 6xF, tentokrát slušná aktivita v 4xOZ i rekordní počet 11xOM, příjemné počasí... snad nám sv. Heaviside dovolí podobný závod někdy příště zopakovat. Nicméně zvenčí se to může vše jevit jako idyla, ale pomalu si už fyzicky hrabeme na dno svých fyzických sil..

Matěj, OK1TEH

 


OK1DIX:

Letošní Mikrovlnný závod patří po vynikajícím 2. subregionálu opět k těm vydařeným, i když zpočátku tomu mnoho nenasvědčovalo. Předpověď počasí byla všelijaká. Letos pauzírovali kvůli zdravíčku OK1KN a rodinným povinnostem OK1DAQ i OK1FLY, takže jsme nakonec zbyli jen 4, OK1VPZ, OK1TEH, XYL OK1DYX a moje maličkost. Někteří zlí jazykové sice tvrdí, že to je vlastně jen 3,5, ale to je pouhá pomluva. Majka, OK1DYX se ukázala při stavbě jako klíčový člen týmu. Nakonec se podařilo zajistit pomoc alespoň na sobotu v podobě Karla, OK1ELE a Jardy, OK1JJI.

Předpověď počasí se ale na víkend vylepšila a byla i naděje na RS. Vyjeli jsme jako obvykle ve čtvrtek a s XYL si užili na ohni opékaných laskomin v krásném večeru se zapadajícím slucem za horami. OK1VPZ s OK1TEH přijeli až pozdě v noci, neboť byli pronásledováni různými zdrženími, které z části zavinil ten Němec, co schovává věci, avšak lví podíl na něm měla Policie ČR.

V noci trochu sprchlo, ale ráno je už zase pěkně a začínáme se stavbou. Ve 3 lidech to jde pomaleji než obvykle. 3cm jsme připravili v osvědčené pětikotvové podobě a odvolali Majku od přípravy dobrot, aby jako klíčový element držela při topoření nezbytný pomocný žebřík. Vztyčení proběhlo s její pomocí i v této minimální sestavě bez problémů. Stavba 23cm však byla obtížnější. Bylo jasné, že způsob, který jsme dosud používali není možný. U vědomí toho jsem již doma připravil speciální mezixicht pro klec rotátoru  (díky OK1FLY za svaření), který po svrtání a našroubování na uložení 23cm rotátoru umožnil použití jehly, která se používá při stavbě 3cm. Také jsem adaptoval kladku, která se jinak používá na příhradovém stožáru při stavbě 70cm, aby šla užít jako dvojkladka a pomohla artritidou stiženému OK1VPZ při vytahování. Stísněný prostor na

vrcholu bunkru si ale vyžádal dočasný odjezd auta s karavanem po vyložení věcí, protože by vadilo pohybu jehly. Složitou logistiku jsme ale zvládli a 23cm postavili s Majkou u jedné z kotev bez další pomoci, na kterou bychom museli čekat do soboty. Obavy z toho, že karavan při opětovném nájezdu nahoru neprojede pod kotvami 23cm stožáru se naštěstí nepotvrdily, vešel se pod ně s pěknou 5cm rezervou. Uff!

V sobotu už jen Matěj postavil zařízení, my si užívali pěkného počasí a uvítali Karla, OK1ELE s YL Evou, OK1EF a Jardu OK1JJI. Ve 1400Z jsem zahájil závod na 3cm. Radar ukazoval několik SCP. Zvolil jsem si nejslibnější na hranici Moravy a Rakouska. Hned první QSO byl S51ZO (483 km), následován dvěma OM stanicemi a HA1YA. Za chvíli pak OM3KII, OM3KEG (440 km) a S59GS (556 km). To všechno v první půlhodině. Po několika běžných tropo OK a DL stanicích opět bonbónek HA8V (701 km). Spojení přes SCP přibývala dál utěšeně, OM3CQF, OM3RRC a tropo DL7VTX/P (412 km). Našel jsem další SCP na hranici JN77 a JN78 a hned se ozval silný signál IK3GHY (544 km). Střídal jsem oba SCP a dělal postupně OM2RL, 9A1CMS, HG7F, HA5H, I6XCK (757 km), 9A2UV (691 km) a IV3NDC (503 km). To už bylo po 2000Z, kdy aktivita jako obvykle klesá. Dodělávám ještě kratší tropo QSOs převážně do OK a DL. Padesátku jsem sice nepokořil, ale 48 QSOs není špatných a tak po 2200Z jdu po večeři spát s pocitem dobře vykonané práce.

Kolem 0600Z jsem opět na pracovišti. Matěj mi na 3cm udělal ráno několik pěkných tropo QSO jako DL1EMY/P a DL1SUZ. Proladím pásmo a zjistím SCP na JZ od nás. V něm hraje HB9BAT/P (518 km) a další z toho směru HB9DWK, DK3SE a HB9BHU. Zkoušíme tropo sked s S59P, ale QSO je nejisté a jde do úniku. V nedělním dopoledni se jako obvykle probouzejí DL stanice a tak mezi 0800Z a 1000Z přibude dalších 10 QSO převážně tropo, zejména z oblasti Berlína. Před koncem zjišťuji další pěkný SCP na rozhraní JN57, JN58. V něm nebývalou silou IQ1KW (765 km, ODX), IK3HAR a IU4MES. Také je nový SCP v JN78, kam se konečně přesunul ten z Alp a přes něj jde 9A4QV. Pak uděláme pro jistotu nové QSO s S59P a nakonec ještě S51WX, kterého jsem slyšel už večer, ale vždy na cizím QRG. Konečný výsledek 86 QSO a 27861 bodů je pro nás na 10GHz na body novým rekordem a průměr je pěkných 323 km/QSO.

Při skládání nás trochu pokropí déšť, ale bouřky se nám naštěstí vyhnuly. S pomocí Jardy, OK1JJI, který obětavě zůstal až do neděle, balíme stožáry celkem bez problémů. Jelikož Majka musí tentokrát ráno do práce, musíme si odpustit pozávodní posezení u ohně a jedeme tentokrát do Prahy již večer. OK1VPZ a OK1TEH, zůstávají do pondělního rána. Opět krásný závod s vynikajícími výsledky na 23 i 3cm. Jen více takových.

NSL OK1DIX


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
23 cm 79 789 238 335 SM6BFE    JO68DQ 923 700 2,4m dish + 2x 150cm dish 115 (-4) 44 (+4)
 9 cm   1 919  12 159 OK1KUO   JO80FF    262        0,1 8el PATCH     6 (-1)   5 (+3)
 3 cm 27 861  86 323 IQ1KW     JN34OP 765   20 65cm DISH    40 (+5) 13 (-1)

*) Note: in comparison with June SHF contest  2021


 

 


 


 


Fotky:

https://ok1teh.rajce.idnes.cz/SHF_2022