OK2KKW - jubilejní 60. VKV Polní den [2009]
For translation from Czech you can use this Google translator

Dnes už si málokdo vzpomene na to, jak VKV Polní dny před 60 lety začínaly. Pokud vás to zajímá, zkuste se podívet sem a sem. Ale dosti historie, byť pro některé členy OK2KKW se počet VKV Polních dnů již také počítá na desítky. Vraťme se do současnosti a k tomu, co se nám podařilo a co ne.

Polní den je pro nás, kteří vysílají z QTH umístěném z pohledu České republiky "za kopečky", vždycky slabším závodem. Zaprvé se VKV aktivita stále více přesouvá na východ (počet DL stagnuje, počet PA, HB9 stanic stále klesá, zatímco stanic na východ od nás spíše přibývá), na druhé straně je tento červencový závod v DL vždy hůře obsazen, než květnový subregionál, či říjnový UHF Contest. Možná to souvisí s dovolenými, možná s počasím, ale je to prostě fakt a počet DL stanic na 70cm je v Polním dnu vždy jen na úrovni cca 80 % v porovnání s květnovým subregionálem a ještě hůře to je se stanicemi dalších západoevropských zemí. Ostatně podívejte se na tabulku počtu dělaných DL a OK stanic na 70cm za posledních pár let, které hovoří samy za sebe. Těch chybějících průměrně 20000 bodů je v posledních letech ve výsledkové listině dost cítit - jak je situace vážná je možno soudit z toho, že se už děláme více QSO do PA na 23, než na 70cm:

  2.subregionál Polní den UUHF Contest
  DL OK   DL OK   DL OK
2006   184 60   164 85   295 77
2007   172 71   170 84   211 26
2008   226 74   167 79   275 75
2009   214 82   153 91   ? ?

Smířili jsme se proto předem s tím, že tenhle Polní den na 70cm zase nevyhrajeme - leda, že by motyka vystřelila... Ale nám to neubralo chuti si trochu zaexperimentovat s naším HW, ostatně Polní den, který má pro nás obvykle společenský charakter, vnímáme vždy tak trochu spíše jako přípravu na opravdové, podzimní VKV závody. A tak jsme si jednou zkusili postavit více antén... Není ovšem tajemstvím, že počet našich anténních systémů je omezen přepravní kapacitou, protože po zkušenostech už na kopci nic nenecháváme. Proto jsme stejně jako vloni rezignovali na pásmo 144MHz a postavili si raději zase jen antény pro 70cm - a světe div se, zkusili jsme si, co jiní nemají - když už ne pro vítězství, tak alespoň abychom se odlišili, hi. Na jednom stožáru se tedy objevilo trojče (!) dlouhých Yagi antén, protože při modelování na PC tahle sestava vypadala jako docela vhodný kompromis mezi zvýšeným ziskem, zúženým vyzařovacím diagramem a mechanickými vlastnostmi. Bohužel, člověk míní ale fyzika se ohnout nedá. Naše QTH je tak mizerné, že prakticky ve všech azimutech (čest výjimkám), vyzařovací diagramy našich antén "lížou" terén, a pokud to ne, tak alespoň les... A tak se ukázalo, že tahle anténní sestava oproti jedné anténě zase tak velkým přínosem není, protože vzhledem k narušené první Fresnelově zóně (abychom se dostali do volného prostoru, museli bychom postavit stožáry více, než 60m vysoké) dostává každá z antén trochu jiný příspěvek elektromagnetického pole (jak se do amplitudy, tak i fáze týče). Takže zase jsme se jen dozvěděli to, co víme už dlouhá léta - že na mizerné kótě vždycky lépe hraje jedna anténa, než nějaké sofistikované anténní soustavy. Anebo - ještě lépe řečeno, že příspěvek v realitě dosažitelného zisku složitých anténních systémů je s ohledem na fakt, že ty antény nelze na našem QTH skladovat, se asi moc nevyplatí. (Níže uvedený obrázek ukazuje situaci v pátek večer, kdy ještě nestál třetí 70cm stožár.)

V pátek odpoledne už stály dva hlavní stožáry pro pásmo 70cm.

