OK2KKW - Květnový 2. subregionální Contest 2009
For translation from Czech you can use the Google translator.

Zima byla letos dlouhá a tak jsme se už všichni těšili na zahájení letošní VKV contestové sezóny. V lednu jsme si sice úspěšně vyzkoušeli závodění na středních vlnách, v březnu OK1DIX a OK1TEH zabodovali v prvním subregionálu IARU, ale rozdat si to s konkurencí "doopravdy" z contestového QTH na VKV je něco úplně jiného! Příprava účasti ve VKV závodu není ovšem záležitostí nějakého okamžitého hnutí mysli. Je to vždy výsledek dlouhé přípravy, stovek hodin technické práce a vysedávání u počítače a také spousty peněz, protože nic není zadarmo a čas dnes patří mezi nejvzácnější komodity. S tím souvisí ještě to, že nikoli už jen jeden, ale dokonce 3 členové OK2KKW pracují v zahraničí. A tak jsme už dříve z našeho spektra zájmu prozatím museli vyškrtnout contestování na 2m (tedy z výjimkou jednopásmových závodů) a letos v květnu a červnu dokonce i pásmo 13cm. Zařízení by bylo, ale to nestačí... Naše contestové stanoviště je 170km od Prahy, a tak přeprava, postavení všech antén a souvisejícího železa, pouhé sestavení zařízení a zajištění dostatečných energetických zdrojů - to všechno navíc na takové úrovni, aby bylo možné konkurovat konkurenci se stálými contestovými stanovišti, je zatím prostě nad naše možnosti. Vyvstala tedy před námi otázka: buď jezdit spoustu pásem na průměrné, či podprůměrné úrovni (a zapsat se tak do celoroční soutěže ČRK na čelních místech, hi), nebo se raději pokusit alespoň některá pásma jezdit na úrovni, blížící se špičkové. Vybrali jsme si tuto druhou cestu. A proto v budoucnu asi již nikdy nebude jisté, jaké pásma postavíme v dalším závodě, nebo zda ho dokonce - proto, abychom se mohli soustředit na přípravu zařízení pro závod následující - možná vypustíme úplně, podobně, jako loňský VHF Contest. Naším cílem totiž není stát se nějakými zaměstnanci VKV závodění, ale udržet naši činnost v rámci zábavy, příjemného vzrušení, sportovního zážitku a relaxace. Protože jedině to je cesta, jak udržet partu - každý dělá jednoduše především to, co umí, co ho baví, co může a co chce pro společný úspěch udělat. Nejsme a nebudeme organizací, kde se vydávají povely, neboť možná, že bychom dosáhli krátkodobě více, ale dlouhodobě bychom se asi nedokázali udržet jako parta - podobně jako spousta bývalých svazarmovských klubů. A my se ještě chvíli udržet chceme a určitě ještě chvíli udržíme - vždyť za řadou z nás je více, jak 30 let docela špičkového VKV závodění - a přes všechny peripetie nás to kupodivu stále ještě baví...

  Jirka OK1JFR přivezl na závod sud piva!

 

Závod pro nás začal kontrolou contestového stanoviště týden před závodem. Ujal se toho OK1XNG a zjištění škod po zimním období vůbec nebylo příjemné.... Na naší jednofázové elektrické lince chyběly dráty i izolátory na sloupech. V zimě silná námraza dráty strhala i s izolátory a dokonce poškodila jeden ze sloupů. Naštěstí chlapci z ČEZu zapracovali bleskově a už čtyři dny před závodem jsme elektřinu opět měli - jen ten nástřešák mohli zase narovnat, aby to nevypadalo takhle hloupě, hi. V neděli před závodem OK1ZAD nakládá do auta u OK1VPZ první části naší výstroje, 2 x PA, nový 70cm budič a nějaké kabely - dohodli jsme se, že přijede na kopec v pátek v noci, až se večer vrátí z Anglie. Ve středu jsme dostali parádní předpověď počasí - mělo být teplo a jasno a fronta s deštěm měla přijít až v noci na pondělí. Doufáme, že to vyjde. Takže poslední přípravy, okonektorování nových kabelů, výměna vadného "N-ka", které nás na dlouhém půlpalci potrápilo v UHF Contestu -  a jedéém! Dalším milníkem téhle akce byl ve čtvrtek v 15.hodin u nás na chalupě - sešli jsme se tam s Jirkou OK1JFR, který naložil na nákladní přívěs konstrukci pro přepravu stožárů a vydal se k domovu nakládat zbytek. Já s karavanem za zády mířím do Prahy, kde na mne čeká OK1TEH se všemi těmi dalšími nezbytnými hejbly. Okolo 6 večer máme naloženo a vydáváme se na cestu. Stavujeme se ještě v Klášterci pro pivo. Zatím nás předjíždí  OK1DIX, který žádný přívěs netáhne a večer okolo 10 se setkáváme na kopci. Sice zatím bez Davida OK1RK a Jarka OK1KN, kteří přijedou ráno, ale zato na nás čeká v naší chaloupce super překvapení - Jirka tentokrát nepřijel s Pepou, ale vzal s sebou sud chlazeného plzeňského piva a pípu. Nu a proto jsme se už za chvíli oddávali koštování toho lahodného moku. Matěj to naneštěstí poněkud přehnal, takže okolo 4 ráno jsme měli tak trochu bojovou hru, hi.

