OK2A - Polní den 2014

For translation from Czech you can use the Google translator.

OK1VPZ: 65. Polní den jsme si užili v pohodě a krásném, teplém počasí. Nic se nám nepokazilo, výsledek je slušný a tak jsme domů odjížděli v pohodě a spokojené náladě. Žádné výhry nad ostatními jsme si letos neplánovali, takže pokud by se něco z toho nakonec čirou náhodou vydařilo, bude to jen navíc jakási třešnička na dortu. A přestože OK VKV Polní den by měl (alespoň soudě podle ročníku) už být v důchodu, věříme, že se tak nestane a v budoucnu nám ještě nějaké ty příjemné zážitky stihne přinést.


Obsáhlejší report od Matěje, OK1TEH z pásem 23 a 3cm:

Minulý závod (mikrovlnný) pro mě nedopadl zrovna nejlépe, sice se mi podařilo těsně před začátkem udělat na 3cm via RS parádní QSO s E77ZM z JN84PT, ale neuplynuly ani 3h a už jsem jel do nemocnice se šílenou bolestí způsobenou ledvinovým šutrem. Závod jsem tedy proležel na kapačkách a tak jsem doufal, že se mi povede vše vynahradit účastí na Polním dnu. Naštěstí se to podařilo

Na Polní den jsme vyjeli již ve čtvrtek po příchodu z práce a při cestě na Spáleniště přes Chomutov a Výsluní do Božího Daru jsme se kochali nádhernou podívanou v podobě Nočních svítících oblak (anglicky NLC - Noctilucent clouds). Byl to skoro jako se dívat na polární záři. Tyto mezosférické mraky jsou speciální tím, že se vyskytují ve výšce kolem 85km a díky tomu v létě září až dlouho po půlnoci  [více zde]. Cestu jsme si tak krátili úvahami, kdy se podaří tyto mraky využít pro laserové spojení na vzdálenosti stovek km díky digitálním módům, jak už se to ději s obyčejnými mraky v troposféře [viz zde]. Určitě by to teoreticky šlo, ale pokrok asi bude zatím stát na vytvoření úplně nových směšovačů, které by umožnily zúžit pásmo a tím o několik řádů zvýšily citlivost optického přijímače. Nebo snad už máte na svém stole takový optický superhet?

Na kopec jsme dorazili kolem půlnoci a už nás tam čekal Láďa OK1DIX s Majkou DYX. V pátek ráno jsme se probudili do překrásného počasí, rozvinuli kabel, zatloukli kolíky s vrátky a jelikož na stavění magirusu nás bylo zatím málo, vzal jsem strunu a dal jsem se do sekání 50cm vysoké trávy, aby bylo kam položit antény a zejména patku magirisu, protože situace z druhé strany baráku vypadal skoro jak někde v pralese.. Sekání mi zabralo 3h a mezi tím dorazili Ivan OK1DAQ a Jirka OK1JFR s 50l sudem 11° Svijan a pípou s kompresorem (tnx!). Zanedlouho přijel i David OK1RK se svým synem Vašíkem a tak jsme zakrátko měli už oba stožáry ve svislé poloze. Při klice se tentokrát činil Jirka, zvláště když z téměř vysunutého magirusu s 33el K1FO na špici vypadlo stavěcí lanko mastrantu z kladky a bylo nutné celý proces zopakovat. Pozitivní bylo, že Jirka, byvše přinucen k novému klikování se naštval a díky jakési neočekávané manipulaci se nakonec podařilo překonat i poslední patro a stožár neočekávaně vysunout do plné výšky 20m! Instalace dvanáctirerče 6el DK7ZB ale tentokrát neproběhla úplně hladce a tak jsme byli rádi, když jsme vrchní anténu umístili do výšky asi 18m. Ale i tak byla tentokrát nejnižší antén na rozdíl od 2.subru o nějaké 4m výše a navíc jsme se rozhodli do této antény pustit i náš největší 800W PA (v závodě okolo 600W), takže jsme na stožár umístili i krabici s LNA. Mezi anténou a LNA se nacházelo asi 15m půlpalce. Další antény se už povedlo postavit normálně pouze do 16m.

Dalším krokem bylo stavění GHz antén na o 400m vzdáleném bunkru. Kupodivu nám ani nic nespadlo a tak v pátek večer všechny antény a stožáry stály v plánované výšce. To už ale začalo tradiční posezení u ohníčku, které občas připomínalo fatru svrchovanosti a oheň šlehal až do výšky 6m. Spolu s kulinářským uměním OK1DYX to nemělo chybu a tak jsme u ohně poseděli až do pozdních hodin. U ohně tentokrát ale bohužel chyběl Tomáš, Honza OK1VOX, Jarek OK1KN (ten alespoň dorazil dodatečně v sobotu dopoledne) a pár dalších lidí. No alespoň zůstalo víc masa pro nás, kteří musíme držet přísnou dietu hi.