Ale vraťme se na začátek. Na kopec jsme přijeli tradičně ve čtvrtek večer. Ještě před půlnocí přijely stožáry, a tak v pátek ráno jsme už sestavovali všechno to haraburdí. Počasí bylo dosti nezvyklé na nadmořskou výšku přes 1000 m a ze všeho nejvíc by se dalo označit jediným slovem - tropické. Vlhkost blížící se 100% připomínala spíš středoamerickou džungli a tak nebylo divu, že před polednem, (to naštěstí ještě stožáry nestály) přišla první bouřka. Povím, že takhle ostrou bouřku jsem na Spáleništi ještě nezažil - když během několika minut třikrát praští do země v okruhu 400m, z toho jednou do bunkru, kde budeme za chvili stavět antény a trávit příštích nejméně 36 hodin, na náladě to nepřidá.

Montáž nezvyklé anténní soustavy Bouřka pomalu odešla směrem k Doupovu a v tom přijel David se Slovanem s dalším vybavením - kabely na trojče a sudem piva Gambrinus. Instalace pípy a chladiče piva nám rychle zvedla náladu a tak není divu že okolo 5 odpoledne už stály oba dvacetimetrové stožáry v žádoucí výšce a to včetně naší novinky - experimentální sestavy 3 antén.

Dali jsme si další korbel Gambáče a přesunuli se stavět antény na bunkr. Okolo 6 se vrací Venca z práce a překvapivě si někoho s sebou na bunkr vede. Návštěva se na nás už zdálky zubí - ano, je to Charlie EI5FK!

EI5FK nám ukazuje, ze naše 70cm pracoviště leží v jiném čtverci, než stanoviště vyšších pásem. Víme to, ale z tradice a aby nedošlo k chaosu na pásmu, dáváme na obou pásmech JO60JJSpolečně vzpomínáme na náš společný ODX  během MMC Contestu 2007 a zejména na rekordní tropo QSO z Prahy na 70cm, které se nám povedlo v srpnu 1985. Charles říká, že tenkrát měl jenom 10W a ještě bydlel v mnohem horším QTH, než nyní. Společně stavíme stožáry pro 3 a 23cm, vracíme se na barák. Charles nám předvádí svého Harleye, Matěj staví zařízení pro 70cm, BAF měří sitemasterem útlum odrazu a potom dlouze hodnotíme přínos zisku trojčete oproti jedné anténě K1FO, která je asi o 2 metry výše. Ano, trojče skutečně poslouchá lépe - tak asi o půl S, což odpovídá teorii. Takže OK. A protože venku stále poprchává a tráva okolo je vysoká a mokrá, na táborák to není. A protože lepší počasí si nezasloužíme, míříme do hospody na Boží dar. Na večeři je nejlepší překvapení Charlieho, který je šokován tím, že jedna runda 8 plzní tam stojí "pouze" 11,70 €. Stále opakuje, že tak levnou plzeň ještě nikdy v životě nepil a zda je to opravdu pravda, že Češi vypijí nejvíce piva na hlavu na celém světě. Potvrzujeme mu to a vracíme se k našemu sudu. Dodávám, že pokud by se jinde pilo tolik piva, co v Čechách, jistě by tam také bylo levnější, hi. Láďa vytahuje z mrazáku whisku (ne není irská, "jen" skotská) a tak páteční večer končí všeobecným veselím, i když na 70cm anténách na stožárech nad námi hořely chvílemi eliášovy ohně..

           

V sobotu stavíme zařízení pro 23 a 3 cm a třetí, malý stožár pro 70cm. Potíže jsou trochu jen s PLC, které propojuje obě contestové stanoviště, vzdálené od sebe cca 400m. Zdá se, že kabely ležící ve vysoké mokré trávě mají pro PLC větší útlum, než obvykle. Okolo poledne přichází další bouřka, zase prší, naštěstí blesky se drží spíše v mracích a pokud tlučou do země, tak většinou okolo 5 - 6 km na jih. Přesto pro jistotu zase vyhazujeme všechny kabely od antén ven a tak tentokrát ani nejedeme Polní den mládeže, přestože Tomáš je operátorem, svým věkem právě splňujícím podmínky této soutěže.

