OK2KKW unplugged
(OK2A in the VHF Marconi Memorial Contest 2011)

For translation from Czech please use the Google translator.

Rozhodnutí jet na poslední závod sezóny u nás letos padlo až v pátek, tedy těsně před závodem, a to proto, že rosničkáři slibovali prima počasí. Protože nás bylo málo, nemohli jsme pochopitelně mít žádné přehnané ambice. A tak jsme zabalili jen těch pár zcela nezbytných švestek a jeli na kopec s jednou anténou rozdávat body. Cestou jsme zavolali OK1UBO a dozvěděli se, že OL7C vyjedou nejen v plné sestavě, ale navíc i s novým, třetím PA. Což nám trochu zkazilo náladu, protože narozdíl od jiných listopadových MMC to znamenalo, že radost z telegrafního vysílání ze Spáleniště se letos jaksi konat nebude.

   Pohled z Klínovce na západ na 10km vzdálené Spáleniště. Kopec vpravo je Špičák 1115m ASL.
 

V noci na sobotu jsme se nicméně v naší chaloupce sešli v sestavě OK1DIX, OK1DYX, OK1XNG, OK1TEH a mé maličkosti. Protože jsme s sebou neměli vozík na přepravu stožárů a nebylo nás dost na postavení pořádného stožáru, zvolili jsme pro tento závod subminimální anténní variantu, pro tentokrát složenou z nízkého trubkového stožárku, jedné antény, doplněnou jedním tranzistorovým PA, napájeným z benzinového příručního generátoru. Když jsme se v sobotu dopoledne jali na Spáleništi stavět anténu, napadla nás hříšná myšlenka, proč to vlastně neuskutečnit (vzhledem k naší mobilitě) odněkud odjinud, kde nebudeme jen 3 km od kilowattové multibeamingové stanice. No a protože na Klínovec se nikdo nedral, řekli jsme si, že to zkusíme odtamtud. Od rozhodnutí byl jen krok k realizaci a tak už po druhé odpoledne ve čtverci JO60LJ stála jedna anténa DK7ZB a v trávě vrněla maličká benzínová Honda (a proto šlo o závod "unplugged").

Dole pod kopcem se válelo moře mlhy a my jsme se těšili na prima DXy. Ale podobně jako u minulých letošních contestů, ve kterých jsme si letos na Klínovci "namočili šos", se ani tentokrát radiové DX condx jaksi nekonaly... Nicméně i tak to byl závod absolutně perfektní a na takový MMC, kdy ještě v půlnoci bylo na Klínovci +10°C a z listopadového závodu jsme se vrátili opálení, hned tak nezapomeneme. Protože operátorské dojmy popíší níže OK1DIX a OK1TEH, nezbývá mi, než všem, kdož nám dali body, poděkovat za spojení a poslat svatému Petrovi velké díky za úžasné počasí!

Naslyšenou (doufejme) v roce 2012!

73 vpz

PS: poznámka pro nevěřící Tomáše: v tomto závodě jsme opravdu měli v provozu jen jeden polovodičový PA a všechno to železo bylo navíc opravdu napájeno pouze z toho maličkého motorgenerátoru... (Kdo nevěří, ať k nám běží...!) A protože jsme neměli ani 3 ani 4, pět či více PA jako ostatní OK stanice v multi kategorii, o to víc nás výsledek potěšil. A pochybuji, že by s jediným PA a jednou single Yagi anténou (ta malá anténa OK1KRC nebyla použita ani na příjem) někdo v tomto závodě mohl letos udělat lepší výsledek. Takže: u OK2KKW zavládla s MMC 100% spokojenost!


