OK2KKW - Mikrovlnný závod 2008

Po našem loňském, trochu překvapivém vítězství v Mikrovlnném závodě IARU pochopitelně nebylo možné Matěje OK1TEH
(jehož nejmilejším pásmem je právě 23cm) udržet, aby se také letos nezúčastnil tohoto svátku evropských mikrovlnných operátorů.

V pátek jsme tedy dohromady dali peníze na naftu a vyjeli směr Krušné hory. Už jsem tady několikrát popisoval celou anabázi, a tak se jenom zmíním, že po 320 km jízdy jsme s karavanem již okolo 19h, tedy nebývale brzy, zakotvili u naší chaloupky.....

Naše contestové stanoviště je již od roku 1974 stále na stejném místě.

V sobotu ráno jsme pohledem na předpověď počasí zkonstatovali, že v poledne začne pršet a vydali jsme se proto co nejdříve postavit naše antény. Oproti minulým závodům jsme se tentokrát směle rozhodli, že 3cm dáme namísto do 7,5m asi o metr a půl výše, což není na zakulaceném bunkru vzhledem k váze paraboly a transvertoru zase tak jednoduché. Však nám to taky při stavění téměř spadlo, hi. Ale nakonec se na třetí pokus vše zadařilo a parabola byla nahoře. To, že jsme ji asi poprvé dostali nad blízké stromy se v dalším průběhu ukázalo jako dobrý nápad. Ale po pořádku:

Také 23cm síťové paraboly jsme dali asi o 2m výše, než obvykle - sice i tak koukaly v některých směrech do lesa, ale alespoň jsme se zbavili problémům s EMC, neboť jsme při dřívějších závodech byli několikrát svědky toho, jak nám signál z nízko postavených antén lezl do počítačů. Tím jsme k nízké pozici těsně nad karavanem bohužel odsoudili 13cm anténu Jirky OK1ZAD, ale s ohledem na malý výkon na tomto pásmu nám to naštěstí nepůsobilo žádné problémy.

V poledne se jako vlak přihnala očekávaná první bouřka, to jsme ale už měli antény prakticky téměř postavené, takže jsme této přestávky využili na plánovaný prima gulášek. Při instalaci zařízení sice vznikly drobné problémy s modemy PLC, ale nakonec jsme celé zařízení rozběhali asi 15 minut před začátkem závodu.

Do závodu jsme vlastně postavili 5 pásem - dvoumetr byl cvičným křestem pro malého Tomáše, kterému se věnoval Vašek OK1XNG. 70cm anténa sloužila jen pro CDMA, protože jak známo, "bez internetu na žížalky dnes už nelez".

A tak jsme s úderem čtvrté začali. Matěj si hned od začátku s potěšením pochrochtával, že začátek závodu na 23cm připomínal pile-up na 70cm a jak bylo vidět z tváře Ládi OK1DIX, spokojen byl i on.  Ostatně podívejme se, co o svém 10GHz účinkování napsal:


Soustředěný OK1DIX v plném závodním tempu na 10GHz pracovišti.

10368 MHz: Jelikož několik stálých účastníků našeho klubu se nemohlo letošního MW contestu zúčastnit, bylo operátorské pokrytí pásem prakticky 1:1. Rozložení bylo tedy předem dáno. Matěj OK1TEH má 23cm propachtovaných a Jirka OK1ZAD by též své milované téměř kompletně doma postavené 13cm pásmo asi neopustil. Takže na mě zbylo 10GHz, což upřímně řečeno mou duši závodníka zrovna do velkého nadšení po předchozích zkušenostech neuvádělo.

Murphy mi však připravil tentokrát příjemné překvapení. I přes časový stres před začátkem závodu, kdy jsme museli pro hromobití a silné přeháňky několikrát práci přerušit, bylo vše postaveno a připraveno sice těsně, ale včas. Vzhledem k předpovědi počasí jsem závod zahájil pohledem na meteorologický radar na Webu a vyplatilo se. Hned bylo vidět několik potenciálních rain scatter pointu. Směruji na ten nadějný nad Vysočinou a už přes něj slyším několik stanic.