Pracoviště na 3cm mělo letos žně.Bouřka odešla na jihovýchod, tráva osychá, PLC už chodí a zahajujeme závod. Počáteční pile up se ale nějak nekoná. Stanic na pásmu je málo, deštivé počasí a bouřky vykonaly své a tak se z tohoto počasí těší jen "rain scatteroví" operátoři na 3cm. Obcházím jednotlivé pracoviště a sleduji, zda je hardwarově všechno v pořádku. Na 70cm jsme změnili systém buzení PA a tak máme v sumě cca o 100W více, než posledně - asi 1300W PEP a nahoře celkem 185 element Yagi. Přesto to v logu právě překotně nepřibývá - a podstatný vliv na to (vedle horší účasti DL a PA stanic oproti květnu) má rovněž obtížné rušení, které produkují DF0MTL z Fichtelbergu. Naši kolegové z DM7A si vyjeli na "expedici" na sever do JO74AA a toho využili tihle němečtí svazarmovci.

OK1DIX vysvětluje DF0MTL, že rušení, které produkují, je opravdu daleko za mezí slušnostiVoláme Láďu OK1DIX z bunkru, aby pomohl a svojí plynnou němčinou  kolegům z DF0MTL vysvětlil, že takhle by to tedy opravdu, ale opravdu nešlo - ale je to jako hrách na stěnu házeti. To, že produkují šum a spletry po celém pásmu je problém, horší je, že navíc jsou na pásmu spoustukrát, přičemž "nejlepší" parazity jsou na úrovni S9++ (a také okolo nich jsou spletry a šum) a parazitů na úrovni šumu nepočítaně. Ve srovnání s jejich signálem o OK1OAB (OK1COM) z Klínovce s jejich 350W ani nevíme, takže si jistě dovedete představit, jakou torturu si naši operátoři na pásmu 70cm (OK1RK a OK1DIX) zažili a kolik pěkných DXů nám tím uteklo...

Na 23cm je od nich rušení také, hlavně ve formě spletrů, ale s ohledem na vyzařovací úhly antén se daří Matějovi OK1TEH stále držet poměrně dobrý rate na úrovni cca polovičního počtu QSO ve srovnání s pásmem 70cm. Zajímavostí je pro nás HB0, který přišel na výzvu hned chvíli po začátku závodu. Také na 3cm se daří, Slovan, který vystřídal DIXe, dělá šňůru RS QSO - mimo jiné několik OZ stanic a EI5FK, který s pásmem 3cm dosud nemá zkušenosti, je tímhle způsobem provozu očarován.

Antény OL7C během Polního dne 2009Jedeme se podívat na Blateňák. Tam Petr OK1WPN smutně sedí na rozebranými PA, které mají vyhořelé VN obvody, protože prý nevydržely 100% vlhkost před závodem. Okolo 19h Matěj radostně hlásí, že má stejný počet spojení jako DL0GTH. Vzhledem k tomu, že jsme na našich 23cm už 2 roky nic nevylepšovali, krotím jeho veselí tím, ať se podívá na meteorologický radar, protože tam uvidí, proč mají DL0GTH oproti jiným závodům tak málo QSO. Přestože Slunce zapadá až po 9 večer, rychle se setmělo a na západě se rýsuje černá hradba mraků. Za chvíli už vidíme, co nás čeká, z mraků bijí blesky do země. Naštěstí to postupuje poměrně pomalu, vítr je jen slabý a tak ještě alespoň pár QSO. Když švihlo od nás asi 600m, začíná být situace kritická.
Takhle nějak to vypadalo i u nás
Matěj rychle dodělává OZ1ALS a potom už jen fofrem odpojujeme kabely, vyhazujeme je z karavanu, odpojujeme elektriku a schováváme se ve Faradayově kleci našeho auta. Potom už jen pozorujeme divadlo nebeských ohňostrojů, které se okolo nás odehrávají. Nejblíže švihlo asi 100m od nás, kousek od stožáru meteorologů. Jádro bouřky nás pomalu míjí jižně cca ve vzdálenosti 1km. Naneštěstí se vytváří druhý střed asi 3 km na severozápad a nasouvá se na nás. Lituji, že nemám v autě videokameru. Je to opravdu představení. Na západě cca 5 km daleko od blesku hoří. Kluci na 70cm asi po hodině, když to nejhorší odešlo, pokračují. Je to dost o život, ale je to jejich výběr.

