EME okno OK1TEH (únor / březen 2011)

Vážení čtenáři a příznivci DX, vítejte u dalšího pokračování EME okna. Od posledního čísla se odrazem od Měsíce objevily hned dvě nové OK stanice a podle informací další na pásmu snad již brzy přibudou. Bohužel o něco slabší je to s aktivitou slovenských stanic, takže doufám, že příště dorazí i nějaký ten příspěvek z OM.. Nejdřív ale již tradičně k vašim reportům. Dnešní 2m EME okno otevírá příspěvek Honzy, OK2ILA:

Ahoj,
V březnovém EME okně jsem udělal 2 výpravy na naše závodní QTH (OK2KCE) a pokusil se o svá první samostatná EME QSO. Jelikož jsem úplný začátečník, neměl jsem problém s výběrem stanice a 5 QSO pro mě znamenalo hned 3 nové DXCC a 2 nové kontinenty. Samozřejmě bylo hodně marných pokusů - 300W je holt QRP. Přehledně tedy: GM6VXB, F1AFJ, K6MYC, VK2DVZ, RU1AA. Takže motivace do dalšího snažení určitě je.

73, Honza OK2ILA

Díky Honzo za příspěvek a big congrats k prvním EME spojením. Další novou stanicí pracující na trase bezmála 800 000 km je Ivan, OK1IL:

   Nová EME anténa u Jirky OK1IL 2x9el DK7ZB.

Přípravy přes zimu na 2m EME jsem dokončil na chalupě u Příbrami (JN69XS) instalací dvou devítiprvkových Yagin podle DK7ZB na teleskopický 4metrový stožárek hned, jak to jarní počasí umožnilo. Přes zimu jsem hlavně vyráběl zmíněný stožárek, abych mohl ze země k anténám a neriskoval znovu pád na zvrhnutý 4-metrový žebřík a mohl je potom zvednout aby "viděly" přes štít domu a současně se nemotaly reflektory do keřů, které XYL urputně brání. Dále jsem zprovoznil řídící desku od EA4TX s jeho softwarem ARSWIN, který přebírá AZ/EL data z NOVA pro Windows a nastavuje AZ a EL rotátory. TRX je FT897D,který mne zklamal, že i přes osazení TCXO po TX relaci stejně ujíždí o cca 20 Hz, 400W PA od BEKO je bezproblémový, LNA jsem si při testování sekvenceru hned jednou odpravil. QRV byl systém zrovna v době optimálních podmínek degradace a vzdálenosti Měsíce, takže během prvních 3 večerů jsem udělal 19 QSO. 18 EU vesměs s "big guns", jediné W/K spojení s KB8RQ s jeho monumentální anténní točnou. Chvíli jsem si užil pocit druhé strany pile-upu. Vše v JT65B.

Na FSK441 jsem měl domluvený sked s G6PHH Philem, který má zhruba stejné vybavení, jako já a nehrozilo tropo spojení, ale ani jeden večer se QSO nepodařilo. Impuls pro upgrade na obou stranách. U něho druhá Tonna a u mne další dvě 9el do patra, stožár už se připravuje, pár keřů bude muset XYL obětovat (za podmínky, že vysadím náhradu) a budu muset vymyslet kotvení..

Doufám, že v době vydání tohoto čísla už budu QRV s 4x9H/400W.

73 Ivan OK1IL (ex OK1IGK)

Díky Ivane za příspěvek a hodně úspěchů v další činnosti. Další příspěvek poslal Karel, OK2PM:

Ahoj Matěji,
krátký přehled MS a EME v začátku roku 2011. Během lednových Quadrantid via MS: UR3EE a F8DGY a dále via EME: EB5GP, I2FAK, SM7GVF, G4ZTR, RW3AC, ES3RF, EA2AGZ, EB5EEO, F6FHP, UA9YLU. MS sestava je FT736+200W+9el Yagi (na střeše). EME sestava je pak podobná, s tím, že stará 3WL F9FT jen na cca 3m stožáru (na zahradě). Sice "umí" EL/AZ, ale s 20m koaxu a LNA v PA to na vážnější práci není.... Navíc si VLA200 hlídá PSV, takže při hodnotě okolo 1,2 (viz 3m stožár) už stáhne příkon z 30-ti na cca 22 A.... Těch téměř 30 udělaných stanic je v této konfiguraci asi maximum, další změny v "hardware" snad přinese letošní jaro+léto.... Zdraví Karel - OK2PM

Díky Karle za příspěvek a doufám brzy na slyšenou via mOOn. Další příspěvek do EME okna poslal Jirka, OK2PMS:

   
Do 15.3 pobával v Thajsku Karsten DL2LAH pod značkou HS0ZIL. Vylepšil své antény a nyní používal 4x10el. DK7ZB, ale pouze 160W.