Ráno se nám z vyhřátého klobouku moc nechce, ale nakonec přece jenom před polednem kluci přivážejí od Vency stožáry, kotvy, kolíky, vrátky, rotátor atd. Zatím montujeme naše 3 dlouhé 70cm antény, v tom přijíždí David s Jarkem a stavění může začít. Však se podívejte, jak pěkně to šlo Láďovi od ruky. Od východu se blíží bouřka, několikrát se zableskne a zahřmí, ale naštěstí nás bouřka asi po půl hodině pomalu mine. Zvedáme oba stožáry - a je tu první chyba! 25 m dlouhý kabel pro druhou anténu jsme omylem naložili do auta OK1ZAD, takže kabel bude až v sobotu. Zvedáme tedy druhou anténu alespoň na půl žerdi s kratším kabelem, abychom mohli změřit PSV. Naštěstí je PSV u obou antén v pořádku a OK1BAF nám vydává na přizpůsobení antén kladné osvědčení. Matěj zatím staví zařízení na 70cm, Tomáš s Vaškem a Jirkou rozvíjí ve směru na 400m vzdálený bunkr, kde bude 23 a 3cm pracoviště, přivezený silový kabel. Okolo 5 odpoledne se přesunujeme na bunkr - a sláva, už před sedmou nám stojí zakotvený stožár pro 3 cm. Montujeme antény pro 23cm - trochu jsme vylepšili setup a namísto kabelů H1000 budeme mít v tomto závodě od antén dva 7 metrové půlpalce. Uvidíme, zdali to pomůže. Potešila nás ještě jedna událost, někdo skácel dva statné smrky, které nám čím dál víc stínily ve směru do HA, škoda, že se tenhle "dřevorubec" nepustil ještě do lesa, který nám ošklivě stíní ve směru do PA ... Zvedáme stožár s anténami pro 23cm, ale ouha - horní anténa se chytá do kotvy pro 3cm a nejde to chvíli ani nahoru, ani dolů. Naštěstí právě včas přichází Jirka a problém se daří vyřešit. Protože toho už máme plné kecky, další stavění necháváme na sobotu.



Montáž antén pro 70cm
 



Antény OK2KKW pro 70cm během květnového subregionálu 2009
 

 

V sobotu ráno přijíždí Jirka OK1ZAD, přiváží chybějící kabel, PA a rotátor na třetí směr na 70cm. To bude pro nás novinka, bohužel máme jen necelé 3 trubky, takže třetí anténu zvedáme jen asi do 8-mi metrové výše. Uvidíme, zda bude trochu chodit - když ne všude, tak alespoň na sever a jihovýchod, kde máme trochu lepší profil.