Bylo to o strach. Toto sice není autentická fotografie, ale pokud by se tomu někdo z nás věnoval, daly se tentokrát na Spáleništi nafotit i efektnější obrázkyBlesky okolo tlučou dál, dva přes silnici do Wagnerbergu, kde plánoval tenhle Polňák odjet OK1HWU. Dvě hodiny po nuceném přerušení (v nejvýživnější období závodu) děláme první další 23cm QSO. Ale stále je to riziko. Naštěstí nám do antény tentokrát zase nešvihlo. Jak dlouho nám to štěstí na našem čedičovém kopci ještě vydrží?

Po bouřce nefunguje propojení mezi oběma pracovišti, PLC je mrtvé. A tak je 70cm pracoviště bez internetu, DX Clusteru a ON4KST chatu a nefunguje nám dohazování na 23cm. Kolik spojení nás to během celé noci stálo, raději nepočítat. Ještě ráno leží propojovací silové vedení v kalužích vody. Měníme jeden PLC modem, který pravděpodobně vzal za své při bouřce, podkládáme vedení, aby neleželo ve vodě a okolo 8.30 se nám daří zase datové propojení obnovit. Bohužel ztracené QSO nám už nikdo nenahradí. Po vzrušující sobotě je nedělní závodění už trochu nuda, i když na Rakouskem se stále drží bouřky a Jarek stále dělá pěkná 3cm RS spojení jak na běžícím pásu... Dopoledne se na nás přijel podívat Rainer DF6NAA s paní. Díky za návštěvu!

OK1VPZ na chvíli na 23cm vystřídal OK1TEH, který na tomhle místě strávil zbylých 22 hodin.Potom si také alespoň chvilku operátorsky "omočím" - zhruba půlhodinu na pásmu 23cm, neboť právě Matěj dělá pár RS spojení na 3cm, potom se ale vrací na 3cm Jarek a Matěj mne od 23cm rigu zase nekompromisně vyhání, aby si zkusil udělat několik svých rekordních Air scatterových QSO do G a F.

OK1COM jako OK1OAB na 70cm na KlínovciS Charliem, Láďou OK1DIX a Jirkou OK7RA se proto jedeme před polednem podívat na Klínovec, kde nás vítá OK1GHZ a OK1COM a za chvíli EI5FK překvapuje Pavla Šíra  OK1AIY a Honzu France OK1VAM. Zatímco  Honza OK1VAM si libuje nad pěknými výsledky (ale fotit se nechce) a pravděpodobně prvním 3cm QSO OK↔HB0, Pavel je smutný, protože v té prádelní vlhkosti mu mikrovlnny kvůli vysokému útlumu moc nechodí - chlubí se nám tedy alespoň  s historicky prvním QSO OK↔DL na 122GHz, které udělal během tohoto závodu s Hartmutem DG2DWL. Congrats!Pavel OK1AIY ve spojení s DL7QY na 6cm

A když už jsme na Klínovci, ohneme to ještě na Fichtelberg. Ze zámých tváří DM7A poznáváme jen dva lidi, zbytek jsou pro nás neznámí operátoři. Problém na 70cm zřejmě způsobuje 300W BEKO, ve kterém pravděpodobně (podobně jako dříve u OL3Z) kmitá nějaký stabilizovaný zdroj. Pánové nevědí, co by s tím měli dělat a říkají, že PA budou reklamovat u výrobce... A tak si alespoň dole prohlédněte pár obrázků z jejich QTH. Spletry na 23cm jim vyrábí FT817 s neošetřeným ALC. Vracíme se raději na náš kopec, a Jarek se chlubí, že se mu na 3cm také podařilo QSO do HB0. Super!

EI5FK zvedá krovky a za chvíli odletí, hi. Štastnou cestu!Před koncem závodu se s námi loučí EI5FK a na svém silostroji značky Harley Davidson odjíždí směrem k Pelhřimovu, kde má další zastávku. Říká, že původně si myslel, že se u nás zastaví jen asi tak na hodinu, pozdravit se s Matějem a celou partou, ale že se mu tak líbilo, že zůstal celé dva dny. Štastnou cestu do Portugalska, Charlie a zase příště na viděnou!