V únorovém okně jsem na pásmu narazil na Karstena DL2LAH, který opět po čase vysílal z Thajska pod značkou HS0ZIL. Vylepšil své antény na 4x10el. DK7ZB, ale měl pouze QRP výkon 160W. Ze začátku jsem jej bral velmi pěkně, ale Karsten neměl o signálech z Evropy ani tušení. Po chvíli se roviny správně stočily a nová pásmová země je doma.

V únoru rovněž proběhla velmi úspěšná EME expedice do Gambie C56EME v podání operátorů PE1L, PA3CEE a PE9DX. Vytvořili nový světový rekord, kdy na jedné expedici navázali spojení v pásmu 144 MHz s 356 různými EME stanicemi.
Já jsem nechtěl také zůstat pozadu a tak jsem brzy ráno 17.2. vyrazil na EME QTH. Chlapi ale po náročném programu posledních dní spali a objevili se na pásmu až půl hodiny před západem Měsíce v OK. Slyšel jsem je pěkně, ale jako první si vybrali jinou stanici (jejich první QSO do SA), se kterou dělali spojení půl hodiny a skončili právě 2 minuty před západem Měsíce. Jelikož jsem je přijímal pěkně, věřil jsem, že se mi QSO v následující dny podaří. O den později večer jsem vyrazil na EME podruhé tentokrát na celou noc. Po zapnutí rádia na jejich frekvenci 144.117 MHz jsem hned dekódoval jejich signál na úrovni -19dB. V Gambii byl právě východ Měsíce a operátoři si libovali celou expedici, jak u nich pěkně funguje ground gain. Asi po 10-ti minutách jsem se dostal na řadu a další pěkné spojení (init č. 100) a nová DXCC na 2m je doma. V březnu jsem zavítal na EME QTH jen dvakrát na malou chvíli. 17.3. se mi podařilo spojení s Jinsonem HL5QO, což je taktéž má nová DXCC č. 62.

Na závěr výčet nových stanic: RX9JP, HS0ZIL, VE7IRA, N9LR, LZ2FO, C56EME, HG5BMU, DF2ZC, OK7FA, S51ZO, YT1VP, DG1BHA, RK9AT, VE1KG, PE1LWT, WA3QPX, W1ICW, K5QE, SW6KRW, W8PAT, ZS1LS, K5DNL, AA4SC, HL5QO, KE7NR.

73! Jirka OK2PMS

Díky Jirko a big congrats!. Další příspěvek došel od Jirky, OK2POI:, který tentokrát využil své super-tiché venkovské QTH na 144 MHz:

  

Nové mobilní 2m anténa u OK2POI 4x 7el yagi

Od 11.02. vyjela na EME expedice C56EME z Gambie s 2x8el.X yagi a 400W out. Tým tvořený PE9DX,PA3CEE a PE1L je zárukou kvalitního EME provozu, při každé jejich expedici se mně s nimi podařilo navázat spojení. Jelikož je zima máme jako obvykle velké 4če na Dušné nepoužitelné, původní idea proto bylo použit malé čtyřče co máme na střeše bez elevace při západu Měsíce, někdy v pátek, nebo v sobotu nad ránem. Od prvních dní expedice hlásila, že má vynikající zemní odraz při východu Měsíce díky blízkému moři, až do elevace přes 15st., bez nutnosti zvedat antény. Skutečně jsem je byl schopen přijímat na 8el yagi chvílemi na úrovni -28dB, ale s 300W to na QSO nebylo. Přehodnotil jsem situaci a rozhodl jsem se rychle „spíchnout“ nějaké malé čtyřče z domácích zásob :-).  V pondělí odpoledne mně brácha spočítal na 3m ráhna co byly k dispozici rozměry pro 7el.yagi a optimalizoval rozměry přesně pro 4če do háčka 2,8x 2,7m, jak jsem požadoval (dalo to přesně 19dBi). V úterý odpoledne jsme vyrobili jednu ant. vyzkoušeli a doladili rozměry, ve středu se vyrobily zbylé antény a držáky, ve čtvrtek jsem stihl akorát udělat Háčko a zapojit dvě antény, ty jsem opřel o žebřík tak, že dolní prázdné konce háčka jsem zapíchl do země a opřel háčko o žebřík, nasměroval podle toho kam ukazovalo čtyřče na 432 a čekal na měsíc. Dvojče poslouchalo pěkně, porovnáním s Matějem OK1TEH jsem na tom byl díky klidnému okolí o 10dB lépe než on v Praze taky s „6.metry ráhna“.

