OK2A - Polní den  2018
For translation from Czech you can use
the Google translator.

Úvodem OK1RK: Haló haló, zdravím z komentátorského stanoviště.. Průběh zápasu byl tentokráte poznamenán zvýšenou aktivitou domácího celku. Použity byly předchozím turnajem odzkoušené kopačky z dílny vrchního konstruktéra "ÁdyVépézeta". O dodržování kázně a disciplíny se tentokrát, ostatně jako vždy, postaral kondiční trenér, duševní masér a Velitel trestného oddílu, nositel placaté čapky, DIX. Tento, ku drezůře zpovykaných hráčů, často pozvedal svůj zvučný baryton ozvláštněný občasným vyštěknutím bojovné fistule. Na "báze" se mužstvo sešlo v dostatečném předstihu, aby bylo možno hráče náležitě motivovat a upravit jejich, od minulého turnaje, již narušený režim. Dále bylo nutné doplnit hladiny zakázaných látek a v neposlední řadě využít k noclehu nechvalně proslulých tzv. "sirovodíkových stanů". Soupisku domácích naleznete v předchozích reportážích. K výkopu nakonec bylo připraveno minimální množství borců a střídačka zela prázdnotou. Poté co borec v dresu s číslem 3cm zakopl hned při prvním sprintu, seběhl se kompletní realizační tým a během cca dvou hodin ho opět postavili na nohy. Hráč s 23 na triku byl bohužel se situací natolik spjat, že ani on se po hřišti první 2 hodiny neproběhl.. ale což, pájka, izolačka, chladivý gel, ostrý nožík a již oba borci vybíhají na tou dobou řádně pošlapaný pažit s mnoha banány ve vlastní síti. Nastává boj s časem a je nutné skórovat v co nejkratších časových intervalech. Mezi tím si RK lebedí v upnutém dresu se 70tkou na zádech a okupuje výhodnou pozici poblíž malého čtverce soupeře cca 20 až 30 kHz od brankové čáry, někde kolem 432.180. Tento post, jinak bývá obsazen hráči týmu DM7A, ale ti se letošního turnaje účastní pouze "do počtu".  Popis jednotlivých gólových situací přinášejí následující reportáže, takže již jen ve zkratce.. Povedlo se zakončit zápas v regulérním čase s podstatným náskokem ve vstřelených brankách, tudíž snad ani následné úpravy pravidel či kouzlení s časomírou a oslepení videorozhodčího nás tentokrát o zlaté medaile nepřipraví. Mno, uvidíme... soupeři jsou kreativní a sem tam si připraví strategie, s kterými nepočítáme. Byl to pěkný zápas, bylo na co koukat :-) Teď jen převléknout do suchého, vyčistit a nakrémovat kopačky. Kustod je uloží a bude je střežit do dalšího turnaje. Zářijový ragby turnaj s lehkým srdcem přenecháváme borcům, přivyklým této kontaktní formě našeho sportu a budeme se těšit na vrchol letošní sezóny o prvním celém víkendu v říjnu. Děkuji za pozornost a děkujeme všem za každou povedenou přihrávku! 73 přátelé!  

To jsou všechny naše antény pro 70cm. Ne, opravdu to není 9 samostatných systémů :-)


Polní den je v OK (a OM) samozřejmě především společenskou událostí, takže coby OK VKV radioamatéři jsme nemohli u této události chybět ani letos. A dodejme, že ani ta společenská role Polního dne nám není cizí, hi. Doufejme, že nám bude dáno si v červenci zakontestovat i v příštím roce, kdy bude československá radioamatérská komunita slavit okrouhlé 70. výročí tohoto pravděpodobně nejstaršího a přitom stále aktivního radioamatérského VKV závodu v Evropě.


Sestavování severního systému 8 x 10 el. Yagi

OK1DIX:  Letošní Polní den sliboval pěkné počasí, vhod přisly i svátky a tak jsme se vydali s mojí XYL Majkou OK1DYX na kótu již ve čtvrtek dopoledne. Zakrátko dorazil i Jarda OK1JFB a tak jsme mohli nejen připravit některé antény, ale i udělat nějaké práce okolo domečku a instalovat soudek osvědčeného ležáku z domácího pivovaru Mlýn https://jakubdraha.wixsite.com/pivovarmlyn/nase-nabidka. OK1VPZ s OK1TEH dorazili navečer, ostatní OK1RK, OK1DAQ a OK1KN pak v během pátku. Přijel i náš kamarád a můj osvěčený kolega pro práci na stožáru Tomáš i když tentokrát ne na svém motocyklu, nýbrž v téměř historickém automobilu zn. Volvo přímo obytných rozměrů a se svojí YL Marcelou. Počasí  však neukázněně neposlechlo předpovědi rosničkářů a tak jsme se v noci na pátek dočkali celkem vydatného deště. Pršelo i ráno a prakticky celé dopoledne jsme byli v mracích ze kterých mžilo. Vyjasňuje se až po poledni. Se stavbou 70cm antén jsme tudíž začali později než obvykle, ale proběhla bez větších problémů. Jen občas zkomplikoval práci (jako již obvykle) čerstvý vítr, který unášel lana a kabely, avšak za osvědčené spolupráce Tomáše na stožáru a Ivana, OK1DAQ u lan na zemi jsme všechno zvládli. Aspoň nás neobtěžoval různý hmyz, který se o PD často vyskytuje.