Komentář k závodu od Ládi, OK1DIX:

 

Počasí na letošním MMC se opravdu vydařilo. Inverzní situace dokonce slibovala i nějaké ty podmínky. Inverze bylo opravdu mohutná, -2°C v Jáchymově a +7°C na Spáleništi v 1000m. Bohužel mnoho členů klubu se nemohlo zúčastnit a tak stavba větších antén nepřicházela v úvahu. V této situaci a u vědomí OL7C na Blateňáku s novým kW PA, jsme se rozhodli jet na Klínovec, jen nalehko s jedinou 10-ti prvkovou DK7ZB. Teplota byla na Klínovci ještě o nějaký ten stupeň vyšší a navíc modrá obloha a sluníčko.
Samotný závod proběhl v pohodě i když očekávané podmínky se do Krušných hor nedostavily a zůstaly někde na severovýchodě. Z Klínovce se ale vždycky dobře vysílá a tak 501 QSO potěšilo. Bylo i pár DXů, ale s deseti elementy a 750 watty se dnes už zázraky dělat nedají. Co nepotěšilo byla křížová modulace způsobená snad místními FMkami kdykoli, když se zapnul předzesilovač, zejména z počátku závodu. Bez něj bylo zase rádio tupé. Dělat za této situace slabé stanice bylo za trest a určitě se i pár desítek spojení kvůli tomu neudělalo. Inverze též paradoxně zhoršila šíření přes Alpy a tak i italských stanic bylo neobvykle málo. Zlepšené podmínky byly na sever, kde se nakonec po určitém úsilí podařil i náš ODX LA0BY. Jinak jsme si s OK1TEH pěkně zatelegrafovali a v nádherném počasí to byl důstojný závěr sezóny.

NSL příští rok.
OK1DIX


 

MMC 2011 očima OK1TEH:

Jak je již u nás v klubu před Marconi contestem zvykem, ani tentokrát nebylo jisté, jestli vrtkavé krušnohorské počasí dovolí naši účast (v živé paměti nám zůstává zejména MMC 2006 z Klínovce :) a navíc se zdálo, že se nenajde ani dostatek dobrovolníků. Naštěstí se Láďa DIX vrátil z Gambie ve středu v noci a oproti všem předpokladům i s chutí odjet si telegrafní MMC, předpověď počasí vypadala navíc celkem příznivě a tak v pátek padlo rozhodnutí, že 4 lidi budou na stavbu jednoho stožáru stačit. S vidinou 20m vysokého magirusu jsme se již předem rozloučili, protože nejen že nás bylo málo, ale vozík na stožáry zůstal zaparkovaný někde ve Vrchlabí a takřka 4m dlouhý a 90Kg těžký magirus na autozahrádce transportovat opravdu nelze..

V pátek večer vyjíždíme na trase Praha - Kolín - Týnec nad Labem, zapřaháme contestový karavan a potom - Praha - Most - Chomutov - Výsluní - Měděnec - Boží dar a konečně Spáleniště, ujetá vzdálenost celkem nějakých 350km. Co je zajímavé, když vyjíždíme na krušnohorský hřeben před Výsluním, najednou padá hustá mlha, teplota klesá k 0°C a je vidět jen na cca 20m před auto, takže následujících 20 km jedeme téměř krokem a k tomu nám volá Láďa DIX, že máme pospíchat, protože dorazil až téměř k našemu baráčku, ale nemůže se dostat přes zamčenou závoru... :-) Mezitím na některých úsecích silnice začíná dle teploměru evidentně mrznout a začínáme mít strach, aby podobná situace nenastala i v závodě, když tu najednou  při stoupání u kopce Meluzína mlhu necháváme za sebou a ukazuje se nádherná noční obloha plná hvězd a k tomu Měsícem slabě ozářené moře inverze. Když jedeme po silnici z Božího daru na Spáleniště, klesá teploměr na -2, ale na Spáleništi o nějakých ani ne 50m výš je teplota už kolem +6 °C.

Pohled z bunkru směrem na jihozápad. Na levém snímku je vidět vrcholek 1028m vysokého Plešivce, Abertamy ve výšce 840m ASL jsou schované v mlze.