Slyšel jsem C56EME -25dB, potom co mi Měsíc „odešel“ otočil jsem dvojče na západ a vyzkoušel jsem při západu Měsíce nad ránem zemní odraz, ale byla to slabota, antény byly nejspíše moc nízko, tak vadily ploty v zahradách. Odpoledne jsme přidali další dvě antény, přepájeli některé kontakty a konektory, nasměrovali to na 115st a el. 25st a šlo se na „to“. Před východem měsíce v C5 jsem cvičně udělal JM1WBB a EA2AGZ, od východu Měsíce v C5 byli C56EME slyšet, bylo vidět že čtyřče funguje, nejlépe jsem je bral -20dB, po půl hodině volání jsem se dostal na řadu a QSO se podařilo, poslouchali mě s mými 300W -23dB. V sobotu bylo škoda sundávat antény, tak jsem nasměroval další okno a během hodinky, kdy jsem viděl Měsíc jsem wkd 5 nových stanic, například OK1UGA oboustranně přes Měsíc za 18dB. Dnes ráno opět venku přituhlo, tak jsem antény prozatím schovali do sklepa, uvidíme jak je využijeme, ale zatím spokojenost. Jirka, OK2POI

Díky Jirko za materiál pro EME okno a congrats ke spojení s Gambií. Příspěvky tentokrát zakončíme reportem od Martina, OK1UGA:

Na počátek února byla ohlášena expedice C56EME do Gambie. Poprvé se na pásmu ukázali přesně podle plánu v pátek 11.2 a za první den udělali 83 QSO. Jako první z OK je dělal Slávek OK1CU (z OK ovšem Gambii dělal jako první Standa OK1MS již v roce 1992). Já se na EME QTH dostal v sobotu. Když jsem tam přijel, byla na pásmu stanice HL5QO. Vzhledem k malým anténám a výkonu na jeho straně a značnému rušení u mě jsem na QSO moc nevěřil. K mému údivu ale byl slyšet v plné parádě a dovolal jsem se na první zavolání. Pak jsem čekal až vyjde Měsíc nad Gambií. Bohužel přímo na kmitočtu expedice jsem měl velmi silný zázněj a v prvních desítkách minut jsem po expedici neměl ani známku. Naštěstí asi po 40ti minutách se pomaličku signál vyloupl a začal být čitelný. Problém byl v tom, že byl 10Hz od onoho rušivého signálu. Postupně ale expedice zesílila natolik, že jsem ho i přes rušení začal dekódovat a mohl jsem si dovolit zavolat. K mému potěšení mi na druhé zavolání odpověděl a QSO bylo doma. Znovu jsem na EME QTH vyjel v půlce února. Za noc se povedlo 10 initiálů což se mi už nestává tak často :-). Mezi zajímavosti patří spojení s OK2POI a jeho anténou na štaflích:-) a také pěkné QSO s HS0ZIL které se mi konečně povedlo. Pak už tam nic pro mě zajímavého nebylo. S napětím očekávám, jak se podaří expedice do Nepálu, která začala vysílat ve chvíli, kdy píšu tyto řádky.

A výpis spojení: HL5QO, C56EME DXCC#118, RA9WE, OK2POI, RU4HU, F6DRO, IW4BLG, PD7RKZ, YT1VP, I8KPV, HS0ZIL, S57VW, VE2DSB, PA1BVM, W9JN

Martin, OK1UGA

Díky Martine za příspěvek a GL v další činnosti. Od ostatních stanic ve zkratce: OK1RD připravuje na 2m nové osmerče 10m dlouhých cross-pol antén od DF7KF, Láďa OK1DIX udělal několik pěkných EME condx s novou 12el DK7ZB, v blízké budoucností prý plánuje antény rozšířit na dvojče. Čtyřče starých 10el antény OK1RD prý zakoupil nejmenovaný radioamatér ze severu, takže snad můžeme očekávat další OK značku přes Měsíc. V OM jezdí se 100W do jedné 9el yagi Palo OM5CM, kterému se povedlo pěkné QSO (se zakladatelem firmy M2) K6MYC. V EME logu Jozefa OM3BC se objevily nové EME inits za QSO s: HL5QO, C56EME, IW3BKQ, VK3DVZ, OK1IL a ZS1LS.

   http://www.ok2kkw.com/00003016/1s011/1sub_2.jpg Nový 70cm 0,5dB NF LNA OK1TEH a CZX-3500