 

 

A potom už jen konec závodu a bourání. Naštěstí nám počasí přeje a tak vše probíhá v pohodě. Ještě naložit stožáry, antény, všechno zařízení a potom okolo 8 až 8.30 večer postupně odjíždíme.

Demontáž antén pro 23cmV Praze vykládáme před půlnocí zařízení a jedeme s karavanem na chalupu. Vracíme se "už" okolo 3 ráno - rychle osprchovat a alespoň pár hodin spát. V pondělí je sice v OK svátek, ale protože někteří z nás pracují v zahraničí, tohle volno se nás moc netýká. Pár dní se z tohodle Polního dne ještě budeme léčit (hlavně ty ruce poštípané od tiplic), ale jistě nám to nezabrání, abychom se zase příště nepostavili na startovní čáru nějakého dalšího VKV závodu.

73 de OK1VPZ


PS: galerii dalších cca 80 obrázků najdete dole. Pokud používáte MSIE, u obrázků ještě můžete vidět komentáře.

 

 

 

A co napsali další aktéři?


OK1DIX: odjel jsem asi 1/3 závodu na 70cm. Dojem byl dosti tristní. Neuvěřitelné rušení od DF0MTL z Fichtelbergu s nesčetnými parazity ve spojení s nucenými přerušeními kvůli bouřkám mi radost ze závodu notně pokazilo. K tomu tradiční slabá účast v západní Evropě, kde se vyráží na dovolenou. Chvílemi byly dobré podmínky na sever, kde se podařilo více OZ stanic než obvykle, ale jinak spíše podprůměr. Výsledek horší než v 2. subru, uvážíme-li o něco lepší zařízení, hovoří za vše. Případ rušeni od DF0MTL bude mít ještě dohru, neboť zkazili závod více stanicím, vzdáleným i přes 100km. Byli jsme též zklamáni výsledkem diskuse při návštěvě na Fichtelbergu. Vůbec žádná ochota něco na místě dělat, jen obvyklé nářky, že jsme blízko a že se nedá nic dělat. Z těchto důvodů jsme se rozhodli napsat stížnost DARC VHF/UHF managerovi DL5NAH. I když to pravděpodobně na výsledek nebude mít žádný vliv, doufáme alespoň, že to přiměje operátory DF0MTL k zamyšlení, co lze na kótě jako je Fichtelberg provozovat a co ne.

OK1KN:  10 GHz - opravdu pěkné RS, zvláště v sobotu přišly přes scatterpoint v JO62 stanice z OZ, v neděli RS přes SP v JN77 otevření do 9A, S5, I4 - ale to snad dělali všichni, kteří byli na pásmu. Kdyby tam bylo víc protistanic, tak by to tedy byl pěkný nářez, takhle už bohužel nebylo chvílemi co dělat. Jinak pěkné QSO do HB0 na tropo, HB9AMH nás ale asi nechtěl udělat... ale celkově spokojenost, málo rušení (signál OK1VAM byl narozdíl od minulých let OK). Výsledkem je náš rekordní výsledek na 3cm, a to přitom opravdu nemáme dobré QTH na tropo QSO na vyšších pásmech, snad jen s výjimkou ve směru na sever. Někdy bych to ale na 10GHz rád zkusil z nějakého pořádného kopce.

  OK1VPZ a EI5FK (tnx DL6NAA)

OK1TEH: 23cm - Po delší době opět jeden docela vydařený závod, alespoň co se nezávodní činnosti týče. Na kopec jsme dorazili ve čtvrtek kolem 11 hodiny večerní a jen co jsme stačili vybalit věci, vypravili jsme se pro magirusy. Předpověď počasí totiž na příští den nevypadala nic moc. Realita byla ale nakonec mnohem barvitější, poněvadž v pátek kolem poledne se přihnala pěkně silná bouřka. Jezdím na Spáleniště 14. let, ale něco podobného jsem tu ještě nezažil, možná že by se to dalo trochu srovnat se situací o Polním dnu v roce 2001. Klikaťáci práskali (nejen) do lomu, který je vzdálen jen cca 100m od baráku a doteď je mi záhadou, proč si nevybrali za cíl takový pěkný Divišův bleskostroj plný ostrých hrotů, jako byla právě před chvílí ve 20 metrech vztyčená 33el K1FO. Nakonec ale první bouřka přešla a začali jsme po trojčeti stavět i antény na mikrovlnném pracovišti.