Takže začátek je skvělý, OM3W a OL7Q oba přes 400 km jsou za pár minut v logu. V první hodině dělám další RS spojení a spot se stále drží. Pak přichází zcela neuvěřitelná série, kdy během necelé půl hodiny dělám 9A1Z, HG1W, 9A1CMS a S51ZO a k tomu další OM a OK2 stanice kolem 400 km. Pak to trochu slábne, ale večer kolem 19 UTC to zase začíná, opět přicházejí dlouhé OM a OK2 a k tomu se přidávají i dobré podmínky na západ. OS5A/P odpovídá na první zavolání a jeho radost nezná mezí, neboť jsme pro něj novou zemí na 3cm. K tomu DH8AG z JO31.

Pak však aktivita viditelně opadá a ani na radaru žádný nadějný spot není vidět, i když prší leckde. Jdu tedy spát.

Ráno kolem 6 UTC to nevypadá nijak zvlášť. Žádný dobrý rain scatter v dohledu takže se dohazuje z 23 a 13 cm a dělají se běžná spojení. Je cítit, že účast v DL asi také kvůli začínajícímu ME ve fotbalu není velká. Kolem 10 dopoledne se ale začíná situace měnit. Nad DL rostou 2 velké RS pointy. Jeden nad JN49, druhý na rozhraní JO30 a JO40. Zkouším ten bližší a přechází pár DL z jihu a OE5D. Pak Matěj domlouvá PA2M a PA0BAT a tak točím na ten druhý. Funguje skvěle. Přicházejí DR5A z JO30, PA0BAT z JO31 a jako třešnička ODX TM5Z z JN38AT (518km). Spot trvá a tak se dělají další dlouhá spojení do DL.

Matěj i Jirka pilně dohazují a deník se dále plní. Závěr je opravdu mohutný. Během posledních 20 minut dělám 5 vzdálených DL stanic jimž kraluje DC6UW z JO44VJ (490km) nedodělaný dříve. Konečný výsledek 18002 bodů je z naší relativně nízké kóty zcela fantastický.

Takže závod se povedl jak jsem vůbec nečekal a při takovýchto podmínkách jsou 3cm skvělou zábavou. Celý dojem mi jen trochu kazí úroveň některých operátorů. RS vyžaduje alespoň trochu solidní znalost CW. Co však někteří předvádějí, nad tím zůstává rozum stát. Neustálé překlepy, chaotické a nerytmické dávání pak z zejména u dlouhých spojení připravuje protistanici o nervy. Domnívám se, že v době notebooků by snad tohle neměl být problém, když už se to někdo není schopen naučit.

K pozitivům naopak patřilo, že nebyly žádné poruchy a celé zařízení včetně počítačové sítě fungovalo opět bez závad. Potěšilo také, že signál OK1VAM z Klínovce, v dřívějších závodech slyšitelný celou řadou parazitů více méně po celém pásmu se výrazně zlepšil a nepůsobil již na pásmu žádné výraznější problémy.

DIX


A co o závodu říká Matěj OK1TEH?

OK1TEH měl v neděli před polednem už úplně malinkatá očička...

1296 MHz: Na kopec jsme dorazili nezvykle pozdě až v pátek večer, ale protože se nejede 70cm, tak nebylo potřeba tahat všechny ty železa a po asi 10 vteřinách přemýšlení jsme se prozíravě vybodli i na 2m. Pro případ nějaké ty Es ovšem byla přibalena malá krcka. Se stavěním jsme začali v sobotu ráno, kdy nás přivítalo opravdu nekrušnohorské počasí v podobě sluníčka a teplot kolem 20 stupňů. Už při prvním vztyčení našeho 23/3cm železa se na obzoru objevila bouřka, zanedlouho několikrát zahřmělo a když začaly po anténách kolem nás mohutně sršet Eliášovy ohně, radši jsme si dali přestávku na oběd ;-) Už po prvním zapnutí zařízení na 3cm byl slyšet od východu pěkný RS, kdy Lorenz, DL6NCI mastil jednu OK2 za druhou. Do závodu pořád zbývala asi hodina. Všechno se zdálo OK, s výjimkou PLC modemu pro připojení na internet, což se vyřešilo až 5minut před začátkem závodu. VUSC jsem použili v nové verzi 6.24, kterou jsem plně odladil v NAC a provozním aktivu, takže výsledkem byla se SW opět 101% spokojenost.