Pak následovala stavba mikrovlnných stožárů na bunkru, která skončila tak akorát, abych stihl čtvrtfinálový zápas fotbalového MS. Všechno vypadalo dobře, ale skryté problémy se ukázaly až těsně před závodem, což je popsáno v příspěvku OK1VPZ. Pak už si také užívám specialit připravených na ohni Majkou a již zmíněného ležáku. V sobotu dopoledne instaloval Matěj, OK1TEH rig na 70cm a já s OK1VPZ rektifikujeme antény.
Svou premiéru měl nový interface na 3 rotátory současně na bázi Arduina, který se v nejbližších dnech spolu s novou verzí VUSC objeví na těchto stránkách. Všechno chodilo tzv. na první šlápnutí, ale o to víc nás Murphy postihl na mikrovlnách (viz příspěvky kolegů).

OK1RK v plném nasazení na začátku závodu

70cm rozjel David OK1RK. Tempo při očekávané nižší účasti v DL bylo na PD slušné, 105 QSO za první 2 hodiny. Podmínky byly zjevně nadprůměrné, přicházely i stanice přes 600 km jako HA8XI, HG5W, 9A2YF, I2FHW, OZ1JNM, 9A2UV, IK3VZO a jako třešničky G0OLE/P (1002km) a G0VHF/P (819km) a SM6VTZ. Později večer k tomu na chvíli usedám dělám G3XDY (827km), G5LK/P (807km) a RW2F. Též potěší, že v té chvíli mají DA0FF o 6 QSO méně než my. Pak se opět ujímá žezla David a dělá pěkná QSO YU1A a YU1LA (853km), což bývá jindy náš ODX, , UT5DV (715km) a UZ3I (742km) i známé HA0HO. Též jsou stále zvednuté podmínky na západ. Chodí stanice z PA, F i ON. Já jdu zalehnout. V cca 4:30 UT jsem povolán k veslu, neboť David, přemožen pileupy, u toho tluče špačky. :-).
Nejdříve se zdá, že stanice ještě spí, ale pak znenadání zavolá G8LED/P (982km) a za ním v krátkém sledu G8IYS/P (906km) a náš konečný ODX G2BQY/P (1080km). K tomu ještě PA5KM a na sked SM6CEN a SM6BFE(923km) . Opravdu pěkné ráno. I nadále jsou podmínky zvednuté, ale zdá se, že nyní spíše na sever, kde pohříchu chybí stanice. I tak to stále jde a přicházejí stanice z PA a ON. Objeví se TM6T (781km) a náš známý Maurice F6DKW (784km). Podmínky trochu kolísají a tak se pokouším oslovit stanice na chatu OK4KST, ovšem bez valného úspěchu. Stěží odpoví každá desátá.

OK1DIX hlásí, že je připraven Davida popohánět.

Dopoledne se probouzí David a tak se průběžně střídáme u kormidla. I v kolísajících podmínkách se dělají pěkná QSO. Přicházejí YU7ACO (866km), YU7D (758km) i IZ5NOC/5 (694km), IK5LFI (694km) a I5BLH (747km). Podmínky sice již nejsou jako ráno, ale daří se sked s SM6FHZ (813km) a znenadání se ozve YO5KAI/P (839km). Před koncem ještě YT0A (968km) na CW korunuje pěkný závod.

Skládání proběhne za slušného počasí i když se opět objevují mraky. Jelikož nikam nespěcháme, zůstáváme s Majkou do pondělního rána a za pěkného počasí donakládáme antény a další materiál a beze spěchu dojedeme domů.

Co řící na závěr. Krásný závod z výborným výsledkem. Na něm se stejnou měrou podílely dobré podmínky i bezchybná funkce zařízení, kde 2 nové SSPA od OK1VPZ (uvedené o 2. subregionálu) jely již na plný výkon a plně se osvědčily. Dojem jen kazilo jako již mnohokrát rušení od OK1OPT, zejména na CW. Je to již poněkolikáté. Zjevně je dotyčným úplně jedno, že jiným kazí závod.

Na slyšenou nejpozději v UHF/SHF Contestu se těší OK1DIX.



PS: pokud vás zajímají detaily, tak contestové logy OK2A z Polního dne najdete zde: http://www.ok2kkw.com/log_cz.htm



Kde je ta skvělá contestová kóta?

OK1TEH z pásem 23 a 3cm:  Polní den pro mě začal již v úterý před závodem, protože když jsem ve středu chtěl jít po práci rovnou na koncert Rolling Stones, tak jsem musel alespoň částečně připravit všech těch našich 400kg železa, které taháme o 2 patra po kluzkých schodech a do toho jsem ještě v úterý odjel 2m NAC. Spát jsem tedy šel tradičně již ve 2h ráno a o 4h později jsem stával do práce. Na koncert Stounů jsme šli od nás z klubu Já, Tomáš a David i se svojí harmonickou a byl to nezapomenutelný zážitek. Domů jsem se opět dostal ve 2h ráno a nařídil budíka na 6h ranní, abych mohl začít nosit sbalené zařízení.. Čtvrteční ráno bylo krušné, navíc jsem musel ještě vylézt na střechu, abych sundal 70cm LNA pro druhou anténu, leč podařilo se, následoval nákup jídla atd. Z Prahy vyjíždíme směr Chlumec nad Cidlinou kolem 15h, zapřahujeme karavan a dobalujeme poslední zbytky hardwaru včetně strunové sekačky. Potom následuje už jen krátká zastávka v Praze pro 10 GHz parabolu a pak již konečně můžeme vyrazit na kopec.

