Expedice OK2KKW do Velké Británie během UHF Contestu 1998

 

Na základě dlouhodobého přátelství s Gilesem, ex G8DWQ, založeném na naší dřívější spolupráci v oblasti kabelové televize, jsme využili jeho pozvání a vyzkoušeli si UHF závodní provoz ze čtverce JO02SL. Protože Giles je v současné době v jedné osobě hospodským a majitelem malého venkovského hotýlku v Norfolku, naše zázemí v podniku Toft Lion bylo skutečně dobré.

Bohužel, členové OK2KKW nebyli pro tento závod kompletní a proto jsme o pomoc požádali Slávka OK1TN, Jardu OK2GG a Vláďu OK1CW. Jak víte jsou to "ostřílení" vlci zahraničních DX expedicí.

S Láďou OK1DIX jsme se potkali přímo v Londýně, kam dorazil ze Spojených států právě jen proto, aby se mohl zúčastnit této expedice OK2KKW.

No a potom jsme již po několikahodinové jízdě vlevo byli na místě - ve vesnici Toft Monks poblíže Beccless a Great Yarmouthu jsme po přivítání umístili naši stanici v Gilesově karavanu hned vedle hospody a vztyčili 15 m vysoký stožár s anténami.

První zapnutí zařízení asi 3 hodiny před závodem ovšem bylo bláznivé - nikdo na pásmu ! Znovu jsme prověřili zařízení, SWR, všechno bez jakéhokoli výsledku. Jednoduše - nikdo nebyl na pásmu ! Teprve asi po 30 minutách jsme uslyšeli první slabé signály, mezi sebou se bavících dvou německých stanic z JO40 čtverce ! Konečně jsme poznali, že s aktivitou na 70 cm to ve Velké Británii nebude tak horké… A navíc určitě horší, pokud to srovnáme s rokem 1994, když jsme dělali britské stanice při naší expedici do Francie (deník z Francie).

Shrnuto: během velmi špatných podmínek šíření (silný déšť a prudký severovýchodní vítr od moře) se jen několik britských stanic zúčastnilo UHF contestu. Naše výsledky ve srovnání s G4LIP a M8V byly špatné, protože naše jedna 33 prvková antena byla příliš malá pro podmínky ve Velké Británii.

Obrázky bez komentáře . . .

 

Závodění z Velké Británie je totiž naprosto odlišné od situace v OK nebo kontinentální Evropě. Důvodem proto je to, že vzhledem k malé účasti britských stanic se dělají všechny zásadní spojení do Německa a Holandska, kde je aktivita mnohem lepší. To ovšem znamená, že vaše signály z Anglie musí být v DL a PA velice silné, aby se prosadily v provozu místních stanic. To znamená, že vedle QRO je nutno použít speciální anténní systémy. Tyto úžasná anténní monstra mají snad jen jednu výhodu - nemusí se snimi prakticky směrovat - stačí směrovost zhruba 40 stupňů od pevného východního nasměrování.

My jsme ovšem měli, pod značkou G/OK2KKW/p, ještě dvě další nevýhody. První bylo QTH. Měli jsme pouze 15 m vysoký stožár, který byl ve velmi ploché krajině na úrovni korun stromů, a byli jsme asi 12 km od pobřeží, které je zde velmi nízké - rozhodně postrádá letecký, nebo útesový efekt jako pobřeží poblíže Doveru, odkud vysílá G4LIP. Měli jsme tedy značně zasaženu první Fresnelovu zónu a náš vyzařovací diagram tedy rozhodně nebyl optimální. Druhá potíž bylo silné TVI. pro vystětlení tohoto problému je třeba uvést, že ve Velké Británii je pozemská televize šířena jen pouze v pásmu UHF. Většina vysílačů vyzařuje signály 4 programů. přijímací antény jsou tedy až na výjimky širokopásmové a navíc většinou osazeny širokopásmovými tranzistorovými předzesilovači. Dovedete si tedy jistě představit, co se stane, jestliže 30 kW ERP na 70 cm je soustředěno na takovou přijímací anténu ve vzdálenosti několika desítek, nebo stovek metrů ? Z tohoto důvodu jsme bohužel po dobu mnoha hodin nemohli směrovat naši anténu do nejdůležitějšího východního směru a také proto byly naše výsledky tak špatné (odkaz na log 432 MHz , 1296 MHz). Nejlepší DX v závodě jsme měli s OK1DFC a HB5OK, pravděpodobný evropský vítěz nám řekl, že jsme byli jeho prní "G" stanicí na 70 cm !

A tak se jako více efektivní výsledek naší cesty ukázala návštěva vojenského letiště v Duxfordu, kde je letecké museum. Ve vstupním hangáru je umístěn Spitfire s českou vlaječkou jako upomínka na naše piloty, kteří bojovali v letecké bitvě o Anglii. (odkaz na Duxford) . Neméně zajímavá byla i noční radiamatérská okružní projížďka po Londýně.

Vrátili jsme se domů s novou zkušeností a s potěšujícím poznáním, že UHF aktivita v kontinentálních podmínkách je mnohem lepší. Ale - a to je vzrušující výzva - musíme se propříště poohlédnout po mnohem lepším anténním systému. A naše celkově 3 místo v multikategorii na 70 cm ve Velké Británii (Anglické výsledky UHF contestu 1998) nepovažujeme za úspěch, ale za naší prohru.

 

Gilesova hospoda "Toft Lion" ve vesnici Toft Monks blízko Gr.Yarmouth

loc: JO02SL

Giles (ex G8DWQ a jeho manželka Jann)
Stanoviště G/OK2KKW v karavanu vedle Gilesovy hospody.
Jarda (OK2GG) a Vladimír (OK1VPZ) při testech našeho zařízení na 70 cm.
Večer po UHF Contestu. Zleva:

Matěj (OK1TEH), Jann (manželka G8DWQ), Jarda (OK2GG), Majka (OK1DYX), Vláďa (OK1CW), Láďa (OK1DIX), Vladimír (OK1VPZ), Slávek (OK1TN) a Giles (ex G8DWQ)

 

Vladimír OK1VPZ

srpen 2000