AMSAT News Service

Ze dne : 8.ledna 2001

(Volny preklad OK1VPZ)

Phase 3D/AO-40 Update

AMSAT-DL Vice President Peter Guelzow, DB2OS, poskytl ANS nasledujici informace o druzici AMSAT OSCAR 40:

Vazeni,

Vim, ze mnoho lidi ceka na další informace a rozumim jim, proc, ale prosim drzte na pameti, ze usili o oziveni druzice není opravdu snadne a k temto pracem je zapotrebi spousta casu. Vsichni ti, kteri se ucastni na obnoveni funkce jsou opravdu velmi zamestnani a my vsichni mame navic bezne zamestnani a rodiny, coz je nutno brat v uvahu pri tomto usili.

Protoze mame v soucasnosti limitovane schopnosti downlinku, nahravani novych povelu a analyzovani jejich vysledku si vzdy vyzada nejaky cas. Jiste je to, ze prijimac v pasmu L a jeho smerova antena je v poradku. Take vime, ze VHF a UHF druzicove prijimace jsou v poradku a vypada to, ze pracuji normalne. Protoze vime, ze smerove anteny jsou OK, byl na kratsi dobu zapnut druzicovy vysilac VHF behem pruletu perigeem nad Australii (prostrednictvim povelove stanice Grahama Ratcliffa, VK5AGR). Telemetrie nasledne indikovala rust teploty vysilace, ale Graham nebyl schopen detekovat jakykoli telemetricky signal na 2 metrech. Bohuzel, tato telemetrie, kterou behem pokusu Graham prijimal v pasmu 2300 MHz, nebyla bezchybna a mohlo se stat, ze nejaka cast telemetrickych informaci nemusela byt prijata. VHF vysilac bude tedy znovu testovan v nekolika dalsich obletech.

Magneticke nataceni druzice zacalo pracovat a vysledky budou analyzovany. Protoze tato akce muze mit za nasledek urcite male FM kolisani kmitoctu na S pasmu, muze byt zaznamenano urcite “voblovani” signalu. Jestlize bude tato operace uspesna, magneticke nataceni pozice druzice bude stacet pozici druzice smerem k Zemi, coz umozni nastaveni lepsiho uhlu slunecnich baterii smerem ke Slunci a omezi “silhani anten”. Nasledne po tomto testu budeme jeste potrebovat nejaky cas k vyhodnoceni dalsich ruznych systemu a k provedeni dalsich pokusu, vcetne testu provozuschopnosti maleho iontoveho tryskoveho pohonu .

(pozn. OK1VPZ: tento system magneickeho nataceni druzice pracuje podobne jako elektromotor – v rozich druzice jsou civky, napajene proudovymi impulsy, ktere funguji jako elektromagnety a tak mohou druzici otacet v magnetickem poli Zeme, ktere slouzi jako stator elektromotoru)

Ovsem, zaznamenali jsme znamky urciteho maleho uniku (tlaku v nadrzi), ktery ma, jak verime, take za nasledek vyssi rychlost otaceni druzice v prostoru. Vnitrni tlak v nadrzich pohonnych hmot je meren dikretnimi prevodniky tlaku, ktere jsou soucasti PFA modulu. I kdyz tyto prevodniky mohou byt poskozeny, vypada to jako velmi nepravdepodobne. A tak duvod pro mozny unik a s tim spojene efekty jsou proverovany a vysledek bude sdelen, jakmile ucinime zaverecne zhodnoceni.

V tomto okamziku mame tedy jasne priority a z nich nejduleziteji je privest AO-40 zpatky k normalnimu stavu tak rychle, jak to jen bude mozne. V zavislosti na vysledcich techto testu muzeme pripravit novy rozvrh smerujici k nejlepsimu vyuziti dosud zname komunikacni schopnosti druzice.

73, Peter, DB2OS

K Peterove zprave dodal AMSAT-DL President Karl Meinzer, DJ4ZC, nasledujici:

Zdravim vas,

Od me posledni zpravy koncem prosince, ridici stanice zahajily cinnost, kterou jsem naznacil. Prvni prioritou bylo urcit, ktere povelove kanaly jsou k dispozici. Tato prace byla obtizna, spotrebovala velmi mnoho casu a byla pro druzicove stystemy do jiste miry nebezpecna z duvodu neznalosti, v jakem stavu se jednotlive systemy na palube druzice prave nachazeji. Je treba rici, ze povelovaci stanice odvedly vynikajici praci ! Vzhledem k vysledkum jejich spolecneho usili muzu sdelit nasledujici zjisteni:

1.   Po nekolika vysilanich “naslepo” k otestovani vsesmerovych anten okolo apogea, ktere neprinesly zadny vysledek, byl aktivovana programova casova sekvence aby se touto cestou predeslo nechtenemu zablokovani druzice (pozn.OK1VPZ: ve stavu, kdy neni schopna vhledem k prepnuti na nefungujici antenu, ci prijimac akceptovat dalsi povely). Tato stategie byla velice opatrna a programove (casove) prepinani nyni zajistuje hladky prubeh testovani a jeho vysledkem je vylouceni jakychkoli dalsich anomalii.