To už ale Venca vedl na bunkr návštěvu v podobě Charlieho, EI5FK. S EI5FK jsem měl 2m Es QSO nějaké dva týdny před Polním dnem a když jsem mu posílal záznam spojení v MP3, tak jsem se dozvěděl, že má v plánu cestu na svém motocyklu značky Harley&Klement přes střední Evropu do Portugalska a že by se mohl na chvíli stavit a potřást nám pravicí. Charlie byl podle jeho slov poprvé v České republice a z jednohodinové návštěvy se nakonec staly dva nezapomenutelné dny. Po delší seanci u pípy za nepřestávajícím bzučení Eliášových ohňů a po dobře vychlazené skotské padly dokonce "vážně míněné návrhy", že bychom jubilejní 60. Polní den na 70cm oslavili v multi pod značkou OK/EI5FK/P včetně namluveného dávače výzvy ve VUSC, což by zajisté dostalo některé tachonýry do kolen :-). Před závodem se na nás přijel také podívat René, DL6NAA.

   Jarek, OK1KN na 10 GHz

Závod jsem začal jako obvykle na 1296,215 MHz: Začátek závodu byl celkem impozantní, v první hodině se dokonce povedlo udělat nějakých 35 spojení a na SSB výzvu dokonce zavolal i HB0/DL7VTX/P 441km :-) Spojení pak dále utěšeně narůstala, podmínky se zdály celkem OK, zvláště ve směru do OM a S5/I. IQ1KW tentokrát šel udělat dokonce téměř na první zavolání, což u nás nebývá moc zvykem, například v květnovém závodě mi tohle QSO na vzdálenost 772km zabralo nějakých 20minut. V 18:21UTC volám DL0GTH a dostávám číslo 80, což je dokonce o jedno méně, něž předávám já. To už ale mušky zvané tiplice žerou čím dál tím víc a ze západu se na nás žene černá stěna v podobě vysoce odrazného Rain Scatteru pointu. Na 3cm máme ve stejné době nějakých 35 QSO a dokonce jen o 9 spojení míň, než zkušený Karel z OL4A. Na začátku závodu se totiž povedlo několik velmi pěkných QSO přes scatter point v oblasti Berlína, jako například OZ6OL, OZ2LD, OZ3ZW DM7A/P JO74, jenom škoda, že se nepovedlo QSO s SM7ECM.

Černá hradba mraků je už ale tady, takže rychle dodělávám na 23cm se super signálem OZ1ALS/P a v narůstající panice rychle vytahujeme všechny koaxy, kabely od rotátorů, elektriku a za okolní kanonády rychle hledáme úkryt ve Faradayově kleci auta. Z auta pak nevystrčíme ani prst po následující 2 hodiny. Pro představu: sedíte v autě, které stojí hned vedle parádního bleskosvodu v podobě 12m vysokého stožáru s 3cm a tohle všechno je cca 18k metrů vyvýšené nad okolní louku čedičového kopce... Na radaru sledujeme novou bouřku s kroupami, která by ale měla být od nás 6km severovýchodně, takže znovu usedáme na band a ve 20:41 UTC dělám první další 23cm QSO s OK1KPA. Konkurence naštěstí 2. hodinovou přestávku dostatečně nevyužila. Hranici 100 QSO nakonec pokořím až ve 22:24 UTC SSB spojením s SM7ECM.

