OK2A - Deštivý mikrovlnný závod roku 2020

(and automatic translation, hi)

Na tento závod se OK1TEH i OK1DIX těšili 2 roky. Pokaždé byla buď blbá předpověď počasí, či do věci vlezly jiné rodinné důvody a tak teprve letos jsme opět - a letos poprvé, naložili naši velkou 23cm parabolu a už ve středu večer jsme ji i s karavanem přesunuli do parkovacího azylu u Karla OK1FLY. Ve čtvrtek večer jsme vyjeli. Protože v tomto závodě stavíme (zatím) jen dvě plnohodnotná pásma, domnívali jsme se (jako obvykle zcela chybně, že to bude "brnkačka"). Bohužel nás bylo letos málo, pauzíroval OK1KN a David OK1RK už s námi bohužel jet nemůže, chyběl i Ivan OK1DAQ, Tomáš i Jarda. Navíc jsme v poslední době takoví poloviční invalidi, takže FLY, VPZ a ani DYX nic moc zvedat nemohou a tak nám přišla mimořádně vhod pomoc Slávy, takto býv. spolužáka Karla FLY. Zvedání velké paraboly probíhalo (jak jinak) za deště a oproti bouřlivému větru. Několikrát situace visela "na vlásku", ale nakonec jsme "to dali". Do příště však budeme muset zvedání 23cm antén modernizovat, podobně, jako OK1DIX upgradoval zvedání 3cm paraboly s transvertorem a PA v ODU (outdoor unit), kterou teď stavíme relativně snadno a kotvíme ji na pěti (!) kotvách. Nu a potom jsme se uchýlili raději ke kamnům, kde bylo sucho a teplo...

V sobotu dopoledne byly všechny antény nahoře, všechno fungovalo, změřili jsme i útlum odrazu (byl OK) a závod jsme začali včas.

Oproti loňskému IARU UHF Contestu, který se nám podařilo na pásmech 23 a 3cm vyhrát, jsme letos v našem setupu neměli nic nového, snad jen nový SW interface mezi VUSC a 3cm rotátorem. V sobotu v podvečer konečně přestalo na chvíli pršet a my jsme si užili jediné dvě hodiny závodu, kdy nelilo jako z konve.. Karel si kutil držák na vrátek pro antény na PD, já jsem se na chvíli prošel okolo a na svůj historický mobil ulovil několik obrázků nádherné jarní krušnohorské přírody. Zatímco já jsem fotil, OK1TEH a OK1DIX si libovali, jaké že to přes jižní Čechy a posléze i Moravu jdou hezké bouřky a dělali rainscatterová QSO jako na běžícím páse, a to dokonce i na 23cm (!). Ostatně Matěj jistě něco napíše a obdaří čtenáře nějakým raritním audiozáznamem. Celou neděli nám propršelo a skládali jsme (jak jinak) za deště - ještě dobře, že už tak nefoukalo, jako v pátek. Nu, ale i bez větru nám velká parabola křápla o okraj bunkru a zkřivila se. Ale opravit to půjde. Takže celí promoklí jsme dobalili všechny hejbly a právě v 8 h. večer vyrazili k domovu. Lilo nám celou cestu. Byl to vypečený závod! Ale konec dobrý, všechno dobré. Myslím, že 200 QSO na 23cm a 70 na 3cm je na dobu doznívajícího koronaviru docela pěkný výsledek.

73 de OK1VPZ


OK1DIX:

po dvou letech opět MW Contest z portejblu. Předpověď počasí sice nevěstila nic dobrého, ale byla zde možnost RS a čekat další rok se mi také nechtělo.

Vyrazili jsme s XYL Majkou, OK1DYX z Prahy v pátek ráno. Už cestou několikrát sprchlo, jednou i celkem intenzivně. Na kopci už nás očekávali OK1VPZ a OK1TEH, kteří dorazili s karavanem již předchozí večer. Využili jsme pár hodin bez deště a začali se stavbou. Ve třech to šlo pomaleji než obvykle, ale 3cm byly připraveny už před polednem ke vztyčení. Čekali jsme ještě Karla, OK1FLY k doplnění vztyčovací sestavy ale nakonec vypomohla Majka a díky promyšlenému lanoví i mocné síle OK1VPZ jsme stožár ve ve třech a půl lidech zdárně ztopořili.

Horší to bylo s 23cm. Nová parabola je krásná a výkonná, ale dosavadní způsob stavby, který jakž takž vyhovoval s lehkými Wi-Fi parabolami, je zvláště v menším počtu lidí nevyhovující. I když mezitím přijel Karel i s kamarádem Slávou z K. Varů (díky) bylo to na hraně a vymstilo se nám to při skládání. Mezitím začalo pršet a tak jsme se odebrali do domečku. Na obvyklý oheň a opékané pochutiny nebylo bohužel ani pomyšlení, takže ochutnávky pevných i tekutých produktů probíhaly pouze pod střechou.