V sobotu v 9h ráno se probouzíme do nádherného slunného počasí s modrou oblohou. Z bunkru je vidět nádherné bílé moře inverze, z kterého vykukuje pouze špička Plešivce a mraky končí na louce jenom nějakých 200m daleko. Jelikož již víme, že pojedeme závod pouze s jednou anténou a s jedním PA, máme s sebou agregát v podobě 2kW benzínové Hondy, takže jsme tentokrát plně mobilní, otázka ale je, jestli bude lepší jet z bunkru nebo si udělat výlet na Klínovec. Podle posledních dat ČHMÚ se hranice duktu drží už několik dní kolem 950m ASL a jelikož budeme na Klínovci o nějakých 250m výš, je pravděpodobné, že budeme příliš vysoko nad duktem a k tomu na Klínovci je navíc přivřený (FM vysílačem) v tomto závodě obzvláště důležitý směr do Itálie a S5. Bunkr je navíc jen necelých 400m daleko od našeho baráčku se zázemím v podobě grilu & basy s pivem a představa vysílat celý závod doslova po kolena v inverzi je lákavá. Nicméně ve hře zůstává řada dalších proměnných, například jestli hranice inverze později nestoupne výše a nakonec rozhodující argument v podobě možnosti potenciálního rušení od blízké konkurence. Z bunkru je to totiž jen 3km na Blatenský vrch k OL7C a jak se telefonicky dozvídáme, mají nejen v plánu jet MMC, ale poprvé si do třetího směru vyzkoušet i nový PA s GS31b.. Dokonce jsem již vynesli na bunkr i spodní díl s rotátorem hi, ale nakonec ho po další debatě přece jen opět nakládáme zpět do přívěsu a odjíždíme směrem na 12km vzdálený Klínovec.

 

Na Klínovec přijíždíme kolem 11h dopoledne a hned začínáme se stavěním antény. V 1244m ASL je ještě tepleji než na Spáleništi a teploměr dokonce v poledne vystoupá až na +15°C (!).  Během jedné hodiny máme naší jedinou anténu (10el DK7ZB) s 6m boomem původem od OK2BJL vztyčenou v asi devíti metrech nad zemí a začínáme kompletovat zařízení. Použitý TRX bude tentokrát IC-7700 s transvertorem 21/144 MHz Sitno, který v tomto závodě slaví již desáté narozeniny a krystalové filtry. Pro zlepšení šumového čísla máme připravený k PA přišroubovaný předzesilovač s MGF1302 0,4dB NF s příslušným výstupním filtrem, dále 950W PA I0JXX s tranzistory SD2941 s kterým jezdí OK1TEH od roku 2006 EME. PA umí dát do limitace až 1kW PEP, ale pro čistý signál ho v závodě nikdy neprovozujeme nad 900W PEP (viz toto měření). Jelikož PA potřebuje na vstupu kolem 18W výkonu a transvertor by takový výkon sice uměl dát, ale nemá pro takový výkon dimenzované chlazení, mezi PA a transvertor máme zapojený 100W SSPA budič s MRF 141, takže z transvertoru stačí pouze 1W výstupního výkonu. Na výstupu budiče je tříportový dělič, který jindy používáme pro buzení dalších PA, tentokrát je ovšem na dvou výstupech zátěž a dělič používáme výhradně jako útlum a jako napájecí výhybku pro propojení PTT.  Z PA pak vede k anténě 10m dlouhý půlpalec. Pod DK7ZB jsem ještě postavil na nízkém 4m stožárku anténu OK1KRC a porovnávám rozdíl v příjmu na majácích a okolních překážkách včetně srovnání RXu našeho transvertoru a záložní FT847. Zprovoznění celé soustavy tentokrát komplikuje jeden špatný RX propojovací BNC kablík a komplikované nastavení IC7700. Osobně nejsem příliš velký příznivce tohoto TRX typu "almara" a mnohem radši mám IC7600, ten ale tentokráte zůstal v Gambii pro telegrafní část CQ WW expedice C5A.