P
ředzávodní doping


Tenhle třetí směr má také nový PA - a u něj bych se rád komentářem alespoň na chvíli zastavil - především je to můj jubilejní desátý PA a navíc asi definitivně poslední elektronkový, který jsem udělal. Výkonově nic moc, jen stařičká Gi7b, která s pouhými 1750V na anodě nedá více, než 300 W, ale zajímavější je historie konstrukce toho PA: celá léta jsem se snažil udělat v amatérských podmínkách opakovatelný a teplotně stabilní PA pro 23cm s touhle elektronkou, abych to nakonec vzdal. Teplotní nestabilita téhle elektronky na 23cm není totiž způsobena ničím jiným, než kladnou zpětnou vazbou v elektronce, čímž má PA sice docela dobrý výkonový zisk, ale v případě jakéhokoli rozladění anodové dutiny (většinou typu 3/4 lambda) se kladná vazba výrazně zmenšuje a tím přestává tahle elektronka téměř zesilovat... Dva roky jsem se snažil najít takové konstrukční řešení (jde o to, jak udělat velmi malou ale definovatelnou a nastavitelnou indukčnost v mřížkovém obvodu) až se mi to přece jen podařilo - PA sice byl krásně stabilní, ale bohužel zesiloval jen okolo 5 dB, což je docela k ničemu - a navíc stále s mizernou účinností jen okolo 30%. Po několika letech vývoje jsem tedy tenhle rozpracovaný PA odložil a udělal PA pro 23cm polovodičové. Ale skoro hotového PA pod stolem mi později přišlo líto (hotová mechanika, zdroj, ovládací obvody, chlazení, relé...) a tak jsem jej přes letošní zimu předělal na pásmo 70cm. Anodový obvod je trochu netypicky typu lambda/4, což si vyžádalo induktivní anténní vazbu, změnit bylo zapotřebí také délku anodové dutiny, obvody v katodě, nicméně v dubnu byl PA hotový a tak jsme se v květnovém subregionálu ujali jeho testování. V závodě PA obstál bez problému (díky typu anodového obvodu, který je s ohledem na nízká anodové napětí široký přes 6MHz pro -3dB se vlastně vůbec nerozlaďuje) a použijeme ho proto i příště. Další novinkou na 70cm byl přepínač přijímacích antén a polovodičový 120W budič. Bohužel nám pro buzení třech 70cm PA chybí výkon z upravené FT847, takže se bez budiče neobejdeme. Ale i tak není naše sestava optimální - chybí nám silnější napájení, takže pokud mělo naše jednofázové závodní družstvo udělat ještě nějaký výsledek na 23cm, nebylo možné naše 3 PA pro 70cm budit na více, než jen do 1200W VF výkonu (narozdíl od jiných v součtu všech našich 70cm PA).
 


K vlastnímu závodu: Nic se nepřihodilo a celé zařízení šlapalo jako hodinky. Výjimkou byl jen ten vypadlý BNC konektor u oscilátoru na 3cm (který je dole v karavanu) v neděli ráno. Oprava byla proto naštěstí jednoduchá... Na začátku závodu (cca až do nedělního rána) byl problém s jihovýchodem, který byl úplně zavřený. Naštěstí se to tam otevřelo (alespoň trochu) později. Jinak podmínky bych hodnotil jako průměrné, v sobotu spíše podprůměrné. Výhodou byla absence silnějšího lokálního rušení - DM7A jeli kvůli sněhu na Fichtelbergu někam k Cínovci, na Klínovci na 70cm nikdo nebyl, OL7C se zaměřili na dvoumetr, OK2M sice v neděli občas zase produkovali spletry, ale rozhodně výrazně slabší, než o UHF Contestu, takže to byla celkem pohoda.

Během závodu se nestalo nic nečekaného - tedy až na to, že jsme zaznamenali, že do CAT kabelu, který propojuje každý transceiver a počítač a dává operátorům přes VUSC na ostatních pásmech informaci, na kterém kmitočtu právě vysílá operátor vyššího pásma, lezla na bunkru VF z 23cm, s čímž měl občas notebook na tomhle pásmu problém -  a potom ještě netradiční branná vložka, totiž skutečný hon na lišku, jenž předváděl celému osazenstvu v noci na neděli OK1XNG, hi.  
 

Celý závod bylo super počasí typu Agfa Color a netradičně jsme se proto i pěkně opálili. Kdyby to v dalších závodech bylo podobné, určitě bychom se nezlobili. Ale nechci to zakřiknout...

V neděli balíme, s kopce odjíždíme v 8  večer, v Praze jsme okolo 11. Matěj zůstává v Praze a já pokračuji dál. Karavan nechávám na chalupě ve stodole v 1 ráno a pak si alespoň chvíli musím pospat, abych se nezabil za volantem, protože v pondělí mne v zahraničí už zase čeká další pracovní den. Někdy si říkám, jestli jsme vůbec normální...

 

Přesto všechno už brzy zase na pásmu na slyšenou!

OK1VPZ

 

Několik dalších fotek a také to, co o závodě napsal  jeho aktér z pásma 23 a 3 cm, najdete níže.