Abychom se nebrodili v mokré trávě

Po cca 320km pohodové vyhlídkové jízdy dojíždíme již kolem 21h na kopec, kde na nás čekají částečně připravené antény i sud dobrého piva (TNX Láďo & Majko). Vytahuji tedy naše konce na 70cm včetně kabelů, kupodivu jsem si ani tentokrát nestrhnul záda a zatímco si zbytek osazenstva u ohně užívá pochoutky, snažím se, jak mi nastupující tma dovolí, posekat před barákem co největší prostor pro páteční stavění antén a to včetně prostoru u zdí  baráčku, jelikož později během srpna je v plánu oprava omítky. Neuplynula dlouhá doba a hned jsem dostal od Majky vyčiněno, že jsem jí posekal i šnytlík do polívky, hi.

Brzké páteční stávání si s rozvinutým spánkovým handicapem užívám, venku je krušnohorské vlezlo a tak stavění zařízení pokračuje dost pomalu. Dokud nedorazí zbytek osazenstva, nelze v přípravě 70cm příliš pokročit a tak se snažím alespoň ve volných chvílích připravit kabeláž a následně pokračuji v sekání trávy, abychom se v ní nemuseli brodit až po kolena nemluvě o místě u ohně. Poté přijíždí Klimošáci a zakrátko i Ivan DAQ, se kterým na kopec konečně z mokré mlhy dorazilo i Slunce,  takže hned jde příprava antén o dost radostněji. Hned taky s Ivanem vybalujeme flaškové PA a necháváme je getrovat. Stavět na stožáru začínáme až kolem 14h, kdy na kopec dorazil Tomáš s YL a tentokrát to docela odsejpalo, kolem 19h večerní již všech  270el antén je na svém místě, kontrola PSV Sitemasterem vypadá dobře a tak konečně můžeme odjet na bunkr stavět mikrovlny.

Antény na obou stožárech měly bohužel skryté závady...

Bohužel jsme již dost utahaní, začíná se projevovat nepozornost a při jízdě na bunkr z výšky asi 40cm tvrdě padá na zem 23cm transvertor, který obsahuje křehkou jednotku s rubidiovým normálem.. Hned jak jsou antény nahoře, což zabere asi 1,5h, zůstávám na bunkru a zatímco ostatní si užívají společenského posezení u ohně či MS ve fotbale, snažím se zapojit veškeré mikrovlny, abych si byl jistý, že transvertor přežil. Mezi tím opět nedochází do karavanu elektrika, takže kluci vracející se z bunkru projdou 400m našeho vedení a dle pravidel Mr.Murphy nalézají chybu až ve svorkovnici na baráku. Zapojení mikrovln dokončuji už za tmy kolem 22h a naštěstí DB0ANU hraje v obvyklé síle a bez problémů fungují i 3cm, všechno i vysílá tak, jak má. Novinkou tentokrát bylo zapojení druhého LNA na 23cm přímo na anténní relé, dříve jsem používal pouze jedno relé umístěné až za přepínačem, snad to nějakému tomu zlomku dB pomohlo. Po návratu k baráčku a ohni kolem 23h zjišťuji, že už moc jídla, kořalky a jiných pochutin na mě nezůstalo, většina osazenstva utekla před zimou a i já mám už všeho tak akorát, takže nechávám zapojování 70cm na sobotu a dopékám poslední klobáskové nedochůdče..

V sobotu ráno se nemůžu z postele vyhrabat, nakonec ale přece jen vstávám a ihned začínám zapojovat zařízení na 70cm. Jak už to bývá, přes všechnu snahu některé klíčové věci zůstaly na bunkru, takže je nutné pro ně zajet.. Naší "bezdrátovou technologii" obsahující desítky kabelů, propojek, konektorů, krabiček a redukcí atd mám zapojenou a odzkoušenou kolem 11h, všechny LNA poslouchají až na jeden, u kterého je třeba přiletovat kablík, takže je nutné zase jet na bunkr pro pájku.. 

Zátiší s naší contestovou vílou, sudem piva a pípou...