První proladění majáků vypadá velmi slibně. PI7CIS 634km, ON0VHF 592km, OZ7IGY 622km hrají nadprůměrně tak 569 a dokonce v síle 539 stabilně slyšíme i norský maják LA8VHF z JO48XX QRB 975km. Bohužel v závodě již norský maják ztrácíme a dokonce se nám nepodaří udělat ani jediné spojení do OZ, ale o tom až dále. Před závodem ještě Láďa dělá pěkné spojení s F6DWG z JN19, signál je opravdových 599+. A tak začíná závod.

Závod

Láďa provádí startovní výkop na 144.121 MHz a já si mezi tím venku dělám, obklopen inverzí, 'letní piknik" a "pekelím" se s vynikající sekanou a bramborovým salátem od Majky OK1DYX, pak již jen stačí otevřít pivko a kochat se nádherným západem Slunce.

Západ Slunce na Klínovci v sobotu večer.

 

 

Láďa mezi tím dělá v první hodině slušných 48 QSO a v 16:20 UTC se dostáváme na 100 QSO. Centrála zatím šlape celkem bez problémů, jediný problém je, že automatika stabilizace poněkud nestíhá a centrála má problém s přechody RX->TX. Když jsme tuhle centrálu použili se stejným PA při výpadku elektřiny ve VHF Contestu v Krkonoších, neměla při SSB vůbec žádný problém. Připojená lampa silně při vysílání poblikává a máme strach, aby pokles napětí nezpůsobil na pásmu nějaké rušení, naštěstí při kontrole s blízkými stanicemi se zdá být vše OK. Výkon PA však raději stahujeme na nějakých 750W PEP a zrychlujeme telegrafní tempo, což má, jak jsme vypozorovali, na automatiku centrály ihned pozitivní účinek. Jediný problém, který v závodě máme, je samozřejmě nízký vyzářený výkon a s tím související ladění blízkých stanic na náš kmitočet. Když máme anténu do DL, ladí se na nás OK stanice, když jí pak otočíme do OK, tak je to samé se stanicemi z DL. Udržet provoz na 144.121 MHz není tedy úplně snadné a zejména v podvečer je to celkem boj. Jako by to nebylo vše, zanedlouho vychází Měsíc a jelikož jsou o víkendu dobré EME condx, na našem kmitočtu začínají volat některé DL stanice CQ EME v JT65B.. Než Měsíc vyleze do výš nad horizont, máme s tímto rušením docela velký problém a připravuje nás to o řadu spojeni směrem na západ.. No a do toho se také přidává rušení od blízkého FM vysílače, které nám při směrováním na jih způsobuje i přes použití rejekčního filtru S5 šum a v kombinaci se silnými signály blízkých QRO stanic občas trpíme s problémy s "křížovkou".

Jinak to ale s QRM celkem ujde a stanice neustále přibývají, občas zavolá i nějaká ta 850km stanice z YU, velmi silně chodí zejména 500km vzdálené HB devítky, škoda jen, že jich na bandu není víc. V noci se podaří i pěkné spojení s F6GNJ z JN08 na 833km. Jelikož jsme s Láďou jen dva operátoři na celý závod, střídáme se v průměru už po 2h což je zhruba i doba mezi dolévání centrály. Majka mezi tím dělá na baráčku pochoutky na grilu, na které si občas uděláme 12km otočku, prostě pohoda.

