AMSAT News Service

Special Bulletin: December 28, 2000

(Volný preklad OK1VPZ)


AMSAT Special Bulletin

AMSAT-DL Vice President Peter Guelzow, DB2OS, poskytl ANS prehled informaci o poslednich akcich tymu, ktery zajistuje ovladani AO-40:

Usili smerujici k oziveni AO-40 pokracuje a je hlavne soustredeno na ukoly souvisejici se zajistenim zlepseni stavu a stabilizovanim jednotlivych systemu na palube druzice. Navic se podarilo uspesne do pameti ridiciho pocitace na druzici nahrat nove softwarove rutiny ktere obnovily funkce regulace nabijeni palubnich baterii, coz ma za vysledek uspokojivou situaci hospodareni s energii a dobry stav baterii. Ridici stredisko take s potesenim sdeluje, ze letovy software AO-40 je nyni kompletne znovu nahran (s vyjimkou D-bloku programovani a WOD routin, ktere budou nahrany pozdeji).

Ridici stanice G3RUH (James Miller) sdelila, ze povelovani AO-40 na frekvencich v L-bandu bylo uplne snadne, coz ukazuje, ze prijimac v L pasmu pracuje s predpokladanymi parametry. (Poznamka OK1VPZ: konstrukterem prijimace pro L pasmo na palube druzice je Mirek OK2AQK).

Kratky pohled na prijata telemetricka data, tykajici se stavu pristrojoveho vybaveni druzice ukazal, ze tlak helia je priblizne na stejne urovni, jako byl pri prvnim (a osudnem) zapaleni 400 N tryskoveho motoru. Take ovsem se ukazuje, ze nekolik teplotnich a proudovych cidel bud nefunguje, nebo ukazuje nespravne hodnoty. Palubni slunecni senzory (pozn. OK1VPZ: senzory slouzi ke zjisteni orientace druzice) jsou, jak se ukazuje, v poradku a ukazuji, ze slunecni uhel druzice je blizko predpokladanym hodnotam. Ovsem telemetrie, zjistujici rychlost rotace druzice nesouhlasi ve srovnani se skutecnou rychlosti rotace, zjistenou na zaklade doplerovskeho kolisani majaku v S pasmu. Rychlost rotace se take podstatne zvysila. Je vsak jasne, ze pro zjisteni a analyzovani vseho toho, co se na druzici skutecne odehralo toho nestastneho 13.prosince, bude zapotrebi mnohem vice casu.

Ta hlavni dobra zprava je, ze druzice je nyni plne pod kontrolou. Behem nekolika nasledujicich dnu bude nahran dalsi software a budou overovany ruzne prijimace na druzici. Teprve potom bude snad mozne vyslat povel k opetovnemu zapnuti vysilace v pasmu 2 metru.

Zustante pripojeni na ANS pro dalsi informacni bulletiny z AMSATu, oficialniho zdroje informaci o druzici AMSAT OSCAR-40.

[ANS thanks AMSAT-DL Vice President Peter Guelzow, DB2OS, for this information]


This AMSAT News Service special bulletin was edited by AMSAT  News Service editor Dan James, NN0DJ.