Ráno jsem se dal do stavění zařízení a přitom se ukázal problém - v Praze zapomenutý kalkulačkový zdroj pro napájení PEP Wattmetru, naštěstí bylo možné použít zdroj záložní, jen se musela vyrobit kabelová redukce. Hodinu před začátkem závodu už všechno zařízení "zpívalo a hrálo", takže jsem se mohl vydat na předzávodní guláš na baráček. Ještě než jsem se ale vydal na oběd, proladil jsem 3cm a narazil jsem na krásný signál Gabiho HA8MV, QRB asi 701km. Bohužel scatter byl někde na východě OE a na začátku závodu byl už mimo náš dosah. A tak začal závod.

 

Závod:

V první hodinu to na 23cm nevypadalo nijak zvlášť příznivě, povedlo se pouze slabých 23 QSO. Někdy mívám spojení i 2x více, zato ale chodily hlavně vzdálenější stanice, jako například F1CXW JO20 570km SSB a tak průměr šel rychle nahoru. Nízkou aktivitu v OK naštěstí zachraňovala dobrá spolupráce s o 400m vzdáleným 70cm pracovištěm a vzájemná dohozená spojení se dařilo většinou zužitkovat. Mezi tím na 3cm vzniknul nad severním Rakouskem nový scatter a tak Láďa rubal jednu S5 a 9A stanici za druhou, dokonce se povedlo udělat i 3cm spojení s UR7D na 742km, což byl pro nás i konečný ODX. Situace s rušením byla tentokrát oproti květnovému závodu lepší, protože chyběli na Fichtelbergu DM7A, na druhou stranu dost zle nám zatápěli OK1KAD... Složení stanic odpovídalo spíš situaci o Mikrovlnném závodě, chyběly zejména PA stanice, naštěstí to bylo vyváženo celkem slušnou aktivitou v ON. Spojení s pořadovým číslem 100 jsem dělal v 19:59 UTC, tedy s hodinovým náskokem oproti PD  v roce 2013. Potěšilo několik  pěkných QSO - například s IQ1KW a PI4Z, z OZ zase pozitivně překvapili OZ6OL, OZ3PY, OZ5W, OZ1FDJ, OZ1ALS a další. Naveřer se povedlo vyžít i silný RS někde v oblasti JO63 a to přineslo na 3cm FB RS QSO s SM7ECM, OZ5W, OZ1ALS, bohužel více stanic z SM na pásmu nebylo. Moravská konkurence mezitím vyráběla na 3cm hafo stanic z Itálie, o kterých jsme si mohli stejně jako v předešlém závodě jenom nechat zdát.. Zkoušeli jsme odrazy od letadla s Claudiem I4XCC, ale s nulovým výsledkem.

Spal jsem tentokrát asi 3h a bylo to znát. Ráno se povedlo několik pěkných QSO např. i G3XDY a na 3cm konečně i OK1CJH přímo přes Klínovec. V jednu chvíli jsem na 3cm dokonce slyšel od letadel velmi pěkně i PI4GN, bohužel QSO se kvůli jedné číslici nepodařilo dokončit.. Tohle mi později poslali. Celkem zlepšené podmínky na sever alespoň pomohly s 490km spojením s DC6UW JO44. Ze zajímavých stanic na 23cm zmíním určitě LX1DB, kterého se potom povedlo udělat tropo (!) Jarkovi i na 3cm, nemluvě o DF0MU. Potěšilo také spojení s PA0BAT na 3cm a F6DKW na 70 i 23cm. Kuriózní bylo spojení s Dirkem ON5GS, který použil svojí 3m EME anténu umístěnou na zahradě mezi stromy a v elevaci jsme nakonec udělali přes letadla. Na konci závodu zavolali I4CVC, I4CVC, I1KFH a další, v poslední minutě závodu se povedlo udělat i F5DQK do Paříže. Škoda, že se nám v poslední půlhodině na 10GHz nepodařilo dostat se do Scatter pointu nad západem Německa, v logu mohlo být o řadu francouzských stanic a min o 2 tisíce bodů více... Ještě jeden panoramatický snímek na rozloučenou (aby každý mohl vidět to skvělé QTH) a opouštíme GHz stanoviště.

Přestože výsledek nebyl úplně takový, jako teoreticky mohl být, byl opravdu slušný a tak mi konečný výsledek udělal velkou radost! A potom jsme už sice dost unavení ze závodu i balení, ale přesto velice spokojeni v 1h v pondělí ráno dorazili domů. Bohužel někteří z nás vstávali jen o 4h později na cestu do práce hi. Také se z pozávodní únavy léčíte několik dnů..?

