Polní den 2021 v OK2A
 

For translation from Czech you can use the Google translator

Tak jsme to letos zkusili znovu. Jak také jinak, že? Nebo snad někdo z vás ostatních chyběl? Jistě, jsou v životě lidském takové situace, že to opravdu nejde, ale věřím, že letošního "polňáku" se dobrovolně vzdali jen cymbálisti, jejichž počet pod kuratelou "New Age Svazarmu" nebezpečně roste.

Jistě, ten letošní, už 72(!) OK Polní den, se nám na 70cm na hatrick nepovedl, ale i tak se za výsledek nemusíme hanbit. Mr.Murphy nás navštívil hned na začátku závodu, do ochran dvojitého PA lezla VF a tu a tam se nenadále kvůli tomu PA vypínal, což pohodě operátorů neprospívalo a používali proto raději menší výkon. Další problém byl lidský - výpadek LNA u jednoho stacku byl konstručním nedostatkem se podařilo se ho plně nahradit až v neděli ráno a to bylo ve výsledku cítit. S velkou pokorou rovněž vzpomínáme na Davida OK1RK, kterého nikdo z operátorů zatím v jeho umění nedokázal překonat...

Svůj podíl na výsledku tak má nejen problém s PA, do jehož ochran lezla VF, nicméně nepochybně ještě větší negativní vliv má samotná příroda, protože naše kóta fofrem zarůstá, takže už ani přes stromy nevidíme Klínovec, Plešivec, ani Blatenský vrch, jak tomu bylo po celá desetiletí. A pokud ty stromy zmoknou a visí na nich tuny vodních kapiček, naše signály se v nich ztrácí jako v husté hrachové kaši...  Ale takové lkaní, ačkoli je sice pravdivé, je ve svém výsledku marné a pokud nenahradíme svůj lokální přijímač nějakým vzdáleným, jak to dělají jiní, je to pláč na špatném hrobě. Raději budeme ve výsledcích desátí, než abychom se snížili na jejich úroveň. Ale rezignace je (alespoň zatím) našemu uvažování vzdálená a stále se snažíme o nějaké to zlepšení. A zcela ve shodě se zkušeností Emila Zátopka se i my budeme řídit rčením: "když už nemůžeš, tak přidej". A platí to jak pro HW, tak třeba i pro obsluhu ON4KST chatu, a.j.

Na závod přijeli i naši přátelé z DM7A - Fred DH5FS, který je zkušeným operátorem, nám napsal ve čtvrtek, že nedokázali v klubu sehnat dost lidí na contest a jestli tedy u nás nebude "volná operátorská židle". Samozřejmě jsme s radostí přijali. V sobotu ještě přijel Janek DM3JAN, který o den dříve (v pátek) úspěšně odmaturoval (Congrats!) a míří na elektrotechnickou fakultu. Oba nám pomohli jako operátoři a Fred navíc s těžkým 5kW izolačním transformátorem 400/230V. Tento Polní den jsme totiž poprvé realizovali náš starý tajný plán, jak sofistikovaně posílit elektriku na GHz stanovišti, takže síť se už neprolamuje na 160V jako dříve, ale poklesne jen na cca 210V při plném zatížení celého 23cm pracoviště a zároveň po tomto vedení ještě umožňuje spolehlivě přenášet datové přenosy s využitím PLC. I když jsme s instalací nového napájení ztratili na začátku závodu asi půlhodinu a PLC se podařilo rozchodit až o hodinu později, stálo to "za to" a nemuseli jsme už nasadit 2kW Hondu, která nám pomáhala při testu nového 23cm PA v mikrovlnném contestu. Datové propojení sice bylo velice stabilní, jen zpočátku došlo k nedorozumění, kdy OK1JFB (ex) čekal na zelenou ledku na PLC modemu, ale tyhle modemy po vzájemném zkonektování svítí jen bíle - a tak zprovoznění PLC spojení se protáhlo, protože OK1DIX měl zatím PC připojen k lokálnímu WIFI hotspotu a nikoli přes PLC a 4G modem na 23cm pracovišti. Nakonec se tedy vše na rozeběhlo asi 3/4 hodiny po začátku závodu a na 23cm jsem večer chvíli před 18h UT konečně správně nainstaloval i rotátor pro pomocnou třetí, vyhledávací anténu, který byl (na straně u rotátoru) špatně vydrátovaný. Další už nechť napíší sami aktéři.

Počasí bylo proměnlivé. V pátek dopoledne pršelo a byli jsme v mracích, zbytek dne, který jsme věnovali stavění anténních systémů, se ale vyznamenal slunečným počasím. V sobotu před začátkem závodu přišla bouřka, ale naštěstí se nám vyhnula. Ale po krátkém dešti bohužel vylezl veškerý všelijaký létající hmyz, který nás začal okusovat naše těla všude, kde se dalo i nedalo a domů se tak všichni účastníci zájezdu OK2KKW vraceli řádně poštípaní a opuchlí. Letos jsme si proto užili táborového ohniště, které Karel OK1FLY zásoboval dřevem, abychom se hmyzu alespoň trochu vyhnuli. Nebylo proto divu, že někteří z nás dali přednost spaní venku, které potom, co se v noci lehce ochladilo a hmyz přestal štípat, bylo poměrně luxusní. Zejména pro ty, kteří při chrápání spolunocležníků nemohou spát. Na obrázku OK1DYX.

Z kopce jsme po dobalení všech věcí odjeli v pondělí v pravé poledne a následující dny si lízali rány. Přišlo by vhod lehké ochlazení. Uvidíme, jak letos zabodovali naši rivalové

73 OK1VPZ

PS: nějaké fotky jsou dole


OK1DIX to viděl asi takhle: Polní den, tradiční VKV závod se nám i přes některé nedostatky letos vydařil. Zúčastnili se i harmonické členů klubu a naši přátelé z DL. Jako obvykle jsme dorazili s XYL OK1DYX ve čtvrtek odpoledne a hned narazili soudek osvědčeného ležáku. Za chvíli dojel i Karel, OK1FLY a jelikož předpověď počasí nebyla moc dobrá smontovali jsme v předstihu některé antény. V noci dorazili OK1VPZ s OK1TEH. Páteční ráno bylo mokré, byli jsme v mracích, mžilo a občas zapršelo. Přijeli OK1DAQ s OK1KN a OK1JFR se svými malými syny, ale počasí stavbě nepřálo a začali jsme tudíž později. Jelikož měl kvůli problému s autem zpoždění i můj stožárový kolega Tomáš, začali jsme netradičně s mikrovlnami na bunkru a s příjezdem Tomáše s jeho XYL Marcelou přešli plynule zpět na stavbu 70cm antén. Na 70cm byla drobná vylepšení v podobě nových úchytů stacků k rotátorům, kdy se nemusí složitě šroubovat originální kleštiny a také již o 2.subregionálu vyzkoušený kontrolér rotátorů nahoře na stožáru, tentokrát již v plné konfiguraci, který vyžaduje jen jeden ovládací kabel pro všechny rotátory. Počasí se postupně vylepšovalo a tak jsme nakonec všechno zdárně zvládli a všechny antény v pátek navečer stály.

Pak už začala ochutnávka grilovaných specialit, kterou tentokrát řídil náš Grill Commander Karel, OK1FLY. Své role se zhostil velkým úspěchem. Pomohla mu k tomu jistě i švejkovská sekvence kořalek sladkých i mocných, které Matěj OK1TEH zkompletoval. Jedinou skvrnou na kráse bylo zjištění, že místní erární kytara má poškozený strojek na ladění a nejde naladit, takže zvěř a okolí si nemohly dopřát požitek z vysoce kvalitní hudební a pěvecké produkce všech zúčastněných, podpořené zmíněnými likéry.

Druhý den zbývalo postavit zařízení a zprovoznit novinku pro mikrovlnné pracoviště. Speciální transformátor umožňuje vést  na bunkr 2 fáze a s tím souvisí nové zapojení PLC modemů, aby  fungovaly po dvou fázích. OK1JFB odvedl vynikající práci a po odstranění počátečních obtíží systém fungoval celý závod výborně. V  sobotu též přijeli Fred, DH5FS a Janek DM3JAN a pomohli se stěhováním těžkého trafa na bunkr.  Jediný problém byl, že se  vše nestihlo do začátku závodu a tak komunikace mezi pracovišti začala plně fungovat až po cca dvou hodinách po začátku závodu.

Samotný závod na 70cm byl poznamenán několika problémy. Nejprve se zjistilo, že z jižního stacku 8x10 jde podivné rušení S9. Po chvíli byl identifikován vadný LNA, který zřejmě občas kmital a pak se i odporoučel. Šel sice vyřadit, ale 20m kabelu udělalo na poslechu své. Další problém bylo pronikání VF do ochranných obvodů dvojitého PA, asi v důsledku odlišného prokabelování, takže se PA mohl používat jen asi 75% výkonu oproti normálu. K tomu si přičtěte tradičně nižší účast v DL a naopak větší účast OK stanic, které jsou ovšem z velké části pro nás kryté Klínovcem. Své dělají i rostoucí stromy, zvláště když jsou vodou nasáklé jako v tomto případě. Za takového stavu ani sebelepší operátor žádný zázrak neudělá.

Závod jsem rozjel za asistence Freda, DH5FS. Počáteční pile-up byl sice zpočátku výživný, ale neobvykle rychle opadl. I podíl zajímavějších stanic byl nižší. Zpočátku F6KFH s naším dobrým přítelem F1OET a série IU4CHE, IU4FNO a I4CIV. Později PA4VHF,SM7ECM a I1RBO. Jinak jen DL a OK stanice ze střední  vzdálenosti. Podmínky také hodně kolísají, chvilkami se otevře  směr do JO31, ale pak jde všechno opět do QSB. Ještě že Fred pracuje intenzivně s chatem ON4KST a Air Scoutem a tak zapisujeme ON4CCM a PA1BVM. Speciálně z PA je to ale slabota. Stanic tam velmi ubylo. Střídáme se Fredem při 100 QSO a povede se mu YU7Q (758 km), HA8W, HA8XI a IK3VZO. To už  funguje PLC spojení a tak můžeme dohazovat i na 23 cm, kde Matěj má těžký úkol dohnat počáteční zpoždění na OL4A. Také konstatuji,  že Fred,DH5FS už bez problémů zvládá QSO v češtině, jen při OM stanicích to ještě občas zaskřípe.

Před 1700 UTC zavolá přes letadlo (AP) G0VHF/P (819 km), ale tím přehled delších QSO na západ končí. Sked s F6DKW nám tentokrát nevyšel. Naštěstí se trochu otevřel JV, ale je to o sledování AP a nahánění stanic na chatu. Zapisujeme  9A3JN, 9A5M, 9A2UV přes 600 km a YO5LD (808 km), YU1LA (853 km) a YU7A (736 km). Potěší OZ1SKY, který je kupodivu dobře slyšet na malý severní stack 4x10, ale aby on mě slyšel, tak na něj musím otočit M2 s vyšším výkonem. Jsem přesvědčen, že výkonu je opravdu méně než obvykle. Později večer se povede OZ9FW a tradiční  sked s SM6CEN (780 km). Okolo 2300 UTC provoz upadá a tak nastupuje Karel, OK1FLY na noční CW session, která je ale tentokrát velmi chudá. Ráno mě budí OK1VPZ, tak k tomu opět sedám a pokračuji ještě chvíli na CW. Dohaduji sked a po chvíli se podaří za pomoci AP ODX YT5W (947 km). Jinak je ale aktivita nízká a  žádné zlepšení podmínek se nekoná. Žádné QSO po celých 44 minut je negativním rekordem.  Náhle však na výzvu přichází G5LK/P (807 km) a jako by se to  tím prošťouchlo, začínají zase volat stanice. Za zmínku však stojí jen IQ1KW (765 km) a ON4KBE. Nedělní dopoledne  přenechávám více času hostům Fredovi a Jankovi. I přes intenzivní chatování a dohazování se však žádná hitparáda  bohužel nekoná, přes 500km jde jen PA3CWS, S57NAW, PA3CWN a F1CXW. Až  před polednem vyjde sked s G3XDY (827 km) dohozený ze 23cm a  F6KRK (796 km). Později 9A4M, S50L a po několika dohadech  9A2SB. Minutu před koncem zavolá M0BAA/P (843 km), kterého jsme nedodělali v sobotu večer. Závod na 70cm končí s rozpačitým výsledkem 365 QSO a 113000 bodů. Vzhledem k podmínkám a problémům však těžko šlo udělat více. Není každý den posvícení. Na druhou stranu je potěšující výsledek na 23 a 3 cm, kde se zřejmě podařilo vyhrát i přes zpožděný začátek a velkou  konkurenci a kde se velmi osvědčil nový systém napájení.
Před skládáním se objevují zlověstné bouřkové mraky, ale naštěstí nás déšť mine a tak skládáme v pohodě. Nespěcháme, v pondělí je státní svátek. Zůstáváme do pondělního rána a u ohně s chutí spořádáme zbytek grilovacího materiálu opět pod vedením Karla OK1FLY.

Je co zlepšovat a řešit, tak doufejme, že na UHF Contestu se povede lépe.

NSL OK1DIX.


OK1TEH napsal: Polní den je velmi specifickým závodem. Tradičně na pásmu bývá méně DL a PA stanic zejména na 70/23cm, hlavní část aktivity se odehrává nad Střední a Jihovýchodní Evropou (zvlášť když německá repre hraje fočus) a závod je charakteristický výskytem stanic, které během roku příliš nevysílají, na Polňák však vytáhnou zařízení ze sklepa, vyženou z něj pavouky a po pár počátečních QSOs končí s vysíláním někde na nižším pásmu nebo u ohně, čemuž odpovídá i kvalita signálů a rušení. Na druhou stranu Polní den zejména u nás v Krušných horách je skvělou příležitostí vyzkoušet různé hardwarové novinky a vychytávky, protože bývá teplé počasí a venku dlouho světlo. No jako třešnička na dortu díky větší aktivitě na Balkánu je možné dělat různé zajímavé DX stanice např. z vysokých kopců v YU a YO. Jaký tedy byl PD2021 pod značkou OK2A?

300km výlet na kopec jsme absolvovali již v neděli před závodem. Bylo totiž nutné posekat vysokou trávu, zlikvidovat v nepříjemném místě vosí hnízdo a dokončit některé více či méně významné resty. Na zpáteční cestě po Karlovarské silnici nás překvapila spoušť v okolí obce Petrohrad, kde se pár dní předtím prohnala velmi silná bouřka, během které vzniknul downburst, který následně zlikvidoval řadu domů i stromů v oblasti Kryry. Že to bude pořádný mazec dalo tušit už jen to, jak přes tento scatter-point v pátek před závodem silně hrál na pouhou FLATku 9cm RainScatter s DG2SRL. Když pominu tragédie na životech, tak letošní červen byl vůbec extrémně bohatý na RainScattery, často v Praze hrál na 3cm SP2HMR z JO94 a jediná škoda byla v nižší aktivitě nových stanic na pásmu. Bohužel, nebo pro některé stanice snad i bohudík, nějaký ten výživnější RS se o Polním dnu přes velká očekávání opět nekonal, ale o tom až později.

Na vlastní závod jsme vyrazili ve čtvrtek po poledni. Brácha byl tentokrát na posvatební rychtě v cizině a tak jsem musel veškerý ten masakr včetně dvojice 40kilových PA a spousty dalšího HW odnést na "chrbátě" po schodech sám. Jsou to spousty beden a bedniček transvertorů, budičů, zdrojů, zesilovačů, wattmetrů, krabiček s LNA a relátky, kabelů, zavazadlo s jumpery, vytříděnými konektory, 1kW cirkulátor na 70cm, zátěže, 2xFT847, nářadí, vrtačky, 30kg benzínová centrála a kanystry, 17kg vážící parabola, všechny koaxy po celkem 10 anténních systémů včetně separátních koaxů, 2 malých a jedné velké paraboly na 23cm, rotátorů a jejich ovladačů, spacáků, tašek s kotvama, tašek s prádlem, tašek s jídlem, pitím, 5x notebooků, zdrojů, dokynu, PLC modemy, LTE modemy, klubo s 30m prodlužovačkou, klubo ethernet kabelů, el. psy, náhradní antény, Sitemaster, masivní železné kolíky na 3cm, na 23cm, železné spodky k rotátorům, ozařovače, 20kg motorový vrátek a to vše minimálně zásobou toaleťáků konče.. No, takže tuhle hrůzu vezeme většinou "jenom my" včetně karavanu, zatímco Láďa DIX veze další po střechu zaplněný nákladní vozík s anténami a jekly, Ivan OK1DAQ další 2x PA 40kg na 70cm a Jarda tentokrát pro změnu vezl dokonce cca 60kg trafo, které sám nakládal a to je mu přes 70 let.. No aby to mu nebyl konec, tak další věc je všechny účastníky "zájezdu" zesynchronizovat tak, aby bylo možné antény začít stavět po 300km výletní dopravy na kopec relativně přesně hned v pátek ráno.. Mimoto příprava na závod taky znamená mít veškerý ten herberk přezkoušený, přeměřené kabely, konektory atd, protože provozovat QRO z kopce znamená velkou zodpovědnost za kvalitní signál. Občas mi to přijde, jako logistika pro nějakou expedici do Himalájí..

Tím to nechci nějak rozmazávat, jen to sem píšu pro ilustraci těm, kteřá si myslí, že na to, aby se udělal dobrý výsledek v závodu stačí přijet v sobotu v poledne na kopec, připojit 1 kabel do připraveného 1kW PA a pak automaticky vyhrát..

Ale zpět k vlastnímu závodu. Na kopec jsme po 300km cestě z Polabí dorazili ve čtvrtek po půlnoci, takže jsem potom už jen zalehli, protože bylo jasné, že v pátek ráno se bude brzy vstávat, v tu chvíli byli už na kopci Karel FLY s Láďou DIXem a Majkou. Páteční ráno bylo sychravé, venku byla zima, pršel drobný klasický krušnohorský déšť, ale nedalo se nic dělat, nasadili jsme holinky vzor K.Henlein a začali rozvíjet 400m dlouhý kabel na elektriku k bunkru. Vlastní stavění antén pokračovalo kvůli špatnému počasí velmi pomalu, mimo jiné i kvůli tomu, že Tomáš, náš hlavní přeborník ve šplhání na stožár měl cestou v autě poruchu palivové pumpy a tak přijel až po poledni. Mezi tím přijel na kopec i Jarek a Ivan, takže nás bylo konečně trochu víc a práce šla hned rychleji od ruky. Než přijel Tomáš, tak jsme se rozhodli netradičně nejdřív postavit stožár na 3cm a pak teprve pokračovat v práci na zprovoznění antén na 70cm. Vše se nakonec v pátek zdárně podařilo dokončit,  včetně antény na 23cm a navíc ustal i déšť a konečně odpoledne prokouklo mraky u Slunko. Zde bych jenom poznamenal, že několik závodů po sobě jsme měli menší problém se zhoršeným PSV, nakonec jsme za původce problémů identifikovali Nkovou spojku maminka-maminka od Spinneru. Spojka byla už hodně opoužívaná a co by např. na 70cm nevadilo, na 23cm to již byl problém. Po její výměně za novou se už Karel zalykal nadšením nad hodnotami útlumu odrazu 23cm antén, hi.

Večerní páteční párty u ohně bylo fajn a grilovačka nebrala konce. Karel si na to navléknul zástěru s nápisem GRILL Commander, hi. Poprvé se nám mimochodem podařilo zkompletovat celou sadu  sestavy Rum, Kontušovka, Čert, Jeřabinka, Ořechovka, Višňovka a Vanilková. Tradičně velký zájem byl o Čerta a Višňovku, ale po neblahých zkušenostech s Kontušovkou jsme se odhodlali jít poprvé i do Jeřabinky a ta měla takový úspěch, že hned padla za Císaře pána a jeho rodinu.

Ranní vstávání byla vražda, zvlášť když všichni sedí, jedí a pijí a na mě zůstalo už "jenom" zapojit a zprovoznit všechno zařízení na všech pracovištích. Na 70cm to znamená zadrátovat 5x PA včetně budičů a předzesilovačů a s kočkou za krkem to šlo věru pomalu. Navíc a to jsem zapomněl napsat, jsme doma zapomněli přibalit čtvrtý 20m kabel H1000 k předzesilovači a aby tomu nebylo málo, však poprvé jsme tento závod museli z vlastních zdrojů zapojit jak 5x PA na 70cm, tak 3x PA na 23cm. Byl to tedy tentokrát masakr, nestihnul jsem ani oběd a jel od 8h ráno do 16h jako motorová myš a nebyl čas "lámat si hlavu kdo je kdo", tím spíš ztrácet čas nějakým obědem a pivem.. Mezitím přijela na kopec operátorská posila v podobě Freda, DH5FS a Janka, DM3JAN, TNX. Fred přivezl náhradní kabel, který jsme k jeho nelibosti přefikli napůl, abychom neměli zbytečně velký útlum. Do UHF Contestu by to měl OK1VPZ vyřešit.

Ještě bych měl zmínit, že poprvé jsme tento závod přitáhli na bunkr nové obří, asi 50kilové izolační trafo 400/230V a tak jsme mohli poprvé vyzkoušet přepojit 2 žilový kabel na bunkr na 2 fázový přívod. Výsledkem bylo, že místo padání sítě z 230V na 150V nyní při zatížení síť padá pouze na 208V, což jak říkal Jára Cimrman "to již se dalo vydržet". Přivezená těžká centrála tak zůstala tentokrát nevyužitá, ale vůbec jsme toho nelitovali. Celý 23cm systém pak v závodě šlapal jak hodinky včetně sítě pro datové propojení 400m vzdálených pracovišť 23 a 70cm, díky Jardo!!

Začátek závodu byl na 23cm poněkud rozpačitý, na nic nebyl čas a stejně jsme přes veškerý spěch začali až o 30min později. A než se podařilo plně rozchodit počítačovou síť a tím i dohazování, tak to trvalo téměř další 2hodiny. No aby tomu všemu nebyl konec, tak slavné Kenpro pro třetí anténu, které mi DIX vyměnil za YAESU G450 se točilo pouze jedním směrem.. A kde skončilo to vychlazené pivo? Čiperná konkurence se mezitím činila, jelikož Rišo OK8WW opustil Klondajk a s vidinou snadného vítězství vyjel z Lesné pod OL4A, což je kopec, který je na všechny směry otevřený, bez lesního porostu a ze kterého je nejlepší právě směr na Balkán, což toto QTH činí asi TOP místo pro akci typu Polní den. Nicméně náš nový 23cm PA se činil a i přes poměrně vysokou teplotu spokojeně předl a počet QSO utěšeně narůstal, i když pravda, ve srovnání s červnovým Mikrovlňákem byla aktivita v DL a HB vpravdě tragická.. Postupně se mi ale dařilo náskok snižovat a zároveň se daří zkompletovat i nějaké ty delší DXy. Radost mi udělal například IU4MES, kterého jsem již delší dobu zkoušel ze Spáleniště udělat a nikdy nešel, stejně tak HB9MDP, nebo s extrémně silným signálem OP5Y, 9A2SB, 9A8D, HA6W, G3XDY, F6DKW a další. Radost mi též udělalo random SSB QSO s G0VHF/P 819km a dokonce se po delší době podařilo dohodit a udělat i sked s Drahem, OM3CQF 380km s jeho QRP a signál byl tentokrát opravdu FB. V 1944utc dělám 100 QSO s OE3JPC a poslední sobotní 126 QSO ve 23:26UTC s OK2M. Potom si dávám 3h spánku a ve ve 03:00UTC jsem zpět.

Při východu Slunce sleduju na Airscoutu, že nad Maďarsko míří letka B747 a skutečně zanedlouho dělám UFB CW QSO s YT5W NA 947km, signál jako z praku. Zkouším též YO5LD a spol, ale 860km QSO do YO se nedaří. Jelikož na pásmu zatím nejsou další stanice, tak se také věnuji 3cm a 9cm, kde se mi daří přes letadlo udělat OK2R, OM3CLS, IK3GHY a spol. Pak jsem zpět na 23cm a daří se QSO s Emilem HB9BAT a hlavně s Alexem RA2FGG i s F1AZJ/P do JN28. Pile-up začíná růst a daří se mi postupně dohánět resty do S5 a IK. Ve 1209 se mi daří pěkné QSO s Ivanem YU1LA do Bělehradu,  853km se super signálem a pak asi 30min zkouším přes letadlo vydolovat super slabý signál YT0A na 970km. YT0A mě slyší dobře, ale má jen QRP. Delší dobu vím, že je tam 0něco4 a po dalších asi 10 minutách konečně zjišťuju, že je to 014 a QSO je doma, uff. To už se ale blíží konec závodu ale ještě se v poslední hodině daří udělat pár pěkných QSO, jako například OZ9PP do JO47 763km, Tomáše OK2PWY, nečekaně mě na randomu s pěkným signálem zavolal známý klub I4JED z JN54PD, takže nechávám pozdravovat Franka, I4LCK. 15 minut před koncem závodu vidím, že se blíží pěkné letadlo na F1NZC. Ten jezdí z JN15 a po našem pěkném QSO v květnovém závodě jsme si na chatu o NAC domluvili, že to budeme zkoušet i na 23cm. 5 minut před koncem závodu očekávané letadlo opravdu přiletí a s pěkným real 559 signálem F1NZC JN15 končí v logu, QRB 891km. Takové zakončení závodu si tedy nechám líbit, paní Müllerová ;) Ze všech skedů se pár stanic nepovedlo, nejvíc mě mrzelo nedokončené QSO s YU7AJM a G5LK/p, s kterým jsme se několikrát velmi dobře slyšeli, bohužel AJM měli jen QRP a G5LK není příliš rychlý telegrafista a na SSB to by příliš slabé a krátké, tak snad příště. Také se nepovedlo domluvené QSO s I4CVC. Konečný výsledek trochu zkazilo, že jsem velmi těsně nedosáhl magickou hranici 200 QSO, ale na druhou stranu povedlo se mi udělat krásných 12xI, což bylo dokonce o dost víc, jak na 70cm. Celkový výsledek sice mohl být o něco lepší, ale nedošlo k žádné fatální poruše, nový PA fungoval v pohodě, v logu bylo nezvykle hodně spojení přes 800km, takže z mé strany spokojenost.

Jediná věc, který mi trochu kazila vysílání na 23cm bylo ultra-brutální rušení od OK2M. Problém se táhne již několik závodů po sobě a rušení vzniká zejména když máme na sebe otočené paraboly, na těch cca 114km máme mezi sebou přímou viditelnost. Nějak se na problému s rušením může projevovat i nedaleký radar, ale závěr je, že to budeme muset s OK2M do UHF Contestu nějak řešit. Z naší strany pro to děláme maximum, od PD máme stabilnější příkon elektřiny na bunkr, zařízení máme opakovaně přeměřené, na vstupu interdigitální filtr, testuju ho každý provozní aktiv a příště asi zkusím vytunit náš RX nějakým dalším filtrem. Jenom doufám, že takto zodpovědně k tomu budou přistupovat i u OK2M. Trochu jsem měl mimochodem obavu s rušením od OL4A, ale na rozdíl od Klondajku je mám směrem do SP, takže na sebe antény příliš netočíme, takže nemám, co bych Rišovi v tomto ohledu vytknul. Kupodivu na pásmu též vyjeli OK1KAD a ti měli signál na 10km přímé viditelnosti dobrý, TNX. Poměrně silný signál má i Jirka OK1FPG z Mezivrat, ale tomu bych taky nic nemohl vytknout. Zato OK2M vyráběli po nasměrování po pásmu tisíce parazitů v takových silách, že mám poměrně problém poznat, kde se nachází hlavní signál. Spletry dosahují na Smetru až S7.. Možná bychom mohli zorganizovat nějaký společný měřící den, vzít spektrák, sajtmastr a všechno si to projít, co tomu říkáte?

9cm je stále naše QRPP Popelka, tentokrát byly podmínky průměrné, aktivita v DL nízká a tak jsme s 0,1W udělali alespoň některé okolní stanice. Za zmínku stojí snadné 260km QSO s OK1KUO přes Klínovec, které se nám daří dělat tak každý 4. závod. Na 23cm byli velmi silní OK2KYZ až S9+40, bohužel dostat je na 9cm se nepodařilo. Jejich 9cm OP na chatu neodpovídal a když jsem zavolal 23cm OP s žádostí o 9cm, tak mi bylo řečeno, že 9cm se provozuje z jiného shacku, že mám napsat na KST chat a že víc to operátora nezajímá. Škoda..

Nyní ještě pár slov k pásmu 10 GHz, protože Jarek 1KN asi k tomuto pásmu tradičně moc nepíše. Začátek se povedl, hned po dohození z 23cm se povedlo pěkné 3cm SSB tropo QSO s HB9MDP na 436km a pak spojení s DL1SUZ, DL0VV, do OK2 a OM. Bohužel OM6A tentokrát 3cm neměli a OM3RRC se nám udělat v sobotu nepodařilo, signál byl příliš slabý. Potěšilo alespoň snadné QSO na 354km s OE3A a OE3KEU/3. Pěkný signál měl též Dan, DL3IAE. V noci pak Jarka vystřídal Janek, DM3JAN, který úspěšně složil maturitu a je krom jiného nadějný SSB i CW operátor. Po QSO s DL3MBG jde ke grilu a 3cm zůstávají na mě. Kolem půlnoci se mi po letech daří pěkné QSO s OK2C (no vida), OM1GX na 372km a DK5NJ. Ráno pak dělám v 3:53utc po dohození ze 23cm i OK2R 303km a OL4A. Karel OK1JKT má o 12 QSO míň, což jsem nečekal a tak jsem se vyhecoval k dalším pokusům. PI4GN bohužel tentokrát neprochází a PI4TUE není QRV, nicméně se mi nečekaně daří krásné 503km tropo QSO s 9A1CMS. Využívám trochu zlepšených condx a vzápětí dělám i Vlada z OM3RRC, signál je tentokrát na 419km FB. Dále se daří poměrně snadné QSO s Giorgim, IK3GHY na 544km. Giorgio je dobrý telegrafista, takže po zvládnutí specifik provozu přes letadla teď už QSO děláme téměř každý závod, TNX. Občas si říkám, škoda že to takto dobře třeba nejde i s IQ1KW.. Na 3cm se mezitím v 8h ráno vrací Jarek a hned se mu daří pěkné QSO s OZ1ALS, čímž překonává IK3GHY v tabulce ODXu o 1km hi. Také se mu daří pěkné tropo spojení s Jožem S51ZO na 483km, což je u nás situace tak jednou z pěti závodů, TNX. Mezi tím pokukujeme po mracích na radaru, ale QSO na západ se přes RS stále nedaří, bouřky jsou přes 500km daleko. Až těsně v poslední hodině závodu se daří využít RS s DD7PC a DK7QX na 346km. Zkoušíme PA3AWJ 600km, kterého OL4A snadno udělali, bohužel mraky pokrývají téměř celé Německo a tak díky útlumu to na větší vzdálenosti nechodí, nedaří se ani opakovaný sked s PI4GN. Závod na 3cm končíme s 54 QSO a 13 366km s ODX OZ1ALS 545km. Myslím že vzhledem k účasti a chybějícím RS condx celkem spokojenost.

Potom již za pěkného počasí následuje balení zařízení. Naštěstí PO a UT je státní svátek, takže není kam spěchat, takže večer sice odjíždí většina party, ale tvrdé jádro likviduje zbytky masa u ohníčku, domů pak ze závodu přijíždíme až v pondělí večer. PS: díky Láďovi za 30l sud s dobrým pivem.

Pokud jde o pásmo 70cm, neseděl jsem tam ani minutu, nicméně přišlo mi, že tentokrát nebyl výsledek příliš slavný, ať už za to mohl problémy s SWR u transvertoru a kvůli tomu snížený budící výkon, nebo kmitající LNA u jižního Stacku. Nicméně jak onehdy napsal David: Když se nám něco občas nepovede? Je to všechno jen sport. Pro kousek potištěného kartónku to všechno neděláme, děláme to proto, že nás to baví.

73 & doufejme, jestli to vyšší moc dovolí, tak na slyšenou v říjnu

Matěj, OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 112 949 365 314 YT5W       KN04RF 947 2400 2x8x8elY,4x8EL, 12x6elY,38el M2 179 (-41) 85 (- 1)
23 cm   67 278 199 341 YT0A        KN04UC  970  750 240cm Dish, 2x150cm Dish   94 (+30)  35 (+ 5)
9 cm      1 165       7 166 OK1KUO    JO80FF   262      0,1 15dBd Patch    3 (+ 1)   3 (+ 1)
3 cm   13 366   54 247 OZ1ALS    JO44XX   545   20 70cm Dish   30 (+ 10) 11 (+ 0)

*) Note: comparison with last year July contest  
(ve srovnání s loňským Polním dnem)


  


 

 

  


 

 

 


 

 

  

 

fotky v plném rozlišení naleznete tady: https://ok1teh.rajce.idnes.cz/PD_2021_u_OK2KKW_OK2/