A co bylo nového u OK1TEH? Jelikož zatím kvůli práci není čas na nějaké kejkle s výstavbou nějakého „dospělého“ anténního systému, stále zůstávám QRV pouze s jednou 10el DK7ZB a 800W na anténě. Na 2m se za poslední 2 měsíce povedlo během perigea spojení s : W2CNS FN13, po několika dnech hlídání 144.117 se povedlo QSO i s C56EME (-29/-25dB), dále PA3ECU, LZ2FO (1Y-1Y), SW6KRW, IV3CYT, S52FO, YT1VP, UA9YLU, K0RI (1Y-1Y) ve špičce až -23dB! a také další nový WAS stát Colorado, dále K2TXB, K5DNL, UT5UAS, S51ZO, RK9AT, N7NW, LZ1DP, DD0VF, KB7TLE který vyjel z exotického čtverce na hranicích z Mexikem DM41VK a používá 4x17el s QRO a na závěr N9HF, který byl moje 340 mixed initial. Viděl jsem také ZS1LS -27dB, ale toho jsem se zatím nedovolal.

Na 70cm jsem v sobotu o 1.subregionálním závodě s OK1VPZ nainstaloval na anténu předzesilovač, který má dohromady i s koaxiálním relátkem celkové změřené šumové číslo 0,6dB a z kterého vede k zářiči 3m dlouhý půlpalec. Přínos na příjmu je slibných +2dB a protože to je na EME už dost velký rozdíl, tak jsem si nenechal ujít příležitost udělat nějaké ty nové initials. Povedlo se spojení s NR5M, G4FUF, S51ZO a VA3GMT, což je moje již 66 initial na 70cm.


Nyní ale již k reportu expedice

C56EME

Jelikož minulý rok byla z Gambie aktivní KV expedice C5A, které se z našeho klubu OK2KKW zúčastnil i Láďa, OK1DIX, v tichosti jsme si pohrávali s myšlenkou, že by jsme mohli Gambii s Láďou navštívit i tento rok ovšem na 2m EME. V počáteční fázi příprav jsme se ale dozvěděli, že na expedici do Gambie (a dokonce i ze stejného QTH v bývalém rádiu Syd) se v brzké době vydají i kluci kolem Reného, PE1L, takže jsme alespoň do Holandska poslali co možná nejpodrobnější informace o místní situaci včetně několik desítek fotek. Při pozorování velmi úspěšného provozu expedice jsem tak měl dobrý pocit, že alespoň malým dílem jsme se mohli na rekordním úspěchu C56EME podílet...

Začátek expedice nebyl úplně bez problémů, protože první problém přišel již v Amsterdamu na letišti, kde část expedice zapomněla lístky do letadla a notebook na sedadle v taxi. Naštěstí zafungoval rychlý „deep-search“ a v poslední chvíli se ztracené věci podařilo získat zpět.

Další problém nastal na letišti v Banjulu v Gambii s celní kontrolou, kde celníci požadovali pro proclení zařízení speciální povolení od ministerstva a chtěli zaplatit vysoké dovozní clo. Nakonec po dvou hodinách dohadování najednou bylo vše OK a nebylo nutné zaplatit ani cent. Jak je ale známo, problémy přicházejí v trojcích a další následoval při příjezdu expedice do rádia Syd, protože antény se sice podařilo postavit v čas, ale než se podařilo odemknout zamčené dveře pro místnost uvažovanou pro co možná minimální délku kabelu od anténky jako hamshack, začátek expedice se tím zpozdil o další den.

antény C56EME 2x8*8JXX2 zisk 14dBd váha 8kg


Další den za 35 °C ve stínu afrického Slunce podařilo anténu a zařízení konečně zapojit a i přes počáteční problém s anténním relé provoz mohl začít. Pozitivní byl i ten fakt, že QTH leželo blízko největšího gambijského města s pro nás exotickým jménem „Serekunda" a tak nebyl pro expedici problém opatřit si během první dne chybějící SIM karty pro připojení na internet. Výhodou QTH C56EME byl také perfektní groud-gain při východu a západu Měsíce nad dlouhou rovnou pláží a blízkým zálivem ústícím do Atlantiku. Jelikož se expedice snažila ušetřit na hmotnosti, anténa se otáčela a sklápěla pouze manuálně soustavou provázků.


C56EME zleva: René, PE1L a Eltje PA3CEE

   

Díky tomu, že Gambie leží již přece jenom blíže rovníku, Měsíc se pohyboval dost odlišně než jsme zvyklí v Evropě. Při maximální elevaci byl blízko kolmé poloze vzhůru a při západu nad rozběhlou plání klesal tak prudce, že poslední 4 hodiny před západem zůstával v azimutu téměř beze změny a stačilo pouze naklápět anténu v elevaci. Jako antény byly vybrány díky své nízké váze xpol 8el od I0JXX.