73, díky všem za zavolání (tedy kromě OK2C na 3cm, jejichž operátor je pověstný svým nesportovním chováním a odmítá s námi udělat QSO) a na slyšenou na VKV pásmech se v dalším závodě těší:

Matěj, OK1TEH


Tolik popis závodu od OK1TEH. Ale podívejme se  ještě na první dojmy účastníků hned po závodě (v pondělí 7.července dopoledne):

OK1RK: nemuzem bejt dycky prvni...  hlavne, ze bylo hezky, nic se neposnalo, pivo se skoro vsecko vypilo a nic se nedostalo do stavu, kerej by byl nekomu nebezpecnej... Mne se to libilo :-)  Diky za peknej vikend.

OK1DIX: jsem rad, ze vsichni dojeli v poradku domu. Zavod se vydaril az na ten humus z Klinovce.

OK1TEH: JJ ja jsem taky spokojeny, zvlast jsem mel na 3cm radost z toho ovladace rotatoru, nekolikrat jsem ho behem zavodu dukladne kontroloval na DB0FGB a opravdu se za cely zavod nerozesel ani o 1 stupen, oproti predchozim zavodum to byl opravdu luxus, TNX. BTW, kdyz jsem prijel domu, kouknul jsem zbezne do statistiky 70cm a ve srovani s PD 2013 mame o dost vic DL, ale taky o dost min OK, hlavne jsme na 70cm delali asi jen 5xOM (!?), v roce 2013 asi 20xOM. Dokonce jsme letos na 3cm delali vic OM stanic, nez na 70cm.. Celkem zajimave, pozdeji ty statistiky podrobne zpracuju.

OK1KN: Podle mě jsme měli na 3cm trochu smůlu, že v neděli do konce závodu nepřišel očekávaný RS ze západu, jinak jsme myslím udělali co šlo. Nevím jestli v sobotu bylo možné na začátku závodu udělat víc, ale myslím že ne. Až do konce zůstal ODXem UR7D, kterého dělal na začátku závodu Láďa via RS. Ocenil jsem pěkné tropo QSO v neděli dopoledne s LX1DB, bohužel několik dalších pokusů o delší AS QSO se nezdařilo. Východní směr přes Klínovec byl víceméně nepoužitelný pro brutálni QRM, které produkovali OK1KAD. Tímto se omlouvám všem stanicím, které se z tohoto směru nedovolaly. Celkově převládla spokojenost, podepřená pěkným počasím a všeobecnou pohodou.
Díky všem protistanicím za navázaná spojení a těšíme se na podzimní UHF contest.

OK1VPZ: za HW stranu věci bych možná jen dodal, že zejména na 70cm pracovišti bylo hrozné vedro a PA se nebyly schopny uchladit. Proto už asi v 1 ráno, potom, co se PA opakovaně odstavovaly, jsem omezil výkon u některých PA až asi o třetinu. V tomto stavu jsme dojeli závod už bez jakýchkoli výpadků, ale před příštím Polním dnem (během ostatních závodů, kdy jezdíme 70cm, není takové vedro) budeme muset s odvětráním operátorské místnosti něco udělat. Nebo se inspirovat příkladem OK2KJT, kteří tento problém rázně řešili výstavbou odděleného "domečku pro PA", hi. Stažení výkonu z původních cca 1900W (v součtu PEP na výstupech všech 70cm PA) na nějakých 1600W se však bohužel negativně projevilo v tom, že OL7M, které jsme v půlnoci dohonili, nám během neděle zase utekli. A možná, že nikoli pouze OL7M.. Naštěstí ostatní zařízení nám fungovala během celého závodu bez potíží - když nepočítám zapadlý zámek v zadních dveřích u Ivanova auta.


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 122 063 371 329 YL3AG       KO06WK 901 1800 1x33, 2x38el, 12x6 175 (+13) 80 (-9)
23 cm   59 131 179 330 G3XDY       JO02OB 827 500 2x150cm dish 78 (+3) 34 (-7)
 3 cm   20 906   74 282  UR7D        KN18JT    742 20 70cm dish 29 (+6) 21 (+4)

*) Note: comparison with last year July contest    
(ve srovnání s loňským Polním dnem)        

 

 

 

 

PS: obrázky srovnání vývoje počtu QSO a bodů konkurentů byly získány na webu http://www.vhfcontest.net/


Několik okomentovaných fotek pro dokreslení pohodového prožití prvního červencového víkendu: (pro zvětšení fotek si na ně klikněte)


Z Prahy vyjíždíme ve čtvrtek při západu Slunce

V pátek ráno nás čeká rozkvetlá louka

Letní idylu v Krušných horách...

za chvíli likviduje OK1TEH  elektrickou sekačkou.
Ve vysoké trávě se nejen antény staví dost špatně

Dopřáli jsme si páteční oběd

Ivan si ještě postavil stan

a potom už hajdy do těžké práce...

další práci je však třeba správně rozplánovat

Je důležité zajistit vše tak, aby nedošlo k nenapravitelným chybám..

