OK2A 2016 - 67. OK  VKV Polní den

For translation from Czech you can use the Google translator.

67. Polní den byl podobný Polnímu dni 2014 a odpovídaly tomu i výsledky na všech pásmech, nepotěšila tradičně nízká účast DL stanic (letos především na 10GHz), asi protože v televizi běželo čtvrtfinále fotbalového EURA 2016. Nicméně až na nedělní zmoknutí při balení bylo počasí docela slušné, HW technologie fungovala na všech pásmech bez semenších problémů, nikdo se nezranil, výsledek je obstojný, nebyl žádný větší problém s QRM, vše se povedlo sbalit včas a tak jsme domů odjížděli v pohodě a spokojené náladě. Protože Polní den je pro nás v klubu ostatně spíše takovou společenskou událostí, již se těšíme na hlavní závod sezóny - říjnový UHF Contest.


Co napsal Láďa OK1DIX o pásmu 70cm:

Polní den je vždy tak trochu jiný závod. Mnoho OK stanic se zúčastní na VKV za celý rok  jen tohoto závodu. Na druhé straně vzhledem k načasování je vždy nižší účast v Německu, tentokrát ještě umocněná utkáním Německa na fotbalovém ME v sobotu večer.

Na kótu jsme s XYL OK1DYX  dorazili v pátek až před 11 hodinou, neboť jsme ještě v Chodově u K.V. u zámečníka Standy  museli  vyzvednout upravené stožáry pro 8x10 el. DL7ZB a K1FO. Standa odvedl výbornou práci. Stožáry jsou teď rozděleny na díly po necelých 3m s krásně vysoustruženými spojkami, takže jsou snadno přepravovatelné a také pevnější. Také stožár na dlouhou K1FO doznal podstaných změn a už nehrozí jeho protáčení.

Na kopci se již pilně činil Matěj OK1TEH s elektrickou sekačkou a kosil přerostlou trávu. Tato činnost se mu tak zalíbila, že se od ní nemohl odtrhnout. Nakonec se povedlo a začínáme stavět. Nejdříve montáž na zemi. Pak nastává moje již tradiční představení na stožáru. Sám ale všechno nezmohu, neboť Tomáš jako další lezec ješte nedorazil. Takže jdeme na stavět vyšší pásma. Mezitím dorazil Tomáš na své nové Yamaze a tak stihneme jestě před večerem vztyčit na stožáru dlouhou K1FO. V sobotu se začalo horšit počasí v noci i sprchlo, ale obě osmečata I dvanáctiterče se podaří vztyčit bez velkých problemů. Koaxy jdou  do vysílací místnosti novým otvorem, který prorazil Jarda ex OK1JFB, takže jsou asi o 10m kratší. Díky Jardo. Také stavba rigu je zdárně dokončena. Všechno funguje, tak ješte zrektifikovat antény a netypicky je vice než 2 hodiny před závodem hotovo.

Závod rozjíždí David OK1RK. Je hned znát, že v Německu koukají na fotbal. Aktivita odtud je i na Polní den nízká. Podrobnosti jistě napíše sám. Já se dostávám k rigu v noci, kdy mě budí XYL s tím, že se nějak nevysílá. A opravdu David u zařízení spokojeně chrápe. :-) Škoda však není velká. Jedná se tak maximálně o 30 minut a to je v této noční době nevýznamné. Na pásmu nejsou téměř žádné stanice, tak CQvím, ale jde to ztuha, jen několik OM stanic trochu oživuje provoz, jinak mrtvo. Až ráno se trochu probouzejí DL stanice po včerejším fotbalu. David mě vystřídá a já jdu něco dospat. Dopoledne si k tomu opět sedám. Provoz normální, s DL už je to lepší a přichází i několik PA, 9A a YU. Signály ze západu jsou však rozbité frontou. Změnilo se počasí. Citelně se ochladilo a oproti předpovědi je obloha zatažená, fouká vítr a sem tam sprchne.  Pak si k rádiu sedá na chvíli OK1VPZ, neb se musím vzdálit a na úplný závěr jde opět David.





Konec závodu, začínáme skládat, ale ze zatažené oblohy začíná zase poprchávat. Práce na stožáru není nic příjemného. Navíc ve spěchu se podařilo zlomit koax od dvanáctiterčete, naštěstí blízko jednoho konce. Slézáme s Tomášem, když se dává do pořádného deště. Pak déšť téměř ustává, ale všechno je mokré jak hnůj. Obtížně se balí zejména antény s připojenými kabely, aby nenateklo do konektorů.