  

Po půlnoci se daří několik velmi pěkných QSO do OZ, kde je na tento závod nebývale vysoká aktivita a vzápětí se daří dokonce SSB QSO s OZ9ZZ z JO46, což dělá QRB 709km, tedy stejná vzdálenost, jako je od nás k I4LCK/4. Škoda jen, že na bandu nejsou o velkých závodech LA2Z nebo Štefan, LA0BY. Na 3cm mezi tím stále funguje přes nás se přesunuvší RS a se signálem 59S plus vyhrávají například OK2PWY, OK2TT. Co bychom v této situaci dali za nějakou možnost elevace. Navíc další problém je, že všechny OK stanice rubají desítky spojení do 9A/S5 přes scatter v oblasti JN88, my se ale do tak vzdáleného scatteru přes vydatný útlum lokálních bouřek bohužel nedostaneme. V 01 h UTC už není na pásmu moc co dělat, dohazování spojení ze 70cm už přes 6 hodin kvůli spadlé síti PLC nefunguje a tak si dopřávám nějakých 90 min spánku.

Ráno se budím do oparu ranní mlhy a věnuji se hlavně skedům na 3cm, o něco později se kolem 4h UTC vytvoří nové RS SCP JN77 a daří se konečně udělat první 3cm QSO do S5, bohužel na bandu není moc stanic. Na 23cm mě mile překvapí naše první (380km dlouhé) QSO s Drahem, OM3CQF, který posílil z 1 na 5W výkonu a je to znát. V poledne se otvírá západ, tropo je ale pod průměrem, zato to jde velmi pěkně odrazem od letadel v oblasti Frankfurtu a tímto druhém šíření se mi daří bleskově zkompletovat spojení s Jirkou, M0ITY alias G0KPW JO02 814km, F5DQK JN18 762km, Johnem, G3XDY JO02 827km a na konci závodu projdou signály i od Maurica, F6DKW JN18 784km. Závod pak končím na počátku šíleně vydřeným spojením s OL7Q, které finišujeme se signálem na úrovni 599+... Že by snad měl Boris špatně otočenou anténu? Celkový výsledek je závratných cca 52 000 bodů, 163 QSO a nezvykle vysoký průměr 318 km / QSO.

Výsledek ale mohl být ještě podstatně lepší, protože díky tomu, že po většinu závodu nefungovalo dohazování ze 70cm, nepodařilo se například udělat QSO s OZ3ZW, OE3JPC, HA6W, OM5M, DF0HS, G0VHF, HA6V, S50TA, YU1EV, OM3ID, OM5LD, OM3RAL, OK1EM, OK2JI a hlavně se spoustou DL stanic.. Přes to všechno je výsledek na 23cm novým klubovním rekordem udělaným ze Spáleniště, takže alespoň na tomhle pásmu 100% spokojenost. Kromě odprásknutého USB adaptéru na 3cm a zřejmě PLC modemu také nic důležitého neodešlo a při balení věcí jsme oproti veškerým předpokladům ani nezmokli.

Na závěr ještě pár slov k rušení: na 70cm to byl již zmiňovaný horor v podobě svazarmovců z DF0MTL viz MP3 našeho XY upozornění, kterou jsem náhodně nahrál na 23cm, když jsem si omylem přepnul rádio na 70cm. Opačně tentokrát - a to i přes u nás větší vybuzený výkon -  jsme měli prý čisťoučký signál včetně CW dokonce i u OK2M, ačkoli používáme stále stejnou konfiguraci konců a úplně stejné rádio, FT847. Btw FT847 se všemi úpravami ALC používáme na všech pásmech, takže nějaká záměna rádia je vyloučená. Na 23cm mne nejvíc rušili ani ne tak DF0MTL s neupravenou FT-817, ale hlavně 145km vzdálení DL0GTH a to navíc skrz blízké stromy. Nechtěl bych, aby byli blíže... V neděli se míra QRM z jejich Icoma občas dostala na S9 +-2MHz... Satisfakce alespoň je, že vůbec poprvé se mi je podařilo v mé pomyslné soutěži porazit na body :-) Kdo mi překvapivě také ještě trochu vadil, byli 114km vzdálení OK2M. Nevadila mi modulace, šum ani nějaké spletry, ale po pásmu byla řada slabých parazitů, přičemž jeden obzvláště nepříjemný byl nějakých 60kHz od jejich signálu přesně na mém QRG 1296.215 MHz, což mi dost vadilo, hlavně když jsem dělal spojení do PA. Žeby nějaký špatně zafiltrovaný spínaný zdroj?