Soustředěný David OK1RK na 70cm pracovišti
 

 



R
eport z 23/3cm od Matěje, OK1TEH:

Květnový závod 2009 ze Spáleniště nás překvapil nádherným počasím, které v 1000m nad mořem nebývá v květnu právě pravidlem. Během celého víkendu jsme se mohli kochat jasně modrou oblohou, což byl docela zajímavý kontrast k metrovým závějím na severní straně našeho kopce. Bohužel tento rok jsem si hezkého počasí moc neužil, po příjezdu na kopec mě totiž už bolelo v krku a plán vypálit bacila skončil nezdarem. V pátek ráno jsem měl proto následně měl menší problémy sekundovat při stavění antén a nachlazení se navíc rozvinulo s plnou parádou...

Tenhle závod opravdu nebyl pro pylové alergiky..  

  Na 23 jsme použili nové koaxy 1/2"

Některé stanice se podařilo udělat jen s vypětím všech sil :-)

Co se týče podmínek, v sobotu ráno jsem zrektifikoval rotátory na 70cm podle majáků. OK0EP hrál standartně asi 529, o dost silnější, ale taky v obvyklé síle byl Hamburg v podání DK0VC na 432.419 v síle asi 549, QRB 450km, o dost horší to ale bylo směrem na JV, neboť jsem vůbec neslyšel HG1BVA a o dost slaběji hrály i DB0INN & OE3XMB. Tyto podprůměrné podmínky se potom v závodě potvrdily hlavně u tropo spojení na 23cm... Během první hodiny byl rate jenom kolem 24 QSO, tedy o 10 méně než před rokem. Z 23cm jsem si dohodil tradiční sked s Tomem OK2PWY na 3cm. V trase spojení máme téměř přesně ve vzdálenosti 10km převýšení přes 200m masivem Klínovce se stavbami a stromy na jeho vrcholu, přesto se za běžných podmínek vždycky děláváme FB. Tentokrát jsme to ale zkoušeli velmi dlouho, velmi slabě jsem ho sice slyšel, ale na QSO to nebylo. Vrátil jsem se tedy na 23cm a snažil jsme se z té bídy vymlátit co šlo. Na 3cm, kde seděl Jarek OK1KN, se mezi tím na krátkou dobu rozchodil RS s SCP v oblasti JN57 a odměnou bylo několik pěkných QSO jako například Claus DL7QY, Rudi OE5VRL/5 a navíc byl slyšel ve velké síle v SSB rozhovoru s další HB stanicí také Arnold, HB9AMH, bohužel na naše volání a na prosby na ON4KST chatu nereagoval a proto se spojení do HB letos žádné nepovedlo. Na 23cm mi mezitím chyběly tradiční stanice jako například IQ1KW, do Itálie to ale přitom nechodilo úplně špatně a některé Italské stanice se mi podařilo dokonce dohodit i na 70cm :-) Velmi pěkné bylo i rychlé spojení odrazem od letadel na hranice mezi Chorvatskem a Vojvodinou se Zlatkem, 9A2SB, což je téměř 700km. Nejlépe o podmínkách na 23cm asi vypovídá to, kdy se mi podařilo dosáhnout hranici 100 QSO. Před rokem to bylo již v 19:50 UTC, tentokrát ale až v 00:18 UTC v neděli.. Což ale jako obyčejně nezabránilo DL0GTH si na mě po půlnoci udělat náskok až 52 QSO.. S rušením to tentokrát bylo takové nějaké divné. DM7A se naštěstí tento rok díky zasněžené příjezdové polní cestě na Malý Fichtelberg zúčastnili z JO60UR a rušení od nich tedy nebylo, o dost horší to ale bylo tentokrát se signálem od OK2M. Hlavní frekvenci měli tuším někde kolem 1296.270, modulace trochu překomprimovaná [mp3], ale hlavně se jim po písmu objevovala řada sice slabých ale o to více nepříjemných parazitů, protože jsem často narazil na nějaký slabý signál a když jsem ho po několika minutách vyluštil, byl to jen další parazit OK2M. Jeden z nich byl při CW úplně přesně i na 1296.215, což v kombinaci s rušením DL0GTH o 5kHz výše nebylo zrovna to pravé ořechové, myslím proto, že příští kontest zvolím QRG někde kousek vedle - možná, že kolem 1296.210. Na večer se na nás pak přijel podívat i Jirka, OK7RA a také místní hlídka policie ČR. Jak jsem se až po závodě dozvěděl, někde dávají lišky dobrou noc, někde se nechávají honit na 2m a jinde se jim může zlíbit dráždit obdivovatele Chucka Norrise :-)

Po půlnoci osiřelo i pásmo 3cm a tak jsem po konečně stém a těžce vydřeném CW QSO s HA1KYY přesedlal na 3cm. Předtím jsem ale ještě na 23cm udělal na sked DR5A. Vzdálenost mezi námi je 455km a MP3 našeho spojení doporučuji poslechnout hlavně stanicím z oblasti JN99, které jsou přesvědčeni, že naši kótu máme super otevřenou ve směru na západ a které DR5A dělávají pokaždé prý se super signálem S9 na téměř dvojnásobnou vzdálenost..