Takže nejprve podle plánu roztáhnout
velkou anténu pro 70cm

Potom umístit stožáry a namontovat rotátory

Rotátorový interface musí správně pasovat

pan inženýr bude později dělat tažného
koně, ale to až potom..

teď nás totiž čeká první stožár

nejprve je však třeba smontovat dvanáctiterče..

OK1VPZ však stejně tvrdí, že to je příliš
komplikované, než aby to fungovalo správně

na dvanáctiterčeti bude LNA

takhle to vypadá

a po zakrytování

a první stožár je nahoře i s kladkou
a vytahovacím lanem

Celou tuhle hrůzu je nezbytné

nejprve správně zapojit a zkontrolovat

A následně vyrovnat stožár tak, aby
nevypadal jako postavená hadice

Už to vypadá lépe..

K vyrovnání stožáru je totiž 
třeba něžné práce s navijáky

malý Vašek (harmonická OK1RK)
to pečlivě kontroluje

zatímco ostatní jen radí...

nebo civí vzhůru

stožár rovnáme podle nebeských křivek

dokud se nám to nelíbí...

je to práce pro odborníky

a bez usilovné  píle se nikam nedojde

raději zatím postavíme druhý stožár

a už je nahoře v základní poloze

hosana

Když už bylo vše připraveno ke zvednutí 12x6 el Y. přišel vítr a shodil nám vytahovací lano. Takže ....

expert na práci s klikou - a opravdu to umí!

Nakonec jsme však přece jen tu hrůzu dostali nahoru. Veterinář se u kliky osvědčil!

OK1VPZ měl pocit, že stavíme babylónskou věž...

vypadá to snadné, ale není to tak...

nicméně nakonec se to přece jen podařilo

vypadá to fakt pěkně..

Jen zezadu lezl mezi prvky koax. Takže ještě úprava a zajištění...

a je to!

teď přišel čas na druhou anténu

Potom už OK1VPZ spustil padací most

a za okamžik jsou i tyhle hrábě nahoře
 

kocháme se 181 prvky. Tolik jsme na
Polňáku ještě nikdy v historii neměli...

vypadá to opravdu esteticky

zdalipak to bude tak i fungovat?

 

 

zasloužíme si

...olovrant ... a kafe!

a potom krátký odpočinek

což každý řeší po svém

přišel čas na postavení antén na bunkru

pro vyšší pásma. Jenže veterinář nám
zatím nějak usnul. Práce se zjevně nebojí ...

... a klidně si vedle ní i lehne...
Věřili byste, že on tam fakt spí..?

A to ho práce přitom zcela fascinuje, vydrží
se na ní dívat celé hodiny, hi

Nicméně 10GHz parabola nakonec
přece jen stojí...

tedy nastal čas na montáž 23cm

a to jsou všechny antény mikrovlnného pracoviště

vzdálený (400m) pohled na 70cm antény

koaxiál od horní antény byl trochu krátký
a proto bylo třeba jej prodloužit

esteticky je to však bomba

tady tedy už moc ne. Ach ta perspektiva...

hezké, že?

a potom už začíná páteční piknik

no comment

zatímco my jsem si užívali, pan inženýr
čuměl na nějaký fotbal..

 a venku zatím létali podobní živočichové

sobotní ráno je jak vymalované

probíhá taktická porada

nejprve snídaně a pak přijde čas na DX-ový guláš

i OK1TEH už přichází požít tento povolený doping

a je to tady: závod začíná - David na 70cm

a vydržel to sám až do jedné po půlnoci

mezitím na bunkru rozjíždějí závod na GHz
(OK1TEH na 23 a OK1DIX na 3cm)

DIXe však zanedlouho střídá ostřílený
10GHz borec OK1KN

po půlnoci však zůstává OK1TEH na obě mikrovlnná pásma už zcela sám

Když jsem ho zvenku nečekaně vyfotil bleskem,
 trochu sebou cuknul :-)

OK1VPZ - po 40-ti letech VKV contestování
 to tedy už není žádná sláva..

neděle brzo ráno

jsou tam ještě nějaké neudělané 3cm DXy ?

v neděli je už pěkný pařák i v 1000m asl


tradiční 23cm eliptické antény OK2A

na Fichtelbergu tentokrát nikdo nebyl

naopak na Plešivci probíhal čilý stavební ruch

budoucí projektant železničních tratí

před koncem závodu se na nás přišla
podívat zvědavá mladá zmije

závěrečné balení cirkusu OK2A ze vzduchu pozoruje motorový rogálista. Tak zase někdy..