2.   Programovane prepinani nasledne provedlo systemy druzice AO-40 vetsim poctem ruznych modu nastaveni, coz dovolilo pracovnimu tymu urcit nasledujici:

a. VHF, UHF a L-1 prijimace pracuji
b. VHF, UHF a L smerove anteny pracuji
c. UHF a L nizkoziskove anteny nefunguji
d. stav VHF anteny s malym ziskem neni definitivne urcen. Testy druzice pri pruchodu apogeem pokracuji a jak je uvedeno vyse, prave ty mohou presneji urcit konecny stav tohoto antenniho systemu.

3.   Jak Peter poznamenal, VHF vysilac byl jiz kratce zapnut po dobu jedne MA jednotky. Byla zjistena zvysena teplota vysilace, ale zadny signal nebyl slyset. To byl ovsem jen takovy rychly test a jeho vysledek by nemel byt konecny. Nasledne testy budou jeste nezbytne , a to vcetne potreby ujisteni se, ze matrixovy prepinac pasem byl (behem tohoto testu) nastaven spravne. Tyto testy budou moci pokracovat, az se rychlost otaceni druzice snizi natolik, ze chladici system bude moci pracovat normalne a bude schopen odvest teplo vykonove ztraty po delsi casove obdobi.

4.   Magneticke nataceni bylo aktivovano, aby snizilo rychlost otaceni a prvni vysledky ukazuji, ze ztrata rychlosti je asi 0.5 otacky za minutu, coz je priblizne v souladu s predpokladanymi teoretickymi predpoklady. Muzeme tak zhodnotit, ze tento system pracuje. K pozadavku pouziti systemu senzoru Zeme budeme potrebovat instalovat dodatecny maly podprogram, ktery je zapotrebi k uchovani dat behem apogea pro dalsi vyhodnoceni v dobe, kdy se prijem telemetrie opet stane moznym.

A co dalsiho ?

Behem nekolika nasledujicich dnu by mel byt orientacni system druzice navracen k plne funkcnosti. Bude to vyuzito ke snizeni rychlosti rotace a nastaveni stale rychlosti otaceni, coz umozni normalni provoz chladiciho systemu druzice a take umozni zmenu orientace v prostoru. Tyto zmeny jsou nezbytne pro vnuceni pozadovaneho slunecniho uhlu, vhodne prostorove polohy ke snadnemu komunikacniho pristupu a take to omezi efekty ztraty vysky v perigeu. Novejsi modelove kalkulace totiz ukazuji, ze vyrazne ztraty vysky drahy by mohly byt jeste vetsi, nez v mych predchozich ocekavanich. Proto je zapotrebi pouzit vysledny tah (magnetomotorickeho systemu) predevsim ke zvyseni vysky perigea, protoze nyni se (brzdenim ve zbytcich vysoke atmosfery Zeme) perigeum snizuje.

Jakmile bude rotacni a polohovaci situce pod kontrolou, budeme pokracovat ve zkouskach dalsich systemu, jako jsou:

1. Zjisteni stavu VHF vysilace (rizene pokusy)
2. Zjisteni stavu UHF vysilace
3. Zjisteni provozuschopnosti ATOSu (iontoveho maleho pohonneho motoru), abychom zjistili, zda s jeho pouzitim muzeme pocitat pro strategii posunu drahy druzice smerem k planovane obezne draze.

4. Zkousky momentoveho nataceni k urceni, zda AO-40 muze byt stabilizovana ve vsech trech osach, coz by vyraznym zpusobem omezilo nepriznivy dopad ztraty provozuschopnosti vsesmerovych anten.

Predlozene udaje dosud naznacuji, ze I kdyz jsme ztratili nektere systemy na palube AO-40, nedoslo nastesti dosud k zadnemu dalsimu poskozeni. Zejmena, jestlize systemy ATOS a tri-osa stabilizace jsou jeste provozuschopne, AO-40 bude stale schopna nabidnout vetsi polovinu vseho toho toho, co od ni ocekavala radioamaterska sluzba.

Osobne jsem optimista a verim, ze povelovaci a technicky tym ma dobrou sanci uvest AO-40 do stavu, kdy se stane mimoradne uzitecnou radioamaterskou druzici.

73, Dr. Karl Meinzer, DJ4ZC

P.S.

AO-40 ridici stanice - operator Stacey Mills, W4SM, provedl dlouhodobe vypocty soucasne obezne drahy AO-40 a vysledkem je, ze i v malo pravdepodobnem pripade nefukcnosti pohonne jednotky, ktera by znemoznila dalsi zmenu obezne drahy, W4SM spocital, ze soucasna obezna draha bude stabilni po velmi dlouhe casove obdobi.

Obe informace: W4SM orbitalni vypocty a mereni AO-40 majakovych frekvenci (behem testu VF systemu pred startem v Korou), jsou zverejneny na AMSAT-DL webovych strankach: http://www.amsat-dl.org/journal/adlj-p3d.htm

Zustante pripojeni na ANS, oficialni zdroj informaci o AMSAT OSCAR 40.

Ceskou verzi teto stranky AMSATu pripravil OK1VPZ a zverejnil ji na webovych strankach OK2KKW: http://www.qsl.net/ok2kkw

[ANS thanks AMSAT-DL and AMSAT-NA for this information]


This AMSAT News Service special bulletin was edited by AMSAT  News Service editor Dan James, NN0DJ.

Please send any amateur satellite news or reports to the ANS Editors at ans-editor@amsat.org, or to ANS Editor Dan James, NN0DJ, at nn0dj@amsat.org.

Return to AMSAT page