Na 3cm si zlepšuji náladu s pěkným QSO s DL1SUZ do JO53 360km a jen lituji toho, že tentokrát není QRV také Norbert, DL1SUN. Daří se taky QSO s DG1BHA JO73 330km, bohužel DC6UW vůbec neslyším i přesto, že i když je vzdálenost kolem 490km, tak jeho 90W PA do 2m paraboly bývá většinou jistota. Po 1.hodině UTC se snažím ve studeném přívěsu usnout, venkovní teplota je 2 stupně pana Celsia, spálenina na noze mně ale nedá dlouho zamouřit oka, nakonec se mi ale podaří usnout na cca 2h. A už je tu ráno, nad Fichtelbergem vychází Sluníčko a já zase rozjíždím CQ. V neděli jdou podmínky na východ výrazně nahoru, daří se mi i přes Klínovec několik velmi pěkných QSO do SP9, což je odtud taková vzácnost jako PA! Na 3cm to později znovu zkouším s OK2PWY a tentokrát to projde ještě s výraznou rezervou signálu i na SSB. Když přichází OK1VPZ, pouštím ho na 23cm a zatím zkouším skedy na 3cm. Díky výrazně lepším podmínkám se daří dělat několik stanic z oblasti Berlína, což je od nás asi 270 km, poté to znovu zkouším s DC6UW a tentokrát to už na SSB prochází velmi pěkně, QRB do JO44 je 490km a nový 3cm ODX je doma. DC6UW mezi tím dosměruje parabolu a slyším ho naprosto stabilně asi tak stejně jako předtím OK2PWY. Rychle hledám někoho dalšího a zkouším Torbena, OZ3ZW. Nejdřív se vůbec neslyšíme, ale trpělivost nám nechybí a o 20 minut později se již oboustranně slyšíme. Signál je sice velmi velmi slabý, ale QSO je kompletní, což je pro nás konečný ODX 495km, ale hlavně vůbec naše první OZ na 3cm a to ke všemu na tropo!  Později se také daří 3cm 400km QSO s OM3KII a OL9W. Na 23cm se mezitím snaží OK1VPZ a odměnou je mu několik velmi pěkných spojení, bohužel stále jakoby chyběly stanice ze západu. Minulý rok jsme dělali přes 13xPA, tentokrát to ale bylo jen 6xPA. Kde zůstali PA0WMX, PA0BAT, PI4Z, ON4SHF atd? Na konci závodu zjišťuji že vcelku slušně létají letadla a daří se mi tentokrát nezvykle rychle zkompletovat tradiční ODX spojení odrazem od nich s Johnem, G3XDY na vzdálenost 827km. O něco později se mi to stejným způsobem daří i s Mauricem, F6DKW JN18, což je vzdálenost jenom o několik desítek km méně. Na závěr kontestu je mezitím znovu RS na 3cm ze severu, všechny stanice které jsou slyšet, ale už máme díky rannímu otevření v logu. Závod se nakonec daří dotlačit na konečnou hranici 48000 bodů a 165 spojení, což je téměř stejně jako minulý rok. Mohlo to být i o něco více, protože jsem například chvílemi dobře slyšel i OK2KCE, ale spojení se mi díky parazitu OK2M přesně na jeho QRG nepodařilo dokončit. Stejně tak jsem na konci závodu slyšel 59+ dávat CQ OK1KLL, na mé volání ale kdo ví proč neodpovídali.

Na 3cm se výsledek přes absenci nějakých výživnějších RS (nejdelší RS QSO bylo jen 296km) podařil nad očekávání dobře, jen škoda, že jsme zase nedosáhli pro nás magické hranice 10000 bodů. Úspěch na tomto bandu je o to větší, že mi v posledním závodě spadla parabola z výšky asi 50cm na hranu a byla u kraje viditelně promáčklá, přesto ale fungovala fb, takže to promáčknutí mělo asi za následek jenom žádoucí rozšíření anténního laloku a ne významnou ztrátu zisku, hi.