Výsledek 349 QSO/ 120000 bodů je sice lepší než loni, ale to bylo ještě se starou výbavou bez osmerčat na příhradovém stožáru, takže nelze dobře porovnávat.  Uvidíme jak dopadneme ve srovnání s konkurencí. Co říci závěrem? Že počasí se opravdu nepovedlo a opět se prokázalo, že rosničkáři nevědí nic, neboť takové lijáky vůbec nepředpovídali. Na druhou stranu všechno zařízení fungovalo bez závad včetně (překvapivě) PA  ME1200-U s GS23, který se na několikrát musel dodělávat, což je velmi pozitivní. Doufejme, že to tak bude i v UHF Contestu a že se počasí nebude opakovat. 73! Láďa, OK1DIX   



Jak se na 3cm líbilo Jarkovi OK1KN?

V minulém závodě jsem si posteskl, že tropo spojení moc nechodila a vyslovil jsem přání, aby se to tentokrát zlepšilo. Pan Murphy byl tentokrát milosrdný a mé přání vyslyšel. Nejen, že v úvodu contestu chodila RS QSO téměř celé 3 hodiny, ale i tropo spojení se dařilo v noci a nad ránem navazovat sice s mírnými obtížemi, ale na vzdálenosti až 400 km. Během úvodní hodiny se podařilo navázat 20 QSO z toho HG8V z KN06 zůstal ODXem až do konce závodu. Tentokrát jsem dělal nezvykle hodně HA stanic, 3 x I z toho IZ4BEH 664 km. Z tropo spojení stojí za zmínku SP1JNY, DF0MU 428 km, DK2ZF a hlavně OZ2LD a OZ1ALS z JO44 545 km. Čekali jsme vytvoření nějakého výživného RS pointu na studené frontě, která předcházela přes DL, ale šlo spíše o dešťové srážky v nižších výškách, než o klasické bouřky. Proto ani tentokrát jsem neudělal žádné rekordy západním směrem, ale celkově převládá s letošním Polnim dnem na pásmu 3 cm spokojenost. 

Letos přivezl Matěj na kopec i malou krabičku s transvertorem na 9 cm, kterou jsme chtěli ve volných chvílích vyzkoušet v contestovem provozu. Moc času sice nezbylo, ale přesto se občas nějaké spojení podařilo udělat i s QRPP 100 mW, celkově 9 QSO, ODX OE5VRL 244 km. Omlouváme se stanicím, které měli zájem oo skedy, ale vzhledem k mizivemu výkonu na naší straně, byly tyto pokusy předem odsouzeny k nezdaru.

Letošní PD se celkově vydařil a snad i výsledky tomu budou odpovídat. Jediným kazem bylo až příliš proměnlivé počasí a vysoká tráva na kterou letos ještě nenastoupila stáda ovcí, tak jako v minulých letech. Že by došlo ke změnám v evropských dotacích?


Jak letošní "Polňák" viděl Matěj OK1TEH z pohledu aktéra pásma 23 a částečně i 3cm:

Na Spáleniště jsme s karavanem po 250km cestě dorazili až ve 2h ráno v pátek a překvapivě zjistili, že jsme přijeli první. Že by na kopci nikdo nebyl už ve čtvrtek večer, to věru nepamatujeme.. Vykládání věcí trochu komplikovala mokrá vysoká tráva téměř do pasu, což nebývá moc obvyklé, neb okolí v předchozích letech běžně sloužilo jako pastvina pro velké stádo ovcí.

Ráno vstávám neobvykle brzy a snažím se co nejrychleji posekat strunovou sekačkou před barákem co největší plochu tak, aby bylo místo na kompletaci antén, což mi zabralo několik hodin práce.. Mezitím ale na kopec přijel Jarda, OK1JFB, který se dal do práce na projektu nové díry do vysílací místnosti, která nám umožnila zkrátit 25m dlouhé půlpalce o 10m, TNX. Krátce na to již na kopec přijíždí Ivan, OK1DAQ, Majka 1DYX s Láďou DIX, a zanedlouho i David RK s Jarkem 1KN a tak se snažím rychle dokončit rodeo se sekačkou a za chvíli už propojuji 70cm zařízení, zapojení všech 4 PA, LNA a další drobotiny. Antény pro 70cm v součtu 285 prvků byly posléze v celku rekordním čase smontovány, nicméně tentokrát bohužel nebyl k dispozici pro lezení po stožáru hasič Jirka a tak jsme raději počkali na Tomáše, který odpoledne přijel na svém motocyklu Laurint a Klement (ve skutečnosti šlo o Yamahu XS400 ;) a který spolu s Láďou DIX tvoří sehraný tandem výškových stavěčů. Než přijel Tomáš, začali jsme stavět antény na bunkru pro mikrovlny a následně pokračovali ve stavění antén na 70cm. Do večera se ale podařilo na stožár bezpečně dostat pouze 33el K1FO s tím, že zbytek postavíme v sobotu. Následovalo tradiční posezení u táboráku včetně právě dorazivšího Jirky OK1JFR, nechyběla točená Plzeň a další pochutiny a tak jsme u ohně vydrželi až do cca 1h ráno. Něž jsem šel spát, tak jsem ještě v mírně podroušeném stavu se snažil zabezpečit v trávě volně pohozené konektory od kabelů na 70cm, což se ráno ukázalo jako dobrý nápad, jelikož se přes kopec brzo ráno přehnal silný liják..



