OK2KKW
- Marconi Memorial Contest 2021 z Prahy

For translation from Czech you can use the Google translator

Letos jsme byli v klubu mimořádně nerozhodní, zda jet na hory, či nikoli. Opravdu nás potěšilo pozvání OK1CLU (díky, díky!) a potom už jsme jen čekali, jako to dopadne s počasím. Původně slibná předpověď se průběžně zhoršovala a ve čtvrtek už bylo jasné, že bude pršet a mrznout. A protože s namrzlými anténami se vysílat nedá, nakonec to kluci odpískali. Ano, můžete si říci, že jsme vyměklí, ale letos jsme toho měli opravdu "neúrekom" a ještě v posledních týdnech v říjnu se u nás na baráčku zedničilo. No a protože již nejsme mladíci - s výjimkou OK1TEH jsme již všichni v důchodu, nakonec jsme byli rádi, když jsme mohli závod odjet z domova. Matěj stejně jako v roce 2019 postavil 2 dodatečné antény (obě s rotátory) k jeho stabilní 10.el DK7ZB a v sobotu popoledni se už Matěj i s Láďou DIX těšili na 15h SEČ. Přípravu zkomplikovalo jen to, že ne všechny Láďovy PTT kabely splňovaly klubovní PTT standard a tak 5 min před závodem jsme je bleskurychle měnili ve snaze zajistit, aby všechno fungovalo správně. No, nakonec se to podařilo a závod začal úspěšně. Matěj o provozu poreferuje níže.Já jsem se z hamshacku raději uklidil dolů, není tam zrovna moc místa. V každém případě díky za všechna QSO v letošní contestové sezóně a těšíme se, že v příštím roce si všechno to, co se nám letos nepovedlo, společně vynahradíme.
73 OK1VPZ


OK1TEH napsal:

MMC 2021 jsme původně chtěli jet z Klínovce, bohužel počasí opět ukázalo kdo je v Krušných horách pánem, ze čtvrtka na pátek napadlo 10cm nového sněhu a tak jsme radši protentokrát (naštěstí) zůstali v Praze. Bohužel mé stále QTH v JO70FD rok od roku neustále více trpí lokálním rušením od místních WiFi hubů (věží), proti kterým nepomůžou sebelepší BPF, protože vyzařují ethernetové kabely s gigabitem a tak bylo jasné, že jestli se nám podaří překonat hranici alespoň 300 QSO a 100 000b, budeme rádi..

Oproti předchozím závodům jsme se s Láďou rozhodli využít příležitost práce "od krbu" a vyzkoušet spolupráci různých HW konfigurací, které ještě nikdy společně nejely a na které při /P nebývá čas. Vůbec poprvé jsme tak zkusili v závodě transvertor DB6NT dohromady s K3S a systémem PTT u Láďova PA, zkoušeli, jestli nedojde kvůli jinému systému sekvencerů k odpravení LNA, na střeše jsem poprvé použil pro třetí single 8el I0JXX malého TV rotátoru umístěného na 3m vysokém dřevěném hranolu, vyzkoušel nový systém kotvení atd. Výsledkem bylo, že jsme přes veškerou snahu začali trochu pozdě a dlouho se nám nedařilo přes 3 antenní systémy vyburcovat stanice k nějakému pajlapu.

Hned od začátku závodu jsme se potýkali s několika problémy. Nejvíc asi otravoval vypadávající RX od Tajfunu (máme dvojvýfuk). Zdálo se, že na vině je lepící relátko CZX600, s kterým mám již bohaté negativní zkušenosti, nakonec byl po pár hodinách problém odhalen ve špatně nakrimpovaném panelovém SMA.. Další provozní problém, který byl neméně nepříjemný, byl způsob propojení VUSC s K3S. Láďa hrdě ukazoval, jak již není třeba klasický interface pro VUSC, z kterého je obsluhována pastička, PTT atd, že dnes již stačí pouhé jedna propojení USB v K3S, což byla sice všechno pravda, drobným detailem nicméně bylo, že při stiknutí dávače výzvy přes F1 nebylo možné plynule přebírat vysílání stiskem pastičky, ale byl vždy nejdříve nutné výzvu ukončit ve VUSC klávesou Esc... Tohle bude nutné pro příště nějak vyřešit. [DIX později po zveřejnění reportáže doplnil: jen pro pořádek. Co píšeš v reportáži z MMC není úplně pravda. Klíčování pastičkou přes VUSC je samozřejmě možné i s K3 a na kopci se to tak používá. Já jsem jen dal pastičku přímo do K3, protože se spěchalo a neměl jsem zrovna po ruce USB/RS232 převodník, který byl zahrabaný někde v tašce. Bylo by to dobře kdybys to mohl upravit , aby lidé nezískali falešný dojem, že to s VUSC nejde.] Aby toho do třetice nebylo málo, tak později večer v krátkém sledu odešly oba předzesilovače G4DDK s PGA103. VPZ sice tvrdí, že je to pouze kvůli přehřátí od stabilíku, já nicméně spíš podezřívám elektronkový PA OK1DIX s poměrně nízkou izolací staršího 75 OHm relé. Ale proto jsme to vlastně zkoušeli, takže pohoda. Druhou polovinu závodu jsme tak odjeli pouze na 2 směry, které měly v součtu prvků "ctihodných" 18 prvků ;)