Kromě navázaných spojení je na závěr nutno zmínit použití nové verze VUSC, kdy jsme měli všechny FT847 poprvé propojené do sítě přes CAT, takže jsme byli on-line informováni o aktuálních kmitočtech pro skedy. Všechen hardware taky fungoval bez nejmenší chybičky, jediný zaznamenaný problém byl s vnikáním VF z 23cm přes CAT kabel do PC, takže při vysílání nám jezdil kurzor po obrazovce, hi. Propojení pracovišť via PLC taky sice občas padalo kvůli prolamování sítě při TXování na 23cm, způsob přenášení paketů je ale zálohovaný, takže VUSC neměl problém, horší to však bylo s přístupem na ON4KST, protože tím pádem také padalo internetové připojení. Nějaké chyby produkoval zpočátku i nezvyk automatického přepínání logu v závislosti na přepínaní modů na transceiveru.

Pak už následovalo jen tradiční úmorné balení a v 20h odjezd z QTH. Mimochodem - nosit těžké lineáry se spáleninou na noze není také dvakrát příjemné, ale nakonec jsme kolem 2h. ranní přece jen konečně sklopili náš hardware do horizontální polarizace a dali si zasloužený QRT.

73 Matěj, OK1TEH

 


Na závěr některé další obrázky:

Jirka OK1JFR v noci ze čtvrtku na pátek OK1VPZ: kde jsou ty štamprlata? OK1KN ve slunečních lázních Jirka OK1ZAD léčí spánkový deficit
Naše 3 antény  pro 70cm Bunkr ze 60 let se už hodně rozpadá. Kdoví jak dlouho sem ještě budeme moci jezdit. Antény pro 23 a 3 cm pásma. Tomáš, náš benjamínek, je ve věku, kdy je normální protestovat proti zkaženostem světa. Třeba proti alkoholu. Stylově ho doplňuje OK1XNG.
70 cm budič 120W max out PA 70cm GI7b max 300W out PA pro 23cm v akci. OK1TEH na 23cm pracovišti, vzadu u 3cm tluče špačky Jarek OK1KN.

 
	Výsledky:
********************************************************************
* Number of valid QSOs:  391                       Band:   432 MHz *
*                                                                  *
* Best DX: JO97FK   866 km  call: SM1A         Average: 295 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 214xDL  82xOK  8x9A  9xOE  5xON  16xOM  2xLX  6xHG  4xI   13xS5  *
* 4xHB  11xSP  2xG   5xPA  3xOZ  1xSM  3xYU  3xF                   *
*                                                                  *
*                                      Total sum of points: 115627 *
********************************************************************
 
   TOP 10          km
   ------------------
   SM1A     JO97  866
   YU1EV    KN04  855
   YU1LA    KN04  853
   M1CRO/P  JO01  819
   G8P      JO01  807
   F6DKW    JN18  784
   YU7A     KN05  736
   I4LCK/4  JN54  705
   HA8V     KN06  701
   9A2SB    JN95  691
 


********************************************************************
* Number of valid QSOs:  165                       Band:  1296 MHz *
*                                                                  *
* Best DX: JO02OB   827 km  call: G3XDY        Average: 291 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 86xDL  43xOK  4xI  1x9A  3xOM  6xPA  2xS5  4xOE  5xSP   4xHG     *
* 2xOZ  2xLX  1xON   1xG  1xF                                      *
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:  48051 *
********************************************************************
 
   TOP 10          km
   ------------------
   G3XDY    JO02  827
   F6DKW    JN18  784
   I4LCK/4  JN54  705
   HA8V     KN06  701
   9A2SB    JN95  691
   IZ4BEH   JN54  662
   PA6NL    JO21  630
   PA0S     JO21  606
   PA3AWJ   JO21  601
   ON7WR    JO20  596



********************************************************************
* Number of valid QSOs:  44                       Band:  10368 MHz *
*                                                                  *
* Best DX: JO02OB   495 km  call: OZ3ZW        Average: 204 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 26xDL  13xOK  2xOE  1xOM  1xSP  1xOZ                             *
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:   8976 *
********************************************************************
 
   TOP 10          km
   ------------------
   OZ3ZW    JO54  495
   DC6UW    JO44  490
   OL9W     JN99  401
   OM3KII   JN88  394
   DJ5NQ    JN47  377
   DL1SUZ   JO53  360
   DG1BHA   JO73  330
   OE3WOG/P JN67  296
   SP6GWB   JO80  285
   OK2TT    JO80  282