Již během druhého dne se podařilo v úžasném pile-upu udělat 83 další initials a také několik spojení se stanicemi pracujícími s jednou anténou. A protože se Měsíc den ode dne blížil k apogeu, podmínky se neustále zlepšovaly. Zajímavé bylo chování podmínek ve chvíli, kdy se Měsíc blížil k zenitu, protože signály byly i přes možnost přepínal vertikální a horizontální polarizaci velmi nestálé a spoustu spojení se nedařilo rychle dokončit.

Pátým dnem se zvýšil počet initials na 236 stanic, sedmý den překročil hranici 300 a osmý den se podařilo překonat světový rekord v počtu dělaných jednotlivých EME stanic během jedné expedice , který byl ustanoven v 3B8EME minulý rok na 340 initials. Do konce expedice se podařilo udělat fantastické číslo, konečných 356 EME stanic.

Příkladem, že to jde i s QRPP budiž rozdávání bodů na 70cm expedicí C56EME, kteří pracovali pouze s jednou 23 prvkovou Yagi podepřenou na stožáru z hromady dřevěných tyčí a bez LNA, pouze na holý TRX s 50W out.

Podařilo se jim JT65 70cm QSO s: DF3RU, DL7APV, HB9Q, K2UYH, LZ1DX, NC1I, OK1DFC, OZ4MM, PA3CSG, PI9CAM, UA3PTW a oboustranně se slyšeli na CW s Janem, DL9KR, bohužel toto spojení se dokončit nepodařilo.

Úplný report expedice je k nalezení včetně filmů a obrázku na http://www.emelogger.com/gambia/

23el yagi C56EME pro EME na 70cm =>>

Pro srovnání, obrázek z první EME expedice C56GS do Gambie z doby, kdy ještě EME expedice vozily kvůli telegrafu velké anténní systémy najdete na: http://www.ok2kkw.com/qsl_abroad/ok1ms_c53gs_2m.jpg



A jaké další expedice nás čekají?

Na konci března vyjela expedice BJ8TA z oblasti Shangri-la, bohužel s QRP výkonem a tak je dělali pouze stanice s větším anténním systémem.

V poslední březnový den vyjela i první EME expedice pracující z Nepálu pod značkou 9N7WL,QTH bylo vzdálené od hlavního města Kathmandu v exotickém lokátoru NL27SP. Provoz na 2m byl součástí krátkovlnné expedice a měl ho na starosti z pásma dobré známý Heinz-Josef DK5WL. Anténa byla pouze 18el Yagi a výkon 500W. Do uzávěrky tohoto EME okna nebylo známo, zda-li měl někdo štěstí i z OK.

V polovině dubna by měla být aktivní na EME také expedice DF2ZC & DH7FB z GD - ostrova Man a jelikož je v plánu použití stejného zařízení jako minulý rok z Channel islands, není vyloučené QSO i stanicím se jednou tropo yagi.

Jelikož od prvního ledna 2011 došlo oficiálně k rozdělení bývalých DXCC entit Nizozemský Antil s prefixem na 4 nové země DXCC, v krátké době bylo rozhodnuto navázat na úspěšnou expedici PJ4EME a tak od 14.dubna bude z Curacao (FN52nc) aktivní expedice PJ2/PE1L se stejným zařízením, jaké bylo použito během expedice C56EME a zároveň z Bonaire bude aktivní se čtyrčetem PJ4NX. Pokud jste již dělali PJ4NX či PJ4EME, změnou názvu v DXCC je od 1.1.2011 Bonaire novou zemí DXCC a je tak možné v krátké době dosáhnout dalších 2 nových DXCC. Více viz http://www.emelogger.com/

A to je už tentokrát opravdu vše.

Na reporty z vašich EME pokusů a na případné EME QSO se těší

Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz



 

2m EME – jak zlepšit příjem (v městském QTH)? 2.díl odstranění 
      rušení

V předešlém dílu jsme se zabývali převážně vlivem termického šumu na příjem slabých EME signálů ve městě. Jednoduchým výpočtem bylo názorně ukázáno, že v městské zástavbě není účelné se honit na VHF za co nejmenší desetinou šumového čísla, ale spíše použít odolný LNA a především dobře navrženou nízkošumovou anténu. V boji s různými druhy šumu jsme ale vědomě opomenuli samostatnou část, která by se věnovala odstranění či alespoň co největšího potlačení rušení. I když v posledním čísle Radiožurnálu vyšel na toto téma velmi stručný článek Vladimíra OK2BDX, zabýval se především rušením na KV pásmech a tak si myslím, že jistě nebude na škodu si o rušení něco říci i z pohledu VKV. Jelikož problém rušení je velmi obsáhlý, tento článek se nevěnuje TVI, ani rušením závodě, ale čistě silně zarušenému příjmu slabých EME signálů ve městě.
 