Využívám situace a rovnou odvážím na kopec všechny notebooky, pak se vrátím zapojit 4. LNA, běží a opět jedu autem nahoru pokračovat se stavbou MW zařízení. Všechno funguje, vysílá s plným výkonem, PC síť běží, LTE router rovněž a tak asi 2h před začátkem závodu si dopřeji luxus návštěvy baráčku, kde na mě již čeká točené pivo a vynikající gulášek. Do závodu zbývá již jen 30min, takže i s nově natočeným půllitrem vyrážím směrem na bunkr. Když dorazím nahoru, zjišťuji, že se při otočení kabelu pro rektifikaci 3cm na DB0FGB utrhnul špatně přivázaný kabel. Bohužel 3cm nejdou dát dolů dřív, než se pracně sundá stožár s 23cm a oddrátuje karavan s kterým se popojede o 3m (rotátory jsou u kol karavanu). Bohužel kabel na 3cm obsahuje kompresní nestandardní typ Nka a jaksi nám chybí náhrada. Nakonec je třeba odjet zase na barák a přivézt rezervní 20m dlouhý kabel H1000. Po asi 1,5h máme konečně 3cm opět připravené ke contestování. Zkusím poprvé zavysílat na 23cm a PA již při minimálním buzení hlasí high SWR.. Takže zase volám lidi, ať jdou všichni na bunkr pomoci se sundáním 23cm... Uff!

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! Strécu Metod si koupil medvídka a byl vyléčené z trudomyslnosti.

Při manipulaci s 23cm nám pomohlo moje naléhání z pátečního večera. Anténu totiž od minulého roku stavíme přes zafixovaný pant v betonu, takže na stavění jsou potřeba pouze 4 (západoněmečtí?) soudruzi. Ovšem pant se musí přišroubovat do hmoždinky v bunkru, bohužel od Mikrovlnňáku nějaký bezmozek narval kamínky do hmoždinky, takže bylo nutné hmoždinku převrtat. Nejdřív jsme si říkali, že nebude foukat, ale nakonec jsem trval na zafixování pantu klece rotátoru do nové díry. To se teď při sobotním rychloskládání dost hodilo. Další věc je, že se musím pochválit (jinak to nikdo neudělá, hi), že jsem minulý rok koupil Sitemastera (místo levnějšího čínského šidítka), který chodí až do 3,3 GHz, takže bylo možné proměřit kabeláž, kde že se vyskytuje chyba. Nebyl to ani půlpalec, ani pružná spojka, ale špatný kontakt přímo na feedu v N-ku! Stejná chyba nás již postihla vloni o UHF Contestu, tehdy jsme to ale přičítali vodě. Nevím proč se toto neprojevilo o 2sub a MW, asi byl konektor utažený na krev, nebo měl jiný protikus. Nicméně konečně jsme závadu odhalili a tak máme pro přiště o čem přemýšlet. Takže dopíjím již zvětralé točené pivo, které jsem si přinesl na začátek závodu a hurá do pajlapu..

David jede závod a Láďa kibicuje

Závod: první spojení na 23cm dělám až 2h a 47min po začátku závodu s OK1KEP. David mezitím na 70cm jede nonstop pajlap a vidím, že dělal mraky lidí, kteří mají 23cm jako např. ON4KBE a zároveň nechodí na ON4KST chat. Škoda. Nicméně s Jarkem bojujeme co to jde, konkurence má náskok jak prase, ale všeho dočasu.. Daří se mi celkem pěkná QSOs např. s IK3VZO, 9A2SB, SM7LCB atd. Velkou radost mám ze spojení s SM6VTZ JO58 na 893km.. Podmínky se ale nezdají nějak extra, G3XDY je např. tentokrát dost vydřený přes letadla, G0VHF/P (jsou v jiných závodech obvykle pod značkou M1CRO) taky nejsou nic extra, ale QSO nakonec potěší.

OL3Z mají v 19h o 38 QSO více a navíc jsou schopni udělat SQ1FYB, kterého normálně dělávám, ale tentokrát to prostě nejde. Jako náplast se ale daří nečekaně snadné QSO s SN1I JO83, kteří mají jen holou TS2000X s 10W out. Potěší další člověci, jako například 9A8D, IK2OFO, S57WW. Díky pozdějšímu začátku pajlap pokračuje a již ve 22:55h dělám své kulaté sté QSO. Pro srovnání 100 QSO jsem v minulém roce dělal již ve 20:27utc.. Pajlap ale pokračuje, daří se pěkné SSB QSO s ON7BV/P JO20, s kterým jezdí i náš starý známý Dirk ON5GS, který mi pak druhý den ráno dá body i na sebe, TNX. Mezi tím obsluhuji 2 chaty pro 4 pásma, takže zahlídnu, že na 70cm chatu je přihlášen G4CDN. Požádám o 23cm sked, je už 00:49UTC, ale nad Německem vidím 2 pěkná letadla a opravdu, zakrátko je 821km QSO v logu, TNX. Z návalu optimizmu zkouším též RW2F z JO94 a QSO na 696km se přes pozdní letecký spoj daří také. Super! Hodiny ukazují 01:13utc a venku už začíná pomalu svítat, takže si dávám krátkou pauzu na spánek v sedolehu za stolem karavanu. Ve snu ale chytím šílenou noční můru, z které se nemůžu probudit, což se daří až telefonátem VPZ a to právě včas, protože začínají neočekávané ranní tropo condx. Hodiny ukazují 04h UTC.

 

Neděle ráno - slabá radiační inverze

Neděle

Pokud je výška antén menší, než výška stromů, je něco špatně...

