OK2A v Mikrovlnném contestu 2023

( Google translation, hi)

Před závodem nás potěšila předpověď počasí - rosničkáři optimisticky hlásili sucho, slunečno, jen v pátek částečně zataženo, později oblačno a relativně teplo. Jednoduše - co víc si přát! Trochu problematické to bylo s lidmi, takže jsme nakonec vyrazili pouze ve čtyřech.

V pátek ráno jsme se tedy pustili do stavby a šlo nám to celkem od ruky, nejprve všechno z auta ven - viz naše malé SSPA 23cm ozdobené jednou "plzničkou" - ale za nějakou hodinu už odpoledne stály stožáry a paraboly na 23 i 3 cm pásma. M.j. také díky tomu, že v pátek odpoledne dorazily posila (OK1JJI). Aby ale všechno nebylo tak pohádkové, dost nás potrápil třetí stožárek se zařízením pro 9cm, který jevil snahu panáčkovat anténou dolů a rotátorem nahoru. No nakonec jsme ho taky ukrotili, ale kotvení fundamentu pro točák vyžaduje změny... Škoda, že se mikrovlnného závodu nemohl zúčastnit OK1KN, OK1DAQ a Karel OK1FLY. O Jardovi OK1JFB ani nemluvě. Nu a večer pokračoval kulturou u táborového ohně a konzumací různých dobrot. V sobotu okolo poledne již OK1TEH hlásí, že všechno funguje a je připraven vyrazit. Před 4 odpoledne se na telegrafní pracoviště pásma 3cm odebral Láďa OK1DIX a já jsem na baráčku operátorsky osiřel a doháněl spánkový deficit posledních několika dnů, kdy jsem byl pověřen nalezením závady v jednom našem SSPA, jenž skokově ztrácel ve svém posledním nasazení v závodě výkon. Závadu jsem našel a opravil, ale Matěj stále tvrdil opak, že závada se opět nepravidelně opakuje. Asi to bude zase chtít několik probdělých nocí... Ostatní "železo" fungovalo normálně. Podle vyjádření operátorů ale aktivita nebyla tak vysoká, jako mohla být. Ale to nechám na vyjádření aktérů. Ráno nás pozdravilo nádherným slunečným počasím a kvetoucími vysokohorskými loukami. Opravdu parádní víkend! Odpoledne přijeli i OK1HWU a náš dobrý známý Janek DM3JAN, aby nám pomohli se skládáním. Díky, díky!!! Do večera bylo všechno hotové a připravené na pondělní návrat důchodců do stálého bydliště. S výjimkou jednoho ohnutého šroubu jsme žádnou škodu neutrpěli. Doufejme, že příště to bude nejinak a že se nás na kopci sejde trochu více.
Vláďa ok1vpz


Co napsal OK1TEH:

Nechci se každý rok opakovat, ale Mikrovlnný závod bývá opravdu jedním z mých nejoblíbenějších. Na 23cm bývá velmi slušná aktivita, na 3cm často RainScatter a když se k tomu přidá slušné počasí, dobrá společnost, nastává nálada obyvatelstva 1A. Tentokrát jsme se na kopci potkali pouze v základní sestavě v podobě mé maličkosti, OK1VPZ, OK1DIX + Majka, OK1DYX (bohužel Jarek OK1KN ani OK1FLY tentokrát nemohli), takže nám páteční stavění antén šlo poměrně pomalu, ale venku bylo příjemně a tak nám záhy stál jak 12m stožár na 3cm tak i velká 2,4m parabola na 23cm. Horší to bylo s anténou na 9cm. Plány byly dostat zařízení alespoň o 2m výš, trubky byly připravené, nicméně jsme trochu podcenili jejich menší průměr a efekt zvedání těžkého zařízení na docela festovní páce, navíc bez jehly. Když se k tomu přidaly nedostatečné hmoždinky a spodek se vytrhnul z betonu a začal panáčkovat, nakonec jsme rezignovali a 9cm jsme nainstalovali pouze cca 2m nad zemí, tj stejně, jako byla anténa ve 2.subru. Holt na 9cm opět pojedeme jen na přízemní vlnu.. Trochu mě to mrzelo, protože jsem si už v duchu maloval, že bych mohl na 9 uloupnout přes letadlo G3XDY, nicméně stejně jako jiné contestové kluby začínáme být dost limitovaní vzrůstajícím lesem v okolí a směrem do JO02 je ten les opravdu nejhustější.. Teoreticky by bylo řešením nainstalovat zařízení na stožár spolu s 3cm, nicméně pak by se zase 9cm OP pral s 3cm o ovládač rotátoru, zvláště pak, když je na 3cm nějaký tučný RS.. Nicméně uvidíme, možná toto řešení použijeme v říjnovém UHF Contestu (pokud zdraví dovolí..). Ideální by bylo umístit 9cm na společný stožár s 13cm, bohužel toto pásmo zatím v našem klubu nemá prioritu, protože nejsou OP. Je to škoda, protože s nějakou 1,6m parabolou a 200W v případě zkušeného OP by šlo podle mého soudu jistě udělat kolem 80 QSO a přes 25 000b a navíc během tohoto závodu zůstává náš příhradový stožár u domečku nevyužitý, nechcete se někdo hecnout a začít s námi jezdit alespoň na SHF Contest?