Zná to asi každý aktivní uživatel pásma 144 MHz. Když zapneme rádio například v Praze a díváme se kolem .300, je obtížné najít alespoň malý segment pásma, kde by nebyly na Spectranu vidět nějaké zázněje a hvizdy, které jsou navíc často ještě prokládány různými šumy, vrčením a cvrlikáním datových přenosů charakterů různých špiček, na které jsou krátké i poslední verze Noise Blankeru. Doby, kdy ještě šlo monitorovat výskyt Es prostým "zasquelčováním" rádia na .300 jsou proto asi již definitivně pryč. O dost horší je ale problém s rušením v případě, že chceme zkusit provoz EME, tedy na rozdíl od DXingu na KV, pracovat se signály v extrémním případě hluboko pod úrovní šumu. Uchem jsou totiž slyšet pouze silné hvizdy, ale když si pustíme SpecJT nebo nějaký Spectran, zjistíme, že rušivých signálů pod úrovní slyšitelnosti je mnohem víc. Anglicky se tyto hvizdy nazývají slangově "birdies". Zatímco na telegrafu se dá proti birdies bojovat DSP a úzkým filtrem, na JT65 už z principu je nutné mít alespoň 300 Hz volných. Zvlásť je to pak problém v případě Single Tone messages jako jsou v RRR, 73, které i když jsou jasně dobře identifikovatelné ve SpecJT vzdáleností tónů, díky birdies nejsou mnohdy dobře dekódovatelné.. Co ale můžeme s rušením udělat? Překvapivě se toho dá dělat celkem dost. Nejprve je nutné zjistit, kde přibližně rušení vzniká.

Vznik rušení z důvodu nízké odolnosti přijímače

První krok by mělo být vyloučení možnosti vzniku rušení v přijímacím řetězci (TRX+LNA) z důvodu nízké odolnosti přijímače proti mimopásmovým signálům (v teorii o elektromagnetické slučitelnosti tedy EMC se tato oblast označuje zkratkou EMS). Je to jev známý zejména ve městské zástavbě, kde je nedaleko našeho QTH nějaký vysílač (FM rádio, BTS, DVB-T, CDMA, a.j...), který přetěžuje vstup rádia. Zde je nutno mít na paměti vyzařovací charakteristiku těchto vysílačů, protože často platí, že pod svícnem bývá největší tma a maximum hlavního laloku například digitální televize není pod vysílačem, ale na 10km vzdálenějším a vyšším kopci. V případě problému s EMS se ovšem nelze obrátit na ČTU se stížností na rušení, nějaké řešení ale přesto existuje. Mnohdy pomůže odolnější rádio či předzesilovač se vstupní selektivitou (špatným příkladem budiž širokopásmový vstup předzesilovače od DB6NT) a vhodné je použít LNA i s nižším ziskem v řádu cca 15dB a zajistit tím vyšší intermodulační odolnost celého přijímacího řetězce. Podstatné zhoršení intermodulační odolnosti způsobí i zařazení 2 předzesilovačů za sebou (tedy například situace, kdy je předzesilovač u antény a zapneme interní předzesilovač v rádiu), či použití dvou-stupňového EME LNA (2 stage) viz LNA G4DDK. Lepší řešení je použití pásmové propusti či rejekčního filtru.

Návod na zhotovení jednoduchého rejekčního filtru pro 144 MHz najdete například zde www.ok2kkw.com/00003016/notch_filter/notch_vhf_fm.htm  Nejlepším řešením je ale použít nějakou tu laděnou dutinu s vysokým Q a tedy i nízkým průchozím útlumem (na 70cm jde mnohdy o jediné řešení v boji proti signálům UFOuna, naštěstí jsou často k dispozici dutiny z vyřazené sítě NMT). Také je důležité si uvědomit, že odfiltrování silného mimopásmového signálu má velmi pozitivní vliv i během závodů, protože silná blízká stanice (v Praze například OL3Z), i když má relativně čistý signál, může způsobit situaci, že náše rádio má přetíženy vstup a mimopásmový signál tak způsobí, že jinak čistý signál blízké BIG-GUN stanice máme na našem rádiu po celém pásmu.. Další informace o intermodulační odolnosti naleznete například zde: www.ok2kkw.com/00003016/lna/lna_ip.htm  či v článku Vládi OK1DAK o předzesilovačích: www.ok2kkw.com/ok1dak/ok1dak.htm