14:00UTC
Závod začal opravdu impozantně - téměř jako na 2m a v první hodině jsem udělal 40 QSO, což je u 23cm na první hodinu vlastně rekord :-) První vzdálenější spojení bylo s PA0Š 606km, zavolal mě SSB, super signál 59+ a zanedlouho se podařil i Jirkovi na 13cm. Bohužel za celý závod se podařilo udělat jenom 4xPA, ač podmínky tím směrem byly FB. Minulý rok bylo PA dvakrát méně, ale oproti druhému subru, kdy jsem jich dělal 15, to byla opravdu bída. Z hlediska dosaženého výsledku to byla teoretická ztráta kolem 6000 bodů.

Do Itálie to chodilo střídavě. Se super signálem jsem během chvilky udělal Franka, I4LCK/4 a IK3COJ (59++), zato IQ1KW byl takový porod, jaký jsem už dlouho nezažil, než jsme si vyměnili všechno potřebné, uplynulo téměř 30min. Podobné to bylo i s IZ4BEH. Na druhou stranu to nechodilo zas tak špatně směrem do HA, do konce závodu se podařilo udělat 4xHA, což nebývá často. Z posledních závodů jsem si už myslel, že je to díky rychle rostoucímu lesu na protějším kopci, ale asi to opravdu bylo špatnými condx.

No a tak to šlo dál. Na řadu mi přišli DL0GTH. V 22:20UTC jsem měl 111QSO a oni o 12 spojení víc. Zato o 10minut později už vmají kluci z Fichtelbergu (DM7A) náskok až 15 QSO... Kde se stala chyba? Kdybych neztratil dohromady přes hodinu na těch dvou spojeních... Po půlnoci pomohlo několik skedů přes ON4KST, takže rate se celkem držel asi až do 3 hodin ráno. Občas jsem při tom udělal i nějaké ty skedy na 10 GHz. Pak jsem si dal 3hodiny přerušovaného spánku. Tolik hodin jsem v závodě nenaspal minimálně 2 roky hi.
Další QSO dělám až v 04:30UTC. Všichni chtějí 13cm:

Jirko vstávej.
chrmmm... Si děláš srandu ne?
Bude tě volat DL7QY.
Hmm no jo hmm ;o)

Ráno to chodí celkem slušně do PA, dělám PA2M, HG1W, OZ2LD a poprvé i OZ2OE (644km). Spojení moc není, ale průměry na km se rychle šplhají nahoru. Opět velmi potěšil Zlatko, 9A2SB JN95 (691km) a LX1AO SSB, jenom marně jsem čekal, že mě třeba zavolá Andre, LX2DX.

Po poledni je už v logu 150 QSO, pohoda. Díky KST chatu se opět daří držet alespoň malý postup a do logu přibývají třeba PA3AWJ 601km nebo TM5M JN39 (ráno jsem je slyšel, ale dovolal jsem se teprve teď). G3XDY na chatu není a Maurice, F6DKW se přes letadla tentokrát nedaří, oboustranně ani ping. A nakonec po asi 40 min se mi daří půl hodiny před koncem konečně zkompletovat QSO s Gabim, HA8V KN06 -> 701km. Na 13cm ho dělal Jirka FB asi via RS nad OK, na 23 to ale pořád nešlo. Měl tam totiž jen 40W.

Závod končím na hranici 44000 bodů a 164QSO a to je na fakt, že nebylo žádné dohazování ze 70cm výsledek více, než uspokojivý. Jdu vypnout chat a spokojeně pozoruju, že DM7A mají sice o 3 spojení víc, ale dokonce o 1694bodů míň. No zato DL0GTH měli o 25 QSO víc, možná, že v PD budu raději volat CQ na Západ v němčině, hi.