Nicméně zpět nohama na zem, v pátek večer už bylo postaveno zařízení, vyzkoušeno, že na 23cm všechny PAs dávají výkon a pak už následoval večerní kulturní program u vyhřátých kamen a hraní na kytaru. Bohužel venku se v té době zvedl vítr, co při teplotě +6C nebylo pro posezení u ohně úplně to pravé ořechové. Sobotní stávání bylo poměrně klidné a dokonce jsem si našel čas i na příjemnou vycházku na nedaleký Wagnerberg. Byl jsem tam naposledy před 14-nácti lety a trochu jsem podcenil rychlost růstu lesa. Tehdy byl les vykácen po návštěvě tornáda a vrchol tak byl velmi snadno přístupný z hlavní cesty, nyní bylo nutné nejdřív sejít po silnici dolů směrem ke zbořenému kostelu Sv. Václava a potom překonat poměrně výrazné převýšení. Odměnou byl krásný výhled na Spáleniště ze vzdálenosti asi 1km a konstatování, že ty stromy snad někdo musí hnojit nebo co.. zkrátka naše QTH už opravdu přestává připomínat kopec i při větší dávce fantazie..

Následovala kompletace všeho zařízení, dokonce jsem si užil i pauzy na oběd a v hamshacku jsem seděl již hodinu před začátkem.  V tu dobu bylo vidět, že se na radaru už pomalu tvoří odpolední bouřky z tepla nad Alpami a jelikož přátelé v Itálii byli již nažhavení na DX, tak jsme zkusili QSO a povedlo se z toho snadné 3cm RS QSO s IN3HOG do JN63 následováno IK3GHY. Všichni tedy již věděli, kam se mají dívat a tak závod mohl začít velmi příjemným pileupem na 3cm. Na 23cm to také odsýpalo, za první hodinu něco přes 30QSO, chodilo to sice průměrně, ale byla dobrá aktivita. Jediným negativem byly poměrně špatné TR podmínky směrem do OK2/JN99. Signály od OM3KII nebo OK2C nebyly na 23cm nic moc a ještě horší to bylo na 9 a 3cm, kde se dlouho nedařilo udělat například běžné QSO s OM3RRC nebo OK2R. Zato velmi potěšila vysoká účast v 9A, S5 a hlavně v Itálii, tolik Italů jsem ještě na 23cm v závodě nedělal, super (!). Potěšilo mimo jiné i pěkné QSO s YU1LA, SM6VTZ, G3XDY, OZ8ZS a dalšími. Rovněž potěšila i celkem pěkná aktivita v OZ. Jelikož jsem zjistil, že nejedou OK1KUO, tak jsem sobotní provoz na 23cm příliš nehrotil a spíš jsem se  zabýval pásmem 9cm, leč díky špatným podmínkám to nebylo tak slavné, jak jsem si namlsaný výsledkem z 2.subru myslel. Sice se povedl S51ZO i DL1SUZ, bohužel 9A2SB tentokrát nešel, škoda. Naopak velkou radost jsem měl z 803km QSO do JN83 s Gogem, 9A6C. Goran používá pouze 30W PA a kratší yaginu z Wima, nicméně je velmi dobrý CW OP a tak QSO bylo dílem okamžiku a signál byl ve špičce velmi slušný. Pro nás ze Spáleniště je to mimochodem první 23cm QSO do JN83, TNX. Nutno ještě podotknout, že tento pokus jsme s 9A6C plánovali již delší dobu a klíč k úspěchu byl kvalitní interdigitální filtr PE1RKI, který odfiltroval u 9A6C rušení od lokální BTSky.

