EME okno OK1TEH (prosinec 2013 - leden 2014)

Tak tady máme první číslo Radiožurnálu roku 2014. Vítejte u dalšího vydání našeho EME okna! Začátek roku byl ve znamení dobrých EME podmínek, bohužel počasí příliš nepřálo, jak u nás v Evropě, tak zejména v Americe, a tak aktivita nebyla nejvyšší. Přesto se povedlo několik pěkných spojení a to včetně vyšších pásem. Ačkoli by to stálo za delší rozbor, tak (protože mám právě nějaké zdravotní problémy) budu muset být bohužel trochu stručnější, než obvykle. Chtěl bych se tedy čtenářům omluvit a předem slíbit, že příště už bude vydání EME okna opět podstatně bohatší…

Nyní k vašim reportům, první příspěvek poslal
Martin, OK1UGA:

Ahoj Matěji,

V prosinci jsem byl poměrně aktivní přesto, že se na pásmu nic zvláštního nedělo. Protože jsem se blížil k hranici 1000 initů chtěl jsem se jí pokusit dosáhnout do konce roku. A to se mi taky v půlce prosince podařilo. K mému překvapení se mi navíc 2 dny před vánoci povedlo udělat ještě další stát do WASu. V lednu už se na EME nic zajímavého neděje, takže jsem ani nevysílal.

A výčet posledních spojení:

UA9CFH, G4URT, F4FMQ, G4AEP, RW9ST, DL75KUE (Init#1000), PY1EME, RT7A, RR110RAEM, N0LWF WAS#48, KD7YZ, KE6ILX, YO2YA, DA0Y

Martin, OK1UGA


Díky Martine za report a congrats k tísící initial stanici via EME. Další příspěvek poslal
Jirka, OK1IL:

MAB25

Ahoj Matěji,
u mne se od posledního příspěvku v srpnovém okně 2013 ve vybavení stanice mnoho nezměnilo, pouze jsem dokončil veškerou mechaniku k náhradě elevačního rotátoru Yaesu G550, pro který je H/V čtyřče přece jen trochu rozměrné a který funguje, jen pokud je systém přesné vyvážený. Stačí, abych odmontoval jednu anténu a se zbývajícími třemi už si neporadí..

Principiálním tématem byl pro mne snímač elevace. Při použití lineárního motoru jako pohonu, jsou sice k dispozici pulzy, indikující délku vysunutí aktuátoru, ale mezi stupněm elevace a počtem pulzů je nelineární funkce, vyžadující D/A převodník a linearizaci pro připojení na analogový vstup mé řídící jednotky pro nastavení azimutu a elevace od EA4TX. Nakonec jsem našel řešení, použité několika stanicemi, používající elektronický potenciometr s hallovým snímačem Megatron MAB25. Závažíčko, připevněné na osičku, natáčí osu v závislosti na úhlu elevace. Problém nastal s třením osičky v ložisku potenciometru, zatížené závažím. Proto bylo nutno upevnit potenciometr do třmenu s miniaturním kuličkovým ložiskem pro modeláře, které podpírá osičku na druhé straně závažíčka a tím se zdařilo minimalizovat hysterezi při změně směru pohybu. Praxe ukáže, jak se tento snímač osvědčí.

Na EME na 144 MHz se vyrojila spousta speciálních volaček k různým událostem, jako smrt presidenta Mandely, olympiáda v Soči, výročí RAEM nebo 100 let ARRL. Nejsem si jistý, zda do skore inits je započítat, protože jde o stanice, které jsem už dříve dělal s jejich vlastní volací značkou. Je to otázka, na kterou jsem nenašel odpověď, zda se za počáteční spojení počítá stanice nebo volací značka.
Za dlouhých zimních večerů po západu Měsíce se věnuji Linradu, zatím běží v doporučené konfiguraci pro kombinaci IQ+ >Linrad>MAP65, ale prokousat se všemi ovládacími prvky, jak je tvořil Leif SM5BSZ po celou minulou dekádu, je zábava na stovky hodin. jak je komentováno na webu.