Vznik rušení v blízkém okolí ham-shacku

  http://ok1teh.nagano.cz/emepic/qrm_190211.png

Pokud máme jistotu, že rušení nevzniká přetížením přijímače, má smysl začít zkoumat, jestli nám rušení neproniká do rádia ze sítě či z počítače. Takovýto blízký zdroj rušení se dobře identifikuje tím, že se příliš či vůbec nemění směrováním antény. V terminologii EMC se pro tuto oblast používá termín EMI tedy "EletroMagnetic Interference". Není asi netřeba psát, že je nutné mít galvanicky oddělený vstup a výstup mezi počítačem a transceiverem (například pomocí NF trafa viz: www.ges.cz/-kbt-600600-ges07500572.html), používat kvalitní napájecí zdroj nejlépe s nasazeným feritem/tlumivkou na napájecím kabelu – tedy jinými slovy zabránit vzniku rušení kapacitní vazbou. Neméně důležité je zabránít vzniku rušení i vazbou indukční a umístit spínaný zdroj v dostatečné vzdálenosti od TRXu (například pod stůl, alespoň 1m daleko), protože rozptýlené magnetické pole ferritového trnsformátoru dokáže udělat na pásmu pěknou paseku.. Poměrně dobře se dá takové rušení indetifikovat ve WSJT, protože rušivé čáry ve SpecJT (vodopádu) jsou od sebe oddělené o síťových 50 Hz. Rušení také často vzniká ve starých CRT monitorech a šíří se dokonce z pokoje, který je vzdálený i několik desítek metrů. O plazmových televizích již byla řeč. Toto rušení se dá poměrně dobře identifikovat tím, že zaniká v nočních hodinách. Brutální rušení může způsobit například i malý, tzv. "kalkulačkový" spínaný zdroj.. Kromě toho je častým zdrojem rušení i motor rotátoru, protože je umístěný blízko antény. Z toho důvodu například nepoužívám automatické točení Spidu BigRas a ovládám ho manuálně během TX periody. Pěkně rušit umí i zařízení, kde je nějaký mikoprocesor, jako je například ovládač k rotátoru.

Vznik rušení ve větší vzdálenosti

Pokud jsme vyloučili rušení způsobené mimopásmovýcm signálem v kombinaci se špatnou odolností přijímače a navíc se zdá, že rušení nevzniká ani v blízkém okolí hamshacku, musíme zdroj zaměřit. Na trhu se prodávají různé detektory rušení jako například MFJ-852: www.thiecom.de/pdf/MFJ-852.pdf , lepší a hlavně levnější je ale použít zařízení charakteru "hon na lišku". Tedy nějakou 4el OK1KRC či HB9CV a jakékoliv 2m přijímač, který umí kromě SSB nejlépe AM modulaci, kterou se rušení hledá nejlépe.

Rušení vzniklé na vedení VN


Nejčastějším důvodem vzniku rušení na větší vzdálenosti je sršení výbojů na izolátorech vedení vysokého napětí (horní mez, kde se ještě toto rušení projevuje je kolem 432 MHz). Toto rušení se dá rozdělit podle vzniku na koronové a kapacitní výboje.

Korónové výboje vznikají na vodičích, armaturách nebo zařízení rozvoden VN. Příčinou rušení jsou krátké, několik milimetrů dlouhé výboje vznikající na nerovnostech povrchu vodičů. Tyto výboje jsou příčinou vzniku vysokofrekvenčních spektrálních složek. Rušení korónou závisí silně na počasí. Za deště se na vodičích a izolátorech vytváří kapičky vody a to jsou další nerovnosti na povrchu vodičů (izolátorů). V důsledku toho se rušení přechodně zvětšuje až o 10 dB. Korónu je možné občas sledovat - projevuje se světelnými efekty na povrchu izolátorů a zejména ostrým praskotem. Korónové výboje bývají také časté v létě v období velkého sucha z důvodu prachu na izolátorech, takže rušení zmizí až při příchodem dalšího deště. Na
VKV se již toto rušení prakticky neuplatňuje.

 

 

Kapacitní výboje jsou častým zdrojem rušení na VN linkách. Patří sem jiskření na proražených izolátorech, zoxidovaných či uvolněných svorkách, špatně uzemněných předmětů, bublinkách vzduchu v dielektriku transformátorů atd. Rušivé spektrum může zasahovat až do stovek MHz. Rušení se výrazně začíná projevovat už od kmitočtu 30 MHz. Kapacitní výboje signalizují závady na vedení a nejčastěji se vyskytují na vedení 22 kV a 35 kV. Na rozdíl od koronových výbojí lze zdroj kapacitních výbojů dobře dohledat jak přenosným přijímačem, tak i sluchově a velkým pomocníkem bývá pro určení špatného izolátoru i termokamera. Kapacitní výboje jsou častým původcem silného QRM na VKV.

Když určíme zdroj rušení (sloup VN), je vhodné se obrátit se stížností na rušení na ČTÚ, který věc předá okresní části ČEZu. ČEZ má většinou velký zájem věc řešit a během maximálně nekolika týdnů vadný izolátor vymění. Pokud vás zajímájí konkrétní povolené meze rušení, tak podle ČSN CISPR 18 (33 4241) je to v pásmech nad 30 MHz 30dB (1uV/m) tedy asi S5 (-117dBm) měřeno ve vzdálenosti 20m od krajního vodiče či v horizontální vzdálenosti od rozvodny VN (oplocení). Norma také stanovuje, že tato mez rušení platí pro suché počasí bez srážek, při relativní vlhkosti menší než 70 % a za rosy, deště, sněhu, jinovatky a námrazy může být mez překročena, ne však déle než 1700hodin (71dní) ročně.



Rušení díky špatnému mechanickému kontaktu

Jde většinou o rušení od venkovního osvětlení, které se projevuje nahodilým poblikáváním lampy, zde stačí po zaměření závadu nahlasít provozovateli, tedy např Technickým službám. Podobné to je i s elektromotory, které zapříčiňují rušení díky nevyhovujícímu mechanickému stav samotného - opotřebené uhlíky, ložiska, neokrouhlý komutátor atd.

Jako poslední bych chtěl uvést jak postupovat v případě rušení přímo v pásmu jinou telekomunikační službou.

Zde záleží, na jaké frekvenci pracujeme. V pásmu 144 MHz patřící výhradně radioamaterům problém není, horší to je na vyšších frekvencích. Ale i v případě rušení od provozovatelů WiFi sítí platí, že radioamatéři svůj radiokomunikační provoz konají na základě individuálního oprávnění a v případě vzájemného rušení se službami provozovanými podle Všeobecného oprávnění (WiFi) mají ze zákona přednost, protože radioamatérská kmitočtová alokace je starší, než zařízen, provozovaná na základě generání licence. Proto pokud budete mít například problém s rušením v pásmu 10368 MHz, nezdráhejte se urychleně kontaktovat ve věci rušení ČTÚ. Více o boji s rušením v mikrovlnných pásmech se lze dozvedět na: www.ok2kkw.com/00003016/ctu/ruseni.htm kde najdete vzor dopisu se stížností na rušení poslaný ČTU.

Závěrem

Rradioamatérský provoz je stejná radiokomunikační služba, jako služby jiné. Pokud nepodvádíte s výkonem a nevysíláte parazity, přesahující povolené technické limity, nemáte se jako OK VKV radioamatéři za co stydět. Pracovníci ČTÚ se nemohou chovat jinak, než profesionálně, a pokud prokážete i vy opravdovou odbornost, znalosti a správnost svého měření, myslím, že se na ně můžete s plnou důvěrou obrátit. Pokud bude vaše stížnost oprávněná a zdokumentovaná, jistě vám pomohou. Nesmíte ovšem zapomínat, že sdílíme radiové spektrum s ostatními službami, že ne všechna komerční zařízení splňují platné technické normy a že se často může stát, že rušíte, či jste rušeni, aniž by byla vina na vaší straně. Ale ani v takovém případě není důvod se inspekce ČTÚ obávat. S rozhněvaným sousedem, kterému rušíte televizi jen proto, že používá "polské síto" se zázračným předzesilovačem, si skutečně lépe poradí tak trochu komisní státní úředník, než vy sami... Na druhé straně nezapomínejte, že ČTÚ vám z principu nemůže garantovat možnost příjmu EME signálů, natož vždy a všude. Také radioamatérské zařízení (i když typicky bývá podstatně kvalitnější, než komerční zařízení pro příjem TV), má také konečnou intermodulační odolnost a mezinárodní radiové standardy vzájemné slučitelnosti (CISPR) různých služeb jsou o několik řádů vyšší, než úrovně signálů, které běžně radioamatéři přijímají. Nebude-li proto na vašem transceiveru rušení alespoň S7 (bez předzesilovače), asi to zkoušet s ČTÚ nebude zase tak moc efektivní... Především si v takovém případě musíte nejprve ověřit, že rušení je opravdu v radioamatérském pásmu. Vyhnete se tak zbytečnému zklamání. Pokud vás problém rušení zaujal, doporučuji se podívat na internetovou stránku OK2KOJ http://www.radio.feec.vutbr.cz/emc/index.php?src=encyclopedia. To by bylo pro tentokrát vše.

Na slyšenou od Měsíce se těší


Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 2/2011.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.