Na 3cm se mezitím Láďa činil, nicméně RS postupně slábnul a posouval se na okraj našeho dosahu, takže se bohužel nepodařilo dokončit ani RS QSO s 9A1CMS či S59P. Po půlnoci jsem se rozhodl zbytečně nevypalovat drahou elektřinu a dopřát si skrčený v polosedě pár hodin spánku.

Nedělní ráno bylo příjemné, povedlo se mi dokonce uklohnit i 450km TR QSO s OM6A na Martinské Hole a následně rozjet pileup na  23cm. Velmi potěšilo, že v té době byl paralelní závod ve Francii, který se odrazil i na poměrně solidní účasti. Do logu kromě F6DKW po snadném SSB QSO na téměř 800km do Paříze zavolal i Hervé, F5HRY, F1AZJ/p a jako zlatý hřeb i parta F6KRK z JN18as, kteří měli tuším jen asi 10W, taže QSO trochu zabralo čas. Potom vidím, že DK0NA na DXclusteru spotuje F5FEN v JN25 který mimochodem nepoužívá KST chat, otáčím tam parabolu a vzápětí mě F5FEN volá v síle S9 na QRB 840km, FB. Do toho mi dávají body klucí z Itálie, OZ atd, takže jde to velmi pěkně a až do konce závodu je stále koho dělat. Chvilku jsem si sednul i ke 3cm, kde se mi podařilo přes letadla vydolovat DL1EMY/P z JO31, bohužel PA4ZP tentokrát nevyšel a opět nevyšli ani v minulosti snadno dělatelní DF0MU. (že by již neměli v provozu QRO TWT?). Ostatně nedělní provoz na 3cm byl oproti sobotě docela porod, již jsme se nedostávali do žádného scatteru, SCP v JN86, přes který rubali OM3KII stanice z 9A byl už pro nás příliš daleko a tak to na 3cm byl docela boj o každé QSO. Konečný výsledek na všech bandech nicméně splnil očekávání, opět se podařilo překonat magickou hranici 200 QSO na
23cm, na 9cm se podařil nový rekord na počet QSO, na 3cm zase potěšily 4xI a přes 50 QSO.

Při balení antén nám bohužel již nemohla asistovat Majka, naštěstí nám přijeli pomoci na otočku jak Janek, DM3JAN, tak i Jirka OK1HWU a Jarda OK1JJI, takže antény byly brzy dole a jelikož na pondělí jsem měl vybrané volno, tak nebylo ani nutné nikam pospíchat. Jedinou vadou na kráse bylo pondělní uklízení zařízení, když nás v Praze odpoledne zastihl poměrně vydatný lijavec. No alespoň nám umyl poměrně tučnou vrstvu žlutého pylu na kapotě, který jsme přivezli do Prahy místním alergikům. ;) Ale kdyby to takto bylo s počasím v říjnovém UHF-C, tak bych se věru nezlobil hi.

Díky všem, kdo nás zavolali, nebo to alespoň zkusili a pokud zdraví dovolí, tak se budeme těšit na slyšenou v Polním dni.

73
Matěj, OK1TEH



Další fotky: https://ok1teh.rajce.idnes.cz/MW_Contest_2023_u_OK2KKW_OK2A/

 


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *) I x *)
23 cm 70 508 217 324 SM6VTZ    JO58UJ 893 700 2,4m dish + 2x 150cm dish 109 (-4) 35 (+4) 15 (+4)
 9 cm   5 380  29 185 S51ZO     JN86DR    483   25 100cm DISH    19 (-1)   7 (+3) x
 3 cm 14 523  54 268 I6XCK     JN63QO 757   20 65cm DISH   32 (+5)   8 (-1) 4 (-1)

*) Note: in comparison with June SHF contest  2022


     


 



Fotky:

https://ok1teh.rajce.idnes.cz/SHF_2023