S nekonečným balením zařízení jsme byli hotovi po cca 3 hodinách, naštěstí, i když spláchnutí viselo ve vzduchu, už ani nekáplo. Asi v 8 hodin večer vyjíždíme na 320 km dlouhou cestu k domovu. Cestou volá Aleš, OK2MWR a vyměňujeme si dojmy z contestu (mimochodem congrats k UFB výsledku). Nejvíce mě pobavilo to jeho "Vy máte sbaleno až teprve teď?" To my už jsme doma. ;o))

Takže díky všem za zavolání a doufám na slyšenou v PD na SHF.

TEH

PS: dovětek, DM7A tentokrát připojili svůj transvertor na transvertorový výstup FT1000. Odměnou byly prskance po celém pásmu, ne nepodobné rušení v minulém závodě od OK1IA S9 +- cca 200kHz . Zvlášť směrem na východ to byla QRM tortura jako na 2m... Naštěstí je s nimi domluva, takže o PD by to prý mělo být OK, uvidíme. Jinak žádné další potíže s QRM ani s technologií nebyly a vše pracovalo OK.

PPS: často čtu reporty reporty českých stanic, jako že má VUSC miliardu zbytečných oken a jaké je to peklo. Co na to odpovědět - když ty funkce nepoužíváte, tak si ty okna zavřete. Proto jsem si pro demonstraci během závodu udělal print screen, abyste viděli, jak mazaně to provozuji na mém počítači ;-) Rozlišení mého ThinkPadu je 1400x1050 pixelů. BTW já vím, že existuje několik prográmků na nahrávání zvuku, ale jsem prostě línej a nahrávání v Oknech mě plně uspokojuje. Pro SSB stačí 8kHz do 16bitů mono a celý závod se pak dá pohodlně vypálit na jedno CD. Pokud je potřeba RS map pro 3cm, používám ve FireFoxu přepínání panelů.

A ještě jedna poznámka, všimněte si, že v okně uzly je u 13cm vidět aktuální frekvence .210 a druh provozu. Jirka měl totiž FT847 zapojenou do VUSC přes CAT.


A co o závodu říká Jirka, OK1ZAD?

13cm OK1TEH: Jirka se prý po druhém subru nechce opakovat, takže za něj jen napíšu, že se mu opět podařilo překonat náš 13cm rekord jak na počet spojení, tak na body. Jediná významnější konkurence DM7A a DL0GTH měla sice zase o nějakých 2000 bodů víc, pokud si ale představíte, že na 13cm máme jenom 20W, narozdíl od 60W DM7A a 150W u GTH, nepočítaje v to neporovnatelný kopec, tak je to UFB výsledek. Doufám že neprozradím tajemství, že na 13cm se chystá také nějaké to další HW překvapení, snad se podaří dokončit do UHF Contestu. Mimochodem v PD bude Jirka k jeho "velké radosti" v QRL za hranicemi, takže asi pojedeme jenom na 70/23/3cm..

A závod? Na 13cm se podařilo několik velmi pěkných QSO, poprvé HA8V 701km, PA0Š 606km 59+, s menším úsilím jako ODX opět IQ1KW 772km a jak Jirka říkal, povedlo se i několik spojení čistokrevným RS, jako například PA3AWJ 601km s typickým RS signálem. Má to prý nahrané, takže sem tu MP3 během pár dnů dáme.

To by bylo asi tak všechno, na 13cm nás tedy podle všeho uslyšíte až v UHF contestu, zato v té době možná bude v provozu i pásmo 9cm.


A ještě krátký komentář OK1XNG, který tenhle závod zasvětil výchově mladé generace:

Krátce ke dvoumetru, kde jsem měl v úmyslu pocvičit mladého Tomáše: připadal jsem si, jako kdyby se proti nám příroda spikla. To že nepojedeme s velkým  stožárem a rotátorem jsme věděli od začátku, nebylo nás dost na stavění a nebyl ani čas, ale že nakonec pojedeme dokonce na druhé záložní zařízení, to jsem opravdu nečekal. Po poruše jedné FT 847, kterou naštěstí Jirka zjistil už v Praze, přibalil Vláďa svoji staričkou FT-290R, která dříve sloužila pro buzení 3 cm a Jirka svůj tranzistorový budič 100W. Já jsem přivezl svoji Sněžku, na které se bohužel projevila jakási závada ve vysílací cestě a při zaklíčování mohutně kmitala. Takže jsme nakonec nainstalovali holou FT-290, a až se Jirka uvolnil, po delším zápase za pomoci součástek vypájených z nějaké desky, která původně sloužila snad jako mikropočítač, přizpůsobil konečně ovládání svého koncového stupně k té FT290, takže jsme ho vybudili na cca 35W. Úsilí splnilo svůj účel a Tomášovo nejdelší spojení se stanicí S57O na anténu OK1KRC otáčenou klackem zespodu a na to, že Tomáš vysílal poprvé, považuji za slibný výsledek do budoucna. Pokud se tedy nestane nic mimořádného, na slyšenou rovněž v PDM!  73 XNG.

 Anténa pro 13cm byla tentokrát nejníže

Jirka, OK1RW během spojení s HA8V

A bylo po závodě. Co dodat? Byl to pěkný víkend. Sbalili jsme celý ten cirkus a před 8 večer vyrazili. Jirka i Láďa se odebrali za prací do Německa, já v pondělí do Polska. A tak už nezbývá, než se protentokrát rozloučit s přáním na slyšenou v červencovém tradičním Polňáku.

73 OK1VPZ


A ještě pár fotek a výsledky:

Sen každého radioamatéra, aneb pivní víla. OK1DYX přináší občerstvení. Tomáš se pod dozorem OK1XNG učí své první kroky na 2m pásmu.
Jirka si vzal na závod klubovní tričko. My ostatní zapomětlivci ne... 13cm anténa s výpletem a transvertorem s 20W PA.

     


Výsledky:
 
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  164                       Band:  1296 MHz *   ------------------
*                                                                  *   IQ1KW    JN34  772
* Best DX: JN34NO   772 km  call: IQ1KW        Average: 268 km/QSO *   I4LCK/4  JN54  705
*                                                                  *   HA8V     KN06  701
* Countries worked:                                                *   9A2SB    JN95  691
* 87xDL  42xOK  4xSP  4xPA  4xI   4xHG  6xOM  5xS5  2xOE  2xOZ     *   IZ4BEH   JN54  662
* 1xON  1xLX  1x9A  1xF                                            *   OZ2OE    JO45  644
*                                                                  *   PA0S     JO21  606
*                                      Total sum of points:  44057 *   PA3AWJ   JO21  601
********************************************************************   ON7WR    JO20  596
                                                                       PA2M     JO21  583


 
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:   67                       Band:  2320 MHz *   ------------------
*                                                                  *   IQ1KW    JN34  772
* Best DX: JN34NO   772 km  call: IQ1KW        Average: 243 km/QSO *   HA8V     KN06  701
*                                                                  *   PA0S     JO21  606
* Countries worked:                                                *   PA3AWJ   JO21  601
* 41xDL  16xOK  2xPA  1xI   2xOE  2xOM  2xOZ  1xHG                 *   OZ2LD    JO54  502
*                                                                  *   OZ3ZW    JO54  495
*                                      Total sum of points:  16308 *   DR5A     JO30  455
********************************************************************   DK0PU    JO31  440
                                                                       DF5GZ/P  JN47  438
                                                                       DL0V     JO32  428


********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:   69                       Band: 10368 MHz *   ------------------
*                                                                  *   TM5Z     JN38  518
* Best DX: JN38AT   518 km  call: TM5Z         Average: 260 km/QSO *   9A1Z     JN86  510
*                                                                  *   9A1CMS   JN86  503
* Countries worked:                                                *   DC6UW    JO44  490
* 4xOM  19xOK  36xDL  1xSP  1xHG  2x9A  1xS5  2xOE  1xON  1xPA     *   S51ZO    JN86  483
* 1xF                                                              *   OS5A/P   JO30  479
*                                                                  *   PA0BAT   JO31  476
*                                      Total sum of points:  18002 *   DR5A     JO30  455
********************************************************************   HG1W     JN87  447
                                                                       DL0V     JO32  428