V sobotu Matěj postavil zařízení. Všechno hrálo, jen síťová karta v docking station u 3 cm se chovala jaksi podivně. Museli jsme zapojit dodatečný switch, takže na funkci rostlináře to nemělo vliv, ale bude to ještě předmětem zkoumání. Pak už začal závod. OK1TEH na 23 cm já na 3cm. Déšť, který se od rána objevoval, naštěstí ustal a kupodivu to začalo trochu chodit tropo na sever, takže se bez problémů  udělali DL1SUZ (360 km) a DK2ZF/P (390 km). Objevily se také SCP na hranici OK2 a OE3. Nebyly sice super vysoké, ale chodily přes něj zejména OM stanice i ze vzdálenosti přes 400 km. OM4CW (407 km), OM3KEG (440 km) OK3KTR (413 km), posléze i S59GS (556 km), S59P (485 km), S51ZO (483 km), 9A1CMS (503 km) a HA1WD (447 km). Bohužel neprošel IK3GHY, který nás slyšel, ale my jeho ne. Byla ale slušná účast jak v OK/OM tak i v DL a tak  se do 2000 UTC udělalo celkem 57 QSO.

Poté jsem předal žezlo Karlovi, OK1FLY a odebral se k zaslouženému odpočinku. V noci bohužel přišel opět déšť a tentokrát velmi vytrvalý. RS i tropo byly pryč. V noci se udělalo jen 5 QSO a ráno to nebylo lepší. Po 0800 UTC  k tomu zase sedám. Zkouším to na chatu ON4KST, ale bez valného úspěchu. Nepodaří se tentokrát jindy obvyklé QSO s OZ7Z ani žádné SM a I stanice. Nejdále to přes hustý déšť chodilo tak do Berlína.  Takže nakonec jen několik DL stanic a vydřený HA1YA. Konec to trochu napravil, když díky několika letadlům se podaří 10 minut před koncem udělat LX1DB s jeho 3cm EME aparaturou.

Skládání v dešti je krušnější než stavba. I když asi na hodinu déšť zeslábne, stejně jsme promoklí. Pak přes veškerou snahu neudržíme při sklápění stožáru těžkou 23 cm parabolu a ta si okrajem "ťukne" o hranu bunkru. Naštěstí to jde přesně doprostřed mezi 2 žebra a tak se ohne jen plechové olemování. Žebra i výplet jsou naštěstí v pořádku. Je to však neklamné znamení, že způsob stavění 23cm stožáru se musí od základu změnit. Ke konci skládání se zase rozprší a tak už jen honem dobalit  a domů. Výsledek na 3cm 72 QSO a 19000 bodů je vzhledem k podmínkám dobrý. Škoda, že nebyly lepší RS podmínky, neboť účast byla v Evropě tentokrát vyšší.

Na slyšenou v PD - doufejme za lepšího počasí  - se těší OK1DIX.


OK1FLY:  Karel pohotově Láďu doplnil:

Nu, na sepsání story o 5 (slovy pěti) spojeních za 8 (slovy osm) hodin u 3cm rádia, bo asi čtyři hoďky jsem dáchnul, mé básnické střevo (těsně u zlobivé kýly) nemá dost inspirace, ani motivace. Snad jen poznámka, že krátce po usednutí do 3cm kokpitu a ohmatání (pochopení) hejblů přišel ještě jeden RS přes rozpadající se bouřkovou oblačnost, co tak nepěkně vypláchla Olomoucko, a to OK2TUH. Pak už jen velmi sporadicky přerušovalo mé cékvení několik QSO do vedlejších čtverců z Německa, dohozené z 23cm, a to nestojí za řeč.

Ve věci stavby parabol Ø240 + 150cm bych dvě - tři slova měl, ale nejsou k publikování před 22:00.........


OK1TEH: Co napsat k letošnímu mikrovlnnému závodu? Možná úvodem že to byl od října náš první závod ze Spáleniště, takže těšení bylo převeliké a ani jsme si nic nedělali z poměrně chmurné předpovědi počasí. Naštěstí Mikrovlnný závod se v našich končinách vyznačuje tím, že není nutné tahat z hamshacku po schodech tolik těžkého železa, zařízení s anténami lze poměrně rychle postavit a pak si již užívat krásné přírody vůkol. Bohužel se tentokrát závodu nemohl zúčastnit náš 3cm OP Jarek OK1KN, "horal" Ivan OK1DAQ a tak jsme alespoň k účasti zlámali Karla, OK1FLY, bez kterého by jak se posléze ukázalo 2,4m parabola nahoře neocitla (TNX). Ostatně pro 2,4m parabolu toto byl již 3.závod v řadě a moc nechybělo k tomu, abyto pro ni byl i závod poslední. Ale nepředbíhejme událostem.


