AMSAT News Service

Special Bulletin: November 22, 2000

(volný překlad OK1VPZ)

(Zjištěna porucha nové družice OSCAR 40 ? )

Řídící stanice projektu AO-40 jsou dosud stále velmi zaměstnány úkoly souvisejícími ověřováním stavu a provozuschopnosti mnoha složitých systémů na palubě družice AMSAT OSCAR-40 – všechno zatím s velmi dobrými výsledky.

Vedoucí projektu P3D Dr. Karl Meinzer, DJ4ZC, však informoval Amsat News Service (ANS), že následně po úspěšném vypuštění a uvedení na plánovanou (parkovací) oběžnou dráhu byl v časovém rámci zhruba 3 hodin očekáván z družice signál úvodní telemetrie v pásmu 70 cm. To se však nestalo a v souvislosti s tím byla družice přepnuta, aby začala používat maják v pásmu 145 MHz jako hlavní telemetrickou linku ve smeru družice – Země. Tato změna si vyžádala nový program, který byl nahrán do systému řídící jednotky (IHU-2) družice.

Po nahrání nového software, byla navázána komunikace a celý systém družice AO-40 byl analyzován a testován. DJ4ZC štastně sdělil, že s „výjimkou UHF vysílače vše bylo shledáno v normálním stavu a dobře pracující“ . Také systém řízení výšky byl zkalibrován a začala reorientace družice. Oba vysílače 2400 MHz byly úspěšne zprovozněny a obrázky ze sekvence, při které došlo k oddělení družice od nosné rakety (natočené palubní kamerou) jsou nyní nahrávány a budou brzy k dispozici

První plánované oběžné dráhy bude dosaženo brzy a jejím výsledkem by mělo být dosažení apogea ve výšce 50 000 km. To dovolí důkladné prostudování problému 70 cm vysílace s použitím antén s vysokým ziskem, které by mohly potom být k tomuto účelu k dispozici.

Po první změně oběžné dráhy je na řadě provedení testu elektrického pohonného (tryskového) systému a pokud bude úspěšný, bude použit k dalšímu zvýšení apogea družice AO-40.

Předseda AMSAT-Severní Amerika, Robin Haighton, VE3FRH, nám (ANS) řekl, že: „na stole jsou plány zprovoznit AO 40 pro omezené počáteční období k užití amatérské veřejnosti, možná již během jednoho až dvou týdnů. Tento prozatímní provoz by mohl zahrnovat jedno, nebo dvě pásma. Podrobnosti omezeného zkušebního provozu budou oznámeny prostřednictvím oficiální zprávy AMSATu a také prostřednictvím telemetrického majáku AO-40.

Sledujte dále stránky Amsat News Service, pro získání dalších zpráv AMSATu, oficiálního zdroje informací o družici AMSAT OSCAR-40.

[ANS thanks AMSAT-NA and AMSAT-DL for this information]


Please send any amateur satellite news or reports to the ANS Editors at ans-editor@amsat.org, or to ANS Editor Dan James, NN0DJ, at nn0dj@amsat.org.

Return to top


This AMSAT News Service special bulletin was edited by AMSAT  News Service editor Dan James, NN0DJ.

AMSAT Top