Jak jsou definovan
é "předběžné výsledky" závodů a co z toho vyplývá.

(Část textu je kopií z původního zamyšlení uvedeného tady.)

Rada ČRK na doporučení jednoho ze svých poradních sborů upravila v lednu 2012 Všeobecné podmínky závodů na VKV, jejichž je pořadatelem (dále jen VPZ VKV).

V bodě 28 VPZ VKV se tak nově objevil text, který hovoří o tom, že soutěžící stanice mají právo do 7-mi dnů po zveřejnění předběžných výsledků podat připomínky k výsledkům hodnocení. (Celý text VPZ VKV je uveden zde.)  Bohužel navrhovaný text změny VPZ VKV nebyl v souladu s tradicemi posledních let zveřejněn k připomínkám radioamatérské komunity, které se týká, ale byl odsouhlasen jen na interní schůzce v rámci ČRK. Je to škoda, protože pokud by tento text byl publikován, mohli se VKV závodníci k textu vyjádřit a opravit nalezené nedostatky. To se bohužel nestalo a text nového znění VPZ VKV byl vyhlášen až po jeho odsouhlasení Radou ČRK jako hotový předpis bez možnosti jakékoli veřejné konzultace. Tak byla kodifikována nešťastná formulace, hovořící o "předběžných výsledcích", aniž bylo definováno, co takové předběžné výsledky jsou, zda obsahují, či neobsahují zveřejnění EDI logů OK stanic, jejich Error logy a podobně. Už během prvního čtvrtletí se v této záležitosti obracel OK1TEH emailem na OK2ZI, ale jeho podnět zůstal bez relevantní odpovědi skutečně směřující k nějakému řešení.


Zmíněný problém se znovu projevil v polovině června, kdy OK1IA publikoval první "předběžné výsledky" Mikrovlnného závodu IARU a protože termín "předběžné výsledky" není v rámci VPZ VKV nikterak definován, de jure tak začala běžet sedmidenní lhůta, během které lze podávat připomínky k výsledkům závodu. OK1EM se proto správně obrátil (viz kopie  korespondence) na vyhodnocovatele závodu s připomínkou, že soutěžní stanice nemůže zkontrolovat správnost uvedených dat, protože společně s předběžným pořadím stanic nebyly publikovány rovněž EDI logy a Error logy OK stanic. Vyhodnocovatel závodu (OK1IA) tedy uvedl, že toto předběžné pořadí nelze chápat jako "předběžné výsledky" závodu (přestože tento soubor tak označil) a jde pouze o jakési "předběžně předběžné výsledky", které by neměly zakládat počátek běhu zmíněné sedmidenní lhůty. Bohužel OK1IA není ani představitel ČRK, ani jiná odpovědná osoba, která by mohla vykládat text předpisu VPZ VKV, jenž Rada ČRK před časem přijala za závazný a ve kterém se o žádných dalších přívlastcích termínu "předběžné výsledky" nic nepíše.


Jako přechodné opatření, které by řešilo tuto neštastnou situaci, asi mohlo být vystoupení (stačilo by zveřejnění emailu, vyjádření na webu ČRK apod.) některého z oprávněných představitelů ČRK (například OK2ZI, OK1CDJ, OK1RI, OK1AOZ), který by potvrdil, že v tomto případě skutečně nezačala běžet sedmidenní lhůta pro připadné námitky soutěžících stanic a uvést, jaké parametry musí mít ty "skutečné předběžné podmínky",  od jejichž zveřejnění taková lhůta opravdu začne běžet. A potom pro další zasedání Rady ČRK připravit takovou novelizaci předpisu VPZ VKV, která by uvedené nejasnosti vyloučila. A pokud to bude možné, návrh změny VPZ VKV pochopitelně předem zveřejnit, aby se k němu mohla vyjádřit celá naše komunita, protože není vyloučeno, že nějaké úpravy, či doplnění by bylo vhodné provést i v jiných odstavcích VPZ VKV (například ve věci kontroly dodržování výkonového limitu u soutěžních stanic)....

Za editory webových stránek OK2KKW, bychom doporučovali článek 28 VPZ VKV doplnit například takto (barevný text):

Bod 28:  Stížnost na nesportovní chování je možné předkládat pouze do 15 dnů po skončení závodu. Pořadatel je o stížnosti povinen rozhodnout nejpozději do 60 dnů od doručení. Připomínky k výsledkům vyhodnocení je možné podávat do 7 dnů od zveřejnění úplných předběžných výsledků (za úplné předběžné výsledky se považují výsledky, které zahrnují zveřejnění výsledků všech OK stanic, které zaslaly do vyhodnocení svůj deník ze závodu a tento deník byl ve formátu edi vyhodnocovatelem zveřejněn současně se seznamen chybných spojení - tzv. error logy). Vyhodnocovatel je povinen se k případné připomínce, či námitce soutěžní stanice vyjádřit do 7 dnů od obdržení a to včetně zdůvodnění svého rozhodnutí. Rozhodnutí vyhodnocovatele k připomínce k výsledkům je konečné.

 


Toliko původní text (jen s drobnou aktualizací).  Mezitím uplynulo 6 týdnů a OK1IA 30.července zveřejnil další "předběžné výsledky". Co z toho plyne?

Vzhledem k tomu, že nikdo z ČRK (OK2ZI a OK1CDJ) na náš návrh, jak vyřešit nešťastnou situaci, do které se OK1IA sám nedopatřením vmanévroval, nereagoval, a to i když s tímto návrhem byli v červnu prokazatelně v dostatečném předstihu seznámeni, je nutno konstatovat, že:

Jakékoli případné připomínky, či podněty k druhým "předběžným výsledkům" Mikrovlnného závodu 2012 již nelze podávat, protože termín pro tyto podněty podle Všeobecných podmínek závodů na VKV, pořádaných ČRK, marně uplynul v červnu t.r.

Je to smutné, protože na první pohled jsou vidět některé závažné chyby (m.j. neoprávněně započtené body za spojení, která jsou evidentně neplatná).

73 de OK1VPZ

30. července 2012