OK2A - IARU UHF Contest 2018                Verze:          
- aneb jak jsme zase jednou nevyhráli  :-)

 

Hattrick v Polním dnu nás pozitivně naladil, protože nejen ověřené zařízení, ale také slušná předpověď počasí a operátorské posílení naší party o Dirka ON5GS slibovalo důstojnou účast značky OK2A v tomto závodě. Jenže, znáte to - předpoklady jsou předpoklady a realita bývá jiná. Výsledek je jiný, než jsme plánovali, ale na hattrick jsme si sáhli :-)

Asi 10 dní před závodem nám navíc psali kluci z DM7A, že jich bude letos na UHF Contest málo na to, aby postavili a odjeli všechno (70cm počínaje) na Fichtelbergu a jestli by nám nevadilo, pokud by přijeli k nám a posílili naše řady na "středobandech" a mikrovlnách až do 47GHz. Samozřejmě jsme rádi souhlasili, Už jsme spolu párkrát jeli a víme, že jsou to pohodoví parťáci. 

Z novinek před závodem je třeba zmínit upgrade našeho 10GHz zařízení, které dostalo vlnovodné relé a nový LNA s vlnovodným vstupem, od čehož jsme si slibovali lepší příjem, protože RS condx se v říjnu očekávat nedají a každý dB šumového čísla je na přijímači dost cítit. Nebylo to zdaleka tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, vlnovodné relé mělo nemetrické závity a jeho rozměry bránily instalaci do původní mechaniky, ale nakonec se vše s pomocí AF4JF, OK1FPC a firmy Narex Bučovice podařilo ve středu před závodem dořešit. Bohužel nezbyl čas na změření VF výkonu, který zabudovaný malý PA dodává do vlnovodu, ani změřit šumové číslo, ale zařízení přežilo úspěšně závod a nechovalo se hůře, než dosavadní zapojení s cirkulátorem a SMA relé. A dokonce některá tropo QSO – třeba do S5, které se nám v předchozích závodech nepodařila uskutečnit, napovídají, že k určitému zlepšení přece jen došlo. Ale hodnotit budeme až po změření tohoto železářství. 

 

U 3 i 23 cm stožárů došlo na použití nového ložiska pro kotvení, takže kabely k anténám se již nemusí kroutit přes kotvy (což nám přineslo horké chvíle v letošním Polňáku..). Nový byl i sofistikovaný způsob kotvení trubkového stožáru pro 3cm, využívající 5 kotev a 2 metrové kotvící trubky, což nám umožnilo i na kulatém bunkru postavit 10m stožár s těžkou parabolou a transvertorem úplně hladce.

V pátek večer, když přijel David s Jarkem OK1KN, tedy díky pomoci Tomáše a OK1JJI stály, resp. visely všechny 70cm antény a 3cm stožár. Počasí bylo nádherné, dole inverze, nahoře slunečno a cca 17°C, což je na říjen v Krušných horách opravdu unikátní. Vždyť i jen těch cca 150 výškových metrů mezi Ryžovnou a vrcholem kopce při našem čtvrtečním půlnočním příjezdu tvořilo teplotní gradient +6°C a to není málo. V pátek ráno bylo také kolem dokola a zvláště na JV vidět pěknou inverzní čáru, bohužel později ji vítr rozfoukal, takžé žádné tropo condx se v závodě nekonaly. Kluci z DM7A přijeli v pátek pozdě večer a Janek (DM3JAN) byl tak zlákán možností spánku pod hvězdnatou oblohou, že neodolal a spal venku. 

Ráno jsme rychle postavili 23cm antény a za chvíli byly nahoře i další 3 stožáry - jeden pro 13+9+6cm, druhý pro 24GHz a třetí pro domluvu na mikrovlnných pásmech nesl antény pro 144/432MHz. Matěj relativně rychle a bezproblémově postavil a oživil všechno zařízení na 23 i 70cm a ve 4 hodpoledne jsme tedy byli "ready to go". Závod se prvních pár hodin vyvíjel pěkně, na 70cm bylo za první 2 hodiny rekordních 175QSO a pozadu nezůstával i Matěj na 23cm a ani Jarek na 10GHz. 

Trochu horší to bylo na 13cm, zdálo se, že chlapci neposlouchají tak dobře, jak vysílají (cca 70W v anténě) a tak řada dohozených QSO skončila tak, že protistanice nás slyší, ale my neslyšíme je. Škoda. Zato 9cm pásmo fungovalo krásně, příjemně překvapila spojení odrazem od letadel na vzdálenosti přes 700km! Snad toto pásmo OK radioamatéři po ztrátě 6cm (výsledek rušení od WIFI operátorů) obhájí!  

Před 8 hodinou večer, právě když se přijel podívat na místo svých činů OK1BAF, přestal fungovat náš nejnovější 70cm dvojitý PA, který jsem popisoval po Polním dnu. Rychlá obhlídka přinesla nepříjemné zjištění, že nejde o žádnou závadu v silových obvodech PA, ale že jde o nefunkční budič (budí obě PA jednotky zároveň), takže jsme na výstupu měli rázem poloviční výkon. A to se v konkurenci výkonově výrazně lépe vybaveného protivníka pochopitelně neodpouští! Od té doby jsme začali v contestu citelně ztrácet. Alespoň jsem tedy rychle nainstaloval jako částečný "backup" malý PA s GI7b, který dává cca 250W, aby šel nějaký výkon do silně využívaného JV stacku 8x10el Y, nicméně SV stack musel zůstat bez signálu až do konce závodu... Byli jsme tedy napůl chromí a na druhou půlku antén kulhající. A není proto divu, že i přes veškerou snahu našich operátorů se nepodařilo před konkurencí obhájit dostatečný náskok, který by vyloučil veškerá možná pokušení. Škoda! 

Po noční směně OK1DIX seděl v neděli "u vesla" 70cm zařízení většinou Dirk ON5GS a i když plynně hovoří anlicky, německy, francouzsky a pochopitelně i vlámsky, což bohatě zúročil, přece jen se mu podařilo navázat také několik hezkých QSO do OK i OM. Děkujeme protistanicím za trpělivost s jeho nedokonalou češtinou, hi. V neděli v poledne, po ranním částečném zlepšení podmínek - přes 500 QSO na 70cm a >200 QSO na 23cm přece jen nějaké to zlepšení indikuje, přihnala se mlha, resp. vodou nacucané mraky a i když tento meteorologický jev nelze nazvat deštěm, výsledkem bylo, že na všem kondenzovala vlhkost, což pro nás znamenalo vysoký přídavný útlum v západním a severozápadním směru, kde naše signály vázly v husté vegetaci jehličnatých stromů v lese ve směru na Blatenský vrch, které nesly tuny vody. A prorazit s našimi výkony přes tuhle záplavu kolem dokola se už moc nedařilo. Sorry jako.

A nakonec jsme se také sami pěkně „navlhčili při skládání antén. Až z toho mám rezavé nářadí, hi. Protože v říjnu, navíc v mracích, je už rychle tma, balení jsme přerušili a po odjezdu ostatních jsme ve čtyřech raději přespali do pondělí. Okolo 10h se mlha zvedla, sluníčko vše osušilo, takže jsme balení dokončili a okolo 13h vyrazili k domovu.  Na horách bylo zase krásně a v údolích se válela mlha. Určitě by to v tu chvíli dobře chodilo. Jenže na další 70cm závod si počkáme až do příštího roku. 

Ne, v tomto závodě jsme tedy nezopakovali hattrick vítězství na 70 + 23 + 3cm pásmech, ale zároveň nemáme pocit, že bychom něco hrubě podcenili a že jsme si potíže zasloužili sami svou hloupostí, či leností. A tak jsme se domů vraceli s dobrou náladou a pokud nám bude zdraví sloužit, určitě se zase někdy příště na pásmu ozveme!

73 de OK1VPZ 

PS: pár dnů po závodě jsem identifikoval příčinu poruchy 70cm budiče - šlo o studeňák u SMD stabilizátoru 7805, který si s sebou do "věčných lovišť" vzal budicí tranzistor. Celá deska budiče se SMD součástkami byla pájena v Japonsku..


                                                                                     Láďa OK1DIX:

Co napsat k letošnímu UHF Contestu? Společensky velice vydařená záležitost s mezinárodní účastí. Smůlu jsme si sice vybrali trochu ve výsledku na 70cm, ale zase po dlouhé době se ozvala značka OK2A na všech UHF/SHF pásmech až do 47 GHz.
S XYL Majkou OK1DYX jsme tradičně vyrazili na kopec již ve čtvrtek, ale tentokrát až k večeru, takže z příprav jsme před setměním stihli jen narazit soudek osvědčeného ležáku z pivovaru Mlýn. Po setmění dorazili Karel OK1FLY a OK1VPZ s OK1TEH. V pátek začali přijíždět ostatní. Především náš belgický kamarád Dirk ON5GS a můj stožárový spolupracovník Tomáš s YL. Následně Ivan OK1DAQ, kterého poději doplnila i jeho XYL Blanka a nakonec Jarek OK1KN s Davidem OK1RK.


Páteční stavění 70cm antén proběhlo v souhře já s Tomášem na stožáru a OK1DAQ na zemi a též díky pomoci OK1JJI a jeho kamarádů Radka a Michala v již zavedeném pořádku, jen s malým zdržením kvůli přivaření utržené matice nahoře na stožáru.
Antény i tentokrát prověřeny sitemasterem s obvyklým konstatováním, že WIMO 10 el. yagi nejsou žádná velká výhra. Ještě jsme stihli postavit 3cm na bunkru, kde měl premiéru nový systém stavění zajišťující větší bezpečnost a méně lidí nutných ke stavbě (viz foto). Protože to však bylo poprvé, doladění některých detailů trvalo déle a tak jsme vzhledem k soumraku nechali 23cm na ráno.

Večer jsme přivítali naše kolegy z DM7A, kteří tentokrát vzhledem k nižšímu počtu nemohli rozvinout svou obvyklou sestavu na Fichtelbergu a posílili významně náš tým. Pak už byl čas na opékané laskominy od Majky, OK1DYX a zábavu u ohně vpravdě mezinárodního charakteru i s ochutnávkou všech druhů piv, které účastníci dovezli.
V sobotu se dostavěly antény pro 23cm a hoši z DM7A s trochou využití naší infrastruktury postavili jeden stožár s 13cm, 9cm, 6cm, zvláštní s 24GHz a pomocný s anténou na 2m. Hartmuth, DG2DWL pak vybalil stativ s 47 GHz a tím bylo pokrytí pásem úplné.

Zapojení zařízení i rektifikace antén na 70cm proběhly také bez problémů, ale pozlobily nás tentokrát počítače. Nejdříve nefungovalo síťové propojení pomocí PLC i když nové modemy ukazovaly dobré propojení. Chyba se ukázala být ve špatném ethernetovém kabelu. Pak se dlouho nedařilo uvést do chodu LTE modem. Nakonec ho Matěj po mnoha resetech a manipulacích přemluvil. Těsně před začátkem závodu se objevil nečekaný problém když na pracovišti DM7A spustili novou verzi AirScoutu v síti. Zdá se, že nová verze občas posílá po síti neočekávané packety. Jako na smůlu byla ve VUSC zapomenutá aktivace diagnostických chybových hlášek a ty začaly v hojném počtu vyskakovat na všech pracovištích. V několika minutách před závodem jsem musel honem zkompilovat a roznést po pracovištích verzi bez hlášek a závod mohl začít. Toto chování AirScoutu budu ještě zkoumat a co nejrychleji zabuduji do nové verze VUSC.

Na 70cm poznamenala vývoj okolo 18 UTC porucha budiče pro dva PA do obou stacků 8x10. Rázem jsme přišli o polovinu výkonu a dva směry. OK1VPZ později večer zprovoznil záložní malý PA cca 250W do jižního stacku. O pár hodin později se ještě podařilo přepojit ovládání tak, aby z druhého stacku bez PA šlo aspoň poslouchat. Nicméně na vývoji se to hned projevilo, jak lze vidět i ve statistice. Po slibném začátku s 89 QSO za první hodinu a 155 za první 2 hodiny tempo prudce opadlo. V hodině od 18 do 19 UTC pouhých 21 QSO a méně než 8000 bodů. Později se projevilo i zhoršení podmínek. V sobotu byly zvednuté a chodil hlavně Z a S. Volalo více zjevně malých stanic z DL i z lokátorů JN39, JO30 a JO31 a HB a k tomu několik PA, SM i OZ. Později G a ON. V neděli dopoledne však přišly mraky, ze kterých mžilo a podmínky i kvůli vodou nasátým smrkům v okolí se v neděli zhoršily.

Vzhledem k účasti Dirka ON5GS jsem na 70cm jsem byl hlavně přes noc, takže se spíše paběrkovalo z V a JV. Za zmínku snad stojí s pěkným signálem HA8V (701 km). Ráno se to zlepšilo a tak přišel F5FL od Paříže (764 km). Pak k tomu ještě sedám chvíli dopoledne a překvapí pěkný signál Maurice F6DKW (784 km) a TM6T (781 km) i v nepříznivém počasí. Další podrobnosti budou v reportech hlavních operátorů tohoto pásma - Dirka a Davida. Přes všechny problémy se podařilo udělat 501 QSO a přes 170 tis. bodů což nevypadá špatně, ale je to v posledních pěti letech druhý nejhorší výsledek po loňském hardcore contestu s deštěm a vichřicí. No není každý rok posvícení.

Ještě jsem pomáhal Jarkovi, OK1KN na 3cm, kde však při absenci RS to nebyla až taková zábava. Přesto se podařilo 48 platných QSO a téměř 13000 bodů, což slibuje umístění na čele. Za zmínku stojí tropo s DF0HS/P do JO31 (481 km), DF0MU (428 km), IK3HGY (544 km), PI4GN (532 km) a 9A1CMS (503 km). Škoda, že neprošel SM7ECM (589 km). Na naší straně jsem všechno měl, ale on od nás nepřijal kód a spojení ukončil.

V sobotu k večeru jsem také sledoval jak "mikrovlnný mág" DG2DWL dráždí 47 GHz. Technika navazování spojení je opravdu velmi odlišná od nižších pásem. Směrování v azimutu i elevaci musí být velmi přesné a tak se používá i dalekohled spojený se stativem. Nakonec se podaří QSO s OK1KAD na Klínovec a v neděli ještě OK1OPT, OK3RM a ODX DL0GTH na vzdálenost 145 km! A to bez volného terénního profilu! Na ostatních pásmech si kolegové z DM7A i z naší nevýrazné kóty vedou též velmi dobře. Kromě 13cm, kde byla jakási závada na RXu, kterou se nepodařilo odstranit, takže příjímač nebyl dostatečně citlivý (omlouváme i jejich jménem těm, kteří se nedovolali). Výsledky na pásmech 9cm a 6cm dopadly výborně s nadějí na nejvyšší umístění.

Po závodě nás čeká skládání za trvalého mžení a chladna, avšak naštěstí bez většího větru. Jelikož v sobotu přijel náš dlouholetý, ale velmi zaměstnaný člen Honza, OK1BAF a Tomáš musel odjet, byl tentokrát mým spolupracovníkem na stožáru on. Byl opravdu zdatným pomocníkem a díky jemu i Jardovi, OK1JJI jeho dvou kamarádům, kteří přišli opět na pomoc, máme všechno dole ve výborném čase, takže ještě před soumrakem stihneme naložit antény a stožáry na vozík, aby neležely v mokré trávě.

Loučíme se s Dirkem, ON5GS i kolegy z DM7A i většinou ostatních včetně XYL Majky, OK1DYX, která musí být ráno v QRL. OK1VPZ, OK1TEH, OK1FLY a já zůstáváme do pondělního rána abychom dobalili a také připravili baráček na zimu. Není kam spěchat, jsou hlášeny mlhy a tak kolem poledne už za slunečného počasí odjíždíme domů.

Co na závěr? I přes některé technické problémy vydařený závod. Hojná i mezinárodní účast a pokrytí až do 47 GHz poskytly vynikající zážitek. Jen více takových.

73! Láďa, OK1DIX



Fred DH5FS:

Nice activity with our friend from OK2A again! We enjoyed this contest as well as the good Czech beer. Our 13cm was a bit deaf, 10-15dB missing as tests with our local beacon from Dresden (DM0TUD) were showing. This was easy possible with our duoband system for 9/13cm, the 9cm beacon was abt S3, the 13cm beacon only in the noise. So the result on 13cm suffered a bit. Anyway, the fun did not.

73 Fred


Dirk ON5GS:

Hello all, it's been my 5th yearly contest with OK2A, and boy it's getting better every time! Since the fixed tower is installed 3 years ago, the number of antennas for 70cm seems to grow exponentional and operating a station like this feels like being a big gun on 144MHz, thanks to all the nice (homebrew) gear. Putting up the station went very relaxed and routinious, and WX was perfect! Also the team from Dresden had a nice setup, and i was given a grand tour inside the mobile shack, which is self-provising green power! Thanks again friends, for the nice weekend! Vlada i hope your twin-PA will be an easy-fix, as i think you did a great job constructing it. Cu next time in march from ON8CF/P JO20SS also above 2m in 2019!

73 Dirk ON5GS


David OK1RK:

Letošní UHF contest byl ve znamení příjemného podzimního počasí. Na kopci se sešla příjemná společnost včetně partičky "čundráků"(OK1JJI & spol.), kteří nám moc pomohli se stavbou a demontáží všeho toho herberku.

Drobnou vadou na kráse byl výpadek technologie, kdy po poměrně slibném začátku a příjemném pileupu se stálým přísunem stanic ze všech směrů, odešel nový PA. Rázem byly oba 8 x 10 el stacky bez výkonu, zbyla západní 12 x 6 a úzká 38 el. M2. Do jižního (90°-220°) stacku 8 x 10 el se po chvíli podařilo pustit alespoň něco z původního budiče s GI7B, ale už to zdaleka nebyla taková krasojízda. Nu což, ambice si necháme na jindy a jedeme dál. Tentokrát si dosyta zajezdil Dirk s Láďou a snad všichni jsme si příjemný víkendový pobyt na horách užili. Zpestřením byla účast kluků z DM7A se všemi těmi parabolkami roztodivných tvarů a průměrů. Byl to vzorový freundschaftbesuch, jak z barevné brožurky o EU. Možná bychom příště mohli zažádat MMR o grant :-)

A jelikož se nikdo ve svých podrobných reportážích ani slůvkem nezmínil o mega hrnci poctivého hovězího guláše, který jsem vytvářel v týdnu během čtvrteční bezesné noci z 5ti kilogramů poctivé kližky a kravského podplečí, proto tak činím já. Dřina se vyplatila a obličeje spokojeně přežvykujících strávníků byly zaslouženou (a pohříchu jedinou) pochvalou.  

Sečteno a podtrženo, pohoda... jen v Belgii zapomenutý alt saxofon a kytara snad chyběly k dokonalosti, tentokrát by nám počasí jistě dopřálo hudební produkci až do pozdních nočních hodin.
rk


Matěj OK1TEH:

Zatímco v některých klubech je vyvrcholení závodní VKV sezóny zářijový VHF Contest, nebo Polní den, u nás je to jednoznačně říjnový závod na 70cm a výše. Tentokrát jsme dostali nabídku od přátel z DM7A, jestli bychom nezkusili spáchat společnou akci s plánem být aktivní na všech pásmech od 432MHz do 47 GHz. V minulosti jsme již spolu ze Spáleniště vysílali a tak jsme byli jednoznačně pro. Navíc nás opět po roce navštívil Dirk, ON5GS a tak jsme tentokrát byli opravdu multikulti hi. V plánu na závod bylo tentokrát po neblahých událostech z Polního dne, kdy jsme vytrhli konektor, vymyslet zlepšení kotevního systému a úchytu koaxů na mikrovlnách, provést menší upgrade jedné z antén na 23cm a především provést zásadní upgrade zařízení na 3cm. Z těchto plánů se nám bohužel již časově nepodařilo udělat upgrade 23cm. Pro mikrovlny OK1VPZ vyvinul zbrusu nový systém kotvení, který umožňoval mezi pertinaxový otočný kroužek a stožár zafixovat koaxiální kabel. Na 3cm bylo v plánu vyzkoušet výměnu SMA relé za nové americké vlnovodné relé od PA0EHG (TNX) a novým vlnovodným LNA (DU3BC) s deklarovaným šumovým číslem 0,5dB. Komponenty jsem zakoupil již před delší dobou, klíčovým problémem nicméně bylo vyřešit nerudovskou otázku kam s tím, používáme totiž pouze malou originální krabici od Alcomy. Dalším problémem bylo kdy narychlo před závodem sehnat Withwortovy šrouby do relé. Přes všechny zmíněné problémy se nakonec OK1VPZ podařilo nové 3cm dokončit v noci na čtvrtek těsně před odjezdem a jelikož doma nevlastníme patřičně vybavenou laboratoř schopnou měření SWR nebo šumového čísla, provedl jsem jen rychlou zkoušku RXu na slabém majáku z Černé hory SR6XHC s tím, že uvidíme, zdali zařízení přežije závod. Přežilo. Svojí premiéru v závodě měly také nové PLC modemy s větším výkonem a nová verze VUSC.

Od čtvrtka do pondělí jsem si vzal volno, abych celou tu naší akci stačil zvládnout a přitom nepadl na hubu. Již ve středu jsem si večer odnesl nejtěžší 40kilový 70cm SSPA z kopule, balil do 2h do rána, abych si pak dal ráno pracovní budíček v 6h, přepravil po schodech těch našich 400kg zařízení, sundal ze střechy LNA z krabice na anténě a to nemluvě o nákupu nějakých těch potravin a životabudičů. Po asi 8h a pomoci Karla, OK1FLY jsme nakonec mohli nezvykle brzy odpoledne (již ve 3h!) vyjet z Prahy pro náš závodní karavan. Bohužel do 80km vzdálené stodoly, kam jindy cesta trvá slabou hodinu nám to tentokrát trvalo asi trojnásobně, jelikož na dálnici byl dopoledne smrťák a dálnice D11 byla v délce asi 20km totálně zasekaná kolonou aut.. Po cca 160km výletu pro karavan a návratu do Prahy jsme tak přes veškeré úsilí na kopec vyjeli až za tmy.. Počasí se zdálo být na Krušné hory celkem solidní a dokonce jsme zaznamenali i výraznou teplotní inverzi, kdy na severní straně pod kopcem byla venkovní teplota -2°C, zatímco na o 150m vyšším Spáleništi až +4°C. Na kopci nás už čekalo duo OK1DYX/OK1DIX a Karel, OK1FLY, takže jsme už měli "zahořené" kamna a naražený sud s Láďovým světlým speciálem (TNX).

V pátek ráno hned po lehké ranní exhumaci jsme odstartovali následný závod o postavení co nejvíce stožárů a antén, než padne tma. V říjnu toho světla večer už moc nebývá a navíc byly v plánu změny ve stavění mikrovln. Naštěstí brzy na kopec (po noční jízdě) dorazil Dirk ON5GS, Ivan OK1DAQ a nakonec i Tomáš se svojí YL. Prvním krokem bylo dostat na vrchol stožáru svářečku a zavařit utrhlý šroub, který přidržuje stavěcí kladku pro stack 12x6el. Touto operací jsme se dost zdrželi a tak zvedání stacků nastalo až v pátek po obědě. Když jsme měli konečně nahoře všech 270 el. antén na 70cm, Slunce se už povážlivě přiblížilo horizontu a bylo jasné, že stavění mikrovln bude hektické.. Naštěstí nám večer přijeli pomoci mladí od Jardy OK1JFB.

Vyzkoušení nového systému zvedání 17kg vážícího zařízení na 3cm do výšky 12m nad zemí vyžadovalo nejdřív vyzkoušení stavby stožáru na nečisto bez paraboly, naměření kotev a pak již mohly 3cm zamířit k teď již hvězdné obloze za asistence zrovna přibyvších Klimošáků. Venku už byla mezitím kosa s teplotou jen slabě na nulou, v obličeji jsme ale byli spálení od intenzivního ÚV záření, hlavy vyfoukané ledovým větrem a měli jsme toho tak akorát dost. Vyjeli jsme tedy na bunkr s karavanem a stavění zařízení antén na 23cm jsme si nechali až na sobotu. Osobně jsem byl po návratu na 400m vzdálený baráček vorvaný jak vorvaň, že jsem tentokrát už neměl sílu další 3h stavět zařízení na 70cm, jenom jsem nechal getrovat flaškový PA s GS31 a věnoval se operaci "oheň". Většina promrzlého osazenstva totiž zamířila k naší "vatře svrchovanosti" v závětrné straně baráčku a tak mohl konečně propuknout tradiční "das Kulturprogramm", k jehož dokonalosti chyběl pouze Dirkův saxofon. Před půlnocí pak na kopec dorazili i přátelé z DM7A a příjemné posezení pokračovalo. Probrali jsme různé věci, např. i aktivitu / zdravotní stav Norberta DL1SUN, který se již delší dobu zotavuje z cévní příhody podobně jako Standa OK1MS. Držíme jim oběma palce aby se brzy zase ozvali na pásmu! Mimochodem, při pozorování hvězdné oblohy byla vidět i nezvykle vysoká bolidová aktivita (o niž jsem se dozvěděl až při návratu domů) která patřila k neočekávanému outburstu meteorického roje Drakonid.

V sobotu ráno se mi nestávalo snadno, ale bylo nutné se hned vrhnout do zapojování technologie našich 4 směrů na 70cm. Po asi 3h úsilí bylo konečně vše úspěšně dokončeno a mezitím kluci již na bunkru vztyčili antény na 23cm. V 11h jsem byl konečně na bunkru i já a mohl jsem začít zapojovat veškeré zařízení počínaje PA, rotátory a konče počítačovou sítí. Delší dobu si vyžádalo laborování s novým PLC systémem - jak známo, přečtení návodu je poslední zoufalý pokus o zprovoznění takového zařízení - až byla konečně identifikována závada v nalomeném ethernetovém kabelu, uff. Čtvrt hodinu před začátkem závodu se zdálo být konečně vše rozchozeno a tak kluci z DM7A poprvé zkusili spustit AirScout server. Bohužel díky menší softwarové chybce došlo při multicastovém přenosu polohy letadel k pádu celé sítě deníků VUSC a tak za 5 minut 12 musel Láďa opravil SW, zkompilovat EXáč a následně oběhnout okolní pracoviště a rychle nahrávat opravenou verzi, uff.

Začátek závodu:

Na 23cm jsem tak začal asi o 6minut pozdě a do toho se nakupily další problémy s oscilátorem na pásmu 24 GHz, které Steffen provozoval u nás v karavanu. Do toho měl s počítačem problém Jarek na 3cm, kolem karavanu pobíhali další lidi, co něco zrovna teď chtěli nějaké volovinky a do toho mi David píše, abych mu ještě obstarával ON4KST chat.. Začátek tedy nic moc, za první hodinu se mi povedlo na UHF Contest uělat jen slabých 25 QSO nicméně alespoň s ODXem závodu - SM6VTZ JO58 893km :-) Potom se ale konečně "otvorilo nebo a zrazu sa strhla taká je..čka" :-).  Nu dobrá, zas až takové to nebylo, ale i tak vše najednou odsejpalo jak mělo, log se plnil pěkným počtem stanic a konečně jsem si závodu mohl v klidu užívat. Měl jsem vzhledem k výkonu na 13cm trochu obavy, co na to řekne náš LTE modem, který byl stejně vysoko, protože na kopci bereme signál z dost velké dálky, ale nakonec vše fungovalo, jak mělo. Spojení s pořadovým číslem 100 jsem udělal v 19:01, což bylo asi o 2,5h dříve než v závodě před rokem, takže to vypadalo, že by se snad mohlo podařit překonat hranici i 200 QSO. V logu byly tradiční stanice, jako např. M1CRO/P 819km, G3XDY 827km, dokonce i SM7GVF 746km a další. Potěšilo například i spojení na Grand Ballon s TM5AHO, bohužel podmínky nebyly i přes dobrou aktivitu nic extra, vyloženě špatně to chodilo směrem do OM. Na 3cm jsme například nebyli schopni poprvé po mnoha letech udělat OM6A, přitom OM3KII šli celkem pěkně.. Moc slavné to nebylo asi s aktivitou OK stanic. Po půlnoci se mi daří pokračovat s pěknou šňůrou stanic z SP a body nám dal i HB9DWK. Nicméně díky pomalejšímu začátku měli DL0GTH v té doběi již "brutální" náskok 38 QSO.. V noci přestalo úplně foukat a tak i když venkovní teplota nebyla příliš vysoká, karavan se dal snadno vytopit na příjemnou teplotu a tak jsem se i celkem dobře prospal. V logu v té době svítí pěkných 147QSO.

Po asi 4h spánku znovu vstávám a pokračuji ve šňůře spojení do OK/SP. Jenom škoda, že na ON4KST nechodí také SP6FBE nebo SP9WZJ.. Potěšily stanice jako OZ9PZ 684km nebo PA3CSG, F6DKW 784km a jako zlatý hřeb Ivan, YU1LA 853km, později také SM6CEN 780km. Ranní podmínky byly trochu lepší směrem do OM a podařilo se i QSO s Michalem z OM3RBS, slabě jsem slyšel, jak mě v jednu chvíli volal OM5KV, sri snad příště. Než dorazil Jarek, přesunul jsem se také na 3cm, kde se podařilo několik pěkných QSO. Když jsem se vrátil na 23cm, tak se po obědě podařilo spojení s G4CDN, s kterým jsme ho naplánovali již během srpnového setkání v Holandsku EME2018 (TNX). Bohužel aktivita v SM, OZ i F nebyla moc vysoká, chyběly stálice jako např. SM7DTE, SM7GEP, OZ9KY, OZ2OE, OZ1FF, OZ3ZW, SP1JNY a další. Slabší to také bylo s aktivitou v Itálii a ve Francii (kde byl např. F1AZJ?). Naštěstí celkem dobrá aktivita byla v PA/ON, škoda jen, že kolem poledne se přihnaly těžké mraky plné vody a začalo krušnohorské vlezlé sychravo, což vždy na mikrovlnách způsobí útlum kvůli vodou nasáklým vyšším stromům.. Před koncem závodu jsem pak konečně vydřel dvousté QSO s IK4ADE 701km, I3VWK a potěšilo, že jsem vůbec poprvé udělal i 3Z3Z. 4 minuty do konce závodu pak přišlo na mé CQ pár pěkných QSO do DL, HB9XC 556km a v poslední minutě závodu i DL4EBW, což mi pomohlo se konečně dostat přes hranici 70 000 bodů.

Mohlo to dopadnout asi i lépe i když na GTH by to asi ani tak nestačilo, a nějaké ty QSOs jsem promarnil během dohazování na další mikrovlnná pásma, navíc měl jsem poměrně problém s intenzivním rušením z blízkého stožáru DM7A. Toto rušení sice nastávalo jenom v tom případě, že jsem 23cm anténu otočenou přímo v ten směr, o 20 stupňů mimo už problém nebyl. Bohužel zrovna to byl směrem do S5 a tak jsem asi přišel o nějakou tu S5/9A stanici. V celkových statistikách ale i tak počet S5 dopadl ve srovnání např. s OM3KII celkem dobře. V závodě jsem udělal poměrně málo stanic z 9A (chyběl např. 9A2SB, 9A3JN, 9A1Z), ale asi to bylo spíše než rušením způsobeno nižší aktivitou a špatným počasím..

Celkový pocit ze závodu na 23cm tedy velmi dobrý, skončil jsem jen o nějakých 1200b pod historickým rekordem kóty a zdá se, že jsem snad opět pokořil i rivaly z DR9A, uvidíme jak to dopadne s chybovostí. Následovalo balení v sychravém krušnohorském počasí, které jsme museli dokončit s téměř vybitou čelovkou, ještě štěstí, že jsme si v pondělí vzali v práci volno a tak jsme mohli ještě na kopci zrelaxovat za pomoci strejdy Jamesona ;). Domů do Prahy jsme se nakonec po vyložení všech věcí a odvezení karavanu v klid a bez stresu dostali v pondělí kolem 19h večerní.

Nyní ještě pár slov k 3cm. Nové zařízení - zdá se - chodilo přinejmenším stejně dobře, jako to předešlé, i když to nejdřív v sobotu z počátku (když to nechodilo na východ) nevypadalo. Že ale došlo k nějakému zlepšení dokládá nedělní tropo QSO s S51ZO 483km a hlavně 9A1CMS 503km, které jsme před tím nikdy via tropo nedělali. Povedlo se také zopakovat pěkné spojení přes letadla s IK3GHY 544km a Jarek před koncem závodu udělal i PI4GN 532km, jen těsně jsme neudělali SM7ECM. Výsledných 12476bodů je sice horších, než v PD, ale bez RS je to i tak pěkný výsledek. Nyní bude přes zimu trochu více času, takže uděláme příslušná měření a uvidíme, jestli půjdou parametry RX i TX cesty dále zlepšit. Menší úpravu bude asi chtít i senzor ve spidu, kam asi budeme přeci jen muset doplnit Hallovy čidla. Velkým přínosem je nepochybně nový systém stavění, kdy již na sobě nemusíme nervózně pokřikovat a zařízení se staví i skládá, jako po másle (TNX VPZ a DIX).

Pokud jde o další pásma, 70cm postihla porucha nového dvojitého PA, která nás sice nepotěšila, ale jelikož jí nešlo předejít, tak z toho nemáme nějaké výčitky, dost ale  zklamalo pásmo 13cm s nahluchlým RXem, naopak velmi pozitivně překvapila pásma 9, 6cm a 24/47 GHz. Bombou bylo "nemožné" spojení na 47 GHz se 145km vzdálenými DL0GTH (přes les !!), na které nemáme přímou viditelnost viz přiložený graf. Že by odraz od rozhledny na Blateňáku? Nebo snad od radaru na Auersbergu?

Povedlo se také pěkné 47 GHz QSO na Klínovec i s OK1OPT alias OK3RM na vzdálenost 53km. Podle reportu zúčastněných síla signálu byla jako po telefonu. Na 24 GHz měli kluci z DM7A nějaké problémy a asi by šlo udělat spojení víc, slyšel nás například na 244km OE5VRL/5. Jinak ale spolupráce s přáteli z DM7A byla bezchybná a těším se, že ji zase někdy zopakujeme.

Mimochodem nechcete s námi někdo začít jezdit z bunkru seriózně pásmo 13cm? S dobrou parabolou a větším výkonem si dovolím tvrdit, že by mělo být poměrně snadné se dostat přes hranici 20 000 bodů a atakovat přední příčky v evropské výsledkové listině. Navíc místo na bunkr pro druhé auto by se našlo, podmínka je pouze znalost telegrafu, chuť a šikovné ruce.

Post Scriptum:

Na Spáleniště jsme se s Láďou a Majkou vrátil již další neděli po závodě, když jsme se rozhodli zasvětit, asi poslední letošní teplé a slunečné počasí v Krušných horách, větší brigádě a zazimování. Zatímco jsem strávil 8h s hlavou v oblacích na vršku stožáru s kýblem barvy a štětcem, Láďa s plynovým hořákem opravoval asfaltovou lepenku na střeše včetně instalace velké plochy nové IPY a nátěru nějakou asfaltovou penetrací, jelikož nám do vysílací místnosti již zatékalo (TNX). Toliko jen pro vysvětlení, proč jste tentokrát neslyšeli značku OK2KKW v provozním aktivu na mikrovlnách.
 


73! a díky všem, kdo nás zavolali a doufejme na slyšenou ze Spáleniště v květnu 2019!

Matěj, OK1TEH



 

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm     171 832 500 344 YT5W 902 2400 1) 1x38el, 2x8x10el, 12x6el.Y 272 (+37) 75 (+4)
23 cm       70 867 204 347 SM6VTZ 893 500 2x170x125cm eliptic dish   93 (+  8) 32 (  0)
13 cm 2)     7 418   35 212 HG7F 534 75 100cm dish 19   9
  9 cm 2)     7 250   27 269 HA8V 701 10 100cm dish 14   7
  6 cm 2)     5 386   23 234 PI4GN 532 8 90cm offset dish 10   7
   3 cm        12 476   48 260 IK3GHY 544 20 70cm dish   28      11    
24 GHz 2)        466     5   93 DL0GTH 145 3 40cm dish    3   2
47 GHz 2)        210     3   70 DL0GTH 145 0,1 25cm dish    1   2

Contest logs are here.             
1)
only 3 hours of contest, then 1500W (Σ of all PA PEP PWR)
              *) Note: compare to the last year (2017) UHF contest
2) these bands were operated by our friends from DM7A team, the rest (70, 23, 3cm) were operated by OK2KKW members     

 

 


 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 81                                                           QSO v QRB
WWL        : 27xJO50   26xJO31   24xJN49   23xJO70   20xJO30   18xJN79    ---------------
             17xJO62   16xJO60   17xJO51   16xJN69   16xJN58   13xJO40        < 100   41x
             11xJO61   11xJN68   10xJO41   10xJN59    9xJO71    9xJO43    100 - 199   91x
              9xJO42    9xJO32    9xJN89    9xJN88    8xJO52    7xJO21    200 - 299  102x
              7xJN99    6xJO20    6xJN86    6xJN65    6xJN48    6xJN39    300 - 399   78x
              6xJN37    5xJN98    5xJN97    5xJN76    5xJN54    4xJN95    400 - 499   87x
              4xJN87    4xJN77    4xJN75    4xJN47    3xJO67    3xJO65    500 - 599   49x
              3xJO53    3xJO44    3xJO22    3xJO10    3xJO01    3xJN85    600 - 699   25x
              3xJN63    3xJN57    3xJN55    3xJN18    2xKN06    2xKN04    700 - 799   19x
              2xJO80    2xJO73    2xJO33    2xJO11    2xJN36    2xJN19    800 - 899    8x
              1xKN18    1xKN08    1xKN05    1xJO91    1xJO90    1xJO77        > 900    1x
              1xJO72    1xJO58    1xJO54    1xJO46    1xJO23    1xJO02    ---------------
              1xJN96    1xJN78    1xJN66    1xJN53    1xJN45    1xJN38
              1xJN34    1xJN29    1xJN25


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   88  23076  262  770 SK6DK          15   7   7   8  12   9  19  11
15-16   67  22280  332  765 IQ1KW           2   -   7   8   4  11  22  13
16-17   42  13919  331  761 F1TDO           5   2   4   6   6   6   8   5
17-18   39  13665  350  807 G3M             2   2   2   9   3   5  11   5
18-19   21   7846  373  819 M1CRO/P         2   -   4   3   1   -   7   4
19-20   29  10343  356  700 9A1CRS          2   1   2   4   2   -  10   8
20-21   17   8874  522  902 YT5W            -   -   1   5   5   3   2   1
21-22   23   8430  366  779 IQ8BI           -   -   5   3   6   2   3   4
22-23   13   5287  406  715 UT5DV           -   -   2   4   1   -   3   3
23-24    3    614  204  393 OK2C            1   -   2   -   -   -   -   -
00-01    9   3464  384  700 HA8V            1   -   2   3   2   1   -   -
01-02    3    340  113  166 DL3AZI          -   -   1   -   -   -   -   2
02-03    1    453  453  453 OM5MX           -   -   -   1   -   -   -   -
03-04    1    181  181  181 DL7AFB          1   -   -   -   -   -   -   -
04-05    4   1783  445  764 F5FL            -   -   -   2   1   -   1   -
05-06    8   2122  265  532 PI4GN           1   -   -   -   2   1   3   1
06-07   16   4791  299  827 G3XDY           2   1   2   3   1   -   4   3
07-08   24   8097  337  843 G8T             3   3   1   1   2   1   9   4
08-09   20   8304  415  813 SM6FHZ          2   1   -   1   1   3   9   3
09-10   20   7486  374  803 YO2YA/P         2   2   3   4   1   -   7   1
10-11   16   5794  362  668 IU4FNO          1   -   2   1   2   -   8   2
11-12   14   5399  385  765 F6HMQ           1   -   3   3   3   -   3   1
12-13   10   3294  329  427 F6KFH           1   1   1   -   1   -   4   2
13-14   13   5978  459  893 SM6VTZ          1   -   1   -   4   1   6   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 501 171820  343  902 YT5W           45  20  52  69  60  43 139  73

 

 



Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29

Pocet WWL  : 70                                                         QSO v QRB
WWL        : 17xJO50   12xJO31    9xJO70    9xJN79    8xJO62    8xJO61  ----------------
              8xJO60    7xJN48    6xJN68    5xJO51    5xJN99    5xJN49        < 100  20x
              4xJO52    4xJO21    4xJN89    4xJN86    4xJN59    4xJN37    100 - 199  37x
              3xJO80    3xJO41    3xJO40    3xJO32    3xJN97    3xJN95    200 - 299  35x
              3xJN87    2xJO83    2xJO82    2xJO65    2xJO43    2xJO33    300 - 399  31x
              2xJO30    2xJO20    2xJO02    2xJN98    2xJN88    2xJN78    400 - 499  36x
              2xJN76    2xJN69    2xJN65    2xJN39    1xKO03    1xKO01    500 - 599  24x
              1xKN08    1xKN06    1xKN04    1xJO93    1xJO90    1xJO86    600 - 699   8x
              1xJO77    1xJO67    1xJO58    1xJO55    1xJO54    1xJO53    700 - 799   8x
              1xJO46    1xJO42    1xJO22    1xJO11    1xJO01    1xJN77    800 - 899   5x
              1xJN75    1xJN66    1xJN58    1xJN57    1xJN55    1xJN54  ----------------
              1xJN47    1xJN45    1xJN34    1xJN18  

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   25   5987  239  893 SM6VTZ          6   2   5   3   1   2   6   -
15-16   26   8261  317  765 IQ1KW           3   2   4   -   -   2  10   5
16-17   22   8255  375  746 SM7GVF          4   -   5   3   3   -   5   2
17-18   15   5884  392  827 G3XDY           1   1   3   4   -   1   4   1
18-19   11   4795  435  819 M1CRO/P         1   -   4   1   1   -   3   1
19-20   17   5560  327  691 9A2UV           1   1   -   5   -   3   5   2
20-21   17   4465  262  498 TM5AHO          -   2   2   3   2   3   3   2
21-22    6   2508  418  700 HA8V            1   -   -   2   1   -   1   1
22-23    4    928  232  365 SP3YOR          -   1   1   2   -   -   -   -
23-24    4   1560  390  478 SQ2SAT          -   1   1   1   -   1   -   -
04-05    1    574  574  574 SP2QVH          -   1   -   -   -   -   -   -
05-06    2    833  416  444 SP9CP           -   -   1   -   -   -   -   1
06-07    5   2184  436  684 OZ9PZ           2   -   1   -   -   1   1   -
07-08    5   1622  324  513 OZ7JRL          2   -   -   -   -   -   1   2
08-09    8   3268  408  784 F6DKW           -   -   -   -   1   1   5   1
09-10    9   3608  400  853 YU1LA           2   -   1   2   3   -   -   1
10-11    6   2626  437  598 PE9RX           -   -   -   3   -   -   1   2
11-12    3    914  304  309 DH7FFE/P        -   -   1   -   -   1   1   -
12-13   10   3623  362  821 G4CDN           2   -   -   1   -   3   2   2
13-14    8   3407  425  701 IK4ADE          -   1   -   -   3   2   2   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 204  70862  347  893 SM6VTZ         25  12  29  30  15  20  50  23

 

 




 

 










Videa a fotky:

Navštivte tento web:  https://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2018_u_OK2KKW_OK2A/   Najdete tam přes 300 fotek v plném rozlišení.

Několik videozáznamů z UHF Contestu IARU 2018 si můžete prohlédnout zde:  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,