Zkouším a dělám ranní QSO s I1KFH (tnx), pak si sednu na 3cm a ejhle, PA4ZP hraje S9+40dB na smetru! Bohužel na chatu chybí G3XDY, ale zakrátko dělám na 3cm PA0S SSB a několik pěkných stanic přes 450km do oblasti JO31. Zvláštní je, že PI4GN už byli asi moc severně, na ně tropo condx nedosáhly a zrovna tak na OZ1ALS. Přelaďuji se na 23cm a tam mě na randomu zavolá G3OHM/P IO92 1009km, supr. Bohužel byl to do konce závodu jediný nadstandardní Angličan, ostatní G stanice na těch 800 až 830km dělávám přes letadla dost často. To už ale na 3cm dorazí Jarek, který dělá například PA3AWJ a tak se zase mohu věnovat pásmu 23cm. Ranní tropo také pěkně chodí do HB a dělám stanice, o kterých normálně ani nevím, že jezdí, jako např. HB9MDP a HB9MFH, který se zachvilku daří SSB s pěkným signálem na tropo i na 3cm, super. Na 23cm se snažím využít ranní tropo směrem do JO31, povede se několik stanic, které běžně nedělám, jako např. PH4X nebo PE9RX. To se ale již tropo začíná   zavírat.

V následujících hodinách se s Jarkem OK1KN několikrát prostřídáme mezi 3 a 23cm, povede se několik pěkných QSO přes letadla a Jarek dokonce udělá na 9cm i OE3A 354km a OE3KEU/3, což je na náš 100mW čajíček do 8el patch pidianténky téměř zázrak. Na 23cm potěšil přes letadla SM6CEN 780km, SM7DTE, SK7MW dále např. OZ9PZ nebo přes A380 Ivan YU1LA 853km (TNX). Pozitivním překvapením bylo QRP QSO s OM5LD a OM5UM (TNX). Jinak dost nás nepotěšila aktivita v OZ, v logu máme jen 2xOZ, i když vím, že jich tám jezdí víc a to samé platí i na Italy, tak snad příště. 6min před koncem dělám SSB Williho LX1DB 479km a po přeladění na 3cm ho v poslední minutě přes letadlo dělá i Jarek.

Celkový výsledek 63 841b a 173QSO zvláště vzhledem k téměř o 3h zpožděném začátku je pro 23cm pásmo v PD více než pěkný a dobře jsme  dopadli i na dalších pásmech.


Jarek mě požádal, abych za něj ještě něco napsal sám k mikrovlnám:

    

čekání na bourače stožárů: je nutná oprava vytrženého kabelu na 3cm

Začnu na 9cm: toto pásmo zatím u nás zůstává popelkou, ale již se blýská na lepší časy a tak doufejme, že do roka opustíme statut QRPP. Jak jsem již napsal, potěšilo QSO do JN77 s OE3, povedlo se též pěkné QSO s Rudim, OE5VRL/P na 244km a překvapivě i DD7MH 251km. Bohužel tentokrát to nevyšlo s DK0GHC, OK1KKL jsem také na sked na pásmu nedohonil a na ON4KST nereagovali, OL4K či DB6NT ani nevyjeli.. Také jsem téměř udělal QSO s OK1KUO, které jsem 262km slyšel velmi pěkně. Naopak velmi potěšilo QSO s panem Lorencem (povídám nehoupat) DL6NCI do JO71, což bude pro nás tuším nový čtverec, TNX..

3cm: Na tomto pásmu jsme s Jarkem vybojovali bez RainScatteru skoro bych řekl až snový výsledek. Povedly se 4xPA zejména díky nedělnímu rannímu tropu, ale podařilo se přes letadlo udělat i SM7ECM 589km, IK3GHY 544km, S51ZO 483km a dokonce i 9A1CMS 503km. Potěšil například i DL7VTX/P JO74AA, DK2ZF/P JO43 390km a řada spojení přes 400km. Co bylo zajímavé, na začátku závodu moc tentokrát nechodil směr do OM, takže jsme měli problém udělat i OM3KII a OM6A se podařilo udělat až v neděli ráno. Naopak překvapil bombastický signál OM3RG, jehož 20W je opravdu znát. Poslední QSO v závodě pak LX1DB přes letadlo na 479km v poslední minutě závodu bylo důstojným zakončením. Je jenom velká škoda, že se nepodařilo QSO s PI4GN a OZ1ALS, které jsme slabě přes letadlo slyšeli a bude to také chtít příště zkusit nějaké skedy např. s HG7F. Pořád mám pocit, že špatně slyšíme a pokud nám to zdraví a čas dovolí, je v plánu zásadní upgrade, který by nám měl příště na spojení přes letadla pomoci. Jedinou negativní věcí kromě neslavného začátku závodu tak představoval jenom poškozený ovladač k rotátoru, který má již častým točením vymačkané microswitche, s tím ale půjde do příště již něco udělat. Mimochodem OK2C opět s námi odmítli udělat 3cm QSO, to je ale už takový svazarmovský folklór :-)

Balení věcí po závodě tentokrát trvalo dost dlouho a tak jsme z kopce vyjeli až ve 21:28h SEČ. Následovala popůlnoční vykládka 400kg a převoz do 8 patra, v 1h ráno vyjíždíme s karavanem na 90km výlet k nám na chalupu a do sprchy/postele se dostávám až ve 04:30h ráno. Potom hurá o 2,5h později do práce.. Příště to asi bude chtít na pondělí vzít zase volno..

