Polní den 2020 u OK2A/OK2KKW
 

For translation from Czech you can use Google translator

Letošní, pro nás jubilejní Polní den se vyznamenal slunečným počasím. Po celé řadě deštivých závodů jsme tomu už ani nevěřili, ale po propršeném čtvrtku skutečně v pátek zasvitlo Slunko a umožnilo nám relativně v suchu (relativně proto, že byl pěkný hic) zkompletovat řadu nových antén, namontovat opravenou anténu M2, vyrobit třmeny na novou anténku na sever, nově zakotvit rotátor pro stožár 23cm, nu a tohle všechno (i 3cm anténu se stožárem) pěkně zapojit, zvednout a namontovat tak, jak je pro řádný contestový provoz nezbytné.  Takže práce jsme měli opravdu dost a dost (i když některé fotky tak nevypadají), což vyústilo v tom, že stavbu velké paraboly na 23cm jsme pro tmu museli nechat na sobotu.

A teď k tomu vzpomenutému jubileu. Letos o Polním dni to bylo přesně 30 let, co jsme odjeli náš první závod pod značkou OK2KKW! Polní den jsme sice tenkrát na body na dvoumetru vyhráli, ale ČSRK nás diskvalifikoval pro chybu v datu našeho logu. Myslím, že ani po 30-ti letech bychom se za tehdejší výsledek 190 tisíc bodů (s jednou anténou a jedním PA) nemuseli stydět. Bohužel na 70cm jsme tenkrát dosáhli jen na 3 místo, protože jsme s výkonem 60W nebyli vůči konkurenci na Klínovci dostatečně výkonově vybavení, hi. Copak se od té doby změnilo? Samozřejmě multibeaming, používání remote RX i TX u nejmenovaných vyvolených a výkony rostoucí do závratných výšin. A hlavně rostoucí stádnost lidí, "cymbalizace" amatérského rádia a rezignace stárnoucí radioamatérské komunity na výchovu našich nástupců jakožto přímý důsledek "práce" ČRK. Co se nezměnilo je radost z dobře odvedené práce, především když se podaří v dobré partě lidí strávit pohodový víkend v krásné přírodě a jako bonus porazit rivaly. To se nám letos podařilo, všechno nově postavené, nebo renovované zařízení pracovalo správně a výsledek nás tak velice uspokojil.

Závod jsme začali včas. Zatímco Láďa OK1DIX si užíval počáteční pile-up, na 23cm, kde se nám podařilo opravit velkou anténu, která nám žuchla dolů na konci mikrovlnného závodu, bohužel už po cca hodině závodu zkolaboval 23cm PA 400+W. Tímto se také alespoň dodatečně omlouvám OK2BXU, který právě v tom okamžiku přijel i s XYL, že jsem na něj byl poněkud nevrlý, protože vidina naprosté ztráty výsledku na tomto pásmu mne po veškerém úsilí  s opravou a se stavěním těžké paraboly dosti naštvala. Ale nakonec to dopadlo dobře, i když to stálo dosti krušných chvil. Ale prý konec dobrý - všechno dobré, tak snad alespoň dodatečně si mohu oddechnout a návštěvě se alespoň dodatečně omluvit. Ale teď už se vrátím k onomu problému:

Jak už je napsáno výše, hned asi hodinu po začátku závodu mne z 23cm pracoviště volá OK1TEH, že z velkého PA (400 W) nejde žádný výkon.  Přiběhl jsem k němu nahoru do karavanu, abych si rychle ověřil, že tomu tak skutečně je, že výkon je nula, i když buzení, ani napájení zjevně nechybí.  Co teď?  Jak na "betonech" opravovat zařízení, které pro servis SMD technologie vyžaduje delikátní laboratorní vybavení?  Nejprve tedy krátké ohledání: trvá to cca 15 minut, než se mi podaří plně demontovat vše, co brání pohledu do útrob tranzistorového zesilovače. A tam vidím hotovou spoušť -  Výstupní 90° hybridní obvod se zřejmě příliš zahřál, mikropáskový obvod prasknul a VF výkon zapálil oblouk mezi výstupním vedením a vedlejším uzemňovacím šroubkem. Laminát plošného spoje vyhořel přes celou svoji tlouštku až na VF zem na druhé straně desky - nu a potom hořel dál. Výstupní mikropáskové vedení ke konektoru N zmizelo stejně, jako přívod  a SMD detekční dioda měření výkonu.  Tady jsou dvě fotky:

Nepochybně značně neuváženě jsem Matějovi slíbil, že s tím "něco udělám" a že se ještě uvidí.  Usoudil jsem, že 4 výkonové tranzistory by nemusely být zcela vadné, protože pokud by byly, ve výstupních obvodech  PA by nemělo co hořet. Takže nějaký výkon tam musí být a otázkou bylo pouze to, jak jej "dostat z PA ven"... Nejprve jsem z laminátové desky vyškrábal veškerý shořelý a zuhelnatěný materiál, protože ten by jistě hořel dál. Půjčil jsem si od Karla OK1FLY kladivo, z auta vzal sekyru jako kovadlinu a z měděného drátu smyčky do pistolové pájky vyklepal měděný placatý mikropásek, ostříhal jej na patřičnou velikost a jedním koncem jsem jej připájel na pin N-ka a druhou stranou na roh hybridního obvodu sdružovače. Ten, aby držel na místě, jsem přilepil na vyžíhaný laminát desky nepatrnou vrstvičkou sekundového lepidla z kyanoakrylátu. Celý "nový" mikropáskový obvod jsem potom sekundovým lepidlem ještě "zalakoval", abych vyloučil zapalování případného VF oblouku vůči okolí.  Protože v hořícím VF oblouku také "vysublimovala" detekční dioda pro měření výstupního VF výkonu, zapájel jsem na její místo jedinou diodu, kterou jsem našel - domníval jsem se, že by to mohla být 1N4148 a že wattmetr bude alespoň ukazovat nějakou výchylku. Mýlil jsem se.

Měřáček neukazoval nic a teprve dodatečně jsem zjistil, že to byla Zenerka.. PA jsem zašrouboval a předal OK1TEH se slovy, ať jej nebudí na víc, než polovinu nominálního proudu a ať čeká, že to zřejmě stejně shoří znovu. V duchu jsem této opravě PA dával tak maximálně hodinu... Jenže přežilo to až do konce závodu! Doma jsem ze zvědavosti PA změřil. Při polovičním napájecím proudu dával cca  175 W VF výkonu. Pokud si myslíte, že Matěj se tentokrát na pásmu 23cm dosti zapotil, aby se dovolával protistanic, máte nepochybně pravdu. Jenže ten kluk je dosti tvrdohlavý a když se do něčeho zahryzne, tak nepoleví. Výsledek 23 cm pásma proto nakonec vůbec nebyl špatný - ale to určitě lépe napíše sám níže.

A potom  byla noc. Asi v 5 ráno jsem našel Matěje spát v podivně zhroucené poloze a aby nebyl ráno jak přeražený, na chvíli jsem ho vzbudil. Netvářil se přitom zrovna oduševněle, hi.

Závod skončil a s výsledkem jsme opravdu spokojeni. Snad se nám konečně smůla posledních let začne na paty lepit alespoň o trochu méně. To, že na 70cm všechno a na 23cm s výjimkou PA (ale naposled jsem jej měl otevřený před 10-ti lety) skoro všechno fungovalo správně, bylo moje soukromé vítězství.

Většinu zařízení i antén jsme sbalili ještě v neděli a protože následující den byl svátek, zůstali jsme na kopci až do pondělí. Užili jsme si tak ještě jednou spokojené posezení u táboráku a zamlsali si na skvělé dobrotě, kterou byly marinované steaky. Super Karle!  Nu a nakonec jsme ještě shlédli úžasnou podívanou na raritní NLC stratosférické mraky. Byl to pohled, který člověk vidí v průměru jen tak jednou za rok. Tak zase příště! Třeba přivezeme ještě něco dalšího...

73 OK1VPZ


70cm report OK1DIX:

Co napsat k  letošnímu Polnímu dni? Prostě vydařená akce i když s nějakými problémy na 23cm (viz reportáž OK1TEH a OK1VPZ). Jako obvykle jsme s XYL Majkou, OK1DYX dorazili na kopec ve čtvrtek k večeru, kde nás již očekával Jarda, OK1JFB. Cestou sice ještě spadl nějaký déšť, ale v Krušných horách již nepršelo a předpověď byla slibná. Později dorazil i Karel OK1FLY. Stihli jsme tedy připravit pár věcí pro stavbu antén a večer opéct nějaké pochutiny na ohni. Pak jsme se odebrali k zaslouženému odpočinku. Pravděpodobně horský vzduch způsobil, že jsme ani nezaznamenali noční příjezd OK1VPZ a OK1TEH.

V pátek už bylo počasí na rozdíl od předchozích dnů a týdnů pěkné, jen občas dost pofukovalo. Začali jsme s instalací antén na 70cm, z nichž byly stacky s osmi anténami zcela nového designu. Místo dosavadních desetielementových antén WIMO WY-7010, jsme použili poprvé osmielementové antény stejné délky, navržené Hartmutem, DL7YBN ve spolupráci s OK1VPZ . Změny doznaly i rozteče ve stacku na stožáru, takže se teď celý systém dostal bezpečně nad okolní stromy. Pokrokem je i nový držák elektrického vrátku, který vyrobil Karel, OK1FLY. Během dne přijel i můj osvědčený spolupracovník na stožáru Tomáš, opět na svém motocyklu značky Yamaha. Stavbu občas komplikoval docela silný vítr a zdržel nás vadný jumper, ale všechno jsme nakonec zdárně postavili.
 