Na závěr výběr zajímavých QSO za poslední 3 měsíce : R100RQA, SV9ANJ, RA3DEM, IQ9UI, H44HP, 3Z4EME, UA3MBJ, N0QJM, SM0NKZ, RR110RAEM, SM5KWU, F5JNX, UY2QQ, RX8XR, ER/UT6UA, KD7YZ, KF8MY, ZS9MAD, W1AW/4, RM22DU, VK3XDK, SP2HMR

73 Ivan OK1IL


Díky Martine za FB report a congrats k hezkým DXům!

Další příspěvek poslal
Jirka, OK2PMS:

Od druhého kola ARRL EME závodu jsem se provozu odrazem od Měsíce moc nevěnoval. Však se také nic zvláštního na pásmu nedělo, nepočítámli speciální k OH v Soči a ZS9MADIBA. V prosinci jsem se proto více věnoval meteoritům, takže po 1,5 měsíční odmlce jsem udělal první EME spojení až na přelomu roku. V polovině ledna jsem už ale chytnul ten správný absťák a EME provozu jsem vyhradil celou jednu noc. To se zase pro změnu spiklo počasí – nejprve pršelo, ale v průběhu noci začalo mrznout a vše se ihned pokrylo vrstvou ledu včetně antény, což se nepříznivě projevilo na PSV antény a reportech. Suma sumárum .... moc initů jsem za poslední období nepřidal. Asi nejvíce mě potěšilo spojení s KU7Z z Utahu, což byl pro mě nový WAS.

Závěrem jako obvykle seznam nových stanic: US7GY, G4URT, RM22MR, RX8XR, SM0NKZ, IZ1GZA, DF9UX, LZ5GM, SP2HMR, LU1CGB, W0PD, SM7FMX, KU7Z, DK5YA

73! Jirka, OK2PMS


Díky Jirko a gratulace k novým zemím DXCC a WAS!

Na dotazy ohledně počítání initial stanici snad jen uvedu, že podle neoficiální dohody EME komunity (viz vyjádření OK1KIR / OK1DAK / OK1DAI, uvedené m.j. tady:
http://www.ok2kkw.com/next/eme_initials.txt“, se za EME initial QSO považuje pouze to spojení, které vaše stanice navázala via EME s novou protistanicí, přičemž je pro započtení takového QSO nezbytně nutné, aby obě korespondující stanice si prostřednictvím EME komunikace během spojení kompletně vyměnily obě volací značky, reporty a potvrzení, že všechny tyto informace byly na obou stranách přijaty správně a úplně. Za stanici se pro tento účel považuje soubor technického zařízení stanice na daném QTH, nikoli použitá značka. Pokud jsou tedy z jednoho stanoviště stanice navazována EME QSO pod různými značkami (například příležitostnými), nebo například jde o stanici sdílenou více operátory, či o stanici klubovní, nedá se takové EME QSO započítat do "initials". Naopak, pokud se stanice přestěhuje, dá se i pod stejnou volací značkou, jako dříve, započíst jako nový "initial" tehdy, pokud změní velký čtverec svého QTH  například přestěhuje svou stanici ze čtverce JO70 do JO80.  Viz: "http://www.zen70432.zen.co.uk/Initials"

A co bylo na EME nového u OK1TEH ?

V lednu potěšilo EME QSO na 70cm s I5CTE a s W1AW/5 na 2m a 70cm, který byly obsluhované NR5M a K5QE. Jinak jsem QRV z důvodu času bohužel moc nebyl. Příště se polepším, hi!

A to je pro tentokrát opravdu všechno. Na shledanou v dalším vydání EME okna a na slyšenou na VKV během celého roku 2014 se těší
Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 1/2014.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.