Sobotní ranní vstávání bylo, jak už to o PD bývá, krušné a delší chvíli mi trvalo, než jsem propojil veškeré GHz zařízení v karavanu. Kolem sobotního poledne se přehnal další liják, nicméně to jsem měl již veškeré potřebné zařízení uvnitř v karavanu. Na vzdálenost 400m jsem pozoroval Láďu OK1DIX, který nejprudší liják přečkal na vrcholu stožáru, když se na něj snažil umístit 2x8x10el stacky, což jsem mu teda věru nezáviděl.. Vůbec v sobotu se proti pátku ochladilo asi o 10 stupňů a začal foukat i nepříjemný severní vítr. Nicméně nakonec se všechno zařízení povedlo postavit včas a tak zbyl i čas na contestový guláš a mohli jsme se vrhnout do "vysilačkování".

 

Závod

Začátek závodu probíhal v zaběhané rutině, na 70cm závod rozjížděl David 1RK, na 23cm já a na 3cm Jarek 1KN. První hodina na 23cm celkem normální, daří se mi 31 QSO, což je na PD průměr. Potěšil zejména Claudio IV3DXW, Robert z F6KFH, Roberto z IQ1KW a další. Na 3cm si mezi tím Jarek užívá pěkný RS do S5/9A a zanedlouho se podaří i ODX HA8V 701km, jen škoda, že se nepovedlo udělat QSO s I6XCK, který nás velmi dobře slyšel. Na 3cm máme 20W na výstupu z vlnovodu a RX přes SMA relé, takže jsme měli neustále pocit, že hůř slyšíme, což je ale při takovém QRO výkonu asi normální.. Hranici 100 QSO se mi podaří dokončit poměrně pozdě až ve 22:17UTC. Ostatně neustále jsem měl pocit, že je na pásmu proti jiným závodům méně stanic, což i potvrzoval nezvykle vysoký km průměr.. Poslední pokusy činím v 00:10UTC s YT5W, následují 4h spánku a další QSO až v 04:31UTC s OK2R.

 

V neděli ráno provoz na mikrovlnách ožívá a jelikož ještě nedorazil Jarek, snažím se hlavně o nějaké pěkné DXy na 3cm. Po delším boji se podaří přes letadla dokončit OZ1ALS a OZ2LD, bohužel rozdělané QSO s PI4GN se dokončit nepodaří. Slýcháváme se na 3cm téměř v každém závodě, ale odrazy jsou velmi krátké a slabé, přitom OK2M o 100km dál je bez problému dělají. Proč tomu tak je, těžko říci (chybějící vlnovodný přepínač? možnost elevace?), ale asi v tom budou mít spíše prsty nedaleké namoklé stromy... Mimochodem prý nás pěkně na 3cm od letadel poslouchal i SM7ECM. Při návratu zpět na 23cm pokračuji v závodu směrem na západ, ale PA stanice s výjimkou PI4Z a PA0EHG skoro vůbec nechodí, zato se podaří udělat 3xG v vzdálenostech od 805 do 827km. Potěší i 4xHB a F6DKW z Paříže 784km a i něco pěkných QSO do Itálie. Velkou radost mi v tomto závodě udělaly stanice z 9A, který jsem tentokrát udělal rekordních 7 a slyšel jsem i další 2. Naopak spojení s YU1LA do Bělehradu byl tentokrát dost porod a spojení se podařilo až po delším zkoušení. Slabě jsem také krátce zaslechl YT5W 901km, ale na QSO to nebylo.. Oproti minulým polňákům byl slabě zastoupen směr do OZ a vysloveně negativně hodnotím účast stanic v SP, odkud se mi podařilo pouze jedno QSO s SP2DDV.. Alespoň ale potěšil Marek, SP1JNY QRB 364km via tropo na 3cm, pro kterého jsme byli novým čtvercem.

Na závěr bych se ještě rád zmínil o QRPP 100mW zařízení na 9cm, které jsem tentokrát vzal pro rozdání bodů okolním stanicím. Zařízení bylo nainstalováno pouze asi 50cm nad střechou karavanu a doufám, že udělalo radost alespoň některým blízkým stanicím v DL. Škoda jen, že na tomto pásmu nebyli DF0YY a DB6NT. Překvapilo snadné QSO s OK1KKL na Kozákov, naopak se nepovedlo QSO s OK1AIY/P, OK1IA a OL4K.. Nicméně byla to, jak se říká, hezká kratochvíle ;)

Mimochodem, pokud jde o novoty, tak na 70cm došlo k vyzkoušení nových sluchátek od DK3EE a na 23cm jsem si pořídil novou telegrafní pastičku od OK1TN viz zde, která se v závodě velmi osvědčila, TNX OK1RR za tip!

V neděli po závodě jsme měli sbaleno celkem rychle a jelikož jsem si díky pochopení šéfa mohl vzít v pondělí volno, užil jsme si prodlouženého víkendu na nezbytnou relaxaci.

Konečné výsledky potěšily a už se všichni těšíme na hlavní závod sezóny, kterým je UHF Contest.

Díky všem (kromě OK2C) za QSO na mikrovlnách


Matěj, OK1TEH


Pár slov na závěr - OK1VPZ:
z mé strany naprostá spokojenost, protože přítomnost v roli HW podpory byla na kopci tentokrát víceméně zbytečná. A ačkoli si možná někteří konkurenti myslí kdoví co, pro mne osobně je taková situace totéž, jako pro jiné vítězství v závodě. Nic neuspokojí víc, než když nic nemusím rozebírat, letovat a opravovat. Od té doby, co zařízení staví a všechno propojuje syn OK1TEH (TNX), se mi moje spíše poradenská role moc líbí. Dokonce jsem byl připuštěn na chvíli k zařízení pro 70cm a podařilo se mi i nějaké to hezké QSO přes 850km, což  potěšilo.  Ostatně - možná, že bychom se mohli zamyslet nad podílem provozu SSB versus CW, protože jiné stanice telegrafují podstatně méně, než my (například DL0GTH). Naše logy z Polního dne si můžete prohlédnout tady.

Narozdíl od minulého i předminulého roku nepanovalo během závodu žádné velké vedro, všechny PA se chladily dobře a i přes tropické dešťové přeháňky nikam nenateklo a PSV antén zůstalo v pořádku. Horší to bylo v tom, že okolo nás stále bujně rostou smrky a pokud zmoknou, jako tentokrát, tak v jejich jehličí visí tuny vody a to způsobuje velký pídavný útlum a zejména náš stack 12x6el. Y. v západním směru má pak vzhledem k silně narušené 1. Fresnelově zóně horší výkon. Jenže přírodu zastavit nelze - viz obrázek vpravo. Samozřejmě to neznamená, že by nebylo na naší straně co dalšího zlepšovat a tak Jarda ex OK1JFB prorazil do operátorské místnosti nový průchod pro kabely, čímž jsme dva půlpalce mohli zkrátit každý o 10m. Na mnohem lépe výkonově vybavenou konkurenci to ale asi stačit nebude (stále jsme narozdíl od jiných "borců" výkonově hluboko pod legálním výkonovým limitem), ale určitě to přineslo pár contestových QSO - zejména na jih a sever navíc. Potěšilo relativně nízké rušení na 70cm (s klasickou výjimkou OK1OPT), naopak zklamala mizerná účast v DL - ale vlastně i to je již klasický projev postupného stěhování středu aktivity východním směrem. A tak jediným opravdovým problém pro mne osobně nastal v pátek odpoledne, kdy v dusném počasí před přechodem studené fronty jsem byl ošklivě poštípán otravným hmyzem, když jsem na zemi sestavoval naše "dvanáctiterče". Takže snad alespoň tímto sdělením jsem některé kamarády trochu potěšil ;-).

Když už jsem u toho HW, slušelo by se vzpomenout také na přípravu na PD, během které jsem opravil transvertor od DB6NT, jenž v minulých závodech vypadával s indikací vysokého PSV na výstupu. Protože jsem na propojovacích kabelech ani žádném z připojených zařízení nenašel žádnou závadu, tak jsem transvertor "kuchnul" a zjistil že reflektometrická ochrana občas vypadává i při ideální zátěži. Podezření hned padlo na anténní relé od Fujitsu, protože v předchozí směrové vazbě jsem neshledal problém. A tak jsem se rozhodl, že relé půjde ven, protože ho stejně, vzhledem k "dvouvýfukovému" zapojení nepoužíváme. Jenže když jsem odletoval prvních pár pinů, relé mi zůstalo v ruce a teprve potom jsem si všimnul, že jeden z klíčových vývodů relé na zemní plošce jen ležel, ale nebyl připájen.. Nu, i mistr tesař se někdy utne. Tak jsem relé vrátil na místo, všechny vývody zapájel a bylo po problému, hi.

Ale zpět k závodu. Po úspěšném průběhu nastalo nepříjemná demontáž a skládání antén, letos o to horší, že nás během tohoto procesu dvakrát spláchlo, což přineslo nepozornost aktérů a výsledkem byl zlomený jeden půlpalec - to abych se do příštího závodu nenudil. Pondělí po závodě jsme si se synem s ohledem na následující dva dny volna vzali dovolenou a tak i jindy trochu hektická noční doprava se tentokrát odehrála v pohodě.
Už teď se těším na UHF Contest 2016!


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 120 720 348 346 YT5W         KN04OO 902 2200 2x8x10elY,12x6elY, 33el K1FO 143 (+10) 80 (-5)
23 cm   53 130 154 345 YU1LA         KN04FR 853   500 2x150cm DISH 56 (+0) 36 (-3)
  9 cm     1 342     9 149 OE5VRL/5   JN78DK 244          0,1 8el PATCH 15dBd 5        3     
  3 cm   21 704   69 314 HA8V          KN06HT 701     20 70cm DISH 23 (-22) 17 (-3)

*) Note: comparison with last year July contest    
(ve srovnání s loňským Polním dnem)        

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahrávka našeho signálu u SP1JNY během tropo QSO na 3cm (QRB 364km).

 


A ještě pár obrázků z prvního červencového víkendu: (pro zvětšení fotek si na ně klikněte).  Další obrázky najdete tady.


Kýchnutí před odjezdem. Na zdraví!

První úkolem na kopci je posekat trávu

A teď smontovat 12x6 el. Yagi

Anténa dlouhá jak týden před výplatou

Přivezl jsi to?

Hledání ztraceného času.

Nebo snad něčeho jiného?

Tomáš se pochlubil novou mašinou.

Jarda kutá nový otvor na kabely

Vítězství na dosah ruky.

Jen ten nepořádek...

Tato fotka neprošla kontrolou censora :-)

Je to neuvěřitelné množství věcí..

a navíc ještě nějaké předměty!

Na mechanické konstrukci bude ještě třeba odvést pár hodin práce...

mobilní montážní koza

páteční oběd v přírodě

a následný odpočinek

z tváří září pohoda

Čilský Cabernet Sauvignon v krabici

Takový Polní den mám rád

Ale Herr Valenta nás nenechá v klidu

no tak mi to podej...

montáž první antény 33.el. K1FO

montáž rotátorů

rogalista okukuje postup práce

večer jsou osmerčata hotová

ale padá tma, takže počkají na ráno

ani nás nenechali dospat a už jsou hore

veterinář v roli odborníka na všechno

a už je nahoře první stack

a druhý ... a třetí

marketingová fotka

a teď rychle postavit zařízení

včetně provizorního LNA

relax operátorů...

... závod začne za chvíli

průraz ve zdi přišel mimořádně vhod

ještě zprovoznit počítačovou síť

prvních pár minut 67. Polního dne

terénní profil zarůstá lesem

také tady už se pilně závodí

navečer přichází další liják

zdravý smrk má spoustu šišek

dvě večerní fotky - pracoviště pro

23 a 3cm (OK1TEH a OK1KN)

nedělní ráno po deštivé noci - zatímco

OK1DAQ ještě spí, OK1JFR už je vzhůru

po kopcích se válí mraky

OK1DIX vystřídal Davida OK1RK

fotogenický OK1BAF

Ivan a Tomáš

znovu sprchlo, ještě že máme posekáno

The game is over - balení

OK1VPZ se tváří nelibě

a není divu...

takhle se to transportuje

12 x 6 el. Yagi

poslední anténa

a na rozloučenou ještě vysvitlo

Slunce a pozlatilo už prázdný kopec

tak zase příště

snad se nás stožár dočká ve zdraví