OK2A - IARU UHF Contest 2019
(for Google translation click here)

Nebyl by to ani UHF Contest, aby můj otec, OK1VPZ nesýčkoval, že bude zase hnusné počasí, že zmokneme, nastydneme, něco se podělá a budeme nakonec naštvaní, že jsme na kopec jeli. No a nebyl by to ani UHF Contest, abychom jeho sýčkování jako obvykle nebrali na vědomí. Vždyť přece UHF Contest IARU je svátek všech UHF radioamatérů! Bohužel, zase měl jednou pravdu. Jak je již v poslední době zvykem, na rozdíl od závodění na Moravě, kde prakticky stále svítí Slunko a je krásně teplo, ocitli jsme se před závodem i po většinu závodu v hustém dešti a zimě. Přesto - i když výsledky nebyly tak dobré, jak jsme očekávali (s výjimkou pásma 3cm), víkend jsme strávili s našimi belgickými a německými přáteli v příjemné atmosféře a z kopce jsme odjížděli sice unaveni, ale vesměs spokojeni s novými plány do dalšího desetiletí, kdy se budeme těšit na slyšenou v "Roaring Twenties" - tedy v 20-tých letech..

Nu, a jak to viděli aktéři?

Dirk ON5GS:

Dirk na 70cm

Ahoj všichni:  již několik let navštěvuji své české kamarády během víkendových akcí, kdy se jede na výsledek 24h závod v pásmech UHF a výše. Letos přijel se mnou táta, který byl po delší době opět nakažen virem amatérského rádia díky provozu přes satelit QO-100 a přivezl s sebou i svůj satelitní terminál. Užili jsme si spolu skvělý víkend, daleko od pohodlí domova, na kopci o výšce 1000 metrů nad mořem. Myslím, že hráči hvězdných rolí ok1teh, ok1vpz a ok1dix zažili během víkendu zdravou dávku stresu. Zřejmé bylo, že máte obavy související s množstvím práce vložené do celé stanice a bylo to vidět na péči při jejím skládání. Zamyšlení, jak postavit a namontovat všechny ty anténní stacky, a oko pro detail při konstrukci všeho. Každý rok až doposud bylo tak vidět velké zlepšení. Špatný wx byl nejhorší neúspěch a tento rok se v tom nelišil. Láďa a já jsme byli docela dlouho na stožáru a je jasné, že jsme už po chvíli prochladli, protože pršelo. Všichni jsme věřili, že stanice na 70cm byla skvělá, ačkoli přišlo i těch pár neúspěchů, které přinesly zdravou dávku stresu. Mou hlavní obavou bylo nikdy nekončící QRM ze sousední stanice. Hodně nás to srazilo zpět. přesto jsem byl šťastný, že jsem strávil pěkný dlouhý víkend se svým otcem a mými přáteli v ČR, a to včetně našeho milého přítele OK1RK, který byl mým společníkem díky hlasovému dávači výzvy až  do 14:00h.

Děkuji chlapci! on5gs dirk

For already quite some years i am visiting my friends in the Czech Republic for a weekend of serious contesting on uhf and up. for this year, my dad, who has re-discovered the hamradio virus with the qo-100 satellite, and brought his portable station, went with me. we made it a great father-and-son weekend, away from the comforts of home, on a 1000m hilltop. I guess the star role players ok1teh, ok1vpz and ok1dix experience a healthy dose of contest stress during the weekend. obvious if you concern the amount of work put into the whole station, and the care while putting it all up. the thinking trough of how to erect and mount all of the antenna arrays, and the eye for detail while constructing all of it. every year so far ive been whiteness of so much improvement. Bad wx has been the worst setback and this year was no different. Lada and me were up in the tower for quite some time and it sure gets cold after a while, definitely when it's raining. all considered the station on 70cm was performing great, even though the few setbacks, where i recall the healthy dose of stress hi. my major concern was the never ending qrm from a neighboring station. it set us back alot. nevertheless i was happy to spend a nice long weekend with my father, and my friends in CZ, including our dear friend OK1RK, who was my voicekeyer companion during the ride until 14:00h.

Dekuji guys! on5gs Dirk.


Matěj OK1TEH:

UHF Contest 2019 je již minulostí a opět je nutné konstatovat, že jsme od počasí dostali řádně naplácáno "na holou", i když... alespoň že teplota nespadla pod 0°C. Ale popořadě. Na závod jsme se delší dobu docela poctivě připravovali, proměřovali antény, kabely, fázování, na 23cm jsem po zkušenostech z PD zajistil nový střed velké paraboly z AlMg3 o tloušťce 5mm. Na 3cm jsme měli v PD občasný problém s klíčováním TRXu z FT847, závada nakonec byla nalezena v interface OK1DIX, kde byly použity optrony s bipoláry, které jsme nahradili za opotrony s FETy a bylo po problému.. Do toho věčný boj s čínskými konektory jack 3,5 a cinch, které stojí za houby s octem, i když se tváří jako pozlacené a značkové.. No ale nakonec vše bylo připravené, odzkoušené, změřené, v práci jsme si vybrali dovolenou na čtvrtek, pátek i pondělí a tak jsme ve čtvrtek vyrazili na naší 300km dlouhou tůru, nejdřív z Prahy k Pardubicím pro karavan a antény a teprve potom směr Krušné hory.

OK1TEH během UHF Contestu IARU 2019

Na kopec jsme letos dorazili vcelku ve slušném čase ve čtvrtek ještě před večerkou a již nás vítal kromě Karla OK1FLY a Ládi OK1DIX, také náš starý známý Dirk, ON5GS, který si tentokrát s sebou přivezl na kopec i tátu Franka, ON6MP, se kterým jsme si skvěle rozuměli a tak se nám ani nechtělo jít spát.

Páteční vstávání bylo klasicky krušnohorské, byli jsme v mracích, venku vlezlo, ale naštěstí hustě nepršelo a tak jsme začali stavět antény na 70cm. Na kopec mezitím přijel Slovan OK1KN s Ivanem OK1DAQ, práce nám šla docela dobře od ruky a navíc poprvé jsme si na kopci úspěšně vyzkoušeli elektrický vrátek pro snadné stavění antén (dík Karle), který bude pro příště sice nutné ještě trochu zdokonalit, ale už teď svojí práci odvedl na jedničku, z čehož měl radost zejména Ivan, OK1DAQ, který předtím všechno tahal na stožár svýma rukama. Čáru přes rozpočet nám ovšem udělala 38el M2, kterou měli delší dobou zapůjčenou OK4C a nyní při kontrole před vtažením na stožár se ukázalo, že má prachbídné PSV.. Problém jsme záhy identifikovali ve vypáleném přizpůsobovacím členu, který je do centrální krabičky téhle antény připojen přes F-ka. Což o to, podobnou závadu na kopci opravit umíme, jenom si to vyžádalo nějaký čas a jelikož bez této antény nemůžeme stavět stack 12x6 Y, dokud nahoře není M2, padlo rozhodnutí již asi v 15h se vydat na bunkr a postavit mikrovlny. Z mého pohledu naštěstí, protože hned jak jsme vztyčili 17kg vážící 3cm do 10m nad zemí, přihnal se hustý déšť s větrem, který neustále sílil.. Patejdl  vyjel na bunkr s karavanem a zatímco nezbytný základní personál v dešti kompletoval antény a stožár na 23cm, zbytek osazenstva prchnul před deštěm do studeného, ale suchého karavanu.. Postavit 23cm včetně 22kg vážící 2,4m paraboly šlo ve větru dost ztuha a v dešti jsem měl obavu, jestli někde nenaprší do konektoru, naštěstí jsem koupil 6 kusů kvalitní gumovky 3m a použil jí všude v míře vrchovaté..

Počasí se mezitím zhoršilo tak, že venku začal foukat vítr v nárazech přes 70km/h, teplota poklesla na 2°C a hustý liják pršel krušnohorsky, tedy vodorovně, takže v nastávajícím soumraku bylo nemyslitelné pokračovat v práci, zejména pak pro Láďu a Dirka lézt do 18m na stožár, takže jsme nejdřív zajistili koaxy a pak již prchli do suchého a vytopeného domečku.

 OK1JFR alias "veterinář"

Večerní společenský program neměl chybu, kromě pochutin a kořalek mocné chuti i točeného piva, došlo na obě kytary a dokonce i na harmoniku hi. Aby toho nebylo málo, tak Frank ON6MP přivezl stanici pro spojení přes Oscara 100, takže jsme měli i promo pro nadcházející závod. Nicméně nepřivezl jen satelitní zařízení, ale také 2 basy silného belgického piva Delirium Tremens včetně značkových sklenic. Aby toho ještě nebylo málo, někdy kolem 22h večerní sa zrazu dvere otvorili, a v nich se objevil "zvěrolékař" Jirka, OK1JFR, který přijel - považte to počasí - na svém motorradu BMW ;-) Opět jsme přitom mimochodem narazili na etymologický problém, totiž že v Belgii neznají vodníky alias hastrmany, více viz zde. Brekeke. No ale nic, v poněkud podroušeném stavu zapojuji ještě zařízení na 70cm a po půlnoci jdeme spát.

V sobotu ráno venku panuje bizár blizár, všude zurčí potoky vody, hučí vichřice, smrky vlají jako prápory - a na stavění 12x6 a 38el M2 pochopitelně není ani pomyšlení.. Mířím alespoň na bunkr zapojit zařízení na 23/9/3cm. Do karavanu nevede ovšem ještě elektrika a tak ač dovnitř nenapršelo, z důvodu teploty jen 2°C, je vše orosené jak v Apollu 13...

Naštěstí na 23cm již vysoké napětí patří minulosti a tak postupně uvádím vše do provozu hned, jakmile se podařilo rozchodit i elektřinu a tedy konečně můžu zapojit i ohřívač. Tou dobou na kopec dorazil i Fred, DH5FS, který se právě vrátil ze slunného Pacifiku z dovolené zpět do reality Střední Evropy, hi (ano, skutečně  byl na Cookových ostrovech, ale naštěstí nikoli s cestovkou Thomas Cook ;-). Zhruba kolem sobotního poledne zkouším na 23cm zavysílat a je jasno, PSV na druhém menším směru totální odraz, v silném větru ale není myslitelné sundat dolu 2,4m parabolu, už tak je s podivem, že přežila dosavadní silný fukejř...

Na 70cm panuje deprese, z plánovaných 4 antén stojí jen 2 a navíc jedna z nich má mizerné PSV, naštěstí 70cm HW pro tento závod jsem mimořádně zasponzoroval a pořídil 1kW cirkulátor Valvo 1306A pro 70cm, takže je hned využit do jižního stacku, který má útlum odrazu jen asi 12dB. Nakonec padne i nepříjemné, ale nezbytné rozhodnutí, že kluci přece jen i v trvalém dešti postaví SZ stack12x6el a zkusí závod odjet na 3 antény. Díky "žabím mužům" OK1DIX a ON5GS i novému elektrickému navijáku se nakonec dílo podaří a tak se zpožděním právě 1h můžeme konečně na 70cm udělat první contestové QSO.
Konkurence má v tu dobu už desítky spojení náskok, ale nepodléháme panice a jdeme do toho.

fakt foukalo...

Ani na 23cm jsem se mezitím rozhodl nedat kůži lacino a tak jsem na baráčku alespoň našel a venku, asi 2m nad bunkr umístil do opačného směru starou 12el kolineární anténu rok výroby 2001, kupodivu později jsem na ní udělal i nějaká ta delší spojení, jako například OK6M JN99 hi.

Se zpožděním začínám závod i na 23cm, na 3cm sedí Jarek OK1KN. Dohazování ze 70cm kvůli špatné konfiguraci síťové karty zatím nefunguje a tak již od začátku ztrácím. Za první hodinu dělám pouze 24 QSO, s parabolou nelze v silném větru příliš točit, část QSO ztrácím kvůli nedokončené rektifikaci rotátoru a konkurence si mne ruce, nicméně log se přece jen pomalu plní spojeními z ON, PA, DL, signály z JO31 chodí na velkou parabolu super a na randomu s krásným signálem zavolá SSB S9 i Robin z M1CRO/P 819km a hned v závěsu i John G3XDY 827km a v další minutě i PI4Z 637km. Po 2h závodu se ovšem začíná zhoršovat PSV i u kolineární antény a tak od této chvíle jedu až do nedělního poledne pouze ve stylu jeden PA, jedna anténa. Nicméně mezitím konečně obživla síť PLC, daří se dohozené zužitkovat skedy ze 70cm např. s F1CXW JO20 570km atd. Venku sice ještě dost prší, ale vítr postupně slábně a tak mohu konečně zkalibrovat velkou, ostrou parabolu na majáku. Hned po kalibraci konečně dělám SM6VTZ JO58 893km, který pro mě zůstane až do konce závodu ODXem, TNX. Pořadové číslo 100 dělám ve 19:48UTC, téměř o 47minut později, než v minulém roce, ale pileup stanic neustává a tak pokračuji v krasojízdě. Čelo studené fronty přes nás již téměř přešlo a západním směrem se pásmo otevírá, ovšem východ je tragédie, nenacházím OK2ZTK, OK1CJH, OM3RBS, HA6W, OM6A a další známé stanice. Ani na 3cm se nám nedaří ani jindy snadné tropo QSO s OM3KII. Navíc na 9cm neslyším nikoho kromě DK0NA a DL0GTH.. I po půlnoci stále ještě dělám některá QSOs, mimo jiné i dost "vypocené" QSO s HB9GF QRB 518km. TNX. Do bezvědomí v sedě upadám během QSO s HA5S kolem 02:00UTC.


 

Jarek OK1KN dělá na 3cm přes letadlo QSO do PA

Budíček nastává o 1,5h později. První QSO se daří s HA5S 512km, nicméně na pásmu je zatím prázdno a dohazované YO5 stanice jsou bez hustějšího leteckého provozu na čisté tropo condx příliš daleko. Po 5h ráno se aktivita začíná konečně zvedat a začínají chodit pěkné podmínky. Dost často tak odběhnu i na zatím prázdnou sedačku u 3cm, kde mimo jiné dělám přes letadla i PI4GN 532km, OM3LQ 380km, IK3GHY 544km. Mimochodem Giorgio GHY šel tentokrát udělat na první zavolání, super signál jako přes tropo viz tato mp3 našeho QSO, kterou mi Giorgio poslal před pár dny.

Zkusil jsem samozřejmě i IN3HOG JN63, protože  vidím, že podle DXclusteru je dělal René DL6NAA, ty ale neslyším, asi je v cestě namoklý les na Plešivci,  SRI. Zatímco 70cm operátor dole na baráku budí Jarka, já na 23cm konečně doháním resty z jihu a jihovýchodu, dělám I5MZY/4, I4UJB, IK3VZO, IK4ADE a další stanice přes 650km. Super SSB signálem mne potěšil F1NPX JN19 693km, v závěsu za ním volá Maurice F6DKW z Paříže 784km, jen škoda, že nebyli QRV také F5DQK, F1AZJ nebo F5HRY.. Občas si znovu odskočím na 3cm, po delším "čajíčkování"  přes letadla udělám PA4ZP 527km, následuje celkem snadné tropo QSO s LX1DB na 23cm, kterého si dohazuji i na 3cm. Willi má 50W PA, takže QSO se nám daří brzy dokončit i zde, QRB 479km, následuje řada slaboučkých spojení skrz mokrý les na Bludné  směrem do 400km vzdálené oblasti JO31, jenom škoda, že DF0MU měli rozbitý 3cm PA a pro poruchu MF zařízení nebyl QRV ani OZ7Z. Na 23cm si na chvilku sedne i Fred, DH5FS a podaří se mu udělat pár pěkných QSO do S5. Podařilo se též pěkné QSOs Ivanem, YU1LA nyní YU1A do Bělehradu na 853km, potěšil OZ9GE a vůbec celkem pěkný počet OZ stanic, jako například OZ2OE, OZ8ZS, OZ1CTZ, tnx kluci! Ze západu naopak potěšil na SSB randomu ON/PA0MHE z JO11. Na 3cm mezitím přišedší Jarek dělá již třetího (!) PA přes letadlo, nyní to byl s pěkným signálem PA0BAT 476km, tnx!

Poslední hodina na 23cm je super, dělám 10 QSO a v poslední minutě závodu též RA2FGG KO04 718km, TNX. Škoda jen, že závod netrval o 1-2h déle...

Následuje rychlé sundání antén z 23 a 3cm stožáru a zatímco balím zbytek, ostatní se snaží co nejrychleji sbalit 70cm, neb se ze západu na radaru opět blíží chc..í, tedy  nepěkné pršení. Jelikož jsem asi hodinu na bunkru sám, jde mi to dost pomalu a venku místo deště ke všemu začíná poletovat sníh. Nakonec se přece jen vrací Patejdl a spolu veškeré zařízení za svitu čelovek ve tmě dobalujeme, zajišťujeme nesmotané koaxy a konečně jedeme dolů na baráček. Mezitím se s námi rozloučili Dirk s tátou a Fred a my se už těšíme do spacáku. Tentokrát nemusíme pospíchat, jelikož jsme si vzali v pondělí volno. Ze závodu se nakonec vracíme domů v pondělí ve 23h večer.


Láďa OK1DIX napsal:

Zapůjčený vrátek se osvědčil a tak jsme si hned koupili nový.

Již předpověď počasí nevěstila na letošní UHF Contest nic dobrého, skutečnost však předpověď překonala. Ale po pořádku. Jako obvykle jsme s XYL Majkou, OK1DYX dorazili na kopec ve čtvrtek odpoledne tentokrát s 30l soudkem osvědčeného ležáku z rodinného pivovaru Mlýn. Čekali jsme totiž hosty ze zahraničí, našeho kamaráda Dirka, ON5GS - tentokrát i se svým otcem Fransem, ON6MP a též Freda, DH5FS. Zanedlouho po nás přijel Karel, OK1FLY, který se hned pustil do montáže nového elektrického vrátku pro vytahování anténních stacků. Vzhledem k předpovědi jsme snažili připravit co nejvíce ještě za jakž-takž obstojného počasí. Večer pak dorazili jako obvykle OK1VPZ s OK1TEH i oba naší belgičtí přátelé,  též hojně vybaveni pivními specialitami. Večer proběhl ve znamení jejich ochutnávek. V pátek jako obvykle přijeli OK1DAQ a OK1KN a pustili jsme se do stavby 70cm antén. Mým pomocníkem na stožáru byl tentokrát Dirk, který je již ostříleným výškovým spolupracovníkem. Na zemi asistoval OK1DAQ a OK1VPZ. Ivan měl tentokrát méně práce, neboť byl k dispozici onen elektrický vrátek. Osvědčil se velmi dobře i když to ještě bude chtít příště drobné úpravy. Pak nastal první problém. Vzali jsme tentokrát jinou dlouhou M2 yagi, protože ta dosud používaná neměla zcela uspokojivé PSV. Byla to však chyba. Ukázalo se, že tato anténa má PSV asi 10. Problém byl v připojení přizpůsobení zářiče a nešel hned rychle odstranit. Vytáhli jsme tedy druhý

 Topoření jižního stacku - ON6MP, OK1KN, OK1FLY

stack 8x10. Stack 12x6 musel zatím zůstat na zemi, neboť ho lze vytáhnout až po M2. Plán byl večer opravit Yagi a stavbu dokončit v sobotu. Šli jsme tedy postavit pracoviště 23 a 3cm. 3cm šly postavit s novou vyšší duralovou jehlou a upraveným lanovím jako po másle. 23cm s velkou parabolou jsme sice taky opět postavili, ale je to už na hraně. Do budoucna to chce lepší řešení. To už ale začalo pršet. Stáhli jsme se do domečku, kde proběhl jak by se dříve řeklo "večer mezinárodní družby". Na obvyklé grilování a posezení u ohně však nebylo ani pomyšlení.

K ránu mě budí Majka, že je venku velký vítr. O ničem takovém předpověď počasí nehovořila, ale vítr skutečně byl, či spíše vichřice a do toho silně pršelo. Dojel jsem autem na bunkr zkontrolovat stožáry. Kupodivu oba ještě stály. Jen jsem přitáhl návětrné kotvy. S ránem déšť ještě zesílil a ven se dalo vylézt jen se značným sebezapřením. OK1VPZ opravil večer poškozenou M2, ale na lezení na stožár nebylo ani pomyšlení. Vyčkávali jsme u kamen a venku se čerti ženili. Matěj OK1TEH aspoň postavil zařízení a my se radili jak dál. Odpoledne, kdy se zdálo, že vítr konečně trochu polevuje, jsme se rozhodli, že vytáhneme jen stack 12x6 a na montáž M2 tentokrát rezignujeme. Mezitím se totiž kromě deště ještě ochladilo a byly jen asi 2 stupně nad nulou a báli jsme se, že M2 do rána stejně omrzne. S Dirkem jsme vylezli opět na stožár. Byl to hardcore. Vítr nám hnal vodorovný ledový déšť přímo do tváří. Prsty nám mrzly, jen jsme cokoli kovového uchopili do ruky. Naštěstí s pomocí vrátku šel stack nahoru docela rychle a tak jsme neumrzli. Bylo i dost lidí na pomoc, protože již předtím se přijel podívat na svém motocyklu značky BMW i Jirka, OK1JFR a dorazil též Fred, DH5FS. Bylo to však maximum, čeho jsme byli schopni. I tak jsme začali závod o hodinu později...

Poslední "ladění" HW před závodem

Cca v 1500 UTC jsem rozjel závod na 70cm. Nevím jestli to bylo pozdním začátkem nebo podmínkami, ale první hodinu byl na nás za západu pile up, jaký na 70cm není příliš obvyklý. 80 QSO/hod. určitě potěšilo. Na druhé straně žádná mimořádně dlouhá QSO. Jen 4 QSO přes 500 km do PA a HB. Po cca 90 minutách však začal pile up opadat a tak jsem předal žezlo našim hostům. Závod se dále vyvíjel podobným způsobem. Na východ to vyloženě nechodilo. První delší QSO je až v 1710 HA6W (615 km). Přibude pár delších QSO na západ, jako PA5KM (637 km) a F1CXW (570 km), kterého Dirk překvapí plynnou francouzštinou. Avšak žádné super DXy se nedělají, i když za zmínku stojí IK4WKU (658 km) a OZ0HF (586 km). Večer si k tomu zase na chvíli sedám, dělám 9A1B (607 km) cross mode CW/SSB, OZ9FW (581 km) a ON4KBE (615 km), jinak nic moc. Zase se vystřídáme s Fredem a Dirkem. Podaří se rozchodit PLC spojení na bunkr, kdy Ivan OK1DAQ obětavě ve psím počasí zavěsí dráty na podpěry aby neležely na zemi ve vodě. Můžeme teď konečně dohadovat skedy. Tak se podaří na I5MDE/0 (797 km), několik PA a ON stanic i F6HMQ (765 km). Pak přijdou IZ4FUA (637 km) a IK4ADE(701 km). Později večer provětrávám CW a daří se na JV 9A8D (711 km) k tomu M1CRO/P (819 km) a PE1EWR (660 km). S přibývajícími hodinami se však začíná objevovat problém s jedním z dvojice PA. Vždy po chvíli vysílání jde výkon dolů. Stále se to zhoršuje až PA nedává prakticky nic. S OK1VPZ se dohodneme, že až provoz opadne, tak se na to podívá. Jako by toho nebylo dost máme také problém s OK1KAD z Klínovce, kde tentokrát nasadili TRX FT991 a PA 250W. Tato kombinace však produkuje širokopásmový šum v síle S5 - S9 prakticky po celém pásmu. Chtělo by to odladit se tak o 150 kHz pryč, ale na dolním konci pásma zase úřadují DL0GTH. Upozorňuji OK1KAD na problém, ale odpověď je jen ve smyslu "vy nám vadíte taky". Mrzí mě to zejména kvůli našim hostům, kterým tak částečně pokazili závod. Teď by se hodila ta dlouhá M2, kterou by rušení šlo aspoň částečně odsměrovat. Její absence se také projevuje zejména ve směru JZ, kde je otočená anténa 8x10 a vadí ji vodou nasáté stromy.

 70cm operator's table

Na noc pak nastupuje Karel, OK1FLY, který dělá na CW pár QSO. Mezitím se Vláďa pustí do opravy PA. Jdu si tedy chvíli odpočinout. Ráno je krušné. Počasí je stále mizerné. Pořád prší, je zima, ale vítr se již částečně uklidnil. Horší je, že se PA nepodařilo opravit a tak je místo něj k dispozici jen záložní PA s GI7B s cca 250W. Je jasné, že bez dlouhé M2 a celkově asi polovičním výkonem si sotva můžeme dělat čáku na vítězství a tak přenecháváme volné pole našim hostům. Zvláště Dirkovo nasazení je obdivuhodné. Fred a Dirk pracují společně a jejich úsilí přináší YU1A (853 km) a G3XDY (827 km), I4CIV (714 km), 9A1E (613 km), SM6CEN (780 km), IQ1KW (765 km), OZ9GE (632 km), 9A2SB (691 km), IU4FNO (668) a HB8AOF (688 km). Já sem tam vypomůžu s CW a tak se mi podaří na sked ODX SM6VTZ (893 km). Dirk s Fredem pak dělají ještě IW2CTQ (729 km) a před koncem závodu 9A2UV (691 km), SM7GVF (746 km) a SM6FHZ (781 km). Závod končí s výsledkem 466 QSOs a 154000 bodů. Na tu bídu, šílené počasí a všechny ty problémy s anténou, PA a rušením vlastně výborný výsledek.

V neděli odpoledne už naštěstí jen mrholí a tak skládání proběhne za trochu lepšího počasí. Pomůžou i naši turisté Jarda, OK1JJI s kolegou (TNX) a tak to zvládáme v rozumném čase. Zůstáváme s XYL a OK1VPZ a OK1TEH na kopci do rána. Pondělní ráno je samozřejmě jak vymalované. Fronta přešla a svítí sluníčko, stromy hrají všemi podzimními barvami. OK1VPZ ještě měří antény od jižního stacku, neboť měl horší PSV a bez cirkulátoru by do něj nešlo vysílat a objevuje další zmetek z dílny WIMO. Je třeba uvažovat o jiných anténách. Ze 16 koupených antén už 3 zmetky je trochu moc.

Co napsat závěrem? Dostali jsme od matky přírody pořádně za uši. Snad nás nic podobného příští rok už nepotká. Společensky ale vydařená akce s kolegy z DL a ON. TNX!

NSL OK1DIX.


O HW závodění z klávesnice OK1VPZ:

Jak známo, smůla vždy přichází po trojicích – a pokud se stane něco čtvrtého, není to výjimka, ale začátek další trojice… Snad to pravidlo o opakování smůly alespoň platí zvlášť pro jednotlivá pásma. Ale nejsem si jist. My jsme letos měli štěstí jen na dvě trojice. Sice se nám cestou na kopec zase u starého Passatu ztrácela voda z chladiče, ale nakonec jsme dojeli na místo dřív, než jsme spotřebovali všechnu vodu, kterou si bereme na dolévání. Takže k žádné smůle s autem letos ani nedošlo.

O to horší byly ty další smolné milníky:

1. již sestavená 38 el. anténa M2, kterou nám vrátili chlapci z OK4C, měla při změření v 2m výšce ošklivé odrazy a po chvilce pátrání se podařilo prokázat přerušené fázovací vedení z TV koaxu se dvěma F konektory. Když jsem později anténu opravoval, zjistil jsem, že fázovací vedení i se dvěma kompresními konektory je sice OK, ale vyhořel panelový konektor typu F, jehož kleštinka na centrální vodič v něm hořením VF korony prakticky vysublimovala. Na horách však kabelové rozvody nemáme, takže pomohla vrtačka, celý vnitřek panelového konektoru F (maminka) byl odvrtán a vnitřní vodič koaxu fázovacího vedení prodloužen o potřebné cca 2cm a i s obalem z teplotně smršťovací bužírky provlečen vzniklou dírou F konektoru a zapájen na místo. To se ovšem neobešlo bez předchozího vyšťourání veškerého hnusného rosolu z dutiny hliníkového odlitku „krabičky", kryjící vývody dipólu antény a nesoucí N konektor antény. S důvodu hnusného počasí jsme již anténu nakonec nepoužili (a tím ani jeden z 700W PA), i když byla provizorně opravena. Přes zimu mne čeká provést podobný zásah u všech 70cm antén M2, aby nás podobný lapsus nevytrestal znovu.

Echte japanische Qualität..

2. opět (asi v 1 hodinu po půlnoci) odešel budič SSPA 2x700W. Žádné buzení => žádný výkon => žádné QSO => žádné potěšení. Protože v minulém závodě to byl přehřívající se stabilizátor 7805 v SMD pouzdru, domníval jsem se, že závada se (kdovíproč) snad jen opakovala a budu schopen ji přes noc opravit. Opět chyba lávky… nakonec jsem proto zprovoznil jen záložní 250W PA s GI7b a tím jsme naši contestovou stanici posunuli na dohled kategorie LP (alespoň tak, jak to „LP“ někteří operátoři vnímají, hi). Doma jsem nad tím budičem strávil 3 dny. Je zbytečné něco popisovat, stačí se podívat na obrázky vpravo.. Jsem zvědavý, co dalšího se v tom japonském PA objeví příště.

3. Všichni operátoři na 70cm si stěžovali na širokopásmový šum od OK1KAD. Prý nešlo ani tak o modulovaný šum (který by naznačoval na problém s fázovým šumem oscilátoru), ale spíše o širokopásmový šum, který se objevil při zaklíčování vysílače OK1KAD a byl poměrně stabilní na úrovni okolo S7 (podle toho, na kterou anténu jsme poslouchali) – zkrátka podezření padá na širokopásmový šum vysílací cesty u OK1KAD (možná FT991, možná napájecí zdroj, možná zdroj pro předpětí tranzistorů v PA, nebo ve vysílacím řetězci něco kmitá). Je jasné, že v takovém případě se žádné slabé stanice z východního a JV segmentu prakticky dělat nedaly… V rámci klubu jsem napsal zprávu na toto téma (tady) a věřím, že OK1CLU se postará, aby příště z jejich směru byly slyšet i stanice, nejenom šum… Pokud budu schopen pomoci, jsem mu plně k dispozici.

4. A aby toho nebylo málo: Druhá anténa na 23cm vykazovala totální odraz, takže OK1TEH celý závod odjel jen na jednu (tu větší) parabolu. Co bylo příčinou, zda vadný kabel s konektory, roztažená (neforforbronzová) kleština na ozařovači antény, či nějaká prasklina uvnitř ozařovače jsem zatím nevypátral, nemaje na to čas. Alespoň mám co dělat, hi. Matěj namísto „zadní“ paraboly zkoušel použít starou kolineární anténu, ale potom, co mu napršelo do rukávové transformace toho musel po pár hodinách nechat. Ejhle – další smolíček – tentokrát čtvrtý, ale snad se ti smolíci pacholíci nedomluvili, protože tenhle byl od 70cm pracoviště 400m daleko, takže jsme tenhle považovali za prvního na 23cm.

5. Několik hodin po začátku contestu stávkovalo datové propojení PLC mezi pracovišti a to kupodivu i potom, co Ivan pověsil kabel na nové špízy, které k tomuto účelu vyrobil OK1FLY (díky!). Výsledkem byla ztráta řady dlouhých spojení, které nešly dohodit ze 70 na 23cm, ale i naopak. Problém se nakonec podařilo identifikovat jako problém sedící mezi klávesnicí a židlí. Zatímco PC na bunkru mělo nastavenu pevnou IP adresu (jako v Polním dnu), tak PC OK1DIX měl nastavenu dynamicky přidělovanou adresu od DNS v PLC modemu. No a protože oba aktéři, kteří o těchto SW fíčurkách něco ví (OK1TEH a OK1DIX) v té době usilovně vysílali, tak neměli čas se domluvit na jednotném postupu… takže další smolík pacholík!

6. Dvě smolné trojice byly (prozatím) uzavřeny utržením ventilku na duši u karavanu – naštěstí k tomu došlo až při příjezdu domů, takže to naše (až pondělní) cestování neohrozilo.

Chápete, že i pouhá pozice člena HW podpory může být při VKV závodech docela dobrodružnou činností? A to jsem si tentokrát ani nesáhnul na mikrofon, natožpak na klíč…

PS: velké díky OK1DIU, který se v dresu ČEZu postaral o výměnu prohořívajícího malého 22kV transformátoru u meteorologické stanice na VN vedení jen asi 100m daleko, což nám způsobovalo těžké chvíle a podprůměrný výsledek na 70cm během Polního dne.

Vzhůru do dalších HW dobrodružství (ale při lepším počasí) se těší OK1VPZ

       
 

 

Antény od firmy WIMO, použité u stacků 8x10 mají zem na konektoru N v krabičce antény připájenu tak, že ten, kdo je vyráběl, použil pro lepší pájení na poniklovaný konektor zřejmě kapičku nějaké kyseliny. Jenže kyselina hlodala a hlodala a nakonec pájený spoj uhlodala. U nás je to už 3 vážná závada antény od tohoto výrobce. Znamená to, že všechny klubovní antény tohoto typu je třeba repasovat a N konektor (stejně je čínský) vyměnit - nejen za kvalitní, ale také za kvalitně připojený...

A abych nezapomněl: své dojmy napsal i Fred DH5FS z DM7A - zejména zaměřené na klubovní diskusi, co a jak s anténami na příští závod. A i když ne všichni z nás s ním ve všech bodech souhlasili, jedna věc je jasná - dosavadní anténní systémy musí doznat změny!  Takže někdy na jaro si už připravujeme nové projekty typu "výzkum a zázraky" - tentokrát se zaměřením na naše vesměs "hliníkové hospodářství".  Tnx Fred!



OK1TEH závěrem:

a teď to ještě všechno uklidit...(na obrázku ovšem zdaleka není vše)

Na 70cm jsem nevysílal, tak se nebudu k výsledku příliš vyjadřovat, nicméně věřím, že 70cm operátoři alespoň ocenili zakoupení poměrně drahého cirkulátoru (tnx Karle za birďáckou zátěž), která umožnila využití JV stacku.

Na 23cm se i přes značný handicap chybějícího druhého směru povedl velmi dobrý výsledek a jen smůla způsobila, že jsem se více nepřiblížil k DL0GTH. Náskok ze začátku závodu o 12 000b jsem postupně stáhnul na 3500b, více asi nebylo v lidských silách. Nová 2,4m parabolická anténa anténa táhla super, v logu je velmi dobrý počet 99xDL, 9xI, také velmi potěšilo 6xON a 5xOZ. Naopak tradičně zklamala nízká aktivita v SM (SM7LCB? SM7DTE? SM7GEP? SM7GVF?) a díky podmínkám i přes nedělní dobré podmínky jsem zalogoval pouze 3x9A. Také jsem čekal, že by například vyjel G4CDN nebo F1AZJ. Jestli budeme v květnu 2020 zdrávi, snad se opět ozveme.

9cm: Toto pásmo začíná být s těmi 100mW pro ostudu a bude to chtít konečně dodělat připravované nové zařízení, na které se zatím práší ve skříni. Nicméně v závodu se podařilo rozdat body, povedlo se pár pěkných QSO přes 200km, mimo jiné OE5VRL/5 a DC7QH 245km. Slyšel jsem velmi pěkně OE3A/OE3KEU/4 350km, ale dovolat se mi nebylo tentokrát souzeno. Doufám, že přes zimu dojde i na tuto popelku..

3cm: Největší radost tentokrát udělalo pásmo 10 GHz, kde se nám podařilo předběžně porazit DL0GTH i OE5VRL/5 a zatím to vypadá na velmi slušné místo v Evropě, pokud tedy nebude velká chybovost. Většina QSO na 400km proběhla odrazem od letadel, nedělali jsme ani jedno RS QSO a k plné spokojenosti snad již chyběl nějaký ten OZ nebo SM.

A to by za mne bylo asi tak všechno, díky kluci za skvěle prožitý víkend, díky všem za zavolání a někdy v příštím roce se budu opět těšit na QSO.

Ostatně - po Praze nám už jezdí tramvaj s pozvánkou na květnový 2. subregionál IARU. Pokud nechápete, čtěte zde.

Matěj, OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results (2019):

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 153 955 465 331 SM6VTZ   JO58UJ 893 1500 2x8x10el, 12x6el.Y 270 (-2) 75 +0)
23 cm   71 475 204 350 SM6VTZ   JO58UJ 893   500 240cm DISH, 170x125cm dish   99 (+6) 33 (+1)
9 cm     1 303    7 186 DC7QH   JO62QN 245          0.1 15dBd patch    4 (-10)     (-5)    
3 cm   12 457 44 283 IK3GHY  JN65DM 544    20 70cm DISH   25 (-3) 7 (-4)
Contest logs are here.                                                                                                                     *) Note: compare to the last year (2018) UHF contest

432 MHz:

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 81                                                         QSO v QRB
WWL        : 30xJO31   21xJO60   21xJO51   20xJO50   18xJO42   18xJO30  ----------------
             18xJN79   17xJO70   17xJN69   15xJN49   14xJN68   14xJN58        < 100  38x
             13xJO41   12xJO61   10xJO71   10xJO62   10xJO52   10xJO40    100 - 199  95x
              8xJO32    8xJN89    8xJN59    7xJO43    7xJN88    7xJN39    200 - 299  78x
              6xJO20    6xJN99    5xJO53    5xJN54    5xJN48    4xJO90    300 - 399  88x
              4xJO73    4xJO22    4xJO21    4xJN95    4xJN86    4xJN85    400 - 499  91x
              4xJN76    4xJN63    3xJO65    3xJO63    3xJO23    3xJN98    500 - 599  38x
              3xJN77    3xJN47    3xJN37    2xJO80    2xJO64    2xJO55    600 - 699  20x
              2xJO44    2xJO33    2xJO11    2xJN97    2xJN87    2xJN75    700 - 799  13x
              2xJN65    2xJN45    2xJN18    1xKN08    1xKN04    1xJO94    800 - 899   4x
              1xJO91    1xJO84    1xJO77    1xJO76    1xJO74    1xJO72        > 899   0x
              1xJO67    1xJO66    1xJO58    1xJO57    1xJO54    1xJO02  ----------------
              1xJO01    1xJN66    1xJN57    1xJN55    1xJN38    1xJN36                  
              1xJN34    1xJN29    1xJN19  
Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15    3    883  294  425 DL6AA           -   -   -   -   -   -   -   3
15-16   75  20769  276  553 PH4X            4   2   4   4   5   7  20  29
16-17   37   9090  245  479 DK5WO           4   -   5   4   3   7  10   4
17-18   43  13256  308  658 IK4WKU          7   1   9   3   3   2  10   8
18-19   52  16583  318  615 ON4KBE          7   -   6   6   6   2  16   9
19-20   29  11512  396  797 I5MDE/0         1   2   1   3   7   1   6   8
20-21   33  12772  387  764 F5FL            2   3   1   3   5   2  11   6
21-22   13   3787  291  586 HG6Z            -   -   4   2   1   2   3   1
22-23   12   5544  462  819 M1CRO/P         2   1   1   2   1   -   4   1
23-24    7   1998  285  694 IZ3NOC/5        -   -   -   2   3   2   -   -
03-04    1    211  211  211 OK2GD           -   -   -   1   -   -   -   -
04-05    4   1559  389  683 9A5M            -   1   -   1   -   -   -   2
05-06    9   4125  458  853 YU1A            -   -   -   1   2   1   4   1
06-07   27   8696  322  714 I4CIV           7   2   2   5   3   1   4   3
07-08   17   6021  354  780 SM6CEN          3   2   3   2   -   1   3   3
08-09   20   8101  405  765 IQ1KW           4   1   6   1   1   4   2   1
09-10   13   4609  354  893 SM6VTZ          3   -   5   1   1   -   2   1
10-11   20   6472  323  729 IW2CTQ          1   2   1   1   3   1   5   6
11-12   21   6881  327  583 PA3GFY          1   2   -   6   6   -   3   3
12-13   11   4832  439  784 F6DKW           -   1   3   2   1   -   4   -
13-14   18   6247  347  781 SM6FHZ          3   2   1   -   -   3   5   4
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 465 153948  331  893 SM6VTZ         49  22  52  50  51  36 112  93

 

 


1296 MHz:

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 66                                                         QSO v QRB       
WWL        : 16xJO50   15xJO31   12xJN79    9xJO62    9xJO60    7xJO70  ----------------
              7xJO61    6xJO51    6xJN97    6xJN49    6xJN48    5xJO30        < 100  18x
              5xJO20    5xJN69    4xJO32    4xJO21    4xJN87    4xJN68    100 - 199  41x
              4xJN59    4xJN37    3xJO41    3xJN99    3xJN89    3xJN88    200 - 299  34x
              3xJN86    2xJO72    2xJO53    2xJO52    2xJO46    2xJO11    300 - 399  26x
              2xJN95    2xJN75    2xJN65    2xJN64    2xJN39    1xKO04    400 - 499  38x
              1xKO03    1xKN06    1xKN04    1xJO91    1xJO83    1xJO80    500 - 599  22x
              1xJO71    1xJO66    1xJO65    1xJO58    1xJO55    1xJO45    600 - 699  15x
              1xJO43    1xJO42    1xJO33    1xJO02    1xJO01    1xJN78    700 - 799   6x
              1xJN77    1xJN76    1xJN66    1xJN58    1xJN55    1xJN54    800 - 899   4x
              1xJN47    1xJN45    1xJN36    1xJN34    1xJN19    1xJN18        > 899   0x
                                                                        ----------------
Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   23   6020  261  765 IQ1KW           3   -   4   -   1   2  11   2
15-16   19   6137  323  827 G3XDY           3   1   -   -   -   -  12   3
16-17   13   2976  228  413 OM3PV           -   2   7   4   -   -   -   -
17-18   16   5296  331  581 HB9HLM          2   -   2   2   1   4   4   1
18-19   20   6396  319  684 OZ9PZ           3   -   1   4   -   1   4   7
19-20   11   4422  402  893 SM6VTZ          2   1   1   3   1   1   1   1
20-21    8   2655  331  700 HA8V            1   2   -   2   -   2   1   -
21-22    8   2854  356  544 IK3GHY          1   -   -   3   1   -   3   -
22-23   10   4172  417  711 9A8D            -   1   1   2   2   1   2   1
23-24    3   1277  425  500 S50G            -   -   -   1   1   -   1   -
00-01    1    367  367  367 DH2PA           -   -   -   -   -   -   1   -
01-02    1    518  518  518 HB9GF           -   -   -   -   -   1   -   -
04-05    1    512  512  512 HA5S            -   -   -   1   -   -   -   -
05-06    5   2622  524  687 OZ1CTZ          1   1   1   -   -   1   -   1
06-07    7   2788  398  701 IK4ADE          1   1   -   1   3   1   -   -
07-08   12   4651  387  784 F6DKW           1   -   -   3   2   2   2   2
08-09   11   3672  333  691 9A2SB           3   -   1   1   3   1   1   1
09-10    8   3677  459  853 YU1A            3   -   -   2   -   1   1   1
10-11    4   1412  353  485 S59P            -   -   1   2   -   -   -   1
11-12    3   1142  380  674 ON/PA0MHE       -   -   1   -   -   -   2   -
12-13    7   2980  425  609 OZ8ZS           1   -   -   1   1   -   4   -
13-14   13   4926  378  718 RA2FGG          -   1   1   1   -   2   5   3
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 204  71472  350  893 SM6VTZ         25  10  21  33  16  20  55  24

 

 


3400 MHz:


10368 MHz:


Videa a fotky:

Navštivte rovněž tento web:  http://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2019_u_OK2KKW_OK2A/  Najdete tam další fotky v plném rozlišení a také videa.