Kolem 22h Láďa definitivně odjíždí se na barák vyspat (v logu je tou dobou 260 QSO) a následující 7h provozu zůstávají na mně. Naštěstí se pásmo postupně vylidňuje a tak se daří konečně dělat i pár delších spojení do KN19 a KN29, QRB téměř 800km. Hodinový rejt se mi ale stále daří držet kolem velmi slušných 20 QSO za hodinu, mezi 3 a 4h UTC dělám dokonce téměř 8000 bodů. Vydatně pomáhají skedy z ON4KST, ale rychle se i přelaďuju po pásmu a jednu za druhou si vybírám RUN stanice, jako HA5KDQ a OM8A, občas ale zavolá i nějaký špek jako I1AXE (QRB z Klínovce 777km). Když mě Láďa v 5h UTC střídá, v logu je již 390 QSO. Spát ale nejdu, přece si nenechám ujít magický východ Slunce. V dáli stoupající jakoby hory jsou ve skutečnosti černé mraky z elektráren. Inverze mezitím trochu stoupla a jihovýchodní vítr žene mraky až na vrchol kopce. Jak mraky bílého moře inverze žene vítr, vypadá to, jakoby v údolí pod námi celkem velkou rychlostí tekla nějaká řeka a je to opravdu úchvatná podívaná.

Ráno si hodím v karavanu krátký asi 2h spánek a pak se snažím dohodit přes ON4KST nějaké další skedy. V 11h dopoledne střídám Láďu a zanedlouho se mi daří udělat i G4ZTR JO01 na 860km. Signál je opravdu neskutečně čajíčkový, ale přes několikáté opakování se spojení podaří protlačit, uff. Několikrát nás taky na DX clusteru spotuje Štefan LA0BY, spojení se ale ani na několikátý sked nedaří, on nás slyší prý FB, u nás je to ale šílený čajíček a to ještě jenom v mezerách, kdy žádná z blízkých stanic právě nevysílá.. Nakonec provedu rychlé odlaďení na 144.220 MHz a po několika minutách se  mi daří QSO zkompletovat, QRB 1076km je naším ODX. Hodinu před koncem závodu vidím na chatu G4SWX, vím že John má dvojče dlouhých antén, s kterými jezdí 2m EME a je navíc na pobřeží, takže hned žádám o sked. K velkému překvapení nalézám jeho signál v bombastické síle 599++ a QSO je záležitostí okamžiku - QRB 825km. Bohužel nikdo jiný z Anglie nás již nezavolal... Poslední hodinu k rádiu usedá Láďa DIX s otázkou v očích, zda se podaří pokořit hranici 500 QSO i s pouhou single Yagi? Nakonec se to podařilo a hranice pětistého platného  spojení padá 2 minuty před koncem závodu. Konečný výsledek je cca 172000 bodů, což s jednou anténou myslím celkem ujde, zvlášť když ve výsledkové listině je další stanicí, která použila pouze jednu Yagi anténu,  OK5T až na předběžném 17. místě pořadí, hi.

Tu jedinou anténu se daří sbalit rychle, zbývá již jen zazimovat náš domeček, dokonce stíháme i večeři v hospodě U lípy v Krušovicích a již kolem 22h parkujeme přívěs v Polabí a okolo půlnocí se dostáváme domů.

To by bylo z VKV závodů pro letošní rok už opravdu vše a na slyšenou na VKV se asi až v květnovém závodě těší tým OK2KKW.

73, Matěj, OK1TEH

PS: Mimochodem, náš první MMC z JO60 jsme odjeli na značku OK2KKW právě před deseti lety a tak jsem ještě připravil rychlý přehled za uplynulou dekádu, jak náročné je jezdit listopadové závody z Krušných hor v nadmořské výšce 1040 m ASL a výše. Jak je vidět, téměř polovina závodů byla poznamenána problémem s námrazou. Ostatně klimatické podmínky na Spáleništi jsou tyto: průměrná roční teplota kolem 3 °C, sníh padá v průměru až 160 dní v roce a za rok spadne až 1m vody. Jako téměř zázrak považuju fakt, že jsme v roce 2011 odjeli VHF, UHF i A1 contest z Klínovce za nádherného počasí, obávám se, že něco  podobného se hned tak opakovat nebude..