Na 3cm se těsně před koncem závodu podařilo čajíčkové RS QSO s Claudiem, I4XCC, kterýžto zůstal do konce závodu naším ODXem s hodnotou 724km. Konečný výsledek na 3cm mohl být také o něco lepší, přesto 63 QSO a 17 000 bodů znamená vyrovnání klubového rekordu. 3cm zařízení ale pomalu dosluhuje, takže bude to chtít minimálně doplnit zařízení o nějaký ten LNA, protože šumové číslo kolem 2dB už přestává stačit, stejně jako prohlédnout 6W PA, který nám během posledních 3 roků dává v reálu výkon tak do 3W (a také dost záhadně závod od závodu stále narůstá PSV) a fajn by bylo i použití nějakého toho SDR a hlavně možnost elevace na blízké scattery.

Zatímco jiné kolektivky (jak jsem se minulý weekend na vlastní oči přesvědčil v Beskydech ;-) řeší konec závodu jenom vypnutím zařízení, z-elevováním antén a vyvalení prázdného sudu od piva, případně zanecháním antén opřených o maringotku včetně připojeného předzesilovače, my se po složení všech našich želez dáváme na cestu domů "nezvykle brzy" již po 20:00 abychom skončili v posteli v pondělí kolem 03:30.

To by bylo už pro tentokrát opravdu vše. Doufám, že jste si pěkně početli a těším se na slyšenou v příštím závodě, jen si nejsem jistý, jestli to nebude náhodou až říjnový UHF contest, protože 2m nás v obklopení různých QRO stanic ve vzdálenosti 3 až 10km přestává bavit... Nějak se nám nechce dělat multikilowattovým stanicím křoví.

73 Matěj, OK1TEH

 


Výsledky/Results:
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  340                       Band:   432 MHz *   ------------------
*                                                                  *   SM1A     JO97  866
* Best DX: JO97FK   866 km  call: SM1A         Average: 310 km/QSO *   YU1EV    KN04  855
*                                                                  *   G3XDY    JO02  827
* Countries worked:                                                *   G5LK/P   JO01  819
* 91xOK  153xDL  15xOM  8xI   8xOE  10xS5  6xHG  5xPA  10xSP       *   G0VHF/P  JO01  819
* 4xSM  11xOZ  3xHB  2xYU  5x9A  2xUR  1xUA2  2xON  3xG   1xF      *   F6DKW    JN18  784
*                                                                  *   UW5Y     KN18  777
*                                      Total sum of points: 105661 *   IK2FTB/6 JN63  774
********************************************************************   IQ1KW    JN34  772
                                                                       UR7D     KN18  742


********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  163                       Band:  1296 MHz *   ------------------
*                                                                  *   G3XDY    JO02  827
* Best DX: JO02OB   827 km  call: G3XDY        Average: 318 km/QSO *   G0KPW    JO02  814
*                                                                  *   F6DKW    JN18  784
* Countries worked:                                                *   IQ1KW    JN34  772
* 43xOK  66xDL  7xOM  4xSP  1xHB0 5xS5  8xPA  5xI   5xOZ  2xSM     *   F5DQK    JN18  762
* 5xHG  2xOE  3x9A  2xHB  2xF   2xG   1xON                         *   OZ9ZZ    JO46  709
*                                                                  *   I4LCK/4  JN54  705
*                                      Total sum of points:  51843 *   HA8V     KN06  701
********************************************************************   IZ4BEH   JN54  662
                                                                       PA6NL    JO21  630



********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:   63                                       *   ------------------
*                                                                  *   I4XCC    JN63  724
* Best DX: JN63GV   724 km  call: I4XCC        Average: 270 km/QSO *   OZ6OL    JO65  558
*                                                                  *   S57C     JN65  550
* Countries worked:                                                *   9A1Z     JN86  510
* 25xDL  3xOZ  6xOM  17xOK  3xOE  1xSP  4xS5  2x9A  1xHB0 1xI      *   9A1CMS   JN86  503
*                                                                  *   OZ2LD    JO54  502
*                                      Total sum of points:  17051 *   OZ3ZW    JO54  495
********************************************************************   DC6UW    JO44  490
                                                                       S59P     JN86  485
                                                                       S51ZO    JN86  483

Obrazová galerie OK2KKW z Polního dne 2009: