OK2A - 70. OK VKV Polní den  - 2019
For translation from Czech you can use
the Google translator.

Jubilejního 70. OK VKV Polního dne 2019 se bohužel nedožil náš nejlepší operátor, David OK1RK. Vzpomeňte si prosím na něj. Chybí citelně nejen nám, ale myslím, že i celé OK VKV operátorské komunitě, pro jeho neuvěřitelný humor a vynikající soutěžní provoz, ve kterém byl nepřekonatelný - dlouhá léta VKV contestování se na jeho schopnostech podepsaly neuvěřitelně pozitivně - však si ho připomeňte jeho úvodníkem k loňskému PD.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od jubilejního sedmdesátého OK Polního dne (je to nejstarší VKV závod v Evropě) již uplynuly téměř 4 týdny a tak na mě (OK1VPZ) připadla povinnost něco o našem účinkování napsat úvodem. Až na to, že jsme všichni vzpomínali na Davida OK1RK, který nám moc chyběl, proběhl letošní Polní den v letní pohodě, bez nějakých výstřelků počasí, také zařízení fungovalo po celý závod, postavili jsme na 23cm novou anténu, kterou si OK1TEH moc pochvaloval a výsledky prozatím vypadají velice dobře. Narozdíl od loňského roku sice letos nebudeme slavit hattrick, ale to nám opravdu vrásky nedělá. Alespoň se konkurenci zase jednou podařilo nasbírat o trochu více bodů a o to více se budeme snažit jim to zase za rok vrátit. Vždyť by to bylo nudné nemít soupeře (byť ještě lepší by bylo mít soupeře, který hraje vždy jen fér...)  :-)

Se stavěním antén pro 70cm jsme letos nespěchali. Polní den jsme letos brali určité spíše jako pohodu, než honičku za vítězstvím :-)


Jak to viděl OK1TEH:

Polní den v našem klubu obvykle bývá takovou generálkou na hlavní závod sezóny, kterým je říjnový UHF Contest. Je dlouho světlo na stavění a zkoušení nových antén i jiných nápadů, většinou nám v našich 1042m ASL přeje i dobré počasí no a abych nezapomněl, PD má také nezanedbatelnou společenskou složku :)

Nejdříve co letos bylo u nás na kopci nového. V uplynulých letech se náš zájem zaměřil na vylepšení pásem 70cm a 3cm a po 12-ti úspěšných letech s navlas stejným zařízením přišel konečně čas vymyslet upgrade i na tu naši tak trochu popelku, pásmo 23cm. Kde začít jinde, než u antény. V úvahu přicházely různé kolineární systémy, nicméně už dlouho mne štvou různé amatérské bastly spíchnuté horkou jehlou a chtěl jsem konečně solidní anténu se slušným ziskem, která by umožnila kvalitativní skok vpřed. Nicméně jedna věc je postavit větší samotnou parabolu a druhá věc je vyřešit nerudovský problém, kam s ní - tedy kam tu parabolu umístit na stožár, jak ji postavit a jak zkonstruovat, aby vydržela krušnohorské podmínky, jak ji na každý závod na naši téměř 500km trase (tam a zpět) transportovat  a hlavně kolik bude potřeba lidí na její postavení. Na bunkru, kde stavíme antény na 23cm, stavíme totiž také cca 11m stožár, na kterém trůní 17kg vážící zařízení na 3cm ukotvené přes 4 kotvy, což znamená, že 7,5m dlouhý stožár na 23cm nelze jednoduše postavit přes jehlu, ale je nutné při stavění složitě mezi kotvami kličkovat.

Zvažoval jsem různé možnosti, zejména po zkušenostech přátel z OL9W s jejich 3m parabolou. Nakonec po všech úvahách zvítězilo řešení z dílny OL7M z UHF2009, potažmo Miloše OK1UOW, který byl tak hodný a zaslal mi v AutoCADu výkres žeber jejich 2,4m paraboly, kterou je možné kvůli transportu snadno rozpůlit na 2 půlky. Pokud dostanu souhlas a budu mít trochu času, snad zveřejním návod na její zhotovení i na OK2KKW webu. Parabola podle OL7M je volně upraveným známým řešením z dílny OK3VM/OK3RM, jen kdy došlo k dalšímu odlehčení některých konstrukčních prvků. Miloš provedl na příslušném softwaru simulaci (SolidWorks, atd), kam až je možno zajít v odlehčení, aniž by to ohrozilo strukturální integritu. Jedna ze 2 půlek obsahuje 5 hliníkových žeber s tloušťkou 3mm, okraje jsou ohnuté na ohýbačce a ohnuté části následně svařené (díky Ivanovi OK1DAQ). Stačilo tedy pro začátek poslat výkres v Autocadu do firmy za Prahou (TNX za tip OK1RD), která řeže laserem podle CAD výkresů a hlavně má i potřebnou ohýbačku. Trochu času zabralo přetvoření uchycení paraboly, opustili jsme řešení využití středové díry a ke středu jsme zezadu uchytili 8mm tlustý hliníkový čtverec, na kterém trůní 2 chlumecké televizní držáky.

