OK2A a osmašedesátý OK VKV Polní den

For translation from Czech you can use the Google translator.

Posledních pár let byl tento závod provázen pěkným počasím a tak nám ani nepřišlo divné, že předpověď počasí letos ohlásila přechod studené fronty, prudké ochlazení a déšť. V tomto ohledu byl závod podobný Polnímu dni 2011. Ochlazení a dlouhý déšť je pro nás značným handicapem, protože skrze kapičkami vody obalené větve explozivně rostoucího smrkového lesa se k nám i od nás probíjí elektromagnetické vlny dost těžko. Na straně druhé je PD pro nás společenskou záležitostí a představa, že bychom chyběli, je zatím stále ještě těžko představitelná, i když naše tělesné schránky postupně chátrají patřičně přibývajícímu věku...


Jak to viděl OK1VPZ:

Po nočním příjezdu ze čtvrtka na pátek nás budí svazarmovská kontrola blízkého Radioklubu Českého radioklubu. Už v 7 hodin ráno! Nakonec se ukazuje, že je to jen recese kolegy z OL7C, ale protože jsme spali jen asi 4 hodiny, tak jsme s ním ani moc nepokecali a kafe nepopili. Škoda. Už chyběla jen snídaně ve stínu svazarmovské vlajky, hi.

Nakonec jsme se přece jen exhumovali a pustili se do montáže anténního železářství. Do toho přijel Ivan OK1DAQ, přivezl Losí víno a práce se rozeběhla rychleji. Počasí bylo naštěstí parádní a i když nás kolem dookola obcházely černé mraky, naštěstí nesprchlo. Pouze ostřejší, nejprve západní a potom postupně severozápadní vítr u nás způsoboval silné dmutí (zejména montérek). Montáž všech těch anténních hejblů a jejich instalace na stožáru je dlouhá a únavná. Ještě dobře, že Matěj týden před závodem okolo baráčku posekal trávu na krátko, takže jsme se nemuseli brodit v trávě a vyhánět z nich hejna štípajícího hmyzu. Tomu se ovšem OK1TEH vyhnul, protože zatímco my ostatní jsme skotačili venku a opalovali si pleše, on zatím instaloval v baráku zařízení, což s ohledem na jeho počet a různost zdrojů již vyžaduje určitou kreativitu.

Později odpoledne, když už jsme byli patřičně utahaní, došlo i na instalaci anténních systémů na opodál stojícím bunkru (antény pro 23 a 3cm) a natažení propojovacího energetického a zároveň datového vedení. Počasí v pátek večer bylo už úplně perfektní, i když nijak zvlášť teplé. Ale během dne nešlo jen o stavění antén: probíhaly i důležité vedlejší práce - oprava plynového lanka u Tomášovy Yamahy a zejména instalatérských kreací Jardy OK1JFB, který zrestauroval vodní hospodářství. Díky! Navečer přijel i David a tak jsme u ohně vydrželi povídat asi do 2 hodiny ráno, kdy jsme pozorovali rojení světýlek UFO, jenž se později ukázalo býti jakýmsi nočním orientačním během :-).

Zato ráno bylo kalné - ne kvůli večernímu hýření, ale protože nás zahalila mokrá mlha. Po sobotní desáté se naštěstí mlha zvedla a začalo testování zařízení. Bohužel to neprobíhalo tak hladce, jako při předchozím PD. Protože jsme tradiční 75-ti ohmovou K1FO nahradili 38-mi prvkovou anténou M2, neklíčoval na TX stařičký PA s GS31b. Tvůrci této inovace totiž zapomněli, že starý PA (1989) vyžaduje na anténě galvanický zkrat (coby formu ochrany, zjišťující, že anténní relé skutečně přeplo) a to nová anténa neumí. Takže se narychlo vyráběl zkratovací lambda/4 pahýl a instaloval na vršek stožáru. Ale nedosti tomu: když už uvedený PA spínal na TX, nelíbilo se mu, že anténa má totální odraz - takže další výstup na stožár, identifikace závady pomocí koaxiální propojky a 200W VF břemene. No a potom rychlá výroba nového koaxiálního 3 metrového jumperu z 10mm kabelu, který coby sponzorský dar dodal OK1KN, který se z rodinných důvodů letos závodu zúčastnit nemohl. Potom už jen rychlá rektifikace rotátorů a závod byl tu. Teprve potom jsem si mohl dovolit opožděný DX-ový guláš, hi. Naštěstí na 23 a 3cm hlásí Matěj všechna  světla zelená, takže zůstávám Davidovi za zády a po půl hodině závodu dotahuji ladění a nastavuji buzení mezitím již ohřátých PA, aby vše fungovalo pořádně. Výměna konektoru u mikrofonu náhlavní soupravy je už jen drobná epizodka.