Zbývala stavba 3cm a 23cm na bunkru. 3cm s již osvědčeným systémem pěti kotev byly nahoře co by dup, ale 23cm se trochu protáhly, neboť se vrtaly základy pro svorníky na nový držák rotátoru (opět vyrobené Karlem, OK1FLY), abychom nedopadli s velkou parabolou jako při Mikrovlnném závodě, kdy se při sundávání poškodila. Vztyčení jsme tedy ponechali na sobotu i kvůli otravným tiplicím, které nás neustále žraly, a šli raději opět k ohni okusit nejrůznější pevné i tekuté pochutiny. Sobotní ráno bylo jako vymalované. Vztyčili jsme stožár s parabolami na 23cm a Matěj, OK1TEH zapojil všechna zařízení. Dopoledne dorazil také Fred, DH5FS, můj kolega na místě 70cm operátora. Na 70cm v tomto závodě nebyly prakticky žádné problémy, vše fungovalo a tak jsme s Fredem měli trochu času na zkoumání vlastností nových stacků poslechem majáků a konstatovali, že fungují velmi dobře. Jelikož OK1VPZ vyrobil o 4 nové antény více, mohli jsme ještě postavit jeden malý stack na nízkém stožárku směrem na sever, kde nejsou žádné blízké terénní překážky. I tento stack fungoval nad očekávání dobře, byl na něm slyšet i maják OZ7IGY.

Ve 1400 UTC jsem rozjel závod na 70cm. Pile up byl dle očekávání. Sice jsem se hned na začátku zdržel s IO2V a OZ9FW, ale 115 spojení za první 2 hodiny bylo slušných. Podmínky nijak super, ale několik zajímavých spojení bylo I4CIV (714 km), HA6W (615 km), náš známý Maurice F6DKW (784 km), IW4ARD (696 km), 9A8D (711 km), 9A3JN (609 km), IU4FNO (668 km). Pak předávám veslo Fredovi a i on hned udělá několik pěkných QSO s I3NPF (724 km), PA1TK (604 km), SM6CEN (780 km), na CW YO5KDX/P (798 km), SF6X (780 km), HB9IAB/P (605 km) a opět CW YT5C (788 km), přijdou i IQ1KW (765 km) a YU7A (736 km). Po večeři s k tomu zase sedám. Je ale cítit, že podmínky se postupně zhoršují. Počasí sice stále dobré, máme už přes 200 QSO, ale je to hodně rozfoukané, žádný směr, kam by to nějak chodilo lépe, než jinam. Ze zajímavějších stanic přišel PI4Z (637 km) a přes letadlo CW Ivan, YU1LA (853 km).

Začínáme chatovat a díky tomu se opět povede pěkná sekvence spojení. Nejdříve napíše Chris SM6VTZ, že je velké letadlo na cestě. Volám tedy CW jeho směrem. Než přijde, tak zavolá OZ8ZS (609 km), pak přijde přesně podle AirScoutu Chris (893 km), který zůstane naším ODXem a vzápětí zavolá I2FHW (675 km). Za 4 minuty 2177 bodů. Kdyby to tak vydrželo, hi. Přes chat se dohazují a udělají ještě 9A2SB (691 km) a 9A2UV (691 km). Střídáme se znovu s Fredem. Provoz kupodivu trvá i do pozdějších hodin, účast není tak zlá, jen je vidět, že v DL se kvůli epidemickým omezením neúčastní klubové stanice. To má ale na druhou stranu pozitivní stránku v tom, že nás neruší DL0GTH. Do půlnoci UTC přijdou ještě F6HMQ (765 km), 9A5ALC (692 km) a 9A1I (582 km). Pak už aktivita klesá. Jdu spát a k rigu sedá na noční CW seanci Karel, OK1FLY. Vydoluje několik S5 a OM stanic, ale jak už to dnes bývá, v noci je aktivita velmi nízká. Ráno vidím, jak provětrává hlasivky OK1VPZ. Opět přebírám žezlo, ale podmínky jsou viditelně horší než v sobotu. Žádná dlouhá QSO i většina skedů z chatu nedopadne. Jedinou zajímavostí v této chvíli je QSO s DN1LR, což je šestiletý operátor, syn DK1TR a vede si velmi dobře. Z chatu projde IK4LFI (694 km) a IZ3NOC/5 (694 km) a OZ9GE (632 km). Během dopoledne se střídáme s Fredem. Kladem je vyšší aktivita v neděli dopoledne a tak chodí QSO především z DL a občas projde i něco delšího jako 9A/S53CC (627 km), OZ1SKY (674 km) a několik nových stanic z HB, což je zjevně i díky vylepšeným stackům. Po neúspěšném pokusu večer se konečně povede přes letadlo YU7AJM (764 km). Závod dojíždíme v poklidu střídajíce se s Fredem. Z delších QSO už jen PA/DF6JL (604 km) a HB9AOF (688 km) a těsně před koncem ON4KBE (615 km) a HA7NS (608 km).
 

Pak už jen skládání, které také proběhlo za příznivého počasí. Mým partnerem na stožáru byl tentokrát Fred, DH5FS (TNX). Negativem byly jen opět všudypřítomné tiplice, které žraly o 106, neboť se utišil vítr. S Majkou, OK1TEH, OK1VPZ a OK1FLY zůstáváme na kopci do druhého dne, vzhledem ke svátku nebylo kam spěchat. Odměnou nám byl po setmění nádherný velmi vzácný pohled na ozářené stratosférické mraky.

Výsledek na 70cm 407 QSO a přes 131 tisíc bodů je velmi dobrý, zvláště uvážíme-li nevalné podmínky, zatím stále platný zákaz Multi kategorie v DL a nedostatek velkých letadel. Pozitivní bylo, že po několika závodech s různými problémy tentokrát na 70cm fungovalo všechno bezvadně. Díky suchému počasí nebyly také žádné problémy se spojením mezi pracovišti přes PLC a na Internet, což umožnilo naplno využít AirScout ve spojení s novými možnostmi v programu VUSC. Stacky s novými anténami a další pevný směr se čtyřčetem na sever se osvědčily a přispěly podstatným dílem k výbornému výsledku. Díky všem za spojení a budu se těšit na slyšenou nejpozději v říjnovém UHF/SHF Contestu.

Láďa OK1DIX


Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Jak už to u nás na kopci bývá, PD je pro nás dosti speciálním závodem. Předně, jelikož bývá v 1042m ASL dobré počasí a je dlouho vidět, je čas na zkoušení nových vychytávek pro hlavní závod v roce, kterým je pro nás říjnový UHF Contest. Před rokem jsme poprvé vyjeli s 2,4m parabolou, letos hlavní přípravy patřily upgradu anténnímu systému na 70cm. Ještě než se budu věnovat mikrovlnám, chtěl bych k tomu napsat pár slov věnovaných lidem, kteří si myslí, že o výsledku rozhoduje jen dobrý operátor..

Přípravy

Předně táta VPZ se hecnul a spolu s Hartmutem DG7YBN vyvinul zbrusu nový typ stacků, který nahradil starší antény Wimo (což se podařilo i zakoupením nové měřící techniky pro doplnění SiteMasteru, který neumí Smiťák). Dosud jsme tyto Wimo antény používali s extrémně velkým vertikálním stackingem, což sice může teoreticky přinést zvýšení zisku celé anténní soustavy, ovšem na úkor štěpení anténního laloku. Jak se při praktických testech navíc ukázalo, tato výhoda se v našich podmínkách, kdy jsme obklopeni hustým lesem, ve většině směrů stírá narušením 1. Fresnelovy zóny. Nové stacky tedy změnily při zachování délky rahna stacking z 1,3m na 0,9m a bylo to znát. Dalším krokem byl důkladný repas 38el M2, který zatím proběhl pouze u dipólu, ale do budoucna proběhne i pro všechny prvky. S M2 to bylo vůbec zajímavé, prvním překvapením bylo, že skládaný dipól nelze nastavit bez smontování celé dlouhé antény, i když první segment má tuším již celkem dlouhou anténní řadu asi 12ti direktorů. Ono taky smontovat 10m dlouhou M2 (13WLA) doma na balkóně v paneláku není úplně to pravé ořechové.. Málem jsme na to doplatili, jelikož jsme M2 přišroubovali na 3m malý stožárek z 55mm trubky, která byla chycena dvěmi šrouby M6 k masivnímu zábradlí. Při příjezdu domů z chalupy koukáme, že o patro níž se na nás M2 směje do okna (!). Naštěstí z balkónu úplně nespadla, ale k letu o 8 pater níž chybělo už jen málo. Co jsme totiž byli pryč, tak přišla bouřka a zdánlivě bytelné šrouby M6 vzaly za své...

Dalším bodem upgradu byla revize všech N konektorů, a že jich u těch všech antén a kabelů je.. Navíc jsme oprášili i dávný Davidům sen o pátém směru, jelikož jsme ze zbytků jeklů postavili ještě "malý" 4x8el stack (do kterého mimochodem šel nejmenší PA s 1xGI7b, která má jen 1450V na anodě), takže výkonově žádná hitparáda, což ovšem znamenalo také udělat nový koaxiální přepínač pro 5 vstupů RX. Ke všem stackům pak bylo samozřejmě nutné přenýtovat a udělat nové uchycení, kabely, nové bytelné slučovače 1/4 atd. atd.

Nejzábavnější pak bylo vyplňovat acidurky u stacků izolační pěnou, protože přeci jen pokud nejsou víčka krabiček dostatečně utěsněna, tak díky tlaku pěny může občas dojít k explozi lepkavé "hmoty" ven, což aplikovatel, tedy já, na začátku nevěděl :-) Po tom všem pak byl závěrečný několikahodinový test dvojkonce s termokamerou už vlastně prkotina.. Celkem tedy několik měsíců práce, kilometry naběhané po schodech z hamshacku na balkon a velké očekávání, jestli se provedený "masakr" vůbec nějak pozitivně projeví a celou svědomitou přípravu nezhatí nějaká prkotina, jako například japonský studeňák o UHF Contestu v budiči. Ostatně náš klub nepatří k těm, který by si mohli dovolit na závody vozit náhradní PA..

Mimochodem, protože všechno zařízení musíme každý závod transportovat téměř 300km tam a stejnou vzdálenost zpět, už jste někdy přemýšleli nad testem vašich PA na otřesy? Pokud jste v minulém roce navštívili konferenci Radiokomunikace 2019 v Pardubicích, byla tam kromě přednášky Mirka OK2AQ také zajímavá přednáška o CubeSatech. Jak se prý testují CubeSaty na otřesy při startu z Francouzské Guayány? Přetížení prý není velké a otřesy nákladu nosiče nepřesáhnou otřesy pračky s vylágrovaným ložiskem :-) Co mi to jen připomíná ;) Na českých silnicích takhle naše zařízení testujeme už celá desetiletí.

Na závěr odstavce o přípravách snad jen dodám, že jsme ještě o víkendu před závodem udělali "malý" 300km výlet na kopec a posekali na našem pozemku plac pro stavění antén strunovou sekačkou na trávu..

Závod na 70cm splnil očekávání, koncové stupně "koncovaly", antény "anténovaly" a tak jediným drobným nedostatkem byla absence sudu piva, jelikož o víkendu před závodem jsem měl 3 dny po sobě horečky +39°C, takže nebylo jasné, jestli vůbec pojedeme a sud tedy objednaný nebyl. Naštěstí den před odjezdem jsem dostal potvrzení, že se o COVID nejednalo, uff.

Ještě na závěr k výsledku na 70cm, během závodu jsem ze vzdálenosti 400m na holou FT847 bez zapojeného anténního vstupu občas prověřil kvalitu našeho signálu. V sobotu mi přišel trochy širší než normálně, v neděli pak již bylo vše v normě. Jinak jsem též slyšel bez antény na těch cca 150km OL3Z (a OL4A), jinak jsem ale 70cm na bunkru používal hlavně jako MF na 433 MHz pro 9cm. Osobně si ke QRM myslím asi tolik. Láďa je toho názoru, že byl problém v chybně nastaveném zisku u K3S, já si spíš myslím, že v sobotu jsme jeli kolem 432.178, tedy poměrně blízko jak OL3Z (.210) tak OL4A (.160) a navíc jsme měli vypnuté krystalové filtry. V neděli jsme se odladili podstatně výš kolem 432.280 a rázem bylo po problému. Myslím že příště opět radši zvolíme oblast někde těsně pod .300 a v kombinaci s MF filtry pak už nebude problém. Ono těch ± 432.180 taky není žádný výhra, protože na .180 sedí už roky QRO stanice jak DF0MU v JO32, tak i IO2V v JN54. Spíš mě mrzí, že stejně jako na 23cm nejsme schopni na 70cm každý závod jezdit na stejné frekvenci tak, aby si to zahraniční stanice vštípily do hlavy. Možná to také bude díky nízkému QRO (největší PA dává v závodě tak 650W PEP) a rovněž kvůli OK1OPT s jejich tradičně špatným signálem při CW, kvůli kterému často kličkujeme jak zajíci. Mimochodem pozitivum tohoto závodu alespoň byla po dlouhé době úplná absence rušení od OK1KAD, díky.

Co tedy na 70cm příště? Pokud nám vydrží zdraví a nadšení, dalším projektem bude hlavně renovace domečku postaveného v roce 1962 PTPáky, do kterého opět(!) zatéká a natření stožáru (které provede hádejte kdo :-). Z hlediska antén by to chtělo dostat 5. stack trochu výš, než jen 5m nad zem, bohužel v našem QTH je díky zeleným nemyslitelné zabetonovat druhý stožár a vozit 100 kilový magirus z Prahy už pro nás taky není to pravé ořechové. Ale alespoň nás nikdo nebuzeruje a baráček je náš. Pohledem ze 400m vzdáleného pracoviště mám také pocit, že se nedostatečně věnujeme směru do Itálie, kam jsme za Davida dělávali i 3x tolik Italů, než teď, i když pravda v době Korony něco srovnávat je dost ošemetné a navíc tentokrát to směrem na jih opravdu nechodilo.. Také se mi na 70cm ve srovnání s konkurencí tak úplně nepozdává práce s ON4KST chatem během celého závodu (s výjimkou, kdy se chatu věnuje Fred), kvůli které nám tentokrát uteklo pár stanic nemluvě o pouze 2xF(!?) a dost nízkém počtu QSO přes 800km. Jinak v plánu je též zabudovat 1kW cirkulátor 1306A do bedny spolu s zbrusu novou zátěží a indikací. Cirkulátor jsem opatřil u firmy Valvo a chodí FB. Tímto mimochodem dík Karle za zapůjčení "ptáka" (Birda).