Na kopec jsme s VPZ vyrazili již ve čtvrtek a nakonec se nám překvapivě podařilo dorazit v předstihu před Láďou s Majkou a Karlem. Měli jsme trochu obavu, jak velká bude v baráčku kosa, naštěstí teplota neklesla pod 15C, stačilo zatopit v kamnech a bylo hned dobře. V pátek jsme se probudili do růžova zrovna ve chvíli, když na kopec dorazil Láďa DIX a mohli jsme tak začít rozvíjet 400m hliníkového kabelu pro 1F elektriku na bunkr. Předpověď počasí slibovala večerní příchod deště, takže jsme se snažili pospíchat, nicméně v počtu 3 lidí nám stavění trvalo nezvykle dlouho. Venku zatím dokonce na chvilku zasvítilo Slunko, ale byl poměrně nepříjemný vítr, který se během dne neustále stupňoval. 3cm nicméně nyní stavíme za pomocí více kotev, takže dostat 17kg vážící parabolu do cca 12m nad zemí nebyl ani v silném větru žádný problém a brzy jsme tak mohli vyjet s karavanem na bunkr. Nicméně stavění 23cm, kde je nutné zvednout 2 paraboly v součtu vážící cca 30kg do výšky asi 6 m nad zemí bez jehly, na kterou již na bunkru pod kotvami druhého stožáru není místo, bylo v malém počtu lidí a sílící vichřici poměrně vysilující a když si do poryvů větru o rychlosti 25m/s zrovna v té nejvíce kritické chvíli přidal i silný lijavec, měli jsme toho tak akorát.. Naštěstí na kopci byl v té chvíli již Karel OK1FLY se svým spolužákem Slávou, takže jsme to nakonec zvládli, díky moc! Na Polní den bude ale nutné přeci jen vymyslet, jetli by to s tou jehlou na bunkru nějak nešlo.

Večer jsme se tak vydali zpět do baráčku, popíjeli slovenskou Jubilejnú hruškovicu, hrálo se na kytaru a bylo nám dobře. Někdy kolem 22h nás z dobrého rozmaru dostal VPZ, že se právě vrátil od "transformátoru" (čti kadibudky), a venku že se čerti žení, že bude nutné něco podniknout s parabolou, aby jako rychle letící UFO v blízké době neohrozila místní letecký provoz.. Vítr totiž přicházel od jihozápadu a parabola byla ke směru větru otočena kolmo. Operace včetně přitažení kotev se ale podařila a kupodivu parabola stála i v sobotu ráno (mimochodem její 3. závod a druhý. kdy byl silný fukejř). Venku tekly provazy vody, nicméně jelikož jsem již v předchozím dni většinu hardwaru v předtuše lijáku odnosil do karavanu, tak jsem mohl v suchu stavět zařízení. Vše zakrátko fungovalo dle zadaných parametrů, jediný drobný problém byl v místní počítačové síti, kdy ping poněkud bizarně fungoval pouze jedním směrem. Ale pořešili jsme to.

Závod:

Vlastní závod jsem začal dohodnutým QSO s Chrisem, SM6VTZ, jelikož nám zrovna letělo vhodné letadlo, bohužel jak už to v dnešní době bývá, i když jsem na začátku a konci relace uváděl obě značky, některým nejmenovaným stanicím to v ničem nevadilo mne bezhlavě volat a tak se DX QSO nepovedlo. Nicméně začátek závodu jinak celkem šel, 23cm log se plnil pěknými QSO a i Láďa DIX na 3cm se tvářil spokojeně, jelikož 3cm log plnil pěknými QSO přes nedaleký RS. Během první hodiny se mi na 23cm sice podařilo udělat pouze 28 QSO, ale víc než na množství QSO jsem se věnoval hlavně skedům s menšími DX stanicemi a tak se například povedlo i QSO s OZ6TY JO55. V další hodině přibývají IQ1KW 765km SSB, šňůra DL stanic z oblasti JO31, DF2VJ JN39, ale i 9A1CMS, S57WW, S51DI atd. Brzy jsem udělal i tradiční ODX s SM6VTZ 893km, dále 9A5M, 9A2SB, 9A8D, Ivana YU1LA QRB 853km a s nezvykle silným signálem i I1KFH JN45 656km. V 17:07 dělám na 23cm QSO s OK1DCI, který přichází s jasně rainscatterovým signálem [wav]. Na 9cm v tu dobu dělám snadné RS SSB QSO s OE3A a OE3KEU/3 na vzdálenost 354km, bohužel domluvený sked s OM3KII nevyšel. Vracím se na 1296MHz. Spojení s pořadovým číslem 100 dělám již ve 19:51 s OE25EU (OE5RBO), což dává tušit, že by výsledek mohl být v případě dobré aktivity blízký počtu 200 QSO, což se mi o mikrovlnném závodě ještě nepodařilo. Poté ale již letecký provoz slábne a tak jdu ve 2h SEČ QRT.

Spánek v karavanu, kde pro hardware není příliš místa není moc dlouhý a tak již za cca 4h jsem opět QRV. Nedělní počasí se horší, venku intenzivně prší, ale pořád lze dělat zajímavá ranní QSO. Na západ to tentokrát moc nejde a DK2MN je nezvykle slabý. Na druhou stranu se podél fronty podaří pěkné SSB QSO s F1AZJ/p do JN28, potom I4UJB, I4CVC a brzy zavolá i Maurice F6DKW z Paříže, QRB 784km. Mezi tím již do karavanu přichází Karel OK1FLY, kterému přenechávám 23cm a začínám zkoušet letadla na 3cm. Bohužel i přes množství spojení na 23cm je na 3cm letecký provoz stále nedostatečný a venkovní útlum vlivem deště tomu nepřidává. Sice jsme se s IK3GHY i PA4ZP slyšeli, ale QSO se do konce protlačit nepodařilo. Při příchodu zpět na 23cm mě zavolá John, G3XDY 827km a dává mi pořadové číslo 001. Bohužel v PA, RSGB a v severských zemích není mikrovlnný závod vyhlašován a tak aktivity je z těchto oblastí Evropy prachbídná (ke srovnání o pár dní později v 23cm NAC je na chatu přihlášených asi 25x SM a 15xOZ..). Na druhou stranu se občas podaří sehnat stanice jako OZ9PP JO47 763km nebo Henrika OZ8ZS s jeho 10W z IC9700 HI. Velmi pozitivně musím hodnotit zejména aktivitu z Itálie, v závodě se mi podařilo udělat rekordních 10x I a to ještě byly na pásmu rezervy ve stanicích, jako je například I1NDP atd. Hodinu před koncem závodu se mi daří udělat SSB QSO s F8DLS JN19 678km (má jen QRP), DB8WK JO33, a v poslední hodině se tak dostáván na magické konečné číslo 204 s OK1VAW. Nepodařil se sked s SP2DDV, HA6W měl jen QRP, bylo možné jistě dělat i více stanic z HB, než jen HB9BAT, nicméně s výsledkem jsem i tak velmi spokojen.

Bezchybný konec závodu se při sklápění stožáru neobešel bez dramatu, kdy nám 2,4m parabola nekontrolovatelně spadla z výšky asi 2m, naštěstí díky robustní předimenzované konstrukci nedošlo k větší destrukci, uff. Zařízení balíme v lehkém krušnohorském dešti a hustý liják se z nebe spustí právě ve chvíli, kdy z bunkru sjíždíme dolů. Do Prahy se dostáváme i s karavanem kolem jedenácté, potom vynosit to železo, s čím mi pomohl brácha a táta si s ním navíc ještě udělal i noční 150km výlet s karavanem, potom krátký spánek a hurá "odpočatí" do práce (dík brácho za pomoc).

Co napsat na závěr, výsledek na 23cm je spokojeností po všech stránkách, na 9cm 13 QSO s 20x20cm Flatkou z Arispanu a 100mW, což je asi maximum možného co šlo (bohužel nové zařízení stále ještě není dokončeno - ale co dělat dříve...?) a i na 3cm máme pocit dobře odvedené práce. Nechyběla ani humorná vložka svazarmovského hamspiritu v podání OK2C, kteří nám jako obvykle úmyslně neodpovídali na zavolání a také se bohužel nepovedlo QSO s IK3GHY, HA8V a 9A2SB, kteří nás slyšeli, ale nemůže být každý den posvícení, hi.

Díky všem kdo nám dali body a pokud to zdraví dovolí, budu se těšit na slyšenou v PD 2020.

Matěj, OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
23 cm   65 277 204 319 SM6VTZ     JO58UJ 893 500 2,4m dish + 150cm dish 107 (+34) 38 (+5)
 9 cm     2 131   13 163 OE3A        JN77XX 354        0,1 8el PATCH   6 ( +1)   4 (+2)
 3 cm   19 010   73 264  S59GS      JN75NP 556   20 70cm dish 30 ( +2) 20 (+3)

*) Note: in comparison with June SHF contest  2018

 


 


 


Fotky: