OK2KKW UHF Contest DX-pedice do Holandska v roce 1991

 

Za pomoci našich přátel z OK1KIM, Ivoše OK1FRI a Zdeňka OK1DFC, jsme přijali pozvání klubovní stanice z Hilversumu na UHF contest do PA. Jak nám sdělili již předtím, závodní QTH bylo připraveno ve skautské chatě poblíže města Hilversum. A tak, v noci pžed závodem jsme dorazili a setkali se na určeném místě. Naštěstí pro nás, vzhledem k temtotě jsme neviděli nic okolo. A ráno už bylo příliš pozdě, vrátit se ješte na tento závod domů. Byli jsme šokováni. To co jsme viděli, se ani vzdáleně nepodobalo závodnímu QTH. Ani nám tak nevadila nadmořská výška -1 m, jako spíše to, že okolo malého pozemku vedla dálnice na náspu, vysokém asi 8 až 10 m a z opačné strany vedlo vedení vysokého napětí 1000 ! kV. A když jsme vztyčili stožár, anténa byla ve východním směru téměř na stejné úrovni jako povrch uvedené dálnice. Provoz náklaďáků způsoboval hluboké QSB !

Ale závod jsme alespoň zahájili včas. Protože OK2KKW je klubovní značka a v Holandsku jsme neměli žádný souhlas Holandského povolovacího úřadu, použili jsme v závodě volací značku jednoho z nás, Franty OK1WC. Naši holandští přátelé byli překvapeni úrovní našeho zařízení, zvlášte výstupním výkonem a řekli nám, že z tohoto QTH nikdy neměli více, než 140 spojení na 70 cm. Velmi špatné QTH bohužel mělo mimořádný vliv na náš výsledek. Přesto jsme udělali řadu spojení do OK, problémy jsme měli jen s rušením od vysokého napětí. Nepříjemné bylo pouze dohadování s jedním velmi známým holandským hamem, protože jeho dům byl jen několik km vzdálený (JO22OF) a on se pravděpodobně s tak silným signálem ve svém bezprostředním okolí nesetkal. Jeho argumentem bylo, že máme velmi špatnou čistotu výstupního spektra, protože jeho spektrální analyzátor mu ukazoval, že náš signál je 400 kHz široký. Moje vysvětlování, že žádný spektrální analyzátor nemůže mít dostatečnou čistotu, aby mohl meřit postranní fázový šum oscilátoru, odbyl se slovy, že on má zařízení Philips a nikdo ještě nemohl udělat nic lepšího.... Tento jeho názor nás velmi zklamal zejména proto, že PA0EZ je vynikající mikrovlnný specialista a udělal mnoho pozitivního v popularizaci 10 GHz pásma v evropské radioamatérské veřejnosti, . A to tím více, že i jeho signály nás pochopitelně rušily obdobným způsobem a my sami jsme prověřovali čistotu obou našich signálu druhým přijímačem a také u ostatních okolních stanic - a všechno bylo OK. Ale to jsou fyzikální zákony a nikdo ješte neudělal ideální, teoretické systémové parametry.

Nakonec se nám pravděpodobně podařilo získat 3. místo v kategorii Multi na 70 cm, za PA0PLY a PA6C. Ale holandská amatárská organizace nám bohužel nezaslala výsledkovou listinu a tak nemáme oficiální potvrzení tohoto výsledku.

Poslední překvapení jsme našim holandským přátelum připravili tím, že jsme již v roce 1992 používali notebooku pro vedení závodního deníku, to, že naše auto Škoda potřebuje bezolovnatý benzín a nakonec to, že jsem schopen najít vodní potrubí a podzemní elektrický přívod jen kouskem klacku ve tvaru Y. Zkrátka zapůsobil jsem jako "divý muž z východu"....

 

Vladimir OK1VPZ

srpen 2000

 

Zleva doprava: Vladimir (OK1VPZ), David (nyní OK1RK, ex OL1BRA, OK1AUT, 5N0AUT), Lubo (nyní OM4ARM, ex OK3TEH), Zdeněk (OK1DFC), Ivo (OK1FRI).