Co se týče podmínek, ty vesměs odpovídaly venkovnímu počasí a našemu malému antennímu systému. V sobotu bylo ještě celkem jasno, ale v neděli se ráno zatáhlo a začal foukat velmi ostrý vítr. Podmínky byly tedy normální až mírně pod normálem, sice vyjelo poměrně nezvykle mnoho stanic z YU, ale byl zase problém se na ně dovolávat. Jindy běžné QSO s LY2WR na 840km tentokrát ani přes opakované testy přes letadla nevyšlo a i jindy silné signály od OM0FC či OM3KDX byly na 1x8el I0JXX silné jako na dvakrát převařený čaj. Negativní pocity ze závodu alespoň vyvažovala slušná aktivita v Itálii a poměrně dobrá QRM situace od okolních stanic. Zde bylo znát, že oproti staré FT847 nová konfigurace K3S s transvertorem DB6NT opravdu táhne a téměř tak již nedocházelo ke křížovce či zakoktávání.

V závodě jsme se pak s Láďou střídali podle momentální chutí, které napomáhal Jameson a další poživatiny sladké i mocné.. Mnohokrát jsem zkoušel QSO s Gogem, 9A6C či F1AKK, bohužel nám nebylo přáno.. Stejně tak jsem velmi krátce přes les zaslechl SF6F, na výzvu nám přišli PI4GN, PA4VHF či OR6T, bohužel kvůli rušní od místní WiFiny se toto QSO dokončit nepodařilo. Naopak potěšilo perfektní spojení s Gaetanem, ON4KHG a F6DCD. Na chatu mezi tím lákali LZ2T, kteří dělávají např OL4N či OL4A, bohužel z našeho náhražkového QTH mezi paneláky je tropo spojení do LZ přes 1000km utopie a tak ani tento sked nevyšel. Možná někdy v budoucnu, až provedu upgrade antén, chtělo by to alespoň nějaké to čtyřče..

Závod končíme s počtem 347 QSO a 112 000 bodů, což je v historii předchozích závodů z JO70FD na body poměrně podprůměrný výsledek, ale na druhou stranu antény mohly být sbaleny ze střechy za půl hoďky, nebylo nutné nikam jezdit a tak jsem balení vnitřku hamshacku nechal na jiný den a šel si konečně v klidu natáhnout skrčená záda do postele.

Výsledný dojem ze závodu přes pozávodní mírnou deprézi po odpočinku střídá mírný optimizmus - to co jsme chtěli vyzkoušet jsme pro příští sezónu vyzkoušeli a hlavně máme v klubu rádi telegraf, škoda jen, že těch výhradně telegrafních závodů není na VKV víc.

Rok 2021 byl u nás v klubu OK2KKW/OK2A hodně hektický, povedlo se nám zrealizovat spoustu dlouho odkládaných projektů včetně zbrusu nové střechy dokončení týden po MMC a tak se již teď těším, že příští rok všech těch novinek využijeme ve znamení menší práce a o to větší legrace.

A stejně, hlavní je, když se můžeme všichni ve zdraví sejít..



Díky všem, kdo nám dali body

Matěj, OK1TEH


Výsledky (Results):
 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
144MHz 112 000 347 323 YT5W       KN04OO 799 1500 1x10 + 2x8elY 98 (-18) 96 (+11)

Další fotky na https://ok1teh.rajce.idnes.cz/mmc_2021                                                                                  *) Note: comparison with MMC 2019 November contest