Mezitím došlo ale k úmrtí v naší rodině a další zpoždění nakonec způsobily i jiné okolnosti, takže jsme s konečným sestavováním paraboly začali jen 2 týdny před závodem. Největším problémem se kupodivu neukázalo být pletivo, ale nýtování. Děr pro pětky trhací nýty bylo opravdu dost přes stovku a za chvilku jsme měli pazoury vytahané jako po práci se sbíječkou někde v dole.

Důležitý poznatek, i když se vám to asi bude zdát jako kravina: rozhodně doporučuji nešetřit, ale koupit si kvalitní (drahé) značkové nýtovací kleště. Následovalo stříhaní pletiva a jeho upevňování zadrhovacími binder-páskami. Zde opět jedna poznámka, je šikovné uchytit pásky tak, aby pletivo postupně od středu napínaly vhodně zvolenou orientací díry. Nakonec síť pro parabolu jsme dokončili v půlnoci úterý před závodem (TNX OK1VPZ) a ve středu jsme nainstalovali i tak trochu provizorní uchycení feedu. Ozařovač mimochodem není Ring-feed, ale starý dobrý hrnec podle DB6NT (made by OK1VMS), který nám zbyl, když nám v roce 2006 ukradli plnou 160cm parabolu. Tenhle dutinový ozařovač má výhodu ve značné širokopásmovosti, byl k dispozici a navíc již obsahoval systém pro uchycení na 3 tyčích. Mimochodem parabola je hluboká 35cm, což při jejím průměru 240cm přes formulku F = 240cm2/16*35 říká, že ohnisko ve vzdálenosti 102,86cm a hloubka F/D je tak = 0,43. Dutinový ozařovač má fázovou rovinu asi 2cm uvnitř hrnce, takže okraj feedu je právě 1m nade dnem paraboly. Jako pletivo jsme použili klasiku, králičí pletivo FeZn s čtvercovými oky 6x6mm s 1,9mm drátem, jedna role měla 25m x 1m, což tak akurát stačí pro jednu plochu výpletu mezi sousedními žebry (pro 2 paraboly). Teoretický zisk představuje dle rovníce Gi = 10log*[0,59*(ΠD/Λ)2] a GdBd = Gi-2,15dB nějakých 25,9dBd při šířce hlavního laloku pro pokles -3dB cca 70/D, tedy asi = 6,8stupně. Ve srovnání s dosud používanou anténou to představuje zvýšení zisku o slušných 5dB až 6dB, tedy téměř jeden stupeň S. V praxi se pak tento teoretický předpoklad potvrdil.


                                                               a jedeme...

Ale zpět k závodu. Nakonec jsme se rozhodli, že parabolu přepravíme ne ve dvou částech, ale raději smontovanou celou na zahrádce našeho závodního žebřiňáku. Na dálnici jsme sice měli trochu "vítr", aby nám anténa snad neuletěla, ale nakonec jsme neměli větší problém a na kopec jsme v pohodě dorazili ve čtvrtek večer, kde nás již přivítali OK1DIX, OK1DYX a Jarda ex OK1JFB. V dobrém rozmaru jsme na kopec přivezli i další novinku - starou závodní kytaru, na kterou pak zahrál Láďa OK1DIX a kromě oslavy dokončení paraboly jsem mohl oslavit i ne zcela obvyklé zkompletování podmínek pro diplom WAS na 144 MHz s jedinou Yagi anténou.

V pátek postupně na kopec přijel i Ivan OK1DAQ s Jarkem, OK1KN a tak jsme se mohli pustit do stavění antén na 70cm. Jelikož Tomáš dorazil (na motorce) později odpoledne, znamenalo to pro mne vylézt s Láďou DIX na vrchol stožáru a s hlavou v oblacích strávit několik hodin při kladkování a montáži všech těch našich plně mobilních (2x8x10)+38+(12x6)= 270prvků antén na 70cm (kterých pro vysílání máme asi 3x méně než konkurence) na stožár. Při finálním zvedání 12x6el dorazil na kopec právě včas i Tomáš a pomohl nám se zvedáním (TNX).
 

                     OK1DAQ, OK1KN, dole OK1CF, OK1VPZ a OK1DIX

No a konečně tradáá, nastal ten slavný den kdy k nám byl zaveden...a nová 240cm parabola se ocitla na 23cm stožáru. V době zvedání za námi dorazila i "kontrola" ČRK v podobě Karla OK1CF, který nám přivezl na povzbuzení skvělý Armagnac (TNX!). 240cm jsme se nakonec rozhodli na bunkru postavit do plné výšky cca 7,5m a kupodivu šlo to s tímto monstrem i bez stavěcí jehly celkem snadno. Parabola vypadala velmi fotogenicky, takže jsem udělal pár pěkných fotek s právě zapadajícím Sluncem a již jsem se těšil, jaká to bude v závodě řežba.
 


                                                  antény pro 23 a 3cm                                   
 

                                   několik lidí se do záběru nevešlo

Páteční večer jsme po náročném stavění antén věnovali velké grilovací párty u ohně (TNX Karlovi OK1FLY za svědomitou přípravu  dřeva v květnu).

Sobotní ráno začalo tradičně, všichni sedí před baráčkem a pijou i jedí různé laskominy, někteří ještě spí a pro mě začíná dlouhý maraton stavění všeho zařízení pro naše 4 pásma, což znamená propojit desítky kabelů, redukcí, jumperů, napájecích výhybek, předzesilovačů, PLC sítě na propojení počítačů, instalace notebooků, LTE modemu a dalších hejblů, přičemž je nutná jasná mysl (jak vždy zdůrazňuje OK2PWY). Bohužel po páteční večerní únavě to jde dost těžko, nemluvě o úžehu od vysoké hladiny UV záření z celopátečního stavění antén.. Po blbých komentářích některých kamarádů, kteří zatím moudře hodnotí, co by se mělo ještě zlepšit a přitom si užívají připravené pochutiny a s plnou pusou komentují, jak mi to dlouho trvá, přece jen stihnu vše zapojit včas a tramtadadá - po mnoha letechpro mne přichází vysněný okamžik, kdy můžu zkusit poslechnout maják DB0ANN na novou parabolu. Jelikož starou anténu mám přidělanou nové parabole na zádech, lze rozdíl vyzkoušet zcela snadno  a potvrzuje se, že je to opravdu cca 1S, super!

To už se ale přiblížil startovní výstřel a konečně můžeme rozjet závod. Zatímco na 3cm jede Jarek, OK1KN, kterému se daří hned od začátku závodu využít dobré tropo a RS condx, na 23cm je začátek tak trochu rozpačitý. Technika sice funguje, ale je třeba si trochu zvyknout na novou, ostřejší parabolu, hlavně mi ale vadí, že i když LEDka na LTE routeru Dlink signalizuje 4G, tak Internet jede hrozně pomalu a to nejen pro Airscout, který je nepoužitelný, ale i pro ON4KST chat. Trochu vázne i dohazování z pásma 70cm a venku je až 27°C ve stínu, takže musím budit konec jen asi na 200W, aby se nepřehříval. I tak v první hodině dělám pěkných 30 QSO a již ve spojení s Robertem z F6KFH je cítit změna, kdy jsem na SSB pochválen, že takto silný signál jsme ještě v Alsasku neměli, super. Také mě velmi potěšilo plně random QSO s OM3RBS, kde u klíče sedí Michal OM3TUC, signál na Sitno QRB 494km je prý jako noha. Potěšilo mne pěkné SSB random QSO s Dirkem ON5GS, který jel pod OP5Y/P, QRB 514km. Po druhé hodině mám v logu již 53 QSO a pile-up na chvíli přerušuji, abych zjistil, co že je s tím LTE modemem. Brzy pak zjišťuji, že kdoví proč došlo k chybě v jeho konfiguraci, kdy je ručně natvrdo přepnutou pouze do pomalého GSM, i když na předním panelu stále svítí LED k 4G. Po změně konfigurace konečně data lítají jak mají a po 2h závodu konečně mohu použít Airscout a Jarek rainscaterové mapy.


                      OK1TEH na 23cm stanovišti v neděli dopoledne

Parabola táhne a stanice, které jindy dělám na hranici slyšitelnosti mne volají v super síle, navíc ostřejší parabolou se mi daří úspěšně bojovat s rušením od radarů. Nejlepší "masakr" je to směrem do S5 a 9A, tak například v 1720UTC dělám během 10ti minut 9A1CMS, 9A2SB, 9A2B, QRB 600-700km, Max I5MZY/4 z Florencie (669km) konečně v JO60JJ bourá i se svojí malou 23el yagi. Když v 1935UTC dělám OM3KII, mám již náskok 35QSO, jindy to bývá rozdíl ani ne poloviční, super. Nutno ovšem poznamenat, že v sobotu byly jinak podmínky směrem na jihovýchod podle Ládi OK1DIX na 70cm dost pod normálem, jelikož přes Čechy postupoval pás bouřek. Mezi tím dělám YU7AJM 764km s 20W signál ufb a z druhé strany SM6VTZ JO58 893km, který mi dává teprve pořadové číslo 001. Jedinou stanici, kterou se mi (dočasně) nedaří udělat, je YT5W. V mezerách, kdy nikoho nemám se snažím dohazovat spojení i na 70cm, podmínky ze západu jsou super, PI4Z z JO11 bourají jak místní stanice, jenom je škoda dost nízké aktivity, je cítit, že spousta známých stanic z 23cm není v Polním dnu QRV nebo jedou kvůli RS pouze pásmo 3cm (DK1CB? OM6A? OM3RRC? SM7DTE? PA3AWJ? PA0BAT? F1AZJ? SP9AWJ? 9A3JN? 9A6R? G4CDN? SM6CEN? SM7GEP? SM7GVF? SK7MW? OR6T? PH4X? PE1EWR? F1CWX? LX1DB? HB9AOF? I2FHW? atd). Nicméně řadu spojení dělám i po půlnoci a spát jdu až ve 3h lokálního času.

Budík tentokrát úspěšně zaspím a na pásmu jsem až v 7h ráno SEČ. Přes noc přešel přes náš kopec pás bouřek rozmělněný na déšť, což má sice za následek ukončení tortury rušení na 70cm od nedalekého sršícího izolátoru VN, nicméně kvůli hustému dešti vypadává PLC a tak mám dost problém s dohazováním QSO z o 400m vzdáleného pracoviště. I tak se ale daří krásné spojení s I1KFH i G0VHF/P 819, kde je u klíče starý známý Robin G8APZ, dále se daří super QSO s Drahem, OM3CQF 380km s QRP, kterého jsem v minulosti nikdy nemohl na 23cm udělat, dále HA2D alias HA2ML a další. Nedělní ranní podmínky se podle očekávání zlepšily a tak dělám dokonce i YT5W QRB 902km a YT0A 892km. Zvlášť velkou radost mám za spojení s YT0A, kteří mě v minulých letech často s jejich 2m parabolou slyšeli, ale jejich 10W bylo na QSO málo, bez nové paraboly by to nešlo, super. Mezitím Ivan OK1DAQ zvedá vedení z mokré trávy kvůli útlumu pro PLC na podpěry a obnovuje datové spojení s 70cm pracovištěm. (TNX!)  Dále do deníku zapisuji F6DKW do Paříže (784km), který si pochvaluje, jak se mi oproti 2.subru zlepšil signál a další. Deník se plní dalšími spojeními a na asi 1h se i vyměním s Jarkem OK1KN, když se pokouším na 3cm vydolovat přes letadla signál PA4ZP. Na 23cm hned pokračuji, radost mám z S59GS, LX1DB. Za pozornost stojí rovněž spojení s RA2FGG 718km z trochu již zavřeného směru od blízkého Wagnerbergu (TNX), daří se zalogovat i OZ9PP 763km. V poslední hodině mě najednou volá G5LK/P 807km. I když vím, že jde o QTH ex G4LIP nad okrajem bílých Doverských útesů, signál na novou parabolu přichází v síle naprosto neskutečných, poctivých S9 na S-metru, takto silně jsem nikoho z Anglie už dlouho neslyšel.

Závod končím se 63873 body a 185 QSO. Mohlo to být ještě trochu lepší, nepovedlo se například udělat 2x QSO do OZ, také mi uniklo pár stanic, které nechodí na ON4KST jako například OM5LD, OM5UM. Slyšel jsem velmi silně DL4EBW JO31, kterého jindy bez problémů dělám a nepotěšilo dost nízké číslo stanic z PA. Obecně lze říci, že celkem slušně chodil západ, dost špatně směr do OZ, moc slavné to nebylo i s aktivitou v HB, což je ale vzhledem k bočtu bouřek v této oblasti pochopitelné. Také mi přišla poměrně mizerná aktivita od OK stanic, postrádal jsem OK1AYR, OK1MGW, OK1VAM a čekal jsem, že bude na pásmu víc lidí z JN99. Naprostou bombou ovšem byl pro mě počet 8 udělaných stanic z S5(!). Normálně jich dělám tak 4-5, teď se podařilo udělat téměř všechny S5 stanice, které byly QRV (více, než na 70cm!). Bomba je také 3xYU a mohlo jich být i víc, kdyby Ivanovi YU1LA, který mě v neděli slyšel, nevyhořelo anténní relé na stožáru.

Do příštího závodu to bude chtít udělat také pár úprav na nové parabole. V plánu je více děr a více binder-pásek pro zlepšení přesnosti povrchu, zpevnění středu, lepší uchycení feedu, zesílení středu a předně zajištění malé fixní elevace do zhruba 2 stupňů, protože 60mm trubky jsou již pro takto velkou parabolu poměrně tenké a tak jelikož vahou paraboly na ně působí asymetrický tlak, dochází k mírně negativní elevaci, což může způsobit problém s letadly.

Nedělní balení jde dost pomalu, není moc lidí a navíc se nám podaří zlomit tyče "olšovky", které používáme na jehlu při skládání stožáru na 3cm. Naštěstí zařízení nedošlo úhony. V práci jsme si vzali s OK1VPZ na pondělí dovolenou, takže i když nám skládání trvá až do 22h večerních, stíháme všechno zabalit včas a domů můžeme bez zbytečného stresu dorazit až během pondělí.

Mimochodem tolik otevřených pus při pohledu na našeho Pašíka přepravujícího na střeše "UFO" jsem už dlouho nezažil hi.

Díky všem, kdo nám dali body, díky klukům z klubu, kteří pomohli se stavěním a v neposlední řadě největší dík patří tátovi OK1VPZ za červnové noční směny věnované nové parabole.

Pokud zdraví a počasí dovolí, doufám na slyšenou nejpozději v říjnu

Matěj, OK1TEH


PS: Jelikož Jarek k vyšším pásmům nic nenapsal, zkusím doplnit pár postřehů.

9cm:

Vzhledem k přípravě projektu nové paraboly na 23cm zatím nedošlo k upgradu nového zařízení 9cm, takže výsledek v závodě se 100mW byl znovu podprůměrný. Potěšilo QSO s Rudim OE5VRL, naopak tentokrát se nepovedlo jindy běžné QSO s OK1KKL nebo OK1KUO. Slyšel jsem celkem pěkně DK1KC/P, OE3A & OE3KEU, bohužel vzhledem k průměrným až podprůměrným condx se tentokrát QSO nepodařilo. Naopak nečekaně jsem v neděli uspěl s Lorencem DL6NCI, který vyjel do QTH DA0FF JO40xl, což nám dalo nový loc, TNX. Snad se konečně jednou vyhecujeme a vyjedeme s novým zařízením i zde, komponenty jsou již připraveny..

  3cm:

Co říci ke 3cm? Jarek zde udělal velmi pěkný počet QSO a bombou bylo zejména RS QSO IN3HOG JN72 924km, což je náš nový 3cm ODX. IN3HOG byl prý slyšen několikrát v sobotu i v neděli. Jediné co nás mrzí, je nedokončené QSO s IQ1KW, které dělali skoro všichni v okolí, bohužel nepodařilo se nám najít správný scatter point. Těsně před koncem závodu Jarek velmi dobře slyšel stanici z I1 JN44, bohužel QSO se již nestihlo v daném čase dokončit. Obecně dost ztrácíme na počtech Italů v deníku, které dělají například stanice z Moravy nebo OK2M, díky blízkému Plešivci se totiž nedostaneme na scatter pointy nad JN65 nebo JN76, přes které jiní dělají např. I0NLK. Naštěstí se nám daří již dělat řadu pěkných QSO přes letadla. Tentokrát se povedlo udělat například DL1EMY/P JO31 468km, PA4ZP 527km, DK2ZF/P 390km, LX1DB 479km a dokonce i 100% tropo QSO s S53XX 476km. Na SSB jsme přes RS dělali i HB9AMH 537km, škoda jen, že se díky špatným condx na sever a mokrým stromům nepodařilo dokončit QSO s OZ1ALS a PI4GN. Jo a mimochodem: OK2C, tedy vlastně OK2PIN, s námi opět soudružsky odmítl udělat na 3cm contestové QSO hi :-)

 


Sestavování severního systému 8 x 10 el. Yagi

OK1DIX:

Co napsat k jubilejnímu 70. PD? Přijatelné počasí, pěkný pobyt na horách, výborné výsledky na 23 a 3 cm, ale i některé dílčí problémy, zejména na 70 cm. Vzhledem k prázdninám jsme mohli s XYL Majkou, OK1DYX vyrazit na kopec již ve čtvrtek dopoledne. Dorazili jsme téměř současně s Jardou, OK1JFB. Jak je již tradicí, první úkon byla instalace soudku s ležákem z pivovaru Mlýn. Jelikož jsme věděli, že nás tentokrát bude méně,  pustili jsme se do přípravy antén na 70 cm a Jarda oživil vodní hospodářství. V podvečer dorazili OK1VPZ a OK1TEH i s novou 23cm parabolou na střeše Passata. Vypadalo to opravdu úchvatně. Čtvrteční večer pak proběhl u ohně s opékanými laskominami a ležákem ke vší spokojenosti. Vzpomněli jsme Davida, OK1RK (SK) a zapálili za něj svíčku pod příhradovým stožárem, na jehož stavbě měl rozhodující podíl.

V pátek ráno jsme zahájili stavbu 70cm antén. Jelikož můj obvyklý stožárový asistent Tomáš mohl přijet až k večeru, asistoval mi tentokrát Matěj, OK1TEH a na zemi jako obvykle Ivan, OK1DAQ s horolezeckými pomůckami. Až na drobné problémy způsobené občasným silnějším větrem, proběhlo vše bez závad a byli jsme i hotovi celkem rychle. Stavba 3cm paraboly  na bunkru proběhla jako obvykle, ale váha a rozměry již zmíněné nové 23cm paraboly vzbuzovaly obavy, zda ji bude možné postavit stejným způsobem jako lehké Wi-Fi paraboly. Posíleni Tomášem, který mezitím přijel na svém motocyklu Yamaha, jsme to zvládli, ale do budoucna budou nutné určité úpravy. Pak již opět večerní oheň a laskominy z rukou Majky.

Nedostatkem pouze bylo, že i když nás nebylo mnoho, 20l soudek piva nečekaně došel ještě během pátečního večera.


 

 

                                                    Operátoři na 70cm

Sobota byla ve znamení stavby a oživení rigu. RX na 70cm chodil hned bez problémů, ale při zaklíčování se zařízeni vzpouzelo a odstavovalo se na vysoké PSV. Problém byl záludnější, než vypadal, neboť se jednalo o 2 závady najednou v podobě špatného jumperu a současně rozšklebené kleštiny v N-konektoru. OK1VPZ si s tím ale nakonec poradil (byť si musel k tomu zavolat OK1TEH, hi). Pak krátký odpočinek a od 1400 UTC mě již čekala šichta na 70cm.

Začátek byl, jak je již z našeho QTH zejména při PD obvyklé, volnější. Volá tak jedna stanice za 2 minuty obvyklý provoz začne až po dobrých 15 minutách. Žádné DXy to ale nejsou. Jen obvyklé DL a OK stanice. První QSO přes 500 km je až  ve 1437 PH4X.  Na V a JV to vyloženě nechodí. S odřenýma ušima se udělá 9A5M (684km), ale jinak nic. Ve druhé hodině se objeví několik delších stanic z HB. Škoda, že jich tam není víc. Z JV jen big guns HG6Z a HA6W. První QSO do S5 je až 2047 S57NAW! Jediný světlý bod z toho směru je náhle se vynořivší  YO5KDX/P (768km), pravděpodobně přes letadlo. Na západ je to lepší - přichází obligátní G3XDY(827km) s pěkným signálem, PA5KM(637km) a ON4KBE (615km). Jinak je ale průměr na QSO dosti zoufalý. K tomu se také projevuje problém s jedním z PA. Do PSV ochrany zřejmě leze VF a PA se stále vypíná. Resetovací tlačítko je ale na zadní straně PA, takže musím vždycky sundat sluchátka a vyskočit ze židle. Vedlejším efektem bylo odpravení LNA u antény, takže jeden stack dočasně neposlouchá. OK1VPZ to na druhý pokus opravuje, ale LNA od jižního stacku máme pak už jen dole. Ve třetí hodině se také začne objevovat divné rušení, jakýsi podivný prskot z azimutu asi 260 stupňů, který vadí širokým stackům, zejména 12x6 na Z. Nejdříve to je jen občas, ale už to zpomaluje provoz. Přesto dělám v 5 hodině 9A5ALC(692km), 9A2UV(691km), OR6T(561km), I2FHW(675km) i G0VHF/P(819km), G5LK/P (807km), IQ1KW(765km) a na sked SM6VTZ(893km). Rušení je ale stále silnější a hlavně přechází v souvislé škvrčení S9 jen s občasnými krátkými přestávkami.
Na stacky se už prakticky nedají dělat slabé stanice. Dá se už rozumně pracovat jen s úzkou 38el. M2 anténou ve směru JV. Znechuceně vstávám a předávám žezlo OK1VPZ, který vzhledem k nedostatku operátorů, si musel připomenout své mládí a po několika letech opět zasednout k rigu. Jde mu to ale dobře a i přes rušení dělá IK4WKU(658km) a SM6CEN(780km). Po pozdní večeři si k tomu ještě sedám, ale rušení je nyní už kontinuální. Shodujeme se na tom, že to vypadá to na hořící izolátor na 22kV lince v okolí. Už se dá jen domlouvat skedy a používat dlouhou M2 a jen do některých směrů.
Přecházím na CW a dělám několik pěkných QSO RW2F(696km), IO2W(694km), 9A8D(711km), YU7A(736km),  YU7Q(758km), YU1LA(835km) a ODX YT5W(902km) .
Jenže co je to platné, když rate je nízký a utíkají běžná spojení zejména do JO31 a JN49. Ve 2300 UTC to balím, protože nechci být za blbce, co volá a neslyší. Jdu spát s rozhodnutím, že jestli bude rušení ráno takto pokračovat, tak asi provoz ukončíme.
Vyspávám proto déle než obvykle. OK1VPZ si k tomu však ráno kolem 05 UTC sedne a ejhle rušení je téměř pryč, asi kvůli nočnímu dešti. Podmínky ale nic moc, dělají se jen běžná spojení. Okolo 07 UTC si k tomu opět sedám. Matěj mezitím domluvil CW sked s naším známým Mauricem F6DKW(784km) a QSO hladce projde. Hned v závěsu zavolá F6HMQ, také od Paříže (765km), ještě přijde IK3VZO(601km).
Pak už nic moc, jen několik skedů. Po velkém úsilí 9A2SB(691km) a IZ3NOC/5 (694km). Horší je, že se opět začíná objevovat rušení i když je to naštěstí jen ten občasný prskot. OK1VPZ volá na energetiku a ohlašuje poruchu na vedení.
Pracovník ČEZu přijede i v neděli, ale konstatuje, že se jedná o výboje uvnitř malého VN transformátoru v zařízení na sledování námrazy na vedení a jelikož se jedná o zařízení dodávané externí firmou, nemůže s tím v dané chvíli nic dělat. Během dopoledne se prostřídáme s OK1VPZ, dělá IW1GGR(697km) a IU4FNO (668km). Já před polednem opět překvapivě YO2YA/P (803km). Do konce už ale jen I4CIV(714km), podmínky jsou po přechodu fronty v háji. Dojíždíme závod s výsledkem 119343 bodů a 378 QSO. Na to hrozné rušení to dopadlo ještě dobře, ale průměr 319km/QSO vypovídá o situaci jasně.

Pak nastává neoblíbené skládání okořeněné tentokrát prasknutím jehly při sklápění 3cm stožáru. Naštěstí se to stalo, když už byl stožár téměř dole a kluci, co byli u stožáru, se nelekli a zachytili ho. Jinak i složení velké paraboly proběhlo celkem hladce. Skládání se protáhne, je nás opravdu  tentokrát málo a musíme přebíhat mezi barákem a bunkrem. Naštěstí jsou prázdniny a tak můžeme zůstat s XYL na kopci do rána. Zůstávají i OK1VPZ a OK1TEH. Ráno všechno dobalíme a beze spěchu jedeme domů.  Nakonec to dopadlo celkem dobře, výsledek na 23cm a 3cm je výborný.  Nebýt rušení na 70cm byl by to super závod. Nicméně nás to jistě neodradí a nejpozději v UHF Contestu se určitě uslyšíme.

73 OK1DIX


A nakonec pár dojmů OK1VPZ:

Celý cirkus jsme stavěli tradičně v pátek a na sobotu zbylo jen postavit a zakabelovat zařízení. Novinkou byla nová 2,4 metrová parabola pro 23cm, kterou jsme (jak jinak) dokončovali po večerech asi týden před závodem a následně ji transportovali na kopec 250km na střeše auta. Anténa vypadala opravdu mohutně, ale kupodivu se ji podařilo postavit na stávajícím stožárku poměrně hladce, byť je minimálně 3x těžší, než "wifi velryba", kterou nahradila. Anténa "táhla" parádně a je to vidět i na našem výsledku, který od loňska poskočil nahoru.

Na 70cm se vyskytly problémy tři. Při uvádění zařízení do provozu jsme našli (resp. OK1TEH, kterého jsem si přivolal na pomoc) jeden vadný jumper N-N a neopatrnou manipulací jsem popravil jeden LNA, takže u jedné antény jsme museli vzít zavděk letitým předzesilovačem dole u PA. No a tím třetím problémem byl nedostatek first class operátorů - David už není, a tak jeho roli musel převzít Láďa OK1DIX a považte (!) dokonce i já (Dirk ON5GS i Karel OK1FLY letos nemohli, ale přijedou na UHF Contest), takže jsem cca po 10, či 15 letech zase musel usednout k zařízení a contestovat. No, snad to zase taková tragédie nebyla, nakonec jsem si to užil celkem asi 6 hodin...


                                 OK1VPZ jako druhý operátor na 70cm

Vážnější potíž na 70cm přišla okolo 6 večer. Nejprve jen občas, ale potom stále víc a více, až okolo desáté místního času prakticky trvale jsme měli neuvěřitelně silné rušení po celém pásmu z azimutu cca 250°, dokonce tak intenzívní, že na západní anténu to bylo S9++ a negativně to postihlo všechny antény a celý náš večerní sobotní provoz. OK1DIX tedy "zaříznul" noční směnu a šel cca v 11h. UT spát, Jak velice nás to postihlo - všechny slabší signály byly nečitelné - si jistě dokážete představit. Tímto se omlouvám všem, kteří mne večer volali a já je neslyšel... Prostě hnus!

Naštěstí nad ránem sprchlo a rušení bylo pryč. Šel jsem tedy zase vysílačkovat, rate pomalu stoupal, jak se lidi probouzeli - probudil se i Láďa a po 9h si převzal pádlo. Rušení se teď objevovalo jen občas, nebylo trvalé a tak jsme občas i něco slyšeli. Podařilo se ho i lokalizovat - hořel, resp. prskal izolátor (asi), nebo malý jednofázový transformátor na 22kV lince, zhruba 150m od našich antén. Zavolal jsem na ČEZ, přijel ochotný opravář, který slíbil problém do příštího týdne vyřešit, ale pro nás již bylo pozdě - v logu nám chybělo pár desítek spojení, které bychom jistě mohli udělat, pokud bychom slyšeli normálně. Nu což, nezbývá, než s důvěrou uvěřit sloganu "ano, zase bude líp" :-)

Ještě jeden lapsus se nám podařil při poklápění stožáru pro 3cm, kdy jsme zlomili trubky na jehle. Naštěstí to už bylo nízko, kluci stožár chytili a k žádné újmě na 3cm zařízení nedošlo.

No a potom už jen balení do tmy, v pondělí 320km domů a následující den do práce. Dospávali jsme to celý týden. Ale za všechnu tu dřinu to určitě stálo a jistě zase příště nebudeme na startu chybět. Nicméně - pokud by se objevil nějaký mladší, šikovný operátor a kluk i do nepohody, jsme otevřeni všem, kdož by měli zájem. Stačí napsat na některý z našich emailů.

Tak 73! a zas ráno 4.10.2019 na shledanou!


PS: pokud vás zajímají detaily, tak contestové logy OK2A z Polního dne najdete zde: http://www.ok2kkw.com/log_cz.htm


PPS: spousta dalších obrázků z jubilejního 70. Polního dne u OK2A je ke shlédnutí tady:  https://ok1teh.rajce.idnes.cz/PD_2019_u_OK2KKW_OK2A/


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 119 343 378 319 YT5W    KN04OO 902 2400 2x8x10elY,12x6elY,38el M2 190 (+29) 87 (+ 0)
23 cm   63 873 185 349 YT5W    KN04OO 902  500 240cm Dish, 150cm Dish   89 (+22) 30 (- 3)
9 cm     1 203    9 133 OE5VRL/5 JN78DK 244  0,1 15dBd Patch   6 (+ 2)   2 (+ 1)
3 cm   23 240   68 341 IN3HOG  JN72BD 924  20 70cm Dish 27 (+ 2) 12 (+ 0)

*) Note: comparison with last year July contest  
(ve srovnání s loňským Polním dnem)