Nyní pár slov k dění na Spáleništi

Na kótu jsme s VPZ dorazili, v obvykle přetíženém pašíkovi, v noci ze čtvrtka na pátek, tedy vlastně až ve 2h v pátek ráno. Ranní budíček následoval záhy a tak jsme se pustili do práce počínaje rozvinutím 400m dlouhého kabelu na bunkr. Zde bych chtěl vyzvednout společné dílo v podobě nové plně motorizovaného navijáku, který jsme si poprvé zkusili o UHF Contestu, ale teprve teď jsme díky zejména práci Karla, OK1FLY na navijáku mohli plně využít jeho potenciál a šlo to super! Navíc Karel pro nás připravil překvapení v podobě dokonalých držáků na stacky, TNX! Zejména zvedání těžkého 12x6el DK7ZB stacku šlo jako po másle a dokonce ani nepadlo jediné slovo ku*va. O to hůř se nám ale zvedal nový 8x8el stack. Základem problému byla absence dlouhé tyče na jeho konci, ke které je uvázaný pomocný špagát, kterým při vytahování držíme balanc. Další problém byl pak v nedotažených šroubech spojující 2 tyče se čtyřčaty. Díky tomu si na fotkách všimněte, že antény u severního stacku nejsou nad sebou v jedné rovině a teoreticky nám tam severní stack asi nechodil úplně optimálně. U jižného stacku jsem improvizovaně použil prodloužené přes závitovou tyč a tak jižní stack se podařilo postavit napoprvé v naprosto ideální poloze. K tomu všemu Láďovi na vrcholu stožáru asistoval Tomáš, takže jsem nemusel po nemoci nikam lézt, díky! Na závěr jsme pak postavili 2m nad úroveň střechy nový 4x8el stack, fixně otočený někam na Berlín. V průběhu stavění dorazil na kopec Ivan, OK1DAQ, který nám přivezl flaškové konce (TNX).

Antény na 70cm jsme měli nahoře až někdy v pátek ve 19h, takže na stavění mikrovln již nezbýval příliš čas. Naštěstí díky skvělému systému OK1DIX se teď 17kg vážící 3cm "ozruta" staví na 12m dlouhé páce stožáru jedna báseň. Horší to ovšem je s monstrózní 2,4m cca 35kg vážící parabolou na 23cm, jejíž stavění jsme protentokrát nechali až na sobotu. Dohnaly nás k tomu díky panujícímu bezvětří i otravné mušky, kterým říkáme Tiplice, které rády lezou do vousů a dokážou člověka poštípat od hlavy až k patě. Nicméně večerní posezení u ohýnku a následná grilovačka neměla chybu (dík Ivane za "losí víno" a Karle za skvělé marinované stejky) a protáhla se až do 2h ranní. A propós dokonce nás uprostřed zábavy poctil na svém motocyklu i "zvěrolékař" Jirka. Mimochodem příště bude třeba opatřit novou akustickou kytaru, která zdá se padla za Císaře pána a jeho rodinu ;)

Ranní exhumace, kdy bližní nemají úctu k mrtvým, šla ztuha, zvláště pak když jsem od 8:30 ráno do 12h strávil zapojováním všeho 70cm železářství a dalších plastových hejblů naší (bez)drátové sestavy.. Vše nakonec zpívalo a hrálo, a něž jsem zapojil poslední kablík, tak na bunkru dokonce stálo i parabola na 23cm (dík!). Aniž bych aplikoval oběd, tak jsem sbalil cca 40kg vážících beden s konektory a kabely a přesunul se do bunkru. Zde vše fungovalo tak, jak mělo a tak jsem si dokonce dovolil luxus hodinu před závodem zajít na barák na vynikající guláš OK1KN (TNX). Mezi tím na kopec dorazil "ein Freundschaftsbesuch" v podobě Freda, DH5FS. Mimochodem Fred byl pro náš výsledek na 70cm zcela klíčový člověk, kromě toho že je dobrý kamarád je i vynikající operátor a není náhodou, že se oproti minulému roku povedlo udělat o 30xDL víc, TNX Fred!

Závod

Závod startujeme v tradiční sestavě, na 70cm Láďa DIX, na 23 a 9cm moje maličkost a na 3cm Jarek, OK1KN. V první hodině to příjemně odsejpá, bohužel podmínky nejsou ve srovnání s Mikrovlňákem nic moc a ze západu je silně cítit absence DL stanic. Po asi hodině a půl uprostřed spojení s DK1KC/P najednou z ničeho nic zhasne větší 23cm PA a je konec šmytec. Rozdělané spojení dokončuji otočením druhé antény se 100W PA, spojení dohazuji na 3cm a jdu QRT. Závada vypadá dost zvláštně, určitý "optimism" vzbuzuje alespoň normální klidový proud. Nedá se ale nic dělat, urychleně přepřahám na 100W PA a pokračuji alespoň tak. Se 100W za špatných podmínek je to ale slabota, takže se radši přesouvám na 3cm a ke 23cm pouštím Jarka. Odměnou je mi alespoň pěkné 3cm QSO přes 500km s OZ1ALS a IK3GHY. Mezitím venku "vědci v bílých pláštích" se snaží vykřesat "z lipového dřívka" nový výstupní obvod za couplerem a světe div se, po asi 90min je PA opět na svém místě a zdá se, že dokonce dává i nějaký ten výkon! V té době již ovšem má konkurence náskok jak prase.

Naštěstí PA má, jak se zdá, docela tuhý kořínek a tak se podaří odjet závod na provizorně opravený PA až do konce, hluboce před tátou smekám.

Pokud jde o spojení během závodu, je to slabota, ať již absencí pořádného výkonu, špatných condx a nízkou aktivitou, resp. vším dohromady.. Sice se daří dělat klasické stanice jako IQ1KW, 9A2SB, 9A2UV, ale tolik dohozených QSO ze 70cm jsem už hodně dlouho nezužitkoval... Rovněž na 9cm se mi nedaří dovolat se na tentokrát poměrně slabé OK1KUO, DC7QH a tak zde alespoň se 100mw dělám jako ODX Rudiho, OE5VRL na 244km, tnx. Snažím se, co mi síly stačí udělat na 23cm než půjdu spát 100 QSO, ale tentokrát tato hranice padne až ráno.. Potěšilo alespoň poměrně snadné QSO s SM6VTZ 894km, TNX!

V neděli ráno se pásmo přece jen alespoň trochu otvírá, i když směrem na jih jsem již takto špatné condx dlouho nezažil. Dělám G3XDY 827km, F6DKW 784km s pěkným signálem a další. Jelikož Jarek ještě není v karavanu, co chvíli sedám ke 3cm a pokouším se o nějaký ten DX, což nakonec po delším boji vede k pár spojení do OM. Pak si opět sedám ke 23cm a dojíždím závod. Hodinu před koncem se mi daří udělat pěkné QSO s SM6CEN na cca 780km a těsně před koncem také SM7LCB, který ani nevěděl, že je závod. Bohužel až 1min před koncem jsem slabě zaslechl Ivana YU1LA, ale to již závod končí, škoda. Mimochodem dělal jsem o 40% méně DL, než před měsícem..

Přes výše zmíněné problémy si myslím, že výsledek na 23cm ještě celkem ujde a příště to snad již bude zase o něco lepší (mimochodem DB6NT již poskytnul nový PCB, TNX Michael!!). Jinak v kuolárech jsem slyšel, že konkurence také údajně neměla dostatek výkonu, inu jak říkal Zátopek: "když nemůžeš, tak přidej" :-)

Pásmo 9cm dopadlo prachbídně, na pásmu s našim QRP nebylo moc co dělat a tak snad se časem dokopeme konečně zde dodělat konkurenceschopné zařízení, protože takto je to už opravdu ostuda (sri Rudi za náš slabý signál).

10 GHz

Jelikož Jarek moc velký "psavec" není, ještě bych si dovolil napsat pár vět za něj k našim "žížalám". Na 3cm to tentokrát byl opravdu "opruz"! V sobotu byly podmínky pod psa a dokonce se nám v sobotu ani nepodařilo dokončit jindy bezproblémové 400km tropo QSO s OM3KII(!), o OM6A nemluvě.. Jediné RS QSO v závodě bylo přes slaboučké mraky to s OZ1ALS na 545km. Rovněž potěšilo poměrně snadné QSO přes letadla s Georgim, IK3GHY 544km. Jinak ale bída, snad Jarka alespoň potěšilo pěkné QSO s DL3IAE, DL3IAS, DK2ZF/P JO43 a DL1SUZ. Slaboučce jsme se slyšeli s DR5T na 395km, ale na QSO to nebylo. V neděli ráno jsem pak namlsán po sobotním úspěchu poměrně dlouhou dobu zkoušel IN3HOG, ale buď nelítaly ty správná letadla, nebo nám vadí v tom směru Plešivec, ale neprošel ani ping (o to víc žasnu, že ho dělali OM6A, že by rozhodla větší anténa?). Pozitivně neskončil ani test s PA4ZP a DL1EMY, které občas děláváme. DF0MU, potažmo DH8AF na 23cm zase reportoval, že u DF0MU odešlo TWTéčko a tak mají pouze 100mW. Rovněž nic neprošlo ani od S51ZO (QRB 480km), 9A1CMS a S59GS nebyl na chatu.. Také jsme se velmi slabě slyšeli s Willim, LX1DB, který má QRO výbavu pro EME, ale tohle 479km dlouhé QSO nám tentokrát nebylo souzeno.. Potěšilo alespoň QSO s Pavlem OK1AIY, OK1KKL a konečně i OM3KII, OM3LQ, OM3RRC a OM6A, škoda jen, že OM1GX nebyl v neděli ráno na chatu. Kupodivu nejlepší signál ze Slovenska měli tentokrát jednoznačně OM3RRC potažmo Vlado, OM3CLS, díky. Konečný výsledek byl pro nás poněkud zklamáním, jelikož nepadla magická hranice 10 368bodů. nicméně jak se nakonec ukázalo, stejně špatně to tentokrát šlo i Karlovi OK1JKT z OL4A, takže nechci to zakřiknout, ale nakonec závod na 3cm snad dopadl v rámci OK nad očekávání.

Je trochu k zamyšlení, co na 3cm vylepšit, i když už používáme vlnovodné relé, na kterém je přímo připojený LNA DU3BC se změřeným šumovým číslem 0,5dB, máme stále pocit, že RX není tak dobrý, jak by měl být. Otázka je, jestli za to nemůže přeci již jen poměrně velký výstupní výkon 20W na vlnovodu, který protistanice většinou nemají, nebo např. RX vlastnosti CW filtru FT847. Nezanedbatelný vliv má asi možnost u stanic typu DL6NCI nebo OL4A použít větší 1,2m parabolu, jelikož parabolu mají na stabilním příhraďáku, bohužel na něco podobného není v našich podmínkách ani pomyšlení.. Do UHF Contestu je nicméně v plánu ještě provést nějaké měření na přijímacím řetězci a zkusit použít na 106 MHz pro LO Bodnára, uvidíme. Ono těch plánů je ostatně víc, taky snad někdy dospěje do finálního stádia nové pásmo 24 GHz.

Závěr

No a pak jsme již jen rychle sklopili 23 a 3cm stožáry a byl jsem na bunkru zanechán svému osudu, zatímco ostatní balili stacky. Musím říct, že přeci jen v jednom člověku všechno rozmontovat a sbalit dalo trochu víc práce, než normálně, zvlášť potom, co jsem moc nespal, nicméně ač silně foukalo, tak nepršelo, na kopci bylo příjemně a na 300km cestu zpět jsme se měli vydat až v pondělí, takže proč pospíchat. Po 4h balení jsem měl hotovo zrovna když zapadalo Slunce a tak jsem mohl v pohodě pokračovat v balení kabelů a zařízení na 70cm, na což plynule navázala pozávodní grilovačka u ohýnku s krásným výjevem mezosférických mraků (NLC). Pak ještě vynosit přes 400kilo věcí z auta domů a ulehnout jsem do postele konečně mohl již o půlnoci v noci na úterek :-)

Díky všem, kdo nás v závodě zavolali, nebo nám třeba i jen trochu fandili a pokud to vyjde, budu se těšit na spojení na podzim.

Matěj, OK1TEH



OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 131 298 407 322 SM6VTZ    JO58UJ 893 2400 2x8x8elY,4X8EL, 12x6elY,38el M2 220 (+30) 86 (- 1)
23 cm   54 443 151 360 SM6VTZ    JO58UJ  893  500 240cm Dish, 150cm Dish   64 (-25)  30 (+ 0)
9 cm        741      5 148 OE5VRL/5  JN78DK   244      0,1 15dBd Patch    2 (- 4)   2 (+ 0)
3 cm    9 198   38 242 OZ1ALS    JO44XX   545   20 70cm Dish   20 (- 5) 11 (- 1)

*) Note: comparison with last year July contest  
(ve srovnání s loňským Polním dnem)






Zkrácená obrazová galerie OK2KKW z jubilejního 30. Polního dne klubu OK2KKW:
Další fotky naleznete tady:
https://ok1teh.rajce.idnes.cz/PD_2020_u_OK2KKW_OK2A/

 


přijel OK1DAQ
 

vykládáme nové antény
 

podle DG7YBN
 

svislé ráhno pro stack 8x8 Yagi
 

páteční ranní porada
 

máme nová klubovní trička
 

přijel Tomáš, zcela klíčový člověk
 

právě k páteční snídani
 

a teď hybaj do práce
 

sestavujeme 8x8 el. stack
 

výroba držáku
 

námahu nahrazujeme stroji
 

OK1DIX přemýšlí

a už jsou nahoře

vytahujeme nahoru nosné lano

OK1VPZ coby jeřábník


a už je nahoře první stack
 


Jiný pohled
 

vazač břemen

jsou vždy připraveni

nasazování do ložisek

večer bude táborák

jeho důkladná příprava

v pozici OTK

všechno nám tam kvetlo

dokonce i chlupáček oranžový

a jsou nahoře

přibyl už jen malý stack na OZ

celková kompozice

jedeme stavět antény na bunkr


je to cca 400m a budou tam 23 a 3cm
 

vykládáme karavan

nejprve rozvinout kotvy

montáž stožáru pro 10GHz

teď se to bude zvedat

a už je to nahoře

operátor na 23cm ve 4 ráno

na 70cm nám vydatně pomáhal DH5FS

OK1DIX se po snídani chytil
zařízení a závodí, jen se z něj kouří

23 a 3cm v neděli v 5h. ráno

OK1TEH se probouzí

OK1FLY zase usíná

tohle je fotka ze sobotního rána
 

OK1JFR už večer přivezl pivo
 

Jirka u ohně s "poslední" cigaretkou
 

Tomáš večer po šichtě na stožáru
 

 

 

 

 

nálada byla skvělá
 

Měsíc v úplňku
 

naše celé 70cm pracoviště
 

vidíme svět bez drátů...

anténu M2 dnes raději přes cirkulátor

příprava operátorského pracoviště

byli jsme pod dohledem...

ze stavby antén 23cm

rotátor je nyní pevně zakotvený

a má možnost mechanické rektifikace

Jarek OK1KN (vlevo) na 3cm

Matěj OK1TEH na 23cm

23cm zařízení je stále beze změn

3cm transvertor (vlevo) a rotátor

příště budou nové kotvy

těsně vedle nás


 

únava po závodě

barbecue

mezosférická oblaka (NLC)

se tvoří ve výšce 80 - 90km

tedy tam, kde je vrstva Es

a takhle vidět jsou jen zcela výjimečně

na kopci nenecháváme žádné antény

silnice 66, tedy vlastně 223

jedeme domů - teď doprava


kvetoucí krušnohorské louky


výhledy do kraje

katedrála ve Výsluní

QTH OK5W


v JO60OK29RG

krušnohorské větrníky

pohled do historie Krušných hor

obrázek z Českého středohoří

A jsme doma - Na ja, Geduld bringt Rosen!