Ještě dnes jsem se ze závodu po fyzické stránce úplně nevzpamatoval, nicméně závod přes menší problémy dopadl super jak po výsledkové tak i po neméně důležité společenské stránce, nedošlo k žádnému úrazu ani jiné škodě a tak na něj budeme ještě dlouze vzpomínat.

73, díky všem za QSOs a doufám naslyšenou zase někdy příště
Matěj, OK1TEH


OK1VPZ a jeho HW report:  Letos jsme na kopec přivezli (stejně jako v minulých závodech) zařízení pro 4 VKV pásma a všem nám přišlo vhod dvoudenní volno před Polním dnem.  Zařízení jsme začali stavět už ve čtvrtek, kdy se podařilo alespoň částečně na zemi sestavit dlouhé contestové 12-terče 6-ti prvkových yagin a v pátek ráno jsme pokračovali. Počasí nebylo nic moc, vystřídal se postupně déšť, mlha i modrá obloha, ale v pátek okolo 7 hodiny večerní všechny 70cm antény stály.  Už při západu Slunce jsme ještě v rychlosti postavili stožáry s anténami pro 23 a 3 cm a odebrali se ke společenskému ohni. Zatímco my normální jsme měli hezký večer, jeden náš kolega, který se zajímá o kopanou, jako správný příznivce modrého světla čučel na televizi – inu, každému, co jeho jest..

tři inženýři

Polní den jsme letos (ostatně jako obvykle) brali s humorem, je to především zábava a tak nejčastější rčení, které bylo možno slyšet jako odpověď na každou potíž, bylo: "žádnou paniku!". Nepřivezli jsme prakticky nic nového, jen všechno tak nějak (až na dále popsaný problém) probíhalo docela bez nerváků a stresů. Naučili jsme se za těch 40 let, co na tuhle kótu jezdíme, že zařízení, operátoři i condx v sobě skrývá tolik proměnných, které mohou výsledek výrazně změnit, že nás to nechává klidnými. Nejsme jako oni a podivení OK1RI, proč tolik let jezdíme na stejné místo, když stabilně nevyhráváme, nějak nechápeme. Nepotřebujeme vyhrávat za každou cenu, k výsledku v závodě nepotřebujeme ani 9 různých anténních systémů, ani tolik kW PA, natož přepočítávání výkonu na výstupu PA s GS35b na virtuální výkon na svorkách antény, snížený odhadovaným útlumem kabelů jen proto, aby to vypadalo lépe, hi. Jezdíme vždy v rámci povolených limitů (na výstupech PA) a nehodláme to měnit. A to se netýká jen výkonů a antén, ale i pevného odmítání podvodných vynálezků typu remote RX a TRX, či našeptávačů v zahraničí. Prostě nás to contestování baví naturálně a vlastní ego nepotřebujeme nafukovat jako jiní. Nevěříte? Přijeďte se podívat!

 

70cm SSPA made by OK1VPZ

Páteční stavěcí show ukončil večer Matěj tím, že vcelku bez problému zprovoznil 23 a 3cm zařízení a dokonce začal kabelovat i 70cm, s čímž byl hotov v sobotu okolo poledne (tnx!). Malá chybička, které se dopustil (na buzení chyběl zakončovací odpor) se snad výrazně neprojevila (teoreticky mohla způsobovat poněkud větší úroveň spletrů z důvodu správně nezakončeného budiče, ale nikdo si nám na náš signál výrazně nestěžoval – nebo se to ke mně nedostalo), hi. Závadu jsem odstranil v sobotu v podvečer. Po sobotním obědě nastalo zprovoznění a nastavování rotátorů a konečně tu byla 16h odpolední a začal závod. Neuplynula však ani první minuta závodu a volá OK1TEH z 23cm pracoviště, že je to všechno v … (ano, přesně tam), že 10GHz nejede, že je něco vadného na stožáru v transvertoru a že to musí jít všechno dolů. Zatímco tedy David contestoval na 70cm, vypravili jsme se na bunkr, položili (již odpojené) antény a stožár 23 cm (protože jinak se stožár s transvertorem a anténou pro 10GHz) sundat nedá, a sklopili jej (předtím ale bylo třeba ještě odpojit elektřinu a odjet s karavanem, hi..). Nahoře jsme objevili skříplý kabel pro local oscilátor a vytržené N-ko, protože jsem (ano, zase to podělal ten OK1VPZ) pod transvertorem nenechal dostatečně velkou smyčku. To byl první závažný problém. Ovšem kabel pro L.O. je s hliníkovou folií a jako konektor byla použita doma vyráběná redukce kombinující kompresní F konektor a přechodku na N-ko. Chvíli jsme nad tím dopuštěním bezradně stáli a viník situace (tedy já) se marně pokoušel ten kabel zase nějak inteligentně připojit. A závod zatím běžel kolem nás... Ztratili jsme tím dost času. Nakonec padlo rozumné rozhodnutí nahradit kabely jinými a tak následovala cesta na baráček a zpět a instalace 2 kabelů ráže RG213, které ovšem byly dost těžké. Nicméně, i s těžkými kabely se podařilo stožár znovu postavit, s karavanem vycouvat  na bunkr a postavit 23cm.  Všechno zdá se funguje. Před 6 večer tak spokojeně odcházíme na barák. Ale ouha – ani jsem nestačil vypít pivo, a Matěj už volá – další průšvih je na světě, větší 23cm PA hlásí totální odraz na primární anténě a ať fofrem naklusáme – tentokrát se prý bude bourat „jen“  23cm stožár a hledat, kde je příčina, že do antény se z vygenerovaného VF výkonu nic nedostane. Za 20minut je stožár dole a hledám závadu: OK1TEH sází na vadný konektor u půlpalce, ale omyl – s pomocí Sitemasteru se daří rychle odhalit, že příčinou závady je lehce „rozšklebená“ zlacená kleština v N konektoru na ozařovači.  Ale vždyť to není „low cost“ konektor, hrome! Pomocí malého šroubováčku opět napružím jednotlivé části kleštiny, ještě jedno měření pro kontrolu a stožár jde nahoru. Téměř v 7 hodin večer, tedy 3 hodiny po začátku závodu (!!!) jsme konečně QRV na všech plánovaných pásmech. Je jasné, že ztráta je ohromná a že se nám již s vysokou pravděpodobností nepodaří konkurenci dohnat. Nicméně slyším Matěje, jak říká Jarkovi: tak pojďme, budeme bojovat a to mi vlévá do srdce naději. Ano, na pomyslné házení flinty do žita je vždy času dost! Ale pohár smůly jsme si ještě nedopili: když  uklízím použité nářadí do přenosného kufru v autě, Mr. Murphy si našel i mě – však to znáte: „smůla vždy přichází ve trojicích a pokud přjde počtvrté, není to výjimka, ale začátek nové trojice...“  A tak mi při sehnutí vypadávají z náprsní kapsy montérek brýle a tříští se na hrubém betonu povrchu bývalé radarové rampy. No to je prima... domů máme 320km, pojedeme v noci a náhradní brýle nemám...

Se smutkem se vracím na barák a doplňuji Davidovi na konec budicí lajny zakončovací zátěž. Hned se ty rafičky na našich 3 PA pohybují tak nějak radostněji. A tak snad konečně mám právo na to pivo...

Ozařovače dvou stejných 10.el Yagi firmy WIMO pro 70cm

Když se v noci budím, abych to pivo vrátil, vidím Davida, jak u zařízení „tluče špačky“ a dává dlouhé telegrafní výzvy. S obavou osahávám PA – to víte, jsou už převážně tranzistorové – a říkám Davidovi, že 3-5 minutové výzvy pro tyhle tranzistorové PA opravdu nejsou optimálním druhem provozu. Poslechne mne, ale druhý den si vyslechnu, jak si na mne v žertu stěžuje, že jsem ho v noci šikanoval, hi. No hlavně, že to nový tranzistorový PA, pro který je to teprve druhý test, přežil! A doufejme, že v UHF Contestu už nebude takové teplo a polovodičové PA se budou lépe chladit.

V neděli se nedělá, ale přece jen mi to nedá (David a Láďa mne k zařízení tentokrát nepouští, hi) a zkouším odhalit důvod, proč náhradní zářič k anténám WIMO má totální odraz: „rozlousknul“ jsem tedy sekyrou zalepenou (a vypěněnou) plastovou krabičku dipólu, zkoumal jsem chvíli připájení konců symetrizačného koaxu a najednou mi hlavou blesklo, že těch závitů teflonového koaxu je přece v té krabičce nějak zatraceně moc. Rozebírám tedy druhou anténu od WIMO, kde je již opravený zářič, odhalený v minulém závodě jako zářič bez připojené VF kostry a vida: v jedné 70cm anténě od této firmy je symetrizační člen skutečně pro „sedmdesátku“, zatímco ve druhé pro „dvoumetr“!  Echte deutsche Qualität!  Však se podívejte na obrázky. Asi nás tedy bude čekat velká revize všech antén z obou 8 x 10 el. stacků... říkám zcela otevřeně, že raději něco konstruuji, než bych opravoval cizí šlendrián!

Vyzkoumali jsme, že virgule funguje i v silném ELMAG poli z TX na 70cm

No a potom už nemám nic zvláštního. Snad jen, že jsem s pomocí Tomášovy YL zjistil, že silné elmag. pole nemá vliv na funkci virgule. Voda se tedy dá hledat i během contestu, hi. Závod skončil bez jakýchkoli dalších dramat, dlouhé balení ale zavinilo náš odjezd až okolo půl desáté večer a vzhledem k rozbitým brýlím (se synem jsme se střídali za volantem a půjčovali si přitom jeho upatlané brejle) jsme nemohli jet nijak rychle, takže do postele se dostávám až ve 4 ráno. Ovšem spíše jen tak „na skok“, protože ráno musím do práce. Příště si raději vezmu na pondělí dovolenou...

Na mé straně je nicméně se závodem velká spokojenost. Nový tranzistorový PA má za sebou druhý úspěšný test, na 23cm jsme objevili čínské N-ko na anténě, které nás již potrápilo jednou, takže příště se to již nestane - no a z problémů s kabely na 3cm se pro mne otvírá nové zadání -  vymyslet nějaké šikovné řešení pro průchod kabelů místem, kde jsou zavěšeny kotvy (a rotátor je dole). Snad se to povede. Tak zase někdy příště!

73 OK1VPZ

 

PS: přečetl jsem si report OK1VUM a konstatuji, že provozovat kW PA do vyhořelého koaxiálního relé (to nemá Míla v PA SWR ochranu?) je pěkná špinavost, protože pokud v tom vadném koaxiálním relé pod anténou bude alespoň občas hořet VF oblouk (jakože zřejmě ano), musí to na celém 70cm pásmu dělat neuvěřitelný prasot! Chudáci ti, kteří to dostávali od OL3Z na "plné pecky". Možná jen sluší připomenout, že jiskrová telegrafie je Radiokomunikačním Řádem už dávno zakázána.


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 139 274 387 360 G2BQY/P 1080 2400 2x8x10elY,12x6elY,38el M2 161 (+10) 87 (+ 2)
23 cm   63 841 173 369 G3OHM/P 1009 500 2x150cm Dish  67 (- 7) 33 (-14)
9 cm    1 630    8 204 OE3A       354 0,1 15dBd Patch   4 (+ 0)   1 (- 3)
3 cm   16 452   54 304 PA0S       606 20 70cm Dish 25 (- 1) 12 (- 6)

*) Note: comparison with last year July contest  
(ve srovnání s loňským Polním dnem)

 






Někdy je lepší vidět, než 100x slyšet... fotky
 
(pro zvětšení fotek si na ně klikněte.)

(další fotky najdete tady: https://ok1teh.rajce.idnes.cz/PD_2018_u_OK2KKW_OK2A/)


Páteční ráno - těsně po dešti

s tím si budeme hrát

a na to potřebujeme místo

Majka OK1DYX volí osvědčené prostředky

a jdeme sestavovat ježka

a každou anténu zvlášť měřit

co to podivné gesto asi znamená?

Žádný alkohol - knihu!

ozdoba každé knihovny

i s bohatými ilustracemi

krása!

pátek - čas aplikace opalovacího krému

sestavení severního stacku 8x10el

popíliť!, všetko popíliť (alebo prepíliť)

Ivan OK1DAQ

Otec a syn

začínáme stavět - kontrolní měření SWR

tahači

a navigátoři

nejprve jde nahoru severní stack 8x10el.Y.

je třeba jej správně usadit do ložiska

a teď 38el. M2

ano, je to podívaná

a nyní jižní stack

teď je na řadě vytažení 12x6el.Y.

a už nám to pevně visí

OK1DIX nastavuje vzpěry pro elevaci

pocit dobře vykonané práce

mně se to líbí
 

po práci na stožáru je třeba na chvíli

hodit kopyta nahoru

byl takhle veliký...

OK1TEH se moc nechce

a zaujímá ideální místo stavebního dozoru

konečně přišel čas na odpolední odpočinek

fragment štaflí nalezl novou roli

instalace ozařovačů

opravdu koketní kabelka

v pátek k večeru se trochu zatáhlo

Nastavili jsme tentokrát jinak
elevaci stacku 12x6el.Y.

nejdůležitější je správně zasunout!

A teď nahoru!

V pátek večer Matěj OK1TEH ještě zapojuje zařízení pro 23 a 3cm aby se přesvědčil, že transvertor přežil tvrdý pád. Všechno ale funguje OK.
 

máme pocit spokojenosti, že nám to stojí, ale na problém již bylo zaděláno...

páteční párty

v sobotu ráno přišla delegace ovčanů

zbylo po nich bobků jak naseto

naše antény pro bezdrátovou telegrafii

v sobotu v poledne vylepšujeme kotvy

a oblbujeme důvěřivé dívky

virgulí...

dá se tím hledat nejen voda, ale i...
 

díky za předstartovní guláš a pivíčko

14:00 UT:  výkop...

Láďa prý bude Davidovi odhánět mouchy

David OK1RK ve svém živlu

Budič a náhradní PA zezadu

polovodičové PA OK1VPZ

OK1DIX tím prý Davida psychicky motivuje

70cm pracoviště

závod: 23, 9 a 3cm po otočení antén mlčí

propojení 70cm SSPA

závod končí, jde se balit

začal závod - jdeme to sbourat

začátek závodu na 23 a 3cm se nepovedl

pohled ze stožáru po závodě - západ

detail antén na bunkru - ano,
23cm je opravdu velice nízko

Východ - Klínovec blokuje směr do OK2

JV - směr do OM, 9A a HG

SV - směr do SP5, LY, UA2

Sever - směr do SM a DL7

Západ: vpravo převýšení Blat.vrchu,
kde úřadují OL7C

SZ - převýšení masivu Auersberg v DL

začíná balení, ale antény ještě visí...

12-terče shora

a pohled směrem k ZL a VK

radiační inverze při odjezdu v neděli večer