Na radaru sledujeme blížící se studenou frontu o šířce cca 300km, provázenou vydatným deštěm a protože víme, že na západ se toho v té době přes tu frontu asi moc neudělá, David zkouší spíše QSO balkánským směrem s využitím telegrafu. Daří se mu řada pěkných QSO (například do YO), ale obávám se trochu, že nám budou chybět rychlé body za SSB provoz s rozdavači bodů, kteří se na pásmu ukáží vždy jen na chvilku. Ale strategie je na operátorovi. Mezitím začalo pršet a tak se těžiště provozu obrací na SSB a na západ. Naneštěstí je déšť "elektrický", kapičky nesou statický náboj a výsledkem je chvílemi dosti mizerný příjem.

Navštěvuji syna na 23cm pracovišti s večeří a domlouváme se na noční provoz. Pěkně jsem při cestě zmoknul. Se střídavou intenzitou (spíše větší, než menší) prší celou noc. Teplota spadla na 6°C a to je i na Krušné hory v červenci dost málo. David se v noci nechtěl nechat vystřídat a nad ránem už mele z posledního. Budím Láďu OK1DIX, aby si šel sednout k veslům. Před šestou začíná hrát ochrana u tranzistorového PA sekvenci "SWR". Kontroluji přizpůsobení - a skutečně, PSV je okolo 1:5 a to je opravdu špatné. Omezuji výkon PA na 200W, aby se neodstavoval. Stahuji i výkon PA s GS31 na 400W, protože anténa má na jeho výstupu PSV 1:3,5. Po desáté se v neděli k zařízení vrací David, venku již neprší, stack 12 x 6el. oschnul a má již přizpůsobení dobré, takže zase přidávám na výkonu tranzistorového PA. Bohužel anténa M2 má stále velký odraz, takže ztrácíme dvakrát - jednou kvůli namoklým smrkům, kterým visí v jehličí tuny vody, podruhé kvůli chybějícímu výkonu do jediné dlouhé antény, která přes ty stromy ještě jakžtakž vidí. David láteří - "udělej s tím něco, nalaď to, nedaří se mi dovolávat!" Bohužel nejsem všeuměl a pokud má 70cm anténa silné nepřizpůsobení, výkon se do ní zkrátka dostává dost špatně.

Nic dalšího se nepokazilo a při skládání nalézám v jednom z propojovacích konektorů asi 3cm3 vody. Praskla čínská samovulkanizační těsnicí páska... Poučení pro příště! Protože mezitím už zase nepříjemně prší, tak balení trvalo letos mimořádně dlouho a z kopce odjíždíme až před desátou večer. Poněvadž s dopravou všeho toho hardware máme docela dost starostí, do postele se dostávám až okolo půl čtvrté ráno a po slabých 4 hodinách musím do práce. To je na těch VKV závodech to nejméně povznášející. Ale určitě nás to neodradí, až bude zase nějaká podobná příležitost. :-)

Výsledek 358 QSO na 70cm je sice jen o něco málo lepší než loni, ale konkurence také nespala a tak to letos na první místo asi nebude. Ale nelitujeme, bude to alespoň výzva pro příští závody! Doufejme, že v UHF Contestu se deštivé počasí nebude opakovat. Díky za pěkný výsledek na 23 a 3cm!
Vláďa, OK1VPZ   


Jak se PD 2017 líbil Láďovi OK1DIX?

Letošní Polní den bude patřit k těm méně vydařeným. Začalo to předpovědí počasí, která nevěstila nic dobrého. Vítr, déšť a chladno. Také neúčast OK1KN a OK1JFR oslabila náš tým. Na kopec jsme s Majkou OK1DYX dorazili jako obvykle již ve čtvrtek k večeru. Tam již čekal nešťastný Jarda OK1JFB, kterému nešly otevřít zámky. Naštěstí šlo jen o záměnu klíčů a zámky nebyly poškozeny. Jarda se pak ihned pustil do obnovy vodního hospodářství, abychom na kopci žili poněkud kulturněji, za což mu patří velký dík. Tou dobou bylo počasí ještě dobré. V noci pak dorazili OK1VPZ s OK1TEH a chvíli před nimi Tomáš opět na svém motocyklu značky Yamaha.

Druhý den v pátek sice oproti předpovědi ještě nepršelo, ale foukal silný vítr. Začali jsme se stavbou antén. Já s Tomášem již tradičně nahoře na stožáru. Silný vítr práci komplikoval a zdržoval. Několikrát jsme museli rozplétat do sebe větrem zamotaná lana a kabely. Oproti minulým závodům jsme lehce vylepšili setup. Místo 33 elementové K1FO jsme vztyčili 38 elementovou M2 a vylepšili to předzesilovačem a relé na stožáru. Novou anténu jsme ale hned nevyzkoušeli, což se později vymstilo. Kolem 18 hodiny byly všechny antény nahoře a šli jsme postavit obvyklé 2 stožáry pro 23 a 3 cm na bunkr. Večer se poněkud utišil vítr, což ale přineslo problém v podobě tiplic, které se do nás hned pustily. Zapálili jsme tedy tradiční oheň a Majka OK1DYX začala grilovat různé pochutiny.
V noci na sobotu přišel déšť a ráno jsme se ocitli v mracích a mžení. Zjišťujeme taky, že vítr uvolnil stabilizační vzpěru na 12terčeti. Když jsme na chvíli venku z mraků tak lezu znovu na stožár. To ještě netuším, co mě čeká. Dokončujeme instalaci zařízení, ale jde to nějak pomalu, takže k testu TXu došlo až kolem 13 hodiny. A ouha, neklíčuje PA pracující do nové antény. Po chvíli zkoumání si OK1VPZ uvědomuje, že nová anténa nemá zkratovací tlumivku a tudíž ochrana PA nedovolí zaklíčování. Co dělat? Vzít téčko a vyrobit čtvrtvlnný na konci zkratovaný pahýl a zařadit ho do vysílací cesty. Jenže je to starý 75ohmový PA a je připojen 75ohmovým kabelem na který téčko není. Transformační redukce na 50ohmů je nahoře. Naštěstí téčko na N konektorech OK1VPZ má a vyrábí příslušný Λ/4 kousek a já šplhám zase na stožár. Aplikuji pomůcku a lezu dolů, což bylo předčasné. PA sice už spíná, ale je velice vysoké PSV. Takže znovu dnes už po třetí na stožár. Chvíli je obava, že je něco špatně s dlouho nepoužívanou M2, ale pak se ukáže, že spojovací jumper do krabičky s relé a LNA má občasný zkrat. Musí se vyrobit nový. Zatímco čekám na stožáru, počasí se prudce zhoršuje. Vítr sílí. Namontuji jumper a zdá se, že vše funguje. V té chvíli se dává do silného deště. Slézám dolů úplně promočený. Do začátku závodu zbývá asi 10 minut. Zatímco se suším, David s Matějem rozjeli závod na 70 a 23cm. Já začínám na 3cm se zhruba 45 minutovým zpožděním. Podmínky jsou ale v hustém dešti špatné. Pásmo je až na cékvící DL6NAA úplně prázdné. Hledám SCP, ale žádný pořádný v dosahu není, takže hned na začátku musím na chat ON4KST. Dělám na sked pár spojení a přes jakýsi nízký SCP nad Čechami i OL9W (401 km) a OM6A (455km). Pak přijde kupodivu na tropo DF0MU (428km), ale to je ze západu všechno. Až po 1600 UTC se konečně dostanu do SCP na hranici DL/OE. Dělám pár lepších QSO 9A4QV(611km), IK3GHY(544km) a I6XCK(757km), který zůstane naším ODXem. Je to ale zoufalá práce. I6XCK příliš neumí CW, jede se tempem asi 30 a mnohokrát opakuje. Naštěstí SCP vydržel. Pak už ale znovu jen paběrkování krátkých spojení na tropo. Slyším jak OL4A dělají spojení přes RS, ale já se do žádného přes mokré stromy nemohu dostat. Až za další 2 hodiny se opět objeví nevýrazný SCP nad OE a dělám 9A2SB (691km), HA8V (701km) a S51ZO (483km). Pak je pásmo opět zcela prázdné. Jdu na večeři a po vydatném tělocviku na stožáru upadám do mdlob.

Už ráno po 0300 UTC mě budí OK1VPZ, abych šel na 70cm, protože David prý mele z posledního. Tam je pásmo v nočním útlumu, ale přesto se nějaká ta QSO udělají. Pásmo se na chvíli otvírá a tak dělám bez potíží na sked HA0HO. Zavolá mě též pěkným signálem G5LK/P, ale s tím už spojení máme. Pak se však znovu spustil silný déšť, který je tentokrát i elektrický a tak spojení váznou. Po rozednění déšt na chvíli přestane a tak dělám na sked F6DKW, F6KSD/P, PA4VHF, 9A2SB a IZ3NOC/5. Pak začínají problémy s PA do 12terčete. Někam natekla voda, PSV je asi 4 a vypíná ochrana. OK1VPZ stahuje výkon na 200W. Protože i starý elektronkový PA se chová divně, OK1VPZ měří a zjistí, že podobně je na tom i dlouhá M2 a opět se musí snížit výkon. Po desáté vstává David OK1RK, tak mu to předávám a jdu zase na 3cm. Tam se ale jen paběrkuje. Stále prší a žádný rozumný SCP v dohledu. Jen pár signálů z nízkých mraků od stanic, které už máme. Takže se pilně chatuje, ale nejlepší QSO je už jen DR5T (432km). Pak už toho mám dost. Na pásmu opět nic a stálý déšť. Jdu dolů na barák na oběd, kde právě začaly další problémy tentokrát s PA maďarské provenience. Antenní relé zuřivě kmitá. Nejdříve občas, pak stále, pak už nejde ani poslouchat a jeden směr definitivně utichá. Doma pak při opravě zjišťuji, že příčinou byl zadřený jeden z ventilátorů, což vyvolalo řetězec dalších poruch v ovládacích obvodech. Závod dojíždíme neslavně, ale aspoň odpoledne přestává pršet. Skládáme za relativně dobrého počasí. Naštěstí přijeli na pomoc Vašek OK1XNG a můj švagr Josef, kterému tímto jmenovitě děkuji za pomoc na stožáru. K večeru se však opět přižene déšť. Naštěstí už je prakticky složeno a jelikož nikam nespěcháme, schováme se do baráku a zůstáváme s Majkou až do pondělního rána, které je samozřejmě slunečné. Naložíme zbytek věcí a za krásného počasí jedeme domů. Tento PD se opravdu příliš nepovedl. Snad to bude v UHF/SHF Contestu lepší.

NSL OK1DIX


Jak "osmašedesátý Polňák" viděl Matěj OK1TEH z pozice operátora pásma 23 (a trochu i 3cm):

V úvodu jen menší komentář k pravidelnému obsáhlému reportu ze závodu. Nepíšeme jej jen pro čtenáře, ale také pro sebe jako takovou kroniku, která nám pomáhá s plánováním dalších závodů..

68. Polní den pro mě začal již v neděli před závodem, kdy jsme si udělali 2x250km výlet s vozíkem na Spáleniště, kam jsme přivezli 2 nové lavice, 2 soudky s pivem, odvezli rozměrnější odpad a při té příležitosti jsem ještě strunovkou posekal vysokou trávu plnou kopřiv, aby nevadila při stavění dvanáctiterčete. Mimochodem takto vypadají vlci foceni z fotopasti 200m vzdálené od našeho baráčku, kterým se v našem QTH zalíbilo a za poslední rok roztrhali několik desítek ovcí, až musel místní bača pořídit speciální španělské plemeno ovčáckých psů ;-)

Na kopec přijíždíme ve čtvrtek před závodem cca ve 23:30h a potkáváme jak Tomáše tak i Láďu DIX. Majka OK1DYX a Jarda ex OK1JFB mezitím již spí.

Ráno jsme nečekaně exhumováni Majkou již někdy kolem 7h, která nám oznamuje, že za námi přišla návštěva z 3km vzdálených OL7C ve slušivém svazarmovském obleku :-) Venku bylo mezitím klasické krušnohorské počasí, vlezlý drobný déšť, vítr, zima, takže jsme se zase vrátili do vyhřátého baráčku na snídaní a posléze jsme s Tomášem v holinkách vzor Konrád Henlein rozvinuli 400m dlouhý kabel na bunkr. To již na kopec přijel Ivan, OK1DAQ a s ním i naše 2 PA s GI7 a GS31.

Venku se počasí zlepšilo a tak začalo sestavování 70cm antén. Jelikož Polní den je pro nás spíš společenskou záležitostí a závodem pro testování novinek na hlavní závod roku - říjnový UHF Contest, rozhodli jsme se tentokrát udělat změnu v sestavě a K1FO nahradit 38el M2 s předzesilovačem na stožáru. LNA se tak dostal o 24m kabelu blíže k anténě proti normálu a tak jsme se těšili, že nám pomůže s dlouhými skedy. Mimochodem vzhledem k tomu, že PA je 75 Ohmový, museli jsme nahoru k LNA boxu nainstalovat transformaci na 50 Ohmů, což jak se později ukázalo zapříčinilo velkou bodovou ztrátu kvůli proniknuvší vodě, ale o tom později..

Zatímco venku byly antény sestaveny poměrně rychle, na stožáru nám velkou měrou pomáhal Tomáš a na kopci nás bylo obecně docela dost, věnoval jsem se propojení vší naší závodní technologie, což při počtu 4xPA a 2 budičů není úplně jednoduchá záležitost.. Nicméně netypicky již kolem 16h odpoledne bylo veškeré zařízení zapojené, 70cm antény na místě a mohli jsme se vydat na bunkr stavět na počet lidí nejnáročnější 3cm. Nejnáročnější proto, že na bunkru není místo pro 4 kotvy, takže stavíme jen na třech, parabola s transvertorem váží 17kg a musíme jí dostat na 60mm trubkách 10m nad zem. Nicméně vše se podařilo, nedošlo k žádné destrukci a navíc na kopec přijel David, 1RK i Honza 1BAF. Následovalo rychlé vztyčení 23cm, které se díky kloubu poprvé použitého o mikrovlnném závodě staví jedna báseň, a pak již jsme mohli konečně začít u naší fatry grilovat klobásky. Jedinou negativní věcí bylo, že s námi nemohl být Jarek, OK1KN a že Tomáš musel odjet domů, protože měl třídní sraz. Zatímco ráno bylo ještě ošklivo, z pátku na sobotu se počasí krátkodobě vylepšilo, z nebe zmizely všechny mraky a u ohně nám bylo tak dobře, že jsme u něj vydrželi až někdy do půl druhé do rána :-) Mimochodem Demänovku už příště prosím ne ;-)

Sobotní ráno bylo kalné a k tomu se zase začalo horšit počasí. V 10h jsem se tedy odebral do karavanu stavět zařízení na 23, 9 a 3cm. S kočkou za krkem to šlo ztuha a pomalu, takže jsem ani neměl pořádně čas zajít dolů na baráček na oběd. Se stavěním zařízení jsem skončil 2h před začátkem závodu, bohužel již nebyl čas na zapojení LTE routeru na internet a zprovoznění PLCéčka, protože mezi tím na 70cm došlo k zjištění, že PA s GS31 nespíná kvůli chybějící tlumivce na M2, takže Láďa musel rychle nahoru na stožár řešit spínání. Pak již sice PTT šlo, ale anténa měla špatné SWR, takže Láďa musel opět šplhat nahoru a pomocí umělé zátěže hledat závadu. Naštěstí problém nebyl v M2, ale v propojce N-N z RG213.. Do toho se spustil vydatný liják a Láďa po slezení ze stožáru vypadal, jako by prošel myčkou na auta ;o)

To se už blížil závod a tak jsem na nic nečekal a vydal jsem se na 400m procházku na bunkr. Závod jsem rozjel až s 13min zpožděním na 23cm, propojení 23cm s 70cm nefungovalo, protože jsem neměl zapojené PLC a na 3cm nebyl operátor, protože Láďa se na baráku sušil z lezení po stožáru, a nebyly ani zapojené kabely k pastičce pro komunikaci VUSC
FT847.

Závod

Na 23cm byl začátek velmi pomalý a za první hodinu se povedlo jen slabých 22 QSO. Nicméně i tak se dařilo udělat řadu pěkných QSO a velmi potěšilo i QSO s 9A8D na 711km, IK3GHY, PI4GN, takže průměr na QSO šel potěšitelně nahoru. 45min po začátku dorazil na 3cm i Láďa OK1DIX, nicméně jak se ukázalo, v té době již měla konkurence náskok 25 QSO díky RS, což je na 3cm opravdu dost.. V případě OL9W jsem tento náskok do konce závodu dohnali, na Karla JKT jsme ale tentokrát neměli.

Na 23cm závod pokračoval zažitým tempem, podařilo se konečně rozchodit PLC síť, takže bylo možné ze 70cm posílat obousměrně skedy a LTE router naštěstí chodil naprosto bez problémů. Daří se mi několik pěkných QSO do OM, S5 a později i do HB. OR6T na 23cm bourali na 561km ufb, podařilo se i snadné QSO s 9A2UV 691km. Perfektní bylo QSO s G0VHF/P JO01 819km a ještě lepší signál měli v G5LK/P JO01 807km, poctivých S9 na S-metru. Potom dělám SM7DTE JO75 583km, OZ1ALS, SM7ECM a další. Přes pomalý začátek podmínky na západ a severozápad sice nic moc,ale dobrá aktivita v OK a poměrně slušné condx do OM-HA. Radost mám i za SSB QSO s OZ9PZ JO46 684km, což je pro nás z kopce nejlepší směr, bohužel OZ stanic bylo tentokrát proti jiným polňákům málo, i když o NAC jich na 23cm jezdí minimálně o 10 víc.. Přitom SK7MW měli tak silný signál, že by je šlo dělat snad i FMkou. Špatná aktivita byla i v Polsku (kde byl SP2DDV či SQ1FYB?) a v Itálii, už delší čas nejezdí IZ4BEH, I4JED, IK3COJ zase neměl 23cm.. Spojení s pořadovým číslem 100 dělám s I3NGL až ve 20:27 UTC, což je o 30min později, než o PD 2016.. Před půlnocí dělám G3XDY 827km jako svou třetí G stanici, dále PI4Z JO11 637km, signál 59+. Ve 23:47h UTC dělám S51ZO a po několika spojeních na 3cm, kde už 2h nikdo není, jdu spát s počtem 117 QSO v logu.

Ráno se budím do zimy, teploměr ukazuje +6°C a jelikož jsem Davidovi půjčil Etaviru, tak si nemám čím zatopit. Problém je hlavně tenká podlaha karavanu, kde není téměř žádná izolace a tak je zima hlavně od nohou. Naštěstí tentokrát jsem se vybavil elektricky ohřívanou 100W bačkorou a tak je záhy zase dobře :-) Venku mezitím pokračuje liják a ze 70cm se po sítí dozvídám, že 2 ze 4 směrů mají vysoké PSV. 12x6 naštěstí později vyschlo, ale M2 má až do konce závodu PSV asi 3.5 a tak jde do ní ani ne poloviční výkon.. Jelikož je to anténa určená právě na nedělní dlouhé DXy pro skedy, bude nám v závodě dost chybět.. Konkurence která má zatím cca stejně QSO i bodů jako my, již vycítila šance a vytvoří si náskok asi 10 000b, které se již do konce závodu už nepodaří snížit.

Na 23cm dělám první QSO v 04:30 UTC s OK2R, potěší snadné QSO s I1KFH a s ne příliš často dělaném F1AZJ/P JN28 591km, následuje Pavel OK1AIY/P, Maurice F6DKW 784km. Potěší QSO s 9A2SB, 9A5M, 9A3JN, všechno hodně přes 600km. Po několika pokusech se mi daří zkompletovat i YT5W 902km ODX, dále HB9AJ 515km, IV3VFR/MM JN65 526km, HB9HLM 581km. Na konci závodu mi velkou radost udělalo QSO s YU7AJN JN95 764km, kteří prý měli jen 2W a půl hodiny před koncem závodu i s Ivanem, YU1LA 853km. Závod končím spojením s DL8WX 2min před koncem závodu a VUSC mi udává 181 QSO a 61 000 bodů, výsledek rozhodně pozitivní, zvlášť mám radost ze 47xOK (!) a to mi ještě utekli OL1B nebo OK1EM. Pokud jde o rušení, tentokrát jsem neměl výraznější problém, za zmínku snad stojí velmi nekvalitní modulace OK2M, které nebylo skoro vůbec rozumět, i když byl signál S9+.

Na 9cm se 100mW do 15dBd mikropáskové antény se přes namoklé stromy moc zázraky čekat nedají, na pásmu chyběli DL0GTH (Frank DL2ALF jel mimochodem pod HB9RF) i DF0YY. QSO s DD7MH, DK1KC/P ani OL4K nevyšlo, zato překvapilo snadné a naše první QSO s OK1KUO na 262km přes Klínovec. Potěšilo také snadné QSO s Rudim, OE5VRL.

Ke 3cm napíše asi víc Láďa, horší výsledek byl tentokrát poznamenán hlavně nedostatkem operátorů, protože s námi nejel Jarek a tak Láďa přišel na 3cm až v neděli v poledne, takže jsem musel celé dopoledne 3 pásma obsluhovat v jednom člověku. Z delších QSO jsem přes noc a dopoledne na 3cm dělal DK2ZF/P 390km, OK1CJH 255km SSB s QRP přes Klínovec, OK2R, velmi pěkný signál měli OK2KFJ via TR na 326km. Slyšel jsem chvílemi pěkně PI4GN, bohužel i přes veškerou snahu se QSO nepodařilo dokončit, stejně tak s OZ1ALS, OM3RRC a S59P. Každý delší sked přes letadla trval klidně i 20-30min, takže tím velmi trpěl provoz na 23cm.. K pohodě neprospívá ani to, že se neustále rozchází indikace rotátoru, při 180deg otočení to někdy udělá rozdíl až cca 8 stupňů. Další problém je, že na 3cm asi hůře posloucháme, což nás stojí nemálo QSO.

Po závodě jsme tentokrát skládali zařízení dost dlouho, protože už chyběl Tomáš, který by vylezl s Láďou na stožár a tak jsme nakonec byli rádi, že nám pomohl Venca ex OK1XNG a brácha Majky OK1DYX. Mimochodem při balení se zjistilo, že M2 měla špatné SWR kvůli špatně zadělané a nekvalitní čínské gumovce, která chránila transformaci z 75 na 50 Ohm... Problém ovšem byl, že tentokrát jsme proti zažité rutině po 23cm nesložili vzápětí vícemužné 3cm a tak jsme mohli začít 3cm balit až ve 20h.. Z kopce jsme tak vyjížděli nezvykle pozdě až ve 22h a měli jsme toho opravdu plné zuby, navíc venku se opět spustil silný liják. Následovalo nošení 400kg zařízení v 1h ráno, 200km cesta s karavanem a pod sprchu jsem se dostal v kolem 4h ráno, což při stávání do práce v 7h byla fakt chuťovka.

I přes vynikající výsledek zejména na 23cm je dojem ze 70cm tak trochu rozporuplný, jelikož jsme si závod vlastně tak trochu prohráli sami a potvrdili si tak známé rčení, že jsme družstvo, schopné porazit i samo sebe :-). Ale jinak by to závodění zase nebyla taková zábava.

Pro příště to tedy asi bude znamenat udělat nějaké HW úpravy. Ale radost z contestování si určitě vzít nenecháme.

Doufejme že i příště nám síly vydrží a Krušné hory nás v říjnu přivítají lepším počasí.
73, díky za body a krásné léto přeje
Matěj, OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 120 624 355 340 YT0A          KN03DI    968 2000 2x8x10elY,12x6elY, 38el M2 151 (+8) 85 (+5)
23 cm   61 064 181 337 YT5W         KN04OO 902   500 2x150cm DISH 74 (+18) 47 (+11)
  9 cm     1 247     9 139 OK1KUO     JO80FF 262         0,1 8el PATCH 15dBd  4  ( -1) 4  (+1)
  3 cm   15 396   58 265 I6XCK         JN63QO 757     20 70cm DISH 26 ( +3) 18 (+1)

*) Note: comparison with last year July contest    
(ve srovnání s loňským Polním dnem) 

 

 

 

WWL        : 23xJO70   23xJN79   22xJO31   18xJO51   17xJO60   15xJO50 
             12xJN89   12xJN68   10xJO61   10xJN99   10xJN69    8xJN88 
              7xJN59    7xJN49    7xJN48    6xJN97    5xJO80    5xJO42 
              5xJO32    5xJO21    5xJN86    5xJN76    5xJN65    5xJN58 
              5xJN39    4xKN05    4xJO71    4xJO62    4xJO52    4xJO41 
              4xJN98    4xJN95    4xJN75    3xKN04    3xJO53    3xJO43 
              3xJO40    3xJN87    3xJN77    3xJN54    3xJN37    3xJN36 
              2xKN16    2xJO20    2xJO01    2xJN85    2xJN57    2xJN55 
              2xJN47    2xJN38    2xJN18    1xKN18    1xKN08    1xKN07 
              1xKN06    1xKN03    1xJO94    1xJO90    1xJO83    1xJO72 
              1xJO67    1xJO56    1xJO55    1xJO54    1xJO44    1xJO33 
              1xJO22    1xJO11    1xJO02    1xJN96    1xJN78    1xJN67 
              1xJN63    1xJN53    1xJN45    1xJN44    1xJN34 


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   65  15160  233  675 I2FHW           4   3  16  13   8   7   6   8
15-16   34  12055  354  780 SM6CEN          3   1   7   2   5   3   3  10
16-17   34  14050  413  855 YU1EV           3   -   4  13   3   2   7   2
17-18   22   9769  444  849 YO2LZA          3   2   5   3   2   -   3   4
18-19   17   6627  389  883 YO4WZ/P         -   1   1  12   -   -   1   2
19-20   21   9500  452  968 YT0A            -   -   5   3   6   2   4   1
20-21   10   3227  322  553 PH4X            1   -   1   -   -   4   2   2
21-22   13   5366  412  902 YT5W            -   2   3   2   2   -   2   2
22-23    9   2085  231  448 OM5AW           -   -   1   2   2   2   1   1
23-24    7   2491  355  758 YU7D            -   -   -   3   -   3   -   1
00-01    2    651  325  485 S59P            -   -   -   1   -   -   -   1
01-02    4    980  245  463 OM5KM           -   -   2   1   -   -   1   -
03-04    1    303  303  303 OK2R            -   -   1   -   -   -   -   -
05-06    3    807  269  417 DL0LN           -   -   1   1   -   -   -   1
06-07   15   4532  302  784 F6DKW           -   -   5   3   -   2   2   3
07-08   17   4884  287  691 9A2SB           1   2   3   1   1   3   4   2
08-09   19   5467  287  694 IZ3NOC/5        1   1   2   4   3   2   3   3
09-10   17   5905  347  777 I5BLH           1   1   2   2   1   -   8   2
10-11   14   5550  396  600 IW2BNA          2   1   2   1   5   3   -   -
11-12   11   3782  343  579 ON6SX           -   -   -   1   -   2   6   2
12-13   12   4897  408  853 YU1LA           -   -   1   2   3   -   3   3
13-14    8   2526  315  674 OZ1SKY          2   1   -   -   -   1   4   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 355 120614  340  968 YT0A           21  15  62  70  41  36  60  50




         


A ještě hrst dalších obrázků - najdete je zde:  http://ok1teh.rajce.idnes.cz/PD_2017_u_OK2KKW_OK2A/