Výsledky OK2KKW / OK2A v Marconi Memorial Contestu v letech 2001 - 2011


Výsledky / Results:

 
      WWL:   40xJO70   28xJN58   23xJO61   21xJO50   18xJO51   16xJO60     QSO v QRB       
             16xJN89   14xJO31   14xJN99   13xJN79   13xJN47   12xJO62    
-----------------
             12xJN98   12xJN69   12xJN49   12xJN48   10xJN88    8xJO71    
      < 100   43x
              8xJO32    8xJO30    8xJN97    8xJN76    8xJN68    8xJN59    
  100 - 199  103x
              7xJO43    7xJN95    5xJO53    5xJO52    5xJO21    5xJN86    
  200 - 299   92x
              5xJN75    5xJN37    4xJO72    4xJO42    4xJO33    4xJN87    
  300 - 399   74x
              4xJN85    3xKN05    3xKN04    3xJO80    3xJO65    3xJO41    
  400 - 499   86x
              3xJO40    3xJO20    3xJN78    3xJN65    3xJN54    3xJN45    
  500 - 599   45x
              3xJN39    3xJN38    3xJN36    2xKN19    2xKN06    2xJO90    
  600 - 699   29x
              2xJO73    2xJO22    2xJO10    2xJN67    2xJN57    2xJN27    
  700 - 799   16x
              2xJN19    1xKO20    1xKO02    1xKN29    1xKN28    1xKN18    
  800 - 899   11x
              1xKN08    1xKN07    1xKN03    1xJO94    1xJO93    1xJO91    
  900 - 999    1x
              1xJO81    1xJO77    1xJO64    1xJO59    1xJO54    1xJO44    
      > 999    1x
              1xJO11    1xJO02    1xJO01    1xJN94    1xJN84    1xJN77    
-----------------
              1xJN64    1xJN63    1xJN62    1xJN56    1xJN55    1xJN44                     
              1xJN34    1xJN29    1xJN25    1xJN08                                         


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   47  12721  270  764 F6DWG/P         2   3   5   1   3   3  15  15
15-16   36  11724  325  852 YU2DX           4   1   5   7   2   4   9   4
16-17   44  12397  281  942 YT2F            4  11   7   2   3   4   6   7
17-18   36  10556  293  697 HB9AOF          3   2   6   3   2   9   6   5
18-19   21   7741  368  801 E71GJK          2   -   1   9   2   1   2   4
19-20   23   7213  313  744 SM7GVF          5   3   2   3   3   3   3   1
20-21   23   7218  313  861 YU7ACO          2   2   2   5   6   4   1   1
21-22   28  12110  432  847 YU1EV           1   1   6   8   3   4   3   2
22-23   25   8646  345  761 IK5ZWU/6        1   1   8   5   4   4   1   1
23-24   23   8315  361  833 F6GNJ           1   1   5   1   1   8   3   3
00-01   18   5260  292  537 9A2L            -   -   4   5   1   2   3   3
01-02   15   5114  340  687 OM3KDX          1   1   7   2   3   -   -   1
02-03   18   5451  302  648 PA5KM           2   1   5   3   1   3   3   -
03-04   17   7685  452  784 YT7WE           1   -   -  11   1   2   2   -
04-05   13   4556  350  575 HG6Z            -   1   3   6   -   2   -   1
05-06    9   3644  404  845 YU1EO           -   -   3   2   1   2   -   1
06-07    9   3749  416  826 IQ8BI/0         1   -   -   1   3   1   2   1
07-08    8   3660  457  795 F6BEG           -   -   1   3   -   4   -   -
08-09   11   3898  354  717 IK1HWG          1   -   1   -   4   3   2   -
09-10   16   6086  380  861 UW1S            2   1   2   1   -   -   4   6
10-11   13   5563  427 1075 LA0BY           2   -   2   4   -   2   1   2
11-12   18   7099  394  796 YU1EF           2   -   4   2   3   1   2   4
12-13   13   4816  370  825 G4SWX           1   -   2   2   2   3   3   -
13-14   17   7080  416  584 I2SVA           1   -   -   2   1   4   5   4
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 501 172302  344 1075 LA0BY          39  29  81  88  49  73  76  66


     

OK2A MMC 2011 pics: